Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπελλο Ποδοσφαίρου - Αγώνες
  • [02] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Χάνεϊ - Κυπριακό
  • [03] Ενιαίο Λύκειο - Εκθεση Επιτροπής
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Χρυσοστομής - Λυσσαρίδης - Βασιλείου
  • [06] Υπουργός Εσωτερικών - Λίβανος
  • [07] Υπουργείο Εξωτερικών - Εμπειρογνώμονες - Εκταφές
  • [08] Συνέδριο - Τηλεπικοινωνίες

  • [01] Κύπελλο Ποδοσφαίρου - Αγώνες

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Κύπρου θα υπάρξει πρόωρος τελικός.

    Το ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια θα αναμετρηθούν το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, στο Μακάρειο Στάδιο, για την πρόκριση στους τέσσερις της διοργάνωσης.

    Τα άλλα ζευγάρια που κληρώθηκαν σήμερα είναι: Εθνικός Αχνας - Ενωση Νέων Παραλιμνίου Ευαγόρας - Ανόρθωση

    ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο και οι επαναληπτικοί στις 24 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Βρετανικό ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Χάνεϊ - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι οι δηλώσεις του Βρετανού εκπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έχουν παρεξηγηθεί, εξέφρασε επίσημος εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βρετανός εκπρόσωπος εξέφρασε λύπη για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο κατά την επίσκεψη του Σερ Ντέιβιντ και είπε ότι η όλη υπόθεση "απετέλεσε ένα βήμα προς τα πίσω" και "χαμένη ευκαιρία για την προώθηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών".

    Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο "ενθουσιασμός" της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα μειωθεί, αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειές της για επίτευξη περαιτέρω προόδου σ' αυτή τη διαδικασία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] Ενιαίο Λύκειο - Εκθεση Επιτροπής

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύγχρονο και ευέλικτο χαρακτήρισε το θεσμό του Ενιαίου Λυκείου, το μέλος της ειδικής Επιτροπής για την αξιολόγηση του θεσμού, Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος παρουσίασε σήμερα την έκθεση της Επιτροπής κατά τη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις αφού προηγουμένως μελετηθεί η έκθεση και ενημερωθεί το Υπουργικο Συμβούλιο.

    Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους του Προέδρου της ειδικής Επιτροπής Μιχάλη Κασσωτάκη ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, τόνισε ότι όπως προκύπτει από το ενιαίο λύκειο που εφαρμόστηκε σε τρία σχολεία ( Α' και Β' Κύκκου και Λύκειο Αρχαγγέλου) υπήρξε βελτίωση ως προς τα σχολικά προγράμματα και τα βιβλία.

    Ωστόσο είπε ότι από την Εκθεση προκύπτει ότι χριεάζεται πιο συγκεκριμένη αντιμετώπιση των προγραμμάτων, βελτίωση των σχολικών βιβλίων και περισσότερη ενημέρωση.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η διαδικασία της εκπόνησης της έκθεσης κράτησε περίπου οχτώ μήνες, διευκρινίζοντας ότι το έργο της επιτροπής άρχισε τον περασμενό Απρίλιο και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο.

    Αναφερόμενος στα θετικά σημεία, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση της ειδικής Επιτροπής, είπε ότι υπάρχει ομοφωνία γονέων, μαθητών, καθηγητών, διευθυντών και των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας ότι "το ενιαίο λύκειο είναι πιο ευέλικτος θεσμός από τα προηγούμενα είδη λυκείου διότι παρέχει πολλές δυνατότητες για συνδυασμούς".

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ένα δεύτερο θετικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι "ο θεσμός του ενιαίου λυκείου επιτρέπει μια σύνθεση των ακαδημαϊκής και τεχνικής κατεύθυνσης σπουδών".

    Το τρίτο θετικό σημείο, όπως είπε, είναι ότι "συμβάλλει στην αναγνώριση των τεχνικών επαγγελμάτων σε βαθμό μεγαλύτερο απ' ότι προηγουμένως".

    Αναφερόμενος στις αδυναμίες του θεσμού, όπως περιγράφονται στην έκθεση, ο κ. Δημητρίου είπε ότι το φάσμα επιλογών δημιουργεί παράλληλα "δυσκολίες επιλογής και διλήμματα στους μαθητές".

    Ανέφερε επίσης ότι η δευτερη αδυναμία που επεσήμανε η Επιτροπή είναι ότι οι διαδικασίες καθοδήγησης "δεν αντιμετώπισαν πλήρως τις ανάγκες των μαθητών", τονίζοντας ότι "υπήρξε ένα κενό στην ενημέρωση".

    Οπως είπε, το κενό αυτό δεν το επισημαίνουν μόνο οι μαθητές και οι γονείς, αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές οι οποίοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δήλωσαν ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι ένα τρίτο αρνητικό σημείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι "δεν βελτιώθηκαν οι μέθοδοι και οι διαδικασίες διδασκαλίας και αξιολόγησης".

    Το τέταρτο αρνητικο σημείο, ανέφερε, είναι ότι "η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι" και επεσήμανε την ανάγκη εισαγωγής συστηματικών θεσμών ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης.

    Για τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν στο ενιαίο λύκειο, ο κ. Δημητρίου είπε ότι είναι γενική διαπίστωση πως "είναι μεν καλύτερα από τα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνταν προηγουμενως, αλλά χρήζουν μεγάλων βελτιώσεων".

    Οπως είπε, από τη σύγκριση που έγινε ως προς την εξασφάλιση θέσεων στα πανεπιστήμια, "το ενιαίο λύκειο σίγουρα δεν υστερεί από τα ΛΕΜ", προσθέτοντας ότι τα ποσοστά παιδιών που εξασφαλίζουν θέση στα ενιαία λύκεια είναι δυνάμει ίδια με τα παιδιά των ΛΕΜ της Ακρόπολης που έγινε η σύγκριση.

    Ωστόσο, προκύπτει ότι το ποσοστό των παιδιών που εξασφάλισαν θέσεις από το Λύκειο του Αρχαγγέλου ήταν πολύ χαμηλότερο.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η ειδική Επιτροπή προτείνει ένα ενιαίο λύκειο το οποίο θα παρέχει στέρεα γενική παιδεία εμπλουτισμένη με στοιχεία τεχνολογικής παιδείας και προεπαγγελματικής κατάρτισης.

    Η Επιτροπή εισηγείται επίσης αλλαγές ως προς τη δομή του λυκείου. Προτείνει η πρώτη τάξη να έχει μαθήματα κορμού και η δεύτερη τάξη να έχει τέσσερις κατευθύνσεις, στις οποίες 50% των μαθημάτων να αποτελούν κοινό κορμό, 40% μαθήματα κατεύθυνσης και 10% μαθήματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στην τρίτη τάξη διατηρείται η ίδια δομή, αλλά οι κατευθύνσεις σπάνε σε επιμέρους κατευθύνσεις.

    Προτείνει επίσης να εξεταστεί η αναμόρφωση του συστήματος επιλογής για τα τριτοβάθμια ιδρύματα, να διατηρηθούν οι τεχνικές σχολές και να αναβαθμιστεί η υπηρεσία επαγγελματικού προσανατολισμού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι έχει στα χέρια του μια έκθεση, θα παρει τις παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων και θα ληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις, αφού προηγουμένως ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο

    "Θα ήταν το άκρον άωτον της ανευθυνότητας", όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, να αναφερθεί στην πορεία που θα ακολουθήσει χωρίς να προηγηθεί αξιολόγηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     99.90 ( 2.20)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,357,281
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,662,797  116.17 ( 2.42)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   482,505   61.60 ( 2.00)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   875,054   77.94 ( 0.63)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   448,330   93.67 ( 2.52)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   401,558   77.63 ( 3.94)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   224,196   46.19 ( 0.83)
            Αλλες Εταιρείες            £   475,524   87.92 ( 1.08)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [05] Χρυσοστομής - Λυσσαρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Ρωσία πάνω στο θέμα των πυραύλων S300.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Χρυσοστομής είπε πως "το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται δείχνει ότι τα θέματα αυτά θα καταλήξουν σε κάποια φάση σε μια λύση, όπως αναμένουμε".

    Είπε, επίσης, ότι οι επιτελείς του Υπουργείου Αμυνας, που βρίσκονταν στην Αθήνα για συνομιλίες για το θέμα ένταξης των πυραύλων στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν ήδη επιστρέψει στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Αμυνας θα μεταβεί τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο. Αναμένεται ότι ο κ. Χρυσοστομής θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 7 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες στις 8 και 9 του μήνα.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις του με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημήτρη Δήμου, ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "το Υπουργείο Αμυνας είναι εθνικό υπουργείο", προσθέτοντας ότι "είναι καθήκον κάθε πολιτικής πλευράς να προσφέρει όσο μπορεί και όπως μπορεί συμπαράσταση στην επιτυχία του έργου, που είναι έργο για όλους μας".

    Διαβεβαίωσε, ακολούθως, ότι η ΕΔΕΚ θα είναι είναι "πάντοτε σταθερή" για να δώσει την υποστήριξη που μπορεί στα θέματα της άμυνας.

    Στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Χρυσοστομής συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Αμυνας για τα θέματα της άμυνας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Υπουργός Εσωτερικών - Λίβανος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης μετέβη σήμερα στο Λίβανο για να συζητήσει με το Λιβάνιο ομόλογό του και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Μισιέλ Ελ Μουρ θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, που παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μιχαηλίδης θα προτείνει στην Κυβέρνηση του Λιβάνου την υπογραφή συμφωνίας για επανεισδοχή, που θα καλύπτει τόσο υπηκόους των δύο χωρών όσο και υπηκόους τρίτων χωρών, που εισέρχονται λαθραία στη μια χώρα, προερχόμενοι από την άλλη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Υπουργείο Εξωτερικών - Εμπειρογνώμονες - Εκταφές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την αξιολόγηση της δυνατότητας διενέργειας εκταφών και επιστημονικής αναγνώρισης λειψάνων που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες νεκρούς της τουρκικής εισβολής, των οποίων η ταυτότητα δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί κατά την ταφή τους, επισκέφθηκαν την περασμένη βδομάδα την Κύπρο τρεις εμπειρογνώμονες της διεθνούς μη - κυβερνητικής οργάνωσης "Physicians for Human Rights", με πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι εμπειρογνώμονες προέβησαν σε επιτόπου αξιολόγηση της προοπτικής εκταφής από χώρους ταφής στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας.

    Μελέτησαν επίσης θέματα που σχετίζονται με τη διενέργεια των εκταφών, καθώς και πτυχές της επιστημονικής αναγνώρισης λειψάνων που ανήκουν σε θύματα πολέμου.

    Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων είχε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα. Είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για συζήτηση των νομικών πτυχών των εκταφών και αναγνωρίσεων.

    Στο πλαίσιο της σε βάθος μελέτης του θέματος και της προπαρασκευής των εκταφών, η ομάδα, μεταξύ άλλων, εξέτασε αρχεία της Υπηρεσίας Αγνοουμένων και επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής όπου έτυχε ενημέρωσης για την τράπεζα γενετικού υλικού από συγγενείς αγνοουμενων.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει ήδη υποβάλει στην κυβέρνηση τις προκαταρκτικές παρατηρήσεις και πορίσματά της καθώς και τις εισηγήσεις της, οι οποίες και μελετούνται με σκοπό να αρχίσουν οι εκταφές στο προσεχές μέλλον.

    Η Οργάνωση "Physicians for Human Rights" έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε θέματα εκταφών και αναγνωρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, πιο πρόσφατα στη Ρουάντα, Κροατία και Βοσνία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Συνέδριο - Τηλεπικοινωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,25/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία συνέδριο της Μόνιμης Επιτροπής Εργασίας για Διαχείριση Συχνοτήτων της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (CEPT), με τη συμμετοχή 104 αντιπροσώπων από 26 χώρες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και δέκα διεθνείς οργανισμούς.

    Στο συνέδριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα διαχείρισης συχνοτήτων για επίγειες και δορυφορικές επικοινωνίες καθώς και η εναρμόνιση στην Ευρώπη διαφόρων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων.

    Από κυπριακής πλευράς συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 January 1999 - 18:46:13 UTC