Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρόμπλες - Τουρκία
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Βαν ντεν Μπρουκ
  • [04] Ναυαγοί - Πολιτικό άσυλο - Απελάσεις
  • [05] Μίλερ - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [06] Κουτσού - Τσοβόλας - Επαφές στην Αθήνα
  • [07] ΕΕ - Ενέργεια - Κύπρος
  • [08] Επιτροπή Υπουργών ΣΕ - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [09] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • [10] Σημίτης - Πάγκαλος - ΕΕ

  • [01] Ρόμπλες - Τουρκία

    Bιέννη,Αυστρία,11/12/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    "Οι κανονισμοί για συμμετοχή στο κλάμπ της Ευρώπης είναι καθορισμένοι και εξαρτάται από τους ενδιαφερόμενους να τους τηρήσουν ώστε να μπορέσουν να γίνουν μέλη", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Γκίλ Ρόμπλες, κληθείς να σχολιάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Βιέννη, ο κ. Ρόμπλες εξέφρασε την επιθυμία του Ευρωκοινοβουλίου να εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επιδείξει σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού.

    "Επιθυμούμε να σημειωθεί πρόοδος γρήγορα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις", είπε, προσθέτοντας όμως με έμφαση ότι "αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από την Τουρκία".

    "Οι κανονισμοί για να μπεί κανείς στο κλάμπ είναι αυτοί που είναι", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα πρέπει η Τουρκία να τους τηρήσει.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας καθώς και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για διάσκεψη για το Κουρδικό, ο κ. Ρόμπλες είπε ότι η απόφαση αυτή ισχύει, γιατί, όπως ανέφερε, "το Ευρωκοινοβούλιο δεν συνηθίζει να αλλάζει τις αποφάσεις του κάθε 15νθήμερο" ειδικά όταν δεν συμβαίνει κάτι ουσιαστικό που να αλλάζει την κατάσταση.

    "Η υπόθεση Οτσαλάν", πρόσθεσε ο κ. Ρόμπλες "έχει δυστυχώς περιπλέξει ακόμα περισσότερο μια ήδη δύσκολη υπόθεση".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.26  (-0.07)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,710,292
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   620,425  104.16 (-0.14)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    45,983   59.54 (-0.03)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   531,581   69.12 (-0.65)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    62,276   88.07 ( 0.46)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   148,858   67.56 (-0.01)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    95,596   43.43 ( 0.56)
            Αλλες Εταιρείες            £   100,440   82.78 ( 0.50)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Βαν ντεν Μπρουκ

    Βιέννη,Αυστρία,11/12/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η Κύπρος προηγείται των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα εναρμόνισης και είναι σε θέση να μην αντιμετωπίζει κωλύματα όσον αφορά τους δείκτες του Μαάστριχτ, σημείωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησή του χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Εξάλλου, ο Κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων δημοσιογράφων, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει μια ανάλυση της κατάστασης για την πρόοδο της προετοιμασίας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Εξέφρασε την ελπίδα όπως εντατικοποιηθεί ο εποικοδομητικός, όπως είπε, διάλογος με την Αγκυρα σε μια προσπάθεια να υπερπηδηθούν βήμα με βήμα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται.

    "Η Τουρκία", σημείωσε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ, "παραμένει για μας ένας πολύ στρατηγικός και σημαντικός εταίρος".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι "η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, πάντα υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας".

    "Ταυτόχρονα υποστήριζαν, όπως υποστηρίζουν και οι αξιωματούχοι της ΕΕ, και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι, για να γίνει κάποιος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές του ευρωπαϊκού πνεύματος, και σαφώς εννοεί τις αρχές της Κοπεγχάγης και όλα όσα η ίδια η ΕΕ θεωρεί ως σημαντικά για την ένταξη κάποιου στους κόλπους της", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι "ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι προς όφελος και του τουρκικού λαού", τόνισε παράλληλα ότι "ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας αν δεν εκπληρώνει τα σαφέστατα κριτήρια της Κοπεγχάγης".

    Αναφερόμενος στη δήλωση Βαν ντεν Μπρουκ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "νομίζω ότι από όλους τους παράγοντες της διεθνούς σκηνής και ειδικά από ένα παράγοντα του αναστήματος του κ. Βαν ντεν Μπρουκ είναι μια ακόμη νέα έκκληση ώστε η Τουρκία να συμπεριφερθεί στο Κυπριακό με βάση το ευρωπαϊκό πνεύμα και τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου".

    "Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι το Κυπριακό είναι ένα αγκάθι στις σχέσεις της με την ΕΕ. Θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη έτσι ώστε η ευρωπαϊκή της πορεία να είναι πιο εύκολη υποβοηθώντας την επίλυση του Κυπριακού και τη μείωση της έντασης στην Κύπρο", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί αύριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, και από μέρους των δύο "να εξυπηρετηθούν σωστά τα συμφέροντα του ευρύτερου ελληνισμού στο πλαίσιο της ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Ναυαγοί - Πολιτικό άσυλο - Απελάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ - Αννα Ανδρέου)

    Από τους 113 ναυαγούς, το σκάφος των οποίων ρυμουλκύθηκε στην Κύπρο στις 29 Ιουνίου, δόθηκε πολιτικό άσυλο σε 19 εκ των οποίων οι 14 είναι κουρδικής καταγωγής.

    Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ολοκλήρωσε την έρευνά της για τους 111 από τους 113 ναυαγούς, και παρέδωσε ήδη τους φακέλους τους στην Υπηρεσία Μετανάστευσης.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας απομένει να παραδοθούν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης οι φάκελοι για άλλους δύο ναυαγούς για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έρευνα για παραχώρηση πολιτικύ ασύλου.

    Επίσης εκκρεμεί έφεση άλλων έξι ναυαγών στους οποίους η Υπατη Αρμοστεία αρνήθηκε την παραχώρηση ταυτότητας πολιτικού πρόσφυγα.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός στην Υπηρεσία Μετανάστευσης, Κώστας Παπάμιχαηλ και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύεως, Ανδρέας Αριστείδου, δόθηκε πολιτικό άσυλο και αναγνωρίστηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες 19 ναυαγοί, εκ των οποίων οι 14 είναι Κούρδοι προερχόμενοι από τη Συρία και το Ιράκ.

    Μέχρι τώρα απελάθηκαν συνολικά 30 άτομα. Συγκεκριμένα απελάθηκαν στις χώρες τους 10 Σύριοι στις 22 Ιουλίου, 2 Αιγύπτιοι στις 24 Ιουλίου, 3 Λιβανέζοι στις 11 Αυγούστου, 10 από το Μπαγκλαντές στις 26 Αυγούστου, 1 από το Μπαγκλαντές στις 16 Σεπτεμβρίου και 4 Νιγηριανοί στις 25 Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κρατητήρια Λάρνακας 24 λαθρομετανάστες στους οποίους η Υπατη Αρμοστεία αρνήθηκε την παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

    Ωστόσο πριν επαναπατρισθούν αναμένεται το πόρισμα των ποινικών ανακριτών τους οποίους όρισε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν με την αστυνομία στις 23 Οκτωβρίου.

    Στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό βρίσκονται άλλα 37 άτομα, εκ των οποίων οι δύο αναμένουν απάντηση από την Υπάτη Αρμοστεία αν θα τους παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο, ενώ άλλων έξι εκκρεμεί έφεση τους στην Υπατη Αρμοστεία για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

    Σημειώνεται ότι ένας από τους μετανάστες έχει δραπετεύσει από το ξενοδοχείο "Πεύκος", άλλος ένας βρίσκεται στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ ο Πλοίαρχος ο οποίος επ' αμοιβή ανέλαβε να μεταφέρει τους μετανάστες από την Τρίπολη του Λιβάνου βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία.

    Το υπό συριακή σημαία σκάφος στο οποίο επέβαιναν 113 άτομα - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - ρυμουλκύθηκε στο λιμάνι Λεμεσού στις 29 Ιουνίου από ρωσικό πλοίο, το οποίο ενημέρωσε τις αρχές της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στο ξενοδοχείο "Πεύκος", ο κ. Παπάμιχαηλ είπε ότι τα τελευταία Σαββατοκυρίακα, ύστερα από αιτήσεις κάποιων οργανώσεων, παραχωρείται άδεια στα παιδιά, με τη συνοδεία των μητέρων τους, για να πηγαίνουν βόλτα στη Λεμεσό".

    Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως

    Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως, Ανδρέας Αριστείδου είπε ότι οι συνθήκες που διάγουν εδώ στην Κύπρο δεν θα τις έβρισκαν σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης", σημειώνοντας ότι είναι "πολύ καλές οι συνθήκες".

    Αναφερόμενος στους κρατουμένους στα κρατητήρια Λάρνακας, είπε ότι οι μετανάστες βρίσκονται "υπό συνθήκες φιλοξενίας, προστασίας και φροντίδας", διευκρινίζοντας ότι "δεν είναι υπό συνθήκες κράτησης".

    Για τους λαθρομετάστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό, ο κ. Αριστείδου είπε ότι "έχουν όλες τις διευκολύνσεις" και δίνονται άδειες για να πηγαίνουν βόλτες ή να φιλοξενούνται από οργανώνσεις.

    Επίσης, τα τελευταία Σαββατοκυρίακα, ύστερα από αιτήσεις κάποιων οργανώσεων παραχωρείται άδεια στα παιδιά, με τη συνοδεία των μητέρων τους, για να πηγαίνουν βόλτα στη Λεμεσό.

    Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Γιαννάκης Αγαπίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η έκθεση που ετοιμάζεται από την Επιτροπή αναφορικά με τους οικονομικούς μετανάστες αναμένεται να είναι έτοιμη πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή. Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια του Σώματος.

    Ο Πρόεδρος της Κονοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι η έκθεση "θα εκφράζει τις ανησυχίες για την παρατεινόμενη κράτηση και μη λύση του προβλήματος των οικονομικών μεταναστών και θα καλεί την κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα όσο το δυνατό γρηγορότερο".

    Επεσήμανε ωστόσο ότι "μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημά τους πρέπει οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις".

    Ο κ. Αγαπίου διευκρίνισε ότι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης περιλαμβάνουν αναψυχή, ελευθερία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο Πεύκος.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε εξάλλου ότι οι οικονομικοί μετανάστες "δεν μπορεί να κρατούνται χωρίς διάταγμα του Δικαστηρίου".

    Ο κ. Αγαπίου διευκρίνισε ότι οι μετανάστες οι οποίοι ρυμουλκούνται ονομάζονται, σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, "οικονομικοί μετανάστες και όχι λαθρομετανάστες".

    Νομοσχέδιο για Πολιτικούς Πρόσφυγες

    Ετοιμάζεται από τη Γενική Εισαγγελία νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει νομικά το καθεστώς του πολιτικού ασύλου.

    Μέχρι σήμερα την παραχώρηση πολιτικού ασύλου χειρίζετο η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Νίκος Χαραλάμπους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο "είναι σχεδόν έτοιμο, απομένει η νομοτεχνική του επεξεργασία και πολύ σύντομα θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθεί και να κατατεθεί στη Βουλή".

    Ερωτηθείς τί αλλάζει πρακτικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι "αλλάζουν πολλά", σημειώνοντας ότι "εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία μας με βάση τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη".

    Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι "έχουν ληφθεί οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα οι οποίοι ήλθαν για το σκοπό αυτό πριν ένα περίπου μήνα στην Κύπρο".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι μια Επιτροπή της Βουλής έχει προσκληθεί να επισκεφθεί τη Γενεύη εντός Ιανουαρίου για να συζητήσει με αρμόδιους των ΗΕ για τον τρόπο ψήφισης και εφαρμογής της νομοθεσίας για το πολιτικό άσυλο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] Μίλερ - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται κάποια κίνηση στο Κυπριακό, είτε σε μορφή ανακοίνωσης ή ψηφίσματος.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, κατά την αναχώρησή του το απόγευμα για την Αθήνα, απ' όπου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση των επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι βρίσκεται στο μέσον μιας διαδικασίας και συνέστησε υπομονή μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα δημοσιοποιηθούν.

    Οπως είπε ο κ. Μίλερ, κατά τη σύντομη επίσκεψή του είχε "πολύ χρήσιμες συναντήσεις" με την Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ κι άλλους, τους οποίους δεν κατονόμασε.

    Σε ερώτηση εάν έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις επαφές του, ο Αμερικανός διπλωμάτης συνέστησε υπομονή "για να δείτε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας".

    "Δεν θα αργήσει", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι "θα υπάρξει μια σειρά γεγονότων τις επόμενες μερικές εβδομάδες, περιλαμβανομένων και συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας."

    Παράλληλα, ανέφερε ότι "βρισκόμαστε στο μέσον μιας διαδικασίας και θα δείτε τα αποτελέσματά της όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί", τονίζοντας ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξουν αποτελέσματα εάν το περιεχόμενο της διαδικασίας γνωστοποιηθεί.

    Ο κ. Μίλερ συνέστησε αναμονή "μέχρι να ολοκληρώσουμε αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή" τονίζοντας ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στο "αποτέλεσμα και την ουσία", η οποία, όπως είπε χαρκατηριστικά "είτε είναι δήλωση ή ψήφισμα, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ειδικός Συντονιστής ανέφερε ότι "όταν υπάρξουν αποτελέσματα θα τα δείτε, δεν θα τα κρατήσουμε εμπιστευτικά".

    Σε ερώτηση εάν οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στα θέματα ασφάλειας, ο κ. Μίλερ επανέλαβε αυτό που είπε και κατά την άφιξή του χθες, ότι δηλαδή η δουλειά του είναι να εργάζεται για το Κυπριακό και ανέφερε ότι στις συναντήσεις του συζήτησε διάφορα θέματα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος S300, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε ότι αποτελεί θέμα συζήτησης και είπε ότι "δεν θα αρνηθώ ότι το συζητήσαμε κι αυτό".

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η θέση των ΗΠΑ στο θέμα είναι γνωστή, προσθέτοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις απόψεις μας και εργαζόμαστε πολύ στενά μαζί της σ' αυτό το θέμα".

    Εξάλλου, ο κ. Μίλερ επανέλαβε ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο "σ' αυτό το στάδιο" και ούτε θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τέλος, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι κατά την παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να συναντηθούν με Τούρκους αξιωματούχους, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χόλμπρουκ μεταβαίνουν εκεί για τη συνάντηση των επιχειρηματιών.

    Τη Δευτέρα το απόγευμα οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΜ)

    [06] Κουτσού - Τσοβόλας - Επαφές στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θα είναι μεγάλο λάθος, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή δικαιολογία, να ματαιωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας, μετά από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού.

    "Κάτι τέτοιο θα σημαίνει υποχώρηση του ελληνικού έθνους απέναντι στις πιέσεις της Τουρκίας και των μεγάλων δυνάμεων και ασφαλώς θα έχει άμεσα βλαπτικές συνέπειες και για το Κυπριακό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υπογράμμισε την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, παράλληλα με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ώστε να χαραχθεί εθνική στρατηγική και στρατηγική για την προώθηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Στο μεταξύ, ο κ. Κουτσού συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

    Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, λόγω απουσίας του Κώστα Καραμανλή στο εξωτερικό, συναντήθηκε με τον Στάυρο Δήμα, Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Απόψε ο κ. Κουτσού θα έχει ενημερωτική συνάντηση, στα γραφεία της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας, με τις αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας και του Συνδέσμου Κυπρίων Επιστημόνων Ελλάδας.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] ΕΕ - Ενέργεια - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,11/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την επέκταση του κοινοτικού δικτύου FEMOPET στην Κύπρο, μέσω της σύνδεσής του με το Κυπριακό Κέντρο Εφηρμοσμένης Ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η απόφαση της Επιτροπής, που λήφθηκε μετά από εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα ενέργειας, Χρήστου Παπουτσή, προβλέπει τη χρηματοδότηση της σύνδεσης αυτής με 130.000 ECU, τα οποία θα δοθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα THERMIE.

    Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσει δραστηριότητες στον τομέα της προώθησης νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

    Το δίκτυο FEMOPET (Fellow Members to the OPET Network), λειτουργεί κυρίως στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ με την ένταξη της Κύπρου αριθμεί 14 μέλη.

    Η λειτουργία του αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης, εισαγωγής και διάδοσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής τεχνολογίας στις αγορές τρίτων χωρών, ώστε να τους προσφέρει τα οφέλη από τις πλέον επιτυχείς ευρωπαϊκές τεχνολογίες και την αντίστοιχη τεχνογνωσία.

    Η στρατηγική του δικτύου FEMOPET που θα ακολουθηθεί στην Κύπρο, μέσω του Κέντρου Εφηρμοσμένης Ενέργειας, θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικούς τομείς, την αξιολόγηση και ανάλυση της ενεργειακής τεχνολογίας, την ενημέρωση και τις δραστηριότητες διάδοσης, τις εκδηλώσεις διαφήμισης και προώθησης και τις υπηρεσίες υποστήριξης και παροχής συμβουλών προς τους παράγοντες της κυπριακής ενεργειακής αγοράς.

    Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν προγραμματισθεί, περιλαμβάνονται η ανάλυση των δυνατοτήτων για την εισαγωγή των τεχνολογιών καθαρής και αποτελεσματικής ενέργειας στον τουριστικό τομέα της Κύπρου, η σύνταξη και δημοσίευση ενός ενημερωτικού δελτίου για θέματα ενέργειας ΕΕ και Κύπρου, η οργάνωση ενός σεμιναρίου και εργαστηρίου για τις τεχνικές αφαλάτωσης και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η παροχή βοήθειας προς τις τοπικές επιχειρήσεις για τη χρήση νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

    Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Κέντρου Εφηρμοσμένης Ενέργειας Κύπρου ως μέλους του δικτύου FEMOPET έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΓ/ΜΜ)

    [08] Επιτροπή Υπουργών ΣΕ - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπό κυπριακή προεδρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Πρόεδρο του Νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΛούΘιους Βάϊλντχάμπερ.

    Την πρωτοβουλία της σύγκλησης της συνάντησης ανέλαβε η Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη, Πρόεδρος της Εισηγητικής Ομάδας για Θέματα Πληροφόρησης της Επιτροπής Υπουργών.

    Επίκεντρο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της πολιτικής ενημέρωσης των δύο σημαντικότερων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή της Επιτροπής Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Η πρωτοβουλία αυτή χαιρετίστηκε θερμά τόσο από τη Γραμματεία του Οργανισμού όσο και από τους εκπροσώπους των κρατών - μελών, ως μεγάλης σημασίας για την εγκαθίδρυση στενότερων σχέσεων μεταξύ των δύο οργάνων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η εκδίκαση των υποθέσεων από το Δικαστήριο και η εκτέλεση των αποφάσεων η οποία επιβλέπεται από την Επιτροπή Υπουργών.

    Αυτό θα συμβάλει επίσης στην εδραίωση του κύρους του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [09] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση μέτρων κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα τις εκθέσεις που αφορούν τα μέτρα που λήφθηκαν στην Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Τσεχία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ειδική Επιτροπή συνήλθε στο Στρασβούργο από τις 7 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου και συζήτησε την κατάσταση σχετικά με τις δραστηριότητες που αφορούν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στις χώρες αυτές.

    Οι εκθέσεις που υιοθετήθηκαν ετοιμάστηκαν μετά από επισκέψεις μελών της Ειδικής Επιτροπής και της Ομάδας για Οικονομική Δράση στις χώρες αυτές κατά τη διάρκεια του χρόνου.

    Οι εμπειρογνώμονες μελέτησαν την υπάρχουσα νομοθεσία και πρακτικές οι οποίες αποσκοπούν στον έλεγχο και τη διερεύνηση των δραστηριοτήτων που αφορούν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε σύγκριση με τα διεθνή επίπεδα. Ειδική αναφορά έγινε σε κανονισμούς που αφορούν το τραπεζικό απόρρητο και τις ύποπτες συναλλαγές.

    Οι εκθέσεις υπέδειξαν συγκεκριμένα προβλήματα και συνέστησαν βήματα για να ξεπεραστούν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [10] Σημίτης - Πάγκαλος - ΕΕ

    Βιέννη,Αυστρία,11/12/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζιακ Σιράκ, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν τη θέση του Παρισιού στο θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

    Σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εδώ στη Βιέννη, ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο κ. Σιράκ πρόκειται να εγείρει το θέμα στη διάρκεια δείπνου που θα πραγματοποιηθεί απόψε, όμως ξεκαθάρισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα δώσει την ανάλογη απάντηση.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με άλλους ομολόγους του. Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης, που αφορά και την Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι η τάση που επικρατεί είναι ότι η αναφορά στο θέμα αυτό στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα εγκριθεί ως έχει στο προσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

    Τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνέντευξη Τύπου αφορούσαν κυρίως στην "Ατζένα 2000" και πτυχές της που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 December 1998 - 21:31:03 UTC