Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστροφή Χριστόφια - Δηλώσεις
  • [02] Αν Χέρκους - Ψηφίσματα
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Κλίντον - Κύπρος - Επιστολή
  • [05] Επιτροπή Αλληλεγγύης - Κουρδιστάν - Σέρβοι
  • [06] Αναχώρηση Προέδρου - Λίβανος - Συρία
  • [07] Οτσαλάν - Συνθήκες κράτησης
  • [08] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [09] ΑΚΕΛ - Αγνοούμενοι
  • [10] Ντενκτάς - Ερογλου - Ταλάτ - Κόσοβο
  • [11] Εκπρόσωπος - Κληρίδης
  • [12] Υπουργός Παιδείας - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας
  • [13] Κασουλίδης - Βουλή
  • [14] Εκπρόσωπος - Συλλαλητήριο
  • [15] Οικολόγοι - Πορεία διαμαρτυρίας
  • [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [17] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [18] Εκπρόσωπος - Κασουλίδης

  • [01] (Κ) Επιστροφή Χριστόφια - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συγκινημένος και ευτυχής επέστρεψε από το Λονδίνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι όλα βαίνουν καλώς και εξέφρασε ευχαριστίες για την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του και γιατί, όπως είπε, "συμμερίζεται τις αγωνίες και τις προσπάθειές μας να γίνουμε τόσο καλά όσο χρειάζεται, για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον κόσμο και την πατρίδα μας".

    Αναφορικά με τη μεταμόσχευση νεφρού, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι θα γίνει μετά την αποθεραπεία που θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες κι'αυτό θα συναποφασιστεί με τους γιατρούς.

    Σχολιάζοντας τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι "όλα αυτά συμβαίνουν ένεκα της απώλειας της Σοβιετικής Ενωσης. Εχει χαθεί" είπε, "το ισοζύγιο, οι Αμερικανοί έμειναν μόνοι τους και δυστυχώς ακολουθούν μιαν τυχοδιωκτική πολιτική ανά το παγκόσμιο, κόβουν και ράβουν και προσπαθούν να καθορίσουν τις τύχες των λαών".

    Είπε επίσης ότι "αυτό θα γίνει μπούμερανγκ για τους Αμερικανούς", προσθέτοντας ότι "οι λαοί άρχισαν να ξεσηκώνονται".

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι οι λαοί μετά τους "ποταμούς αίματος" που έχυσαν στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εθνικο- απελευθερωτικούς αγώνες για την ανεξαρτησία τους, δεν μπορούν να ανεχθούν μια μεγάλη δύναμη "να ασκεί τόσο κυνικά ιμπεριαλιστική κι επεκτατική πολιτική, πολιτική κρατικής τρομοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Αν Χέρκους - Ψηφίσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Λόγω του φόρτου εργασίας της η εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αν Χέρκους δεν παραλαμβάνει προσωπικά οποιοδήποτε από τα εκατοντάδες ψηφίσματα που αποστέλλονται στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο.

    Αυτό διευκρίνισε, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η κ. Χέρκους, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραλαμβάνει περισσότερα από 600 ψηφίσματα το χρόνο".

    "Οταν έφθασα στην Κύπρο σκέφτηκα δυο εναλλακτικές λύσεις και πήρα μια απόφαση: Για να είμαι δίκαιη και για να μην υπάρχουν διακρίσεις, είτε να παραλαμβάνω όλα τα ψηφίσματα προσωπικά ή κανένα από αυτά".

    Είπε ότι αποφάσισε τελικά, λόγω του μεγάλου αριθμού των ψηφισμάτων, να μην τα παραλαμβάνει η ίδια αλλά να έχει για αυτό το σκοπό υπεύθυνο ένα αντιπρόσωπό της οπουδήποτε κατά μήκος της νεκρής ζώνης για να παραλαμβάνει και να τα παίρνει σε αυτήν.

    Πρόσθεσε ότι διαβάζει όλα τα ψηφίσματα που της αποστέλλονται και καθώς τα περισσότερα από αυτά απευθύνονται στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τα αποστέλλει αμέσως, με μετάφραση στα αγγλικά, όταν χρειάζεται, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Η διευκρινιστική δήλωση της κ. Χέρκους ακολούθησε τη διαμαρτυρία των συγγενών αγνοουμένων στους οποίους δεν επετράπη την Τετάρτη να προσεγγίσουν την οικία της, παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας, για να την επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την αδιαφορία των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 02/04/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    ----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      564,1200    566,3700   564,1200   569,3700
    Ευρώ                   1,7230      1,7298     1,7230     1,7328
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8580      1,8654     1,8580     1,8689
    Στερλίνα               1,1580      1,1626     1,1580     1,1651
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κλίντον - Κύπρος - Επιστολή

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, επανέλαβε τη δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και υποσχέθηκε ότι στους επόμενους μήνες η κυβέρνησή του θα εντείνει τις προσπάθειές της για έναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση αυτής της "δικοινοτικής διένεξης".

    Η δήλωση Κλίντον περιέχεται σε απαντητική επιστολή προς τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Αγγελο Τσακόπουλο, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Κλίντον εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας αναφορικά με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει ότι συμμερίζεται την ανησυχία του κ. Τσακόπουλου ότι δεν υπήρξε πρόοδος για επίλυση του Κυπριακού.

    Διαβεβαιώνει ότι είναι δεσμευμένος "στην εξεύρεση λύσης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την Κύπρο", όπως είναι δεσμευμένος και στην προώθηση της ειρήνης σε άλλες περιοχές του κόσμου.

    Στους επόμενους μήνες, συνεχίζει, "η κυβέρνησή μου θα εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει όλα τα μέρη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της δικοινοτικής διαμάχης και οικοδόμησης ενός μέλλοντος με ειρήνη και ευημερία για όλους τους Κυπρίους".

    Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κλίντον σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία "σημαντικές συμμάχους" και προσθέτει ότι βλέπει "πιθανότητες για βελτίωση της τεταμένης αυτής σχέσης, με τη νέα ομάδα εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα, τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και την αυξανόμενη αντίληψη ότι η επιδείνωση (των σχέσεων των δύο χωρών) λόγω του θέματος Οτσαλάν δεν είναι μη αναστρέψιμη."

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρει ότι ο Πρέσβης Τόμας Μίλερ επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και την Αγκυρα, όπου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και συμβούλευσε και τις δύο πλευρές να επεκτείνουν τη διμερή τους συνεργασία και να εξετάσουν μέτρα για την επίλυση της έντασης στο Αιγαίο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Επιτροπή Αλληλεγγύης - Κουρδιστάν - Σέρβοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας", χαρακτηρίζει η Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν την "αδικαιλόγητη επίθεση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας" σε μήνυμά της που απέστειλε προς τον Πρέσβη της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Ιβάν Μρκιτς.

    Η Επιτροπή επισημαίνει πως "η αμερικανική πολιτική έχει πια μετατραπεί σε αχαλίνωτη κρατική τρομοκρατία" και "στον πιο σοβαρό εχθρό της ελευθερίας όλων των λαών, αλλά και της επιβίωσης της ανθρωπότητας" και "δεν βλέπει τη συνεχιζόμενη για 24 χρόνια τουρκική κατοχή της Κύπρο" ούτε "τη γενοκτονία που διαπράττει η Τουρκία εναντίον του λαού του Κουρδιστάν."

    "Κατά τις επιθέσεις εναντίον του Ιράκ οι Αμερικανοί προσπάθησαν να έχουν, τουλάχιστον, την ελάχιστη δικαιολογία μίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών. Ομως η τότε αδράνεια και η ανοχή της διεθνούς κοινότητας τους απεθράσυνε. Ετσι, κατά την τρέχουσα επίθεσή τους κατά της Γιουγκοσλαβίας αυτή την ελάχιστη δικαιλογία δεν την αναζήτησαν", αναφέρει.

    Ετσι, "καταπατώντας παράφωρα το διεθνές δίκαιο" και "παραγνωρίζοντας τα Ηνωμένα Εθνη" οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους "επιτίθενται με μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, που δεν πείθει κανένα και ήδη καταγγέλλεται διεθνώς."

    Τέλος, η Επιτροπή παρακαλεί τον Πρέσβη να μεταφέρει "στο δοκιμαζόμενο αδελφό λαό των Σέρβων" τη "θερμή συμπαράσταση της στο Γολγοθά που διανύει."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Αναχώρηση Προέδρου - Λίβανος - Συρία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέπλευσε χθες βράδυ με το σκάφος του για ιδιωτική επίσκεψη στο Λίβανο και τη Συρία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναμένεται σήμερα να έχει συνάντηση και γεύμα με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ. Θα επισκεφθεί το Τζούνι και τη Λατάκια, και θα επιστρέψει στην Κύπρο τη Μεγάλη Πέμπτη.

    Στη συνάντηση με τον κ. Λαχούντ, θα συζητηθούν τα θέματα των λαθρομεταναστών καθώς και άλλα διμερή και διεθνή θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Οτσαλάν - Συνθήκες κράτησης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κούρδος ηγέτης Αμπτουλάχ Οτσαλάν κρατείται κάτω από δραματικές συνθήκες στη φυλακή, βρίσκεται περίπου σε κατάθλιψη, ενώ η Αγκυρα του περιορίζει στο ελάχιστο τη δυνατότητα να προετοιμάσει την υπεράσπιση μαζί με τους δικηγόρους του.

    Αυτό κατήγγειλαν χθες στις Βρυξέλλες ένας εκ των δικηγόρων του Οτσαλάν και Βέλγοι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, της οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οργάνωσης "Δικηγόροι χωρίς σύνορα".

    Σύμφωνα με τον Τούρκο δικηγόρο I. Dundar ο Κούρδος ηγέτης κρατείται σε σκοτεινό κελί μόλις 10 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο και φυσικά αυτό και μόνο του δημιουργεί έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

    Ειδικότερα δεν μπορεί, όπως είπε, να συγκεντρωθεί στο ελάχιστο διάστημα που συναντά τους δικηγόρους του, έχει βλέμμα "καρφωμένο" στον τοίχο, τα μάτια μόνιμα "δεμένα" και γενικά σου δείνει την εντύπωση ενός ναρκομανή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               223,7156         225,5053
          Δολ. Αυστραλίας              2,9224           2,9457
          Δολ. Καναδά                  2,7805           2,8027
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,4199         346,8015
          Κορώνες Δανίας              12,7845          12,8867
          Κορώνες Νορβηγίας           14,3573          14,4721
          Κορώνες Σουηδίας            15,2737          15,3958
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3569           1,3623
          Λιρέτες Ιταλίας          3.336,0910       3.349,4353
          Μάρκα Γερμανίας              3,3698           3,3832
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2442          10,2851
          Πεσέτες Ισπανίας           286,6743         287,8209
          Σελίνια Αυστρίας            23,7083          23,8031
          Φιορίνια  Ολλανδίας          3,7969           3,8120
          Φράγκα Βελγίου              69,5035          69,7815
          Φράγκα Γαλλίας              11,3018          11,3470
          Φράγκα Eλβετίας              2,7478           2,7697
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΑΚΕΛ - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι είναι "αναγκαία η πλήρης και σε βάθος διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου" της κυπρικής τραγωδίας, επαναλαμβάνει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι "η προσπάθεια προώθησης του όρου "υποθετικά νεκρός" δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή".

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι για 25 χρόνια τώρα συνεχίζεται το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, οι οποίοι στερούνται του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος να πληροφορηθούν την τύχη των προσφιλών τους προσώπων.

    "Η Αγκυρα και ο Ντενκτάς, ακολουθώντας και στο θέμα των αγνοουμένων εντελώς αρνητική στάση, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια επίτευξης προόδου", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα "δημιουργούν επιπρόσθετες ανησυχίες και επιφορτίζουν όλους με το καθήκον να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη σωστή και οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος".

    Στο πνεύμα των θέσεων του ΑΚΕΛ, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απέστειλε σχετικό τηλεγράφημα στο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Εξάλλου με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 15ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, το ΑΚΕΛ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους συγγενείς των αγνοουμένων.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι "θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για λύση του προβλήματος μέσα στα πλαίσια της διακηρυγμένης πολιτικής του".

    Καλεί επίσης το λαό να δώσει μαζικά το παρών του στην τελετή τερματισμού του Μαραθωνίου Αγάπης, που θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, στο προαύλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Ντενκτάς - Ερογλου - Ταλάτ - Κόσοβο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το διαχωρισμό των δύο εθνοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και διερωτήθηκε γιατί τόση επιμονή στη συνένωσή τους.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς προέβη στις δηλώσεις αυτές σε τουριστικό θέρετρο της νότιας Τουρκίας.

    "Αν", είπε, "επιτευχθεί μία τεχνητή ενότητα αυτό θα οδηγήσει σε επεισόδια μετά από μία τριετία, όπως έγινε και στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθούν τα δικαιώματα στο 'λαό' του Κοσσυφοπεδίου και αν μελλοντικά επιθυμούν οι δύο πλευρές την ειρήνη, θα μπορέσουν να την πετύχουν μεταξύ δύο ισότιμων πλευρών."

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεων εάν επιδιώκεται κάποια λύση και εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν οι αεροπορικές επιδρομές θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Από την πλευρά του ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην τυραννία των Σέρβων, όπως είπε, ήλθε πολύ καθυστερημένα και πρόσθεσε ότι αν δεν επενέβαινε η Τουρκία το 1974 οι Τ/Κ θα αντιμετώπιζαν χειρότερες καταστάσεις.

    Η λεγόμενη "Τ/κ πλατφόρμα εθνικής αποφασιστικότητας" κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να ιδρύσει ταμείο βοήθειας για το Κόσοβο.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο, να τερματιστεί η προσφυγιά και να επιτευχθεί η ειρήνη μέσω συνομιλιών.

    Οπως είπε ο Ταλάτ, η ειρήνη θα πρέπει να επιτευχθεί με γνώμονα την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

    Στο μεταξύ ο Ντενκτάς, μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του και την κρουαζιέρα του στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μετέβη στον τάφο του στενού του συνεργάτη, Οσμάν Ορέκ. Ο Ντενκτάς δεν είχε παραστεί στην κηδεία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε σήμερα το πρωϊ στο Τζούνι του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Εμίλ Λαχούντ.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει επίσης συναντήσεις με αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης όταν μεταβεί στη Λατάκια.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σερέζης είπε ότι ο Πρόεδρος βρίσκεται σε διακοπές για ξεκούραση. Ωστόσο, είναι τόσο κοντά ώστε εντός μιας ώρας μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Σερέζης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν τα επόμενα βήματά τους προς την υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας για την κατανομή των πόρων του ΟΠΑΠ για την Κύπρο και την εισαγωγή νέων παιγνιδιών στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας Ανδρέα Φούρα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Κύπρου αφού, όπως επεσήμανε, "τα χρήματα για να υπάρχει αθλητισμός στην Κύπρο προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τη χορηγία μέσω των παιγνιδιών που έρχονται από την Ελλάδα, από τον ΟΠΑΠ και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού".

    "Εχουμε συμφωνήσει", πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, "το πώς προχωρούμε για την υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας και την εισαγωγή των νέων παιγνιδιών, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η συνεργασία μας είναι άριστη όπως ήταν πάντα".

    Σε ότι αφορά το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι "η βασική θέση είναι ότι θα υπάρξουν χρήματα τα οποία θα κατανεμηθούν κατ'ευθείαν σε φορείς αντί να πηγαίνουν στο πάγιο ταμείο του κράτους".

    Από την πλευρά του ο κ. Φούρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα καταθέσει πολύ σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για την κατανομή των πόρων του ΟΠΑΠ και την ένταξη των νέων παιγνιδιών και στην καθημερινή ζωή της Κύπρου.

    Είπε ότι "είναι ευτυχής η συγκυρία που άνθρωποι του αθλητισμού βρίσκονται επικεφαλής της παιδείας της Κύπρου και έτσι μπορούμε να έχουμε μιαν καλύτερη συνεννόηση για το μέλλον του κυπριακού αθλητισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Κασουλίδης - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, εξέθεσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη σύσκεψη των αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Δήλωσε ότι δεν έθεσε θέμα συλλαλητηρίου στη σύσκεψη, ούτε τίθεται τέτοιο θέμα.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η θέση της κυβέρνησης "είναι σαφώς ισορροπημένη, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου".

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έγινε δέκτης παραστάσεων από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας για τις εκδηλώσεις της Βουλής, ο κ. Κασουλίδης απάντησε όχι για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Βουλής.

    Ωστόσο είπε ότι "διαγνώσκουμε κάποια δυσφορία όσον αφορά τη στάση της Κύπρου ως υποψηφίας για ένταξη χώρας (στην ΕΕ) κι είναι μόνο εδώ η ανησυχία μας".

    Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο οι παραστάσεις ήταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τις ΗΠΑ.

    Σε ερώτηση αν πήγε στη Βουλή για να πείσει τα κόμματα να μην πραγματοποιήσουν αύριο το συλλαλητήριο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν γεννάται θέμα, ούτε έθεσα θέμα συλλαλητήριο στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων".

    Σημείωσε ότι "εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι αυτό διοργανώνεται από τα κόμματα και ανετέθη στον Πρόεδρο της Βουλής να μιλήσει εκ μέρους των κομμάτων", προσθέτοντας ότι "υπό αυτή του την ιδιότητα, δεν υπάρχει για την κυβέρνηση κανένα θέμα".

    Σε παρατήρηση για ποιά διαφορά τότε μιλούσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κασουλίδης απάντησε "στην περίπτωση που αυτό θα διοργάνωνε η Βουλή ως πολιτειακό όργανο".

    Κληθείς να πει γιατί τον ενοχλεί η Βουλή να παρουσιάζεται ως ξεχωριστό πολιτειακό όργανο να παίρνει άλλη θέση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν είναι έτσι που ετέθη το θέμα και δεν υπάρχει ενόχληση".

    Πρόσθεσε ότι εάν πράγματι η Βουλή παίρνει άλλη θέση από εκείνη της κυβέρνησης, είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να διαφωνεί. Συνεχίζοντας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Βουλή αντιλαμβάνεται τη θέση της κυβέρνησης. "Πρέπει να ξέρετε ότι τα πολιτικά κόμματα μιλούν εκ μέρους του λαού", είπε, ενώ η "κυβέρνηση είναι περισσότερο υποχρεωμένη να σταθμίσει διάφορους παράγοντες προς το καλό νοούμενο εθνικό συμφέρον".

    Παρατήρησε ότι "δεν βλέπει ότι υπάρχει διαφωνία στη στάση της κυβέρνησης", και επεσήμανε ότι στη σύσκεψη εξέθεσε "κάποιες απόψεις και πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα είναι θέμα της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της".

    Κληθείς να πει εάν είναι δυνατό προς τα έξω να ταυτίζουν κυβέρνηση και Βουλή της Κύπρου, ιδιαίτερα με το ψήφισμα το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το απόγευμα το νομοθετικό σώμα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν επιθυμεί να προεξοφλήσει κάτι τέτοιο.

    "Εχω πλήρη εμπιστοσύνη εις τη σοφία της Βουλής. Εξάλλου η Βουλή είναι άλλο πολιτειακό όργανο. Αλλο κυβέρνηση, άλλο Βουλή", είπε.

    Τέλος, σε ερώτηση αν θα ήταν καλύτερα να μην υιοθετούσε ψήφισμα η Βουλή, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι δεν είπε "κάτι τέτοιο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Εκπρόσωπος - Συλλαλητήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν διοργανώνει συλλαλητήρια, αλλά ούτε και τα αποτρέπει", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης.

    Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν αύριο τα κόμματα στην Πλατεία Ελευθερίας για καταδίκη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

    Σ'αυτό, είπε ο κ. Σερέζης, θα μιλήσει ο Σπύρος Κυπριανού όχι ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας αλλά ως Πρόεδρος της Βουλής, κάτι το οποίο έκανε και ο κ. Κυπριανού σαφές.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφωνεί με αυτό, ο κ. Σερέζης είπε ότι αν μιλούσε ο κ. Κυπριανού υπό την ιδιότητά του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, τότε ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θα ήταν ευτυχής. Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού, είπε ο Εκπρόσωπος, "δεν είχε πρόθεση να μιλήσει ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας".

    Σε ερώτηση αν η προσπάθεια των κομμάτων συμβάλλει ως προς την πολιτική που θέλει να στηρίξει η κυβέρνηση στο θέμα ή έρχεται σε αντιπαράθεση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "άλλο είναι το συναίσθημα, κι άλλο είναι η άσκηση μιας υπεύθυνης πολιτικής, η οποία πρέπει να αποβεί προς το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον".

    Σημείωσε ότι "αυτό έχει γνώμονά της η κυβέρνηση, και επειδή είναι ένα θέμα πολύ λεπτό ισορροπιών, δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτές τις ισορροπίες."

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "δεν μπορώ να πω ότι συμπλέει, αλλά δεν αγνοεί, φυσικά, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης".

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι "ευτυχής, δυστυχής ή αδιάφορη" για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, ο κ. Σερέζης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σαφή τη θέση του πάνω στο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [15] Οικολόγοι - Πορεία διαμαρτυρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με το σύνθημα "Με αγάπη και πολιτισμό απαντούμε στο βομβαρδισμό", το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνικού Πολιτισμού, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και ενεργούς πολίτες, πραγματοποιεί αύριο Σάββατο, 3 Απριλίου, πορεία για καταδίκη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ανακοίνωσε ότι η πορεία θα αρχίσει στις 10 το πρωϊ από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, θα περάσει από το Γερμανικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Αμερικανικό Κέντρο και θα καταλήξει στις 11 στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί το παγκύπριο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα κόμματα.

    Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση τόσο του Προέδρου της Βουλής, όσο και των ηγεσιών των κομμάτων, στην πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, για ανάληψη συλλογικής δράσης με στόχο την καταδίκη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να συμμετάσχει στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Ο Νίκος Κουρούσιης, μέλος του Συντονιστικού Φορέα Πολιτιστικών Οργανώσεων του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, δήλωσε ότι οι πνευματικοί άνθρωποι, όλου του κόσμου, πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους "καταδικαστικά" απέναντι στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας ότι πίσω από αυτή την ενέργεια, κρύβονται οικονομικά συμφέροντα και όχι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Νίκος Μιχαλιάς, μέλος της Παγκύπριας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος, είπε ότι οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές δεν υποστηρίζουν την πολιτική του εθνικού ξεκαθαρισμού, ούτε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η γιουγκοσλαβική ηγεσία και ταυτόχρονα θεωρεί απαράδεκτη, από κάθε άποψη, τη στάση των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    "Είναι λυπηρό που η Ευρωπαϊκή Ενωση αδυνατεί να εκφράσει μιαν εναλλακτική ικανή πολιτική θέση", είπε ο κ. Μιχαλιάς, προσθέτοντας ότι είναι η δεύτερη περίπτωση, "μετά την υπόθεση του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν, που επιβεβαιώνεται η αδυναμία της ΕΕ και ο διφορούμενος χαρακτήρας της".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το Κίνημα προβληματίζεται από τη στάση της κυβέρνησης, η οποία αποφεύγει να καταδικάσει επίσημα τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Περδίκης είπε ότι "δεν μας εκπλήσσει η στάση της κυβέρνησης και διαχωρίζουμε τη θέση μας από τη στάση αυτή".

    "Δεν περιμέναμε διαφορετική στάση από μια κυβέρνηση, η οποία πριν λίγους μήνες ερωτοτροπούσε με την ιδέα της υποβολής αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ και στα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή μας, η οποία επιτρέπει να ναυλοχούν στο λιμάνι της Λεμεσού πυραυλοκίνητα υποβρύχια και σκάφη του Εκτου Αμερικανικού Στόλου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών της και η οποία επιτρέπει να ασκούνται στη χώρα μας τα βρετανικά στρατεύματα", ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης.

    Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών είπε ακόμη ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η αντίδραση του λαού και όχι της κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [16] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         562,2500   564,4900    562,2500   567,4900
    Ευρώ                    1,7231     1,7299      1,7231     1,7329
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8560     1,8634      1,8560     1,8669
    Στερλίνα                1,1581     1,1627      1,1581     1,1652
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |07.05.99 | 0,0060   0,0000  |07.05.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |07.06.99 | 0,0090   0,0000  |07.06.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |07.07.99 | 0,0110   0,0000  |07.07.99
    06 Μήνες    0,0340   0,0000 |07.10.99 | 0,0200   0,0000  |07.10.99
    09 Μήνες    0,0470   0,0000 |07.01.00 | 0,0280   0,0000  |07.01.00
    12 Μήνες    0,0600   0,0000 |07.04.00 | 0,0370   0,0000  |07.04.00
    15 Μήνες    0,0770   0,0000 |07.07.00 | 0,0480   0,0000  |07.07.00
    18 Μήνες             0,0000 |10.10.00 |          0,0000  |10.10.00
    21 Μήνες             0,0000 |08.01.01 |          0,0000  |08.01.01
    24 Μήνες             0,0000 |09.04.01 |          0,0000  |09.04.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [17] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό υποβαθμίζεται από πλευράς προτεραιοτήτων λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης.

    Σημείωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα εκδηλωθεί μετά. Ωστόσο, είπε ότι είναι άγνωστο κατά πόσο αυτή θα επηρεαστεί από οποιεσδήποτε εξελίξεις.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Σερέζης, το Κυπριακό "υποβαθμίζεται κατά κάποιον τρόπο από πλευράς προτεραιότητας...".

    Κληθείς να σχολιάσει τη διμηνιαία έκθεση Κλίντον για το Κυπριακό, ο κ. Σερέζης είπε ότι "είναι καθαρώς περιγραφική των όσων έχει πρόθεση να κάνει", και "δεν εισάγει τίποτα το καινούργιο για να προωθήσει κάποια πράγματα".

    Οσον αφορά το σημείο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για λύση του Κυπριακού, ο κ. Σερέζης είπε ότι "αυτό ήταν μέσα στις προθέσεις του κι αυτό πάντα επαναλαμβάνει".

    Ερωτηθείς για την αναφορά του Προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό ως "δικοινοτικής διαμάχης", ο κ. Σερέζης είπε ότι η εκτίμηση του Πρόεδρου Κληρίδη είναι ότι η στάση των Αμερικανών αυτή είναι. Σημείωσε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μιλούν για εξεύρεση λύσης μέσω διακοινοτικού διαλόγου, και "κάποιοι, μεταξύ των οποίων κι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλά για διακοινοτική διαφορά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [18] Εκπρόσωπος - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/04/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί στην Αθήνα στις 6 Απριλίου για επαφές.

    Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Σερέζης, στις 15 - 16 Απριλίου ο ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στη Στουτγκάρδη για να παραστεί στην Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη.

    Ακολούθως, στις 17 - 18 Απριλίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 April 1999 - 13:05:26 UTC