Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποστολή ΚΕΒΕ - Σεμινάρια
  • [02] ΕΔΕΚ - Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [03] Κασουλίδης - ΗΠΑ - Οτσαλάν

  • [01] Αποστολή ΚΕΒΕ - Σεμινάρια

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πολυμελής εμπορική αποστολή του ΚΕΒΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας, Γιώργο Αργυρόπουλο, θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι τις 6 Μαρτίου στη Βιέννη και την Πράγα όπου θα διοργανώσει σεμινάρια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, η αποστολή η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σκοπεύει να προβάλει την Κύπρο μέσω των σεμιναρίων, ως κέντρο διεθνών επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στον τομέα αυτό.

    Συγκεκριμένα η αποστολή θα διοργανώσει σεμινάρια στη Βιέννη και την Πράγα ενώ θα πραγματοποιηθούν και επιχειρηματικές συναντήσεις.

    Στην αποστολή λαμβάνουν μέρος επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Κύπρου, όπως λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, νομικά γραφεία και εισαγωγικοί οίκοι που ασχολούνται με εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] ΕΔΕΚ - Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ αναχωρεί σήμερα για το Μιλάνο για να πάρει μέρος στο τέταρτο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

    Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο Α' Αντιπρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου, ο Β' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ηλιάδης, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Πάνος Χατζηγιάννης, η κ. Μάρσια Αλεξάκη, και ο Πρόεδρος της ΣΝ ΕΔΕΝ Αντρέας Γρηγορίου.

    Το Συνέδριο θα εγκρίνει το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές του ερχομένου Ιουνίου και θα συζητήσει τα θέματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στον 210ο αιώνα, την αλληλεγγύη και τη διεύρυνση στην ΕΕ και την Ευρώπη των πολιτών.

    Στο Συνέδριο, στο οποίο θα πάρουν μέρος Πρψθυπουργοί και οι Αρχηγοί όλων των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης, θα μιλήσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με θέμα "Η διεύρυνση της ΕΕ και ο 21ος αιώνας".

    Ο κ. Ομήρου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συνέλθει στις 3 Μαρτίου επίσης στο Μιλάνο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Κασουλίδης - ΗΠΑ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους έγινε αναφορά σε ενδεχόμενο να κληθούν οι δύο πλευρές σε συνομιλίες, τονίζοντας ωστόσο ότι επρόκειτο για βολιδοσκόπηση και όχι για επίσημη πρόσκληση.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε σήμερα μετά την επιστροφή του χθες βράδυ από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η αμερικανική διπλωματική δραστηριότητα αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις εκλογές του Απριλίου στην Τουρκία.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η θέση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και άφιξη πολυεθνικής δύναμης με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλεία βρίσκει απήχηση στις ΗΠΑ.

    Κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η αποστολή των καλών υπηρεσιών του βρίσκεται στα πλαίσια των δύο ψηφισμάτων 1217 και 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Για την υπόθεση Οτσαλάν, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συνυπογράφει τη χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας, Δημήτρη Ρέππα, για τη συνέντευξη συνεργάτιδας του Κούρδου ηγέτη, σημειώνοντας ότι έχει και ο ίδιος ενοχληθεί από τις δηλώσεις της συντρόφισσας του Οτσαλάν.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "η Κύπρος συμπαθεί τον αγώνα των Κούρδων για διεκδίκηση ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτισμικής ταυτότητας", προσθέτοντας ωστόσο ότι "η Κύπρος έχει το δικό της αγώνα και δεν μπορεί, ούτε είναι σε θέση, να σηκώνει και τον αγώνα άλλων".

    Συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ

    Κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο Υπουργός Εξωτερικών του επανέλαβε "την υποστήριξη στην αποστολή των καλών του υπηρεσιών" και του ζήτησε να συνεχιστούν οι προσπάθειες με στόχο την εφαρμογή των ψηφισμάτων 1217 και 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, υποσχέθηκε ότι "η αποστολή του των καλών υπηρεσιών βρίσκεται στα πλαίσια αυτών των δύο ψηφισμάτων".

    Τη συνάντηση απασχόλησε και το θέμα των αγνοουμένων, για το οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι "για να μπορέσει η διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους να προχωρήσει αποτελεσματικά στη διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων" θα πρέπει "να υπάρξει επιμονή από πλευράς της διεθνούς κοινότητας για εφαρμογή της Συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των εγκλωβισμένων, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει το καθεστώς Ντενκτάς, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    "Ζητήσαμε από το ΓΓ του ΟΗΕ να μελετηθούν οι ειδικές συστάσεις του προκατόχου του που έγιναν με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και κατά πόσο οι κατοχικές αρχές εφαρμόζουν αυτές τις συστάσεις", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι οι συστάσεις αφορούν τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης.

    Επαφές - Αμερικανοί αξιωματούχοι

    Κατά τις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ΥΠΕΞ είπε ότι του επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, τον Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργεί "εσφαλμένες προσδοκίες και ελπίδες στον κυπριακό λαό για το ποιά θα είναι τα αποτελέσματα της αμερικανικής προσπάθειας".

    Οπως είπε, έχουν επαναβεβαιωθεί και στον ίδιο τα όσα έχουν δηλωθεί και δημόσια από τον Πρόεδρο Κλίντον και την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών "για πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Ανέφερε ότι όπως αντελήφθηκε, η αμερικανική διπλωματική δραστηριότητα η οποία θα εκδηλωθεί "θα πάρει περισσότερη μορφή μετά τις τουρκικές εκλογές και το σχηματισμό τουρκικής κυβέρνησης στην Αγκυρα".

    "Ο στόχος θα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι κατά τις συναντήσεις του συζητήθηκε ενδεχόμενη προσπάθεια να κληθούν οι δύο πλευρές σε συνομιλίες.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι επρόκειτο για βολιδοσκόπηση και όχι για επίσημη πρόσκληση προς τις δύο πλευρές.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Αμερικανούς μια περισσότερο σταθερή θέση όσον αφορά θέματα όπως αυτό της Τιτίνας Λοϊζίδου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και όπως το θέμα των εγκλωβισμένων.

    Ζήτησε ακόμη "σωστή χρησιμοποίηση της παραβίασης του αμερικανικού νόμου για την ύπαρξη αμερικανικών όπλων στην Κύπρο" και δεν απέκρυμε τους φόβους της κυπριακής κυβέρνησης στην Εκθεση, που αναμένεται να εκδοθεί, να γίνεται αναφορά σε παρουσία αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, κατά παράβαση της νομοθεσίας και από την Τουρκία και από την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, ότι "δεν τίθεται θέμα μονομερούς ενέργειας".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τις συναντήσεις του πρόβαλε ιδιαίτερα την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και άφιξη στην Κύπρο μιας πολυεθνικής δύναμης με όρους εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία "είτε μέσα στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού ή ακόμα προ της λύσης του Κυπριακού θα μπορούσε να δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα που θα οδηγούσε σε ευτυχή κατάληξη το κυπριακό πρόβλημα".

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η θέση για αποστρατικοποίηση και πολυεθνική δύναμη με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας "βρίσκει απήχηση στις ΗΠΑ σε μια εποχή όπως η σημερινή που συνέπιπτε με τις συζητήσεις για το Κόσοβο και κάτα πόσο τέτοιου είδους δυνάμεις είναι απαραίτητες για την επίτυξη σταθερότητας στην περιοχή".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τις συναντήσεις του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους προώθησε το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης "για μια πιο αποφασιστική υποστήριξη από πλευράς ΗΠΑ των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία ψηφίσματα 1217 και 1218".

    Οπως είπε, προώθησε επίσης τις προσπάθειες "εφαρμογής των μέτρων μείωσης της έντασης και των όσων προνοούνται στην παράγραφο 5 του ψηφίσματος 1218".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης όπως η αμερικανική πολιτική μην "αποθαρρύνεται από την τουρκική αδιαλλαξία και αρνητικότητα", και συνέστησε ότι "θα πρέπει να προχωρήσει προς πιο πιεστικές ενέργειες προς την κατεύθυνση της Αγκυρας".

    Ανέφερε επίσης ότι υπέδειξε προς τους Αμερικανούς "πιο σθεναρή καταδίκη της Τουρκίας σαν υπεύθυνης για το σημερινό αδιέξοδο", καθώς και "πιο ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας διότι το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζει τις δικοινοτικές επαφές στην Κύπρο".

    Ο κ. Κασουλίδης ζήτησε ακόμη από τους Αμερικανούς μια περισσότερο σταθερή θέση όσον αφορά θέματα όπως αυτό της Τιτίνας Λοϊζίδου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και όπως το θέμα των εγκλωβισμένων,

    Οπως είπε, υπέδειξε προς τους συνομιλητές του ότι ο Τ/Κ ηγέτης "δεν μπορεί να αποκομίσει ανταλλάγματα μόνο και μόνο για να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ενώ τους εξήγησε ότι η πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία είναι ουσιαστικά λύση δύο κρατών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε συναντήσεις του με Γερουσιαστές, σημειώνοντας ότι η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου και η Βουλευτής Ηλιάνα Λος Λέτιθμεν ανέλαβαν να προωθήσουν ειδικό ψήφισμα και συζήτηση, ιδιαίτερα στη Γερουσία, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων.

    Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τόσο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης όσο από πλευράς του Κογκρέσου διείδε την τάση της υποστήριξης της υποψηφιότητας της Κύπρου χωρίς συσχετισμό με το κυπριακό πρόβλημα.

    Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του "δεν πρόκειται περί τετραμερούς συνάντησης".

    Σημείωσε ότι "πρόκειται να εκμεταλλευτούν την παρουσία όλων αυτών των προσωπικοτήτων στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για επαφές εκεί", υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "κύριο θέμα είναι πρώτον οι ελληνοτουρκικές θέσεις και δεύτερον το Κυπριακό".

    Υπόθεση Οτσαλάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "το Κυπριακό Κράτος και η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση" με το διαβατήριο το οποίο κατ'ισχυρισμόν βρέθηκε στην κατοχή του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "η Κύπρος συμπαθεί τον αγώνα των Κούρδων για διεκδίκηση ελευθερίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτισμικής ταυτότητας", προσθέτοντας ωστόσο ότι "η Κύπρος έχει το δικό της αγώνα και δεν μπορεί, ούτε είναι σε θέση, να σηκώνει και τον αγώνα άλλων".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών ότι θα έδιναν το διαβατήριό τους στον Οτσαλάν, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι διαβατήριο Κύπριου πολίτη δεν μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε άλλο, σημειώνοντας ότι "το κυπριακό διαβατήριο βάσει του Νόμου ανήκει στο Κράτος".

    Ανέφερε ότι η θέση των πολιτικών αρχηγών στο θέμα αυτό ήταν εσφαλμένη, προσθέτονατας ότι "έδωσε στους Τούρκους περισσότερα επιχειρήματα από όσο χρειάζονταν".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "οποιεσδήποτε ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται από πρωτοβουλίες ατόμων αλλά πρέπει να λαμβάνονται από την υπεύθυνη ηγεσία του τόπου την οποία εκλέγει δημοκρατικά ο κυπριακός λαός". Σημείωσε παράλληλα ότι πολλές φορές καλή τη πίστει κάποιος μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες και "με τις ενέργειές του να ρυμουλκεί ολόκληρη τη χώρα σε κάτι το οποίο δεν θα ήταν επιθυμητό".

    Ερωτηθείς ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), ο κ. Κασουλίδης είπε ότι υπάρχει ειδική νομοθεσία στην Κύπρο η οποία καθορίζει μια οργάνωση αν είναι τρομοκρατική, σημειώνοντας ότι "στη δική μας περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της νομοθεσίας για να ανακηρυχθεί αυτή η οργάνωση σαν τρομοκρατική".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν διστάζει να συνυπογράψει τη χθεσινή δήλωση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, επί του θέματος της συνέντευξης των συντρόφων του Οτσαλάν.

    "Εχω και εγώ ενοχληθεί από τις δηλώσεις της συντρόφισσας του Οτσαλάν", είπε ο κ. Κασουλίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι "δεν υπήρξε οποιαδήποτε περίπτωση ή πιθανότητα ηθελημένης πρόθεσης εκ μέρους οποιουδήποτε αξιωματούχου της Ελλάδας, νυν ή πρώην, να αφεθεί ο Οτσαλάν να περιπέσει στα χέρια των Τούρκων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)
    (Α.Α.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 28 February 1999 - 18:46:08 UTC