Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΔΗ - Διάλογος
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Ιατρικές Υπηρεσίες - Εξοπλισμός
  • [04] Τ/κ αγοράκι - Μακάρειο Νοσοκομείο
  • [05] Θεμιστοκλέους - Περιοδεία - Υδατικό
  • [06] Ρολάνδης - Βερολίνο
  • [07] Κιττής - Λονδίνο - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [08] Θεμιστοκλέους - Αγοραπωλησία ζώων - Πύλα
  • [09] Συντονιστική Επιτροπή - Σοσιαλδημοκρατία
  • [10] Ευρωβουλευτές - Τουρκία - Οτσαλάν
  • [11] Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό - Οτσαλάν
  • [12] ΥΠΕΞ Αρμενίας - Επίσημη Επίσκεψη

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΔΗ - Διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αναφορικά με την εναρμόνιση δεν αντιμετωπιστούν από κοινού, το κόστος για τον τόπο θα είναι μεγάλο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι υπήρξε ένας πραγματικός διάλογος και όχι μονόλογος, στον οποίο καλύφθηκαν τα περισσότερα θέματα.

    Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, υπογράμμισε ότι η εναρμόνιση και η παγκοσμιοποίηση, παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από ολόκληρη την κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει μετακύλιση ευθυνών.

    Ο κ. Βασιλείου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για διάλογο, αφού, όπως είπε, αυτός είναι χρήσιμος, υποβοηθητικός και εποικοδομητικός και πρόσθεσε πως μέσα σε αυτό το πνεύμα, οι ΕΔΗ καθόρισαν τις θέσεις τους για το διάλογο, τις οποίες και παρουσίασαν σήμερα.

    "Ουσιαστικά καλύψαμε τα περισσότερα θέματα, φυσικά σε γενικές γραμμές", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα των επιτοκίων και γενικά του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των δαπανών και των εσόδων του κράτους και σε θέματα θεσμικών αλλαγών, όπως η φιλελευθεροποίηση.

    "Δεν υπήρξε μονόλογος, ήταν ένας ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων", υπογράμμισε και διευκρίνισε πως αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν κατατέθηκαν γραπτώς οι θέσεις των ΕΔΗ, αφού, όπως είπε, "θεωρήσαμε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα ήταν σωστό να υποβληθούν γραπτές προτάσεις, για να δοθεί ακριβώς η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Ηταν μια πολύ θετική και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων", τόνισε.

    Σε ερώτηση αν έχει οριστεί νέα συνάντηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "το θέμα της διαδικασίας θα το εξετάσει ο Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων", υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο και δεύτερης σειράς συναντήσεων, ακόμη και κοινών συναντήσεων, αν αυτές γίνουν αποδεκτές από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς".

    Σε ερώτηση κατά πόσο ενδέχεται οι προτάσεις των ΕΔΗ να διαφοροποιηθούν ύστερα από τη συζήτησή τους, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "πριν ετοιμάσεις τελικά γραπτές θέσεις, είναι καλά να έχεις υπόψη σου όλο το φάσμα των απόψεων και θέλαμε πράγματι να ακούσουμε κι εμείς ποιές είναι οι απόψεις της κυβερνητικής πλευράς".

    Σε ερώτηση κατά πόσο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων των ΕΔΗ με εκείνες του Προεδρικού, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως "δεν μπαίνει θέμα ταύτισης απόψεων, αλλά αντιμετώπισης των προβλημάτων τα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν και τα οποία, κατά την άποψή μας, αν δεν αντιμετωπιστούν από κοινού, το κόστος θα είναι μεγάλο για τον τόπο".

    Ερωτηθείς δε κατά πόσο υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, είπε ότι "αυτό θα φανεί όταν θα διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις".

    Σε ερώτηση κατά πόσο το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν εναπόκειται στον ίδιο να κρίνει "την ποιότητα του κάθε υπουργού".

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στο σημείο αυτό ότι "το θέμα δεν είναι αν το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση", προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι αυτή η πρόκληση, δηλαδή η πρόκληση της εναρμόνισης και της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι αποκλειστικό θέμα δικό της", ανεξαρτήτως του "πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει η κυβέρνηση".

    "Είναι πρόβλημα και όλης της κοινωνίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων", τόνισε, εξηγώντας πως "αυτό δεν σημαίνει μετακύλιση ευθυνών", αλλά σημαίνει "συναινετική διαδικασία και εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Αυτή είναι η φιλοσοφία και η λογική" της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για διάλογο, ανέφερε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Β' Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σοφοκλής Χατζηγιάννης δήλωσε σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι "αν η κυβέρνηση είχε την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε δεν θα χρειαζόταν αυτός ο διάλογος", ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο ίδιος μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης και όχι εκ μέρους οποιουδήποτε κόμματος.

    Από την πλευρά του, αναφορικά με το ίδιο θέμα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν γνωρίζει τις εν λόγω δηλώσεις του κ. Χατζηγιάννη, αλλά πρόσθεσε πως διαφωνεί "κάθετα με μια τέτοια θέση".

    Σημείωσε δε ότι τόσο ο διάλογος, όσο και η πορεία προς την Ευρώπη "δεν είναι θέμα 'εμείς και εκείνοι', όποιοι και αν είναι οι 'εμείς' και όποιοι και αν είναι οι 'εκείνοι'".

    "Αν δεν πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα με τη μεγαλύτερη το δυνατό συλλογικότητα, τότε σίγουρα θα αποτύχουμε", υπογράμμισε.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι "υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου χρειάζονται συνταγματικές τροποποιήσεις" και, συνεπώς, "χρειάζονται τέτοιες πλειοψηφίες, που δεν είναι θέμα απλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας".

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω, Παντελής Κούρος και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, ενώ στην αντιπροσωπεία των ΕΔΗ συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Α' Αντιπρόεδρος, Γιώργος Χριστοφίδης, ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Θεμιστοκλέους και η βουλευτής του Κόμματος Ανδρούλλα Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  118.11 (-0.52)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,296,677
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,459,375  145.56 (-0.68)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   167,210   73.57 (-0.16)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   248,015   78.03 (-0.54)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   510,714  106.00 ( 0.31)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   326,783   81.22 (-0.55)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   102,357   51.33 (-1.00)
            Αλλες Εταιρείες            £   135,576   89.83 (-0.21)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [03] Ιατρικές Υπηρεσίες - Εξοπλισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση έξι συσκευών αιμοδιάλυσης τύπου BAXTER στο Υπουργείο Υγείας της Αρμενίας, που, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό της χώρας αυτής, θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες στο Samaritan Medical Centre της πόλης Gyumri.

    Τις συσκευές θα παραλάβουν από τον Υπουργό Υγείας, Χρίστο Σολωμή, ο προκαθήμενος της Αρμενικής Μητρόπολης Κύπρου, Varoujan Hergelian, καθώς και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αρμένικης Εκκλησίας της Κύπρου, στα πλαίσια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, στις 11 το πρωί.

    Στην τελετή θα παραστεί επίσης ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πέτρος Καλαϊτζιάν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [04] Τ/κ αγοράκι - Μακάρειο Νοσοκομείο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πεντάχρονο αγοράκι από τα κατεχόμενα μεταφέρθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κωματώδη κατάσταση.

    Πρόκειται για τον Αλί Οζγκάν Τσαβούσογλου, ο οποίος χθες εξετάστηκε από το Δρα. Κυριάκο Κυριαλλή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ο οποίος μετέβη χθες στα κατεχόμενα για το σκοπό αυτό.

    Από την κατάσταση υγείας του μικρού Τουρκοκύπριου κρίθηκε αναγκαία η μετάβασή του στις ελεύθερες περιοχές και η περίθαλψή του από τις εδώ ιατρικές υπηρεσίες.

    Στις 11 το πρωί ασθενοφόρο από τα κατεχόμενα μετέφερε το αγοράκι στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου μαζί με τους γονείς του παραλήφθηκε από ασθενοφόρο των υπηρεσιών υγείας της Δημοκρατίας.

    Ο μικρός Αλί στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου και κρατείται για νοσηλεία.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ παιδίατρος του Μακάρειου Νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας του αγοριού είναι κρίσιμη.

    Ο Δρ. Κυριαλλής σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι την περασμένη Τετάρτη, το 5χρονο αγοράκι υπεβλήθη σε ωτορινολαρυγγολογική εγχείρηση στα κατεχόμενα. Λίγες ώρες μετά την εγχείρηση ο μικρός παρουσίασε επανειλημμένους επιληπτικούς σπασμούς και έπεσε σε κώμα.

    Η κατάστασή του μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί, ενώ διεξάγονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Θεμιστοκλέους - Περιοδεία - Υδατικό

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η φετινή συνολική εικόνα στα φράγματα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι" αφού αυτή τη στιγμή στα φράγματα υπάρχουν "57 εκ. κυβικά μέτρα νερού ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είμαστε αρκετά πιο κάτω", δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους προέβη στη δήλωση αυτή μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας με ελικόπτερο που έκανε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τόσο στην περιοχή της πρώτης μονάδας αφαλάτωσης στη Δεκέλεια όσο και στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί η δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης, κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και σε όλα τα βασικά υδατικά έργα της Κύπρου.

    "Σήμερα είμαστε σε ένα επίπεδο χωρητικότητας 21% των φραγμάτων, όμως πολύ απέχουμε από το να θεωρείται ότι είμαστε σε όρια ασφαλείας και ότι εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους έχουμε κάνει τον κεντρικό σχεδιασμό των αφαλατώσεων", πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Η επίσκεψη, όπως είπε, ξεκίνησε με την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στη Δεκέλεια όπου και από ελικοπτέρου "φάνηκαν εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι η μονάδα καταστρέφει τη θαλάσσια περιοχή της Δεκέλειας".

    Ανέφερε ότι "κάποιοι ισχυρίστηκαν στη Βουλή ότι η θάλασσα της περιοχής έχει κοκκινίσει, ότι έχει υποστεί τέτοια αλλοίωση που έχει γίνει νεκρά θάλασσα" αλλά υπογράμμισε ότι "και από αέρος όπως και από θαλάσσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα".

    Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι "με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί χθες θα γίνει περιβαλλοντική μελέτη και θα αξιολογηθεί από την τεχνική επιτροπή, η οποία ασχολείται με τα θέματα περιβαλλοντικών μελετών".

    Και σε αυτή την περίπτωση "πρέπει να αφεθεί το έργο να προχωρήσει, να περιοριστούν οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις γιατί η συνολική εικόνα αυτής της περιοδείας έδειξε ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στα αποθέματα των φραγμάτων, παρά τη βελτίωση", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι στο τέλος του μήνα θα συζητηθεί το θέμα των κινητών μονάδων αφαλάτωσης, όταν θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της φετινής χρονίας."Σε ότι αφορά τις σταθερές μονάδες, το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί", πρόσθεσε.

    Αφαλάτωση - Περιβαλλοντική Μελέτη

    Ερωτηθείς εάν για τη μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας δεν θα έπρεπε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν υπογραφούν τα συμβόλαια, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι "η μελέτη είναι μέρος του συμβολαίου. Θα γίνει από οίκο ανεξάρτητο και στη συνέχεια αυτή η μελέτη θα αξιολογηθεί από τεχνική επιτροπή στην οποία μετέχουν τα μισά Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην οποία θα μετάσχει και ο Δήμος Λάρνακας ως ενδιαφερόμενο μέρος".

    "Είναι γι' αυτό που τα έργα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν περάσουν μερικοί μήνες γιατί θα προηγηθεί η περιβαλλοντική μελέτη και στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση αυτής της μελέτης", σημείωσε.

    Υδατικό θέμα - Οριστική λύση

    Aπαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα μπορούσε χρονικά να πεί ότι το υδατικό θέμα επιλύεται οριστικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να υπάρχουν ανάγκες περιορισμών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχουν τόσο η ύδρευση όσο και η άρδευση.

    Οσον αφορά την ύδρευση, "ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης με τις σταθερές μονάδες αφαλάτωσης έχει στόχο να λύσει το πρόβλημα πριν κλείσει το 2000".

    "Επομένως, η σταθερή υπόσχεση", για την οποία εξέφρασε την πεποίθηση "ότι "υπάρχουν όλες οι προοπτικές να είναι υλοποιήσιμη, είναι πριν κλείσει το έτος 2000 να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και να υπάρχει συνεχής ροή νερού σε όλα τα νοικοκυριά".

    Σε ότι αφορά το θέμα της άρδευσης "τα πράγματα εδώ είναι πιο δύσκολα. Θα εξαρτόμαστε σε κάποιο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, τα υπόγεια νερά και την ανακύκλωση του νερού των αποχετευτικών συστημάτων".

    Ομως η κυβέρνηση, όπως είπε, θα επιδιώξει "να υπάρχει και εδώ αρκετή επάρκεια νερού γιατί ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, που υπολογίζεται περίπου στο 10%, έχει το εισόδημά του από τη γεωργία".

    Κινητές μονάδες

    Ερωτηθείς προς τί οι κινητές μονάδες εάν οι δύο σταθερές μονάδες αφαλάτωσης ικανοποιούν όλες τις ανάγκες της ύδρευσης, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι η αφαλάτωση "αφορά μόνο την ύδρευση".

    Φυσικά, είπε ότι είναι "συνδεδεμένα τα πράγματα" τόσο για την ύδρευση όσο και την άδρευση διότι "εάν εξοικονομήσουμε νερό από τα φράγματα έχοντας τις αφαλατώσεις, σημαίνει ότι ενισχύουμε τις ποσότητες που μπορούν να διατεθούν για άρδευση".

    Με τις δύο μόνιμες μονάδες "λύνεται το πρόβλημα τριών επαρχιών όπως της Λάρνακας, της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της Λευκωσίας. Μένει το ερώτημα και αυτή τη στιγμή γίνεται ειδική μελέτη για το ενδεχόμενο δημιουργίας τρίτης σταθερής μονάδας για τις ανάγκες της Λεμεσού", όπως δήλωσε.

    Τόνισε ότι οι κινητές μονάδες "ήταν μια λύση προσωρινή και αν θα εφαρμοσθεί θα είναι προσωρινή και κυρίως για να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα που έχουμε".

    Στην περιοδεία περιλαμβάνονταν, εκτός από τη Δεκέλεια και την περιοχή κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, και τα φράγματα Διπόταμου, Καλαβασού, Γερμασόγειας, Κούρρη, και Ασπρόκρεμου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [06] Ρολάνδης - Βερολίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, θα μεταβεί την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο για να επισκεφθεί τη Διεθνή Τουριστική Εκθεση Βερολίνου, στην οποία μετέχει και η Κύπρος με δικό της περίπτερο.

    Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Ρολανδης θα έχει επαφές με οργανωτές ταξιδιών και άλλους φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.

    Ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [07] Κιττής - Λονδίνο - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Στάθης Κιττής, αναχωρεί την Κυριακή για το Λονδίνο για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στη Μεσόγειο και η σημασία της δημοκρατίας για διαρκή οικονομική ανάπτυξη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [08] Θεμιστοκλέους - Αγοραπωλησία ζώων - Πύλα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ατεκμηρίωτη αντιπολίτευση" χαρακτήρισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, τις χθεσινές επικρίσεις από μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής αλλά και από αγροτικές οργανώσεις ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πολιτική απόφαση κατά του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από περιοδεία σε βασικά υδατικά έργα, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε προσπάθεια να υπάρξει μία αντιπολίτευση ατεκμηρίωτη χωρίς να κατατίθεται κανένα στοιχείο.

    Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής ελέχθη χθες ότι ιδιώτης ζήτησε άδεια από την κυβέρνηση για να αγοράσει ζώα από Τ/Κ κάτοικο της Πύλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεμιστοκλέους τάχθηκε θετικά υπέρ της αίτησης.

    Σχολιάζοντας τη θέση που είχε υιοθετήσει επί τούτου χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, Κίκης Γιάγκου, "ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα", ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι "χωρίς να έχει τεκμηριώσει τίποτα ο κ. Γιάγκου υιοθετούσε αυτή τη θέση που είπε χθες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα".

    Το θέμα αυτό "δεν έχει καμιά σχέση με το λαθρεμπόριο, πρόκειται για αίτηση που υποβλήθηκε κανονικά και αφορούσε δύο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε.

    Για το θέμα αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ο κ. Γιάγκου είχε στις 11 Φεβρουαρίου απευθυνθεί στον ίδιο με επιστολή "εγείροντας το θέμα των δικών του υποψιών ή στοιχείων ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα".

    Οπως είπε ο Υπουργός, από τις 11 Φεβρουαρίου, ο ίδιος έστειλε στον κ. Γιάγκου απάντηση, η οποία θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, "ζητώντας του να δώσει όσα στοιχεία έχει ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει καμιά απάντηση".

    "Στην περίπτωση που αυτά τα στοιχεία δεν δοθούν, θα πρόκειται για μία αστήρικτη κριτική σε βάρος της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να στοχεύει οπουδήποτε αλλού εκτός από αυτό που ισχυρίζεται ο αποστολέας της επιστολής ότι στοχεύει", πρόσθεσε.

    Οπως υπογράμμισε "για την κυβέρνηση η Πύλα είναι ένας χώρος πολιτικής σημασίας, είναι ένας χώρος στον οποίο το κράτος ασκεί εξουσία".

    Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εκτιμήσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι στην περίπτωση αυτή "δεν μιλούμε για κατεχόμενη περιοχή" αλλά για περιοχή "εντός των Βρετανικών Βάσεων, που βρίσκεται στο χώρο της κοινότητας Πύλας".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι "ο χώρος στην Πύλα είναι χώρος όπου η κυβέρνηση ασκεί εξουσία και το Υπουργείο Γεωργίας κάνει καταγραφές. Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ κάτοικοι της Πύλας παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό επιχορηγήσεις, όπως παίρνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όλης της Κύπρου".

    "Οσοι θεωρούν την Πύλα κατεχόμενη περιοχή συμβάλλουν αρνητικά στην υπόθεση της Κύπρου", είπε.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των ευθυνών του Υπουργείου Γεωργίας να ασκεί "στη συγκεκριμένη περίπωση τον έλεγχο που επιβάλλουν οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το τί ανήκει σε Τ/Κ και Ε/Κ κατοίκους της περιοχής και για το τί μπορεί να είναι επιχείρηση λαθρεμπορίου από άλλες περιοχές."

    "Για να γίνει μια νόμιμη αγοραπωλησία ζώων θα πρέπει να εκδοθούν πιστοποιητικά από τις αρμόδιες αρχές που στην περίπτωση αυτή είναι οι κτηνιατρικές αρχές του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος", διευκρίνισε.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στοιχεία για το ποιά και πόσα ζώα βρίσκονται στην ιδιοκτησία των κατοίκων της Πύλας, τόσο Ε/Κ όσο και Τ/Κ.

    "Αν αυτά τα ζώα για τα οποία γίνεται λόγος δεν έχουν οποιαδήποτε ασθένεια και είναι ιδιοκτησία Τ/Κ πολίτη που δεν είναι στα κατεχόμενα και αν ένας Ε/Κ ζητά να αγοράσει από Τ/Κ πολίτη, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά ένσταση για μια τέτοια πολιτική. Επομένως τα μόνα ζητήματα που εγείρονται σ' αυτή την περίπτωση είναι ο έλεγχος κατά πόσο αυτά τα ζώα είναι απαλλαγμενα ασθενειών", σημείωσε.

    Τέλος, για την καταγγελία ότι γάλα από τα κατεχόμενα δίνεται σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία είπε ότι "επ' αυτού του θέματος η ενδιαφερόμενη γαλακτοβιομηχανία έχει τοποθετηθεί και το θέμα παίρνει την πορεία του προς τα δικαστήρια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [09] Συντονιστική Επιτροπή - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που αφορούν στην ιδεολογία της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας καθώς και στη θεσμική συγκρότηση του υπό ίδρυση σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θα απασχολήσουν δύο ημερίδες που θα διοργανωθούν στις 4 και 18 Απριλίου.

    Αυτό αποφάσισε σήμερα σε τακτική του συνεδρία το Συντονιστικό όργανο των κομμάτων και πολιτικών κινήσεων που συμμετέχουν στην προσπάθεια ίδρυσης σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της μίας εκ των δύο ημερίδων, εισηγητής θα είναι ο διεθνούς κύρους συνταγματολόγος, Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Τσάτσος.

    Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι "στις 18 Απριλίου θα συνέλθει το Φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν 50 εκπρόσωποι από κάθε συνιστώσα της προσπάθειας, καθώς επίσης και 50 ανέντακτες προσωπικότητες που δεν ανήκουν σε κανένα από τα κόμματα ή τις κινήσεις που συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια".

    Ανέφερε εξάλλου, ότι "είναι μια πρώτη παρέμβαση του υπό ίδρυση σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι δεν φιλοδοξούμε να είμαστε ένα ηγετικό σχήμα. Φιλοδοξούμε να είμαστε ένα λαϊκό κίνημα και φιλοδοξούμε αυτό το κίνημα να μετεξελιχθεί σε ένα εθνικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα", σημείωσε ο κ. Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν τα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής εξακολουθούν να είναι τα ίδια, απάντησε θετικά και πρόσθεσε ότι "πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και η συνδιάσκεψη που θα έχει ένα ακόμη πιο προχωρημένο θεσμικό χαρακτήρα, ως θεμέλιο της συνολικής προσπάθειας".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ομήρου είπε ότι "το υπό ίδρυση σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε κάποια φάση χρονική, εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσει θέση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό επιβάλλει η πολιτική αξιοπιστία του εγχειρήματος".

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η συνδιάσκεψη θα αποτελέσει ορόσημο και "θα αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μια συνολική θέση απέναντι στην κυβέρνηση".

    Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση αναφορικά με συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην προσπάθεια για ίδρυση σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι "υπάρχει μια πληροφόρηση ότι το ΔΗΚΟ σύντομα εγκρίνει το σύνολο των γραπτών του προτάσεων, οι οποίες θα διαβιβαστούν αρμοδίως προς το συντονιστικό όργανο, το οποίο θα μελετήσει αυτές τις προτάσεις και θα προσκαλέσει το ΔΗΚΟ, όπως ήταν η πάγια θέση όλων μας, να συμμετάσχει στη συνολική προσπάθεια".

    Στη Συντονιστική Επιτροπή μετέχουν η ΕΔΕΚ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, οι Νέοι Ορίζοντες, η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] Ευρωβουλευτές - Τουρκία - Οτσαλάν

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία δεν προτίθεται να λάβει υπόψη τις ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να διεξαγάγει μια δίκαιη δίκη για τον Οτσαλάν, ούτε να δεχθεί Ευρωπαίους παρατηρητές.

    Αυτό δήλωσαν σήμερα τέσσερις Ευρωβουλευτές που πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Τουρκία, προκειμένου να ερευνήσουν επί τόπου τις συνθήκες που επικρατούν ενόψει της δίκης του Κούρδου ηγέτη.

    Οι Ευρωβουλευτές αυτοί, που συναντήθηκαν σήμερα στην έδρα της Ευρωβουλής με δημοσιογράφους, ήταν η Βελγίδα Αnne Αndre - Leonard (της Ομάδας των Φιλευθέρων), ο ελληνικής καταγωγής Σοσιαλοδημοκράτης Γιάννης Σακελαρίου, που εκλέγεται στη Γερμανία (Σοσιαλιστική Ομάδα), ο Ιταλός Luigi Vinci και ο Ισπανός Pedro Marset (Ενωτική Αριστερά). Η επίσκεψη στην Τουρκία έγινε με δική τους πρωτοβουλία.

    Οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Τουρκο - κουρδικού Κόμματος (ΗΑDEP), του οποίου οι δραστηριότητες απαγορεύθηκαν και έχει αποκλεισθεί από τις προσεχείς εκλογές. Συναντήθηκαν επίσης με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και με έναν από τους δικηγόρους του Οτσαλάν.

    Από τις συναντήσεις αυτές, εκτός από προαναφερόμενη απροθυμία της Τουρκίας να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων, η ομάδα των Ευρωβουλευτών διαπίστωσε επίσης ότι ο Οτσαλάν δεν μπόρεσε να συναντηθεί παρά μία μόνο φόρα με το δικηγόρο του και ότι δεν μπορεί να εκφρασθεί ελεύθερα. Η ομάδα διαπίστωσε ακόμα ότι ο δικηγόρος δεν έχει ακόμη πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας, ενώ ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δίκη του Οτσαλάν θα είναι δίκη γενικότερα των Κούρδων.

    Η κ. Andre - Leonard υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία συνδέονται με συμφωνία τελωνειακής ένωσης αλλά και με μια προενταξιακή διαδικασία. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα εκμεταλευθεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται προκειμένου να αποδείξει ότι σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τις συμφωνίες που η ίδια έχει συνάψει.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [11] Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό - Οτσαλάν

    Λονδίνο,Βρετανία,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν την Τουρκία να αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ευρώπη και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της δίνεται ώστε να αποδείξει ότι σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

    Οι βουλευτές επεσήμαναν επίσης την ανάγκη για πρόοδο στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι με την εκλογή της νέας τουρκικής κυβέρνησης παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία για κινητικότητα στο πρόβλημα.

    Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τομ Κοξ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να επιτευχθούν δημοκρατικές αλλαγές στην Τουρκία και να καταστεί ο ρόλος των στρατιωτικών στη χώρα λιγότερο σημαντικός.

    Ο κ. Κοξ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό προς τα δικαιώματα του αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και προειδοποίησε πως εάν η Τουρκία δεν λάβει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα του κουρδικού λαού, θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

    Ο Βρετανός βουλευτής παρουσιάστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά τις προοπτικές στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και άλλα μακροχρόνια προβλήματα προχωρούν αργά προς την επίλυσή τους.

    "Νομίζω ότι πρέπει να δεσμευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την ένταση που δημιουργήθηκε μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν, είπε ότι αυτό θα προκαλέσει δυσκολίες και επεσήμανε ότι διαδοχικές κυβερνήσεις της Τουρκίας δεν έχουν αναγνωρίσει τα δικαιώματα του κουρδικού λαού.

    "Μέχρις ότου η Τουρκία σταματήσει για να ακούσει και να σεβαστεί τα δικαιώματα του κουρδικού λαού στην Τουρκία, τα προβλήματα, λυπούμαι να παρατηρήσω, θα συνεχιστούν", είπε στο LGR.

    Ανέφερε ακόμη, ότι αναμένεται από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οτσαλάν κατά τη διάρκεια της δίκης του.

    Ο κ. Κοξ χαρακτήρισε την "τεράστια επιρροή και ισχύ του στρατού στην Τουρκία", ως "θλιβερή".

    "Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας και τη φιλία που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε, ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον τουρκικό λαό και τις αρχές να αντιληφθούν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει", τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο Εντι Ο' Χάρα, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, δήλωσε στο LGR ότι η υπόθεση Οτσαλάν προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία "να δείξει στη Δύση ότι μπορεί να διεξάγει μια δίκαιη δίκη και να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα".

    Εκφράζοντας θλιβερή απογοήτευση και για τα δύο θέματα αυτά, ο βουλευτής είπε ότι η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έκαναν σαφές ότι εκμεταλλεύονται τη σύλληψη του Οτσαλάν και επέκρινε τα σχόλια του Τούρκου Πρωθυπουργού για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    "Δεν δίνω μεγάλη σημασία στο τί λένε οι Τούρκοι πολιτικοί για το Αιγαίο και την Κύπρο, παρά μόνο στο τί λέει ο στρατός", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να δει καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Κάλεσε την Τουρκία να κάνει αλλαγές, βήμα με βήμα προς τον εκδημοκρατισμό και πρόσθεσε ότι "στο τέλος της ημέρας ο μόνος μεσάζων που μπορεί να κινήσει προς τα μπρος την Τουρκία είναι οι ΗΠΑ".

    Εξάλλου, σε δικές του δηλώσεις στο Ραδιοσταθμό, ο βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων της Βρετανίας, Σάϊμον Χιους, εξέφρασε την "απογοήτευσή" του για την έλλειψη προόδου αναφορικά με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι "η βρετανική κυβέρνηση δεν υπήρξε αρκετά δυνατή ή σκληρή", σχετικά με το θέμα αυτό.

    "Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ούτε και δικαιοσύνη, αλλά ούτε και η Τουρκία μπορεί να απολαύσει τη σωστή αναγνώριση του ρόλου της στον κόσμο εάν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο," τόνισε ο κ. Χιους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο βουλευτής είπε ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ ασκεί κάποια πίεση στην Τουρκία αφού, όπως σημείωσε, η Τουρκία δεν θα ήθελε να δεί την Κύπρο μέλος της ΕΕ και η ίδια να παραμείνει εκτός της Ενωσης.

    "Είμαι πολύ σαφής ότι η αίτηση είναι βοηθητική και τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν πιο σκληρές προσπάθειες (για λύση του προβλήματος)", υπογράμμισε.

    Η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο, είπε, είναι η εγκαθίδρυση μιας νέας κυβέρνησης που θα εκλεγεί στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η πίεση τώρα πρέπει να ασκηθεί στην τουρκική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] ΥΠΕΞ Αρμενίας - Επίσημη Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Βαρτάν Οσκανιάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 7 μέχρι τις 10 Μαρτίου μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Οσκανιάν, ο οποίος θα συνοδεύεται από τριμελή αντιπροσωπεία, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την Τρίτη το πρωί, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών μετά από τις οποίες οι δύο ΥΠΕΞ θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Αναστασιάδη, και το Μάρκο Κυπριανού, Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών θεμάτων.

    Κατά την εδώ παραμονή του, ο Αρμένιος ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Λέλλο Δημητριάδη. Ο κ. Οσκανιάν θα επισκεφθεί επίσης το Δημοτικό Σχολείο Νάρεγκ, το Ινστιτούτο Μελκονιάν, το Μοναστήρι του Μαχαιρά και το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία.

    Την Τρίτη ο Αρμένιος ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Βασίλη Ρολόγη.

    Ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας αναχωρεί από την Κύπρο την Τετάρτη το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 March 1999 - 19:46:13 UTC