Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Εισαγγελέας - Λαθρομετανάστες (2)
  • [02] Αβραάμ Αντωνίου - Αφυπηρέτηση
  • [03] ΚΕΑ - Δημοσκόπηση - Αντίδραση
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Πολίν Γκριν - S300 - Επαναροσέγγιση
  • [06] Ρωσία - ΝΑΤΟ - S300 - Κρήτη
  • [07] Χέρκους - Ροταριανοί - Ουδέτερη ζώνη
  • [08] Βουλή - Φάκελος Κύπρου
  • [09] ΝΕΟ - Ομοσπονδία
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Α' Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών

  • [01] (Κ) Γ. Εισαγγελέας - Λαθρομετανάστες (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης ανακοίνωσε ότι 30 Νηγηριανοί λαθρομετανάστες, απελάθηκαν σήμερα το πρωϊ από την Κύπρο, με ειδική ναυλωμένη πτήση της Γιουροσύπρια.

    Οι Νιγηριανοί αποτελούσαν μέρος ομάδας λαθρομεταναστών εναντίον των οποίων ασκήθηκε βία από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στις 23 περασμένου Οκτωβρίου, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, στη Λάρνακα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι οι λαθρομετανάστες έχουν λάβει, μετά από εισήγηση των ανακριτών, από την Κυπριακή Δημοκρατία αποζημίωση από 300 μέχρι 1000 δολάρια, ανάλογα με το τραύμα που τους είχε προκληθεί.

    Τόνισε πως όσοι αποδέχθηκαν τη αποζημίωση που τους εδόθη υπέγραψαν σχετικές δηλώσεις "ότι με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούνται και δεν έχουν άλλες απαιτήσεις" από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στο αεροσκάφος και στο ταξίδι τους προς τη Νιγηρία, τους 30 λαθρομετανάστες συνοδεύουν 50 αστυνομικοί και ένας γιατρός.

    Οπως είπε ο κ. Μαρκίδης λόγω μικροεπεισοδίου που σημειώθηκε στο αεροσκάφος, η απογείωση καθυστέρησε για 35 περίπου λεπτά. Εξήγησε ότι 2 - 3 λαθρομετανάστες, οι οποίοι θεωρούνται πρωταγωνιστές, προσπάθησαν να σπάσουν το εσωτερικό παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός της συνοδείας των αστυνομικών από 45 σε 50, με στόχο την ασφαλή μεταφορά των λαθρομεταναστών στην πατρίδα τους. Το αεροπλάνο αναχώρησε στις 9.05 το πρωί, προσγειώθηκε στο Κάϊρο και στις 11.15 απογειώθηκε και πάλι με προορισμό τη Νιγηρία.

    Η μεταφορά τους έγινε, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, σε πλήρη συνεννόηση με τη Νιγηρία, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στην Κύπρο από αξιωματούχους της πρεσβείας της Νιγηρίας στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, στην Κύπρο θα παραμείνουν 3 Ινδοί, 4 Νιγηριανοί και 5 Κούρδοι, οι οποίοι θα δώσουν μαρτυρία για τα γεγονότα που έγιναν στις 23 Οκτωβρίου. Σ'αυτούς θα παραχορηθεί άδεια παραμονής και άδεια εργασίας, προσωρινής διάρκειας, δηλαδή μέχρις ότου τελειώσει η δίκη.

    Οι υπόλοιποι 5 Ινδοί, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα φύγουν αυτή την εβδομάδα.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ακόμα ότι "για την τελική του απόφαση έχει ενημερώσει σήμερα με επιστολή του τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης".

    Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι για το θέμα των λαθρομεταναστών, είχε διορίσει έξι συνολικά ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι προέβησαν σε "μίαν ενδελεχεστάτη έρευνα για συγκέντρωση όσων στοιχείων ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν τηρώντας το Σύνταγμα και τους Νόμους της Δημοκρατίας" και στις 22 Δεκεμβρίου υπέβαλαν στον ίδιο την έρευνά τους.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των ανακριτών, όπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, "διεπράχθησαν αδικήματα" από μέλη της Αστυνομίας "κατά παράβαση των άρθρων 242 και 243 του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή αφ' ενός μεν το αδίκημα της κοινής επίθεσης εναντίον διαφόρων ατόμων και αφ'ετέρου το αδίκημα της επίθεσης που προκαλεί πραγματική σωματική βλάβη, διότι πολλά από τα θύματα της επίθεσης υπέστησαν σωματικές βλάβες και τραύματα".

    Ο κ. Μαρκίδης τόνισε επίσης ότι "όλοι όσοι την ημέρα εκείνη φορούσαν ασφυξιογόνες μάσκες" επικαλέστηκαν το δικαίωμα σιωπής που τους δίνει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα "να μην καταστεί δυνατός ο εντοπισμός ποίος εκτύπησε ποίον".

    Επεσήμανε ότι κανένα από τα θύματα δεν κατάφερε να αναγνωρίσει αυτόν που του είχε επιτεθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία εναντίον οποιουδήποτε απλού μέλους της Αστυνομίας.

    Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Μαρκίδης, από την έρευνα που έγινε "έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του υπεύθυνου της επιχείρησης" Ανώτερου Υπαστυνόμου Χαράλαμπου Μαύρου για παράλειψη καθήκοντος, "κατά παράβαση του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα".

    Εξήγησε δε ότι "πιστεύουμε πως με βάση το σύνολο του υλικού, δικαιολογείται η άποψη ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης είχε καθήκον να προλάβει την τέλεση των αδικημάτων" που διεπράχθησαν.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε τους ποινικούς ανακριτές, και τους αστυνομικούς που αναμείχθησαν στην όλη επιχείρηση, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για το Βουλευτή του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Δώρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, όπως τόνισε, "ευαισθητοποίησε για το θέμα αυτό την κοινή γνώμη αλλά και για τον κατευναστικό ρόλο που διαδραμάτισε" την περασμένη εβδομάδα όταν οι Ινδοί από παρεξήγηση άρχισαν απεργία πείνας.

    Σε ερώτηση γιατί ασκείται δίωξη μόνο εναντίον του Υπαστυνόμου Μαύρου, ο κ. Μαρκίδης απάντησε ότι "δεν υπάρχει μαρτυρία ότι δόθησαν οδηγίες να ασκηθεί βία", προσθέτοντας ότι "ούτε στη μαρτυρία του κ. Μαύρου υπάρχει οποιαδήποτε παραδοχή περί άσκησης βίας".

    Τόνισε ότι με βάση το υλικό που υπάρχει "εκρίθη ότι μπορεί και πρέπει να καταχωρηθεί κατηγορία για παράλειψη καθήκοντος, κατά παράβαση του άρθρου 134", εξήγησε ότι "πρόκειται για πλημμέλημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών" και ξεκαθάρισε ότι "η καταχώρηση κατηγορίας δεν εξυπακούει ενοχή".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν ο Υπαστυνόμος Μαύρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν αφορά τη Νομική Υπηρεσία. Είπε ότι "δεν είναι νομικό θέμα, είναι πραγματικό και αφορά τους αρμοδίους της Αστυνομίας".

    Οσον αφορά το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες εναντίον του κ. Μαύρου, ο Γ. Εισαγγελέας είπε ότι "οι ποινικοί ανακριτές δεν ασχολούνται με πολιτικές ευθύνες". Πρόσθεσε ότι "αυτό είναι θέμα κρίσεως ανάλογα με τα γεγονότα που προκύπτουν" και επεσήμανε ότι "δεν έγινε έρευνα εκ πλευράς μας για κάτι τέτοιο".

    Ερωτηθείς κατά πόσον τα Ηνωμένα Εθνη ήταν ενήμερα για τη σημερινή επιχείρηση απέλασης των 30 Νιγηριανών, ο κ. Μαρκίδης απάντησε "δεν νομίζω, όχι".

    Αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης των αστυνομικών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι γι'αυτό θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι "δεν θα έχουμε επανάληψη αυτού του είδους των επεισοδίων", παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας. Εξήγησε ωστόσο ότι "ορισμένα πράγματα" μπορεί να γίνουν με "διοικητικές οδηγίες".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ακόμα ότι φαίνεται πως "ασκήθηκε βία και εντός και εκτός των κρατητηρίων", προσθέτοντας πως "υπήρχε αδυναμία και απόδειξης ποιό τραύμα δημιουργήθηκε με τη βία εντός των κρατητηρίων, για την οποία δεν έχουμε στοιχεία ότι ήταν υπέρμετρη, και ποιό τραύμα δημιουργήθηκε με τη βία εκτός των κρατητηρίων", για την οποία υπάρχει ένα φιλμ.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι το θέμα προκαλεί το ενδιαφέρον "διεθνών επιτροπών που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα και οι οποίες αναμένουν να μάθουν την τελική κατάληξη της όλης έρευνας που έγινε".

    Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη διαρροή πληροφοριών, τονίζοντας πως "όταν υπάρχει θέληση μη διαρροής πληροφοριών, τότε οι πληροφορίες δεν διαρρέουν", κάτι που όπως είπε, έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] (K) Αβραάμ Αντωνίου - Αφυπηρέτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Παραγωγική και ωφέλιμη για την εργατική τάξη", χαρακτήρισε τη διαδρομή της ενεργούς δράσης του, στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο Αβραάμ Αντωνίου, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ εδώ και εννέα χρόνια, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε σήμερα, με την ευκαιρία της αφυπηρέτησής του, στο ξενοδοχείο "Φιλοξενία".

    Αποχαιρετιστήριες ομιλίες έκαναν οι Σωτήρης Φελλάς, Βοηθός ΓΓ ΠΕΟ, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, ο Μιχαλάκης Ιωάννου ΓΓ της ΣΕΚ, ο Ανδρέας Πίττας Πρόεδρος της ΟΕΒ,ο Βασίλης Ρολόγης, Πρόεσδρος του ΚΕΒΕ και άλλοι.

    Ο κ. Αντωνίου, κάνοντας αναδρομή των γεγονότων που σημάδεψαν τη διαδρομή του στην ΠΕΟ, που διήρκησε συνολικά πενήντα χρόνια, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετώπισε η συνδικαλιστική οργάνωση αλλά και σ' επιτυχίες της.

    Σ' ότι αφορά την αφυπηρέτησή του, ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν εξυπακούει "τερματισμό του ενδιαφέροντός μου για τα εργασιακά, κοινωνικά ακόμη και πολιτικά πράγματα του τόπου". Αντίθετα τόνισε ότι "θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στη Βουλή, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνω χρήσιμο".

    Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Σωτήρης Φελλάς, Βοηθός Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ, χαρακτήρισε την αφυπηρέτηση του Αβραάμ Αντωνίου ως "γεγονός μεγάλης σημασίας", όχι μόνο για την ΠΕΟ και τις δεκάδες χιλιάδες μέλη της, αλλά και για το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Σχολιάζοντας την ενεργό συμμετοχή του Αβραάμ Αντωνίου στην ΠΕΟ, ο κ. Φελλάς είπε ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, που βρισκόταν στην κορυφή της ηγεσίας του κινήματος, ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση των αγώνων της εργατικής τάξης ήταν δικός του και η προσφορά του ανεκτίμητη.

    Αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Αντωνίου, ο κ. Φελλάς είπε ότι "η αποδέσμευση κάθε εργαζομένου από τις έμμισθες υπηρεσίες είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη στη ζωή κάθε ανθρώπου".

    Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι ο Αβραάμ Αντωνίου ανέλαβε τα ηνία της ΠΕΟ σε μια δύσκολη στιγμή της ομοσπονδίας και του ευρύτερου κινήματος της Αριστεράς.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι ο κ. Αντωνίου "κατάφερε να κρατήσει μαζί με τους συνάδελφους του, ενωμένο και δυνατό το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Αριστεράς" και πρόσθεσε ότι "όλοι αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και το ήθος και τις ηγετικές και τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, καθώς και το δυναμισμό του να υπερασπίζεται αυτά που πιστεύει".

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, αναφέρθηκε στην πολύχρονη και ανηφορική πορεία του ΓΓ της ΠΕΟ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ενεργός δράση του αποτελεί "εθνικό κεφάλαιο".

    Ο κ. Μουσιούττας απευθυνόμενος προς τον κ. Αντωνίου, επεσήμανε ακόμη ότι "ο ωραίος αγώνας για τα ιδανικά και τα οράματα σου, για μια συνεχώς καλύτερη ζωή για τους εργαζομένους, για το κοινωνικό σύνολο, συνεχίζονται." Πρόσθεσε εξάλλου ότι "οι πιστοί υπηρέτες του λαού, οι αυθεντικοί εκφραστές των προσδοκιών και οι προασπιστές των ιερών αρχών του, δεν υποστέλλουν τη σημαία".

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Μιχαλάκης Ιωάννου, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, ο Ανδρέας Πίττας, Πρόεδρος της ΟΕΒ, ο Βασίλης Ρολόγης, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, και ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΠΕΟ Μιχαλάκης Παπαευσταθίου.

    Στις 23 Φεβρουαρίου θα αναλάβει καθήκοντα νέος Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [03] (K) ΚΕΑ - Δημοσκόπηση - Αντίδραση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Προκατηλημμένη χαρακτηρίζει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάζει τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Γαλανό να έχει χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε στις προεδρικές εκλογές.

    Σε ανακοίνωση του το Κόμμα εκτιμά ότι η σύγκριση αυτή είναι "καθόλα αντιδεοντολογική, εφόσον συγκρίνει δύο εντελώς ανόμοιες συνθήκες και περιστάσεις".

    Θεωρεί, εξάλλου, "άδικο να δημιουργούνται εντυπώσεις για μικρά κόμματα από τέτοιες δημοσκοπήσεις όταν πρόκειται για μικρό δείγμα το οποίο μάλιστα υπόκειται σε στατιστικό λάθος 3% που επηρεάζει καθοριστικά τα μικρότερα κόμματα".

    Υπενθυμίζει ακόμη ότι ακριβώς το ίδιο σενάριο με χαμηλό ποσοστό της τάξης του 1.5% - 2% εδίδετο στον κ. Γαλανό κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών, "πλην όμως το τελικό αποτέλεσμα διέψευσε την εταιρεία ή τις εταιρείες δημοσκοπήσεων".

    Το ΚΕΑ υπογραμμίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει "τα οποιαδήποτε παιγνίδια που παίζονται" να επηρεάσουν τη δική του πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  116.72 (-1.35)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 8,248,449
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 4,724,428  144.13 (-1.99)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   393,396   75.88 (-5.28)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   621,942   78.83 (-1.18)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   244,332   95.04 (-1.02)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   171,761   81.07 ( 3.62)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   728,681   56.62 ( 2.80)
            Αλλες Εταιρείες            £   218,782   88.61 (-0.30)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Πολίν Γκριν - S300 - Επαναροσέγγιση

    Λονδίνο,Βρετανία,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να περιμένει μια θετική ανταπόκριση από την Τουρκία, μετά την απόφασή της για μη εγκατάσταση των S300, δήλωσε η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκριν, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την απόφαση της κυβέρνησης "γενναία πράξη".

    Σε δηλώσεις της στον LGR η κ. Γκριν χαρακτήρισε επίσης υποβοηθητικές στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης τις συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ, και όσων ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να περιμένει μια θετική ανταπόκριση από την Τουρκία, μετά από την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για τους S300, η κ. Γκριν είπε:

    "Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για μια λύση στο πρόβλημα θα αντιλαμβάνεται ότι η ακύρωση της απόφασης για τους S300 ήταν ένα πραγματικά μεγάλο βήμα προς την αποστρατικοποίηση".

    Η κ. Γκριν σημείωσε εξάλλου ότι με την απόφασή της η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι "βλέπει τον προορισμό της στην Ευρώπη, και ότι οι S300, είτε καλοί είτε κακοί, αποτελούσαν εμπόδιο στις πιο στενές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη".

    Χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης "γενναία πράξη", επεσήμανε ότι η Κύπρος "πρέπει να περιμένει τους ενδιαφερόμενους για λύση στην Τουρκία, να ανταποκριθούν θετικά σε αυτό το πολύ θετικό μήνυμα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι Τούρκοι θα ανταποκριθούν θετικά".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ ελληνικών, τουρκικών, ε/κ και τ/κ αριστερών Κομμάτων, η κ. Γκριν είπε ότι πάντοτε υποστήριζε αυτά τα κόμματα και τις ομάδες που συναντώνται για να φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά.

    "Πιστεύω ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν μια πολύ δυνατή δήλωση", είπε εκφράζοντας χαρά για το ότι βρισκόταν στη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων, Ε/Κ, και Τ/Κ.

    "Εάν οι Κύπριοι, και όλοι όσοι πραγματικά θέλουν μία λύση, είναι προετοιμασμένοι να συνενωθούν, και να συζητήσουν δύσκολα θέματα, χωρίς επιθετικές διαθέσεις, τότε νομίζω πως βρίσκεστε σε καλό δρόμο για μια καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών".

    Η κ. Γκριν είπε ότι ελπίζει πως αυτό θα ενθαρρύνει και "άλλες συναντήσεις αυτού του είδους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΝΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Ρωσία - ΝΑΤΟ - S300 - Κρήτη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μοναδική πολιτική νίκη για τη Ρωσία θεωρούν Ρώσοι στρατιωτικοί την αποδοχή από μέρους του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρουν, της εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη.

    Οπως μεταδίδει από τη Μόσχα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Νόβοστι", σε δηλώσεις του ο Στρατηγός Ανατόλι Κλιμένγκο, Διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών Ερευνών του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας, θεωρεί ως πρωτοφανή επιτυχία για τη Μόσχα το γεγονός ότι το πυραυλικό σύστημα S300 θα εγκατασταθεί σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

    Ο Ρώσος Στρατηγός θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη ανοίγει μια νέα σελίδα στις προσπάθειες που κάνει η στρατιωτική βιομηχανία της χώρας να αποκτήσει πελάτες και από χώρες της συμμαχίας.

    Το γεγονός, σημειώνει ο Κλιμένγκο, ότι η Ελλάδα προχώρησε και στην αγορά του αμερικανικού συστήματος "Πάτριοτ" δίνει ευκαιρία σύγκρισης, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για το μπάσιμο της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας και σε χώρες του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με το "Νόβοστι", τα θέματα που έχουν σχέση με την αλλαγή του συμβολαίου δεν θα εμποδίζουν την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη.

    Η βασική πρόνοια, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αφορά την εξόφληση όλου του ποσού αγοράς, το οποίο ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 300 εκατομμύρια δολάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Χέρκους - Ροταριανοί - Ουδέτερη ζώνη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διαφωνώντας με τον όρο "νεκρά ζώνη", αφού σε αυτή ζουν οκτώ χιλιάδες άνθρωποι, η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους, τόνισε πως η ουδέτερη ζώνη είναι προσωρινή και το καθεστώς της δεν επηρεάζει τη μελλοντική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη ενθαρρύνουν τις οικονομικές δραστηριότητες των νομίμων ιδιοκτητών της γης στην ουδέτερη ζώνη, η κ. Χέρκους σημείωσε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο επειδή αυτό της ζητήθηκε, με στόχο τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

    Η κ. Χέρκους, που μιλούσε σήμερα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στις βασικές αρχές και τους πρακτικούς επιχειρησιακούς κανόνες που εφαρμόζονται στην ουδέτερη ζώνη, διευκρινίζοντας ότι η ΟΥΝΦΥΚΥΠ δεν επέβαλε την παρουσία της στην Κύπρο, αλλά βρίσκεται εδώ επειδή αυτό της ζητήθηκε.

    Η κ. Χέρκους επεσήμανε επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο για να βοηθήσει τις δυο πλευρές να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και τόνισε τη σημασία που έχει για κάθε ειρηνευτική επιχείρηση, η συναίνεση των αντιμαχομένων πλευρών.

    Αναφερόμενη στους κανόνες που εφαρμόζονται στην ουδέτερη ζώνη, είπε ότι αυτοί είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι και πηγάζουν από την εντολή που έχει η δύναμη από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Η κ. Χέρκους αναφέρθηκε σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ 1976 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία επισημαίνεται ότι στην ουδέτερη ζώνη το καθεστώς διατηρείται, χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα πάνω στη μελλοντική διευθέτηση, θέση που επανέλαβε και η ίδια.

    Η ουδέτερη ζώνη είναι προσωρινή, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως οι διευθετήσεις που διέπουν το καθεστώς της δεν σχετίζονται με την κυριαρχία, αλλά μόνο με την ασφάλεια και την αποφυγή εντάσεων ή εχθροπραξιών.

    Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών διαφώνησε με τον όρο "νεκρά ζώνη", αφού, όπως ανέφερε, περίπου 8 χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε αυτή, ενώ άλλες 2 χιλιάδες εισέρχονται και εργάζονται.

    Τόνισε δε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπαθεί να ενθαρρύνει τις δραστηριότητες πολιτών και την εκμετάλλευση των περιουσιών "εκ μέρους των νομίμων ιδιοκτητών τους με τους, όσο το δυνατό, μικρότερους περιορισμούς".

    Η ντέιμ Αν αναφέρθηκε και στον κίνδυνο πρόκλησης έντασης εξαιτίας της εισόδου στην ουδέτερη ζώνη ατόμων χωρίς άδεια, λέγοντας πως "προβλήματα δημιουργούνται - κάποτε πολύ σοβαρά προβλήματα - όταν άτομα εισέρχονται στην ουδέτερη ζώνη χωρίς άδεια".

    "Δεν δέχομαι να διακινδυνεύσει η ζωή ειρηνευτή για ένα μάτσο αγρέλια ή ένα λαγό ή για μια πολιτική θέση", δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Βουλή - Φάκελος Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει συμφωνήσει, σε πρώτο στάδιο, να της δοθεί το πλήρες πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, στην οποία σημειώνεται ότι η συμφωνία επήλθε ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων.

    Το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων είναι αρκετά λεπτομερές, υπερβαίνει τις χίλιες σελίδες και, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, βασίζεται πιστά στο περιεχόμενο των φακέλων που βρίσκονται φυλαγμένοι στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το πόρισμα δεν συγκρίνεται με τη μικρή μόνο περίληψη που δόθηκε παλαιότερα στη δημοσιότητα, και ότι υπό το φως των αποτελεσμάτων της μελέτης θα εξαρτηθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε το χειρισμό του θέματος, παρ' όλες τις ενοχλήσεις μερικών και τους υπαινιγμούς άλλων, είχε κι εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί ύψιστη εθνική ευθύνη και οφειλόμενο χρέος προς τις κατοπινές γενιές και συνεπώς δεν μπορούν να τον αποπροσανατολίσουν οποιαδήποτε επιχειρήματα προς το αντίθετο.

    Ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι πλήρους διαλεύκανσης όλων των πτυχών του δίδυμου εγκλήματος, και ότι είναι πάνω στη βάση αυτή που χειρίζεται το θέμα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΝΕΟ - Ομοσπονδία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτηρίζουν οι Νέοι Ορίζοντες τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι το χαμηλό ποσοστό αποδοχής της ομοσπονδιακής λύσης ανάμεσα στον κυπριακό λαό είναι μια προσωρινή στάση που οφείλεται κυρίως στην απογοήτευση του λαού, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για τους πυραύλους.

    Οι ΝΕΟ, σε ανακοίνωση τους, επικαλούνται δημοσκόπηση της Cypronetwork που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος χθες, σύμφωνα με την οποία 44% του κυπριακού λαού τάσσεται εναντίον της Ομοσπονδίας και προσθέτουν ότι η στάση τους απέναντι στην ομοσπονδιακή λύση "ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την εκφρασθείσα και με επιστημονικές μετρήσεις αντίθεση του κυπριακού λαού".

    Η αμφισβήτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των κινδύνων που αυτή εμπερικλείει, πριν και μετά την εφαρμογή της, σημειώνουν οι ΝΕΟ.

    Ακόμη και μεταξύ αυτών που την υποστηρίζουν, συμπληρώνουν, ένα μεγάλο μέρος θεωρεί ότι είναι βραχύβια, αφού συνολικά, το 69% του λαού θεωρεί ότι η Ομοσπονδία θα επιβιώσει ελάχιστα ή λίγο.

    Επαναλαμβάνοντας ότι με διζωνική δικοινωτική ομοσπονδία ή συνομοσπονδία, οι Τούρκοι θα επιβάλουν τα τετελεσμένα της εισβολής και θα υποθηκεύσουν το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού οι ΝΕΟ καλούν, τέλος την κυβέρνηση και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία να πάρουν τα μηνύματα των καιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Α' Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών

    Λευκωσία,Κύπρος,15/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο πρόβλημα της παράνομης τουρκικής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετιστήριο μήνυμά του στο Α' Μεσογειακό Συνέδριο Φοιτητών που οργανώνει η Φοιτητική Ενωση Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Σε μήνυμά του που διάβασε ο Υπουργός Παιδείας, Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ξένοι φοιτητές θα ενδιαφερθούν για το Κυπριακό το οποίο "επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή, την ευημερία, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού".

    Αναφερόμενος στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, με ειρηνικά μέσα, με βάση το χάρτη και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι στόχος είναι επανένωση της Κύπρου η αποστατικοποίηση και η συνεργασία με του Τ/Κ μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

    "Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει αποκτήσει πολλούς θαυμαστές και προσελκύει το ενδιαφέρον σοβαρών ερευνητών από τις χώρες της Μεσογείου και απ' όλο τον κόσμο", είπε τέλος ο Πρόεδρος Κληρίδης και ζήτησε τη βοήθεια των νέων ανθρώπων "που πιστεύουν βαθιά στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα" για την επιτυχία αυτού του αγώνα.

    Οι ξένοι φοιτητές από χώρες της Μεσογείου και της Ευρωπαικής Ενωσης θα ανταλλάξουν απόψεις με τους Κύπριους συναδέλφους τους πάνω σε θέματα όπως η μεσογειακή ταυτότητα, ο μεσογειακός πολιτισμός και η εκπαίδευση και η επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 February 1999 - 18:46:13 UTC