Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Χέρκους
  • [02] "Αναγέννηση" - Μακάριος - Ανακοίνωση
  • [03] Πολίν Γκριν - LGR
  • [04] Πρωθυπουργός Φιλανδίας - Σημίτης
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιτηρίου
  • [06] Κυπριανού - Δηλώσεις - Βασιλείου - S300 - Χέρκους
  • [07] Κυπριανού - Ιρλανδοί Προέδροι Βουλής και Γερουσίας

  • [01] Εκπρόσωπος - Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμο να γίνει συζήτηση για τη δέσμη ιδεών Γκάλι αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι οι θέσεις του Προέδρου Κληρίδη για το θέμα είναι γνωστές και ότι υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για το εθνικό θέμα.

    Παράλληλα τονίζει ότι δεν θα προβεί, στο παρόν στάδιο, σε αξιολόγηση της διαδικασίας του πήγαινε - έλα που διεξάγει η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους αφού δεν γνωρίζει τί διαμοίβεται μεταξύ της κ. Χέρκους και του Τ/Κ ηγέτη.

    Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αξιωματούχου των ΗΕ μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Είναι γνωστές οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ότι αφορά τη δέσμη ιδεών Γκάλι. Δεν νομίζω να ήταν σωστό και χρήσιμο να μπούμε και πάλι σε μια εσωτερική ανάλυση και συζήτηση γύρω από τέτοια θέματα αυτή τη στιγμή, " δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι η διαπραγματευτική μας τακτική δεν είναι ανάγκη να γίνει αντικείμενο μιας εσωτερικής συζήτησης, η οποία, μπορεί να μην μας επιτρέψει να κινούμαστε στο πλαίσιο των σωστών χειρισμών.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια, που πρέπει η δική μας πλευρά να αφαιθεί να καθορίζει τη διαπραγματευτική της τατκική με βάση τις γνωστές απόψεις και των προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και άλλα θέματα τακτικής.

    "Είναι γνωστές οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου γύρω από την τακτική και στρατηγική του εθνικού μας προβλήματος και θεωρούμε ότι υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του προβλήματος," είπε. Σημείωσε μάλιστα ότι ίσως θα ήταν και προς όφελος του κ. Ντενκτάς και της τουρκικής πλευράς, ο οποίος αυτή τη στιγμή τηρεί μια πλήρως αδιάλλακτη θέση σε θέματα ουσίας και μια εσωτερική συζήτηση δεν θα βοηθούσε τους δικούς μας χειρισμούς.

    Σε ερώτηση εάν η δέσμη ιδεών Γκάλι βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε και πάλι ότι αυτή την περίοδο η κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμο ότι πρέπει η εσωτερική πολιτική να αναλωθεί σε συζήτηση για τις ιδέες Γκάλι αφού αυτό δεν εξυπηρετεί τη διαχείριση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση συμφωνεί με την εκτίμηση της κ. Χέρκους ότι ενόσω συνομιλεί υπάρχει πρόοδος, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι συμμετέχει στη διαδικασία πήγαινε - έλα γιατί βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    "Η κυβέρνηση συμμορφώνεται πλήρως με τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΓΓ, πιστεύει ότι το πλαίσιο των ΗΕ είναι το πλέον κατάλληλο για να διεξάγεται η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και θα αξιολογήσει τη διαδικασία όταν ολοκληρωθεί," δήλωσε.

    "Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να αξιολογήσουμε τη διαδικασία γιατί δεν γνωρίζουμε τι διαμοίβεται μεταξύ της κ. Χέρκους και του κ. Ντενκτάς," είπε, προσθέτοντας ότι όταν θα έρθει η ώρα η κυβέρνηση να αξιολογήσει την εν λόγω διαδικασία θα δώσει τη δική της θέση.

    Σχολιάζοντας τη διάρκεια των συνομιλιών της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και η κ. Χέρκους έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι καμιά διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ'άπειρον.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για την επανάληψη της υποστήριξης της διαδικασίας του ΓΓ από τα ΗΕ και τη Βρετανία, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό είναι συνήθης στάση του διεθνούς παράγοντα.

    Οον αφορά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για ενδεχόμενη προσφυγή στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, διευκρίνισε ότι υπάρχει η πρόθεση για προσφυγή αλλά θα επανεκτιμιθούν τα δεδομένα εκείνης της στιγμής.

    Αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της απαγκίστρωσης, ο κ. Στυλιανίδης τις χαρακτήρισε "εποικοδομητικές" και τους χειρισμούς της συνεπείς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να έχει κατ'ιδίαν συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για την επιστολή του προς το ΓΓ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) "Αναγέννηση" - Μακάριος - Ανακοίνωση

    Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η πρόσφατη απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης για ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο, δυστυχώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αγωνιστική γραμμή που υιοθέτησε και ακολούθησε μέχρι τέλους ο Εθνάρχης" Μακάριος.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Παράταξης Κυπρίων Επιστημόνων "Αναγέννηση" με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Εθνάρχη Μακαρίου, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος ηγέτης "αντλούσε την δύναμη της αγωνιστικότητάς του απο το λαό με τον οποίο έγινε ένα από την πρώτη στιγμή, δεν ενεργούσε απλά εξ ονόματός του, αλλά, ήταν πάντοτε βέβαιος ότι εξέφραζε τους πραγματικούς του πόθους και επιθυμίες".

    Η Παράταξη καλεί "τους κυβερνώντες και όλους αυτούς που προσπαθούν να ταυτιστούν με τον Εθνάρχη, άν το εννοούν πραγματικά, να ταυτιστούν με την πολιτική και τις διακηρύξεις του, όχι με λόγια αλλά με έργα".

    "Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα προς τον κυπριακό ελληνισμό", αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι "αυτό είναι και το καλύτερο μνημόσυνο που αρμόζει στον Εθνάρχη σήμερα, ημέρα της ονομαστικής του εορτής".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Πολίν Γκριν - LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό, υπό το φως της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, επεσήμανε σήμερα η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Πολίν Γκριν.

    Σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν είπε ότι "υπάρχουν διάφορες απόψεις ανάμεσα στους Κύπριους για το εάν ήταν σωστό ή λάθος να ακυρωθεί" η έλευση των πυραύλων στο νησί, προσθέτοντας ότι η προσωπική της άποψη είναι ότι η απόφαση αυτή "έχει αφαιρέσει με μιαν κίνηση το μεγαλύτερο εμπόδιο που είχαμε για να προχωρήσουμε".

    Η κ. Γκριν εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι μια σημαντική και πολύ λογική κίνηση από την κυπριακή Κυβέρνηση" κι επεσήμανε ότι "υπάρχει τώρα μια μεγάλη δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα για πρόοδο, για να αναλάβει κάποιαν πρωτοβουλία", ώστε η απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης "να θυσιάσει τους πυραύλους να μην είναι η μοναδική χειρονομία".

    Αναφερόμενη στη διαδικασία πήγαινε - έλα της Ειδικής Αντιπροσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους, η κ. Γκριν εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συνομιλίες, επισημαίνοντας ότι η Ντέιμ Αν "είναι μια πολύ αποφασισμένη κυρία".

    Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για "τον τρόπο που παραμένει εντελώς σιωπηλή για το τι κάνει", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο για την κουλτούρα της Κύπρου", και επεσήμανε παράλληλα ότι ο χειρισμός του θέματος των πυραύλων "τόσο δημόσια ήταν επιζήμιος προς τη λύση του".

    "Ελπίζω", είπε, "ότι αυτό που κάνει, με το να παραμένει σιωπηλή, να μην αυξάνει τις προσδοκίες, αλλά να εργάζεται στο παρασκήνιο", είναι ακριβώς αυτό "που θέλουμε να κάνει η διεθνής κοινότητα, να βρει χάσματα και χώρο για επίτευξη προόδου".

    Τέλος, η κ. Γκριν χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα η Ντέιμ Αν κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πετύχει κάποιαν πρόοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Πρωθυπουργός Φιλανδίας - Σημίτης

    Αθήνα,Ελλάδα,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας Πάαβο Λίπονεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και χαρακτήρισε στόχο πρώτης προτεραιότητας την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Λίπονεν, ο οποίος πραγματοποιεί απο χθες επίσκεψη στην Αθήνα, είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Αναφερόμενος στα Ελληνο - τουρκικά προβλήματα ο κ. Λίπονεν, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 1999, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Οι συνομίλιες μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, κάλυψαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά πρωτίστως την πορεία των ευρωπαϊκών εξελίξεων και ειδικότερα τα ζητήματα των ιδίων πόρων της ΕΕ και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, θέματα για τα οποία υπάρχει σαφής σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΦΖ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     96.63  ( 0.34)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 3,694,422
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,457,199  112.18 ( 0.72)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    88,355   60.34 (-0.03)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   670,473   76.89 (-1.32)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   229,061   89.18 (-0.67)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   232,575   74.33 ( 1.03)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   343,120   46.03 ( 1.63)
            Αλλες Εταιρείες            £   161,642   84.52 (-0.44)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Κυπριανού - Δηλώσεις - Βασιλείου - S300 - Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά ότι συκοφοντεί τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου και του απηύθυνε θερμή παράκκληση να συναντηθούν και να μιλήσουν για το θέμα "ξεκάθαρα και παστρικά".

    Εκφράζοντας τη λύπη του επειδή, όπως υποστήριξε, "ο κ. Βασιλείου συνεχίζει να προκαλεί", ο κ. Κυπριανού απέρριψε δηλώσεις του Προέδρου των Ε.ΔΗ για συκοφαντία εναντίον του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ούτε συκοφαντία είναι, ούτε κομματική ή προσωπική αντιδικία".

    Διερωτήθηκε μάλιστα "από πού γνωρίζει ο Γιώργος Βασιλείου ότι δέν έχω στοιχεία".

    "Καλά ή κακά αναφέρθηκαν ορισμένα πράγματα δημόσια", επεσήμανε. Ο κ. Βασιλείου, σημείωσε, διαδραματίζει "σοβαρό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου" και πρόσθεσε ότι "τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια φοβερή κρίση για το μέλλον του τόπου, την πιό κρίσιμη φάση".

    "Δεν βγάζω από τη φαντασία μου αυτά τα πράγματα. Δεν είμαι εγώ η πηγή των πληροφοριών, ούτε είμαι ο μόνος που γνωρίζει. Υπάρχουν και άλλοι, όχι πολλοί ίσως...", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Τονίζοντας ότι δεν αποκαλεί τον κ. Βασιλείου ή κανένα άλλο "προδότη", είπε πως "υπάρχουν άνθρωποι, όχι μόνο στην Κύπρο, που θέλουν να είναι ευχάριστοι σε κάποιους, γιατί κάτι άλλο έχουν υπόψιν τους και χρειάζονται αυτό το πράγμα".

    Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε "θερμή παράκκληση" προς τον κ. Βασιλείου να "δεχθεί" να συναντηθούν, για να μιλήσουν "ξεκάθαρα και παστρικά γι'αυτό το θέμα", επισημαίνοντας ωστόσο ότι άν δεν επιθυμεί να πράξει κάτι τέτοιο ο κ. Βασιλείου, "δεν μπορώ να τον υποχρεώσω".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "το θέμα κλείνει δημόσια αυτή την ώρα", υπογραμμίζοντας όμως ότι για τον ίδιο δεν κλείνει το θέμα.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη θέση του διαπραγματευτή της ενταξιακής πορείας ως "υπερυπουργού" της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ένσταση σ'αυτό, "αρκεί να εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον".

    S300 - Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

    Αναφερόμενος στην ακύρωση της εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "εξακολουθούμε να περιμένουμε να δούμε ποιό ήταν το αντάλλαγμα. Για μας δεν είναι μόνο το θέμα των πυραύλων, είναι και το περιεχόμενο του Δόγματος που πρέπει να ξεκαθαρίσει".

    "Αντί ανταλλαγμάτων, βλέπουμε άλλες κινήσεις από δικής μας πλευράς, ενώ απο τουρκικής πλευράς απόλυτη άρνηση στα πάντα", επεσήμανε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση αλλά "συστηματική προώθηση απαράδεκτων διευθετήσεων".

    Επισημαίνοντας ότι αυτό ίσως να μην μπορεί να χαρακτηρισθεί επιβολή λύσης, υπογράμμισε ότι αποτελεί "προώΘηση λύσεων που σίγουρα στηρίζονται, όπως έλέχθη σε διπλωματικούς κύκλους, στην παραδοχή ύπαρξης δύο χωριστών γεωγραφικών και εθνικών οντοτήτων. Θα είμαστε οι ευτυχέστεροι των πάντων εάν όλες αυτές οι αρνητικές προβλέψεις αποδειχθεί ότι δεν είναι σωστές", τόνισε και υποσχέθηκε ότι "άν υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη θα βοηθήσουμε και θα αγωνιστούμε".

    Επαναλαμβάνοντας ότι "η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν μπορεί να λαμβάνει γνώση εκ των υστέρων για οποιαδήποτε κίνηση η οποία γίνεται" ο κ. Κυπριανού αποδέχθηκε τη σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά επεσήμανε ότι "για να δώσει συμβουλή το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να είναι ενήμερο".

    Αν Χέργκους - Δέσμη Ιδεών Γκάλι

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους για τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΗΚΟ εξέλεξε τον κ. Κληρίδη για να αποδεσμευτεί η Κύπρος απο τις ιδέες αυτές που ήταν η βάση της πολιτικής Βασιλείου, όπως επεσήμανε.

    "Σήμερα εμφανίζονται και πάλι οι Ιδέες Γκάλι και απ 'ότι αντιλαμβάνομαι είναι στο τραπέζι. Δεν είπε κανένας πως δεν είναι στο τραπέζι. Αντιθέτως η κ. Χέρκους τόνισε τη σημασία τους και αυτή την ώρα, βασικά, στενοί συνεργάτες είναι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Βασιλείου", πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτό "είναι εξέλιξη που πρέπει να ανησυχεί".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε επίσης ότι δέν είναι μόνο από την κ. Χέρκους που ακούει κανείς ότι οι Ιδέες Γκάλι είναι εκεί, αλλά "και από άλλους".

    Είπε μάλιστα ότι "ακούμε και κάτι που μπορεί να βγαίνει σαν συμπέρασμα απο τις Ιδέες Γκάλι αλλά δεν τόλμησε κανείς να το πει προηγουμένως, την ξεκάθαρη τοποθέτηση περί δύο χωριστών οντοτήτων. Εβγαινε", όπως είπε, "και από τις Ιδέες Γκάλι χωριστή κυριαρχία, όμως εδώ είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα, πολύ φοβούμαι, από μέρους Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Εν τω μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου ζήτησε όπως στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού προστεθεί ότι ο Πρόεδρος του κόμματος "υπέδειξε στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι είναι μέγα σφάλμα η διευθέτηση συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ, εκτός Προεδρικού".

    Οπως έχει ήδη μεταδοθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή γεύμα εργασίας με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ, στην οικία του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάντεν.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Κυπριανού - Ιρλανδοί Προέδροι Βουλής και Γερουσίας

    Λάρνακα,Κύπρος,18/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την πλήρη υποστήριξη της χώρας τους στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής της Ιρλανδίας, Σιέϊμους Πάτισον, και ο Πρόεδρος της Γερουσίας, Μπράϊαν Μαλούλι, κατά την άφιξή τους στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Οι Ιρλανδοί επίσημοι, τους οποίους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ανέφεραν ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν κατά τις επαφές τους στο νησί.

    Οπως είπε ο κ. Πάτισον η επίσκεψή τους στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στην ιστορία των δυο λαών, η οποία, όπως είπε, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες.

    Ο Πρόεδρος της Ιρλανδικής Γερουσίας ανέφερε ότι η επίσκεψή τους στο νησί θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών και είπε ότι προσβλέπουν στην ημέρα που Κύπρος και Ιρλανδία θα είναι και οι δυο μέλη της ΕΕ.

    Υποδεχόμενος τους δύο Ιρλανδούς επισήμους, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι "οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας ήταν πάντα φιλικές.

    Είναι ο ιρλανδικός λαός μεταξύ εκείνων που καταλαβαίνουν πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε", συνέχισε.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "όταν μιλούμε για συνεργασία δεν μιλούμε μόνον επί επιπέδου κοινοβουλίων αλλά και επιπέδου κυβερνήσεων".

    "Η Ιρλανδία", συνέχισε, "είναι μια από τις βασικές χώρες που μας υποστηρίζουν απόλυτα στην προσπάθειά μας για ένταξη στην ΕΕ".

    Ανέφερε επίσης ότι οι τέτοιες επαφές είναι πάρα πολύ χρήσιμες, ιδιαίτερα για την Κύπρο, σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά και στις ίσως κρισιμότερες που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον.

    Αύριο οι Ιρλανδοί επίσημοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ενώ ακολούθως θα έχουν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Οι Ιρλανδοί επίσημοι κατά τη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψής τους στην Κύπρο θα επισκεφθούν το ιρλανδικό απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στο νησί, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Πάφο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 18 January 1999 - 19:46:10 UTC