Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Βελιγράδι - Ανακοίνωση Πρεσβείας
  • [02] Κασουλίδης - Αποστολή Κυπριανού - Βελιγράδι
  • [03] "Υγιή Γηρατειά"
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κυπριανού - Βελιγράδι - Αναχώρηση
  • [06] Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων - Εμπειρογνώμονες
  • [07] Greepeace - Ανέγερση ξενοδοχείου
  • [08] ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα
  • [09] Κυπριανού - Αθήνα - Βελιγράδι
  • [10] Λυσσαρίδης - Κυπριανού - Γιουγκοσλαβία
  • [11] Κυπριανού - Αθήνα - Δηλώσεις

  • [01] Κυπριανού - Βελιγράδι - Ανακοίνωση Πρεσβείας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, αναφέρει ότι η μετάβαση του Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού από την Αθήνα στο Βελιγράδι, θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή κυπριακής ή ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η μετάβαση του κ. Κυπριανού από την Αθήνα στο Βελιγράδι, θα πραγματοποιηθεί με αεροσκάφος που έχει διαθέσει για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [02] Κασουλίδης - Αποστολή Κυπριανού - Βελιγράδι

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση ενισχύει την αποστολή του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού στο Βελιγράδι και παρέχει καθε δυνατή διευκόλυνση και βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ευχόμενος "καλή επιτυχία και ευόδωση των προσπαθειών του" στον κ. Κυπριανού, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα "να επιστρέψει με τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες", τονίζοντας ότι "η εξέλιξη αυτή θα ήταν πολύ σημαντική για την Κύπρο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να αναλάβει αυτή την προσπάθεια "αλλά από τον κ. Κυπριανού, τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "ο κ. Κυπριανού δεν έχει ζητήσει έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση αλλά την πληροφόρησε για την πρωτοβουλία του", διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πηγαίνει στο Βελιγράδι "όχι για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των τριών στρατιωτών αλλά για να τους φέρει πίσω".

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κυπριανού ζητά για σκοπούς ασφαλούς πρόσβασής του στο Βελιγράδι να "υπάρχει ασφάλεια στους αιθέρες για κάποια περίοδο 24 ωρών".

    "Αν φύγει ο κ. Κυπριανού το απόγευμα, υπολογείστε 24 ώρες", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] "Υγιή Γηρατειά"

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών στην Κύπρο σήμερα υπολογίζεται στο 11,1% και αντιστοιχεί με 66.000 περίπου άτομα, είπε ο Υπουργός Υγείας, Χρήστος Σολωμής σε διάσκεψη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που είναι αφιερωμένη στα "Υγιή Γηρατειά."

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός, "για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, αλλά και τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, η Παγκόσμια Μέρα Υγείας, που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου αφιερώνεται φέτος στα άτομα της τρίτης ηλικίας, με σύνθημα "Τα δραστήρια Γηρατειά κάνουν τη διαφορά."

    Στη Κύπρο, συνέχισε, η μέση διάρκεια ζωής αυξήθηκε στα 75,3 χρόνια για τους άνδρες και στα 79,1 χρόνια για τις γυναίκες, "ως αποτέλεσμα, κυρίως, της μείωσης της θνησιμότητας στις μεγάλες ηλικίες."

    Σήμερα, ανέφερε, ζουν σ'όλο τον κόσμο 580 εκ. άνθρωποι, άνω των 60 ετών, και αναμένεται να φθάσουν το 1 δισεκατομμύριο το 2020, μία αύξηση 75%, σε σύγκριση με 50%, που θα παρατηρηθεί στον υπόλοιπο παγκόσμιο πληθυσμό την ίδια περίοδο.

    Το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ο κ. Σολωμής, προγραμματίζει την ανάπτυξη της κατ'οίκον Νοσηλευτικής Φροντίδας, θεσμός ο οποίος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στην Κύπρο. Ηδη, είπε, έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακή σειρά μαθημάτων στην κοινοτική νοσηλευτική 27 άτομα, από τα οποία ένας αριθμός θα τοποθετηθούν στην κοινότητα για κατ' οίκον φροντίδα.

    "Πρέπει να καταβληθεί από όλους, κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να προβληθούν και να χρησιμοποιηθούν οι απεριόριστες ικανότητες και δυνατότητες των ηλικιωμένων," σημείωσε και ανακοίνωσε ότι ήδη αναπτύσσεται ένα κέντρο απασχόλησης ατόμων τρίτης ηλικίας στη Λεμεσό.

    Η ανέγερσή του έχει ξεκινήσει με δωρεά του Ιδρύματος της οικογένειας Παττίχη ύψους περίπου 250.000 λιρών, ανέφερε ο κ. Σολωμής σημειώνοντας ότι το κράτος συνέβαλε με την "παραχώρηση αξιόλογου χώρου στο παλιό Νοσοκομείο της Λεμεσού."

    Το Κέντρο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 250.000 λιρών, θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, αίθουσα εργασίας, κήπο, βιβλιοθήκη και εντευκτήριο. Παρόμοιο έργο θα δημιουργηθεί και στη Λάρνακα με φροντίδα και μέριμνα της Μητρόπολης Λάρνακας, κατέληξε ο κ. Σολωμής.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αντώνης Βασιλείου, ανέφερε ότι "στις σύγχρονες κοινωνίες έχει αναπτυχθεί ένα άλλο είδος κοινωνικής παροχής όπως είναι τα ανοικτά κέντρα, ή κέντρα επαναδραστηριοποίησης της τρίτης ηλικίας που λειτουργούν σε ημερήσια βάση."

    Σκοπός αυτών των κέντρων, δήλωσε, είναι η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων "ώστε να παραμένουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου".

    Οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τέτοια κέντρα, πρόσθεσε, αφορούν την επαναδραστηριοποίηση της τρίτης ηλικίας, την κοινωνική εργασία, την ιατρική φροντίδα, τη φυσιοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την επιμόρφωση, την οργανωμένη ψυχαγωγία, το εντευκτήριο, την κατ' οίκον φροντίδα και την υπηρεσία φροντίδας.

    Στην Κύπρο, όπως είπε ο κ. Βασιλείου, δεν υπάρχουν αυτά τα κέντρα αλλά "κάποιοι Δήμοι λειτουργούν ένα μικτό σύστημα που συνδυάζει γηροκομείο μαζί με άλλες παροχές." Τέτοια μικτά κέντρα, όμως, "δεν δημιουργούν εκείνο το κατάλληλο κλίμα στο οποίο βασίζεται η φιλοσοφία των ανοικτών κέντρων τρίτης ηλικίας."

    Η πολιτεία, ανέφερε, έχει την υποχρέωση απέναντι στα άτομα της τρίτης ηλικίας για παροχή συντάξεως "πέραν από τα όρια της φτώχειας" για παροχή πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας σε ιατρικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στους ηλικιωμένους καθώς και για παροχή στέγης σε άτομα που δεν απολαμβάνουν τη στήριξη της οικογένειας, κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  119.53 ( 3.23)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,413,308
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,359,439  150.91 ( 3.73)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   120,886   73.21 ( 4.11)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    33,115   76.95 ( 1.41)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   236,469   95.72 ( 2.19)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   296,003   83.76 ( 1.47)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   200,358   50.68 ( 3.56)
            Αλλες Εταιρείες            £   171,198   84.60 ( 1.04)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [05] Κυπριανού - Βελιγράδι - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού αναχώρησε για την Αθήνα, απ' όπου θα μεταβεί στο Βελιγράδι, αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να φέρει στην Κύπρο τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Σέρβους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ανταλλάγματα στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσπάθεια θα επιτύχει, διότι "θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος αναφορικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, θα ικανοποιήσει τον αμερικανικό λαό που ανησυχεί πολύ για τους τρεις αιχμαλώτους και θα είναι μια απόδειξη της επιθυμίας της Γιουγκοσλαβίας να προχωρήσει σε ειρηνικές διαδικασίες".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "μόνο πολιτική λύση μπορεί να εξευρεθεί στο πρόβλημα".

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παύουν από το να είναι "η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο και μία πολύ φιλική χώρα, ένας πολύ φιλικός λαός".

    "Εξακολουθούμε να ελπίζουμε", συνέχισε, ότι "οι ΗΠΑ θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και την επιρροή που διαθέτουν για να προωθηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σχετικά με την εκεχειρία που ζητήθηκε για την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Μιλόσεβιτς έχει θέσεις κάποιες προϋποθέσεις για παράδοση των τριών αιχμαλώτων, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Οχι. Δεν πηγαίνω για να δώσω ανταλλάγματα, ούτε μου ζητήθηκαν ανταλλάγματα".

    Κληθείς να αναφέρει εάν η αποστολή του θα έχει θετικά αποτελέσματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά κι εξήγησε ότι "με όλη αυτήν την ιστορία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και προηγουμένως, και με την τουρκική προπαγάνδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα αποδείξουμε ότι είμαστε αντικειμενικοί κι έντιμοι στις συναλλαγές μας και ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα".

    Είπε, επίσης, ότι "είναι η ώρα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών, γιατί εάν υπάρχει ένας χώρος που σίγουρα επήλθε ολοκλήρωση του εθνικού ξεκαθαρίσματος, είναι η Κύπρος".

    Σε ερώτηση εάν έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την αποστολή του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, οι οποίοι θα ενημερώσουν με τη σειρά τους τον Πρόεδρο.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αναμένει να επιστρέψει στην Κύπρο εντός 24 ωρών και διευκρίνισε ότι αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία "για το καλό του τόπου" και όχι για προσωπικούς επαίνους.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρισκόταν και ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχή κατάληξη της αποστολής του κ. Κυπριανού, την οποία "υποστηρίζει πλήρως η κυπριακή Κυβέρνηση".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "θα είμαστε σε τακτική επικοινωνία με τον κ. Κυπριανού στο Βελιγράδι για ο,τιδήποτε χρειαστεί", προσθέτοντας ότι η ελληνική Κυβέρνηση "έχει διαθέσει αεροπλάνο, το οποίο θα τον μεταφέρει από την Αθήνα στο Βελιγράδι".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με τις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γιουγκοσλαβίας, "για όλα τα σχετικά" και απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ "έχει πάρει οδηγίες από την Ουάσιγκτον ότι καλωσορίζει την πρωτοβουλία".

    Σε ερώτηση εάν έχουν τεθεί όροι από την Πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας για την παράδοση των αιχμαλώτων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν υπάρχει κανένας όρος", προσθέτοντας ότι "η μόνη προϋπόθεση από τον ίδιο τον κ. Κυπριανού είναι η ασφαλής άφιξη, παραμονή και αναχώρησή του από το Βελιγράδι".

    Είπε, τέλος, ότι "αυτή η αποστολή έχει πιθανότητες πλήρους επιτυχίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων - Εμπειρογνώμονες

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων είχε σήμερα, με δική της πρωτοβουλία και στην παρουσία και λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης "Physicians for Human Rights", η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για το θέμα των εκταφών.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Νίκος Θεοδοσίου μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ομάδας εμπειρογνωμόνων σε αντίθεση, όπως είπε, "με το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, Ζιάν Πιέρ Ρίτερ, ο οποίος εδώ και 9 μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, αρνείται να συναντηθεί με τους συγγενείς των αγνοουμένων".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [07] Greepeace - Ανέγερση ξενοδοχείου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εντονα αντιτίθεται το γραφείο της Greenpeace Μεσογείου, στην παραχώρηση άδειας που έχει δοθεί στην εταιρία "Grecial Ηotels" για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, στην παραλία του Ασπρόκρεμμου στη χερσόνησο του Ακάμα, παρά τις πολλές και επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης, για ανακήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο.

    Η εκπρόσωπος της Greenpeace στη Κύπρο Ειρήνη Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι "η κατάσταση είναι απαράδεκτη" και ότι "η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφή στην περιοχή του Ακάμα".

    Πρόσθεσε επίσης, ότι η Greenpeace θα πιέσει για το θέμα αυτό σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που θα επιδράσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τον Ακάμα.

    Ανακοίνωση της Greenpeace αναφέρει ότι μετά από την τελευταία εκδήλωση της Οργάνωσης, όπου μέλη της κατέλαβαν το κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αρμόδιοι του Υπουργείου υποσχέθηκαν δημοσίως ότι το θέμα θα επροωθείτο σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αντ'αυτού όμως, προσθέτει η ανακοίνωση, η Κυπριακή κυβέρνηση έχει αθετήσει την υπόσχεσή της για άλλη μια φορά και "έχει προχωρήσει στην παραχώρηση άδειας ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος 264 κλινών, στο όνομα της εταιρείας "Grecial Hotels" στην περιοχή του Ασπρόκρεμμου".

    "Αυτή η πράξη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την άδεια που δόθηκε στην οικογενειακή εταιρεία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, για την κατασκευή του ξενοδοχείου Ανασσα στον Ασπρόκρεμμο", σημειώνει η ανακοίνωση της Greenpeace.

    "Για περισσότερο από 10 χρόνια η κυβέρνηση έχει δεχτεί πιέσεις για να ανακηρύξει την περιοχή του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο, λόγω της οικολογικής της σημασίας και της σπάνιάς της ομορφιάς", αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι μια από τις τελευταίες περιοχές αναπαραγωγής των πράσινων χελώνων και των χελώνων καρέτα - καρέτα, που απειλούνται με αφανισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [08] ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κινηθούν έντονα και δραστήρια για εξεύρεση μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Διαπιστώθηκε τέλος συναντίληψη στην ανάγκη ταχείας προώθησης της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ανεξάρτητα από προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] Κυπριανού - Αθήνα - Βελιγράδι

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού βρίσκεται στην Αθήνα, όπου πήγε το απόγευμα, με τελικό προορισμό το Βελιγράδι και με στόχο να παραλάβει τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που κρατούνται από τις γιουσκοσλαβικές αρχές.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, που συνοδεύει τον κ. Κυπριανού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ από την Αθήνα ότι θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα απόψε και πιθανόν αύριο να διευθετηθεί η μετάβαση στο Βελιγράδι.

    Ο κ. Κάρογιαν είπε λόγω των προγραμματισμένων για απόψε Νατοϊκών βομβαρδισμών δεν κατέστη η ασφαλής μετάβαση του κ. Κυπριανού στο Βελιγράδι εντός της ημέρας.

    Είπε ότι βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση επί του θέματος με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και με άλλους εμπλεκομένους.

    Απόψε ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] Λυσσαρίδης - Κυπριανού - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Μεγάλη επιτυχία" για την Κύπρο θα αποτελέσει το εγχείρημα του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού για απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών αιχμαλώτων στη Σερβία, εάν αυτό πετύχει, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ο κ. Κυπριανού του είχε πει ότι πιστέυει, από κάποιες επαφές που είχε, πως "θα μπορούσε να φέρει τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πίσω".

    Ανέφερε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει περισσότερα επί του θέματος. "Αν αυτό πετύχει θα είναι μια μεγάλη επιτυχία και για την Κύπρο, εάν το εγχείρημα πετύχει και πραγματικά απελευθερωθούν οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι αυτό θα είναι σημαντικό και για μας", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [11] Κυπριανού - Αθήνα - Δηλώσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,07/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε ότι η πρωτοβουλία του για μετάβαση στο Βελιγράδι για να παραλάβει τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους ήταν προσωπική, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δέχεται την πρωτοβουλία, με επιφυλάξεις.

    Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "ήταν μία προσωπική πρωτοβουλία", για την οποία "δεν είχε γνώση η ελληνική Κυβέρνηση", προσθέτοντας ωστόσο ότι την επικροτεί.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πρωτοβουλία "ξεκίνησε καθαρά για ανθρωπιστικούς λόγους" πριν από μία εβδομάδα και ότι "δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα", προσθέτοντας ότι "οι ενδείξεις είναι θετικές".

    "Δεν ξέρω τις σκέψεις του ΝΑΤΟ", συνέχισε αλλά επεσήμανε ότι η Συμμαχία "δέχεται την πρωτοβουλία, αλλά έχει αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά της".

    Είπε, επίσης, ότι εκείνο που εισηγήθηκε και παρακάλεσε είναι "η προσπάθεια να γίνει σε χρονικό σημείο χωρίς βομβαρδισμούς", και τόνισε ότι "στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ύφεση και η αποκλιμάκωση".

    Τέλος, είπε ότι "προσφέρει ικανοποίηση στο λαό των ΗΠΑ και στην ηγεσία τους" και ότι "θα είναι δείγμα ανθρωπισμού από το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόπονταν Μιλόσεβιτς, που μπορεί να οδηγήσει σε μία λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 April 1999 - 17:46:19 UTC