Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Μιλόσεβιτς - Συνάντηση
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλοί αγνοούμενοι - Ραν
  • [03] Πρόεδρος Κυπριανού - Μιλόσεβιτς
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Βελιγράδι - Δηλώσεις (2)

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Μιλόσεβιτς - Συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ειδοποιήθηκε από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και αναχώρησε από το ξενοδοχείο "Χάγιατ", όπου διαμένει, για να συναντήσει τον κ. Μιλόσεβιτς.

    Δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο ο κ. Κυπριανού θα παραμείνει και απόψε στο Βελιγράδι ή θα αναχωρήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλοί αγνοούμενοι - Ραν

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη συμβολή του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, για την απελευθέρωση δύο Αυστραλών που πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γιουγκοσλαβία, αναμένει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Νότια Αυστραλία, Βουλευτής, Μάικ Ραν.

    Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Ραν καλεί τον κ. Κυπριανού να θέσει και το θέμα των δύο αγνοουμένων Αυστραλών κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με τον κ. Ραν, οι Αυστραλοί Στηβ Πρατ και Πήτερ Γουόλας βρίσκονταν στην περιοχή μεταξύ των συνόρων της Κροατίας και της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να βοηθήσουν στην υπόθεση των προσφύγων και πιστεύεται ότι συνελλήφθησαν από το σερβικό λαό.

    Ο κ. Ραν καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να συμβάλει ώστε να δοθούν στοιχεία και πληροφορίες για την τύχη των δύο αγνοουμένων.

    "Τόσο εγώ όσο και άλλοι Αυστραλοί οι οποίοι ενδιαφέρονται και εργάζονται για τη δικαιοσύνη στην Κύπρο επικροτούμε εδώ και καιρό την προσωπική συμβολή σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς", σημειώνει ο κ. Ραν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος Κυπριανού - Μιλόσεβιτς

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος έφθασε ήδη στο ξενοδοχείο του "Χαγιάτ", βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες.

    Η συνάντηση Κυπριανού - Μιλόσεβιτς κράτησε πέραν των δύο ωρών, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

    Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Κυπριανού προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις αργότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε βαθιά λύπη γιατί δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών, που συνελήφθηκαν την περασμένη βδομάδα από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι στη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ συνέχισε τους βομβαρδισμούς του, δυσχεραίνοντας την ανθρωπιστική αποστολή του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ είχαν ενταθεί ακόμη και όταν ο ίδιος έφτασε στο Βελιγράδι και εξέφρασε την άποψη ότι οι Αμερικανοί δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη την πιθανότητα απελευθέρωσης των τριών στρατιωτών.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμα ότι η εντύπωση που επικρατεί στο Βελιγράδι είναι πως η οποιαδήποτε χειρονομία εκ μέρους του δεν βρίσκει ανταπόκριση.

    ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Βελιγράδι - Δηλώσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη βαθιά του λύπη που δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα η αποστολή του στο Βελιγράδι, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα που έχει πάρει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση είναι ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και επομένως δεν "μπορεί να προβεί σε νέα ειρηνευτική χειρονομία".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έκανε ότι μπορούσε και εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει εκ νέου εάν μπορεί.

    "Εάν μπορώ θα το ξαναεπιχειρήσω, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη, σταθερότητα, κατανόηση, σεβασμό των συνόρων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Επεσήμανε επίσης ότι κατά την ημέρα της άφιξής του στο Βελιγράδι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έγιναν ακόμη πιο έντονοι, προσθέτοντας ότι ανέμενε ότι "θα υπήρχε μια καλύτερη συμπεριφορά μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι όπως του ελέχθη από γιουγκοσλαβικής πλευράς "κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν σεβάστηκαν (οι Αμερικανοί) ούτε τη δική σου (του κ. Κυπριανού) προσπάθεια".

    Χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς πολύ ενδιαφέρουσες και πολύ θετικές για την Κύπρο και την Ελλάδα. Οπως είπε με την επιστροφή του στην Κύπρο θα ενημερώσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι "το αίτημα του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, όλων των πολιτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας και του γιουγκοσλαβικού λαού είναι ο τερματισμός των βομβαρδισμών".

    Ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι, η γιουγκοσλαβική ηγεσία τόνισε ότι "τελικά χειρονομίες που τείνουν να αποδείξουν και να διαβεβαιώσουν ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς και η Γιουγκοσλαβία επιθυμούν ειρήνη και ειρηνική επίλυση της κρίσης εδώ και του προβλήματος, αντί να έχουν το αποτέλεσμα βελτίωσης της κατάστασης, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα".

    Οπως είπε, οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς κράτησαν ενάμισυ ώρα και αργότερα οι συνομιλίες του με τον Υπουργό Εξωτερικών Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς και τον Πρόεδρο της Βουλής της Γιουγκοσλαβίας που κράτησαν δύο ώρες.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τις τελευταίες μέρες που εξαγγέλθηκε αυτή "η καθαρά ανθρωπιστική πρωτοβουλία οι βομβαρδισμοί έγιναν πολύ πιο έντονοι", προσθέτοντας ότι "και την ημέρα της άφιξής μου εδώ στο Βελιγράδι έγιναν ακόμη πιο έντονοι με αποτέλεσμα τις τελευταίες δύο μέρες 20,000 να είναι άστεγοι και εκατοντάδες χιλιάδες να χάσουν τις εργασίες τους".

    Κατά τις συνομιλίες τονίστηκε "η εκτίμηση ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί" και ότι δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και απόψε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "παρά το γεγονός ότι δεν ανελήφθη έναντί μου οποιαδήποτε υποχρέωση ή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν βομβαρδισμοί κατά την εδώ παρουσία μου παρά την έκκλησή μου, εντούτοις φυσιολογικά αναμένετο ότι θα υπήρχε μια καλύτερη συμπεριφορά μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια".

    "Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε μια καλύτερη στάση. Αντίθετα μια χειρότερη στάση", επεσήμανε.

    Σημείωσε ότι "κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και από το γεγονός ότι το μήνυμα που έχει πάρει η γιουγκοσλαβική ηγεσία και ο γιουγκοσλαβικός λαός είναι ότι θα συνεχιστεί το ανελέητο βομβάρδισμα, δεν μπορεί να προβεί σε νέα ειρηνευτική χειρονομία".

    "Υπάρχει η εντύπωση ότι κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης προκαλεί, αντί να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε τη βαθιά του λύπη "γιατί δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σ' αυτό για το οποίο ήρθαμε".

    Ωστόσο ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο έγινε συζήτηση και γι' αυτά τα θέματα αλλά και γενικότερα και χαρακτήρισε τη συνομιλία "φοβερά ενδιαφέρουσα και φοβερά θετική για την Κύπρο και την Ελλάδα".

    Ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο "σε περίπτωση βελτιώσεως των συνθηκών να υπάρξει μια νέα προσπάθεια", σημειώνοντας ωστόσο ότι "κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν το βλέπω".

    Σε ερώτηση εάν οι Αμερικανοί δεν θέλουν πίσω τους αιχμαλώτους τους, ο κ. Κυπριανού είπε "αυτό είναι θέμα ερμηνείας. Είναι ολοφάνερο ότι δεν έλαβαν ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι σύμμαχοί τους σοβαρά υπόψη την πιθανότητα απελευθέρωσης των τριών αιχμαλώτων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 April 1999 - 20:46:10 UTC