Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ξένοι ανταποκριτές - Κυπριακό
  • [02] Υπουργός Εμπορίου - Σεμινάριο - Τουρισμός
  • [03] Δείκτης Τιμών Συναλλάγματος
  • [04] Λαϊκό Πανεπιστήμιο - Πρόγραμμα διαλέξεων
  • [05] Επιτροπή Αμυνας - Προϋπολογισμός ΤΑΘ 1999
  • [06] Κύπρος 0 - Αγγλία 2 - Παίδες
  • [07] Νέο Πολιτικό Σχήμα - Συνεδρία - Συντονιστική Επιτροπή
  • [08] Κατάχρηση - Λαϊκή Τράπεζα - 8ημερη κράτηση Διευθυντή
  • [09] Βρετανία - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [10] Κύπρος - Σύνοδος ΕΔΣΟ
  • [11] ΟΕΒ - Ξένοι Εργάτες
  • [12] Πρόεδρος Βουλής - Οτσαλάν - Διάβημα
  • [13] Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ
  • [14] Χρυσάνθου - Ελεύθερος
  • [15] Κύπρος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ξένοι ανταποκριτές - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν θα χρησιμοποιηθούν ως "άλλοθι" από την Τουρκία, αλλά "το ουσιώδες είναι ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας παραμένει αναλοίωτη και αυτό ακριβώς το γεγονός δεν επιτρέπει καμιά εξέλιξη στο Κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξή προς τους ξένους ανταποκριτές στην Ελλάδα.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με το ΡΚΚ", αλλά επεσήμανε ότι "υποστηρίζει πάντα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής δραστηριότητας", σε οποιαδήποτε χώρα, όπως επίσης και το γεγονός ότι "ο κ. Οτσαλάν θα πρέπει να τύχει δίκαιης δίκης βάσει των διεθνών κανόνων".

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι "ο διεθνής παράγοντας θα βρει δρόμους για την άσκηση πιέσης στην Τουρκία", για την επανέναρξη διαλόγου προς λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφέρθηκε επίσης σε "κάποιες δεσμεύσεις" ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά του ΟΗΕ και των ΗΠΑ μετά τις συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης στην Ουάσινγκον και στη Νέα Υόρκη "ώστε να σπάσει το αδιέξοδο".

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το κυπριακό πρόβλημα" και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου "είναι έτοιμη για πλήρη ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων καθόσον αφορά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

    Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει μονομερώς αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία με την καθιέρωση ιστοσελίδας στο Internet στην τουρκική καθώς και με τα τουρκόφωνα ενημερωτικά προγράμματα που έχει εγκαινιάσει.

    "Προσπαθούμε να προσπελάσουμε την τουρκική κατοχή διά της τεχνολογίας," ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    "Η πρόσκληση των Τ/Κ για συμμετοχή στην κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα είναι ανοικτή και παραμένει πάντα στο τραπέζι", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Υπενθύμισε εξάλλου δηλώσεις του υπεύθυνου Επιτρόπου για τις εξωτερικές σχέσεις της Επιτροπής Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και άλλων αξιωματούχων της Ενωσης, μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον κ. Κασουλίδη, κατά τους οποίους η Κύπρος "πάει πολύ καλά" και έχει "σαφέστατο προβάδισμα" έναντι άλλων υπό ένταξη χωρών.

    Ερωτηθείς για επιπτώσεις στην άμυνα της Κύπρου μετά την απόφαση για εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "διατηρούμε πάντα το δικαίωμα αυτοάμυνας" και υπενθύμισε τις προτάσεις αποστρατικοποίησης που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    "Δυστυχώς δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας" για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, που ασφαλώς δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, παρατήρησε τέλος ο κ. Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Υπουργός Εμπορίου - Σεμινάριο - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε σήμερα ότι "ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες" της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ρολάνδης μιλούσε σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και ο Σύνδεσμος Ελληνοκυπρίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου (AGTA).

    Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι για τον εμπλουτισμό του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, άρχισε να εφαρμόζεται ο δωδεκάλογος που είχε ήδη ανακοινωθεί και ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, κατασκευή έξι μαρίνων και έξι γηπέδων γκόλφ, λειτουργία καζίνων, δημιουργία 4 - 5 θεαματικών πάρκων, δημιουργία 50 ή 60 αθλητικών γηπέδων και διπλασιασμό του αριθμού των εγκαταστάσεων του αγροτουρισμού.

    Είπε επίσης ότι θεωρεί τον τουρισμό ως τον "πιο σημαντικό και παραγωγικό τομέα της οικονομίας, ο οποίος συνεισφέρει το 20% περίπου στο Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν" και υπογράμμισε ότι πρόθεσή του όσο και της κυβέρνησης είναι να του δώσουν κάθε υποστήριξη ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του τομέα και των τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο Υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχουν πιθανότητες συνδυασμένων τουριστικών επισκέψεων στην Κύπρο με άλλες γειτονικές χώρες.

    Ο κ. Ρολάνδης κατέληξε λέγοντας ότι η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, την οποία πρέπει να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρήσει όσο περισσότερο μπορεί την ανταγωνιστικότητά της μέσα σε αποδεκτά πλαίσια, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύει να χάσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της, που είναι ο τουρισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Συναλλάγματος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  116.85 ( 1.71)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,073,299
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,421,724  143.51 ( 1.36)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   210,068   73.83 ( 1.89)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   102,971   77.48 (-0.33)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   531,405  106.29 ( 6.48)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   164,397   79.26 ( 1.47)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   299,625   52.36 ( 0.63)
            Αλλες Εταιρείες            £   386,498   87.77 ( 1.02)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [04] Λαϊκό Πανεπιστήμιο - Πρόγραμμα διαλέξεων

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι εργασίες του Λαϊκού Πανεπιστημίου αρχίζουν στις 3 Μαρτίου και στις φετινές διαλέξεις θα εξεταστούν τρείς ενότητες, με επίκαιρα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία σήμερα, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης.

    Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα τις διαλέξεις του Λαϊκού Πανεπιστημίου για το 1999, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ο Α' Κύκλος πραγματεύεται θέματα θρησκευτικά, όπως ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, το θρησκευτικό αίσθημα στην εποχή μας και το σημερινό "πρόσωπο" της εκκλησίας της Κύπρου.

    Στον Β' Κύκλο, πρόσθεσε, εξετάζονται θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και την Ευρώπη καθώς και στις μειονότητες.

    Ο Γ' Κύκλος είναι αφιερωμένος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ιστορικό της ίδρυσής της και ιδιαίτερα τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει μάλιστα των ενταξιακών συνομιλιών.

    Πολύ σχετικό με αυτά τα θέματα, καθώς και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και αν δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είναι το θέμα της συμβολής σ' αυτό τον τομέα του μεγάλου Ελληνα διαφωτιστή Ρήγα Φεραίου, του οποίου μόλις πρόσφατα τιμήθηκαν τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο, πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

    Φέτος, εκλεκτοί ομιλητές, από την Κύπρο και την Ελλάδα θα προσφέρουν τις γνώσεις τους, θα διαφωτίσουν το κοινό και θα του δώσουν την ευκαιρία να συζητήσει πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

    Ανάμεσα στους ομιλητές του Α' Κύκλου περιλαμβάνονται ο Διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία", Σταύρος Ζουμπουλάκης (3 Μαρτίου, θέμα: "Είμαστε σήμερα μάρτυρες θρησκευτικού φονταμενταλισμού;").

    Ακόμη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος (10 Μαρτίου, θέμα: "Το θρησκευτικό αίσθημα στην εποχή μας, μέσα από το πρίσμα της ορθοδοξίας"), και ο Μητροπολίτης Πάφου, Χρυσόστομος (17 Μαρτίου, θέμα: "Το σημερινό πρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου").

    Ομιλητές του Β' Κύκλου είναι η Επίτροπος Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου (24 Μαρτίου, θέμα: "Η ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"), ο Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λουκής Λουκαϊδης (31 Μαρτίου, θέμα: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Νέο Ευρωπαϊκό Διακστήριο"), και ο Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρομμάτης (21 Απριλίου, θέμα: "Το καθεστώς των μειονοτήτων").

    Κατά τη διάρκεια του Γ' Κύκλου θα μιλήσουν ο Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Νίκος Καρύδης, με θέμα την "Ιστορική εξέλιξη της ΕΕ" (28 Απριλίου), και ο Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, για τον Ρήγα Φεραίο ("Ρήγας Φεραίος: Ενας πρώιμος κήρυκας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", 5 Μαϊου).

    Θα μιλήσουν επίσης ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, για την Κύπρο "Στα πρόθυρα της ένταξης στην ΕΕ" (12 Μαϊου), και τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιωσήφ Ιωσήφ, με θέμα "Κύπρος και ΕΕ: Πραγματικότητες και προβληματισμοί γύρω από το Κυπριακό και την εναρμόνιση".

    Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι ο Δήμος Λευκωσίας και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου διοργανώνουν τα μαθήματα του Λαϊκού Πανεπιστημίου με την οικονομική ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας για εικοστή χρονιά.

    Από τη δική του πλευρά ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμμάτων του ραδιοφώνου του ΡΙΚ, Γιώργος Νικολάου, σημείωσε ότι η εκπομπή του Λαϊκού Πανεπιστημίου που μεταδίδεται καθε Τετάρτη στις 7.00 μμ ζωντανή από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου, συνιστά μια ξεχωριστή προσφορά στους ακροατές του ΡΙΚ, και δικαιώνει την προσονυμία του ως εθνικό κανάλι της Κύπρου.

    Ανέφερε ακόμη ότι η εκπομπή μεταδίδεται και στους όπου γης ομογενείς μέσω δορυφόρου και του διαδικτύου (Internet) φέρνοντας τη γνώση των ειδικών για τα μεγάλα και ξεχωριστά γεγονότα που διαμορφώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι, κοντά στο λαό.

    Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 7.00 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας στην Πύλη Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [05] Επιτροπή Αμυνας - Προϋπολογισμός ΤΑΘ 1999

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής συνέχισε σήμερα, παρουσία του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου, τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) για το 1999.

    Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε και σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου, θα χρειαστεί άλλη μία συνεδρίαση (ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή), για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να παραπεμφθεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός στην Ολομέλεια.

    Με αφορμή και τις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας που προηγήθηκαν, ο κ. Χατζηδημητρίου ρωτήθηκε για το θέμα του χαμηλού βαθμού υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων προηγούμενων χρόνων.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις πληροφορίες, ότι μέλη της Επιτροπής επέκριναν το φαινόμενο της μή υλοποίησης προϋπολογισμών του Ταμείου που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και απέδωσε το πρόβλημα στις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν εισαχθεί για την αγορά οπλικών συστημάτων.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε επίσης ότι για θέματα για τα οποία δεν είναι έτοιμη η εκτελεστική εξουσία να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό, είναι προτιμότερο να μην τα φέρνει στη Βουλή.

    "Εάν ενόχλησε κάτι σήμερα την Επιτροπή", είπε "είναι ότι πολλά άρθρα έρχονται και επανέρχονται επί σειρά ετών και τα οποία αφορούν ζητήματα που θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν".

    Για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, όπως είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, θα συμπεριληφθεί αναφορά στην έκθεση της Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΦΖ/ΜΑ)

    [06] Κύπρος 0 - Αγγλία 2 - Παίδες

    Πάφος,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απραγματοποίητο έμεινε το όνειρο της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Παίδων της Κύπρου για να παίξει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Το απόγευμα ηττήθηκε 2 - 0 από την αντίστοιχη ομάδα της Αγγλίας. Ο αγώνας έγινε στο Παφιακό Στάδιο στην Πάφο.

    Ετσι την πολυπόθητη πρόκριση εξασφάλισε, το φαβορί άλλωστε του ομίλου, Αγγλία, η οποία διπλασίασε τις νίκες της σε ισάριθμους αγώνες. Είχε κερδίσει προηγουμένως της Εθνική Παίδων Αρμενίας με 2 - 1.

    Ο θρίαμβος με 5 - 1 της Κύπρου επί της Αρμενίας ενωρίτερα αυτή τη βδομάδα, ευνοούσε την πρόκριση της Κύπρου στην τελική φάση ακόμη και με ισοπαλία με την Αγγλία.

    Ετσι με μία νίκη και μία ήττα στην προκριματική φάση, που συνοδεύτηκαν όμως με πολύ καλές εμφανίσεις και τις απαραίτητες διεθνείς εμπειρίες για τους μικρούς Κύπριους διεθνείς, η Ομάδα Παίδων του νησιού αποχαιρετά τη διοργάνωση.

    Η τελική φάση θα διεξαχθεί στο διάστημα 22 Απριλίου - 4 Μαίου 1999 στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Νέο Πολιτικό Σχήμα - Συνεδρία - Συντονιστική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τέλος του 1999 με αρχές του 2000 τοποθετείται η επίσημη εξαγγελία του νέου πολιτικού σχήματος, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών, των Νέων Οριζόντων, της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου και της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Β' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Ηλιάδης, είπε ότι "η συνδιάσκεψη για τη σοσιαλδημοκρατία η οποία θα εγκρίνει τις τελικές θέσεις στα θέματα ιδεολογίας, πολιτικής, οργάνωσης και καταστατικού θα γίνει τον Απρίλιο".

    Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι "από τον Απρίλιο θα αρχίσει η οικοδόμηση και η οργάνωση του νέου σχήματος", σημειώνοντας ότι "θα ακολουθήσει καταστατικό και ιδρυτικό συνέδριο και θα πρέπει αυτό το σχήμα να παρουσιαστεί στην κυπριακή κοινωνία τέλος του 1999, το αργότερο αρχές του 2000, για να περάσει πλέον σαν μια πολιτική πραγματικότητα στην κυπριακή κοινωνία".

    Ο Β' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η δημιουργία του σοσιαλδημοκρατικού φόρουμ, "το οποίο θα λειτουργεί σε όλη τη μεταβατική περίοδο, από τον Μάρτιο που θα συγκροτηθεί μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου σχήματος".

    Οπως είπε, στο σοσιαλιστικό φόρουμ "θα συμμετέχουν εκπρόσωποι απ' όλα τα σχήματα που συμμετέχουν στο διάλογο καθώς και ένας αριθμός ενεργών και επώνυμων πολιτών της κυπριακής κοινωνίας, οι οποίοι είναι ανέντακτοι και κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο".

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση επεξεργάστηκαν επίσης "την πραγματοποίηση ημερίδας για τη σοσιαλδημοκρατία μέσα στον Μάρτιο".

    "Κατα τη σημερινή συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής συζήτηθηκε και έγινε εκτίμηση του έργου που έχουν επιτελέσει οι επιτροπές εργασίας", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε πως προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και καλύπτουν τους στόχους τους οποίους έχουν θέσει.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι συζητήθηκε και υπήρξε ομοφωνία ότι "το ΔΗΚΟ είναι ευπρόσδεκτο οποιαδήποτε στιγμή τελειώσει τις δικές του διαδικασίες, να καταθέσει τις απόψεις του".

    Ξεκαθάρισε δε ότι το ΔΗΚΟ "δεν πρόκειται να τεθεί ούτε μπροστά σε τετελεσμένα, ούτε ενώπιον τελεσιγράφων", σημειώνοντας ότι "όταν θα έχει έτοιμες τις προτάσεις του θα είναι ένας ισότιμος συνομιλητής, γιατί πιστεύουμε ότι και με τη δική του παρουσία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική η κοινή προσπάθεια όλων μας".

    Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς της ΕΔΕΚ ο Δημήτρης Ηλιάδης, ο Κώστας Χριστοφίδης και ο Κούλλης Μαυρονικόλας.

    Από πλευράς των ΕΔΗ συμμετείχε ο Γιώργος Χριστοφίδης και εκ μέρους των Νέων Οριζόντων ο Στράτος Παναγίδης.

    Εκ μέρους της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου συμμετείχαν οι Κύπρος Χρυσοστομίδης, Κώστας Κωνσταντίνου και Λοϊζος Κωνσταντίνου και από πλευράς της Κίνησης Εκσυγχρονισμού ο Κώστας Κυριακίδης.

    Η επόμενη συνεδρία της συντονιστικής επιτροπής ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή στις 3.00μ.μ. στα γραφεία της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] Κατάχρηση - Λαϊκή Τράπεζα - 8ημερη κράτηση Διευθυντή

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οκταήμερη κράτηση εναντίον του Χαράλαμπου Κόκκινου, διευθυντή του υποκαταστήματος της Λαϊκής Τράπεζας στην Οδό Σταυρού στον Στρόβολο, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

    Ο Χαράλαμπος Κόκκινος, 35 χρόνων από την Ανθούπολη, φέρεται να οικειοποιήθηκε ποσό, το οποίο, σύμφωνα με τους υπάρχοντες ισχυρισμούς, δυνατό να υπερβαίνει το ένα εκατομύριο λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [09] Βρετανία - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και αναμένει ότι αυτό θα πράξει η κυβέρνηση της Αγκυρας.

    Αυτό αναφέρει η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Βαρώνη Σίμονς, σε χθεσινή γραπτή απάντησή της σε ερώτηση του Λόρδου Hylton, στη Βουλή των Λόρδων, σχετικά με τις ενέργεις στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση της Βρετανίας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    "Εναπόκειται στην Τουρκία να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου", αναφέρει συγκεκριμένα η Βαρώνη Σίμονς, προσθέτοντας ότι η Βρετανία "λαμβάνει σοβαρά υπόψη τέτοιες ευθύνες, όπως και όλες τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και αυτό αναμένουμε και από τα άλλα μέλη".

    Επεσήμανε δε ότι στις 9 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Υπουργών υπενθύμισε στην Τουρκία τις ευθύνες της και διαβεβαίωσε ότι οι υπενθυμίσεις θα συνεχίζονται.

    Η Βαρώνη Σίμονς είπε ακόμα ότι "έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία την ανάγκη να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου" και ανέφερε ότι "η Τουρκία έχει επιβεβαιώσει την επιθυμία της να αποδεχθεί την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [10] Κύπρος - Σύνοδος ΕΔΣΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σύνοδο της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ) θα φιλοξενήσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, την 1 και 2 Μαρτίου.

    Στη σύνοδο αναμένονται να συμμετάσχουν βουλευτές από την Ελλάδα, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αρμενία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της ΕΔΣΟ είναι και η Κύπρος.

    Κατά την παραμονή τους, οι σύνεδροι θα γίνουν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [11] ΟΕΒ - Ξένοι Εργάτες

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα προσκόμματα στην εξέταση αιτήσεων απασχόλησης ξένων εργαζομένων, ήταν το κύριο θέμα σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Αντώνη Πιερίδη και τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Εργατικής Νομοθεσίας της Ομοσπονδίας Μιχάλη Πήλικο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΒ, "εξ' αιτίας των προβλημάτων αυτών παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία πολλών επιχειρήσεων ή/και ολόκληρων βιομηχανικών κλάδων με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητά τους και να αυξάνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους".

    Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα και εισηγήθηκαν όπως η σχετική συμφωνία εφαρμόζεται με πνεύμα εποικοδομητικό χωρίς τυπολατρεία και αχρείαστη λεπτολογία.

    Οπως είναι γνωστό, συνεχίζει, με τη συμφωνία προστατεύονται πλήρως όχι μόνο η εργοδότηση αλλά και οι όροι απασχόλησης των Κυπρίων εργαζομένων.

    Ο κ. Μουσιούττας έδωσε οδηγίες σε Ανώτερους Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου του όπως διερευνήσουν επισταμένα τις περιπτώσεις που τέθηκαν υπόψη του και δοθεί απάντηση το ταχύτερο δυνατό, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [12] Πρόεδρος Βουλής - Οτσαλάν - Διάβημα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζει την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τονίζεται σε γραπτό διάβημα του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, προς τους Προέδρους διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, καθώς και των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βουλής, με το εν λόγο διάβημα διαβιβάζεται σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 18 Φεβρουαρίου 1999, και εκφράζεται η σοβαρή ανησυχία και αγωνία του Σώματος για την παράνομη απαγωγή, σύλληψη και κράτηση του Κούρδου ηγέτη.

    Στην επιστολή του, ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως σαφώς τονίζεται στο ψήφισμά της, "καταδικάζει κατ' αρχήν την παράνομη απαγωγή και σύλληψη από τις τουρκικές αρχές του κ. Οτσαλάν, καθότι η τουρκική αυτή ενέργεια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και όλες τις σχετικές συμβάσεις, ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)".

    Ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει ότι "η θανατική ποινή που ζητήθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα αποτελεί πια μέρος της διαδικασίας που έχει εγκαινιαστεί και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέπει την ευθύνη που φέρει η Ευρώπη για την εγκληματική καταδίωξη του Κούρδου ηγέτη".

    Ταυτόχρονα, απευθύνει επείγουσα έκκληση πρός όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα εθνικά κοινοβούλια "να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη του Οτσαλάν στην οποία οι τουρκικές αρχές να επιτρέψουν την παρουσία διεθνών παρατηρητών".

    Τους καλεί επίσης "να θέσουν ώς ύψιστη προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη τους το θέμα της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα" και "να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από όλα τα σχετικά διεθνή νομικά έγγραφα, ιδιαίτερα της ΕΣΔΑ και από τη συμμετοχή της χώρας αυτής στους διεθνείς οργανισμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [13] Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από τη δραστηριότητα του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ), εξέφρασε ο αρμόδιος Υπουργός, Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Ο κ. Ιωαννίδης, που μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα το ΣΙΜΑΕ, τόνισε ότι το Συμβούλιο "δημιουργήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένους όρους δραστηριότητας στους οποίους και ανταποκρίνεται".

    "Δεν είναι ευθύνη ή αρμοδιότητά του να φθάσει σε περιόδους του μακρινού παρελθόντος όπως για παράδειγμα τα Οκτωβριανά ή άλλες περιόδους", είπε, προσθέτοντας ότι "δεν πρέπει να αναζητούνται από το ΣΙΜΑΕ ευθύνες για θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του".

    Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμησή του στα "άτομα που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την παρουσίαση μέσα στην σημερινή πραγματικότητα των μεγάλων στιγμών του αγώνα που έδωσε την ανεξαρτησία, έστω και κολοβωμένη, της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Ο αγώνας εκείνος δεν ολοκλήρωσε τον κύριο και μοναδικό του στόχο που ήταν η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα", είπε ο κ. Ιωαννίδης, επισημαίνοντας όμως ότι "έδιωξε την αποικιοκρατία και έδωσε οντότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο όπλο που έχουμε σήμερα για να διατηρηθούμε ως κρατική οντότητα και να διεκδικούμε τα δίκαιά μας για φυσική και εθνική επιβίωση".

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΙΜΑΕ, Ανδρέας Αγγελόπουλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Συμβούλιο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη λήξη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προκηρυχθέντος διαγωνισμού συγγραφής και θεατρικού έργου για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [14] Χρυσάνθου - Ελεύθερος

    Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα κατοχικά στρατεύματα άφησαν το απόγευμα ελεύθερο τον Δομίνικο Χρυσάνθου, 24 χρόνων, κάτοικο συνοικισμού Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων, ο οποίος είχε απαχθεί από τους Τούρκους την περασμένη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου.

    Ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι αξιωματικός των Ηνωμένων Εθνών μετέβη το απόγευμα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου παρέλαβε τον Χρυσάνθου, τον μετέφερε στις ελεύθερες περιοχές και τον παρέδωσε στους επί καθήκοντι αστυνομικούς του Οδοφράγματος.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [15] Κύπρος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,26/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η φετινή Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο διαπιστώνει ότι γενικά γίνονται σεβαστά τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και ότι υπάρχει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές.

    Στην Εκθεση για το 1998, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, εξετάζεται η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την "Τ/κ διοίκηση", όπως αποκαλεί τις κατεχόμενες περιοχές.

    Συγκεκριμένα, στην 19 σελίδων αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο αναφέρεται ότι "η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικά σεβάστηκε τους κανόνες και την πρακτική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "περιπτώσεις αστυνομικής βίας συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα".

    Επίσης σημειώνει ότι "οι Τ/κ 'αρχές' γενικά σέβονται τους κανόνες και τις πρακτικές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "συνεχίστηκε η παραβίαση των δικαιωμάτων των υπόπτων και των κρατουμένων".

    "Τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση όσο και στην Τ/κ κοινότητα υπάρχει γενικά ισχυρός σεβασμός των δημοκρατικών αρχών", αναφέρει η Εκθεση.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει επίσης ότι "από το 1997 οι Τ/κ αρχές", κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί, "έχουν απαγορεύσει τις περισσότερες δικοινοτικές επαφές μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, συμπεριλαμβανομένων και των συχνών συναντήσεων στη νεκρή ζώνη στο Λήδρα Πάλας".

    Σημειώνει δε ότι ότι "μερικές φορές" το ψευδοκράτος προσπάθησε να εμποδίσει Τ/Κ "να ταξιδέψουν εκτός του νησιού για να παρευρεθούν σε δικοινοτικές συναντήσεις".

    Στην Εκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι οι παράνομες Τ/κ αρχές "έχουν πάρει κάποια μέτρα για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ε/Κ και των Μαρωνιτών που ζουν στην περιοχή την οποία ελέγχουν, αλλά η συμπεριφορά τους απέναντί σε αυτές τις ομάδες εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής έναντι των υποχρεώσεων τους όπως απορρέουν από τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης".

    Επίσης αναφέρεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις στις ελέυθερες περιοχές "ελέγχονται από το κράτος", ενώ οι παράνομες αστυνομικές δυνάμεις στα κατεχόμενα "ελέγχονται από στρατιωτικές αρχές".

    Οσον αφορά την οικονομία, η Εκθεση κάνει αναφορά σε "δύο κυπριακές οικονομίες", οι οποίες "λειτουργούν βάσει των αρχών της ελεύθερης αγοράς".

    Οπως αναφέρει "στο μέρος του νησιού που ελέγχεται από την κυβέρνηση υπάρχει μια υγιής οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες".

    Για την κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα υποστηρίζει ότι "δυσχεραίνεται από το εμπάργκο που της έχουν επιβάλει οι Ε/Κ", σημειώνοντας ότι "βασίζεται κυρίως στις επιχορηγήσεις της Τουρκίας".

    Εξάλλου, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει το γεγονός ότι το ψευδοκράτος δεν έχει ακόμη διεξαγάγει μια αξιόπιστη έρευνα για τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί, "ο οποίος με τα αρθρα του ασκούσε κριτική στο ρόλο της Τουρκίας στο βορρά" και των δύο Ε/Κ νεαρών, το 1996.

    Επίσης, αναφέρει ότι "η ελευθερία του λόγου και του Τύπου διασφαλίζονται από το νόμο και εφαρμόζονται ελεύθερα σε ολόκληρο το νησί".

    Ωστόσο επισημαίνει ότι κατά περιόδους "υπήρξαν περιορισμοί στη δυνατότητα ορισμένων δημοσιογράφων να περάσουν τη νεκρή ζώνη για να καλύψουν γεγονότα".

    Για το θέμα της βίας εναντίον των γυναικών, στην Εκθεση αναφέρεται ότι "εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα" τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 February 1999 - 20:46:09 UTC