Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανοί - Ακάμας
  • [02] Χριστόφιας - Υγεία
  • [03] Ομήρου - ΕΔΕΚ - S300
  • [04] Οικολόγοι - Ακάμας - Βρετανοί

  • [01] Βρετανοί - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην κατεδάφιση εγκαταστάσεων των βρετανικών στρατευμάτων στη χερσόνησο του Ακάμα έχουν προχωρήσει, από νωρίς το πρωί, ομάδες οικολόγων και άλλων πολιτών.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, "ομάδες οικολόγων και άλλων ενεργών πολιτών έχουν αναλάβει την κατεδάφιση των παράνομων εγκαταστάσεων των βρετανικών στρατευμάτων στη χερσόνησο του Ακάμα με επιτυχία."

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "το πεδίο βολής των Βρετανών στον Ακάμα δεν υφίσταται πλέον".

    Σημειώνει εξάλλου, ότι "η ενέργεια αυτή στοχεύει να υπογραμμίσει τη διάθεση για δυναμική αντιμετώπιση των προγραμματισμένων για τις 7 και 8 Ιανουαρίου στρατιωτικών γυμνασίων των Βρετανών στον Ακάμα".

    Οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές υπογραμμίζουν επίσης ότι "η Μεγάλη Βρετανία οφείλει να αναλάβει το κόστος του καθαρισμού της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής από τα επικίνδυνα και άλλα υπολείμματα των στρατιωτικών ασκήσεων και να εγκαταλείψει κάθε διεκδίκηση της περιοχής".

    Τέλος, τονίζει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης και προστασίας της χερσονήσου του Ακάμα". (ΚΥΠΕ//ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Χριστόφιας - Υγεία

    Λευκωσία,Κύπρος,03/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (βρογχοπνευμονία), πνευμονικό οίδημα και οξεία επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας πάνω σε προϋπάρχουσα ήπια χρόνια νεφρική βλάβη, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστοφιας.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση των θεράποντων ιατρών, ο κ. Χριστόφιας νοσηλεύεται από τις 22 Δεκεμβερίου 1998 και "η μέχρι τώρα εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του είναι πολύ ικανοποιητική σε βαρθμό που του επιτρέπεται η τακτική έξοδος από το Νοσοκομείο κατά περιόδους".

    Η ανακοίνωση αναφέρει, εξάλλου, ότι "συνεχίζεται η υποκατάσταση της λειτουργίας των νεφρών και η θεραπεία αυτή αναμένεται να συνεχισθεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Ομήρου - ΕΔΕΚ - S300

    Πάφος,Κύπρος,03/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Από την στιγμή που υπήρξε υπαναχώρηση στο θέμα της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του στην Πάφο.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου, "το Σ.Κ.ΕΔΕΚ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στηρίζονται σε τρία βασικά θέματα", που είναι, όπως ανέφερε, η "συσκότιση θεμάτων άμυνας και εξοπλισμών, η στήριξη των σχέσεων Αθηνών - Λευκωσίας και η κατάθεση προτάσεων για ενδυνάμωση του Δόγματος και της απρόσκοπτης πορείας προς την ΕΕ".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης ενημερώθηκε για όλα όσα συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι για όλα από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κ. Ομήρου, έβλεπε με επιφύλαξη τους S300, αλλά διαβεβαίωνε ότι όποια απόφαση παρθεί στην Κύπρο θα την στήριζε.

    Υπήρξε επίσης, πρόσθεσε, επιστολή του κ. Λυσσαρίδη προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις θέσεις της ΕΔΕΚ αναφορικά με το θέμα των πυραύλων.

    Η προσπάθεια μετάθεση ευθυνών μόνο στην Αθήνα είναι στρουθοκαμηλισμός, είπε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευθύνες στην Αθήνα, αλλά πρέπει να αναληφθούν και οι ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης.

    Αναφορικά με την απόφαση για αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα ασκείται κριτική για τα κακώς έχοντα αλλά όχι στείρα αντιπολίτευση.

    Σε ότι αφορά στους S300, ο κ. Ομήρου είπε ότι "όλα σήμερα είναι διαφορετικά μετά την κατάληξη του θέματος των S300 και πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά προς όλες τις κατευθύνσεις αφού ο λαός ανησυχεί τόσο για το Δόγμα όσο και για τις γενικότερες σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας.

    Ο κ. Ομήρου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι "δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις ΕΔΕΚ - ΠΑΣΟΚ", τονίζοντας ότι "υπάρχουν κοινοί ιδεολογικοί και πολιτικοί δεσμοί και πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων".

    Σε ερώτηση αναφορικά με το σχηματισμό του νέου κόμματος, είπε ότι "για το νέο κόμμα θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά όχι να καταστεί διάλογος κωφών".

    "Εκεί που υπάρχει διαφωνία στο εθνικό θέμα και σε θέματα άμυνας δεν υπάρχει περίπτωση συμπόρευσης.

    Πρέπει", είπε, "να υπάρξει ειλικρίνεια σε όσους θα συμμετάσχουν σ' αυτήν την προσπάθεια".

    Τέλος, ερωτηθείς εάν είχε επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Ομήρου απήντησε θετικά και είπε ότι η επικοινωνία αυτή ήταν "φιλική και ειλικρινής για όλα τα θέματα και εξετάστηκε η πορεία για το μέλλον και οι προοπτικές".

    Ανέφερε ωστόσο ότι "υπάρχει διαφορετική εκτίμηση για το θέμα των S300".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Οικολόγοι - Ακάμας - Βρετανοί

    Λευκωσία,Κύπρος,03/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δύο υποστατικά αποθήκευσης όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους Βρετανούς για σκοπούς διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεών τους στον Ακάμα, κατεδαφίστηκαν σήμερα από ομάδες οικολόγων και άλλων ενεργών πολιτών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Περδίκης είπε ότι ομάδα οικολόγων αποτελούμενη από 20 άτομα, με μηχανικά μέσα κατεδάφισαν τα δύο υποστατικά καθώς και 30 προειδοποιητικές πινακίδες, που τοποθέτησαν οι Βρετανοί στον Ακάμα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, αφέθησαν ανέπαφα τα αποχωρητήρια που βρίσκονται στο χώρο.

    Από την πλευρά του, ο Ρομπ Νιντ, εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι περιουσία που ανήκει στις Βάσεις υπέστη ζημιά και αναμένει ότι η Κυπριακή Αστυνομία θα επιληφθεί του θέματος αφού γνωρίζει τους ενόχους.

    Ο Βρετανός εκπρόσωπος είπε ότι "τρεις κινητές τουαλέτες, μερικές πινακίδες και προστατευτικά πλέγματα έχουν υποστεί ζημιά και η Αστυνομία Πάφου γνωρίζει ποιοί το έπραξαν και θα επιληφθεί της υπόθεσης που αφορά πρόκληση κακόβουλης ζημιάς".

    Ανέφερε ακόμη, ότι η Αστυνομία επισκέφθηκε την περιοχή και τόνισε ότι "δεν βλέπω το λόγο για αναβολή της στρατιωτικής άσκησης."

    Είπε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών.

    "Φροντίζουμε ιδιαίτερα το περιβάλλον και όπως πάντοτε σκουπίδια που πιθανό να απομείνουν μετά τις ασκήσεις, καθαρίζονται", ανέφερε ο Νιντ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 January 1999 - 13:02:18 UTC