Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Κυπριακή Βουλή
  • [02] Νέοι Ορίζοντες - Επιστολή Κληρίδη
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [05] Ρέππας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [06] Ενταξή ΕΕ - Κύπρος
  • [07] Σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό σχήμα - Λυσσαρίδης

  • [01] ΕΕ - Κυπριακή Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ, υποστήριξε σήμερα την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εκτός από τις καλές στιγμές, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά την εναρμόνιση της νομοθεσίας με αυτήν της ΕΕ.

    Μιλώντας στη Βουλή όπου η ειδική ομάδα της ΕΕ είχε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Μάουρερ σημείωσε ότι θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι τηλεπικοινωνίες στην Κύπρο και τόνισε ότι η τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Μάουρερ εξήρε το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι το Κοινοβούλιο έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαδικασία εναρμόνισης.

    Ανέφερε, επίσης, ότι "οι συνομιλίες αφορούν τώρα την εισαγωγή της νομοθεσίας της ΕΕ", προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνει τώρα η Κύπρος είναι να την εισάξει και να την εφαρμόσει.

    "Η Βουλή", είπε, "έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια αυτή, ως το αρμόδιο σώμα για την εφαρμογή" της εν λόγω νομοθεσίας.

    Ο κ. Μάουρερ σημείωσε ότι "υπάρχουν γενικές αμφιβολίες για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τόσες υποψήφιες" χώρες, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα βιώσει καλές αλλά και δύσκολες στιγμές.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος "αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως ένα κανονικό κράτος μέλος, αλλά ως ιδεώδες μέλος", προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι "η κυριαρχία θα έρθει στις Βρυξέλλες" αλλά και ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να επηρεάζει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μάουρερ είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να γνωρίζει ότι "κατά τα επόμενα μερικά χρόνια θα σας αντιμετωπίζουμε όχι με πολλήν αγάπη, αλλά υπάρχει ο στόχος η Κύπρος να γίνει μέλος της ΕΕ".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Μάουρερ είπε ότι "υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο, όλοι το γνωρίζουν" και τόνισε ότι "θα πρέπει να εργάζεστε ωσάν να είσασταν ήδη μέλος της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Ευρώπης εδώ στη Βουλή".

    "Χρειαζόμαστε", είπε, "την παρουσία των ανθρώπων σας στις Βρυξέλλες εάν δεν κατανοούμε το πρόβλημά σας και θέλουμε να το κατανοήσουμε, για να ενεργήσουμε με καλό τρόπο για τη χώρα σας, διότι ενδιαφερόμαστε όπως αυτή η διαδικασία και η ένταξη της Κύπρου είναι θετικό βήμα για το λαό σας.

    Αναφερόμενος στην αποστολή του στην Κύπρο, ο κ. Μάουρερ είπε ότι επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι θα πρέπει να φιλευθεροποιηθούν οι τηλεπικοινωνίες νωρίτερα απ' ότι προτείνεται στη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει έκθεση προόδου επί του θέματος.

    Ο δεύτερος στόχος της αποστολής του, είπε, είναι να ετοιμάσει "το δεύτερο γύρω των συνομιλιών", προσθέτοντας ότι "η Γερμανία υποστηρίζει την επέκταση των διαπραγματεύσεων σε άλλα οκτώ κεφάλαια" από τα 31 της νομοθεσίας της ΕΕ.

    Εχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες για τα πρώτα οκτώ κεφάλαια, πλην αυτού των τηλεπικοινωνιών, και η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει τις διαπραγματευτικές της θέσεις για τα επόμενα οκτώ κεφάλαια, στα οποία έκανε αναφορά ο κ. Μάουρερ.

    "Η προετοιμασία για τα οκτώ κεφάλαια αρχίζει τώρα", είπε ο κ. Μάουρερ, προσθέτοντας ότι πρέπει "να ετοιμάσουμε το έγγραφό μας για τα τέσσερα κεφάλαια στα μέσα Φεβρουαρίου".

    Ο κ. Μάουρερ είπε ότι τα κεφάλαια που συζητούνται τώρα "είναι πολύ πιο δύσκολα" και αφορούν την ελευθερία διακίνησης, τη νομοθεσία για τις εταιρείες, και την πολιτική ανταγωνισμού, που είναι όλα "ευαίσθητα κεφάλαια για την ΕΕ και τις υποψήφιες" χώρες.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι εξέθεσε στον κ. Μάουρερ την εμπειρία του "από παρόμοιες συνομιλίες με άλλες χώρες".

    Είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συνεργάζεται με τον κύριο διαπραγματευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ένταξη στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την επίσκεψη του κ. Μάουρερ στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Νέοι Ορίζοντες - Επιστολή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν "είναι αυθαίρετη και συνιστά παρέκκλιση απ'ό,τι ο Πρόεδρος μέχρι τώρα έκανε γνωστό στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΝΕ.Ο υπογραμμίζουν εξάλλου ότι "είναι επιβεβλημένη η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και χάραξη πολιτικής".

    "Η επιστολή Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν" αναφέρει η ανακοίνωση "επαναφέρει στο προσκήνιο τις Ιδέες Γκάλι. Μέσα απί την αποδοχή του ψηφίσματος 1217 το οποίο παραπέμπει στην Δέσμη Ιδεών, ο Γλαύκος Κληρίδης φαινεται να αθετεί και τις προεκλογικές υποσχέσεις του 1993 για τροποποίηση - βελτίωση των Ιδεών Γκάλι, με "αποτέλεσμα η Δέσμη και τα Μέτρα Οικοδόμισης Εμπιστοσύνης να αναβιώνουν κάτω από τις χείριστες για την πλευρά μας περιστάσεις".

    "Είναι φανερό", αναφέρει η ανακοίνωση των ΝΕ.Ο ότι "μετά την αποδυνάμωση των εξοπλιστικών σχεδιασμών και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας κράτους - λαού, οι ξένοι επιδιώκουν επιβολή δυσμενών μέτρων για την πλευρά μας".

    Προστίθεται ακόμα ότι είναι ενδεικτικό πως, αφού "μας ξεγύμνωσαν" αρνούνται να αποτρέψουν την Αγκυρα απο του να παραγγείλει πυραύλους τύπου Πάτριοτ, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μπορούν να πλήξουν την Κύπρο και την Ελλάδα.

    "Εκεί που ο Πρόεδρος και αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ διαβεβαίωναν εδώ και χρόνια για τον ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι, φαίνεται ότι αυτές βρυκολακιάζουν, κατά τις υποδείξεις των Αγγλο - αμερικανών" υποστηρίζουν οι ΝΕ.Ο και διερωτούνται "πού αντιστέκεται ο Πρόεδρος, πού είναι ο διεκδικητικός ρεαλισμός των επιλογών του και πού είναι η στρατηγική του".

    Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει ότι "δυστυχώς οι κυβερνώντες εξακολουθούν να παραπλανούν περί κινητικότητας" προσθέτοντας ότι "δεν πείθουν όμως, αφού τέτοιες υποσχέσεις είχαμε και προεκλογικά, αλλά κατέληξαν στο γνωστό φιάσκο Χόλμπρουκ με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η όποια κινητικότητα", καταλήγουν οι ΝΕ.Ο "θα είναι δυστυχώς και πάλι αρνητική, και προς την κατεύθυνση άσκησης πιέσεων προς την πλευρά μας, στις οποίες ο Πρόεδρος φαίνεται να ενδίδει".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     96.30  ( 0.47)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,548,491
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,409,877  111.38 ( 0.75)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   145,206   60.36 (-0.05)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,205,907   77.92 ( 0.12)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   371,247   89.78 (-0.43)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   233,383   73.57 ( 1.95)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   353,752   45.29 (-1.86)
            Αλλες Εταιρείες            £   244,057   84.89 ( 0.28)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [04] Κυπριανού - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή για το όλο φάσμα του κυπριακού προβλήματος απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σήμερα το πρωί, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ με δηλώσεις ο κ. Κυπριανού καταγγέλει την Κυβέρνηση για έλλειψη πληροφόρησης των πολιτικών κομμάτων για τις κινήσεις της.

    Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση εθιμοτυπικής επίσκεψης του Υφυπουργού Υγείας της Κίνας, Λόνγκ Ουάνγκ, στην οικία του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επιστολή δίνει "έμφαση στο θέμα του περιεχομένου του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), στο θέμα των χειρισμών και γενικότερα των πιθανών εξελίξεων ενόψει των πρωτοβουλιών οι οποίες αναλαμβάνονται" στο Κυπριακό.

    Σημείωσε επίσης ότι θα διαβιβασθεί επιστολή και στον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, μέσω του Επιτετραμένου της Ελλάδας

    Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των επιστολών καθώς, όπως είπε, "δεν είναι σωστό, ιδιαίτερα πριν το μελετήσουν οι παραλήπτες".

    Ερωτηθείς πότε περιμένει τις απαντήσεις στις δύο επιστολές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμα απλώς "εκφράζεται αγωνία, παρουσιάζονται προβληματισμοί, εγείρονται ερωτήματα τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε για να μπορέσουμε υπέυθυνα να συμβάλουμε σε μια, κατά τη γνώμη μας, αναγκαία νέα στρατηγική και αντιμετώπιση των προβλημάτων".

    Εξάλλου σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν το περιεχόμενο της επιστολής, είπε ότι αυτός απέστειλε την επιστολή στον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι δεν "έχει κανένα πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατάγγειλε ακόμη την Κυβέρνηση ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε εκ των προτέρων ενημέρωση για την αποστολή της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    "Αν θα ενημερωνόμαστε πρέπει να ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων", είπε. Εξάλλου απαντώντας σε σχόλιο ότι η Κυβέρνηση τόνισε ότι δεν πρόκειται για κίνηση υποχώρησης ή παγώματος των εξοπλισμών αλλά για κίνηση τακτικής ή διπλωματικού ελιγμού, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, και ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο έχει αναλάβει η Κυβέρνηση δέσμευση για πάγωμα των εξοπλισμών.

    Κατάγγειλε, εξάλλου, το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα πληροφορούνται κάποιες κινήσεις από δημοσιεύματα ενώ δεν ζητείται η γνώμη τους πριν ληφθεί κάποια απόφαση για κάποια κίνηση από την Κυβέρνηση.

    "Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τίποτα πλέον. Καταγγελόμεθα εμείς για διαρροή, οι διαρροές βασικά από, ότι καταλαβαίνω, προέρχονται από την Κυβέρνηση", σημείωσε.

    "Μπορεί να μην είναι μεγάλης σημασίας κίνηση όμως κάθε κίνηση στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο σκεπτικό, κάποιο προγραμματισμό", επεσήμανε.

    "Μπορεί να τα έχουν όλα υπόψην ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι στενοί του συνεργάτες. Αλλά αν χρειάζεται η γνώμη της πολιτικής ηγεσίας δεν μπορεί να δοθεί τουλάχιστον όσον αφορά εμάς κατ' αυτό τον τρόπο", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει ότι θα έχει η Κυβέρνηση την ευχέρεια για εξοπλιστικά προγράμματα τη στιγμή που στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι για ένα τακτικό χρονικό διάστημα δεν θα προβεί σε εξοπλισμούς, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει το παρασκήνιο ούτε και γιατί έγινε αυτή η κίνηση, προσθέτοντας ότι ούτε την καταδικάζει, ούτε την υποστηρίζει.

    Δεν γνωρίζει "τίποτα", συμπλήρωσε, "για το τί προτίθεται να κάνει είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" και έτσι δεν εξέφρασε "υπεύθυνη", όπως είπε, γνώμη.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει κατά πόσον η επιστολή Κληρίδη έρχεται σε σύγκρουση με την πάγια θέση της Κυβέρνησης για συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επιστολής προτού προβεί σε περισσότερες δηλώσεις.

    Τέλος ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα της απαγκίστρωσης ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών είναι ότι "δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε κατοικημένες περιοχές σε οποιονδήποτε, είτε Ηνωμένα Εθνη λέγονται είτε οτιδήποτε άλλο" προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα απαγκίστρωσης και πως αυτό είναι γνωστό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [05] Ρέππας - Κυπριακό - ΕΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της, Δημήτρη Ρέππα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, δια των δύο τελευταίων ψηφισμάτων του ΟΗΕ απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αναγνώρισης "δύο κυρίαρχων κρατών" στην Κύπρο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχιστεί κανονικά, αν και δεν αποκλείεται να προβληθούν εκ νέου δυσκολίες.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης αναστολής της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι "δεν πρόκειτε να υπάρξει αλλάγη ή παράκαμψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων" για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφέρθηκε μάλιστα σε παλαιότερη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, όταν η χώρα του ασκούσε την προεδρία της ΕΕ, ότι αυξήθηκε η εκτίμηση της ΕΕ μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τους ρωσικούς πυραύλους S300.

    Κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, ο κ. Ρέππας είπε ότι "υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν", αλλά "παρά τα εμπόδια που παρεμβάλλονται, είναι μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων" και σύμφωνα με την πορεία των διαπραγματεύσεων των άλλων υπό ένταξη χωρών της Κεντρικής και Ανατολίκης Ευρώπης.

    Ο Ελληνας Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να παραμείνει "αιχμάλωτος" των διαθέσεων της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι αυτό το έχει υπόψην της η διεθνής κοινότητα και φυσικά η ΕΕ.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, που υποστήριξε ότι η ιδέα της υπάρξης δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο τελικά θα υπερισχύσει, ο κ. Ρέππας είπε ότι "απάντηση στους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς έδωσαν τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας", που σαφώς αναφέρονται στη λύση της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας ότι δια των ψηφισματων του Συμβουλίου Ασφαλείας τίθεται τέλος στις ορέξεις της Τουρκίας για "δύο ξεχωριστα κράτη στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [06] Ενταξή ΕΕ - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ολοκλήρωση της εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου σ' επτά ακόμη κεφάλαια, αποτελεί το βασικό στόχο της γερμανικής προεδρίας, στο πλασιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι υποψίφιες χώρες.

    Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής προεδρίας στις Βρυξέλλες, η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου στους επτά τομείς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε συλλογικό (όλων των χωρών μαζί) και διμερές επίπεδο (Υπουργοί Εξωτερικών), εώς τον προσεχή Μάιο.

    Αυτό θα επιτρέψει τη σύγκλιση υπουργικής συνάντησης (Υπουργών Εξωτερικών) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των έξι υποψήφιων χωρών, ανάλογη με αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, η οποία θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση.

    Τα νέα κεφάλαια που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εώς το Μάιο είναι τα εξής: Ελεύθερη Διακίνηση Προϊόντων, Ανταγωνισμός, Αλιεία, Στατιστικές, Προστασία Καταναλωτών, Τελωνειακή Ενωση και Εξωτερικές Σχέσεις. Με την εξαίρεση των παραπάνω κεφαλαίων, ο συνολικός αριθμός θα φτάσει στα 14.

    Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν μείνει ανοικτά ορισμένα κεφάλαια όπως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και οι τηλεπικοινωνίες και με τις έξι χώρες. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες και επί των δύο κεφαλαίων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο πραγματοποιούνται με κανονικό ρυθμό και μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ιδιαίτερα προβλήματα.

    Υπογράμμισαν επίσης ότι σε επίπεδο Συμβουλίου της ΕΕ, ούτε η γερμανική προεδρία αλλά ούτε και καμιά άλλη χώρα, έχουν συνδέσει την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου με το πολιτικό πρόβλημα του νησιού.

    Ταυτόχρονα δεν έχει τεθεί θέμα εξαίρεσης από τις διαπραγματεύσεις ορισμένων κεφαλαίων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [07] Σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό σχήμα - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν σήμερα τα πέντε κόμματα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό σχήμα.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι θα ακολουθήσει τώρα η σύσταση επιτροπών για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, ώστε να καταλήξουν τα πέντε κόμματα στο καταστατικό του νέου σχήματος, προσθέτοντας ότι είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

    Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν τα κόμματα ΕΔΕΚ, Ενωμένοι Δημοκράτες και Νέοι Ορίζοντες καθώς και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και η Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ήταν με "μεγάλη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση" που ανακοίνωνε ότι "υπήρξε συμφωνία σε ένα πλαίσιο αρχών".

    Είπε, επίσης, ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα καθοριστούν επιτροπές για να μελετήσουν το κείμενο που "διατυπώνει ένα γενικό πλαίσιο αρχών", προσθέτοντας ότι "ασφαλώς οι διάφορες πλευρές που συνιστούν το μελλοντικό μεγάλο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν απόψεις επί ορισμένων σημείων, κατά τη λεπτομερή επεξεργασία του εγγράφου αρχών".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της επεξεργασίας που θα γίνεται.

    Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι "όσο προχωρεί αυτό το κείμενο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η συνοχή, πάντοτε με την πολυφωνία, η οποία είναι και το χαρακτηριστικό ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κινήματος".

    Στη συνέχεια, ο κ. Λυσσαρίδης χαιρέτισε την "κατ' αρχήν απόφαση του ΔΗΚΟ να εμπλακεί στο γίγνεσθαι αυτού του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος", προσθέτοντας ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το ΔΗΚΟ την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη συνάντηση των κομμάτων που θα αποτελούν το νέο πολιτικό σχήμα "θα υπάρχει και η ηγεσία του ΔΗΚΟ, το οποίο ανήκει σ' αυτόν το χώρο".

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το σχέδιο καταστατικού που ετοιμάστηκε, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "ακόμα τώρα θα αρχίσουν οι επιτροπές για το καταστατικό", εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το καταστατικό του κινήματος "να αντιπροσωπεύει παραγματικά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κίνημα, το οποίο να αντιπροσωπεύει την επιθυμητή πολυφωνία, που υπάρχει σ' αυτό το κίνημα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχει και κάποιες "επιμέρους απόψεις, οι οποίες συζητούνται", επισημαίνοντας ωστόσο ότι "έχουμε καταλήξει σε ένα βασικό πλαίσιο αρχών και πάνω σ' αυτό θα γίνει επεξεργασία".

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι απόψεις πάνω στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρες, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι "οι αρχές είναι ξεκάθαρες για όλα τα θέματα".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι όλοι είναι "ευπρόσδεκτοι σ' αυτήν την προσπάθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 January 1999 - 18:46:08 UTC