Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-12-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - S300
  • [02] Νέοι Ορίζοντες - S300
  • [03] Υπόθεση φόνου Αεροπόρου - Ανανέωση κράτησης - Κόσης
  • [04] Γαλανός - S300
  • [05] ΑΚΕΛ - Χρίστου - S300

  • [01] Λυσσαρίδης - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι αν διαβιβαστούν στην ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύσεις του Εθνικού Συμβουλίου και ετοιμότητα για αλλαγή της απόφασης σε ότι αφορά το θέμα των πυραύλων S300 "τότε οι ευθύνες ανήκουν σε εκείνους που εκφράζουν αυτή τη θέση".

    Σε χθεσινή γραπτή δήλωση, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρει επίσης ότι "αν ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβιβάσει ότι μεγάλα κόμματα τοποθετούνται εναντίον της εγκατάστασης των S300, τότε τί αναμένουμε από την ελλαδική πλευρά".

    "Αν αντίθετα το μήνυμα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κυπριακών κομμάτων εμμένουν στην αρχική απόφαση", προσθέτει, τότε πρέπει να ισχύει η διαβεβαίωση που του δόθηκε ότι η ελλαδική πλευρά θα στηρίξει την απόφαση της κυπριακής ηγεσίας.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τονίζει στη δήλωσή του ότι "δεν υπήρξε αλλαγή συνθηκών" ή "υλοποίηση των προϋποθέσεων που θα επέτρεπαν διαφοροποίηση της απόφασης" για το αντιαεροπορικό σύστημα.

    Οσο αφορά δε τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνει ότι δεν είναι ικανοποιητικά, ενώ τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, του Βρετανού Πρωθυπουργού και της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις θεωρεί ως "Χριστουγεννιάτικες ευχές" χωρίς καμία δέσμευση για συγκεκριμένο μέτρο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επισημαίνει εξάλλου ότι ο λαός απαιτεί καθαρές τοποθετήσεις για το ποιά είναι η στάση του κάθε κόμματος και αν θα υλοποιηθεί η απόφαση για τους S300.

    Ακόμη, αναφέρει ότι "εάν υπάρξει άρνηση ανάληψης υποχρεώσεων από την Αθήνα, τότε ας ξαναμιλήσουν", τονίζοντας παράλληλα ότι αν υπάρξει αλλαγή στάσης της Αθήνας τότε μόνο η ευθύνη θα βαρύνει την ελλαδική πλευρά στην οποία, όπως σημειώνει, δεν θα διστάσει σε αυτή την περίπτωση να καταλογίσει ευθύνες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Νέοι Ορίζοντες - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αν ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν φέρει τους πυραύλους στην Κύπρο πρέπει να παραιτηθεί, υποστηρίζουν οι Νέοι Ορίζοντες.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Κληρίδης δήλωσε, κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ότι "οποιαδήποτε απόφαση για μη έλευση και εγκατάσταση των S300, εφόσον οι προϋποθέσεις τις οποίες ο ίδιος (ο Πρόεδρος Κληρίδης) έθεσε δεν έχουν πληρωθεί, συνιστά ουσιαστικά μη τήρηση του λόγου τιμής που έδωσε ενώπιον του κυπριακού λαού, κάτι το οποίο επιτάσσει την άμεση παραίτησή του".

    Εξάλλου, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι είναι ανάγκη τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου να εμμείνουν στις διακηρυγμένες θέσεις τους υπέρ της εγκατάστασης των πυραύλων και επεσήμανε ότι "ιδιαίτερη ευθύνη έχουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ οι οποίοι έκαναν παντιέρα την εγκατάσταση των πυραύλων".

    "Οποιαδήποτε στάση αντίθετη προς τα διακηρυχθέντα θα συνιστά εξαπάτηση και εμπαιγμό αυτών που τους ψήφισαν αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού", συνέχισε ο κ. Κληρίδης.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να μετατεθούν οι ευθύνες της Λευκωσίας προς την Αθήνα και ότι δεν πρέπει να προκληθεί ρήγμα στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας.

    Ακόμη κάλεσε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του τόπου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στο κυβερνών ΔΗΣΥ, να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα εμμονής στην προσπάθεια προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εμπέδωσης της ασφάλειας στον τόπο.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει το σενάριο για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική φάρσα όλων των εποχών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Υπόθεση φόνου Αεροπόρου - Ανανέωση κράτησης - Κόσης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αναμένεται να ανανεώσει σήμερα το πρωί το διάταγμα κράτησης του Προκόπη Νικόλα Προκόπη, ύποπτου στην υπόθεση δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου.

    Στο μεταξύ, η Αστυνομία κατέχει επιστημονική μαρτυρία που συνδέει τον Σάββα Ιωάννου άλλως Κινέζο με την κουκούλα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των δραστών της δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου.

    Αυτό αναφέρθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο ανανέωσε για άλλες οκτώ ημές το διάταγμα κράτησης του επίσης ύποπτου ειδικού αστυνομικού Σάββα Ιωάννου.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο Λεμεσού, οι αναλύσεις γενετικού υλικού DNA που έγιναν με βάση τεκμήριο που εγκαταλείφθηκε στη σκηνή του φόνου ενοχοποιούν τον Κινέζο.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΣΗ

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε ότι θεωρεί την υπόθεση της δολοφονίας ξεκαθαρισμένη και ότι αυτό που απομένει είναι να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον των ηθικών αυτουργών.

    "Εάν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και υπάρχουν μαρτυρίες δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσουν", επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Κόσης εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι το αιματοκύλισμα μεταξύ των φατριών δεν θα σταματήσει εδώ.

    "Δεν πιστεύω", είπε, "ότι θα ησυχάσουν. Εξαρτάται από την αστυνομία, ποιά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προλάβουμε νέο αιματοκύλισμα".

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συγκεκριμένες σχετικές πληροφορίες, ο κ. Κόσης απάντησε ότι "έχουμε κάποιες πληροφορίες".

    "Μας ανησυχούν αυτές οι καταστάσεις", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Γαλανός - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός εισηγήθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος πριν από τη λήψη οριστικής απόφασης για το θέμα των πυραύλων S300.

    "Εισηγούμαστε πριν να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στην Αθήνα να εισηγηθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός", δήλωσε χθες ο κ. Γαλανός.

    Ταυτόχρονα, είπε πως εάν έγινε λάθος "τότε το πιο τίμιο από όλα τα πράγματα είναι να πούμε 'κάναμε λάθος'. Εχουμε την τόλμη να πούμε ότι κάναμε λάθος;", διερωτήθηκε ο κ. Γαλανός.

    Ακόμη είπε ότι "η τελευταία θέση την οποία μας είπε ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Κρανιδιώτης κι άλλοι είναι ότι η Κύπρος αποφασίζει επί του θέματος και η Ελλάδα συμβουλεύει. Εάν δεν είναι απλά συμβουλευτικός ο ρόλος της Ελλάδας αλλά η Ελλάδα θελει να έχει πολύτιμο ρόλο και θέλει να συναποφασίσουμε να μας το πει", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑ.

    "Ούτε με αφορά πάρα πολύ αν θα έρθουν ή όχι οι πύραυλοι ή πόσα τουρκικά αεροπλάνα θα αντιμετωπίσουμε", είπε ο κ. Γαλανός, προσθέτοντας ότι τον "αφορά το θέμα της αξιοπιστίας μας και της αξιοπρέπειάς μας διότι εκεί έχει παιχθεί το τελευταίο χαρτί".

    Τέλος ανέφερε ότι αν δεν έρθουν οι πύραυλοι απολογείται στον κυπριακό λαό επειδή δέχθηκε τα όσα του λέγονταν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] ΑΚΕΛ - Χρίστου - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,27/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ θα επιδώσει αύριο γραπτώς τις θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των πυραύλων S300.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το έγγραφο με τις θέσεις του ΑΚΕΛ θα στηρίζεται στην απόφαση που κωδικοποιήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για συναπόφαση στο θέμα των πυράυλων με την Αθήνα και συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, αν χρειαστεί, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου τόνισε ότι παρόλο που η διαχρονική θέση του κόμματος είναι ότι "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται" εντούτοις "σε τούτη την περίπτωση που το θέμα των πυραύλων μπορεί να αποτελέσει αιτία πολεμικής αναμέτρησης στην οποία η Ελλάδα αναπόφευκτα θα εμπλακεί θεωρούμε ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από κοινού".

    Ακόμη, είπε ότι αυτές οι αποφάσεις πρέπει να είναι οι ενδεδειγμένες ώστε η ένταση να υποχωρήσει και να οδηγηθεί το Κυπριακό σε πολιτική λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 December 1998 - 13:02:43 UTC