Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Αναχώρηση
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κασουλίδης - Ρανιέρι - Συνομιλίες
  • [04] Κοινοβουλευτική Συνέλευση - Δίκη Οτσαλάν
  • [05] Κυπριακές Αερογραμμές - Κέρδη για 1998
  • [06] ΝΕΟ - Κληρίδης - Διάσκεψη
  • [07] HSBC - Σεμινάριο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

  • [01] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αναχώρησε σήμερα από τα κατεχόμενα ύστερα από παράνομη παραμονή έξι ημερών.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τον Ετζεβίτ αποχαιρέτησαν ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών και άμυνας" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και ο "πρέσβης" της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    Προτού αναχωρήσει από την κατεχόμενη Λευκωσία είχε συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που κράτησε 30 λεπτά, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ο Ετζεβίτ είπε ότι η "οντότητα" του ψευδοκράτους πρέπει να αναγνωριστεί. "Πιστεύω", είπε, "ότι θα είναι λαμπρό το μέλλον".

    Ισχυρίστηκε ότι με τις πρόσφατες εκλογές η Τουρκία "έδωσε εξετάσεις δημοκρατίας και αυτό θα πράξει τώρα και με το σχηματισμό κυβέρνησης".

    Σε δηλώσεις του ο Ντενκτάς είπε ότι η πρόσκληση προς τον Ετζεβίτ να επισκεφθεί τα κατεχόμενα είναι ανοικτή και του ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει. "Οι ώμοι σας σηκώνουν τα δύσκολα έργα", είπε ο Ντενκτάς απευθυνόμενος στο Ετζεβίτ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  123.88 ( 0.23)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,226,296
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,543,293  159.10 ( 0.22)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   214,824   72.42 (-1.13)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    90,007   74.97 (-0.93)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   122,885   89.70 ( 0.06)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   411,895   95.07 ( 1.56)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   223,773   48.02 (-0.87)
            Αλλες Εταιρείες            £   264,166   85.72 ( 1.83)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [03] Κασουλίδης - Ρανιέρι - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών θα φέρουν θετικά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμπέρτο Ρανιέρι.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, μετά τις συνεομιλίες που διεξήγαγε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ρανιέρι επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κληθείς να σχολιάσει κοινή δήλωση την οποία προσυπέγραψε η Ιταλία με τρεις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η μη επίλυση του Κυπριακού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ΚΕΠΠΑ, ο κ. Ρανιέρι περιορίστηκε να πει ότι "είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να έχει κοινή εξωτερική πολιτικη και πολιτική ασφάλειας".

    Πρόσθεσε ότι η Κυπρος πρέπει να προχωρήσει σε δύο παράλληλους δρόμους, εξηγώντας ότι ο ένας είναι αυτός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ο άλλος αυτός της προσπάθειας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Επισημαίνοντας ότι "η Κύπρος το γνωρίζει καλά αυτό", ο κ. Ρανιέρι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να επαναληφθούν.

    "Ενθαρρύνουμε τη προσπάθεια και τη δέσμευση που ανέλαβε από την πλευρά της η Κύπρος και υποστηρίζουμε την Κύπρο με την ελπίδα ότι αυτοί οι δύο παράλληλοι δρόμοι θα έχουν θετικά αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Ρανιέρι.

    Αναφέρθηκε επίσης στο "δικοινοτικό και διεθνές πρόβλημα της Κύπρου" και επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του εύχεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "οποιαδήποτε πρόοδος σε μια διαδικασία (ειρηνευτική προσπάθεια) θα ωφελήσει την άλλη (ενταξιακή διαδικασία) και ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν επιτυχή κατάληξη και θα ενταχθούμε στην ΕΕ".

    Κατά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν των δηλώσεων συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η διεύρυνση της ΕΕ προς το Νότο και τη Μεσόγειο, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συνομιλίες "πολύ βοηθητικές και εποικοδομητικές", σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] Κοινοβουλευτική Συνέλευση - Δίκη Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για να παραστούν στη δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν μεταβάινουν άυριο στην Αγκυρα δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλιου της Ευρώπης, ο Αντρας Μπαρσόνι και ο Γκουνάρ Τζάνσον.

    Ο κ. Μπαρσόνι είναι Εισηγητής για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο κ. Τζάνσον είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για νομικές υποθέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διατηρήσει την παρουσία της καθ'όλη τη διάρκεια της δίκης του Κούρδου ηγέτη και θα εκπροσωπείται από διάφορα μέλη της.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] Κυπριακές Αερογραμμές - Κέρδη για 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στα 12,7 εκατομμύρια λίρες ανήλθαν τα κέρδη των Κυπριακών Αερογραμμών για το 1998, σε σύγκριση με 4,3 εκατομμύρια το 1997.

    Συγκεκριμένα οι Κυπριακές Αερογραμμές σημείωσαν κέρδη πριν τη φορολογία ύψους 5,3 εκ. λιρών και η Γιουροσύπρια 2,2 εκ. λίρες, ενώ τα Καταστήματα Αδασμολογήτων ειδών των Κ.Α. απέφεραν κέρδη ύψους 2,5 εκ. λιρών.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδης, σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ανέφερε ότι τα εισοδήματα του Συγκροτήματος αυξήθηκαν κατά 11 εκ. λίρες, ποσό που ξεπερνά το στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου "Απογείωση 2000" για το 1998.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι ο εθνικός αερομεταφορέας κατάφερε να αυξήσει τους επιβάτες που μετέφερε κατά 4,5%, και παράλληλα πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση της μέσης απόδοσης των ναύλων κατά 4,9%.

    Πρόσθεσε ότι ο γενικός συντελεστής πληρότητας των Κυπριακών Αερογραμμών ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε 70,1% και σε 72% στα ευρωπαϊκά δρομολόγια, ποσοστό που κατατάσσει την εταιρεία στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 27 μέλη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Αεροπορικών εταιρειών, για τα ευρωπαϊκά δρομολόγια.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ακόμα ότι στη διαμόρφωση των θετικών αποτελεσμάτων των Κ.Α. συνέβαλε ουσιαστικά η μερική εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου "Απογείωση 2000" και μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες, όπως το ευρύτερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, οι χαμηλές τιμές των καυσίμων και η ενδυνάμωση της ισοτιμίας της στερλίνας.

    Αναφορικά με τη μείωση των κόστων, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι αυτή επιτεύχθηκε με αναδιάρθρωση των δανείων, με μείωση του αριθμού του προσωπικού στα γραφεία του εξωτερικού, με περιορισμό στις προσλήψεις και την πλήρωση κενών θέσεων, με αναδιάρθρωση γραφείων στην Ευρώπη και με κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων.

    "Τα αποτελέσματα του 1998 μας κάνουν πιο αισιόδοξους για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών και ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την ίδια πορεία" πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είπε ότι τα λειτουργικά έξοδα του συγκροτήματος συνέχισαν την ανησυχητική τους πορεία.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι την πλήρη εξυγίανση προσθέτοντας ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την περαιτέρω αύξηση των εσόδων, τη μείωση των λειτουργικών κόστων και την διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών "για να μπορέσουμε", όπως σημείωσε, "να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία μέσα από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του διεθνούς ανταγωνισμού".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι οι Κ.Α. θέλουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα απόλυτη δικαίωση για τους εργαζομένους στην εταιρεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία αναδιάρθρωσης και άν δεν προσέξει θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε δύσκολους καιρούς. Είπε επίσης ότι χωρίς να γίνει πλήρης αναδιάρθρωση των εταιρειών, δεν είναι σίγουρο ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πετούν και στον 21ο αιώνα.

    Ο κ. Κυριακίδης πρόσθεσε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με την ΠΑΣΥΠΙ, συντεχνία των πιλότων στις Κ.Α. για να συζητηθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και αιτήματά τους.

    Εξάλλου σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυριακίδης απάντησε ότι "δεν είχαμε ούτε έχουμε οποιαδήποτε πίεση" από κανένα, ούτε για εθνικό ούτε για άλλο λόγο, για να κρατήσει η εταιρεία οποιαδήποτε ζημιογόνα δρομολόγια.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [06] ΝΕΟ - Κληρίδης - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) εκφράζουν τη λύπη τους γιατί "η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να συμπλεύσει ουσιαστικά σε σχέση με το εμπάργκο" κατά της Γιουγκοσλαβίας και την καλούν να "αντιληφθεί το δύσκολο των περιστάσεων και να αρθεί στο ύψος της".

    Οι ΝΕΟ απευθύνουν επίσης πρόσκληση προς όλα τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας για "άμεση συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, όλων των αρχηγών, με θέμα το Γιουγκοσλαβικό, την κρίση στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις στο Κυπριακό".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ, Χρήστος Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι "η κυπριακή κυβέρνηση είχε χρυσή ευκαιρία να διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της τονίζοντας τους λόγους διαφοροποίησής της".

    Οπως εξήγησε, η κυπριακή κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι "στην Κύπρο υπάρχει μια ΝΑΤΟϊκή κατοχική δύναμη από το 1974 και μια συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι τούτο θα αποτελούσε τη δικαιολογία διαφοροποίησης φέρνοντας ακόμα μια φορά στο προσκήνιο το Κυπριακό".

    Σημείωσε ωστόσο, ότι δυστυχώς παρόλη την παραβίαση όλων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, "η κυπριακή κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί αυτά τα επιχειρήματα", επισημαίνοντας ότι "το Γιουγκοσλαβικό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα μιας διεθνούς εκστρατείας και όχι αντίθετα να αποτελέσει έναυσμα ή τη συνήθη ακολουθητέα τακτική του καλού παιδιού έναντι της Αμερικής και των Ευρωπαίων".

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ εξέφρασε φόβο για τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, η οποία "δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα 'πρελούδιο' για τί αναμένουμε να επέλθει και στην Κύπρο".

    Αφού απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας για άμεση συνάντηση με θέμα το Γιουγκοσλαβικο, την κρίση στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις στο Κυπριακό, ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να αναλυθούν επισταμένα σε πανελλήνιο επίπεδο από τους κομματικούς χώρους, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, η υποβάθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, ο νέος ρόλος της Ρωσίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο".

    Οπως είπε πρέπει να επανεξεταστεί "το δόγμα Βασιλείου ότι σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να ενεργούμε με τέτοιο τρόπο που να δυσαρεστήσουμε την Ευρώπη γιατί τούτο θα αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξή μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] HSBC - Σεμινάριο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα καταστεί ποτέ κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τόνισε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές, Γιώργος Βασιλείου, ενώ ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, τόνισε πως δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η Κύπρος θα μπρούσε να λειτουργήσει και ως μοντέλο και για άλλες χώρες, στην καταπολέμηση του ξεπλύματος.

    Οι πιο πάνω τοποθετήσεις των κ. Βασιλείου και Αυξεντίου έγιναν σήμερα σε σεμινάριο που οργάνωσε η "HSBC Investment Bank Cyprus Limited" με θέμα το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Χαρακτηριστικό του σεμιναρίου ήταν η αθρώα προσέλεση, αφού το παρακολούθησαν πέραν των 500 ατόμων.

    Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι η Κύπρος "αντιμετωπίζει μια οργανωμένη προσπάθεια δυσφήμισης", διευκρνίζοντας πως "η αλήθεια είναι ότι "δεν ήταν, δεν είναι και ουδέποτε θα γίνει κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος".

    "Ναι, είμαστε ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, αλλά αν η HSBC είναι μια τράπεζα ξεπλύματος, τότε και η Κύπρος είναι κέντρο ξεπλύματος", τόνισε ο κ. Βασιλείου και εξήγησε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ελέγχει όλες τις υπεράκτιες τράπεζες που λειτουργούν στο νησί.

    Επεσήμανε πως η Κύπρος δεν ενεθάρρυνε τις υπεράκτιες δραστηριότητες για να "βγάλει εύκολο χρήμα" μέσω παράνομων ενεργειών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια μεμονωμένα άτομα να χρησιμοποίησαν κάποτε το νησί για παράνομη μεταφορά χρημάτων. Πρόσθεσε δε ότι μεμονωμένα περιστατικά σημειώνονται πολύ πιο συχνά σε άλλα διεθνή κέντρα, όπως η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.

    Ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι ο μεγάλος αριθμός υπεράκτιων επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι απλά αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, του ψηλού επιπέδου των δικηγόρων και λογιστών του νησιού και υποστήριξε μια πιο "επιθετική" απόρριψη διαφόρων πληροφοριών για ξέπλυμα στην Κύπρο.

    Για να επιβεβαιώσει δε τις σημαντικές προσπάθειες της Κύπρου για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πήραν μέρος στο "screening" γύρω από τις πρόνοιες της Συνθήκης Σένγκεν και σε πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκφραζόταν πολύ θετικά για την Κύπρο στο θέμα του ξεπλύματος.

    "Αν όλες οι χώρες και όλες οι Τράπεζες ήταν τόσο προσεκτικές όσο η Κύπρος στο θέμα του ξεπλύματος, τότε ο κόσμος δεν θα είχε σοβαρό πρόβλημα στο θέμα αυτό", τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αυξεντίου επεσήμανε ότι η καταπολέμηση του ξεπλύματος διεθνώς βρίσκεται σε έξαρση λόγω του ότι το έγκλημα είναι τώρα πιο οργανωμένο και ανέφερε ότι τα ποσά που εμπλέκονται στο ξέπλυμα ανέρχονται γύρω στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Τα ύψος των ποσών αυτών δημιουργούν κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι, εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται, το ξέπλυμα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Αυξεντίου είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των θεσμών που καταπολεμούν το ξέπλυμα, λέγοντας πως "δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για πολλές χώρες" στην καταπολέμησή του.

    Η Κύπρος, εξήγησε, έχει επικυρώσει τις Συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα και η νομοθεσία της συνάδει πλήρως με τις οδηγίες της ΕΕ, ενώ εφαρμόζει από το 1996 μια σύγχρονη νομοθεσία, που της επιτρέπει να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα με στόχο την καταπολέμησή του.

    Ο κ. Αυξεντίου υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος έχει διαγραφεί από τον κατάλογο των χωρών προτεραιότητας του "Financial Action Task Force" και ότι έκθεση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Ιούνιο του 1998 εκφραζόταν πολύ θετικά για την Κύπρο.

    Ο Ρόμπερτ Κούπερ, υπεύθυνος ελέγχου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Συγκροτήματος HSBC, ανέλυσε λεπτομερώς τις διαδικασίες ξεπλύματος διεθνώς και τους τρόπους καταπολέμησής του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 April 1999 - 17:46:12 UTC