Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Πολυεθνική δύναμη
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Γκάντι
  • [03] ΟΕΒ - Κιαρίνι - ΕΕ - Κύπρος
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Κασουλίδης - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [06] Σολάνα - Ρέππας - ΝΑΤΟϊκή δύναμη - Κύπρος
  • [07] Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης
  • [08] Ευρώπη - Εφευρέσεις - Κύπρος
  • [09] Αν Χέρκους - Ομιλία - Ροταριανός Ομιλος
  • [10] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεκρή ζώνη
  • [11] Νορβηγία - Νέος Πρέσβης Κύπρου

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Πολυεθνική δύναμη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διευκρίνισε σήμερα τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στην Κύπρο, λέγοντας ότι αυτό που επιθυμεί είναι "μια διεθνής δύναμη η οποία θα έχει την εξουσία της από το Συμβούλιο Ασφαλείας", το οποίο και θα αποφασίσει σχετικά με τη σύνθεσή της.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει την εγκατάσταση μιας δύναμης του ΝΑΤΟ "θα πούμε ναι", όμως αν αποφασίσει μια άλλη σύνθεση και πάλι "θα πούμε ναι".

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η αναφορά του "αφορούσε τη γνωστή πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για την πολυεθνική δύναμη, που θα μπορούσε να έρθει στην Κύπρο με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

    "Μια δύναμη που θα απαρτίζεται από διάφορες χώρες και θα μπορούσε να αποτελείτο και από χώρες του ΝΑΤΟ, όχι Νατοϊκή δύναμη όπως έχει γραφεί", συμπλήρωσε.

    Κληρίδης - "Κυπροβαρόμετρο"

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να σχολιάσει τη νέα δημοσκόπηση της Λαϊκής Τράπεζας "Κυπροβαρόμετρο", που δείχνει μια αρνητική εικόνα για την Κυβέρνηση, την οικονομία και την πίστη του λαού στο κράτος.

    "Δεν ασχολούμαι με δημοσκοπήσεις. Ασχολούμαι με τα προβλήματα του κυπριακού λαού", δήλωσε συγκεκριμένα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΑ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Γκάντι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπέγραψε σήμερα το βιβλίο που άνοιξε στην Υπάτη Αρμοστεία της Ινδίας, στη Λευκωσία, για τα 50χρονα από το θάνατο του Μαχάτμα Γκάντι.

    Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε τον Ινδό ηγέτη ως "μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς προσωπικότητες του αιώνα", αφού, όπως επεσήμανε, "ήταν ο άνθρωπος που με παθητική αντίσταση απελευθέρωσε από τον αποικιακό ζυγό την Ινδία".

    Σε ερώτηση αν αυτό θα συμβεί και στη Κύπρο αν ακολουθήσουμε την ίδια τακτική, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι δεν νομίζει διότι "τα μεγέθη μας δεν είναι ακριβώς τα ίδια".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΑ)

    [03] ΟΕΒ - Κιαρίνι - ΕΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, υποσχέθηκε στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Κύπρος να συμπεριληφθεί σε όσα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για ενίσχυση των εργοδοτικών οργανώσεων έχει δικαίωμα συμμετοχής.

    Σε ομιλία του σήμερα στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΕΒ για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ και τη διαμόρφωση των σχέσεων Κύπρου - ΕΕ, ο κ. Κιαρίνι τόνισε ότι "η Κύπρος έχει μεγάλο πλεονέκτημα" όσον αφορά τη λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης, γεγονός που διευκολύνει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και γενικότερα την ένταξη.

    Στο συγκεκριμένο δε θέμα είπε ότι "υπάρχει μια κοσμική διαφορά μεταξύ της Κύπρου και των άλλων υποψηφίων χωρών", ενώ επεσήμανε ότι οι Κύπριοι, ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες και όσοι βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για τα θέματα της ΕΕ.

    Ο κ. Κιαρίνι ανέφερε πως πραγματοποιεί επαφές με όλους τους κοινωνικούς εταίρους στο νησί στα πλαίσια της προσπάθειάς του να κατανοήσει τις θέσεις όλων των μερών και να μπορέσει να βοηθήσει στη διαδικασία εναρμόνισης.

    Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και της προϋπόθεσης για ομόφωνες αποφάσεις, σε αντίθεση προς τις ΗΠΑ οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό και είπε ότι υπάρχει τώρα μια συναίνεση για το ότι στην ΕΕ "η εμβάθυνση και η διεύρυνση είναι δυο επείγουσες ανάγκες".

    Λογικά η πρώτη θα έπρεπε να προηγείται, αλλά διεύρυνση δεν σημαίνει ότι η επόμενη διεύρυνση θα έπρεπε να καθυστερήσει για δέκα χρόνια, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι τώρα τα κράτη - μέλη συγκλίνουν προς τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, δεδομένου του κινδύνου - παρά τη θεσμοθετημένη ισότητα των κρατών - "κάποιοι να είναι πιο ίσοι από άλλους".

    Για να ρυθμιστούν τα θέματα αυτά χρειάζεται συναίνεση και η ύπαρξη πολιτικής βούλησης, επεσήμανε, προσθέτοντας πως η νέα γενιά ηγετών στην ΕΕ διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό.

    Ο κ. Κιαρίνι μίλησε για την αδυναμία της ΕΕ να παρέμβει ουσιαστικά στην κρίση στο Κόσοβο και αναφέρθηκε στην ανάγκη και στην απαίτηση των λαών για κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, ώστε η ΕΕ να μην παραμείνει μόνο η μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο.

    Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Κύπρο, ο κ. Κιαρίνι υπενθύμισε ότι "δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου είναι ανώτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ" και πρόσεσε ότι αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά τον καθοριμό της βοήθειας της ΕΕ προς τις διάφορες χώρες.

    Τόνισε δε ότι, εξ όσων γνωρίζει, τα ποσά που παίρνει η Κύπρος μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, που πέρυσι έφθασαν τα 80 εκατομμύρια ECU και που χρησιμοποιούνται για σκοπούς όπως για παράδειγμα η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, "ξοδεύονται πολύ καλά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κιαρίνι είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Κύπρος να συμπεριληφθεί στα προγράμματα της ΕΕ για χορηγία προς τις εργοδοτικές οργανώσεις των υποψηφίων χωρών, στα οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και δεν έχει συμπεριληφθεί.

    Διευκρίνισε δε ότι το κάθε πρόγραμμα έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους, όπως το FAR που απευθύνεται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο πρέσβης είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το ποσοστό της Κύπρου στον προϋπολογισμό της ΕΕ όταν θα επιτευχθεί η ένταξη, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσό που θα εισφέρει η Κύπρος στον προϋπολογισμό θα είναι περίπου ίσο με το σύνολο των ποσών που θα παίρνει από την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  106.10 (-0.32)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,726,800
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,346,495  124.27 (-0.11)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   455,380   69.76 ( 0.35)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   647.639   79.77 (-0.24)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   465,015   98.26 (-0.82)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   544,001   81.41 (-1.77)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   699,128   51.41 ( 0.90)
            Αλλες Εταιρείες            £   474,007   88.37 (-1.52)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜA)

    [05] Κασουλίδης - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ καλή και παραγωγική, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Κοινοτικό Επίτροπο υπεύθυνο για Εξωτερικές Σχέσεις και τη διεύρυνση Χανς Βαν ντε Μπρουκ την περασμένη Δευτέρα.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι οι δηλώσεις του κ. Βαν ντε Μπρουκ "απεικονίζουν το κλίμα και το πνεύμα μέσα στο οποίο συνομιλήσαμε", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν ομαλά.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεώδορο Πάγκαλο, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι το θέμα των συνομιλιών του στις Βρυξέλλες ήταν η ενταξιακή πορεία και οι εξελίξεις γύρω από το πολιτικό πρόβλημα σε σχέση με την ενταξιακή πορεία.

    "Θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης και πολυεθνικής δύναμης δεν συζητήθηκαν με τον κ. Βαν ντε Μπρουκ," πρόσθεσε, απαντώντας σχετική ερώτηση. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι είχε την ευκαιρία, με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, να καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα για το πώς αναμένεται να οργανωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτό το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας.

    "Θέλω να πιστεύω, και έχω λόγους να πιστεύω, ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν ομαλά, πάνω στα επόμενα οκτώ κεφάλαια συν τα δύο που δεν έχουν κλείσει προηγουμένως σε αυτή την περίοδο," τόνισε, σημειώνοντας ότι "αυτό είναι κάτι που θα δούμε και θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους λίγους μήνες".

    Οσον αφορά τις επαφές του στην Αθήνα, είπε ότι είχε "μια εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Πάγκαλο κατά την οποία ανασκοπήσαμε τις εξελίξεις του Κυπριακου όπως διαμορφώνονται και ανταλλάξαμε απόψεις για τους χειρισμούς τόσο όσο αφορά το Κυπριακό όσο και για την ενταξιακή πορεία."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεταφορά των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη, και πρόσθεσε ότι "ενώπιον μας υπάρχει η γνωστή απόφαση για το θέμα των S300 που έγινε σε πνεύμα συναπόφασης Λευκωσίας και Αθήνας".

    Τώρα οι συζητήσεις είναι για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά και να αξιοποιήσουμε καλύτερα όλες μας τις δυνατότητες προς όφελος του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Πάγκαλο, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν τεθεί κάποιοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι όσον αφορά την τακτική στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χρήση των όρων "βόρειο τμήμα" (για τα κατεχόμενα) και "μετανάστες" (για τους εποίκους) από τεχνοκράτες της ΕΕ, εξήγησε ότι στην Κύπρο οι όροι αυτοί είναι γνωστοί και χαρακτήρισε ως "πολύ μεγάλο αγώνα" την απαίτηση να γνωρίζουν οι πάντες τους όρους αυτούς που χρησιμοποιούμε εμείς στην Κύπρο.

    "Νομίζω είναι καλύτερα να βλέπουμε την ουσία της αναφοράς και τη σημασία της αναφοράς παρά τους όρους," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΜΑ)

    [06] Σολάνα - Ρέππας - ΝΑΤΟϊκή δύναμη - Κύπρος

    Αθήνα,Ελλάδα,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, διευκρίνισε σήμερα ότι "δεν υπάρχει απόφαση αυτή καθ' αυτή του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη", επεσήμανε ότι "η απόφαση αυτή θα συμβάλλει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην περιοχή" και τόνισε ότι "χρειαζόμαστε λιγότερους και όχι περισσότερους εξοπλισμούς" στην Κύπρο.

    Ο κ. Σολάνα, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών της Συμμαχίας ενόψει της συνόδου κορυφής τον προσεχή Απρίλιο στη Ουάσιγκτον, είχε συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στην οποία μετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Εξάλλου, ερωτηθείς σήμερα για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, που αναφέρονται στην ασφάλεια της Κύπρου.

    Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας αφού αναφέρθηκε στην πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της νήσου, επεσήμανε περαιτέρω ότι "η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει επίσης ότι θα ήταν δυνατό να αναπτυχθούν δυνάμεις υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, οι οποίες να διασφαλίζουν τις συνθήκες ηρεμίας στην περιοχή".

    "Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη αρκεί να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά, η οποία μέχρι τώρα δεν συμφωνεί, επειδή επιμένει να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο", είπε ο κ. Ρέππας.

    Πρόσθεσε ότι "εφόσον κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή (Σ.Σ. ανάπτυξης δυνάμεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ) θα συμβάλει στην προσέγγιση και λύση του κυπριακού θέματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΝΓ/ΜΑ)

    [07] Βουλή - Επιτροπή Αμυνας - Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Παρουσία των Υπουργών Αμυνας και Οικονομικών, Γιαννάκη Χρυσοστομή και Χριστόδουλου Χριστοδούλου, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής άρχισε σήμερα τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1999.

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής δεν εισήλθε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη συζήτηση των διαφόρων προνοιών οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Ταμείου.

    Υπήρξε μόνο η εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Χρυσοστομή, ο οποίος διέγραψε τις γενικές γραμμές και τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε την έναρξη της συζήτησης πλην όμως αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις οι οποίες αφορούσαν τόσο το ύψος του φετινού προϋπολογισμού όσο και τις αγορές νέων οπλικών συστημάτων.

    Τέτοια θέματα, είπε, είναι τακτική μας να μην συζητούνται δημόσια. Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα της συνεδρίαση την εξέταση του προϋπολογισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΓ/ΜΑ)

    [08] Ευρώπη - Εφευρέσεις - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας, στο Μόναχο, διορίστηκε ο Κύπριος Παντελής Κυριακίδης την περασμένη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, κατά την τελευταία συνεδρία του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

    Ο κ. Κυριακίδης, που είναι ο πρώτος Κύπριος σε σιευθυντική θέση σε ευρωπαϊκό διακρατικό οργανισμό, προτάθηκε ομόφωνα από τις 19 χώρες μέλη του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας θεωρείται ο σημαντικότερος διακρατικός Οργανισμός στην Ευρώπη, ενώ η Κύπρος είναι πλήρες μέλος από την 1η Απριλίου 1998.

    Από τις έξι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ μόνο η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του Οργανισμού αυτού και τούτο θεωρείται μεγάλη επιτυχία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [09] Αν Χέρκους - Ομιλία - Ροταριανός Ομιλος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διατήρηση της ειρήνης μέσω ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση της εκεχειρίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δίνοντας παράλληλα χρόνο και έδαφος στους ειρηνοποιούς να διαπραγματευτούν επίλυση της οποιασδήποτε διένεξης.

    Αυτό τόνισε σήμερα η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, σε ομιλία της σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

    Η κ. Χέρκους απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επικαλούμενη τις οδηγίες του προϊσταμένου της για εμπιστευτικότητα.

    Πολλοί, περιλαμβανομένων και δημοσιογράφων, με ενθαρρύνουν να διατηρήσω αυτή την εμπιστευτικότητα, πρόσθεσε.

    Στην ομιλία της, η κ. Χέρκους αναφέρθηκε στους έξι κύριους παράγοντες οι οποίοι εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια ειρηνευτική αποστολή, και συγκεκριμένα τους σαφείς όρους εντολής, την ειλικρινή και συνεχή συγκατάθεση των αντιμαχομένων πλευρών, το σεβασμό στις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας και την πολιτική υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων χωρών μελών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένη περιοχή.

    Η Εκπρόσωπος του ΓΓ τόνισε με έμφαση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τους όρους εντολής της χωρίς τη συγκατάθεση των δύο πλευρών και τη συνεργασία των στρατιωτών εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης.

    Απευθυνόμενη σε εκείνους που υποστηρίζουν στρατιωτική εμπέβαση των ΗΕ, η κ. Χέρκους επικαλέστηκε τα λόγια του Ελληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη, ο οποίος είπε πως "είναι πιο δύσκολο να οργανώσεις την ειρήνη παρά να κερδίσεις τον πόλεμο".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ/ΜΑ)

    [10] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεκρή ζώνη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε σήμερα σε αριθμό Ελληνοκυπρίων να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη για να εργαστούν σε κτηνοτροφική φάρμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Σάρα Ράσελ, η οποία σημείωσε ότι η Δύναμη ελέγχει τη νεκρή ζώνη ώστε να αποφεύγεται ανεξέλεγκτη είσοδος.

    Η κ. Ράσελ είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισε χθες Ε/Κ γεωργούς να περάσουν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

    Στο μεταξύ, σημερινή ανακοίνωση της Δύναμης σημειώνει ότι κατά διαστήματα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πραγματοποιεί έλεγχο ρουτίνας σε άτομα που εισέρχονται στη νεκρή ζώνη για να επιβεβαιώσουν ότι οι άδειες εισόδου τους ισχύουν και δεν επιτρέπει την είσοδο στη νεκρή ζώνη σε όσους τα ονόματά δεν περιλαμβάνονται στους νέους καταλόγους και δεν φέρουν μαζί τους άδειες εισόδου.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ενώ τον περασμένο Αύγουστο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζήτησε από τον ιδιοκτήτη μιας φάρμας χοίρων που βρίσκεται στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή, δυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας, νέο κατάλογο με τα ονόματα των εργαζομένων σε αυτήν. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης δεν έδωσε νέο κατάλογο, παρόλο που του είχε υποδειχθεί ότι θα ήταν προς όφελός του να το πράξει, γράφει η ανακοίνωση.

    Αλλες επιχειρήσεις, προσθέτει η ανακοίνωση, συμμορφώθηκαν με το αίτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για νέους καταλόγους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [11] Νορβηγία - Νέος Πρέσβης Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στη Νορβηγία, με έδρα τη Στοκχόλμη, Λεωνίδας Πεντελίδης επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στον Βασιλιά της Νορβηγίας Harald V.

    Κατά τη διάρκεια ιδιαίτερης ακρόασης από τον Βασιλιά, που ακολούθησε, ο Νορβηγός μονάρχης υπέβαλε αριθμό ερωτήσεων για την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα.

    Ο κ. Παντελίδης παρουσίασε σε συντομία το κυπριακό πρόβλημα και εξήγησε ότι η επίλυσή του και η επανένωση της νήσου αποτελούν επείγουσα και ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ενταξιακή προοπτική της Κύρπου και πώς αυτή μπορεί να επενεργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Βασιλιάς της Νορβηγίας αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου - Νορβηγίας στο διμερές επίπεδο, στο ενδιαφέρον και την υποστήριξη της χώρας του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είπε ότι και ο ίδιος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 February 1999 - 19:08:25 UTC