Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβούλιο Ευρώπης - Ημέρα της Γυναίκας
  • [02] Εκπρόσωπος - Χριστόφιας - Πολιτικός Διάλογος - ΥΠΕΣ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου
  • [04] Εκπρόσωπος - Τσοχατζόπουλος - S300
  • [05] Kληρίδης - Ημέρα Κοινοπολιτείας
  • [06] Χριστόφιας - Κατάσταση υγείας
  • [07] ΔΗΣΥ - Ημέρα της Κοινοπολιτείας
  • [08] Κυπριανού - Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων
  • [09] Μίλερ - Κύπρος
  • [10] Κασουλίδης - Οσκανιάν - Διάσκεψη
  • [11] Λοϊζίδου - Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής
  • [12] Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων
  • [13] Βασιλείου - Ραντσάου

  • [01] Συμβούλιο Ευρώπης - Ημέρα της Γυναίκας

    Στρασβούργο,Γαλλία,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση για να αυξηθούν οι προσπάθειες με στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών, απευθύνει ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

    "Τον Οκτώβριο του 1997 οι ηγέτες των 40 κρατών και κυβερνήσεων, μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασαν συλλογικά την αποφασιστικότητά τους για καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών," αναφέρει ο κ. Ταρσίς και τονίζει:

    "Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για καταπολέμηση αυτής της νέας μορφής δουλείας, η οποία επεκτείνεται γρήγορα στην ήπειρό μας και επηρεάζει τις ίδιες τις βάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή την ίση αξιοπρέπεια και ακεραιότητα όλων των ανθρώπων. Είναι επείγον ώστε να δημιουργηθούν πρότυπα για αύξηση της συνεργασίας και του συντονισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στη μάχη εναντίον των εγκληματιών που οργανώνουν το εμπόριο σαρκός", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών αφορούν την προώθηση της στρατηγικής στην παραδοσιακή πορεία των φύλων, προώθηση της ισορροπημένης συμμετοχής των γυναικών και των ανδρών στην πολιτική και κοινωνική ζωή, την προστασία της γυναίκας και των νεαρών γυναικών ενάντια στη βία, την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς, την προώθηση των δικαιωμάτων αναπαραγωγής και την προώθηση της συμμετοχής των ανδρών στην προσπάθεια με στόχο την ισότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [02] Εκπρόσωπος - Χριστόφιας - Πολιτικός Διάλογος - ΥΠΕΣ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Από τη στιγμή που το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση από κανένα, κυρίως για εθνικούς λόγους, δεν τίθεται ουσιαστικά και θέμα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως επίσης και λόγω του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη για μια πενταετία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σχολιάζοντας δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι κυβερνήσεις που δεν έχουν την πλειοψηφία για να περάσουν νομοσχέδια παραιτούνται.

    Ερωτηθείς εάν μετά τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης υπάρχει προοπτική για το διάλογο που έχει εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχει ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: "Πιστεύουμε ότι έχει προοπτική ειδικά εάν αξιολογήσουμε τις τρεις πρώτες συναντήσεις".

    Τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση δεν ζητά δεκανίκια για κυβερνητικές προτάσεις", ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι "αυτό που ζητά η κυβέρνηση, και το οποίο θα ζητούσε η κάθε κυβέρνηση σε ανάλογη περίπτωση, είναι συνεργασία και συναίνεση για ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Δεν ζητά οποιαδήποτε συναίνεση σε απλές κυβερνητικές αποφάσεις".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι "μέχρι τώρα παρόλες τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ίσως και διαφορετικές αντιληψεις τουλάχιστον με τα τρία πρώτα κόμματα που έχει γίνει συζήτηση υπάρχει ένας γόνιμος πολιτικός διάλογος μια ανταλλαγή απόψεων και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταλήξει στη διαμόρφωση εκείνων των τελικών νομοσχεδίων που θα βρουν πρόσφορο έδαφος και στο επίπεδο της Βουλής".

    Ακόμη τόνισε ότι "εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ο διάλογος ήταν αναγκαίος για τον τόπο και η τελική κατάληξή του αυτό θα αποδείξει".

    Επανέλαβε εξάλλου ότι "αυτός ο διάλογος δεν οδηγεί σε ιδεολογικές ισοπεδώσεις αλλά στις συναινέσεις που θα εξυπηρετήσουν τους κοινούς στόχους, την κοινή ευρωπαϊκή πορεία".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι "σε καμμία περίπτωση ο πολιτικός διάλογος δεν υποβαθμίζεται σε διάλογο τεχνοκρατών".

    Απλώς, επεσήμανε, κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, εξαιτίας κάποιων προτάσεων της ΕΔΕΚ που αφορούσαν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα σημαντικά θέματα, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της φιλελευθεροποίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κρίθηκε αναγκαίος ένας διάλογος μεταξύ τεχνοκρατών στον οποίο θα συμμετάσχουν ειδικοί εκ μέρους της ΕΔΕΚ και ειδικοί εκ μέρους του Υπουργείο Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

    Κληθείς να πει αν αυτό θα γίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να κάνει αυτό το διάλογο είναι αναντίλεκτα ευπρόσδεκτο".

    Ερωτηθείς εξάλλου εάν μετά από αυτές τις πρώτες συναντήσεις είναι πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι δεν θα ήθελε να προδικάσει αυτό το ενδεχόμενο δοθήσης και της αντίθεσης του ΑΚΕΛ.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε μια κοινή συνάντηση εάν αυτό γινόταν αποδεκτό από όλα τα κόμματα.

    Υπόθεση Υπουργού Εσωτερικών

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σε σχέση με τις έρευνες που έχουν γίνει για τις καταγγελίες του Βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη κατά του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το σχετικό πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως θα δοθεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστήριου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  118.91 ( 0.68)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,623,761
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,250,619  146.87 ( 0.90)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   170,848   74.36 ( 1.07)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    83,237   78.26 ( 0.29)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   379,845  105.48 (-0.49)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   221,756   82.06 ( 1.03)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   127,559   51.50 ( 0.33)
            Αλλες Εταιρείες            £   150,038   90.28 (-0.50)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [04] Εκπρόσωπος - Τσοχατζόπουλος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτό που ζητείτο δεν ήταν ένα διαπραγματευτικό χαρτί για το θέμα των πυραύλων αλλά προϋποθέσεις με βάση ειδικά την αποστρατικοποίηση για να μην έρθουν οι πύραυλοι S300 στην Κύπρο".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι οι S300 μετατράπηκαν σε διαπραγματευτικό χαρτί για το μέλλον της Κύπρου.

    "Δεν εζητείτο δηλαδή κάποιο πολιτικό αντάλλαγμα. Εσυζητείτο θέμα αποστρατικοποίησης", πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ακόμη σημείωσε ότι "το θέμα της αποστρατικοποίσης ως όρος και προϋπόθεση στο να μην έρθουν οι πύραυλοι ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε κατ' επανάληψη και διατυπώθηκε πάρα πολλές φορές".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε εξάλλου ότι "από τη στιγμή που έχει κλείσει αυτή η πολιτική απόφαση τον κύκλο της με την οριστική απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη σε μεγάλο βαθμό πρέπει να αφεθεί στον ιστορικό του μέλλοντος για να κρίνει όλες τις εξελίξεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Kληρίδης - Ημέρα Κοινοπολιτείας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ειλικρινή ελπίδα ότι η Κοινοπολιτεία θα συνεχίσει να παρέχει "υποστήριξη προς τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου και του λαού της μέχρις ότου εξευρεθεί μία δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, στις δύο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και στις αρχές του διεθνούς δικαίου γενικότερα ως βάση για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης, η σημερινή επέτειος δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εκφράσει εκ νέου ως Κυβέρνηση και λαός την πίστη και προσήλωσή της "προς τα υψηλά ιδεώδη, τις αρχές και τους στόχους της."

    Δίνει ακόμη στην Κύπρο την ευκαιρία να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της για την υποστήριξη που η Κοινοπολιτεία της παρέχει "υπό διάφορες μορφές στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του αγώνα" της "για την εξεύρεση μιάς δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος." "Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο και μια ευκαιρία για απολογισμό του τί έχει επιτύχει η Κοινοπολιτεία κατά τη διάρκεια των πενήντα χρόνων ύπαρξής της όπως επίσης και για προβληματισμό όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος καθώς εισερχόμεθα στον 21ο αιώνα", σημειώνει ο Πρόεδρος. Αναφερόμενος στην επιλογή της μουσικής ως ειδικού θέματος για την ημέρα της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης την χαρακτήρισε "εύστοχη" και "επιτυχή", γιατί "όπως ακριβώς η μουσική φέρνει μαζί όλους τους ανθρώπους έτσι ακριβώς και η Κοινοπολιτεία με τα ιδεώδη της φέρνει μαζί τους τόσο διαφορετικούς λαούς που τη συνθέτουν".

    Η Κοινοπολιτεία περιλαμβάνει σήμερα στους κόλπους της 54 χώρες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με πληθυσμό που αποτελεί πέραν του ενός τετάρτου του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη μας.

    Αποτελεί μια ένωση ελευθέρων, ανεξαρτήτων και κυρίαρχων κρατών ανά την υφήλιο με διαφορετικά πολιτειακά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα και με λαούς με διαφορετικό χρώμα, γλώσσα, πολιτισμό, ιστορικές και άλλες παραδόσεις.

    Στα 50 χρόνια ύπαρξής της έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/MX)

    [06] Χριστόφιας - Κατάσταση υγείας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ) Σε χειρουργική επέμβαση διάνοιξης της στεφανιαίας αρτηρίας θα υποβληθεί στο Λονδίνο σε τρεις περίπου εβδομάδες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο. Οπως είπε σε δύο με τρεις μήνες θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και η επέμβαση για διάνοιξη της στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας), πρέπει να προηγηθεί της εγχείρησης για μεταμόσχευση.
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] ΔΗΣΥ - Ημέρα της Κοινοπολιτείας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κοινοπολιτεία, πιστή στις αρχές της ειρήνης και της ασφάλειας καθώς και στις διακηρύξεις της για προώθηση της συνεργασίας των κρατών μελών της, αλλά και όλων των κρατών, υπήρξε και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Κύπρου στον αγώνα της για εξεύρεση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης" του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ με την ευκαιρία της Μέρας της Κοινοπολιτείας σημειώνοντας την σταθερή συμπαράσταση της Κοινοπολιτείας προς την Κύπρο μέσα από ανακοινωθέντα των Διασκέψεων Κορυφής των κρατών μελών της, που τάσσονται υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και καταδικάζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για εδραίωση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

    Τέλος ο ΔΗΣΥ εύχεται στα κράτη μέλη "όπως με την είσοδό μας στον 21ο αιώνα, η Κοινοπολιτεία διαδραματίσει το νέο ρόλο που της επιβάλλουν οι διεθνείς συγκυρίες, μέσα στα πλαίσια των αρχών και διακηρύξεών της, για την επικράτηση της διεθνούς ειρήνης και την ανάπτυξη της φιλίας των κρατών και των λαών τους".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [08] Κυπριανού - Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, κάλεσε τα Ευρωμεσογειακά Κοινοβούλια να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο στα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Ο κ. Κυπριανού μιλούσε στη Διάσκεψη των Προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στην Πάλμα της Μαγιόρκα, με τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της Μεσογείου, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "παρόλο που η τουρκική εισβολή καταδικάστηκε εδώ και 25 χρόνια, τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο νησί και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν εφαρμόζονται εκεί που όλοι μιλούν για νέα παγκόσμια τάξη".

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι "ορισμένες δυνάμεις παραγνωρίζουν τα διεθνή ψηφίσματα ή προσπαθούν να αποδώσουν σ' αυτά τις δικές τους ερμηνείες.

    Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι "όλοι μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, όμως κλείνουν τα μάτια τους στο εθνικό ξεκαθάρισμα που σχεδόν ολοκληρώθηκε στην Κύπρο, ενώ διαφορετικές ευαισθησίες ισχύουν σε άλλες περιοχές, όπως είναι το Κόσοβο τώρα και η Γιουγκοσλαβία προηγουμένως".

    Είπε ακόμη, ότι ο Πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, "μπορεί να αισθάνεται σήμερα ευτυχής γιατί μερικοί επικροτούν την επεκτατική του πολιτική. Ομως η κατάσταση αυτή, ενόσω δεν εδράζεται σε αρχές, μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συνεχιστεί".

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος, όπως και η Μάλτα, συναντά την πολεμική της Τουρκίας.

    Η Κύπρος", πρόσθεσε, "δεν είναι εναντίον κανενός και επιδιώκοντας την ένταξή της στην ΕΕ ευελπιστεί ότι τούτο θα επανενεργήσει ως καταλύτης στο πρόβλημά της".

    Απαντώντας στις ανησυχίες του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τη στήριξη που προσφέρεται στο Κουρδικό Κίνημα και στην τρομοκρατία, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι είναι σημαντικό όλοι να συμφωνήσουμε στο τί εννοούμε ανθρώπινα δικαιώματα και τί τρομοκρατία για να μπορέσουμε έτσι να καθορίσουμε και τους κοινούς μας στόχους.

    "Εμείς", παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, "δεν υποστηρίζουμε τη βία, είμαστε υπέρ της πλήρους αποστρατικοποίησης της Κύπρου, πράγμα που επίσημα δηλώσαμε στα ΗΕ πριν από πολλά χρόνια".

    Επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθούν επαρκείς διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των πολιτών της Δημοκρατίας".

    Παράλληλα τόνισε ότι "τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα είναι κοινά και θα πρέπει όλοι να τα αντιμετωπίσουμε στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [09] Μίλερ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομας Μίλερ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 11 και 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην ευρύτερη περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει επαφές με Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους στην Αθήνα και στην Αγκυρα αντίστοιχα.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Μίλερ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με την Αναπληρωτή Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους.

    Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, οι επαφές του κ. Μίλερ αποτελούν μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο τη μείωση της έντασης στην Κύπρο και στην οικοδόμηση μιας βάσης με απώτερο σκοπό μια διαρκή λύση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Κασουλίδης - Οσκανιάν - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αποφάσεις για πιο αποτελεσματική συνεργασία Κύπρου και Αρμενίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα λήφθηκαν κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του Αρμένιου ομολόγου του, Βαρτάν Οσκανιάν, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ανακοινώθηκε, εξάλλου, ότι οι δυο χώρες επεξεργάζονται συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία θα υπογραφεί σε εύθετο χρόνο.

    Σε δηλώσεις τους σήμερα ύστερα από συνάντησή τους, οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν το ψηλό επίπεδο των Κυπρο - Αρμενικών σχέσεων και εξήγησαν ότι οι αντιρρήσεις στην πραγματοποίηση της διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Κωνασταντινούπολη, ήρθησαν επειδή οι δυο χώρες είχαν απομείνει οι μόνες που προέβαλλαν τέτοιες αντιρρήσεις.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις "πολύ στενές σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών, την παράλληλή τους ιστορία, τα κοινά συμφέροντα και στην εδώ παρουσία της αρμενικής κοινότητας και είπε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, πολιτικά και οικονομικά θέματα, καθώς και η συνεργασία των δυο χωρών σε διεθνή βήματα όπως τα Ηνωμένα Εθνη, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου Κύπρος και Αρμενία έχουν κοινά συμφέροντα.

    Συζητήθηκαν επίσης, πρόσθεσε, τα πολιτικά προβλήματα της κάθε χώρας, δηλαδή το Κυπριακό και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και είπε πως πάρθηκε αριθμός αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο οι δυο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά στη διεθνή αρένα, αλλά και στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Οσκανιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και συμφώνησε με τα όσα ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, και τόνισε ότι η αρμενική κοινότητα της Κύπρου θα λειτουργήσει "ως γέφυρα για πολύ ισχυρές και υγιείς σχέσεις" μεταξύ των δυο χωρών.

    Επισημαίνοντας τη ρευστότητα της πολιτικής κατάστασης στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή, ο κ. Οσκανιάν τόνισε πως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό οι δυο χώρες να συνομιλούν, να προβαίνουν σε κοινούς σχεδιασμούς και να βοηθούν η μια την άλλη στους κοινούς τους στόχους.

    Αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει εφικτό με τη δημιουργία των απαραίτητων "καναλιών", ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική συνεργασία.

    Ο κ. Οσκανιάν ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία "για διάφορα θέματα" και πρόσθεσε πως "πραγματικά βλέπουμε προοπτικές για καλύτερες σχέσεις" μεταξύ των δυο χωρών.

    Σε ερώτηση για τις αποφάσεις που λήφθηκαν για καλύτερες σχέσεις και συνεργασία, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι συμφωνήθηκαν τρόποι συνεργασίας σε διεθνή βήματα, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άρση των αντιρρήσεων των δύο χωρών στην πραγματοποίηση της διάσκεψης της ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να εκτιμηθεί από τα μέλη της ΟΑΣΕ, τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίσουν την καλή θέληση της Κύπρου και της Αρμενίας στο θέμα.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι θα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας και τόνισε πως αναμένει το παράδειγμα καλής θέλησης Κύπρου και Αρμενίας να βρει αναταπόκριση από την Τουρκία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν τρέφει πολλές ελπίδες γι' αυτό.

    Ο Αρμένιος Υπουργός εξήγησε ότι οι δυο χώρες επεξεργάζονται συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία, όπως είπε, θα υπογραφεί σε εύθετο χρόνο, καθώς και συφωνία στον τομέα της υγείας.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Οσκανιάν εξέφρασε την ευχή η χώρα να μεταβάλει τη συμπεριφορά της απέναντι στους γείτονές της, ώστε να επικρατήσει στην περιοχή ειρήνη και σταθερότητα.

    Σε ερώτηση γιατί η Αρμενία ήρε τις αντιρρήσεις της στην πραγματοποίηση της διάσκεψης της ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, εξήγησε ότι Αρμενία και Κύπρος είχαν μείνει μόνες στην προβολή αντιρρήσεων, απέναντι στην πλειοψηφία των μελών.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα η πραγματοποίηση στην Κωνστατινούπολη να καταδείξει πράγματι τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να εξασκηθεί πίεση πάνω της.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Αρμενία θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία κατά τη διάσκεψη, απάντησε θετικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα το κάνουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτιστικές ανταλλαγές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν οι δυνατότητες στον τομέα αυτό, ενώ ο Αρμένιος ομόλογός του είπε ότι προγραμματίζεται "Κυπριακή Εβδομάδα" στη χώρα του, ενώ αρμενικά συγκροτήματα θα συμμμετάσχουν σε φεστιβάλ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [11] (Κ) Λοϊζίδου - Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με το βραβείο της "Γυναίκας της Χρονιάς" για τον πολύχρονο αγώνα της ενάντια στην Τουρκία για την καταπάτηση του δικαιώματος περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια, θα τιμηθεί η Τιτίνα Λοϊζίδου από το γυναικείο τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

    Η βράβευση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο αγώνας της οποίας δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Διάσκεψη Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η υιοθέτηση της Διακήρυξης για την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνεργασία ήταν το κύριο θέμα της σημερινής τελευταίας συνεδρίας της Διάσκεψης των Προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας.

    Με τη Διακήρυξη τέθηκαν οι βάσεις για μια στενότερη συνεργασία των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων με στόχο την επίτευξη των σκοπών όπως καθορίστηκαν στη Διακήρυξη της Βαρκελώνης.

    Κατά τη σημερινή μέρα της Διάσκεψης, όλα τα Ευρωμεσογειακά Κοινοβούλια επανέλαβαν την προσήλωσή τους, στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στο σεβαμό των ανθρωπίωνων δικαιωμάτων και στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης, επανέλαβαν, την αποφσιστικότητά τους για μια από κοινού δράση για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, όπως είναι η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων, το οργανωμένο έγκλημα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αύξηση της ανεργίας και άλλα.

    Συμφωνήθηκε επίσης, η εγκαθίδρυση Ομάδας Επαφής των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων στα πλαίσια προώθησης των σκοπών της Διακήρυξης.

    Στη Διάσκεψη την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο αύριο στις 20.10 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [13] Βασιλείου - Ραντσάου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος θα ενισχύσει και θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντέντλεφ Γκράφ ζου Ράντσαου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Ράντσαου είπε ότι συμφώνησαν πως "προς το παρών δεν βλέπουν να υπάρχουν προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις", προσθέτοντας ωστόσο, ότι "αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα από τώρα μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων".

    Ερωτηθείς κατά πόσον βλέπει να υπάρξουν αλλαγές στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Ράντσάου απάντησε ότι δεν είναι ο αρμόδιος να μιλήσει για τις τουρκικές εκλογές. Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι με τον κ. Ράντσάου είχαν μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο Γιώργος Βασιλείου είπε ακόμα ότι ο κ. Ράντσαου τον διαβεβαίωσε πως "υποστηρίζει και υποβοηθά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου" και ότι "δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για να υπάρξει πρόβλημα ή δυσκολία στην ενταξιακή πορεία ώς το τέλος των διαπραγματεύσεων".

    "Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψιν μας ότι πριν μερικούς μήνες τα ΜΜΕ δικαιολογημένα, ασχολούνταν με το κατά πόσον θα συνεχιστεί η διαδικασία ή όχι", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "η διαδικασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί αισίως μέχρι το τέλος".

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πολιτικό ζήτημα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν ζήτησε διαβεβαιώσεις.

    "Αμείς είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε και να συζητήσουμε. Είναι η τουρκική πλευρά που είναι αδιάλλακτη", σημείωσε.

    Σε άλλη ερώτηση εάν οι διαβεβαιώσεις του κ. Ράντσαου δόθηκαν λόγω του ότι δεν αναπτύχθηκαν στην Κύπρο οι πύραυλοι S300, ο κ. Βασιλείου απάντησε αρνητικά, λέγοντας όμως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται σοβαρά και με συνέπεια και προσπαθεί για αποφυγή ή μείωση της έντασης.

    "Από εκεί και πέρα είναι θέμα πώς θα ανταποκριθεί η άλλη πλευρά, η οποία δυστυχώς ως τώρα δεν ανταποκρίνεται" πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό "δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε τακτική".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ακόμα ότι το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα παραμένει πάντοτε ανοικτό, προσθέτοντας ότι ο κ. Ράντσαου δεν έθεσε θέμα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό. "Γνωρίζουν πολύκαλά ποιες είναι οι θέσεις του κ. Ντεντκάς και γιατί αρνείται να συζητήσει μέσα στο κλίμα της αρνητικότητας που σήμερα χαρακτηρίζει την τουρκική πλευρά".

    Σε ερώτηση κατά πόσον ο κ. Ράντσάου έθεσε θέμα ελεύθερης διακίνησης προϊόντων, ο κ. Βασιλείου απάντησε εμφαντικά ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα αυτό.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων ή άτόμων διότι απλούστατα συνεχίζεται η παράνομη κατοχή ενός μέρους της Κύπρου", επισημαίνοντας ότι "το γεγονός αυτό ήταν γνωστό στην ΕΕ όταν αποφάσισαν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Βασιλείου είπε τέλος ότι μετά την ανάλυση των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα "ο κ. Ράντσάου έδειξε κατανόηση".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 March 1999 - 18:46:12 UTC