Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλαθόσφαιρα
  • [02] Ποδόσφαιρο
  • [03] Μνημόσυνο Θεόφιλου Γεωργιάδη - Ομιλία Ομήρου
  • [04] Εκπρόσωπος ΗΕ - Τούρκοι - σημαδούρες
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [06] Τουρκοκύπριος - Κλινικά νεκρός

  • [01] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην ημιτελική φάση του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας πέρασε το ΑΠΟΕΛ μετά τη νίκη του επί της ΕΘΑ με 77 - 59 και αφού συμπλήρωσε τέσσερις νίκες.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα;

    Απόλλων - Παναθηναϊκός: 88 - 86 (προηγείται ο Απόλλωνας με τρεις νίκες έναντι μιας)
          Αχιλλέας - ΠΑΕΕΚ: 91 - 64 (και οι δυο ομάδες έχουν από δυο νίκες)
            Κεραυνός - ΑΕΛ: 89 - 59 (και οι δυο ομάδες έχουν από δυο νίκες)
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 21η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ανόρθωση στο Μακάρειο, η ΑΕΛ τον Εθνικό Αχνας στο Τσίρειο και η ΑΕΚ τον Απόλλωνα στο ΓΣΖ.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.45 το απόγευμα. Κατά τους χθεσινούς αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

      Αρης - Ομόνοια: 0 - 4
     ΑΠΟΕΛ - Ευγόρας: 4 - 1
     Σαλαμίνα - Αλκή: 1 - 2
    Παραλίμνι - Δόξα: 5 - 3
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Μνημόσυνο Θεόφιλου Γεωργιάδη - Ομιλία Ομήρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα και οι νεοθωμανικής νοοτροπίας συμπεριφορές της.

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στην ομιλία του στο πέμπτο ετήσιο μνημόσυνο του δολοφονηθέντος Προέδρου της κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, Θεόφιλου Γεωργιάδη, που τελέστηκε σήμερα από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιά.

    "Σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή η ευθύνη τους θα είναι τεράστια ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα", είπε ο κ. Ομήρου.

    Σημείωσε εξάλλου ότι "με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητά της".

    Επίσης επεσήμανε ότι το χειρότερο στην περίπτωση της Κύπρου είναι ότι "ασκώντας πιέσεις προς την πλευρά μας, δεν είναι ότι απλώς μεροληπτούν, αλλά παρέχουν εκ προοιμίου άλλοθι στην Τουρκία, εξωθώντας την σε περαιτέρω εξτρεμισμούς και τυχοδιωκτισμούς".

    Σε ότι αφορά το Θεόφιλο Γεωργιάδη, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι "ήταν ένας διανοούμενος αγωνιστής που ήξερε καλά το πως το πατριωτικό καθήκον σήμερα στην Κύπρο είναι η με κάθε τρόπο προσπάθεια να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο του βάρβαρου τουρκικού κράτους".

    "Ηταν ακόμα", πρόσθεσε, "γνήσιος εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς Κυπρίων που ξεφεύγουν οριστικά από το σύνδρομο της ήττας του 1974 και που επανακαθορίζουν τα μεγάλα οράματα και επανασυνδέουν σταθερά και μεθοδικά τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του νεότερου ελληνισμού".

    Παρόντες στο μνημόνσυνο ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης καθώς και εκπροσώποι των κομμάτων. Το παρόν τους έδωσαν επίσης και αρκετοί Κούρδοι.

    Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του δολοφονηθέντος, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας.

    Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης είχε δολοφονηθεί την 20η Μαρτίου 1994, έξω από το σπίτι του, στη Λευκωσία, και πιστεύεται ότι οι δολοφόνοι ενεργούσαν εκ μέρους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ )

    [04] Εκπρόσωπος ΗΕ - Τούρκοι - σημαδούρες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Σάρα Ράσελ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η χθεσινή δραστηριοποίηση των Τούρκων στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, του Παραλιμνίου, αποδίδεται από τις κατοχικές αρχές σε "έργα συντήρησης" και "αντικατάσταση παλιών σημαδούρων με καινούργιες".

    Η κ. Ράσελ είπε, εξάλλου, ότι δεν γνωρίζει αν το πλοίο που έκανε τις εργασίες ανήκει στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Υπογράμμισε όμως ότι "τα Ηνωμένα Εθνη παρακολουθούν την κατάσταση" και ότι οι άντρες στα παρατηρητήρια της περιοχής "παρακολουθούν για να δουν τί γίνεται".

    Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ξεκαθάρισε ότι οι σημαδούρες, που σύμφωνα με το κατοχικό καθεστως αντικαταστάθηκαν, δεν έχουν σχέση με τις σημαδούρες που έχουν τοποθετήσει τα Ηνωμένα Εθνη στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την κ. Ράσελ, οι Τούρκοι πήγαν στην περιοχή στις εννέα το πρωϊ και αντικατέστησαν συνολικά τρεις σημαδούρες.

    Σε ερώτηση εάν έγινε οποιοδήποτε διάβημα από την κυβέρνηση προς τα Ηνωμένα Εθνη, απάντησε ότι δεν έχει υπόψη της και ότι γι' αυτό θα είναι σε θέση να απαντήσει αύριο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό "δεν σημαίνει" πως δεν έχει γίνει διάβημα.

    Πληροφορίες πάντως του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Εθνη για τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

    Σημειώνεται ότι τη χθεσινή επιχείρηση των Τούρκων κινηματογράφησαν συνεργία κυπριακών τηλεοπτικών σταθμών που πλησίσαν το πλοίο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με μικρά ταχύπλοα σκάφη, σε ένα εκ των οποίων επέβαινε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.

    Για άλλη μια φορά οι ντόπιοι ψαράδες εξέφρασαν ανησυχία και φόβους για τη ζωή τους λόγω των αυθαίρετων ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέρριψε σήμερα για άλλη μια φορά την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για συνομοσπονδία στην Κύπρο και για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ταυτόχρονα δήλωσε ότι αναμένεται ο διεθνής παράγοντας να αρχίσει μια πιο έντονη διερευνητική προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

    Σε χαιρετισμό του σε μνημόσυνο και τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη καθώς και πλάκας προς τιμήν του αγνοούμενου Λοϊζου Χ'Προκοπίου στους Αγίους Τριμιθιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε συγκεκριμένα ότι "δεν πρόκειται να αποδεχθούμε απαράδεκτους όρους της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για συνομοσπονδία για να παρακαθήσει σε διάλογο".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ακόμη ότι "στόχος μας δεν είναι η εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης, αλλά λύσης που να διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, μέσα στα πλαίσια ενός κράτους, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου διαγράφουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών". Επανέλαβε επίσης το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η διεθνής κοινότητα ασκήσει όλη της την επιρροή πάνω στην τουρκική πλευρά για να δείξει επιτέλους εποικοδομητική διάθεση για λύση, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "μετά τις εκλογές στην Τουρκία αναμένεται ότι ο διεθνής παράγοντας θα αρχίσει πιο έντονα διερευνητική προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού".

    "Η δική μας πλευρά", πρόσθεσε, "ήταν πάντοτε και παραμένει έτοιμη και πρόθυμη για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, με τόλμη και ευελιξία", ενώ, "αντίθετα η τουρκική πλευρά με την αρνητική στάση της δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια".

    Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και με την άριστη συνεργασία των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, με τη συμπαράσταη του απόδημου Ελληνισμού, ξένων κρατών και προσωπικοτήτων, ο αγώνας μας θα δικαιωθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Τουρκοκύπριος - Κλινικά νεκρός

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Καμμία ελπίδα δεν υπάρχει για τον μικρό Τουρκοκύπριο Αλί Οζκάν Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι κλινικά νεκρός.

    Ο μικρός Αλί, που διατηρείται στη ζωή μέσω αναπνευστήρα στον οποίο είναι συνδεδεμένος, νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

    Είχε μεταφερθεί εκεί στις 5 Μαρτίου όταν παρουσίασε επιληπτικούς σπασμούς και έπεσε σε κώμα μετά από εγχείρηση για αφαίρεση των αμυγδαλών του, στην οποία υποβλήθηκε στα κατεχόμενα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Μιχάλης Αγκαστινιώτης, το εγκεφαλογράφημα που έγινε όταν ο μικρός μεταφέρθηκε στο Μακάρειο δεν έδειξε καμμία ενέργεια του εγκεφάλου του.

    Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε πάντως ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πού οφείλεται το γεγονός ότι ο μικρός κατέστη κλινικά νεκρός και πρόσθεσε ότι "γίνεται μια προσπάθεια να δούμε".

    Δίπλα στον άτυχο Αλί βρίσκονται οι γονείς του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 March 1999 - 13:02:18 UTC