Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρεσβεία Ελλάδας - S300 - Διάψευση
  • [02] ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή
  • [03] Χριστόφιας - Νοσοκομείο
  • [04] ΝΕ.Ο. - Ανακοίνωση - Αμυνα
  • [05] Αρχεία βρετανικού ΥΠΕΞ - Κύπρος

  • [01] Πρεσβεία Ελλάδας - S300 - Διάψευση

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σε κατηγορηματική διάψευση οποιασδήποτε ενέργειας εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, και του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, που θα υποδήλωνε ελληνική προδιαγραφή της απόφασης στο θέμα των πυραύλων S300 πριν την 29 Δεκεμβρίου, προέβη η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο.

    Σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρεσβεία αναφέρει ότι "με ιδιαίτερη λύπη διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες μια συστηματική προσπάθεια, παρά και τις σχετικές διαψεύσεις, με στόχο την εμπλοκή των ονομάτων του ΥΠΕΞ κ. Θ. Πάγκαλου και του ΥΦΕΞ κ. Γ. Κρανιδιώτη στο θέμα της απόφασης για το πυραυλικό σύστημα S300."

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση "διαψεύδεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους των δύο κορυφαίων παραγόντων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία θα υποδήλωνε την καθ' οιονδήποτε τρόπο ελληνική προδιαγραφή της απόφασης, στο θέμα του πυραυλικού συστήματος S300 πριν από την 29η Δεκεμβρίου 1998, οπότε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλ. Κληρίδης ανακοίνωσε επίσημα σχετική απόφασή του και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κ. Σημίτης με δήλωσή του, επίσης, (29.12.98) στήριξε τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σημειώνεται εξάλλου, ότι "οι δύο αυτές δηλώσεις προσδιορίζουν το πλαίσιο και το περιεχόμενο της κοινής θέσεως Ελλάδας - Κύπρου στο θέμα των S300".

    Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι "οι δηλώσεις επίσης της 27ης Αυγούστου 1998 και της 27ης Νοεμβρίου 1998, ύστερα από τις σχετικές συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας που προηγήθηκαν, προσδιόρισαν το πνεύμα και το πλαίσιο του σχετικού προβληματισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε μεταξύ Αθηνών - Λευκωσίας".

    Τέλος, τονίζεται ότι "το περιεχόμενο όλων των παραπάνω δηλώσεων απετέλεσε προϊόν της κοινής βουλήσεως των δύο Κυβερνήσεων με γνώμονα το εθνικό συσμφέρον και την αποτελεσματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ θα συνεδριάσει σήμερα στις δύο το απόγευμα για να μελετήσει την εισήγηση του Πολιτκού Γραφείου του κόμματος για την άμεση αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος την Τετάρτη χαρακτήρισε την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο "λανθασμένη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα" και ανέφερε ότι η εισήγηση του ΠΓ γίνεται, μεταξύ άλλων, και για λόγους πολιτικής συνέπειας, αξιοπιστίας και εντιμότητας.

    Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Φιλοξενία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Χριστόφιας - Νοσοκομείο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο Νοσοκομείο επέστρεψε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αφού με άδεια των θεράποντων ιατρών πέρασε τη χθεσινή μέρα της Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του.

    Σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο κ. Χριστόφιας είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο στις 22 Δεκεμβρίου με σοβαρή μορφή βρογχοπνευμονίας.

    "Μετά την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία έχει σχεδόν αποθεραπευθεί," γράφει η ανακοίνωση, η οποία προσθέτει όμως ότι "λόγω της βρογχοπνευμονίας έχει επιδεινωθεί σοβαρά η νεφρική λειτουργία για την οποία του γίνεται η κατάλληλη θεραπεία."

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] ΝΕ.Ο. - Ανακοίνωση - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για έμμεση προσπάθεια δημιουργίας άλλων ψεύτικων ελπίδων για πιθανή αγορά πυραυλικού συστήματος στο μέλλον, κατηγορούν οι Νέοι Ορίζοντες τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ παράλληλα καλούν τις ηγεσίες ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ να σταματήσουν να στηρίζουν εθνικά απαράδεκτες και μειοδοτικές πρακτικές.

    Με σημερινή γραπτή ανακοίνωση, το κόμμα αναφέρει ότι με δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης "θέλησε έμμεσα να δημιουργήσει άλλες ψεύτικες ελπίδες για πιθανή αγορά του πυραυλικού συστήματος στο μέλλον".

    Οι ΝΕΟ επισημαίνουν τη δήλωση του ΥΠΕΞ ότι διατηρούμε ως Κύπρος το δικαίωμα να λάβουμε στο μέλλον αποφάσεις για την άμυνά μας.

    "Αντί να προχωρήσετε όπως είχατε υποσχεθεί σε άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος που έχουμε να εξοπλιζόμαστε αμυντικά, προτιμήσατε να το διατηρήσετε στην κατάψυξη", γράφει η ανακοίνωση και διερωτάται γιατί ο ΥΠΕΞ εξευτέλισε με αυτό τον τρόπο "το κύρος και την αξιοπιστεία που έχουμε ως κράτος."

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση "στην ίδια προσπάθεια εμπαιγμού κινούνται και οι 'διαρροές' για αγορά δήθεν 'υποκατάστατων' όπως τα TOR-M1 και SA-15", για τα οποία τονίζεται ότι δεν είναι συγκρίσισμα με τους S300.

    Γράφει εξάλλου, ότι "πριν ένα μήνα ο Γλαύκος Κληρίδης προανέγγελλε τη δημιουργία ναυστάθμου στο Ζύγι.

    Ας μας πουν πότε προτίθενται να υλοποιήσουν και αυτή τους την υπόσχεση", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Τέλος, οι ΝΕ.Ο. καλούν τους κυβερνώντες "να παύσουν να ερεθίζουν τον κυπριακό λαό με άλλα παραμύθια" και καλούν επίσης "τις συνένοχες ηγεσίες ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ να αναλογιστούν τη ζημιά που προκάλεσαν και να σταματήσουν να στηρίζουν εθνικά απαράδεκτες και μειοδοτικές πρακτικές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Αρχεία βρετανικού ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τους προσανατολισμούς της Χούντας των Αθηνών για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα έναντι παραχώρησης τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο νησί αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα του 1967 του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την 1η του χρόνου.

    Αποκαλύπτεται επίσης ότι η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία είχε το 1967 υπόψη της ψιθύρους για πραξικόπημα στην Κύπρο από τους Συνταγματάρχες.

    Σε έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ εκφράζεται η εκτίμηση ότι πραξικοπηματική ενέργεια στην Κύπρο από τη Χούντα θα μπορούσε να αναληφθεί μόνο αν εξασφαλιζόταν από την Αγκυρα δέσμευση ότι δεν θα αντιδρούσε.

    Επίσης ο τότε Πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα, Σερ Αλεν, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Αγκυρα πίστευε πως ένα πραξικόπημα στην Κύπρο από τους Συνταγματάρχες δεν θα χειροτέρευε τα πράγματα. Ο Βρετανός διπλωμάτης εκτιμούσε επίσης ότι η Αγκυρα πίστευε ότι σε περίπτωση που αναγκαζόταν, λόγω εσωτερικών πιέσεων, να επέμβει στην Κύπρο, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν δυσμενές.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της 15ης Αυγούστου 1967 από τη βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα προς το βρετανικό ΥΠΕΞ, η Χούντα που ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ήταν προσηλωμένη στην ιδέα λύσης του Κυπριακού με την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα έναντι τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας σε βάση στη νήσο.

    Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μ. Χριστόπουλος είπε στο Βρετανό Πρέσβη στην Αθήνα στις 15 Αυγούστου 1967, αμέσως μετά την επιστροφή του Γεώργιου Παπαδόπουλου από την επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι ο σκελετός λύσης του Κυπριακού ήταν γνωστός.

    "Ο κ. Χριστόπουλος μου είπε ότι έγιναν ευρείες διαπραγματεύσεις για το μέλλον μεταξύ του Παπαδόπουλου και του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο. Συνέχισε ότι ο σκελετός της λύσης (του Κυπριακού) ήταν ήδη καλά γνωστός. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους θα έπρεπε να αποδεχθούν την ένωση και οι Ελληνες θα έπρεπε να αποδεχθούν την ανάγκη για συνεχή τουρκική παρουσία στο νησί", αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο.

    Σημειώνεται επίσης ότι "ο Μακάριος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του Μακάριου ήταν οι τουρκικές απειλές", και προστίθεται ότι "εάν ο Μακάριος έδιδε τη συγκατάθεσή του σε αυτή τη λύση, θα αναγνωριζόταν από την ιστορία ως μεγάλος εθνικός ηγέτης και πατριώτης".

    Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφο της βρετανικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον προς το βρετανικό ΥΠΕΞ στις 27 Ιουνίου 1967, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Οικονόμου Γκούρας, σε συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσιακλαγιανκίλ, τον Ιούνιο του 1967 στο Λουξεμβούργο, μίλησε για τουρκική κατοχή της Βρετανικής Βάσης στη Δεκέλεια. Οταν ο Τούρκος Υπουργός αντιτάχθηκε, ο Γκούρας μίλησε για τουρκική κυριαρχία για περίοδο δύο γενεών. Ο Τσιακλαγινκίλ απάντησε ότι δεν το θεωρούσε αυτό αρκετά συγκεκριμένο.

    "Στις πρόσφατες συνομιλίες του με τους Αμερικανούς, ο Τσιακλαγιανκίλ είπε ότι όταν συνάντησε τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Οικονόμου Γκούρα, στο Λουξεμβούργο, του είχε μιλήσει για τουρκική κατοχή στη Βάση της Δεκέλειας. Αρχικά εισηγήθηκε να την ενοικιάσει η Τουρκία, αλλά όταν ο Τσιακλαγιανκίλ αντέδρασε, μίλησε για τουρκική κυριαρχία στη Βάση για δύο γενεές. Ο Τσιαγλαγιανκίλ είπε ότι δεν το θεωρούσε αυτό αρκετά συγκεκριμένο", αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο της 27ης Ιουνίου 1967.

    Επίσης σε έγγραφο του βρετανικού ΥΠΕΞ στις 3 Μαίου 1967, δηλαδή 12 μέρες μετά το πραξικόπημα στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται ότι ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζώρτζ Μπράουν, έδωσε προσωπική εξουσιοδότηση στον Πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αθήνα Σερ Ραλφ Μάρρεϊ, που επισκεπτόταν το Λονδίνο, όπως διαβιβάσει προς τους Συνταγματάρχες ότι η Βρετανία θα λάμβανε πολύ σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαλούσε προβλήματα στην Κύπρο.

    "Εάν υπάρξει αναταραχή στην Κύπρο, αυτή θα οδηγούσε στην ελεύθερη διάθεση των τσεχοσλοβακικών όπλων, σε κινδύνους προερχόμενους από τους Τούρκους, σε εμπλοκή των βρετανικών στρατευμάτων, σε προβλήματα στα Ηνωμένα Εθνη κλπ", αναφέρει ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο απόρρητο έγγραφο.

    Επίσης, τηλεγράφημα από τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία προς το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ημερομηνίας 26 Ιουνίου 1967, αναφερόταν σε ψιθύρους για πραξικόπημα στην Κύπρο από τους Συνταγματάρχες με το σχολιασμό ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπρούσε να αναληφθεί μόνο αν η Χούντα εξασφάλιζε την κατανόηση των Τούρκων ότι δεν θα αντιδρούσαν, ανεξάρτητα μάλιστα από την τελική λύση του Κυπριακού.

    "Οπως βλέπουμε τα πράγματα από εδώ, ένα πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Η τελευταία ενδεχομένως να αναλάβει μια τέτοια ενέργεια εάν είχε προηγουμένως κοινοποιήσει στην τουρκική κυβέρνηση ότι προτίθεται να αναλάβει δράση εναντίον του Μακαρίου και εάν εξασφάλιζε την κατανόησή της ότι οι Τούρκοι δεν θα αντιδράσουν εναντίον της κίνησης αυτής. Εάν οι Τούρκοι έδιδαν τη συγκατάθεσή τους, υποθέτω πως όσον αφορά εμάς, οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Αρχιεπισκόπου και της Εθνικής Φρουράς θα αντιμετωπιζόταν ως εσωτερικό Ε/κ ζήτημα από το οποίο θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε", αναφέρεται στο απόρρητο έγγραφο.

    Σε άλλο έγγραφο του Βρετανού Πρέσβη στην Αγκυρα, Σερ Αλεν, στις 28 Ιουνίου 1967 προς το βρετανικό ΥΠΕΞ, ο Βρετανός Πρέσβης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ενώ η Αγκυρα δεν θα ήθελε να παρουσιαστεί ως συνένοχος σε πραξικόπημα, ίσως να θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

    "Πιστεύω ότι οι Τούρκοι πιθανόν να εκτιμούν ότι ένα πραξικόπημα δεν θα έκανε κατ'ανάγκη τα πράγματα χειρότερα, ενώ η Αγκυρα θα ήθελε να απορρίψει οποιονδήποτε υπαινιγμό συνενοχής. Μπορεί να υποχρεωθούν (οι Τούρκοι) να ενδώσουν σε εσωτερικές πιέσεις να επέμβουν", αναφέρει ο Βρετανός Πρέσβης στην Αγκυρα.

    "Παράλληλα, πιθανόν να θεωρούν ότι εάν δεν μπορούν να αντισταθούν σε αυτές τις πιέσεις, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι δυσμενές για την Τουρκία," προσθέτει το έγγαφο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 January 1999 - 13:02:25 UTC