Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Νότια Αφρική - Κυπριακό
  • [03] ΧΑΚ - Πανευρωπαϊκή
  • [04] Νέος Υπατος Αρμοστής Ηνωμένου Βασιλείου - 2
  • [05] Εκδοση αλλοδαπού - Γερμανικές αρχές
  • [06] Διαβήματα - Εποικισμός Αμμοχώστου
  • [07] Βαν ντεν Μπρουκ - Διάσκεψη
  • [08] Καλώδιο Οπτικών Ινών LEV - Κύπρος - Ισραήλ
  • [09] ΥΠΕΞ - Επισκέψεις
  • [10] Κυπριανού - ΕΓ - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [11] Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - ΕΕ
  • [12] Εμπορική Εκθεση Καϊρου - Κύπρος

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.62 (-0.30)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 9,672,456
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 4,957,600  151.15 (-0.28)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   337,131   75.00 (-0.89)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   132,891   77.38 (-0.72)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   312,916  104.48 ( 0.71)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   140,786   81.02 (-0.76)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    96,815   50.62 (-0.47)
            Αλλες Εταιρείες            £   112,479   87.39 (-0.93)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [02] Νότια Αφρική - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής, Εμπραχίμ Εμπραχίμ, κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να "θέσει το θέμα της Κύπρου, η οποία είναι μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, σε διεθνή πολυμερή βήματα".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Εμπραχίμ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας έθεσε το θέμα σε ομιλία του κατά την πρόσφατη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ της Νότιας Αφρικής στο Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Εμπραχίμ ανέφερε ότι "πρόσφατα κάποιοι από μας επισκέφθηκαν την Κύπρο και έγιναν μάρτυρες της βάρβαρης κατοχής αυτής της χώρας από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος έκανε εισβολή, και της πλήρους αδιαλλαξίας των τουρκικών αρχών για την επιστροφή στο λαό της Κύπρου της γης, των σπιτιών και των περιουσιών που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής".

    Σημείωσε επίσης ότι "οι Τούρκοι συνεχίζουν να κατέχουν την Κύπρο κατά παράβαση όλων των διεθνών συμβάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] ΧΑΚ - Πανευρωπαϊκή

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διαγράφεται από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) η εταιρεία "Πανευρωπαϊκή Ασφαλιστική Λτδ", ύστερα από τη δημόσια πρόταση για εξαγορά της από τη Λαϊκή Τράπεζα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΚ, το Συμβούλιο του πήρε την απόφαση αυτή ύστερα από αίτηση της εταιρείας, αφού η τελευταία δεν πληροί τις προϋποθέσεις του σχετικού κανονισμού του ΧΑΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [04] Νέος Υπατος Αρμοστής Ηνωμένου Βασιλείου - 2

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εντουαρντ Κλέι, που έχει διοριστεί νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κυπριακή Δημοκρατία σε διαδοχή του Ντέιβιντ Μάντεν, είχε υπηρετήσει στην Κύπρο και στο παρελθόν.

    Ο διορισμός του κ. Κλέι, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον προσεχή Μάιο, ακολουθεί τον τραγικό θάνατο του Τζων Μάρτιν, ο οποίος είχε αρχικά διορισθεί ως νέος Υπατος Αρμοστής.

    Ο κ. Κλέι γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1945 και έχει μακρά προϋπηρεσία στο διπλωματικό τομέα.

    Από το 1968, ο κ. Κλέι υπηρέτησε ως Γραμματέας, μεταξύ άλλων, στην Υπάτη Αρμοστεία στη Ναϊρόμπι, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

    Το 1985 υπηρέτησε ως σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία ενώ το 1993 υπηρέτησε ως Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Καμπάλα και Πρέσβης της χώρας του στη Ρουάντα.

    Από το 1997 μέχρι σήμερα, ο κ. Κλέι υπηρετεί ως Διευθυντής Δημοσίων Υπηρεσιών στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

    Το 1994 του απενεμήθη ο τίτλος CMG (Companion of (the Order of) St. Michael and St. George).

    Ο κ. Κλέι είναι νυμφευμένος και έχει τρεις κόρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [05] Εκδοση αλλοδαπού - Γερμανικές αρχές

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι αρχές της Δημοκρατίας θα εκδώσουν αύριο στις γερμανικές αρχές 49χρονο αλλοδαπό ο οποίος αναζητείται από τις αρχές της Γερμανίας και της Τσεχίας, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση μεταφοράς και εισαγωγής 36 εμπορευματοκιβωτίων από την Κύπρο μεταξύ Σεπτεμβρίου 1995 και Σεπτεμβρίου 1996.

    Πρόκειται για τον Χουλίνσκι Ρίτσιαρντ, ο οποίος γεννήθηκε στη Τσεχία και κατέχει τσέχικη, γερμανική και αμερικανική εθνικότητα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου Αστυνομίας, ο Χουλίνσκι φέρεται να μετέφερε και να εισήξε τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιείχαν εκατομμύρια τσιγάρα, στη Γερμανία και στην Τσεχία, σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα στη Βρέμη και αλλού.

    Κατά τη μεταφορά των τσιγάρων, ο αλλοδαπός δεν προέβαινε στη σχετική δήλωση για να καταβάλει το νενομισμένο δασμό, που ανέρχεται περίπου στις 17.500 λίρες κατά παράβαση των νόμων των προαναφερόμενων χωρών και των άρθρων 40, 188 και 191 του περί Τελωνείων και Φόρων Κατανάλωσης Νόμου 82 του 1967, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Μετά από αίτημα της Ιντερπόλ Γερμανίας, ο Χουλίνσκι συνελήφθη στη Λάρνακα στις 5 Σεπτεμβρίου 1998, οπόταν και άρχισε η διαδικασία έκδοσης του, η οποία αποφασίστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 26 Φεβρουαρίου 1999.

    Ηδη βρίσκονται στην Κύπρο τρεις Γερμανοί αξιωματικοί οι οποίοι και θα μεταφέρουν αύριο τον Χουλίνσκι στη χώρα τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] Διαβήματα - Εποικισμός Αμμοχώστου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει προβεί σε προληπτικά διαβήματα προς τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, αναφορικά με δημοσιεύματα του Τ/κ Τύπου και άλλες πληροφορίες για απειλές των Τούρκων για εποικισμό της Αμμοχώστου.

    Τα διαβήματα έγιναν σήμερα από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Αλέκο Σιάμπο.

    Παράλληλα διαβήματα γίνονται και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στις πρωτεύουσες των πέντε μονίμων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧP)

    [07] Βαν ντεν Μπρουκ - Διάσκεψη

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις αρχές του επόμενου έτους η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι σε θέση να προσδιορίσει ημερομηνία - στόχο για την προσχώρηση υποψηφίων χωρών, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ουσιαστικές συζητήσεις για τη διεύρυνση θα γίνουν τον προσεχή Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

    Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του κ. Βαν Ντεν Μπρουκ έγινε με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις έξι υποψήφιες για ένταξη χώρες. Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται "ικανοποιητικά, διότι όλες οι χώρες εργάζονται και προετοιμάζονται εντατικά".

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, εώς τον προσεχή Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του κεκτημένου (screening) για το 50% των κεφαλαίων, στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το 75% ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2000.

    Από το επόμενο έτος, ο Ολλανδός Επίτροπος εκτιμά ότι θα αρχίσει να διαφαίνεται πλέον η διαφοροποίηση μεταξύ των υποψηφίων χωρών, δηλαδή θα είναι εμφανές ποιές χώρες θα έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι κάθε χώρα θα προσχωρεί στην ΕΕ όταν κρίνεται έτοιμη από κάθε πλευρά.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είπε ότι θεωρεί λογική την ανυπομονησία των υποψηφίων χωρών και τις κάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους διότι η προσχώρηση συνεπάγεται μεγάλη προετοιμασία ώστε να επιτευχθούν οι απαραίτητες μετρρυθμίσεις.

    Ανέφερε επίσης ότι πριν από τη διεύρυνση θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην κοινότητα, αρχής γενόμενης της υιοθέτησης της "Ατζέντα 2000".

    Θεωρεί επίσης πως θα ήταν θετική εξέλιξη ο καθορισμός, στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας (3 - 4 Ιουνίου) ενός χρονοδιαγράμματος για την αναθεώρηση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (λειτουργία Επιτροπής, τρόπος λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο).

    Από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι περιμένει σαφείς κατευθύνσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες, αλλά και τη δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων με χώρα ή χώρες της δεύτερης ομάδας των υποψηφίων χωρών. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση έκθεση προόδου για κάθε υποψήφια χώρα που θα υιοθετήσει η Επιτροπή τον προσεχή Οκτώμβριο.

    Ο Επίτροπος ανέφερε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και η διαδικασία προετοιμασίας διοικητικών υπαλλήλων των υποψηφίων χωρών, οι οποίοι θα αποσπώνται για διάστημα 12 - 18 μηνών στην Κοινότητα και θα εκπαιδεύονται πάνω στο κεκτημένο.

    Εξάλλου, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ αρνήθηκε να κάνει εκτεταμένη αναφορά για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας λόγω των εκλογών στη χώρα αυτή.

    Περιορίσθηκε απλώς στη διαπίστωση ότι η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε "σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό εταίρο", διέκοψε μονομερώς τον πολιτικό διάλογο με την Κοινότητα.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου, ενώ διαπιστώνει ότι τα προβλήματα έχουν "θερμανθεί" μετά την υπόθεση Οτσαλάν.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη "εκπλήρωσης" από την Κοινότητα των οικονομικών υποχρεώσεων της έναντι της Τουρκίας (κοινοτική βοήθεια), προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [08] Καλώδιο Οπτικών Ινών LEV - Κύπρος - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Υποβρύχιο Καλωδιακό Σύστημα Οπτικών Ινών LEV, το οποίο διασυνδέει την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία, εγκαινιάστηκε χθες από την Υπουργό Συγκοινωνιών του Ισραήλ, Λιμορ Λίνβατ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.

    Στην τελετή διάφοροι ομιλητές υπογράμμισαν ιδιαίτερα τη σημασία της Κύπρου ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η συμμετοχή της ΑΤΗΚ στο σύστημα LEV έγινε με συμμετοχή στην ισραηλινή εταιρεία MED-1 Submarine Cables Ltd, η οποία έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση καθώς και την εμπορία του συγκεκριμένου καλωδιακού συστήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [09] ΥΠΕΞ - Επισκέψεις

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρεί αύριο το πρωϊ για επισκέψεις στη Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο.

    Στις 15 Μαρτίου, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ στη Βόννη.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βόννη, ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου στο Κέντρο Ερευνών για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση στο Πανεπιστήμιο Βόννης.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Βιέννη όπου στις 18 Μαρτίου θα έχει συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    Στις 19 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου στις Βρυξέλλες, Ερικ Ντερέυκ.

    Ο κ. Κασουλίδης θα μιλήσει στο οίκημα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη και θα προσφωνήσει το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, θα έχει επίσης συναντήσεις με προέδρους και μέλη Επιτροπών Εξωτερικών Κοινοβουλίων των χωρών που θα επισκεφθεί καθώς και διάφορες συναντήσεις με τα ΜΜΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [10] Κυπριανού - ΕΓ - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκτός συζήτησης είναι κάθε επαφή που θα έχει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία.

    Ο κ. Κυπριανού προειδοποίησε ότι μεθοδεύεται η προώθηση αποδοχής δυο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την απογευματινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανίας στο Κυπριακό και απεσταλμένου της γερμανικής προεδρίας, Ντέτλεφ Γκραφ ζου Ράντσαου για το Κυπριακό "δεν μπορούν να ικανοποιήσουν, αλλά αντίθετα δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία, διότι (ο κ. Ράντσαου) δίνει σαφώς την εικόνα ότι επιδιώκεται πάλι ένα είδος συμβιβασμού, ακόμα και σε ό,τι αφορά την έναρξη των συνομιλιών".

    "Δηλαδή ο κ. Ράντσαου", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "αναμένει και από τις δύο πλευρές κάποια κίνηση" και διερωτήθηκε τί αναμένει ο Γερμανός διπλωμάτης από την Ε/κ πλευρά, τονίζοντας ότι "είναι εκτός συζήτησης οποιαδήποτε επαφή, η οποία θα έχει ως προϋπόθεση, αναγνώριση του Ντενκτάς ως αρχηγού κράτους και του ψευδοκράτους, ως χωριστής οντότητας".

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Ράντσαου γύρω από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "δεν μπορούμε να μη θέσουμε ως προϋπόθεση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", διότι, όπως εξήγησε, "αν φύγουμε από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών - και είναι εδώ και πολύ καιρό που προειδοποιούμε ότι κάτι τέτοιο μεθοδεύεται - θα είναι μια εξέλιξη η οποία θα μας οδηγήσει σε κάτι άλλο το οποίο γνωρίζετε όλοι και που είναι η μορφή συνομοσπονδίας".

    Αυτό επιδιώκεται, αυτό απαιτεί η Τουρκία, αυτό επιδιώκεται και "από κάποιους άλλους", τόνισε ο κ. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μαγιόρκα όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη των προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων, μια προσωπικότητα του είπε: "προσέξτε, διότι ακόμα μεθοδεύεται θέμα αποδοχής δύο χωριστών οντοτήτων'".

    Συνεπώς, είπε, η δήλωση του κ. Ράντσαου "προσθέτει στις μεγάλες μας ανησυχίες".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να "επιβάλει κάποιες θέσεις ή να δουλέψει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση κάποιων θέσεων που θα οδηγούσαν σε μια θετική εξέλιξη" στο Κυπριακό, γεγονός, όπως είπε, που είναι ανησυχητικό.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να πει πως αυτές ικανοποιούν, διότι, όπως εξήγησε, ο κ. Μίλερ μπορεί να τονίζει ομοσπονδία και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά "δίνεται μια εικόνα ότι, περίπου, πρέπει να συντηρηθούν τα πράγματα μέχρις ότου γίνουν οι τουρκικές εκλογές, χωρίς να υπάρχει ούτε μια ένδειξη προθέσεων από μέρους των ΗΠΑ να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις στην Τουρκία".

    Ωστόσο πρότεινε "να μην είμαστε απαισιόδοξοι" και "να καθήσουμε να αποφασίσουμε πάνω σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική" στο Κυπριακό, όπως πολύ ορθά αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο.

    Αυτό θα πρέπει να γίνει ύστερα από συνεννόηση και με την Αθήνα, ενώ άμεσος στόχος θα πρέπει να είναι η "αποθάρρυνση, ο αποκλεισμός και η πειστική αντίσταση σε οποιαδήποτε ιδέα για συνομοσπονδία".

    Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει πειστική στρατηγική "χωρίς άμυνα", ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής είναι και η άμυνα, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο το Κόμμα του θα υποβάλει προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, παρέπεμψε στη σχετική επιστολή του και διευκρίνισε πως το ΔΗΚΟ θα υποβάλει πρόσθετο κείμενο.

    Νέο πολιτικό σχήμα

    Σ'ερώτηση γιατί έχουν διαβιβαστεί οι προτάσεις του ΔΗΚΟ μόνο στα τρία κόμματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή ήταν η εντολή της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

    Ερωτηθείς δε κατά πόσο το ΔΗΚΟ θα συνομιλήσει και με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά σχήματα πέραν των τριών, ανέφερε πως "αν υπάρχουν προτάσεις από τα κόμματα αναφορικά με διαδικασία, θα τις μελετήσουμε".

    Ο κ. Κυπριανού απέρριψε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για διάλογο μόνο με κόμματα που πήραν μέρος σε εκλογές, ανατινάζει τις προσπάθειες για δημιουργία νέου πολιτικού χώρου, αφού, όπως είπε, όσους ενδιαφέρονται για τη δημιουργία του νέου σχήματος, "τους απασχολεί η ουσία και όχι η διαδικασία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [11] Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση ώστε να διασφαλίζεται ειδική και κατάλληλη εκπαίδευση σε άτομα που έχουν την ευθύνη καταπολέμησης της απάτης.

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, στο πλαίσιο συνάντησης των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ομολόγους τους των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών, στις Βρυξέλλες.

    Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση της διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γερμανού ΥΠΕΣ, Οττο Σιήλι, είχε τη μορφή γεύματος και στη συνέχεια συνεδρίασης, ενώ έλαβαν μέρος από κυπριακής πλευράς εκτός από τον κ. Κόση ο ΥΠΕΣ, Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Η συζήτηση αφορούσε τον αγώνα αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα οποία, όπως τονίστηκε, αποτελούν σοβαρή απειλή και θέτουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ισότητα των πολιτών και διαστρεβλώνουν τους κανόνες λειτουργίας και της αγοράς.

    Για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, ο Γερμανός προεδρεύων της συνεδρίασης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένου κώδικα συμπεριφοράς.

    Στη διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης, ο κ. Κόσης υποστήριξε ότι η Κύπρος συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη καθορισμού, από όλους, συγκεκριμένης πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση των νομικών και διοικητικών μηχανισμών ως μέσων αποτελεσματικής αντιμετώπισης και καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλες της τις μορφές.

    Τέλος, ο κ. Κόσης αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε τελευταία για την ενίσχυση της προσπάθειας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και πρόληψής της.

    Στη συνέχεια, ο Γερμανός προεδρεύων συνεγχάρη τον κ. Κόση για τα "εκτενή", όπως είπε, μέτρα, που η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.

    Στο περιθώριο της συνάντησης, οι δύο Κύπριοι υπουργοί είχαν σειρά επαφών με τους ομολόγους τους της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών με τους οποίους συζήτησαν σε διμερές επίπεδο, θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους καθώς και τρόπους για στενότερη συνεργασία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [12] Εμπορική Εκθεση Καϊρου - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Νέους ορίζοντες για τα κυπριακά προϊόντα στις αγορές της Αιγύπτου και της ευρύτερης περιοχής διανοίγει η συμμετοχή της Κύπρου στην 32η Διεθνή Εκθεση του Καϊρου.

    Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, συμμετέχουν για πρώτη φορά κύπριοι εμποροβιομήχανοι.

    "Αυτό αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης στην Αίγυπτο του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΕΒΕ", αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Με την ευκαιρία της συμμετοχής της Κύπρου στην έκθεση, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάϊρο, Χαράλαμπος Καψός, παρέθεσε χθες βράδυ δεξίωση στο χώρο του κυπριακού περιπτέρου σε άνθρωπους του εμποροβιομηχανικού κόσμου της Αιγύπτου και άλλους επιχειρηματίες, διπλωμάτες όπως και εκπρόσωπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΡ)
    (Κ.Σ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 March 1999 - 18:46:12 UTC