Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου - Ολυμπιακή Ακαδημία
  • [02] Γ. Παπανδρέου - Πρόγραμμα
  • [03] Εθνική Νέων Κύπρου - Χάντπολ
  • [04] Καλαθόσφαιρα
  • [05] Γ. Παπανδρέου - Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές
  • [06] Γ. Παπανδρέου - Λυσσαρίδης
  • [07] Γ. Παπανδρέου - Λήδρα Πάλας
  • [08] Γ. Παπανδρέου - Εκδήλωση ΟΠΕΚ - ΕΕ

  • [01] Γ. Παπανδρέου - Ολυμπιακή Ακαδημία

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πάγιος στόχος τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ειρηνική και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου.

    Σε ομιλία του κατά την 21η Σύνοδο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "προτεραιότητα στη στρατηγική μας έχει η απρόσκοπτη προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, ένα κεκτημένο που κατακτήθηκε με σημαντική κοινή προσπάθεια".

    Υπογράμμισε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί πράγματι να αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε ότι "η δυναμική που έχει δημιουργηθεί πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να αποτελέσει μια θετική πρόκληση προς την τουρκική πλευρά με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κοινός αγώνας, κοινές θέσεις και αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν τη σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο", σημειώνοντας ότι "με αυτό το δεδομένο είναι ευθύνη όλων μας, στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, να διαφυλάξουμε χωρίς παρεκκλίσεις την ενότητα και την ομοψυχία του λαού της Ελλάδας και της Κύπρου".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι "και το θέμα της ομιλίας του έχει να κάνει με την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την εμπέδωση της ειρήνης", επισημαίνοντας ότι "η αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ενισχύει το δεσμό μεταξύ σύγχρονων αγώνων και των Ολυμπιακών ιδεών, και διασφαλίζει έναν πολιτισμό που θα εμπεδώσει τον παγκόσμιο σεβασμό για την ειρήνη".

    Τόνισε, επίσης, ότι "στην αρχή του νέου αιώνα, δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα θα υπάρξουν για τον ελληνισμό", διευκρινίζοντας ότι "το ένα θα είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004" και "το άλλο θα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [02] Γ. Παπανδρέου - Πρόγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο κι επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί και θα χαιρετίσει τους συγγενείς των αγνοουμένων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

    Θα μιλήσει, επίσης, σε εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας Μας, με θέμα "Ο ρόλος της Ελλάδας στο κατώφλι του 21ου αιώνα - ΕΕ κι εθνικά θέματα".

    Χθες, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού, και τον Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, Αλέξη Γαλανό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [03] Εθνική Νέων Κύπρου - Χάντπολ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντπολ προκρίθηκε για πρώτη φορά η Εθνική Νέων Κύπρου, αφού νίκησε χθες το βράδυ την αντίστοιχη ομάδα της Μολδαβίας με 20 - 16.

    Αντίπαλοι της Εθνικής Νέων Κύπρου θα είναι η Κροατία, η Ουκρανία και το Βέλγιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [04] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για την 17η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας σημειώθηκαν χθες το βράδυ τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    ΠΑΕΕΚ - Κεραυνός     82 - 74
    ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ          84 - 72
    Απόλλων - Αχιλλέας   99 - 86
    Ομόνοια - ΕΝΑΔ       76 - 75
    Παναθηναϊκός - ΑΕΚ  119 - 73
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [05] Γ. Παπανδρέου - Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πολιτική και σημαντικά οικολογικά θέματα, όπως το πυρηνικό εργοστάσιο που προτίθεται να οικοδομήσει η Τουρκία.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος, σημειώθηκε συναντίληψη στα περισσότερα θέματα και ο κ. Παπανδρέου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες παρέμβασης του Κινήματος προς τα Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης, ιδιαίτερα λόγω της συνεργασίας των κομμάτων αυτών με τους Σοσιαλιστές σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω επαφή και συνεργασία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] Γ. Παπανδρέου - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Είναι απαραίτητο να συστρατευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ώστε οι απόψεις να τροχιοδρομούνται σε μιαν κοινή πορεία, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αξιοποίηση της απόφασης για τους πυραύλους S300 "είναι κάτι που θα κάνουμε και κάνουμε", τονίζοντας ότι ήδη έχει γίνει στο χώρο των σοσιαλιστικών κομμάτων, στο χώρο της Ευρώπης, στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "υπάρχουν οι στόχοι μας", υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και σε αυτό προχωρούμε με βήματα σταθερά, με εμπόδια που πιθανώς να υπάρξουν, τα οποία όμως με σωστούς χειρισμούς και με σωστή προετοιμασία θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε".

    Τόνισε ότι οι δύο πιθανότητες είναι "να ενταχθεί η Κύπρος έχοντας λύσει το πολιτικό πρόβλημα ή να ενταχθεί η Κύπρος χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα", σημειώνοντας ότι αυτό που θα γίνει είναι "να ενταχθεί η Κύπρος".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Κύπρου κι Ελλάδας στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τόνισε ότι "υπάρχει και είναι το αυτονόητο".

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι μορφές συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε όλους τους τομείς.

    Η συζήτηση, όπως είπε, επικεντρώθηκε στα βήματα που θα γίνουν από δω και πέρα. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε, επίσης, για τη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "το μήνυμα το οποίο παίρνουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι παρούσα", σημειώνοντας ότι καμία αμφιβολία δεν πρέπει να μένει στη συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού ότι μπορεί να στηρίζεται στη μητροπολιτική Ελλάδα".

    Είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το "τί γίνεται από δω και μπρος", τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αξιοποιηθούν "ακόμη και τα λάθη για να μπορέσουμε να τροχιοδρομήσουμε μια νέα πορεία στο Κυπριακό".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι "το Κυπριακό διέρχεται κρίση", προσθέτοντας ότι "δεν αναμένονται εξελίξεις στο άμεσο μέλλον γιατί δεν υπάρχει διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας ούτε προβλέπονται ουσιαστικές πιέσεις ώστε να αναμένει κανείς μια διαφοροποίηση της στάσης της".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [07] Γ. Παπανδρέου - Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει πληγή για την Ευρώπη και για την ανθρωπότητα, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος στις μάνες και τους συγγενείς των αγνοουμένων στο Λήδρα Πάλας.

    "Οι δικές σας πληγές, οι πληγές πολέμου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί", είπε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "η δική σας μαρτυρία δείχνει τη βαρβαρότητα της διαίρεσης του νησιού, αυτού του τελευταίου τείχους της ντροπής που υπάρχει στην Ευρώπη".

    "Ο δικός σας πόνος είναι και δικός μου πόνος, είναι πόνος ολόκληρου του ελληνισμού, είναι πόνος κάθε ανθρώπου", επεσήμανε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

    Διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι "ο αγώνας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση".

    Ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε το βιβλίο που υπάρχει στο Λήδρα Πάλας, για συλλογή υπογραφών συμπαράστασης.

    Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας προσφώνησαν τον κ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου και ο Επαρχιακός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ Αμμοχώστου Γιώργος Βαρνάβα.

    Ο κ. Χατζηπαναγιώτου κάλεσε τον Υπουργό να μην επιτρέψει να ξαναδοθεί η αφορμή και να ακουστεί το θλιβερό τραγούδι "Δεν είναι η πρώτη φορά που μας πουλήσατε", σημειώνοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα επέτρεπε ποτέ να ξανακουστεί εκείνο το θλιβερό τραγούδι.

    Τον κ. Παπανδρέου συνόδευσαν στο Λήδρα Πάλας ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [08] Γ. Παπανδρέου - Εκδήλωση ΟΠΕΚ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος πρέπει και μπορεί να υπολογίζει στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση και την αίσια κατάληξη της ενταξιακής της πορείας", τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας Μας (ΟΠΕΚ), ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη σημασία που μπορεί να έχει η προοπτική αυτή της ένταξης για την Κύπρο και τόνισε την ανάγκη "να ενεργοποιηθούν στο έπακρον και να συντονιστούν συστηματικά οι κοινές προσπάθειες κι ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου για την πρόοδο και τη σταθερή πορεία προς την κατεύθυνση αυτή".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο "στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε", τονίζοντας ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε από κοινού, όχι μόνο για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ αλλά για να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα".

    Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ότι "η διασφάλιση της ενταξιακής πορείας μέσα από την κινητοποίηση όλων μας των δυνάμεων μπορεί να αποτρέψει και τους επιχειρούμενους απαράδεκτους εκβιασμούς που κατά καιρούς ακούμε, εμμέσως πλην σαφώς, από κάποιους εταίρους δικούς μας της ΕΕ".

    Τόνισε ότι "τέτοιους εκβιασμούς η Ελλάδα δεν θα δεχθεί και θα βρεθούν αντιμέτωποι σε όλα τα μέσα που διαθέτει η Ελλάδα στην ΕΕ για να διασφαλίσει αυτή την απρόσκοπτη πορεία της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον υπάρξει μια συστηματική δουλειά κι εφόσον δεν υπάρξει διάθεση της Τουρκίας να συμβάλει σε μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, "αυτό δεν μπορεί παρά να καταμετρηθεί ως ένα ζήτημα που οι εταίροι μας θα αξιολογήσουν υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Η αδιαλλαξία η σημερινή μετρά ακριβώς υπέρ αυτού που δεν θα ήθελε η Τουρκία, δηλαδή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως ενιαία Κύπρος νομικά", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρεόυ εισηγήθηκε η Κύπρος και η Ελλάδα να αναλάβουν πρωτοβουλία για τις έντεκα υποψήφιες χώρες, "να αναπτύξουν ένα φόρουμ συζήτησης για το πού πάει η Ευρώπη".

    Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, δεν θα είναι "η Ευρώπη και οι 15 που θα αποφασίσουν για το πού πάει η Ευρώπη" αλλά θα είναι "οι 26 που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν σε αυτήν την πορεία για διαμόρφωση της μελλοντικής Ευρώπης".

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η ενταξιακή πορεία αναδεικνύει αντικειμενικά τα συμφέροντα των Τ/Κ ως συμφέροντα τα οποία συμπλέουν με τα συμφέροντα των Ε/Κ".

    Οπως είπε, "εμείς πρέπει να αναδείξουμε μια συμμαχία Ε/Κ και Τ/Κ απέναντι στην τουρκική κατοχή".

    Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε ότι "στην πορεία (της Κύπρου προς την ΕΕ) δεν θα μας φοβίσουν οι δυσκολίες", τονίζοντας ότι "είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε την πιο αποτελεσματική, συστηματική μας προεργασία και στο τεχνικό επίπεδο".

    Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα, τους βουλευτές και τις κοινωνικές ομάδες "να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και να διευκολύνουν αυτήν τη διαδικασία".

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο απόκκλισης της Κύπρου από την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών στην περίπτωση που ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν υπάρχει δυνατότητα αποκκλίσεων", σημειώνοντας ωστόσο ότι "μεταβατικών περιόδων υπάρχει δυνατότητα". Δυνατότητα μονίμων αποκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο δεν υπάρχει, είπε.

    Για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είπε ότι "αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελέσει βασικός πυλώνας της συνεργασίας μας με την Κύπρο", εκφράζοντας την άποψη ότι "είναι καλύτερα ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, περισσότερα να πράττουμε και λιγότερα να λέμε".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "διεκδικούμε τα νόμιμα", σημειώνοντας ότι "διεκδικούμε το δικαίωμα σε ότι αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "πρέπει να τονίζουμε το στοιχείο της κατοχής και της βαρβαρότητας για να μην το ξεχνούν οι ξένοι και να θεωρούν ότι είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 31 January 1999 - 13:02:25 UTC