Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρανιδιώτης - ΕΕ - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [03] ΔΗΚΟ - Εκλογές

  • [01] Κρανιδιώτης - ΕΕ - Κυπριακό

    Λεμεσός,Κύπρος,22/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιθανόν να εκβραδυνθεί, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λεμεσό, που διοργάνωσε ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας με θέμα τη δυναμική των εξελίξεων στην ΕΕ και την επίδραση που έχουν στην Κύπρο και το ρόλο της Ελλάδας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός διεύρυνσης μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης και με τις καλύτερες προοπτικές η διεύρυνση δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το έτος 2004 - 2005.

    Το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει αφού αρκετές κεντροαριστερού προσανατολισμού κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δίνουν προτεραιότητα σε άλλα θέματα σε σχέση με την ΕΕ.

    Είπε εξάλλου ότι "η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθούν μια σεριά από ρυθμίσεις που αφορούν την εσωτερική διάρθρωση και δομή της ΕΕ" όπως τα κεφάλαια γύρω από την "Ατζέντα 2000" που αφορούν κυρίως τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την κατανομή του ιδιαίτερα στις υπό διεύρυνση χώρες.

    Σε ότι αφορά την ενταξιακη πορεία της Κύπρου, ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας είπε ότι "η Κύπρος δεν έχει άλλη πορεία και άλλο δρόμο από την ΕΕ" και σημείωσε ότι "αυτή η πορεία μπορεί να δώσει βάσιμες ελπίδες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και θα δώσει την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, να ζήσουν μαζί, συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού χώρου."

    Ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε επίσης ότι η πορεία αυτή είναι αρκετά δύσκολη, αφού υπάρχουν εμπόδια που προσπαθεί να επιβάλει όχι μόνο η τουρκική πλευρά και η ηγεσία των Τ/Κ αλλά και κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία για δικά τους συμφέροντα επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο θέμα ένταξης της Κύπρου.

    Τόνισε όμως ότι "εάν εμείς είμαστε καλά προετοιμασμένοι και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτές."

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ επανέλαβε τη θέση ότι η "Ελλάδα είναι συμπαραστάτης της Κύπρου" σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εγγυάται την ένταξη της νήσου, είτε υπάρξει λύση είτε όχι.

    Ελπίζουμε στη λύση, πρόσθεσε, αλλά αυτό εξαρτάται από την τουρκική πλευρά αλλά και από τις πιέσεις που η ΕΕ μπορεί να ασκήσει προς την Τουρκία.

    "Η επανένωση της Κύπρου θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ," τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα εγγυηθεί την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, όχι μόνο μέσω του δικαιώματος της αρνησικυρίας αλλά και με πολιτική δραστηριότητα.

    "Αν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να συνδέσει το θέμα της ένταξης της Κύπρου με την ένταξη των άλλων πέντε χωρών, " είπε ο κ. Κρανιδιώτης, εξηγώντας ότι η απόφαση για διεύρυνση αφορούσε σε ένα πακέτο, έτσι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τη διεύρυνση εάν στο πακέτο αυτό δεν περιληφθεί και η Κύπρος.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι οποιαδήποτε ένταση "δεν εξυπηρετεί την Ε/κ πλευρά αλλά τους στόχους και το παιγνίδι της τουρκικής πλευράς που προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπαράθεση ώστε να υποστηρίξει ότι Ελληνες και Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί". "Εμείς λέμε το αντίθετο", τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας σημείωσε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα από διπλωματικές μεθόδους, μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε τη σημασία της επανέναρξης του δικοινοτικού διαλόγου και του θέματος της αποστρατικοποίησης.

    Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι "η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να ενισχυθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και να δημιουργηθεί μια σχέση σύγχρονη μεταξύ των δύο πλευρών, εφόσον η Τουρκία δεχθεί να ισχύουν και στην περίπτωση της οι ίδιες προϋποθέσεις, τα ίδια κριτήρια, που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες", όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι σχέσεις καλής γειτονίας και σε τελική ανάλυση εφόσον συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κριτήριο στη λήψη απόφασης για τους πυραύλους S300 είναι το κατά πόσο αυτοί χρειάζονται για την άμυνα της Κύπρου και αυτό θα αλλάξει μόνο εάν η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών.

    Αυτό τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο, τονίζοντας ότι ενόσω οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι οι ίδιοι που υπάρχουν σήμερα, το κτιτήριο παραμένει.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη επίσης σε έντονη κριτική του τρόπου με τον οποίον έγιναν οι καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι και κατήγορος και δικαστής.

    Κληθείς να αναφέρει τα κριτήρια με βάση τα οποία ο ίδιος θα αποφασίσει το μέλλον των πυραύλων S300 ενόψει των συναντήσεων στο Λονδίνο και την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν θα συζητήσει το θέμα των πυραύλων με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας και της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η συνάντησή του με τον Σερ Ντέιβιντ θα πραγματοποιηθεί ύστερα από σχετικό αίτημα του τελευταίου, ώστε ο Βρετανός διπλωμάτης να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε πρόσφατα στην Τουρκία.

    Οσο δε αφορά την Αθήνα, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι εκεί το θέμα των πυραύλων θα συνεζητείτο, είπε, "διότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μόνο πυραυλολογία, αλλά και πυραυλομανία".

    "Στην Αθήνα δεν πάω για να συζητήσω το θέμα των πυραύλων", αλλά για ομιλία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διευκρίνισε, εξηγώντας ότι ο ίδιος θεώρησε χρήσιμο με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ελλάδα, να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

    Δεν πραγματοποιείται δηλαδή σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα των πυραλύλων, εξήγησε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο νιώθει "πιεσμένος" δεδομένων των δημοσκοπήσεων και εκτιμήσεων που ακούγονται σχετικά με τους πυραύλους, ο Πρόεδρος Κληρίδης ρώτησε: "Με βλέπετε πιεσμένο, εγώ δεν αισθάνομαι καμιά πίεση και πηγαίνω με άνεση και όχι με πίεση" στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Εληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρου Πάγκαλου, προς την Αμερικανίδα ομόλογό του για το Κυπριακό, που δημοσιεύεται στο σημερινό "Βήμα" των Αθηνών, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η επιστολή αυτή "δεν αναφέρει μέσα τη λέξη πύραυλοι" και αντέκρουσε το σχόλιο δημοσιογράφου ότι η αναβολή άφιξης των πυραύλων αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για πιο ενεργή εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό.

    Η επιστολή, πρόσθεσε, αναφέρεται στη στασιμότητα του Κυπριακού και στο ότι θα έπρεπε ο διεθνής παράγοντας και ειδικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να καταβάλουν προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου.

    Οταν δημοσιογράφος άρχισε να διατυπώνει νέα ερώτηση για το θέμα των πυραύλων, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι "δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, διαρκώς ασχολούμενοι με το θέμα" αυτό, αφού έτσι διευκολύνεται το έργο "των ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες όλες κινούνται για να μάθουν αν και πότε θα έρθουν" οι πύραυλοι.

    Κληθείς να αναφέρει τα κριτήρια με τα οποία ο ίδιος θα πάρει αποφάσεις σχετικά με το θέμα των πυραύλων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Το κριτήριο ήταν πάντοτε ότι οι πύραυλοι αυτοί χρειάζονται για την άμυνα της Κύπρου και αυτό το κριτήριο θα αλλάξει μόνο αν η τουρκική πλευρά πει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μείωση δυνάμεων και εξοπλισμών".

    Πρόσθεσε δε ότι εφόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων παραμένουν οι ίδιοι που είναι σήμερα, "το κριτήριο το ότι χρειάζονται, για μένα, εξακολουθεί να παραμένει".

    Μιχαηλίδης - Καταγγελίες - Υπουργικό

    Σε ερώτηση κατά πόσο αισθάνεται ότι ο ίδιος "κάνει κάποιο λάθος" αναφορικά με το θέμα του Υπουργού Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι κατηγορίες Χρίστου Πουργουρίδη απασχόλησαν το Γενικό Ελεγκτή και το Γενικό Εισαγγελέα και ότι από τις εκθέσεις και των δυο, ξεκάθαρα αποδεικνύεται "ότι 11 από τις κατηγορίες είναι τελείως αβάσιμες και δεν υποστηρίζονται από τα γεγονότα", ενώ για δυο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα από τον Επίτροπο Διοικήσεως.

    Για δυο άλλες, πρόσθεσε, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, διότι όπως λέει στην έκθεσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Πουργουρίδης ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μάρτυρες και η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα λέει ότι πρέπει να διοριστούν ερευνητές για να πάρουν καταθέσεις και καλεί τον κ. Πουργουρίδη να αποκαλύψει τα ονόματα των πληροφοριοδοτών.

    "Επομένως", ανέφερε, "ακολουθήθηκε μια άψογη διαδικασία, απεδείχθη ότι είναι εύκολο να διατυπώνεις κατηγορίες, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει ένας, όταν διατυπώνει τις κατηγορίες, πρώτα να τις ερευνά".

    "Εδώ υπήρχαν κατηγορίες για αθέμιτο πλουτισμό για ορισμένη περιουσία η οποία απεδείχθη από την έρευνα ότι ήταν κληρονομική περιουσία της συζύγου" του κ. Μιχαηλίδη, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης και πρόσθεσε ότι "δεν είναι λίγο 11 κατηγορίες να προσαφθούν εναντίον ενός υπουργού, να γίνει τόσο ενδελεχής έρευνα, να πάνε στο σπίτι του, ελέχθη ότι το σπίτι του (Υπουργού Εσωτερικών) ήταν αξίας 600.000 λίρες ενώ είναι 270.000 λίρες και πολλά άλλα".

    Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι εφόσον ο ίδιος είναι Πρόεδρος, "δεν πρόκειται να επιτρέψει θυματοποίηση οποιουδήποτε υπουργού, αν δεν γίνει αντικειμενική, βαθειά έρευνα", αφού τότε "δεν θα υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι, οι οποίοι θα δέχονται να υπουργοποιηθούν".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έψεξε επίσης κάτι που, όπως είπε, "δεν είναι τιμητικό για την πολιτική κατάσταση στη Κύπρο", το οποίο είναι η πρακτική του να εκφράζεις κατηγορίες για άλλο άτομο και στη συνέχεια "να βγαίνεις στο ραδιόφωνο κάθε μέρα και να επιμένεις ότι ο άνθρωπος είναι ένοχος, δηλαδή να είσαι και κατήγορος και δικαστής και να αποφαίνεσαι".

    Πρέπει να δίνονται μεν οι πληροφορίες, αλλά να αναμένεται και η αντικειμενική έρευνα, επεσήμανε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει έρευνα, όταν ο υπουργός παραμένει στη θέση του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο υπουργός θα παραμείνει στη θέση του, αλλά θα απέχει από τα καθήκοντά του, για να γίνει η έρευνα ενός θέματος που αφορά το υπουργείο του".

    Και πρόσθεσε: "Δεν παραιτούνται υπουργοί διότι γίνεται μια κατηγορία και όταν 11 κατηγορίες απεδείχθησαν ότι δεν στέκουν, (τότε) για δυο κατηγορίες να πεις 'φύγε κε υπουργέ'".

    Σε ερώτηση ως προς τις διαφορές μεταξύ άλλων ποινικών ανακρίσεων και εκείνης για τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως σε ό,τι αφορά την τελευταία, οι κατηγορίες "ερευνήθησαν σε βάθος από δυο ανεξάρτητους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, το Γενικό Ελεγκτή και το Γενικό Εισαγγελέα".

    Λονδίνο - Αθήνα

    Οσον αφορά το ταξίδι του, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι στο Λονδίνο θα μιλήσει σε συνέδριο που οργανώνει το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) για προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο.

    Από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την Παρασκευή και μετά στην Πάτρα, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] ΔΗΚΟ - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,22/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Σπύρος Κυπριανού επανεξελέγη Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) με 1.041 ψήφους, έναντι 187 ψήφων του ανθυποψηφίου του Μιχαλάκη Κυπριανού και 133 ψήφων του Νίκου Παπαδόπουλου.

    Υπήρχαν επίσης 25 λευκά και 9 άκυρα ψηφοδέλτια. Σε δηλώσεις του μετά την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι δεν εκπλήττεται από το ποσοστό που πήρε, σημειώνοντας ότι ανέμενε να πάρει λιγότερο ποσοστό.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι "ολοκληρώθηκε κατά τρόπο δημοκρατικότατο, με πλήρη διαφάνεια, άψογα, το συνέδριο του κόμματος και νομίζω ότι το ΔΗΚΟ είναι ο νικητής διότι έδωσε μαθήματα δημοκρατίας."

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος αισθάνεται ενισχυμένος, απάντησε "ασφαλέστατα" και πρόσθεσε "θέλω να πιστεύω ότι και εκείνοι που δεν με ψήφισαν, θα σταθούν στο πλευρό μου, αφού στο ΔΗΚΟ δεν υπάρχει το εγώ αλλά το εμείς".

    "Εχουμε θέσει στόχους και όλοι μας, συλλογικά, θα κινηθούμε, θα εργαστούμε, θα αγνωνιστούμε, όσο σκληρά γίνεται και όσο μπορούμε για την επίτευξη των στόχων μας, γιατί πιστεύω ακράδαντα, όπως επίστευα και την ημέρα της ίδρυσης του ΔΗΚΟ, ότι οι στόχοι και οι σκοποί μας είναι ταυτισμένοι με τη μοίρα και το μέλλον του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 November 1998 - 20:46:13 UTC