Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [02] ΕΔΗ - Μιχαηλίδης
  • [03] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη
  • [04] Οργανώσεις - Υπόμνημα - Κληρίδης - Παιδιά ναυαγών
  • [05] Ρολάνδης - Επιχειρηματικό συνέδριο
  • [06] Πρόβλημα έτους 2000 - Πολιτική
  • [07] Μητροπολίτης Πάφου - Παραίτηση Χρύσανθου
  • [08] Πρόεδρος Κλίντον - Κυπριακό
  • [09] Πουργουρίδης - Κληρίδης - Μιχαηλίδη

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως θα καταβληθεί προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε αναφορά του στο Κυπριακό στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο με θέμα "Κύπρος - Ενα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο", ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η σημερινή στασιμότητα δεν θα συνεχιστεί για πολύ και επανέλαβε τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο.

    "Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στασιμότητας η οποία δεν αναμένω ότι θα διαρκέσει για πάρα πολύ", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε μετά τη γνωστή προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών για επίτευξη λύσης βασισμένης σε μια διζωνική, δικονοτική ομοσπονδία.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήγησε στους παρευρισκομένους ότι στόχος του Ντενκτάς είναι η δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, και στην ουσία δύο προτεκτοράτα, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    "Είμαστε αντίθετοι σ' αυτή την ιδέα διότι καταλύει την ανεξαρτησία της Κύπρου", είπε, αναλύοντας τί προσπαθεί η τουρκική πλευρά και τί επιδιώκει η πλευρά μας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "αυτή η νέα προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για να καθυστερήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν έχει βρει διεθνή ανταπόκριση, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αμερική, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ή τις χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύετων".

    "Και υπάρχουν ενδείξεις", συμπλήρωσε, "ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης στην επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό μέσω της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και επεσήμανε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    "Ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα γεγονότα που θα λάβουν μέρος στο άμεσο μέλλον ή για το μέλλον της Κύπρου", διαβεβαίωσε τους 100 περίπου παρευρισκομένους, άτομα και εκπροσώπους οργανώσεων.

    Το συνέδριο οργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [02] (Κ) ΕΔΗ - Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) δεν συμμερίζονται την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην αποδεχθεί την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών "επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση σε δημόσιο επίπεδο της συζήτησης ενός θέματος που ουσιαστικά εκθέτει πολιτικά όλη την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτή".

    Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση των ΕΔΗ στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εκδηλώνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα θεσμών και διαδικασιών και να λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές πτυχές των διαφόρων ενεργειών και δηλώσεών τους.

    Οπως αναφέρεται, "οι ΕΔΗ θεωρούν ορθή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ακολουθήσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και να διορίσει δύο άτομα ως ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν από κοινού ή και χωριστά δυο καταγγελίες του βουλευτή, Χρίστου Πουργουρίδη σε σχέση με τον Υπουργό Εσωτερικών και να υποβάλουν το συντομότερο τα σχετικά πορίσματα από το Γενικό Εισαγγελέα του κράτους".

    Ακόμη οι ΕΔΗ θεωρούν "ορθή και επιβεβλημένη υπό τις περιστάσεις, την ενέργεια του Υπουργού Εσωτερικών να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    "Μια τέτοια ενέργεια", σημειώνεται στην ανακοίνωση, "συνάδει με την καλώς νοούμενη ευθιξία πολιτικών προσώπων ανεξάρτητα του βάσιμου ή όχι των καταγγελιών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη

    Αθήνα,Ελλάδα,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το σύνολο των θεμάτων, που αφορούν στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και του ζητήματος των ρωσσικών πυραύλων S300, θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    "Τα πάντα που αφορούν στο κυπριακό θέμα" θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση, είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι "όταν είναι ο Πρόεδρος μίας χώρας σε ένα τραπέζι συζητήσεων συζητεί τα θέματα της χώρας του".

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία δεν μετέχει στην κυπριακή αντιπροσωπεία ο επίσημος διαπραγματευτής της Κύπρου για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν ασφαλώς αντικείμενο συζητήσεως, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει "πιο αρμόδιος από τον Πρόεδρο να συζητήσει ένα θέμα το οποίο έχει εθνική σημασία για τη χώρα του".

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη ο κ. Σημίτης θα προεδρεύσει συσκέψεως στην οποία θα μετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενόψει της επισκέψεως και των σχετικών συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Οργανώσεις - Υπόμνημα - Κληρίδης - Παιδιά ναυαγών

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να τερματιστούν οι "απαράδεκτες" και "απάνθρωπες" συνθήκες διαβίωσης των 11 παιδιών ναυαγών που διαμένουν στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό ζητούν με υπόμνημά τους που επέδωσαν την περασμένη βδομάδα στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, γυναικείες οργανώσεις και άλλοι φορείς.

    Οπως σημειώνουν στο υπόμνημα τους η Κίνηση Στήριξης Αλλοδαπών, η ΠΟΓΟ, η Γυναικεία Οργάνωση Ενωμένων Δημοκρατών, το τμήμα γυναικών εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια τα 11 αυτά παιδιά, από τα οποία το μικρότερο είναι 1 μηνός και το μεγαλύτερο 16 χρόνων, στερούνται όλων των ανθρωπίνων δικαιωματων που διακηρύσσονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την οποία επικύρωσε η Κύπρος.

    "Τα παιδιά αυτά", τονίζεται στο υπόμνημα, "στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως η ελεύθερη διακίνηση, η εκπαίδευση, η υγιής ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και η ψυχαγωγία".

    Οι οργανώσεις αυτές καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει "ώστε η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που πηγάζουν από την επικύρωση της Σύμβασης" και να δώσει οδηγίες προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτά τα παιδιά.

    Ζητείται όπως ο Λειτουργός Μετανάστευσης σταματήσει να επιβάλλει παράνομα συνθήκες κράτησης και κατ'οίκον περιορισμό στα παιδιά αυτά, το Γραφείο Ευημερίας ως η αρμόδια κρατική υπηρεσία για την προστασία και ευημερία ανηλίκων, να αναλάβει ενεργό ρόλο και το Παιδείας όπως αναγνωρίσει το δικαίωμα των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση.

    Σημειώνεται ότι η επίδοση του υπομνήματος αυτού είναι η πρώτη από τις ενέργειες για διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων των παιδιών των ναυαγών που αποφασίστηκαν σε συνάντηση των οργανώσεων που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα με πρωτοβουλία της Κίνησης Στήριξης Αλλοδαπών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [05] (Κ) Ρολάνδης - Επιχειρηματικό συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου με τις εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες να φθάνουν το 1997 στα 333 εκατομμύρια στερλίνες εκ των οποίων 22% αντιπροσώπευε τις κυπριακές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο κ. Ρολάνδης που προσφωνούσε το Επιχειρηματικό Συνέδριο στο Λονδίνο για την Κύπρο τόνισε ακόμη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο αντιπροσωπεύοντας το 40% των συνολικών τουριστικών αφίξεων.

    Ο Υπουργός Εμπορίου ανέπτυξε στους Βρετανούς επιχειρηματίες τις δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είπε ότι οι οικονομικοί δείκτες είναι ικανοποιητικοί και προβλέπεται ότι το 1999 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 4% με πληθωρισμό γύρω στο 2,7% και με ανεργία κάτω από το 3%.

    Το ευνοϊκό αυτό οικονομικό περιβάλλον, όπως είπε ο κ. Ρολάνδης σε συνδυασμό με τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, έχει προσελκύσει αριθμό εταιρειών στο νησί.

    Σ' ότι αφορά τον εμπορικό τομέα ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού αντιπροσωπεύοντας το 12% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ότι για αυτό το λόγο η Κύπρος δραστηριοποιείται για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών της σχέσεων με άλλες χώρες και ιδιαίτερα με το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο κ. Ρολάνδης τόνισε εξάλλου ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της Κύπρου και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τροποποιηθεί οι κανονισμοί που διέπουν την εισαγωγή συναλλάγματος για ξένες επενδύσεις και ότι η νέα επενδυτική πολιτική δημιουργεί ένα πιό φιλελεύθερο ρυθμιστικό και διοικητικό πλαίσιο με απλοποιημένες διαδικασίες.

    Ακόμη είπε ότι σύμφωνα με τη νέα πολιτική επιτρέπεται η ξένη συμμετοχή μέχρι 100% σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

    Ο Υπουργός Εμπορίου υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι η Κύπρος προσφέρει πολυάριθμες επαγγελματικές υπηρεσίες και διαθέτει υψηλή επαγγελματική κατάρτιση.

    Τέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρονται στους ξένους επενδυτές στην Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη της Λάρνακας όπως η δημιουργία ματαποιητικών ή συναρμολογητικών μονάδων για αγαθά που προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρώπη και τις γειτονικές αγορές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [06] (Κ) Πρόβλημα έτους 2000 - Πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα δέοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στα συστήματα πληροφορικής και τα ενσωματωμένα συστήματα με την έλευση του έτους 2000 λαμβάνονται τόσο στον κυβερνητικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο τη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους του κρατικού, ημικρατικού και ιδιωτικού τομέα, περιλαμβανομένου και του Συνδέσμου Καταναλωτών.

    Το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις εισηγήσεις της εν λόγω επιτροπής, υπέβαλε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφαση του τον Αύγουστο του 1998 ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης για τη διαφωτιστική εκστρατεία αναφορικά με το πρόβλημα του έτους 2000.

    Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής έχει από καιρό περιλάβει στα έγγραφα προσφορών και τα συμβόλαια για μηχανογραφικό εξοπλισμό και λογισμικό υποχρεωτικό όρο για συμβατότητα των αγοραζομένων προϊόντων με το έτος 2000.

    Τα νέα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα πλαίσια του γενικού Σχεδίου Μηχανογράφησης από το 1998 είναι σχεδόν όλα συμβατά με το έτος 2000, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Μέτρα, εξάλλου, λαμβάνονται και σε σχέση με τους ημικρατικούς οργανισμούς όπου ο διευθυντής του έργου που έχει οριστεί από την κυβέρνηση συντονίζει την όλη προσπάθεια.

    Στον ιδιωτικό τομέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος λαμβάνονται με βάση έρευνα που διεξάγει το Κέντρο Παραγωγικότητας, τα αποτελέσματα τηε οποίας θα χρησιμεύσουν στην επεξεργασία σχεδίου με μέτρα στήριξης των τομέων που θα διαφανεί ότι έχουν ανάγκη.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/AM)

    [07] (Κ) Μητροπολίτης Πάφου - Παραίτηση Χρύσανθου

    Πάφος,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος επιβεβαίωσε με απογευματινές του δηλώσεις ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος υπέβαλε σήμερα γραπτώς στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο την παραίτησή του.

    Παράλληλα ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι συμφωνεί με την ενέργεια αυτή του Μητροπολίτη Λεμεσού τον οποίο και συνεχάρηκε για τη "μεγάλη", όπως την χαρακτήρισε, απόφασή του να παραιτηθεί "για να σταματήσει αυτή η αναπουμπούλα που είχε ξεσπάσει μέσα στην εκκλησία".

    Οπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου ο ίδιος συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Λεμεσού την περασμένη Τρίτη στην Πάφο και αφού αντάλλαξαν αρκετές απόψεις αποφάσισαν, όπως είπε να γνωστοποιήσουν, τις αποφάσεις τους στον Αρχιεπίσκοπο την περασμένη Πέμπτη, οπότε και τον επισκέφθηκαν.

    Οπως είπε, συμφώνησαν ότι "για να σταματήσει η ζημιά που επροξενείτο προς την εκκλησία και προς το άτομό του (του Μητροπολίτη Χρύσανθου) να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε ο Πανιερώτατος.

    Ακόμη είπε ότι αύριο η Σύνοδος "μέσα σε πλαίσια αγάπης θα δεί το όλο θέμα" και επεσήμανε ότι είναι σίγουρος ότι η παραίτηση θα γίνει αποδεκτή.

    Κληθείς να πει αν ο Μητροπολίτης Λεμεσού παραδέχεται όσα του καταλογίζονται ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού πιστεύει ότι είναι "αθώος αλλά βλέπει το κακό που γίνεται στην εκκλησία και την άγρια συκοφάντηση προς το πρόσωπό του και πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι η παραίτησή του".

    Ερωτηθείς εξάλλου αν αυτός τον έπεισε να υποβάλει την παραίτησή του ο Μητροπολίτης Πάφου απάντησε αρνητικά.

    "Ο άνθρωπος προβληματιζόταν και ήθελε και μια γνώμη από κάποιον φίλο και όταν ζήτησε τη συνάντηση εγώ με πολλή χαρά δέχθηκα να συναντηθούμε να ανταλλάξουμε απόψεις ούτως ώστε να βοηθηθεί για να αποκρυσταλλώσει μια τελική γνώμη", επεσήμανε ο Μητροπολίτης.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού αποκρυστάλλωσε την πιο σωστή γνώμη.

    Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την ενέργεια της παραίτησης του Μητροπολίτη Λεμεσού τονίζοντας ότι "όντως είναι μεγάλη απόφαση" αφού όπως παρατήρησε φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια που ο Χρύσανθος είναι Μητροπολίτης Λεμεσού.

    Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "με την παραίτηση ο λαός μας είναι τόσον καλός που θα τα ξεχάσει και τα προβλήματα από αύριο θα είναι παρελθόν".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [08] Πρόεδρος Κλίντον - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον διαβεβαίωσε ότι είναι το ίδιο δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού όσο είναι στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και του Κόσοβο.

    Σε απαντητική επιστολή του προς ομογενείς ηγέτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος τους ανακοινώνει επίσης ότι ζήτησε από το σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ, να συναντηθεί μαζί τους "καθώς και με άλλους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες για να συζητηθούν τρόποι επίτευξης προόδου" για επίλυση του Κυπριακού.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρει πως είναι "το ίδιο δεσμευμένος στην επίτευξη λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος" όσο είναι στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και του Κόσοβο.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς και ο Πρόεδρος της Συντονισμένης Εθνικής Προσπάθειας των Ελλήνων Αντριου Μάνατος απέστειλαν επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο καλώντας τον να αναμιχθεί προσωπικά για επίτευξη προόδου στην Κύπρο.

    Στην επιστολή τους, οι ομογενείς σημείωναν επίσης ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Ιρλανδία "η Κύπρος παραμένει μόνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] Πουργουρίδης - Κληρίδης - Μιχαηλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο παραγνώρισαν πλήρως τις πολιτικές παραμέτρους των καταγγελιών σε βάρος του Υπουργού Εσωτερικών και ασχολήθηκαν πρόχειρα και επιφανειακά μόνο με τις πιθανές ποινικές ευθύνες".

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Χρήστος Πουργουρίδης ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι "επιχειρούν να μετατρέψουν ένα θέμα καθαρά πολιτικό σε θέμα νομικιστικό".

    "Τόσο πρόχειρη και επιφανειακή ήταν η προσέγγισή τους που αποφάσισαν ότι δε δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα και για θέματα για τα οποία δεν έγινε καμιά καταγγελία, όπως για παράδειγμα το κτήμα στο Σαϊττά", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πουργουρίδης.

    Αναφερόμενος εξάλλου σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κατά του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, ο κ. Πουργουρίδης σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλουν να εξηγήσουν γιατί για αυτές δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου εκφράζει την πεποίθησή ότι "ο αθέμιτος πλουτισμός έχει αποδειχθεί με στοιχεία αδιάσειστα" και σημειώνει ότι για το θέμα αυτό ουδεμία αναφορά γίνεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Επίσης αναφέρει ότι υπήρξαν και κάποια γεγονότα που πιθανόν να συνιστούν ποινικά αδικήματα και ότι για αυτά έπρεπε να είχε διεξαχθεί ποινική έρευνα από την πρώτη στιγμή.

    "Είναι για αυτό", σημειώνει ο κ. Πουργουρίδης, "που θεωρώ την 21η Νοεμβρίου 1998 σαν μελανή σελίδα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την 22αν Νοεμβρίου κατά την οποία ελέγχθη ότι ο Υπουργός θα απέχει από την εκτέλεση των καθηκόντων του μελανότερη", διερωτώμενος ποιός νόμος προνοεί περί αποχής Υπουργού από την εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Εξάλλου, σε δεύτερη ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το θέμα της υπόθεσης Μιχαηλίδη ο κ. Πουργουρίδης τονίζει ότι όλες οι καταγγελίες του σε βάρος του κ. Μιχαηλίδη έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιβεβαιωθεί.

    Ο κ. Πουργουρίδης σημειώνει εξάλλου ότι "συνιστά πρωτοφανή και βάναυση κακοποίηση της νοημοσύνης κάθε λογικού ανθρώπου η θέση ότι οι 11 κατηγορίες απεδείχθησαν εντελώς αβάσιμες" και προκαλεί σε δημόσια συζήτηση τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ή οποιοδήποτε άλλο Υπουργό "για να διαπιστώσει ο λαός αν υπάρχει έστω και μια κατηγορία που είναι εντελώς αβάσιμη".

    Ακόμη διερωτάται πώς μπορεί να γίνεται λόγος για άψογες διαδικασίες όταν αποφασίζεται να μη διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για το κτήμα στην περιοχή Μούταλλος "το οποίο ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι πωλήθηκε 450 χιλιάδες λίρες ενώ ανεξάρτητος μάρτυρας - δικηγόρος διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι ο ένας εκ των συνιδιοκτητών του ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο ότι το κτήμα πωλήθηκε 900 χιλιάδες λίρες".

    Τέλος ο κ. Πουργουρίδης διαβεβαιώνει ότι "όσα εμπόδια και να μπουν στο δρόμο μου δεν θα με εμποδίσουν από το να κάμω το καθήκον μου ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 November 1998 - 21:46:10 UTC