Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [03] "Χουριέτ" - Δημοσκόπηση
  • [04] Ντενκτάς - Ράντσαου
  • [05] Ντενκτάς - Βαρώσι
  • [06] Ουγγαρία - Πρεσβεία - Κύπρος
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Ρόμπιν Μπέικερ
  • [08] Εθνικό Συμβούλιο - Προσφυγή στη ΓΣ του ΟΗΕ (1)
  • [09] Αναστασιάδης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [10] Εκπρόσωπος - Αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου
  • [11] Εκπρόσωπος - Αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου
  • [12] Χριστόφιας - Εθνικό Συμβούλιο
  • [13] Λυσσαρίδης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] Γαλανός - Εθνικό Συμβούλιο
  • [16] Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο
  • [17] Παπαπέτρου - Εθνικό Συμβούλιο
  • [18] Συγκρότημα Λαϊκής - Αποτελέσματα - Διάσκεψη

  • [01] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 11/03/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      553,3000    555,5100   553,3000   558,5100
    Ευρώ                   1,7213      1,7281     1,7213     1,7311
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8865      1,8940     1,8865     1,8975
    Στερλίνα               1,1597      1,1643     1,1597     1,1668
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με αποκλειστικό θέμα την προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ άρχισε σήμερα το πρωϊ στο Προεδρικό Μέγαρο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στην πρώτη συνεδρία του Σώματος για το 1999 θα συζητηθεί η κατ' αρχήν απόφαση που λήφθηκε πέρσι το Νοέμβριο.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν ο Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, ο Γ.Γ. και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και Ανδρέας Χρίστου, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους, από την ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος και Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος, Βάσος Λυσσαρίδης και Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Παρακάθονται επίσης οι Νέοι Ορίζοντες με τον Πρόεδρό τους Νίκο Κουτσού και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, Χρίστο Κληρίδη καθώς και το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης με τον Πρόεδρό του Αλέξη Γαλανό και τον Αντιπρόεδρο Αντώνη Πασχαλίδη.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πλαισιώνουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Οπως είχε δηλώσει ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοινώνοντας τη συνεδρία, η κατ' αρχήν απόφαση που λήφθηκε πέρσι βρίσκεται "υπό την αίρεση κάποιων νέων δεδομένων", τα οποία ωστόσο δεν αποκάλυψε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [03] "Χουριέτ" - Δημοσκόπηση

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το 71,8% των Τούρκων νέων πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαίκή Ενωση θα είναι προς όφελος της χώρας, ενώ το 69,2% πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έχει θετικές επιπτώσεις στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", το 51,8% των Τούρκων νέων θα ενέτασσε τη χώρα στην ομάδα κρατών της ΕΕ, το 28,7% στην ομάδα κρατών των τουρκογενών δημοκρατιών, το 18% στην ομάδα των ισλαμικών κρατών, το 3% στα βαλκανικά κράτη, ενώ το 29,9% πιστεύει ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη.

    Ποσοστό 54,4% των νέων της Τουρκίας θεωρεί ως τους χειρότερους ανθρώπους τους τέκτονες. Επίσης χειρότερους ανθρώπους οι Τούρκοι νέοι θεωρούν τους ομοφυλόφιλους με ποσοστό 53,5%, τους άπιστους με ποσοστό 50,7%, τους Ελληνες με ποσοστό 45,5%, τους Αρμενίους με ποσοστό 44,2%, τους Εβραίους με ποσοστό 40,5%, τους Ρωμιούς (Ελληνες της διασποράς) με ποσοστό 38,8% και τους γύφτους με 31,7%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 53,1% των νέων πιστεύουν ότι οι νέες δικαιούνται να φέρουν την παραδοσιακή μαντίλα κατά τη διάρκεια των παραδόσεων στο πανεπιστήμιο, αφού αυτό συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

    Το 15,4% αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο αφού αυτό το απαγορεύουν οι αρχές του Αττατούρκ.

    Το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 2,223 ατόμα, ηλικίας 15 έως 27 ετών και κάλυψε 11 νομούς της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [04] Ντενκτάς - Ράντσαου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Γερμανία πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί χωρίς καθυστέρηση και ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Γερμανός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Τέτλεφ Γκράφ ζου Ράντσαου, ο οποίος συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς είπε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να συνάψει συμφωνία με τον εχθρό του. Ο Ντενκτάς αναφερόταν στην Ε/Κ πλευρά την οποία κατηγορεί ως "την πλευρά που υποστήριξε τον Οτσαλάν" και ασπάζεται την αρχή ότι "ο εχθρός των Τούρκων είναι φίλος των Ελλήνων".

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά με τη στάση της αυτή αποκάλυψε τους πραγματικούς της στόχους και "εχθρότητα", ενώ επανέλαβε την παράλογη αξίωσή του ότι για να επιτευχθεί συμφωνία στη Κύπρο, απαιτείται η αποδοχή της οντότητας των "δύο κρατών".

    Ο Τέτλεφ Ράντσαου χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία συμμετείχαν και οι σύμβουλοι του Τ/Κ ηγέτη, ως "πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Οτσαλάν, ο Ράντσαου δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, "εάν με τα όσα λέει, υπονοεί ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να κλείσει τα μάτια στην υποστήριξη που πρόσφερε στο ΡΚΚ το δίδυμο Ε/Κ - Ελλάδας", ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει κατά πόσον η Ε/κ πλευρά υποστήριξε ή όχι το ΡΚΚ.

    Από την πλευρά του ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, είναι ένα "βυζαντινό τέχνασμα", κατά την έκφρασή του και ότι η πλευρά αυτή προσπαθεί να πετύχει όλα όσα δεν κατάφερε με τα όπλα, τις πιέσεις και τα εμπάργκο.

    Ο Τ/Κ ηγέτης επέκρινε και πάλι τον εξοπλισμό στις ελεύθερες περιοχές. Επανέλαβε ακόμα τις γνωστές του θέσεις, ότι η Ε/κ "διοίκηση", όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση, δεν είναι κυβέρνηση των Τ/Κ, και ότι κάτι τέτοιο δεν προνοούν οι συνθήκες του 1960.

    Οι Τ/κ εφημερίδες γράφουν ότι ο Ντενκτάς δέχθηκε τον Ράντσαου ως απεσταλμένο της Γερμανίας στο Κυπριακό και όχι ως εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [05] Ντενκτάς - Βαρώσι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν κάποια κτίρια της κλειστής πόλης του Βαρωσιού για "κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς".

    Σε συνέντευξη στον παράνομο ραδιοσταθμό "Μπαϊράκ", ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι είναι "δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε μερικά κτίρια στο Βαρώσι". Είπε ακόμα ότι την σχετική απόφαση θα πρέπει να την λάβει η ψευδοκυβέρνηση και ότι προς το παρόν δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόφαση επ'αυτού.

    Σύμφωνα με τις Τ/κ εφημερίδες, στη συνέντευξή του ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τόμας Μίλερ στην Κύπρο και είπε ότι πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη και ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν κομίζει οτιδήποτε.

    Η "Βατάν" αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας της στο θέμα του Βαρωσιού. Στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα υπό τον ερωτηματικό τίτλο: "Ανοίγει το Βαρώσι;"

    Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Ντενκτάς για το Βαρώσι και δημοσιεύει φωτογραφία της περιφραγμένης πόλης.

    Η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι "οι δηλώσεις του Ντενκτάς για το θέμα ήταν μια βόμβα προτού συναντηθεί με τον Τόμας Μίλερ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Ντενκτάς έχει στριμωχθεί για καλά στο Κυπριακό και προσθέτει ότι αφού παρομοίωσε αρχικά τους Κυπρίους με γαϊδούρια, τώρα στράφηκε στον εποικισμό του Βαρωσιού".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΓΠ)

    [06] Ουγγαρία - Πρεσβεία - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε την ίδρυση πρεσβείας στην Κύπρο μέσα στο 1999. Σε πρώτη φάση, θα αντιπροσωπεύεται σε επίπεδο Επιτετραμμένου, ενώ ο Πρέσβης που θα είναι διαπιστευμένος στην Κύπρο θα εξακολουθήσει να έχει ως βάση την Αθήνα.

    Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής της στο ΚΥΠΕ η Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ουγγαρίας κ. Μαρία Σέκεϊ, η οποία πραγματοποιεί επαφές στο νησί, προετοιμάζοντας τη λειτουργία της πρεσβείας της χώρας της στην Κύπρο.

    Οπως εξήγησε η κ. Σέκεϊ, στο παρελθόν η χώρα της διατηρούσε εμπορική αντιπροσωπεία στην Κύπρο, όμως επέστη ο χρόνος για αναβαθμισμένη διπλωματική εκπροσώπηση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η εξέλιξη αυτή, είπε, κατέστη αναγκαία και λόγω της κοινής προσπάθειας Κύπρου και Ουγγαρίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κ. Σέκεϊ ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ουγγαρία πάντοτε διατηρούσαν φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις, σημειώνοντας ότι οι δεσμοί σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο με την ίδρυση πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Κύπρο εντός του έτους.

    Δείγμα αυτών των σχέσεων είναι και η συμμετοχή ουγγρικού αποσπάσματος, αποτελούμενο από 100 άντρες, στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η κ. Σέκεϊ θα επισκεφθεί το απόσπασμα σήμερα το απόγευμα.

    Κύπρος και Ουγγαρία συνεργάζονται και σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο η Ουγγαρία.

    Η ουγγρική προεδρία συμπίπτει με τα 50χρονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία θα γιορτασθούν με λαμπρότητα στις 6 Μαίου στη Βουδαπέστη.

    Στην εορταστική εκδήλωση θα παραστούν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 40 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών έχει προσκληθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Ρόμπιν Μπέικερ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα ο νέος Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου δυτικής και νότιας Ευρώπης Ρόμπιν Μπέικερ, συνοδευόμενος από το Βρετανό Υπατο Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάντεν και τον Διευθυντή του Βρετανικού Συμβουλίου στην Κύπρο, Ρόμπερτ Νες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μπέικερ είπε ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα στο Λονδίνο ως περιφερειακός διευθυντής για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για μερικές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ο κ. Μπέικερ πρόσθεσε ότι πρώτος στόχος της επίσκεψής του στο νησί είναι να ενημερωθεί "για την πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία του Βρετανικού Συμβουλίου, το οποίο έχουμε εδώ για σχεδόν 60 χρόνια".

    Ο νέος Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου δυτικής και νότιας Ευρώπης θα επισκεφθεί επίσης τη 12η Βρετανική Εκπαιδευτική Εκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν απόψε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιο Ιωαννίδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Συμβουλίου, η Κύπρος είναι η 13η χώρα στη σειρά από τα κράτη που συνεισφέρουν φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ από τα κράτη εκτός της ΕΕ είναι η έκτη στη σειρά μετά τη Μαλαισία, τις ΗΠΑ, το Χογκ Κογκ, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.

    Το Βρετανικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει "εκπληκτικά" τα στατιστικά αυτά σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού και αναφέρεται σε πολύ στενούς εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο αριθμός των Κυπρίων που φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Από 2.295 που ήταν το 1994/5 ανήλθε στο 3,253.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] Εθνικό Συμβούλιο - Προσφυγή στη ΓΣ του ΟΗΕ (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος δεν θα προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για συζήτηση του Κυπριακού. Αυτό αποφάσισε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

    Σε προηγούμενη συνεδρία του Συμβουλίου, το Νοέμβριο, λήφθηκε κατ'αρχή απόφαση για προσφυγή με επανεξέταση του θέματος σε μεταγενέστερο στάδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] Αναστασιάδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Αυτή την ώρα δεν θα ήταν ωφελιμότερη η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η προσφυγή "δεν θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα".

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ωστόσο ότι "θα πρέπει να επανασυζητηθεί το θέμα (της προσφυγής) εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίον και ιδιαίτερα από τις εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά και τις εκλογές στην Τουρκία".

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η θέση του ΔΗΣΥ "που φαίνεται να είναι η επικρατούσα κατά συντριπτική πλειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο", σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα το οποίο διαφωνεί.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σε βεβαρυμένο διεθνές περιβάλλον, στην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στη στάση της Τουρκίας, καθώς και "άλλων χωρών που πάντοτε διάκεινται ευμενώς προς τις τουρκικές θέσεις". Οπως επεσήμανε σε ένα τέτοιο περιβάλλον "πιθανότατα να επιδιωχθεί είτε αρνητική τοποθέτηση πολλών εκ των χωρών, που διαφορετικά θα υποστήριζαν την κυπριακή προσφυγή, είτε και υποβάθμιση της όλης συζήτησης".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κρίνεται ότι θα ήταν φρονιμότερο και για το εθνικό καλό αυτή την ώρα να μην προσφύγουμε στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ερωτηθείς σε ποιό βαθμό έπαιξαν ρόλο στην απόφαση οι επερχόμενες τουρκικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "δεν είναι εκ των σημαντικών στοιχείων που λαμβάνουμε υπόψη".

    "Εκείνο που λαμβάνουμε υπόψη είναι συμπεριφορές χωρών που, χάριν συμφερόντων, αρνούνται ακόμη να συμφωνήσουν και πάνω σε θέματα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όταν γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο ηγέτη των Κούρδων", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση αν ο Ειδικός Συντονιστής στο Κυπριακό του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ευνοεί αυτή την απόφαση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "δεν ασχοληθήκαμε με το τί ευνοεί η Αμερική ή τί δεν ευνοεί ο Μίλερ". Σημείωσε ωστόσο ότι "ασχοληθήκαμε με εκτιμήσεις που πηγάζουν από γενικότερες συμπεριφορές και της Αμερικής και άλλων χωρών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] Εκπρόσωπος - Αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα προσφύγει για συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο πολιτικό διεθνές και περιφερειακό κλίμα και την υποβάθμιση της επαναληπτικής συνόδου, στην οποία συζητούνται οικονομικά θέματα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ταυτόχρονα, ότι μέσα στον Απρίλιο θα συνέλθει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση θεμάτων στρατηγικής και τακτικής που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Στη συνεδρία αυτή οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να καταθέσουν γραπτώς τις δικές τους προτάσεις και σημειώματα, αλλά και να καθορίσουν τα θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν.

    "Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τη διαφωνία της ΕΔΕΚ, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα προσφύγει στην επαναληπτική σύνοδο (της Γενικής Συνέλευσης) και αυτό γιατί έχουν αλλάξει κάποια από τα δεδομένα με τα οποία λήφθηκε η κατ' αρχήν απόφαση του φθινοπώρου", δήλωσε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος.

    Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση να γίνει "μια σημαντική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα στρατηγικής στο κυπριακό πρόβλημα και για τη συζήτηση και ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης", την οποία τοποθέτησε μετά το Πάσχα.

    "Οι προθέσεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών είναι να είναι μια σε έκταση συνεδρία έτσι ώστε να αναλυθεί και να εξαντληθεί πλήρως το θέμα", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση "επεβλήθη εκ των πραγμάτων" και επεσήμανε πως "η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει άλλα διπλωματικά μέσα έτσι ώστε να διατηρήσει το Κυπριακό στο προσκήνιο".

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ταυτόχρονα ότι αναμένονται και τα αποτελέσματα των εκλογών, που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Απρίλιο, τα οποία, όπως είπε, "θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τις τουρκικές εκλογές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στη συνεδρία του Απριλίου θα συζητηθούν θέματα "στρατηγικής, τακτικής και σχέδιο δράσης", με βασικούς άξονες την ευρωπαϊκή πορεία και την αμυντική και πολιτική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, που είναι αποδεκτοί απ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Επεσήμανε ότι τη συζήτηση αυτή ζήτησαν κάποιοι αρχηγοί κομμάτων αλλά ήταν, ούτως ή άλλως, μέσα στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς "εάν θέλουν και προτίθενται να καταθέσουν και αυτοί μια σειρά θεμάτων που θα αποτελέσουν την ημερήσια διάταξη της συζητήσης".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης στους πολιτικούς αρχηγούς ότι εάν θέλουν μπορούν να καταθέσουν δικές τους προτάσεις, σημειώματα και απόψεις.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα δεδομένα που άλλαξαν με αποτέλεσμα το Εθνικό Συμβούλιο να οδηγηθεί στη σημερινή απόφαση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο "γενικότερο πολιτικό περιφερειακό και διεθνές κλίμα" και "κάποια υποβάθμιση της επαναληπτικής συνόδου εξαιτίας του ότι δεν υπήρξαν άλλα σημαντικά πολιτικά ζητήματα αυτή την περίοδο".

    Επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του ότι η επαναληπτική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης περιορίζεται στο να συζητήσει εσωτερικά οικονομικά θέματα του ΟΗΕ, κάτι που, όπως εξήγησε, προέκυψε μέσα στο νέο χρόνο.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν και τις δικές τους πολιτικές εκτιμήσεις, οι οποίες ενίσχυσαν την όλη επιχειρηματολογία.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής το Σεπτέμβριο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε ότι "δεν είναι σωστό να προδικάσουμε γεγονότα του φθινοπώρου", ενώ ερωτηθείς εάν ήταν λάθος η κατ' αρχήν απόφαση για προσφυγή απάντησε αρνητικά.

    "Μια απόφαση, η οποία παίρνεται για συγκεκριμένους λόγους σε συγκεκριμένη στιγμή, εξυπηρετεί εκτός της ουσίας πολλές φορές κι άλλα θέματα", κατέληξε, χωρίς να αναπτύξει περισσότερο τη θέση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] Εκπρόσωπος - Αποφάσεις Εθνικού Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα προσφύγει για συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο πολιτικό διεθνές και περιφερειακό κλίμα και την υποβάθμιση της επαναληπτικής συνόδου, στην οποία συζητούνται οικονομικά θέματα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ταυτόχρονα, ότι μέσα στον Απρίλιο θα συνέλθει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση θεμάτων στρατηγικής και τακτικής που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Στη συνεδρία αυτή οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να καταθέσουν γραπτώς τις δικές τους προτάσεις και σημειώματα, αλλά και να καθορίσουν τα θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν.

    "Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, με τη διαφωνία της ΕΔΕΚ, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα προσφύγει στην επαναληπτική σύνοδο (της Γενικής Συνέλευσης) και αυτό γιατί έχουν αλλάξει κάποια από τα δεδομένα με τα οποία λήφθηκε η κατ' αρχήν απόφαση του φθινοπώρου", δήλωσε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος.

    Επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση να γίνει "μια σημαντική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για θέματα στρατηγικής στο κυπριακό πρόβλημα και για τη συζήτηση και ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης", την οποία τοποθέτησε μετά το Πάσχα.

    "Οι προθέσεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών είναι να είναι μια σε έκταση συνεδρία έτσι ώστε να αναλυθεί και να εξαντληθεί πλήρως το θέμα", συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση "επεβλήθη εκ των πραγμάτων" και επεσήμανε πως "η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει άλλα διπλωματικά μέσα έτσι ώστε να διατηρήσει το Κυπριακό στο προσκήνιο".

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ταυτόχρονα ότι αναμένονται και τα αποτελέσματα των εκλογών, που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Απρίλιο, τα οποία, όπως είπε, "θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τις τουρκικές εκλογές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στη συνεδρία του Απριλίου θα συζητηθούν θέματα "στρατηγικής, τακτικής και σχέδιο δράσης", με βασικούς άξονες την ευρωπαϊκή πορεία και την αμυντική και πολιτική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, που είναι αποδεκτοί απ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Επεσήμανε ότι τη συζήτηση αυτή ζήτησαν κάποιοι αρχηγοί κομμάτων αλλά ήταν, ούτως ή άλλως, μέσα στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς "εάν θέλουν και προτίθενται να καταθέσουν και αυτοί μια σειρά θεμάτων που θα αποτελέσουν την ημερήσια διάταξη της συζητήσης".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης στους πολιτικούς αρχηγούς ότι εάν θέλουν μπορούν να καταθέσουν δικές τους προτάσεις, σημειώματα και απόψεις.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα δεδομένα που άλλαξαν με αποτέλεσμα το Εθνικό Συμβούλιο να οδηγηθεί στη σημερινή απόφαση, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο "γενικότερο πολιτικό περιφερειακό και διεθνές κλίμα" και "κάποια υποβάθμιση της επαναληπτικής συνόδου εξαιτίας του ότι δεν υπήρξαν άλλα σημαντικά πολιτικά ζητήματα αυτή την περίοδο".

    Επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του ότι η επαναληπτική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης περιορίζεται στο να συζητήσει εσωτερικά οικονομικά θέματα του ΟΗΕ, κάτι που, όπως εξήγησε, προέκυψε μέσα στο νέο χρόνο.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν και τις δικές τους πολιτικές εκτιμήσεις, οι οποίες ενίσχυσαν την όλη επιχειρηματολογία.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής το Σεπτέμβριο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε ότι "δεν είναι σωστό να προδικάσουμε γεγονότα του φθινοπώρου", ενώ ερωτηθείς εάν ήταν λάθος η κατ' αρχήν απόφαση για προσφυγή απάντησε αρνητικά.

    "Μια απόφαση, η οποία παίρνεται για συγκεκριμένους λόγους σε συγκεκριμένη στιγμή, εξυπηρετεί εκτός της ουσίας πολλές φορές κι άλλα θέματα", κατέληξε, χωρίς να αναπτύξει περισσότερο τη θέση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [12] Χριστόφιας - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συνθήκες για προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα που όταν αποφασίστηκε η προσφυγή για το Μάιο υποστήριξε ότι "έχει ήδη εκφυλιστεί αυτή η υπόθεση και δεν μπορεί να αποφασίζεις από το Δεκέμβριο ή το Νοέμβριο για το Μάιο, χωρίς να λάβεις υπόψη σου τις συγκεκριμένες συνθήκες της εποχής που θα γίνει η προσφυγή".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μεμφθεί κανένα, σημειώνοντας ότι απλώς διαπιστώνει ότι "το Εθνικό Συμβούλιο όταν αποφάσιζε να κάνει προσφυγή θα έπρεπε να την έκανε πέρσι το φθινόπωρο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αν αναπτύσσεται πρωτοβουλία για το Κυπριακό την ώρα που συνέρχεται η Γενική Συνέλευση δεν θα ήταν πολύ έξυπνο να προσφύγει η Κύπρος.

    Σε ερώτηση για τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "αν υπάρξει η όποια πρωτουβουλία από οποιοδήποτε, θα διαφανεί από ποιούς έγινε αυτή η πρωτοβουλία", προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ πάντα θεωρούσε ότι "οι πρωτοβουλίες πρέπει να αναπτύσσονται μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [13] Λυσσαρίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι "θεωρεί πολύ, πολύ λανθασμένη την απόφαση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου" για μη προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι "σήμερα το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό" για συζήτηση του θέματος.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι επαληθεύονται οι προβλέψεις της ΕΔΕΚ, ότι δηλαδή κάθε φορά θα αναβρίσκονται προσχήματα για να μην συζητηθεί το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση.

    "Δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος να αποφευχθεί το κύριο βήμα ζύμωσης για το κυπριακό πρόβλημα" επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο μετέβη στη Νέα Υόρκη "για να διαπιστώσουμε το κλίμα άν θα ήτο ή όχι ευνοϊκό για τη συζήτηση του Κυπριακού" και πως τότε η κοινή διαπίστωση ήταν ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό.

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανένα δικαιολογητικό" και πρόσθεσε ότι δεν στέκει η δικαιολογία πως η συζήτηση του Κυπριακού θα είναι υποβαθμισμένη, επειδή θα γίνει στην επαναληπτική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

    "Στόχος είναι να ακουστούν οι απόψεις ενός μεγάλου αριθμού χωρών για την ουσία του κυπριακού προβλήματος" είπε.

    Υπογράμμισε ακόμα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών, υποχρεωτικά θα παραδεχθεί, πως το Κυπριακό είναι ένα διεθνές θέμα, παραβίασης του διεθνούς δικαίου, παραβίασης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επομένως είναι καιρός πλέον το θέμα να μπεί στη σωστή του βάση.

    Ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε επίσης ότι "όσον δεν πάμε στη Γενική Συνέλευση" το Κυπριακό θα θεωρείται μία διακοινοτική διαφορά.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε ακόμα φόβους ότι θα βρεθούν προσχήματα για να μην προσφύγουμε στην επόμενη συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης, προσθέτοντας ότι τα προσχήματα αυτά "είναι οι πιέσεις που ασκούνται από εκείνους που δεν θέλουν το Κυπριακό να πάρει αυτό το χαρακτήρα, αλλά να περιοριστεί μέσα σε στεγανά τα οποία κατευθύνουν ουσιαστικά οι σημερινοί πλανητάρχες".

    "Δεν νομίζω ότι μπορούν (οι πλανητάρχες) να ασκήσουν οποιαδήποτε επιρροή στη Γενική Συνέλευση για να μην είναι θετικά τα αποτελέσματα της συζήτησης μέσα στο σώμα" είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει σύνδεση του θέματος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με την προσφυγή της Κύπρου. Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τις ΗΠΑ και με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν, υπάρχει μια αντιστροφή του κλίματος έναντι της Τουρκίας.

    "Δεν πρέπει να δεχόμεθα πιέσεις από εκείνους που ασφαλώς δεν θέλουν συζήτηση του Κυπριακού σε ένα βήμα το οποίο δεν ελέγχουν" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η "επίδρασή τους στη Γενική Συνέλευση δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει το θετικό κλίμα που υπάρχει για την Κύπρο διεθνώς, ως ενός θέματος παραβίασης του διεθνούς δικαίου".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ακόμα πως "δεν πρέπει να δεχόμεθα συμβουλές από εκείνους των οποίων τα ελατήρια δεν είναι υπεράνω υποψίας".

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε ότι ακόμα και σήμερα, αυτοί που μας συμβουλεύουν να μην προσφύγουμε στη Γενική Συνέλευση, "δεν μας έχουν δώσει δείγμα γραφής ότι ασκούν οποιεσδήποτε πιέσεις για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης", υπογραμμίζοντας ότι "αντίθετα ασκούνται έμμεσες πιέσεις στη δική μας πλευρά". Τόνισε ακόμα ότι φτάσαμε στο "τραγελαφικό σημείο να θεωρείται και από τους ξένους αλλά και από μας, ως κατόρθωμα αν πειστεί η Τουρκία να προσέλθει στις συνομιλίες, άνευ όρων".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.98 ( 2.53)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 10,683,011
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 5,314,988  151.58 ( 3.82)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   327,511   75.67 ( 3.42)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   115,415   77.94 ( 0.35)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   132,334  103.74 (-0.59)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    83,757   81.64 ( 0.37)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    70,132   50.86 (-0.37)
            Αλλες Εταιρείες            £   155,452   88.21 (-0.34)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [15] (Κ) Γαλανός - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σωστή θεωρεί την απόφαση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με το θέμα της προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προβολής του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Γαλανός είπε ότι "στο θέμα της Γενικής Συνέλευσης, σωστά η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν προσφέρεται ο χρόνος σήμερα κάτω από τις συνθήκες για προσφυγή. Μάλλον, το τελικό αποτέλεσμα θα υποβαθμίσει το Κυπριακό και δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι".

    Οπως είπε, "είναι μια εκτίμηση, την οποίαν έχουμε κάνει και στο παρελθόν διότι γενικά έχει υπάρξει μια μετάθεση εξουσιών στην όλη δομή των ΗΕ, αυτή τη στιγμή η δύναμη βρίσκεται ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα στα χέρια των Αμερικάνων, και όχι στη Γενική Συνέλευση", προσθέτοντας ότι "δεν είναι η Γενική Συνέλευση την οποίαν όλοι γνωρίζαμε τα παλιά χρόνια".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "με αυτά που λέω δεν σημαίνει ότι κάποτε δεν πρέπει να γίνει μια προσφυγή, αλλά αυτή τη στιγμή με τις εξελίξεις, μία εκ των οποίων ήταν και η εξέλιξη στο θέμα Οτσαλάν και ο ρόλος της Κένυας και αφρικανικών χωρών, δεν νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτή η προσφυγή".

    Είπε ακόμη, ότι "θα πρέπει να το ξαναδούμε για κάποιο άλλο στάδιο, θα πρέπει να μείνει ανοικτό το θέμα".

    Τόνισε ότι "ενόσω δεν υπάρχουν συνομιλίες και σίγουρα θέλουμε να προκύψουν συνομιλίες αλλά πάνω στη σωστή βάση και όχι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό κενό διεθνοποίησης και προβολής του Κυπριακού και πρέπει να αναζητηθούν βήματα για αυτή την προβολή".

    Ο κ. Γαλανός είπε επίσης ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, "έχει κάνει πρόταση όπως υποβάλουμε τις εισηγήσεις μας για τη νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα γίνει εντός Απριλίου για τα διάφορα θέματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθούν".

    Πρόσθεσε ότι, "εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθεί και το θέμα προβολής του Κυπριακού και το θέμα της στρατηγικής και το θέμα, το οποίο συνδέεται με αυτά τα δύο, της διαφώτισης".

    Τονίζοντας ότι "πρέπει να ξαναδούμε το θέμα διαφώτισης", ο κ. Γαλανός πρόσθεσε ότι το Κυπριακό πρέπει να επανέλθει στη σωστή του βάση, ως ένα θέμα εισβολής, κατοχής, θέμα μη σεβασμού και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    "Είναι σ' αυτά τα πλαίσια που εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και από την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη", είπε ο κ. Γαλανός.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι προσβλέπει στη συνάντηση του Απριλίου, όπου θα συζητηθούν ουσιαστικά θέματα στρατηγικής και θέματα που αφορούν διάφορες υπαλλακτικές λύσεις, που προσφέρονται σε περίπτωση που δεν αρχίσουν συνομιλίες, "ούτως ώστε να προβληθεί σωστά το Κυπριακό και να υπάρξει μια νέα προσέγγιση και στρατηγική στις πολύ κρίσιμες μέρες που περνούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [16] (Κ) Κυπριανού - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ συμμερίζεται τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών όπως την εξέφρασαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι "δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καλή συζήτηση (στη ΓΣ του ΟΗΕ) που να έχει καλά αποτελέσματα".

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αυτή ήταν η θέση του κόμματός του όταν είχε ληφθεί κατ' αρχήν απόφαση για να γίνει συζήτηση στη ΓΣ του ΟΗΕ.

    Ανέφερε ότι κατανοεί την αγωνία που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ότι "πάντα έτσι μας λένε, μην πηγαίνετε", και σημείωσε ότι ο ίδιος (ο κ. Κυπριανού) δεν στηρίζεται "στο τί μας είπαν οι Αμερικανοί ή οποιοιδήποτε άλλοι".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι "δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για κάποια επιμέρους θέματα χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής" που θα δεσμεύει όλους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "μπορεί κάποιες πτυχές του να υπόκεινται σε μεταβολές ανάλογα με τις εξελίξεις".

    "Οχι πολιτική του ποδιού", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να επικρίνει κανένα και χαρακτηρίζοντας τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "ικανοποιητική".

    Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε δεκτό ότι χρειάζεται να γίνονται συνεδρίες του Σώματος σχετικά με τους χειρισμούς του Εθνικού θέματος.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "θα δημιουργηθεί η αναγκαιότητα επαφής με την Αθήνα", εάν το Εθνικό Συμβούλιο καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις στη συνεδρία του Απριλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [17] (Κ) Παπαπέτρου - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Σωστή" χαρακτήρισε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για μη προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι οι ΕΔΗ είχαν διαφωνήσει τον Οκτώβριο, με την κατ'αρχήν απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για προσφυγή της Κύπρου.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί τίποτε που να αλλάζει τη θέση των ΕΔΗ, προσθέτοντας ότι "αντίθετα κάποιες εξελίξεις έχουν ενισχύσει αυτή μας την τοποθέτηση".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι θεωρεί πως "θα ήταν τραγωδία για την Κύπρο να μην αναληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες".

    "Αλλοίμονο για την Κύπρο εάν αφήσουμε να συνεχιστεί η αποτελμάτωση που υπάρχει σήμερα" στο Κυπριακό, είπε, σημειώνοντας ότι "η δική μας πλευρά έχει κάθε λόγο και κάθε συμφέρον να ενθαρρύνει όποιους ενδιαφέρονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες".

    Είπε επίσης ότι "τίθεται θέμα να προσπαθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να επηρεάσουμε ευνοϊκά αυτές τις πρωτοβουλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [18] (Κ) Συγκρότημα Λαϊκής - Αποτελέσματα - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ ικανοποιητικά τα κέρδη του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας δηλώνει ο Πρόεδρός του, Κίκης Λαζαρίδης, ο ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 53,2 εκατομμυρίων λιρών για το 1998.

    Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 1998, ο κ. Λαζαρίδης προειδοποίησε για τη σοβαρότητα του προβλήματος του δημοσιονομικού ελλείμματος και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που να αφορούν τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα του κράτους.

    Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει διανομή μερίσματος 12% πέραν του προμερίσματος 8% που πληρώθηκε ήδη και ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης με έκδοση χρεωγράφων ύψους 30 εκ. λιρών.

    Ανακοίνωσε δε ότι μελετάται σοβαρά η μεταβολή της δομής και της βάσης του κεφαλαίου, καθώς και η διεύρυνση της παρουσίας του Συγκροτήματος στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Το 1998, τα κέρδη από εργασίες παρουσίασαν αύξηση κατά 19,7% σε σύγκριση με το 1997 και έφθασαν τα 53,2 εκ. λίρες, το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους αυξήθηκε κατά 14,2% και έφθασε τα 26,1 εκ. λίρες και το κέρδος ανά μετοχή έφθασε τα 34,5 σεντ σε σύγκριση με 30,3 σεντ.

    Εξάλλου, το ποσοστό εξόδων ως προς τα συνολικά έσοδα μειώθηκε στο 53,2% από 55,1% το 1997, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες ανήλθαν στα 14, 0 εκ. λίρες, κατά 2,3 εκ. λίρες ψηλότερες του 1997.

    Το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού αυξήθηκε κατά 6,4% και έφθασε τα 2,9 δις, οι χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 18,2% και ανήλθαν στο 1,7 δις, ενώ οι καταθέσεις έφθασαν τα 2,3 δις λίρες.

    Επισημαίνοντας τη σημαντική συνεισφορά των εξηρτημένων εταιρειών του Συγκροτήματος στο σύνολο των κερδών, ο κ. Λαζαρίδης πρόσθεσε πως οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Λαϊκής στην Ελλάδα "σημείωσαν ικανοποιητική αύξηση", ενώ στη Βρετανία παρατηρήθηκε μικρή κάμψη.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι αυτή "διέρχεται σήμερα μια μεταβατική περίοδο και έχει δρόμο να διανύσει, για να πετύχει την πλήρη ανασυγκρότηση που της επιβάλλει η ενταξιακή πορεία και η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης".

    Οι εξελίξεις το 1998 "υπήρξαν θετικότερες των προηγουμένων δυο ετών", είπε και, διευκρινίζοντας πως χωρίς να εξετάζει "την πολιτική πτυχή του θέματος", σημείωσε ότι η απόφαση για μη έλευση των S300 "συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος με θετικές προεκτάσεις στην οικονομική δραστηριότητα".

    Ο κ. Λαζαρίδης πρόβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 1999 δεν αναμένεται να ξεπεράσει εκείνη του 1998 και ότι αναμένεται, ωστόσο, μια "ποιοτική αναβάθμιση στην οικονομική δραστηριότητα".

    Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση του δημοσιονομικού τομέα και του ισοζυγίου πληρωμών "δημιουργεί ανησυχία", ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος τόνισε ότι τα προβλήματα "είναι συγκεκριμένα και επείγοντα, αφού η ελλειμματική κατάσταση παραμένει και επιδεινώνεται συνεχώς", γεγονός, όπως είπε, που θέτει "σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας".

    Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι ιδιαίτερα σήμερα "η δημοσιονομική περισυλλογή προβάλλει ως απαραίτητη προϋπόθεση", προσθέτοντας ότι "θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική πολιτική ως οικονομικό εργαλείο, αν δεν είναι υγιής η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών".

    Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος ανέφερε πως παρατηρείται μια τάση συμπίεσης των περιθωρίων επιτοκίου, με αποτέλεσμα τα κέρδη από τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες να συμπιέζονται, γεγονός που επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών και εξήγησε ότι, συνεπώς, επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος του λειτουργικού κόστους και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων.

    Χαρακτηρίζοντας δε την πρόσφατη εξαγορά των τριών ασφαλιστικών εταιρειών από τον "Ομιλο Σιακόλα" ως "μια σημαντικότατη στρατηγική κίνηση", ανέφερε πως το Συγκρότημα "είναι ένας εύρωστος σύγχρονος οργανισμός, ικανός να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετεί τους πελάτες του ανά την υφήλιο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα του κράτους και εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο το "φορολογικό πακέτο" από μόνο του θα λύσει το πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 March 1999 - 13:12:20 UTC