Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Δικοινοτικές επαφές
  • [02] Εκπρόσωπος - Υφυπουργοί - Αναπληρωτές υπουργοί
  • [03] Κυπριανού - Γαλλικός Φιλελληνικός Σύνδεσμος
  • [04] Συνάντηση Αρσένη - Ιωαννίδη
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Χάγκα - Αναχώρηση
  • [07] Κύπρος - Σαν Μαρίνο - Νίκη
  • [08] Χρυσοστομής - Αφιξη από Αθήνα - S300
  • [09] Ιωαννίδης - Αφιξη

  • [01] Εκπρόσωπος - Δικοινοτικές επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ των κοινοτήτων που δεν συνεπάγονται οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους είναι ορθές γιατί αποδεικνύουν ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ μπορούν να συμβιώσουν, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση της Νορβηγίδας Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών Ασλάουγκ Χάγκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε αυτήν αντηλλάγησαν απόψεις για το Κυπριακό, "με βάση και τις δικές της δηλώσεις" αναφορικά με την παρουσία της στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκαν και οι προσπάθειες για εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως "η κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς και κατ' επανάληψη ότι είναι υπέρ των επαφών των δύο κοινοτήτων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση αναγνώρισης 'θεσμών' του ψευδοκράτους".

    "Εμείς", πρόσθεσε, "θέλουμε να αποδεικνύουμε σε κάθε φάση ότι είναι όχι μόνο επιθυμητή, αλλά και αντικειμενικά δυνατή η συμβίωση των δύο κοινοτήτων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε και την προπαγάνδα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με την κ. Χάγκα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Νορβηγίδα αξιωματούχος εξέθεσε τις απόψεις της επί του θέματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις δικές του, υπενθυμίζοντας ότι η κ. Χάγκα "θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθούν τέτοια μέτρα".

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο τρόπος που η κ. Χάγκα έθεσε το θέμα είναι ο ίδιος με εκείνον που η πλευρά μας αντιλαμβάνεται ή κατά πόσο υπάρχουν επικίνδυνες προτάσεις από πλευράς της, τόνισε ότι "δεν υπάρχουν από κανέναν επικίνδυνες προτάσεις, που να μειώσουν το κύρος ή την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Ο,τιδήποτε γίνει στο επίπεδο της επαναπροσέγγισης, των επαφών των δύο κοινοτήτων, θα γίνει μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ο,τιδήποτε αποδεκτό, που θα μειώνει καθ' οιονδήποτε τρόπο την κρατική μας οντότητα ή θα αναγνωρίζει 'θεσμούς' του ψευδοκράτους", διευκρίνισε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ιδέα για επαφές μεταξύ Ε/κ και Τ/κ εμπορικών επιμελητηρίων βρίσκεται εντός των πλαισίων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιάνιδης είπε ότι "επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων γίνονται και σε επίπεδο κομμάτων, και σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργανώσεων - και είναι γνωστό - εδώ και πάρα πολλά χρόνια".

    "Εμείς", πρόσθεσε, "λέμε ότι υπάρχουν κοινωνικοί θεσμοί που αποτυπώνουν την Τ/κ κοινότητα και αυτοί είναι θεσμοί με τους οποίους θέλουμε πάντα να έχουμε επαφή, αλλά άλλο οι πολιτειακοί και πολιτικοί 'θεσμοί' που εκφράζουν το ίδιο το ψευδοκράτος".

    "Με αυτούς", εξήγησε, "δεν θα υπάρξει ποτέ επαφή, ποτέ προσέγγιση, διότι αυτό οδηγεί αυτόματα σε σημεία αναγνώρισης", προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια από κανένα, έτσι ώστε να φθάσουμε σε έμμεση αναγνώριση μετά από επαφή πολιτικών ή πολιτειακών 'θεσμών'".

    "Αλλο οι κοινωνικοί θεσμοί, άλλο οι πολιτειακοί, άλλο οι πολιτικοί", διευκρίνισε.

    "Οι επαφές σε κοινωνικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνικών θεσμών που αποτυπώνουν την Τ/κ κοινότητα γίνονται εδώ και καιρό και είναι γνωστό ότι γίνονται επαφές πολιτικών αρχηγών, πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αυτές είναι πολύ σωστό να γίνονται, ακριβώς για να αδρανοποιείται και να αποδυναμώνεται η προπαγάνδα του κ. Ντενκτάς και της τουρκικής πλευράς ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί".

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι ξένοι έχουν πειστεί ότι αν δεν αναγνωριστεί κάποιο νομικό καθεστώς στα κατεχόμενα, το θέμα του εμπορίου δεν μπορεί να προχωρήσει, με αποτέλεσμα να πιέζουν τη δική μας πλευρά, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "σε μας, επισήμως, δεν έχει τεθεί τέτοια άποψη" και πρόσθεσε ότι άλλωστε οι ξένοι "γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε τέτοια θέση".

    Σε ερώτηση αν παρασκηνιακά έχει τεθεί τέτοιο θέμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο ίδιος διατυπώνει τις θέσεις που εκφράζονται επίσημα και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τί γίνεται στο παρασκήνιο.

    Σε ερώτηση για το ρόλο του Νορβηγού Στάιν Στόα, είπε ότι είναι επικεφαλής του Διεθνούς Ιδρύματος Ειρήνης κι Ερευνών στο Οσλο και η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας θέλησε, σε κάποιες επαφές, να είναι μαζί της.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Στόα ήρθε μαζί με την κ. Χάγκα ή βρίσκεται μόνιμα στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο ίδιος "δεν ελέγχει τις κινήσεις του κ. Στόα" και πρόσθεσε ότι έγινε μια επίσημη συνάντηση και η Νορβηγίδα αξιωματούχος επέλεξε τη δική της αντιπροσωπεία.

    Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο του κ. Στόα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το συγκεκριμένο άτομο "είναι ένας από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν σχέση με τους επιχειρηματίες που κάνουν τις συναντήσεις", διευκρινίζοντας ότι "αυτό δεν είναι κυβερνητικό θέμα".

    Η συμμετοχή του κ. Στόα "δεν σημαίνει ότι σε επίσημο επίπεδο κατατέθηκαν οποιεσδήποτε απόψεις" περί αναγνώρισης νομικού καθεστώτος του ψευδοκράτους, ανέφερε.

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυπριακή κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει και δεν θεωρεί ότι η οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα επιτρέπει καθ' οιονδήποτε τρόπο αναγνώριση 'θεσμών' του ψευδοκράτους", επεσήμανε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι όπως γίνονται επαφές σε διάφορα άλλα επίπεδα "με στόχο να αποδειχθεί ότι οι δυο κοινότητες μπορούν να συμβιώσουν στα πλαίσια του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους, έτσι μπορούν να γίνουν επαφές και με οποιονδήποτε άλλο κοινωνικό θεσμό που εκπροσωπεί την Τ/κ κοινότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει καθ' οιονδήποτε τρόπο, αναγνώριση 'θεσμών' του ψευδοκράτους".

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εμπορικών συναλλαγών, τόνισε ότι "οι οποιεσδήποτε εμπορικές συναλλαγές, θα πρέπει να γίνονται στα πλαίσια της νομοθεσίας του κυπριακού κράτους".

    Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν εμπορικές συναλλαγές που να είναι νόμιμες, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι "οποιαδήποτε (εμπορική συναλλαγή) γίνει, θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια της νομοθεσίας του κυπριακού κράτους", αφού, όπως τόνισε, "θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την κρατική μας οντότητα που είναι το κέλυφος για την επιβίωσή μας", με την ελπίδα η Τ/κ κοινότητα "κάποτε να αποδεχθεί τη συμμετοχή της στην ενταξιακή μας ομάδα, με στόχο να προχωρήσουμε μαζί προς την Ευρώπη".

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού ή απλώς αποδεικνύουν ότι οι δύο κοινότητες μπορούν να συμβιώσουν, είπε πως "η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι πρέπει να προσφέρει στον κ. Ντενκτάς και στην προπαγάνδα του, με το να αντιδράσει" σε τέτοιες επαφές.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, "θεωρεί ότι είναι δυνατές οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναγνώριση ή διολίσθηση προς αναγνώριση 'θεσμών' του ψευδοκράτους".

    "Η κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με πρακτικό τρόπο η προπαγάνδα του κ. Ντενκτάς ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να ζήσουν χωριστά", τόνισε, διευκρινίζοντας ότι οι επαφές που δεν οδηγούν σε αναγνώριση "είναι καλές, γιατί στέλλουν το μήνυμα ότι οι δύο κοινότητες πρέπει και μπορούν να συμβιώσουν, για το καλό της ενιαίας Κύπρου, με στόχο μιαν Κύπρο ενωμένη στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [02] Εκπρόσωπος - Υφυπουργοί - Αναπληρωτές υπουργοί

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης υιοθετεί τη θέση ότι επιβάλλεται η δημιουργία θέσεων υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών, τόνισε σήμερα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σε ερώτηση για το πώς αντικρύζει η κυβέρνηση το θέμα της δημιουργίας θέσεων υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως αυτό αποτελεί και παλαιά θέση ατόμων του περιβάλλοντος του Προέδρου Κληρίδη, διευκρινίζοντας ότι "το θέμα έχει δύο πτυχές, τη νομική και την πολιτική".

    Η νομική πτυχή είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα διευκρίνισε, τονίζοντας ότι όσον αφορά την πολιτική πτυχή, "δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εναρμόνισης και της νέας χιλιετίας με θεσμούς που διαμορφώθηκαν το 1960".

    Για να ανταποκριθεί η Δημοκρατία στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και "γενικότερες ανάγκες εκσυγχρονισμού θεσμών, χρειάζεται να αυξηθεί το πολιτικό προσωπικό, οι άνθρωποι που παράγουν πολιτική κι εκπροσωπούν τον τόπο μας ως πολιτικά πρόσωπα κύρους", εξήγησε.

    Σε ερώτηση για τη θέση του Προέδρου Κληρίδη στο θέμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "υιοθετεί αυτήν την άποψη", διευκρινίζοντας μάλιστα ότι θα την εντάξει στην ημερήσια διάταξη των κατ' ιδίαν συναντήσεών του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Σε ερώτηση γιατί η Βουλή δεν τροποποιεί το Σύνταγμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση "σαφώς υποστηρίζει την πολιτική αυτή θέση" για δημιουργία θέσεων υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τυχόν πρόβλημα νομικής πτυχής.

    Αυτό θα συζητηθεί στα πλαίσια των διαβουλεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση μονομερώς να αποφασίσει επί αυτών των θεμάτων.

    Σε ερώτηση κατά πόσο για νομικούς λόγους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να διορίσει άτομα, δίνοντάς τους το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου, ώστε να ξεπεραστεί τυχόν νομικό πρόβλημα, εξήγησε ότι τα πρόσωπα που χρειάζονται πρέπει "να έχουν εκείνο το πολιτικό κύρος, έτσι ώστε να εκπροσωπούν την κυπριακή κυβέρνηση σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και αυτό το πολιτικό κύρος δίνεται, κατά την άποψή μας, μόνο με τη δημιουργία αυτών των θέσεων".

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται πρώτα να συζητήσει το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς και μετά να ζητήσει εκ νέου γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα δύο μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [03] Κυπριανού - Γαλλικός Φιλελληνικός Σύνδεσμος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο και ιδρυτή του Γαλλικού Φιλελληνικού Συνδέσμου (ATHENA), Αντουάν Ντε Νουβίλ, τον οποίο ενημέρωσε για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Νουβίλ ανέφερε ότι προσπαθεί, μέσω του συνδέσμου ATHENA, να περάσει την ιστορική αλήθεια ότι οι ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [04] Συνάντηση Αρσένη - Ιωαννίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική παιδεία τα αντιμετωπίζει και η Κύπρος και πως η μόνη διαφορά είναι ότι ίσως η Κύπρος έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τους τελικούς στόχους.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Γεράσιμο Αρσένη, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι "εμείς θα ακολουθήσουμε μιαν άλλη πορεία, διαφορετική από αυτήν που ακολούθησε ο κ. Αρσένης" για αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας, προσθέτοντας ότι "θα ακολουθήσουμε την πορεία να δούμε τα προβλήματα ξεχωριστά και σταδιακά".

    Ο κ. Ιωαννίδης παρατήρησε ότι και στην Κύπρο χρειάζεται να επανεξεταστεί το σύστημα των εξετάσεων ενώ, όπως είπε, πρόβλημα δημιουργεί και το θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών γιατί στην Κύπρο υπάρχει ακόμη η επετηρίδα και το σύστημα των σχολείων εάν θα είναι ενιαία, πολυκλαδικά, τεχνικές σχολές ή παλιού τύπου σχολεία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι, όπως υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές, το πρόγραμμα της συνεργασίας τους στο χώρο της παιδείας προχωρά πάρα πολύ ικανοποιητικά.

    Επίσης ανέφερε ότι λήφθηκε απόφαση για νέες επίσημες συναντήσεις των δύο Υπουργών σύντομα και στην Αθήνα και στην Κύπρο, με σκοπό την προώθηση μερικών αξόνων του μνημονίου, βάσει του οποίου αναπτύσσεται αυτή η συνεργασία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  117.90 ( 5.18)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 8,071,041
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,554,338  145.62 ( 8.15)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   867,855   78.22 ( 6.32)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   426.956   79.60 ( 0.08)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   251,017   97.94 (-1.34)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   312,338   82.36 (-0.76)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   476,114   53.23 ( 2.01)
            Αλλες Εταιρείες            £   196,259   89.54 (-0.68)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] Χάγκα - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Νορβηγία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για προώθηση των δικοινοτικών επαφών στην Κύπρο, τόνισε σήμερα η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ασλάουγκ Χάγκα.

    Σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή της από την Κύπρο, η κ. Χάγκα χαρακτήρισε τις επαφές που είχε στην Κύπρο ως "εποικοδομητικές και χρήσιμες".

    Οπως είπε, "κατά τη διάρκεια όλων των συνομιλιών που είχαμε επιβεβαιώσαμε τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Νορβηγίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι όταν επιστρέψει στη χώρα της θα προωθήσει το τουριστικό ρεύμα της Νορβηγίας προς την Κύπρο.

    Η κ. Χάγκα είπε ότι είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ηγέτες των κομμάτων κι επιχειρηματίες στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι "όλες αυτές οι συνομιλίες μου έχουν δώσει καλύτερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που αντιμετωπίζετε στο νησί", σημείωσε.

    Η Νορβηγίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνάντησή της με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και με το επιχειρηματικό φόρουμ στα κατεχόμενα.

    Οπως είπε, ο λόγος που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ήταν για να προωθήσει τις δικοινοτικές επαφές και διαπίστωσε ότι "υπάρχει ενδιαφέρον για συνέχιση σε αυτό το δρόμο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [07] Κύπρος - Σαν Μαρίνο - Νίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η εθνική Κύπρου συνέτριψε απόψε στο Τσίρειο Στάδιο το Σαν Μαρίνο με 4 - 0 και πέρασε επικεφαλής στη βαθμολογία του έκτου ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2000.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [08] Χρυσοστομής - Αφιξη από Αθήνα - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι απειλές της Αγκυρας αναφορικά με την εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη είναι θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής επιστρέφοντας από την Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι "οι πύραυλοι πια θα μεταφερθούν στην Κρήτη" και ότι τον "έλεγχο των πυραύλων θα τον έχει το ελληνικό κράτος, συνεπώς είναι θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση".

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε, επίσης, ότι είναι "πολύ ικανοποιημένος" από τις συνομιλίες κι επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    "Συζητήσαμε μέσα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνεργασίας θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία", είπε.

    Είπε, επίσης, ότι κατέληξαν στις αναγκαίες ρυθμίσεις στο θέμα των S300 αναφορικά με την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, προσθέτοντας ότι απομένουν ρυθμίσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία.

    Ο κ. Χρυσοστομής ανέφερε ότι τη Δευτέρα, κλιμάκια των Υπουργείων Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου θα μεταβούν στη Ρωσία για τις τελικές ρυθμίσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνική Δημοκρατία.

    Τέλος, ο κ. Χρυσοστομής ξεκαθάρισε ότι οι πύραυλοι θα παραμείνουν ιδιοκτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [09] Ιωαννίδης - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει δοθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο στη Βουλή ούτε έχει περάσει οποιοσδήποτε νόμος για να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε αρνητικά το θέμα, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, ερωτηθείς αναφορικά με τις αντιδράσεις που φέρονται να υπάρχουν σχετικά με το σχέδιο αναθεώρησης του συστήματος των εξετάσεων.

    Ο κ. Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ανέφερε ότι "έχει δοθεί ένα σχέδιο για αναθεώρηση του σχήματος εξετάσεων και είναι ανοικτό προς διάλογο".

    Οπως είπε, "έχουν αναλάβει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να φέρουν τις απόψεις τους σε τρεις βδομάδες και διερωτώμαι γιατί δημιουργείται θέμα, αφού δεν υπάρχει τίποτα ανοικτό χωρίς να υπάρχουν οι απόψεις τους".

    Τόνισε, εξάλλου, πως "εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν θέλουν αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων και θέλουν να δίνουν και ενιαίες και εισαγωγικές, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αποσύρουν και να μην υπάρχει θέμα προς συζήτηση".

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "οι επαφές των μαθητικών συμβουλίων της Κύπρου και της Ελλάδας είναι θεσμοθετημένες μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας".

    "Διερωτώμαι", συνέχισε, "πώς έχει φύγει από το δρόμο της αυτή η επαφή για ανταλλαγή απόψεων και να μεταφέρεται ότι είναι τρόπος για να γίνουν καταλήψεις".

    Αναφορικά με τις επαφές του στην Αθήνα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι "στο πλαίσιο της επίσκεψής μου στην Αθήνα για την παρουσία του βιβλίου Μέγας Αλέξανδρος που έγινε από το Σπίτι της Κύπρου, είχα και δύο συναντήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη", με τους οποίους όπως είπε, εξέτασε τα θέματα των μνημονίων συνεργασίας, που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου κι Ελλάδας.

    Οπως είπε, "με τον κ. Βενιζέλο έχουμε δει την άμεση υλοποίηση του εκθετηρίου βιβλίου ελληνικού στην Κύπρο, το οποίο θα εγκαθιδρύσουμε τώρα".

    Εξετάστηκε, επίσης, το θέμα για "το Σπίτι για την ελληνική αρχαιολογική αποστολή", θέμα που, όπως είπε, θα δει στη συνέχεια με τον Υπουργό Συγκοινωνιών κι Εργων Λεόντιο Ιεροδιακόνου, που είναι ο αρμόδιος Υπουργός, ενώ συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο και τα θέματα της πολιτιστικής ολυμπιάδας, στην οποία θα συμμετάσχει και η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα.

    "Με τον κ. Αρσένη", είπε ο κ. Ιωαννίδης, "έχουμε δει τα θέματα συνεργασίας σε επίπεδο παιδαγωγικού ινστιτούτου ιδιαίτερα για την υπηρεσιακή κατάρτιση των εκπαιδευτικών".

    "Εχουμε συζητήσει", πρόσθεσε, "τον αριθμό των θέσεων, οι οποίες θα υπάρχουν φέτος για τα ελληνικά Πανεπιστήμια που θα είναι 82 χιλιάδες Ελλαδίτες πράγμα που σημαίνει περίπου έξι χιλιάδες Κύπριους, που διευκολύνει πάρα πολύ την εισαγωγή των παιδιών της Κύπρου στα ελληνικά Πανεπιστήμια".

    Είπε, επίσης, ότι "έχουμε δει και θέματα που έχουν σχέση με το Ενιαίο Λύκειο, έχουμε δει πώς έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπου κι εκεί κράτησαν έξω τη τεχνική εκπαίδευση, μετατρέποντάς την σε επαγγελματική".

    Τέλος, είπε ότι "μετά την ενημέρωση που είχαμε, θα λάβουμε κι εμείς τις δικές μας αποφάσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    (Ρ.Μ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 February 1999 - 21:46:10 UTC