Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ερωτήσεις
  • [02] Μίλερ - Πάγκαλος - Λόγκογλου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [05] Κύπρος - Ισραήλ - Περιβάλλον
  • [06] Τζεμ - ΗΠΑ - Συνομοσπονδία

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ερωτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Σεπτέμβριο αναμένεται να εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις, και είπε ότι ξένοι αξιωματούχοι του έχουν αναφέρει ότι θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία περί τις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι συνομιλίες στο Κυπριακό θα κληθούν από τα Ηνωμένα Εθνη και τις οκτώ πλουσιότερες χώρες του κόσμου και ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ε/κ πλευρά να προσέλθει σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι η πλευρά μας που θέτει προϋποθέσεις, αλλά η Τ/κ πλευρά.

    Κυπριακό

    Σε ερώτηση πότε θα αναληφθεί επιτέλους πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Ναι, θα ασχοληθούν με το Κυπριακό και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι" και τοποθέτησε την πρωτοβουλία "το αργότερο περί τις αρχές Σεπτεμβρίου".

    Σε ερώτηση πώς κατέληξε στην εκτίμηση ότι θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία το Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Δεν λέω ότι έχω μαντικές ικανότητες, ούτε κοιτάζω σε κρυστάλλινες μπάλες για να δω το μέλλον. Απ' όσα μου έχουν πει καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία θα γίνει και ότι ο χρόνος που θα αρχίσει η πρωτοβουλία είναι ο Σεπτέμβριος".

    Σε ερώτηση τί θα πρέπει να αναμένουμε, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "πρέπει να αναμένουμε μία λύση του Κυρπιακού που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού λαού στη γη των προγόνων του".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό "θα κληθούν από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τις 8 πιο πλούσιες χώρες".

    Είπε, επίσης, ότι "ο ρόλος τον οποίο θα διαδραματίσουν θα είναι να συγκληθούν ή να πουν και στις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να καθήσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γ.Γ. θα μπορεί, όταν βλέπει ότι χρειάζεται να εξασκηθεί κάποια πίεση, να ζητεί τη βοήθεια των χωρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την έναρξη του διαλόγου".

    Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "έδωσαν μια άνοδο στον κ. Ετζεβίτ και αυτή την οφείλει στο θέμα του Οτσαλάν".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "το να εκτιμήσουμε αν θα υπάρχει διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από το συμμαχικό σχέδιο που θα κάνει ο κ. Ετζεβίτ και κατά πόσο θα ασκήσουν σημαντικές πιέσεις εκείνοι που μπορούν να επιφέρουν αλλοίωση στις σκληρές θέσεις του κ. Ετζεβίτ".

    Σε ερώτηση εάν η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν ζήτησε άρση του εμπάργκο προς τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν ανέφερε τέτοιο θέμα καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών που είχα μαζί της".

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι διατεθειμένος να παρακαθήσει σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "εμείς δεν θέσαμε προϋποθέσεις", αλλά ότι είναι "τα ψήφισματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που προσδιορίζουν τη βάση των συνομιλιών".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι "είναι θέσεις που έχει βάλει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας που λέει ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η κυπριακή Κυβέρνηση επιμένει στην επιστροφή των προσφύγων, την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης για τήρηση της ειρήνης, και ότι εντάσσεται εναντίον τους εθνικού ξεκαθαρίσματος,

    Ολα αυτά, είπε, η κυπριακή Κυβέρνηση τα απαιτεί και για την Κύπρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είχε στο παρελθόν πει ότι "χρειάζεται διεύρυνση του κύκλου των εγγυητριών δυνάμεων και πρόσθεσα ότι δεν δεχόμεθα ξένα στρατεύματα ή επεμβάσεις, αλλά διεθνή δύναμη υπό εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρεμβαίνει εάν η μία εκ των δύο κοινοτήτων θέσει σε κίνδυνο την άλλη κοινότητα με παράνομες ενέργειες".

    Σε ερώτηση γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η συμφωνία της 3ης Βιέννης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι όταν έκανε τη συμφωνία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτας "για τα θέματα της Καρπασίας, δεν ήμουν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήμουν απλώς διαπραγματευτής".

    Είπε, επίσης, ότι η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε "διότι οι Τούρκοι δεν την υλοποίησαν" κι επειδή "η δική μας πλευρά δεν επεδίωξε την υλοποίησή της".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο κ. Τζεμ έκανε μερικές δηλωσεις που δεν μας εκπλήττουν αλλά ούτε μας ενοχλούν".

    "Εάν ο κ. Τζεμ", συνέχισε, "λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν συνομιλίες για τον α' ή β' λόγο, η αρνητική αυτή στάση του κ. Τζεμ θα επιβαρύνει την Τουρκία και όχι εμάς".

    Είπε, επίσης, ότι "εάν η Τουρκία αποφασίσει να καθήσει σε πραγματικό διάλογο με πρόθεση να λυθεί το Κυπριακό", τότε το αποτέλεσμα "θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα δείξουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ και το βαθμό της πίεσης που θα ασκήσουν πάνω στην Τουρκία".

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση αξιωματούχου του ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν επρόκειτο να προβεί σε σχόλιο, αλλά να παραθέσει τις θέσεις της Κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η πορεία προς την Ευρώπη θα συνεχιστεί διότι είναι επιβεβλημένη για πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι έχουν αναλυθεί και από εμένα και από άλλους και στο παρόν και προηγουμένως".

    "Δεν νομίζω", είπε, "ότι τίθεται θέμα να αναθεωρήσουμε την πορεία μας προς την ενωμένη Ευρώπη για το τί συμβαίνει στη Γιουγκοσλαβία" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει την εναρμόνισή μας, σε συνεργασία με τα κόμματα που συμφωνούν μαζί της, προς την πορεία μας προς την Ευρώπη".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "θα ήταν σφάλμα τεραστίων διαστάσεων να αποφασίσουμε κάτι άλλο, λόγω των γεγονότων στην Ευρώπη", προσθέτοντας ότι "κάθε κράτος οφείλει να εξετάζει τα συμφέροντα της δικής του χώρας πρώτα, και ύστερα τα συμφέροντα των άλλων χωρών".

    Αμυνα

    Σε ερώτηση γιατί δεν εμφανίστηκε πέρσι ο ίδιος να ανακοινώσει τη μη άφιξη των πυραύλων S300 στην Κύπρο και αν αληθεύει ότι η Κυβέρνηση θα δαπανήσει 8 εκατομμύρια λίρες για εξαφάνιση της Πέτρας του Ρωμιού και άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών της νέας χιλιετίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "τα δύο θέματα δεν συσχετίζονται, διότι οι πύραλοι δεν εξαφανίστηκαν".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εκείνο το βράδυ ανακοίνωσε ότι ανελάμβανε ο ίδιος "την ευθύνη για τη μη άφιξη των πυραύλων στην Κύπρο και την τοποθέτησή τους στην Κρήτη".

    "Για να κάνω αυτό το πράγμα", είπε, "και να αλανάβω την ευθύνη σημαίνει ότι υπήρχαν λόγοι σοβαροί που δεν έπρεπε να επεκταθώ επί του θέματος δημοσίως".

    Είπε ότι "εάν εδημιουργείτο θέμα αντινομίας μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης" με αλληλοεπίρριψη ευθυνών, "δεν θα έρχονταν οι πύραυλοι, αλλά θα διασπάζετο η συνεργασία" μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    "Προτίμησα", τόνισε, "να πω ότι αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για τη μη άφιξή τους".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "πάγια πολιτική μου ήταν από τον καιρό που ανήλθα στην προεδρία ότι πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, εάν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος".

    Οσον αφορά το θέμα των δαπανών για τους εορτασμούς του έτους 2000, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "υπάρχουν ορισμένα μέτρα που θεωρούμε ότι μπορεί να ληφθούν και που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το κονδύλι που είναι εγκεκριμένο για προώθηση τουρισμού στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση γιατί επικρατεί σιωπή τώρα γύρω από το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο θέμα του Δόγματος".

    Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι οι ιταλικοί πύραλοι Aspide δεν ήρθαν στην Κύπρο "διότι η ιταλική κυβέρνηση πήρε τη θέση ότι δεν θα μας τους έδιδε εάν φέρναμε τους S300" και "ως εκ τούτου έγιναν διευθετήσεις κι εξασφαλίστηκαν άλλοι πύραυλοι του ιδίου βεληνεκούς και καλύτερης ποιότητας" από αλλού.

    Ανέφερε, επίσης, ότι "για τα θέματα του δόγματος έχει πάει ο προϋπολογισμός στη Βουλή", προσθέτοντας ότι "προβλέπονται οι διάφοροι εξοπλισμοί που προτείνει ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και το Υπουργείο Αμυνας".

    Είπε, εξάλλου, ότι "προτού η Βουλή αποφασίσει, έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταλήξουμε σε αποφάσεις".

    Γιουγκοσλαβικό

    Αναφορικά με το εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν απεμπολίσαμε κανένα δικαίωμα και θα πρέπει να προσγειωθούμε όλοι", τονίζοντας ότι "εκείνο που ζητά η Ευρώπη είναι να μην προμηθεύουμε τη Γιουγκοσλαβία με πετρέλαιο".

    "Δεν προμηθεύουμε καμία χώρα με πετρέλαιο", τόνισε, "διότι πετρέλαιο ουκ έχουμε, κι επομένως δεν υποκύψαμε".

    Εσωτερικά

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι προεκλογικά είχε απευθύνει πρόταση για σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε ότι "υπάρχουν οι αρχηγοί των κομμάτων που λένε ότι για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή επί των βασικών πτυχών όχι μόνο του Κυπριακού αλλά και άλλων πολλών θεμάτων".

    Είπε, επίσης, ότι "φαίνεται ότι υπάρχει κάποια δυσκολία με αποτέλεσμα να γίνεται και μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σοσιαλιστικού κόμματος, αλλά να μην επιτυγχάνει, διότι υπάρχουν διαφωνίες πάνω σε ουσιαστικά θέματα".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι βρίσκεται σε κατάσταση απομόνωσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Δεν βρίσκομαι σε απομόνωση. Εχω πολύ στενή συνεργασία με την ΕΔΕΚ και άλλα κόμματα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ διαφώνησε μαζί του για το θέμα των πυραύλων S300, αλλά ότι ήταν "μια απλή διαφωνία" και ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης "γνωρίζει τους λόγους που εγώ ανέλαβα την ευθύνη".

    Πρόσφυγες

    Σε ερώτηση σχετικά με τους πρόσφυγες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "τα προβλήματα των προσφύγων μας έχουν απασχολήσει σε τεράστιο βαθμό και είναι επί αυτής της κυβέρνησης που διάφορα μέτρα λήφθηκαν ώστε οι πρόσφυγες απελλάγησαν από τα προσφυγικά χρέη, δόθηκαν αυξήσεις στα δικαιώματα και βελτιώθηκαν τα κριτήρια όσον αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών και την ενίσχυση με εγγυήσεις για την επαναδραστηριοποίηση των προσφύγων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Μίλερ - Πάγκαλος - Λόγκογλου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,27/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δεν είναι Κόσοβο και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στρατεύματα, δήλωσε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, τονίζοντας πως "είμαστε εναντίον της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας".

    Ο κ. Μίλερ, που μιλούσε στο Συνέδριο του Ιδρύματος Κόκκαλη στην Ουάσινγκτον, είπε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και "δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πρωτοβουλίες όπως εμφανίζεται συχνά στον Τύπο. Κινούμεθα", πρόσθεσε ο κ. Μίλερ, "κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ".

    Εξάλλου σημείωσε πως "όσο οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι ψηλά το Κυπριακό δυσκολεύει".

    Ωστόσο, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι από τα παγκόσμια προβλήματα που είναι αδύνατο να λυθούν και εξέφρασε την εκτίμηση πως "δεν έτυχε της απαιτούμενης προσοχής", προσθέτοντας πως "δεν θέλουμε να γίνει Κοσσυφοπέδιο για να δοθεί σημασία".

    "Ζητήσαμε", πρόσθεσε, "τη συνεργασία των Ρώσων" ενώ παράλληλα σημείωσε πως "δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό σε ένα μεγάλο πακέτο", παραδεχόμενος ωστόσο πως "το ένα βοηθά το άλλο".

    Επεσήμανε πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο και "όλες οι πλευρές έχουν κατανοητά αιτήματα".

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επεσήμανε, είναι σοβαρές και μακροχρόνιες, "αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου, παραβιάσεις, Πατριαρχείο και φυσικά η Κύπρος".

    "Υπάρχουν", πρόσθεσε, "πολλοί τομείς για συνεργασία, έγκλημα, πρόσφυγες, περιβάλλον. Αυτό γίνεται με όλους τους γείτονες".

    Οπως είπε ο κ. Μίλερ οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αλλά οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται καλύτερα τα προβλήματα και μπορούν πιο εύκολα να τα αντιμετωπίσουν.

    Ο κ. Μίλερ σημείωσε εξάλλου πως το Κόσοβο αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η αμερικανική κυβέρνηση στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας πως "η Ελλάδα και η Τουρκία την επόμενη ημέρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο".

    Πάγκαλος

    Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε πως με αφορμή το θέμα του Κόσοβο υπάρχει μια πρώτη εποικοδομητική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας για τα Βαλκάνια.

    "Είναι ενδιαφέρον ότι συνεργαζόμαστε", πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, επισημαίνοντας ότι "και οι δυο χώρες δεν έχουν ενδιαφέρον για κρίσεις με στρατιωτική πτυχή, που θα διαρκέσουν για καιρό και θα δημιουργήσουν ανθρωπιστικά προβλήματα".

    Επεσήμανε πως "ίσως όταν υπάρξει μια νέα κυβέρνηση (στην Τουρκία) να μπορέσουμε να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα".

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη πως ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων είναι η αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών και όχι του Κυπριακού, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα στο Αιγαίου είναι νομικά.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε πως "η Κύπρος είναι πραγματικό πρόβλημα διότι υπάρχουν άνθρωποι, έχουν μνήμες, ανησυχίες, προβλήματα".

    Αυτό, όπως είπε, που μπορεί να γίνει είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, να αντιμετωπιστούν σε αυτές τα άμεσα προβλήματα "όπως η πρόταση αποστρατικοποίησης του κ. Κληρίδη".

    Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η επαφή μεταξύ των ανθρώπων και όπως τόνισε "πρέπει να επιτραπεί σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να έρθουν κοντά".

    Λόγκογλου

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Τούρκος βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Λόγκογλου υποστήριξε τη λύση της συνομοσπονδίας στην Κύπρο με δυο ισότιμες κοινότητες.

    Είπε πως "η Τουρκία βρίσκεται σε άσχημη γειτονιά και έχει την αδιάλλακτη Ελλάδα, ένα σύμμαχο, να τις δημιουργεί προβλήματα".

    Ζήτησε επίσης όπως η Ελλάδα καταδικάσει "δημόσια και ξεκάθαρα" την τρομοκρατία "για να υπάρξει πρόοδος".

    Είπε ότι "για την Ελλάδα υπάρχει ένα πρόβλημα, η υφαλοκρηπίδα" ενώ "για την Τουρκία πολλά, εναέριος χώρος, καθεστώς νησιών Αιγαίου, και άλλα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 27/04/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    ----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      562,8200    565,0700   562,8200   568,0700
    Ευρώ                   1,7246      1,7314     1,7246     1,7344
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8309      1,8382     1,8309     1,8417
    Στερλίνα               1,1368      1,1413     1,1368     1,1438
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               218,3061         220,0525
          Δολ. Αυστραλίας              2,8169           2,8394
          Δολ. Καναδά                  2,6984           2,7199
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,7400         347,1229
          Κορώνες Δανίας              12,7932          12,8955
          Κορώνες Νορβηγίας           14,2486          14,3625
          Κορώνες Σουηδίας            15,3102          15,4326
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3582           1,3636
          Λιρέτες Ιταλίας          3.339,1828       3.352,5395
          Μάρκα Γερμανίας              3,3729           3,3863
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2537          10,2947
          Πεσέτες Ισπανίας           286,9400         288,0877
          Σελίνια Αυστρίας            23,7302          23,8251
          Φιορίνια  Ολλανδίας          3,8004           3,8156
          Φράγκα Βελγίου              69,5679          69,8461
          Φράγκα Γαλλίας              11,3123          11,3575
          Φράγκα Eλβετίας              2,7596           2,7816
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [05] Κύπρος - Ισραήλ - Περιβάλλον

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα συμμετάσχουν την ερχόμενη Πέμπτη σε διεθνή άσκηση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, στα πλαίσια κοινού προγράμματος βοήθειας.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη και πλοία που θα διοχετεύσουν ειδικά χημικά που διαλύουν τις πετρελαιοκηλίδες. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης και Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι.

    Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν το 1995 συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο της συνθήκης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου από ρύπανση του περιβάλλοντος.

    Η εν λόγω συμφωνία καλεί τις χώρες αυτές να βοηθούν τα γειτονικά κράτη σε περίπτωση που χυθεί πετρέλαιο ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή άλλης αιτίας.

    Οι τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και αριθμό ασκήσεων. Το τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αρχίζει την Πέμπτη από τη Χάιφα θα φιλοξενήσει το Ισραήλ αυτή τη φορά.

    Η κάθε χώρα θα εκπροσωπηθεί με έξι αντιπροσώπους, οι οποίοι μαζί με τους τρεις Παλαιστίνιους εκπροσώπους θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν εμπειρογνώμονες από τη Νορβηγία, τη Βρετανία και τον οργανισμό, REMPEC, που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Εθνη και είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών χωρών σε θέματα που αφορούν τη ρύπανση από το πετρέλαιο και τα χημικά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [06] Τζεμ - ΗΠΑ - Συνομοσπονδία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ παίρνουν στα σοβαρά την πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Ο Τζεμ έκανε την εν λόγω δήλωση στην Ουάσινγκτον και προέβη σε εκτίμηση των επαφών του με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπραϊτ.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται την ξεκάθαρη, κατά την έκφρασή του, πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    Ο Τζεμ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά για να ισχυριστεί και πάλι ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με την τρομοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 April 1999 - 13:02:15 UTC