Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

  • [01] Διεθνής Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1999 (ΚΥΠΕ - Αννα Ανδρέου)

    Εκατοντάδες δημοσιογράφοι κάθε χρόνο δολοφονούνται, ρίχνονται στις φυλακές, διώκονται για την εργασία και την υπηρεσία τους, εκπληρώντας το καθήκον τους όπως το περιέγραψε η Πακιστανή δημοσιογράφος Razia Bhatti: "Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αναζητούν την αλήθεια αφού είναι η φωνή των εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς φωνή".

    Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η 3η Μαϊου, είναι αφιερωμένη από την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου που υφίστανται διώξεις για την εργασία τους και την υπηρεσία τους στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου καθιερώθηκε το 1991 από τη Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο για τις 3 Μαϊου, ημερομηνία κατά την οποία έγινε η Διακήρυξη του Γουϊντμπεργκ που προωθούσε ένα ανεξάρτητο και πολυφωνικό αφρικανικό Τύπο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος, είπε ότι η Ενωση εκδηλώνει την αλληλεγγύη της προς τους δημοσιογράφους που υφίστανται διώξεις και ήδη προέβη πριν από μερικές ημέρες σε διαβήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία και την Αλγερία.

    Επίσης, για τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση εναντίον της σερβικής κρατικής τηλεόρασης στις 23 Μαϊου, η ΕΣΚ εκδήλωσε έντονα τη διαμαρτυρία της με διαβήματά της προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ κατήγγειλε την ενέργεια "ως δολοφονική επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος έκφρασης και ωμή καταπάτηση θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου".

    Παράλληλα, η ΕΣΚ προβαίνει αυτές τις μερες σε διαβήματα και βρίσκεται σε επαφή με την Πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας για την τύχη τριών ξένων δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στη χώρα.

    "Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων θεωρεί την ΕΣΚ ως την πιο συνεπή στην ανταπόκρισή της στην εκδήλωση της αλληλεγγύης προς δημοσιογράφους που υφίστανται διώξεις από οποιεσδήποτε αρχές", ανέφερε ο κ. Καννάουρος.

    Οπως είπε, η Διεθνής Ομοσπονδία δημοσιογράφων, η οποία εκπροσωπεί 450.000 δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο, "συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια και είναι μέσα στις κύριες έγνοιες της η διασφάλιση και η προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών του Τύπου σε όλο τον κόσμο".

    Δολοφονίες και διώξεις δημοσιογράφων

    Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ενωσης Εφημερίδων, κατά τη χρονιά που πέρασε (1998), 28 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 17 χώρες. Συγκεκριμένα δολοφονήθηκαν ένας στον Καναδά, τέσσερις στο Μεξικό, έξι στην Κολομβία, δύο στο Περού, δύο στη Βραζιλία, ένας στη Σιέρα Λεόνε, ένας στη Μπουρκίνα Φάσο, ένας στη Νιγηρία, ένας στο Κογκό, ένας στην Ανγκόλα, ένας στην Αιθιοπία, ένας στο Πακιστάν, ένας στη Γεωργία, δύο στη Ρωσία, ένας στο Παγκλαντές, ένας στη Θαϊλάνδη και ένας στις Φιλιππίνες.

    Επίσης άλλοι τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές σε 25 χώρες. Στην Τουρκία βρίσκονται στη φυλακη 26 δημοσιογράφοι, στην Αιθιοπία 12, στη Σιέρα Λεόνε 11 και στην Κίνα 10.

    Επίσης κρατούνται οχτώ στη Βιρμανία, οχτώ στη Συρία, πέντε στην Κούβα, πέντε στο Κουβέιτ, τέσσερις στο Περού, τρεις στην Γκαμπόν, δύο στην Τυνησία, δύο στην Αλγερία, δύο στο Βιετνάμ, δύο στη Ρωσία, ένας στο Ουζμπεκιστάν, ένας στο Ιράκ, δύο στη Νιγηρία, ένας στο Ιράν, ένας στη Σομαλία, δύο στο Μπενίν, δύο στο Tόγκο, ένας στο Καμερούν, δύο στο Κογκό, δύο στην Μανταγασκάρη.

    Διεθνείς Συμβάσεις

    Η ελευθερία του Τύπου πλήττεται παρά τους διεθνείς μηχανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβανεται και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης.

    "Παν πρόσωπο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης ως και την ελευθερίαν λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων", αναφέρεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αναφορές στην ελευθερία του Τύπου γίνονται και σε άλλα διεθνή κείμενα όπως στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, στην Παγκόσμια Ισλαμική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η Νιγηριανή δημοσιογράφος Chris Anyanwu η οποία αποφυλακίστηκε το 1998 μετά από τρία χρόνια κράτησής στις φυλακές της χώρας με την κατηγορία ότι απεκάλυψε "κατ'ισχυρισμόν συνομωσία για πραξικόπημα στη Νιγηρία" γράφει:

    "Βεβαίως, οι συνάδελφοι μου κι εγώ πληρώσαμε ένα υψηλό τίμημα για την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι στον κόσμο. Ωστόσο αυτό που είναι αναγκαίο τώρα για το επάγγελμα είναι να στείλουμε το μήνυμα στους επαγγελματίες δημοσιογράφους πως όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους χάσουν τη ζωή τους, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη".

    Ο Μεξικανός δημοσιογράφος, Jesus Blancornelas, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για το εμπόριο ναρκωτικών, τραυματίστηκε σοβαρά το Νοέμβριο του 1997, όταν δέχθηκε επίθεση από άγνωστους ενόπλους. Εντούτοις, ποτέ δεν σταμάτησε την έρευνά του, παρόλο που περιήλθε στην αντίληψη του FBI μήνυμα της Μαφίας, σύμφωνα με το οποίο τον επικήρυξαν για 80.000 δολάρια.

    Οταν τον ρωτούν γιατί συνεχίζει την έρευνα, απαντά "δεν είμαι σε αυτή τη δουλειά με στόχο να αποφύγω την σύλληψή μου από τη μαφία" και προσθέτει "γνωρίζω ότι δεν βρίσκομαι εδώ για να αρχίσω πόλεμο με τη μαφία, αλλά οι ειδήσεις είναι ειδήσεις κι εγώ είμαι δημοσιογράφος".

    Ενωση Συντακτών Κύπρου

    Με στόχο να ενισχύσει δημοσιογράφους που υποφέρουν από διώξεις, η ΕΣΚ οργανώνει τη Δευτέρα, στις 3 Μαϊου, σε όλους τους χώρους εργασίας των ΜΜΕ έρανο για το Διεθνές Ταμείο Ασφαλείας, το οποίο προσφέρει οικονομική, νομική και άλλη βοήθεια και συμπαράσταση σε δημοσιογράφους και άλλους εργαζομένους των ΜΜΕ που την χρειάζονται.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ανέφερε ότι το Διεθνές Ταμείο Ασφάλειας "είναι πολύ σημαντικός θεσμός που καθιέρωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για στήριξη και ενίσχυση των δημοσιογράφων που υφίστανται διώξεις σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου".

    Για την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου στην Κύπρο, ο κ. Καννάουρος είπε ότι η ΕΣΚ θα έχει συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, για να επαναφέρει τις αξιώσεις της "για φιλελευθεροπποίηση του Ποινικού Κώδικα, κατάργησης μιας σειράς ανελευθέρων και επικίνδυνων διατάξεων του ποινικού Κώδικα, όπως ο ίδιος ο Γενικος Εισαγγελέας ομολόγησε".

    "Είναι μια δαμόκλειος σπάθη, έστω και αν δεν χρησιμοποιούνται, πάνω από τα κεφάλια των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ", είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

    Επίσης η ΕΣΚ θα έχει συνάντηση με το Υπουργο Εσωτερικών καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών "για τα θέματα των ΜΜΕ και για κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, των δικαιωμάτων και ελευθεριών των δημοσιογράφων", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα ζητηθεί κατάργηση των ανελεύθερων άρθρων των νόμων περί δημόσιας υπηρεσίας που απαγορεύουν στο δημόσιο υπάλληλο να δίνει πληροφορίες.

    "Ενώ στις σκανδιναβικες χώρες τιμωρείται ο δημόσιος υπάλληλος που αρνείται να δώσει πληροφορίες, στην Κύπρο τιμωρείται ο δημόσιος υπάλληλος που δίνει πληροφορίες για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος", εξήγησε ο κ. Καννάουρος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 May 1999 - 13:02:21 UTC