Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] ΝΕΟ - Επίσκεψη Χάνεϊ
  • [03] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Γιουγκοσλαβία
  • [04] Βουλή - Προϋπολογισμοί - Αρχισε η συνεδρία
  • [05] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΔΗΣΥ
  • [06] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΑΚΕΛ
  • [07] Μουσουλμάνοι προσκυνητές - Αναχώρηση
  • [08] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΔΗΚΟ
  • [09] Κύπελλο Κύπρου
  • [10] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΕΔΕΚ
  • [11] Επιτροπή Αγνοουμένων - Συνεδρία
  • [12] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΕΔΗ
  • [13] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΚΕΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     96.42 ( 0.64)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,195,667
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,511,684  111.51 ( 0.31)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   145,344   60.77 ( 1.18)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,048,612   77.29 ( 1.62)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   409,050   89.99 ( 1.47)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   184,647   74.13 (-0.20)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   246,122   45.41 ( 0.96)
            Αλλες Εταιρείες            £   251,980   85.45 ( 1.48)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [02] ΝΕΟ - Επίσκεψη Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Τουλάχιστον απογοητευτική" χαρακτηρίζουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα που δημιουργήθηκε με "τη σκόπιμη ενέργεια των Βρετανών να μην συναντηθεί στο Προεδρικό ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ".

    "Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επικαλείται τα επίσημα κείμενα της βρετανικής κυβέρνησης που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία για να υποστηρίξει ότι τίποτε δεν τρέχει", γράφουν σε ανακοίνωση τους οι ΝΕΟ και διερωτώνται κατά πόσο η κυβέρνηση "εθελοτυφλεί ή αντιλαμβάνεται πια ότι τα γεγονότα αποτελούν απόδειξη των αποτυχημένων πολιτικών" της.

    Σημειώνουν ακόμα ότι οι Αγγλοι "ακολουθούν τακτική σε δύο ταμπλώ" ενώ "ταυτόχρονα με κείμενα περί μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είναι εμπνευστές της ιδέας περί αμοιβαίας μη αναγνώρισης και προωθούν την λογική των πραγματικοτήτων (realities) και acknowledgement".

    Καλούν, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαμηνύσει στους Βρετανούς, οι πρακτικές των οποίων αποτελούν "επίσημη έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής κυβέρνησης", τη δυσφορία του για να "περισώσει", όπως αναφέρουν, "λίγη από την κρατική μας αξιοπρέπεια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [03] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει τις "νέες απειλές από μέρους του ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει ή και να εισβάλει στη Γιουγκοσλαβία" καθώς και "τη χρήση βίας και την απειλή για προσφυγή σ' αυτήν εμμένοντας στην αρχή της ειρηνικής λύσης των προβλημάτων και της λογικής".

    Επισημαίνει ακόμα τους κινδύνους για την ανθρωπότητα "αν επικρατήσει η χρήση βίας και η επιβολή του ισχυρότερου και αν γίνει πάγια τακτική η χρήση στρατιωτικής βίας για την επιβολή της θέλησης του ΝΑΤΟ πάνω στους λαούς".

    Καλεί, τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας "να πάρει μέτρα για την ειρηνική λύση του προβλήματος μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ακεραιότητας της χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [04] Βουλή - Προϋπολογισμοί - Αρχισε η συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κήρυξε πριν από λίγο την έναρξη των εργασιών της σημερινής συνεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρεις προϋπολογισμοί του κράτους για το 1999.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι, όπως έχει συμφωνηθεί, σήμερα θα μιλήσουν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δίνει "θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς του 1999", δηλώνοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να συνεργαστεί "με πνεύμα σύνθεσης και συναίνεσης για την υλοποίηση στόχων και προγραμμάτων που βρίσκουν, με μικρές αποκλίσεις, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συμφωνεί".

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης των προϋπολογισμών του κράτους από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η κατ' έτος συζήτηση των προϋπολογισμών δεν πρέπει να εξαντλείται σε μιαν ψυχρή προσέγγιση αριθμών και λογιστικών μεγεθών, αλλά να παρέχει την ευκαιρία για την κατάθεση προβληματισμών ευθύνης, που μπορούν να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών προσεγγίσεων για το αύριο του τόπου".

    Είπε, επίσης, ότι "τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης Κληρίδη στο κοινωνικοοικονομικό πεδίο μπορεί να υστερούν σε προβολή, είναι έκδηλα όμως και πασιφανή σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή", προσθέτοντας ότι "τα επιβεβαιώνει η αδιάψευστη γλώσσα των επίσημων στατιστικών στοιχείων και όλες ανεξαιρέτως οι εκθέσεις ανεξάρτητων κι έγκυρων διεθνών οργανισμών".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η κυπριακή οικονομία έχει να αντιμετωπίσει πέντε "σοβαρές προκλήσεις", οι οποίες είναι η εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων, η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός, και το μικρό και περιορισμένο μέγεθος της εσωτερικής της αγοράς.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "παρά τα σημαντικά επιτεύγματα και το απόλυτο θετικό έργο της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, ο ΔΗΣΥ διαπιστώνει ότι επιβάλλεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια σε μια σειρά από τομείς".

    Είπε, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ "δεν βλέπει με παρωπίδες το παρόν και δεν αντιμετωπίζει στατικά ή μονοσήμαντα το μέλλον", αλλά ατενίζει "με όραμα και προοπτική το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μέλλον του λαού μας, να κτίζεται μέσα στα πλαίσια της πολιτικής ασφάλειας, της οικονομικής σταθερότητας και της οικονομικής προόδου που διασφαλίζει η ένταξή μας στην ενωμένη Ευρώπη".

    "Η πρώτη στόχευση της Κυβέρνησης Κληρίδη", είπε, "ήταν και είναι ασφαλώς η επίτευξη ικανοποιητικής ανάπτυξης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, "αξιωματούχοι της ΕΕ εκφράστηκαν επανειλημμένα με τα πιο θετικά σχόλια για το επίπεδο κοινωνικής ανάπτυξης στην Κύπρο, διαπιστώνοντας ότι η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κοινωνικό τομέα δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες".

    "Είναι και αυτό", είπε, "μια σαφής ένδειξη του αναπτυγμένου επιπέδου κοινωνικής πρόνοιας που χαρακτηρίζει την Κύπρο".

    Είπε, επίσης, ότι "ο ΔΗΣΥ μελέτησε με τη δέουσα προσοχή τους προϋπολογισμούς που υπέβαλε η Κυβέρνηση" και συμφωνεί "με τις προτεραιότητες που τέθηκαν για επιτάχυνση της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη στήριξη των προσπαθειών για αναδιάρθρωση όλων των τομέων της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρηματικών μονάδων, την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών, την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του κράτους".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η επίγνωση και συνειδητοποίηση των δυσχερειών και της στασιμότητας που δημιουργείται" στο εθνικό μας θέμα "ώθησε την Κυβέρνηση στην ανάληψη σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών, είτε προς άρση του αδιεξόδου, είτε προς δημιουργία συνθηκών προστασίας της κρατικής μας οντότητας, διασφάλισης του ελληνισμού αλλά κι ενδυνάμωσης της διαπραγματευτικής μας θέσης".

    Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με την Ελλάδα κι απηύθυνε έκκληση για "ελαχιστοποίηση των δημόσιων αντιπαραθέσεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει ο,τιδήποτε στους προϋπολογισμούς του κράτους που "δεν συνάδει" με τη δική του "κοινωνική και οικονομική αντίληψη", δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου.

    Σε ομιλία του στη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση των προϋπολογισμών του κράτους για το 1999, ο κ. Χρίστου τόνισε ότι "η θέση του ΑΚΕΛ απέναντι στους προϋπολογισμούς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη".

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι "το τί θα επακολουθήσει μέσα στο 1999 στα οινονομικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου" θα είναι "ιδιαίτερα κρίσιμο και καθοριστικό", ιδιαίτερα εάν η Κυβέρνηση "προχωρήσει με επαχθή μέτρα όπως το φορολογικό πακέτο, τις ιδιωτικοποιήσεις, το νομοσχέδιο για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, τις προσπάθειες για υπονόμευση της ΑΤΑ και για περιορισμό των δραστηριοτήτων του συνεργατισμού".

    "Θα παρακολουθούμε", είπε, "από κοντά τα θέματα αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης, τα ζητήματα δημόσιου ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς, τα οποία ήδη βρίσκονται στο έσχατο όριο της ανοχής ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας".

    Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου είπε ότι "η όποια κυβερνητική οικονομική πολιτική δεν εξαντλείται" στους προϋπολογισμούς, "αντίθετα εκφράζεται μέσα από νομοσχέδια, προτάσεις, πολιτικές και αποφάσεις".

    Ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε σε μια σειρά οικονομικών δεικτών που "παρουσιάζουν είτε αρνητικές επιδόσεις είτε στασιμότητα" και σημείωσε ότι "η κυπριακή οικονομία αποτελεί το βασικό στήριγμα στον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για επανένωση της Κύπρου κι εχέγγυο για τη συνεχή αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων".

    "Το ΑΚΕΛ", συνέχισε, "διαφωνεί με την κοινωνικοοικονομική φιλοσοφία της Κυβέρνησης Κληρίδη και αντιπροτείνει τη δική του αντίληψη για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου".

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι "συζητούμε τους προϋπολογισμούς της Δημοκρατίας για το 1999 στον απόηχο της γνωστής κατάληξης για τους πυραύλους S300", χαρακτηρίζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης ως "πολιτική ενεργού ηφαιστείου".

    Ο κ. Χρίστου τόνισε ότι "η συνολική και παταγώδης αποτυχία της πολιτικής Κληρίδη στο Κυπριακό μας οδηγεί να πούμε ότι αν όλα αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση της Κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια μιας έμπρακτης και όχι φραστικής ανάληψης ευθυνών".

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα η συζήτηση των προϋπολογισμών φέτος να "διεξαχθεί μέσα σ' ένα νηφαλιώτερο και πιο εποικοδομητικό κλίμα", προσθέτοντας ότι "η κοινωνική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται είναι ετερόφωτη και παρουσιάζεται στο λαό με την εύκολη και αβασάνιστη παραπομπή σε υποχρεώσεις της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στις "αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική του ενεργού ηφαιστείου και στο εσωτερικό μέτωπο", σημειώνοντας ότι "καλλιεργήθηκε η αυταπάτη και η ψευδαίσθηση σ' ένα μέρος του λαού, ότι μέσω των εξοπλισμών θα μπορούσαμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού και μάλιστα καλύτερη απ' αυτήν που προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι το κόμμα του "ουδέποτε θεώρησε την άμυνα σαν μέσο επίλυσης του Κυπριακού ή μέσο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέση", προσθέτοντας ότι οι κυβερνώντες εμφανίζονται "ανίκανοι να διδαχθούν και στο θέμα της δημαγωγικής εκμετάλλευσης της άμυνας για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης".

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χρίστου είπε ότι "δεν καθίσταται καταλύτης για σωστή λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Μουσουλμάνοι προσκυνητές - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στα κατεχόμενα επέστρεψαν στο σύνολο τους οι 1370 Μουσουλμάνοι προσκυνητές οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα το Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της δεύτερης μέρας της εορτής του Ραμαζάν Μπαϊράμ.

    Η διαδικασία αναχώρησης από το σημείο ελέγχου του Λήδρα Πάλας ολοκληρώθηκε στις 4.30.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης των προσκυνητών στο Τέμενος όσο και κατά την αναχώρησή τους δεν σημειώθηκε κανένα δυσάρεστο επεισόδιο ενώ φήμες οι οποίες αναφέρονταν σε απουσία ενός 20χρονου Τ/Κ προσκυνητή αποδείχθηκαν αβάσιμες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [08] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της έγκρισης των προϋπολογισμών του κράτους για το 1999, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης των τριών προϋπολογισμών του κράτους.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε "ανάγκη πάσα η ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου, γιατί χωρίς τέτοια ενίσχυση, τίποτε δεν μπορεί να γίνει από όσα πρέπει να γίνουν, για τη σωτηρία της Πατρίδας".

    Είπε, επίσης, ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ λήφθηκε ύστερα από "σοβαρή μελέτη του πολιτειακού προβλήματος που εγείρεται, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες που περιβάλλουν την κρατική μας οντότητα, παρά το γεγονός ότι είναι κόμμα αντιπολίτευσης".

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι "η συζήτηση κι έγκριση των ετήσιων προϋπολογισμών, με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εκληφθεί ως συζητήσιμη ή ως έγκριση ή ως επικύρωση της συνολικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης".

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία συντονισμού προσπαθειών, συναίνεσης και κοινής αποδοχής θυσιών "για την ανάκαμψη της οικονομίας και για τη συνέχιση της πετυχημένης πορείας της".

    Αναμερόμενος στις δαπάνες για την άμυνα, επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότητα του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έγκειται στην πειστικότητά του ως αποτρεπτικού μέσου, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους S300 έχουν πλήξει την πειστικότητα του αποτρεπτικού χαρακτήρα του Δόγματος.

    Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει τα κονδύλια που αφορούν τη συνέχιση της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς και των υφιστάμενων υπηρεσιών και συστημάτων, τονίζοντας ότι "το θέμα της αγοράς νέων οπλικών συστημάτων δεν βρίσκεται τώρα μπροστά μας."

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη λειτουργία του Σώματος, η οποία, σημείωσε, "δεν είναι όσο αποτελεσματική θα θέλαμε" και εισηγήθηκε όπως κάποια υπηρεσία αναλάβει να "καταγράφει εισηγήσεις που κάνουν βουλευτές στη διάρκεια των συζητήσεων των Προϋπολογισμών".

    Εισηγήθηκε ακόμα όπως "η Επιτροπή Οικονομικών, ως πρώτο έργο της στην έναρξη, κάθε χρόνο, της συζήτησης των προϋπολογισμών, να καλεί τους αρμόδιους να δίνουν απολογισμό για το πώς εξέτασαν τις εισηγήσεις που υπέβαλαν βουλευτές και πώς προσπάθησαν να τις υλοποιήσουν".

    Είπε, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει "να καταθέσει λεπτομερή σημειώματα για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολούθησε τον προηγούμενο χρόνο και που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο, με στήλες σύγκρισης για το τί προτάθηκε και σε ποιό βαθμό η πρόταση υλοποιήθηκε".

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "εκείνο που δεν βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα συγκεκριμένο και καθολικό σχέδιο δράσης, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα και με προκαθορισμένα σχέδια και δαπάνες, ένα σχέδιο που να μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά για να επιφέρει αυτές τις διορθωτικές αλλαγές, που ετήσια επαναλαμβάνονται".

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "είναι φανερό ότι το ταμειακό και δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως και το δημόσιο χρέος, έχουν ξεφύγει από τα όρια των κριτηρίων του Μάαστριχτ", προσθέτοντας ότι "σε 1 - 2 χρόνια, αυτά τα μεγέθη θα έχουν ξεφύγει του δυνατού παρεμβατικού ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, με πολύ σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον τόπο".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: "Αυτή είναι μία πολύ δυσμενής δημοσιονομική διολίσθηση, για να μην πω κατάρρευση" και σημείωσε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το "αν έχει ετοιμαστεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόγραμμα για σφαιρική αντιμετώπιση της διολίσθησης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] Κύπελλο Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οκτώ ομάδες πέρασαν στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου. Πρόκειται για την Ανόρθωση, την Ομόνοια, τον Εθνικό Αχνας, το ΑΠΟΕΛ, την ΑΕΚ, τον Ευαγόρα, τη Νέα Σαλαμίνα και την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Η Ανόρθωση κέρδισε το Απόλλωνα με 2 - 1. Στον πρώτο αγώνα οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες 1 - 1.

    Η Ομόνοια κέρδισε τον Ολυμπιακό με 2 - 1. Στον πρώτο αγώνα η Ομόνοια είχε κερδίσει με 4 - 0.

    Ο Εθνικός Αχνας πέρασε στην επόμενη φάση αφού κέρδισε με 2 - 0 ανατρέποντας το σε βάρος του 4 - 2 στον πρώτο αγώνα.

    Το ΑΠΟΕΛ απέκλεισε μετά δυσκολίας τη Δόξα Κατωκοπιάς με την οποία έφερε ισοπαλία 2 - 2. Το 1 - 0 υπέρ του στον πρώτο αγώνα αποδείχθηκε σωτήριο για το ΑΠΟΕΛ.

    Η ΑΕΚ απέκλεισε τη συμπολίτιδά της Αλκή, την οποία κέρδισε με 5 - 2. Στον πρώτο αγώνα η ΑΕΚ είχε κερδίσει με 4 - 0.

    Ο Ευαγόρας κέρδισε στην Πάφο τον Αρη με 4 - 2, διπλασιάζοντας τις νίκες του επί της λεμεσιανής ομάδας. Στον πρώτο αγώνα στη Λεμεσό ο Ευαγόρας είχε κερδίσει με 3 - 2.

    Η Νέα Σαλαμίνα δεν δυσκολεύθηκε να περάσει στον επόμενο γύρο αφού συνέτριψε το ΘΟΙ Αυγόρου με 4 - 0. Στον πρώτο αγώνα η βαρωσιώτικη ομάδα είχε κερδίσει με σκορ 9 - 0.

    Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου πέρασε στην προημιτελική φάση κερδίζοντας τον Απόλλωνα Λυμπιών με 2 - 0. Στον πρώτο αγώνα το Παραλίμνι είχε νικήσει με 9 - 0.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η σύντομη παραμονή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση δεν επέτρεψε στο κόμμα να υλοποιήσει τους γενικότερους του στόχους για έναν προϋπολογισμό που να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, να παρέχει στους πολίτες επαρκή δημόσια αγαθά, να ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να δημιουργεί συνθήκες οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, στην ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των τριών προϋπολογισμών του κράτους για το 1999.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "υπήρξε βελτίωση σε αρκετούς τομείς και διανοίχθηκαν προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης", προσθέτοντας ωστόσο ότι "ο τρόπος διασφάλισης εσόδων και η κατανομή δεν μας ικανοποιούν".

    "Η βασική φιλοσοφία", είπε, "δεν είναι ικανοποιητική", προσθέτοντας ότι "υπάρχει χάσμα μεταξύ του ιδιωτικού κατά κεφαλή εισοδήματος και της ποιότητας των κρατικών υπηρεσιών".

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "οι φετινοί προϋπολογισμοί παρουσιάζουν" για το κόμμα "μιαν ιδιομορφία", αφού συνέβαλε ως ένα βαθμό στη διαμόρφωσή τους.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι οι προϋπολογισμοί περιλαμβάνουν την πρόταση της ΕΔΕΚ "για ενίσχυση των μη προνομιούχων και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κυβέρνηση".

    Είπε, επίσης, ότι "το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάζουν μιαν ανησυχητική εικόνα", προσθέτοντας ότι "το κράτος χρειάζεται έσοδα αν θέλουμε όχι απλά να κερδίσουμε την πορεία προς την Ευρώπη, αλλά και να παραμείνουμε μια βιώσιμη χώρα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως τους ημικρατικούς οργανισμούς, τη βιομηχανική πολιτική, την αγροτική πολιτική, την απασχόληση, τη χρηματοοικονομική πολιτική, το κράτος πρόνοιας, τη δημόσια υγεία, τη νέα γενιά, το περιβάλλον, τη δημοσιονομική πολιτική και τις γυναίκες.

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "αν θέλουμε να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα, αν θέλουμε να χαράξουμε μιαν ελπιδοφόρα πορεία, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική, αν είναι δυνατόν πανεθνική, που να στηρίζεται στην πραγματική υφή του προβλήματος και στα σύγχρονα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα".

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "στόχος είναι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου, έστω και αν το κοινοτικό κεκτημένο σε περίπτωση εκκρεμότητας της λύσης θα τυγχάνει εφαρμογής μόνο στις περιοχές υπό τον έλεγχο του κράτους".

    "Η ένταξη", είπε, "είναι απαραίτητη γιατί θα αποτρέψει τον κίνδυνο για οικονομική απομόνωση, και την πολιτική μας περιθωριοποίηση".

    Τέλος, ο κ. Λυσσαρίδης διαβεβαίωσε ότι "θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη λευτεριά της πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Επιτροπή Αγνοουμένων - Συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το 100μελές Συμβουλευτικό Σώμα της Παγκύπριας Επιτροπής Γονέων Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων δεν έκανε σήμερα δεκτή την εισήγηση του βουλευτή Αριστοφάνη Γεωργίου για ενοποίηση των δύο Επιτροπών Αγνοουμένων, για λόγους αρχής αλλά κάλεσε όλους όσοι έχουν αποχωρήσει από την Επιτροπή να επιστρέψουν για να εκλέξουν, σε κοινές εκλογές, τη νέα Επιτροπή.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Σώματος για να αποφασίσουν επί του θέματος της ενοποίησης των δύο Επιτροπών, αλλά και για συζήτηση θεμάτων ουσίας.

    Η εισήγηση που προέβαλε ο κ. Γεωργίου προνοούσε μεταξύ άλλων όπως μέλη της οργάνωσης μπορούν να είναι πρόσωπα μη συγγενείς αγνοουμένων, που θα αποτελούν ξεχωριστό Σώμα στα πλαίσια της Επιτροπής και θα έχουν δικαίωμα να εκλέγουν δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο με ξεχωριστές εκλογές.

    Επίσης, προνοούσε όπως οι εκλογές για ανάδειξη των μελών της Επιτροπής γίνουν το Σεπτέμβριο του 1999 και μέχρι τότε τα δύο συμβούλια να ενωθούν σε ένα και να διοικούν την οργάνωση.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η Παγκύπρια Επιτροπή θα ανακηρύξει εκλογές εντός του Μαρτίου, όπως εξάλλου προνοεί και το Καταστατικό της Οργάνωσης, και κάλεσε όλους τους συγγενείς αγνοουμένων να παραστούν και να εκλέξουν νέο Συμβούλιο.

    Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνεδρία του 100μελούς Συμβουλευτικού Σώματος έχει παρθεί απόφαση, στα θέματα ουσίας, όπως "ενταθούν οι προσπάθειες για συντήρηση του θέματος, να επιταχυνθεί η προσπάθεια υλοποίησης της απόφασης για εκταφές στις ελεύθερες περιοχές και να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι θέσεις του Ζιαν Πιέρ Ρίττερ σε ότι αφορά στη Διερευνητική Επιτροπή".

    Είπε εξάλλου ότι "το 100μελές Σώμα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές της Παγκύπριας Επιτροπής, της οποίας ούτως ή άλλως έχει λήξει η θητεία της, εντός Μαρτίου και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών στις οποίες θα ψηφίσουν όλοι οι συγγενείς πρώτου βαθμού των αγνοουμένων και οι εκλελεγμένοι θα είναι συγγενείς των αγνοουμένων".

    Σε ερώτηση εάν έχει ναυαγήσει το θέμα ενοποίησης των δύο Επιτροπών, ο κ. Θεοδοσίου είπε "αντιθέτως, είναι το επόμενο βήμα για την ενοποίηση διότι καλούνται όλοι όσοι έχουν αποχωρήσει από την Παγκύπρια Επιτροπή εδώ και τέσσερα χρόνια, να επιστρέψουν και να κάνουν κοινές εκλογές μαζί μας το Μάρτιο".

    Ερωτηθείς σχετικά είπε επίσης, ότι "μετά τις εκλογές αν η κυβέρνηση και η Βουλή πάρουν τη σωστή θέση θα αναγνωρίζουν ως Επιτροπή, η οποία δικαιούται να χειρίζεται το θέμα των αγνοουμένων, την Επιτροπή που θα εκλέξουν οι συγγενείς αγνοουμένων".

    Επεσήμανε παράλληλα ότι "ο Πρόεδρος της Βουλής έχει απόλυτο δίκαιο ότι αποτελεί πρόβλημα στην προώθηση του θέματος των αγνοουμένων η ύπαρξη δύο Επιτροπών και επιβάλλεται η άμεση και τάχιστη ενοποίηση των Επιτροπών και πιστεύουμε ότι οι εκλογές του Μαρτίου θα επιφέρουν αυτή την ενοποίηση".

    "Οποιαδήποτε πρωτοβουλία εξελιχθεί από τώρα μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου είναι ευπρόσδεκτη", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, στην ομιλία του κατά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το τρίπτυχο των προσπαθειών για προώθηση του θέματος των Αγνοουμένων τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους από την οποίαν, όπως είπε, "αναμένομε να γίνει αποτελεσματική και να βρει τους τρόπους για να μπορέσει επιτέλους να κάμει ουσιαστική έρευνα για την κάθε περίπτωση αγνοούμενου".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα έχει συνάντηση με το τρίτο μέλος της Επιτροπής Ζιαν Πιέρ Ρίττερ, ενώ επεσήμανε ότι οι οικογένειες των Αγνοουμένων σε καμιά περίπτωση θα δεχθούν οτιδήποτε λιγότερο από αυτό που διακαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο.

    Αναφορικά με το θέμα της ενοποίησης είπε ότι θέση της Επιτροπής είναι όπως μέλη θα είναι μόνο συγγενείς αγνοουμένων πρώτου βαθμού και δεύτερο, όπως η διοικούσα Επιτροπή θα αναδειχθεί από εκλογές Συγγενών Αγνοουμένων, στις οποίες όλοι οι πρώτου βαθμού συγγενείς θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

    Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "η κυβέρνηση θεωρεί ότι χωρίς την υλοποίηση της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997, που είναι η μόνη που μπορεί να μας δώσει τα απαιτούμενα στοιχεία, για τη σωστή διακρίβωση της τύχης εκείνων των αγνοουμένων μας που δεν βρίσκονται στη ζωή, με επιστημονικά μέσα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσουμε στο τέλος αυτού του προβλήματος".

    Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους συγγενείς των αγνοουμένων όπως παρέχουν αιματολογικό δείγμα στο Ινστιτούτο Γενετικής για λόγους αναγνώρισης των λειψάνων, στην περίπτωση που θα μπορέσουμε να φθάσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας.

    Μέχρι τώρα, σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος μόνον το 65 - 70 τοις εκατόν των συγγενών αγνοουμένων έχουν δώσει αίμα για το σκοπό αυτό.

    Είπε ακόμη, ότι σύντομα αναμένονται στην Κύπρο εκπρόσωποι Διεθνούς Οργανισμού για να αναλάβουν τη διεξαγωγή των εκταφών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κονοβουλευτικής Επιτροπής Αγνοουμένων Αριστοφάνης Γεωργίου είπε ότι "η εκτίμηση του Κοινοβουλίου είναι ότι τα τελευταία ένα - δύο χρόνια, μετά τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου του 1997 έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και είναι αγκάθι στην πορεία της διοχέτευσης μιας λύσης απαράδεκτης σε ότι αφορά στο Κυπριακό".

    Η Βουλή, είπε, είχε προχωρήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων για να διατηρηθεί η ελπίδα ζωντανή αναφορικά με τους αγνοουμένους και για το σκοπό αυτό πρόσφατα είχε τεθεί ένα σχέδιο δράσης για τις αναγκαίες ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

    Ηδη, είπε, έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην έδρα των της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ στη Γενεύη, τα αποτελέσματα των οποίων θα αναμένονται.

    Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έχουν διαβιβαστεί οι εκτιμήσεις της Επιτροπής σχετικά με το δείγμα γραφής που, όπως σημείωσε, έδωσε ο κ. Ρίτερ και πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί η διαφοροποίηση των θέσεων του επίσημου οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες όπως είπε, "δεν μπορούν να είναι αντίθετες με βασικές πρόνοιες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Τέλος, αναφορικά με το θέμα της ενοποίησης των δύο Επιτροπών, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η συνεχιζόμενη διάσπαση του κινήματος των αγνοουμένων προσφέρει υπηρεσίες στους αντιπάλους μας.

    "Ο στόχος", είπε "στο θέμα των αγνοουμένων είναι κοινός. Ολοι πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας δίνοντας ζωή στην ενότητα".

    Οπως είπε, "μόνη θέση αρχής στο θέμα είναι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΕΔΗ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους, όπως έπραξε και πέρσι που ήταν στην αντιπολίτευση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η καταψήφισή τους με τη μορφή που έχουν αυτή τη στιγμή δεν "θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκριση ή διαφωνία με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    Σε ομιλία του στη Βουλή, κατά την έναρξη της συζήτησης για τους τρεις προϋπολογισμούς του κράτους, ο κ. Βασιλείου υποστήριξε την ανάγκη "ενοποίησης των τριών προϋπολογισμών" ώστε να μην υπάρχει τεχνητός διαχωρισμός και την ενιαία παρουσίασή τους στη Βουλή ώστε το Σώμα να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το που πάει η οικονομία.

    "Η εισήγηση αυτή συνάδει με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις τεχνικές πλευρές με στόχο την παρουσίαση των προϋπολογισμών σαν ένα ενιαίο σύνολο μέσα σε δύο χρόνια από σήμερα", πρόθεσε.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι "δεν είναι καθόλου ευχάριστη" τονίζοντας ότι ιδιαίτερα οι τάσεις των δημοσίων οικονομικών είναι "όλες, χωρίς εξαίρεση, αρνητικές". Οπως είπε, αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι "τα τελευταία χρόνια το σύνολο των δαπανών παρουσιάζει συνεχώς σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση παρά των εσόδων".

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι πρέπει "να ληφθούν ριζικά μέτρα για να ισορροπήσουμε τις δημόσιες δαπάνες με τα έσοδα και να δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία μας" και είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω κωλυσιεργίας στην αντιμετώπιση της αύξησης των δημοσίων δαπανών και ιδίως του μισθολογίου και των τόκων.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 1999, για πρώτη φορά, το δημόσιο χρέος αναμένεται να υπερβεί το όριο του 60% που καθορίζει το Μάαστριχτ.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ εξέφρασε τις απόψεις του κόμματός του σχετικά με την ανάγκη για νέα πνοή στην οικονομία, τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, τις αναπτυξιακές και κοινωνικές δαπάνες και την αύξηση των εσόδων.

    Οπως είπε, η κατάσταση στην οικονομία "θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μελέτης από ομάδα εμπειρογνωμόνων, να υποβάλλονται οι σχετικές εισηγήσεις και να παίρνονται ανάλογα μέτρα".

    Οσον αφορά το θέμα της ΕΕ, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι φέτος "θα είναι ο πρώτος χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει η εναρμόνιση να παίρνει σάρκα και οστά και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη προσαρμογής τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τις πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε τη θέση του ότι ήταν σωστή η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο γιατί πέρα από την πολιτική του πτυχή η εγκατάστασή τους θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία.

    Επίσης, τόνισε την ανάγκη για καλές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα μέσα στο 1999, που χαρακτήρισε ως δύσκολο χρόνο, "η Κύπρος θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη της βοήθειας και συμπαράστασης της Ελλάδας, τόσο στην ενταξιακή της πορεία όσο και τις προσπάθειες μείωσης της έντασης και προώθησης λύσεως του Κυπριακού".

    Οπως είπε, παρ' όλη την αρνητικότητα του Ντενκτάς και της Αγκυρας "θα πρέπει να συνεχισθούν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για προβολή της ανάγκης να αρθεί το αδιέξοδο και να μπούμε στο δρομο λύσης του Κυπριακού".

    Τέλος, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε το σημαντικότερο γεγονός του 1998 την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [13] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμοί - ΚΕΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης "θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του 1999", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Γαλανός.

    Στην ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των τριών προϋπολογισμών του κράτους, ο κ. Γαλανός είπε ότι το ΚΕΑ θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς διότι "θεωρεί ότι το προεδρικό σύστημα που έχουμε, αλλά και οι σημερινές δύσκολες συνθήκες της ημικατοχής, δεν επιτρέπουν καταψήφιση των προϋπολογισμών".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι στους προϋπολογισμούς, στους οποίους "αντικατοπτρίζεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης", δεν υπάρχουν "σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την προσέγγιση από τα προηγούμενα έτη και απουσιάζει η έμπνευση από διάφορους τομείς, ιδιαίτερα αυτού της παιδείας".

    Αναφέρθηκε, ακολούθως στους θετικούς δείκτες της οικονομίας και είπε ότι "το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας παραμένει το ψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα".

    Ο κ. Γαλανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται, τονίζοντας ότι "λείπει η πρωτοβουλία, το όραμα, η πίστη και η αποφασιστικότητα", διότι "προτιμούμε το βόλεμα, τα δοσμένα, τα δεδομένα, τα κεκτημένα, τα εύκολα, την καλοπέραση και το σίγουρο, που δυστυχώς δεν είναι τόσο σίγουρο, σ' έναν πολύ ανταγωνιστικό κόσμο".

    "Ζούμε", είπε, "με μίαν επίπλαστη ψευδαίσθηση προστασίας και οικονομικής ασφάλειας και φοβούμαστε και δεν διακινδυνεύουμε τίποτε για την πρόοδο".

    Είπε, επίσης, ότι "τα κόμματα είναι τροχοί της δημοκρατίας, αλλά πολλές φορές καταντούν τροχοπέδη στην ελευθερία και την πρόοδο".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "ο κόσμος ξυπνά" και ότι είναι αυτό "που μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν οι απαραίτητες τομές στον τρόπο σκέψης, τόσο όσον αφορά το πολιτικό μας πρόβλημα, όσο και την ανάγκη δομικών και διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού, χωρίς την απώλεια ούτε της πατρίδας μας, ούτε της οικονομίας μας, αλλά προπαντός ούτε της αξιοπρέπειάς μας".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί" για το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι "παραμονεύουν δυσκολίες και κίνδυνοι και οι πιέσεις των ξένων κέντρων σε βάρος μας θα συνεχίζονται και θα πληθαίνουν".

    Εξέφρασε, επίσης, υποστήριξη προς τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσει τις προσπάθειές του προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε μιαν τέτοια κυβέρνηση και να συμβάλει, "στο πλαίσιο επαφών και σχέσεων με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, στην επίτευξη αυτού του στόχου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 January 1999 - 19:46:13 UTC