Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γραπτό διάβημα Προέδρου Βουλής - Οτσαλάν
  • [02] ΕΔΕΚ - Οτσαλάν
  • [03] ΔΗΚΟ - Οτσαλάν
  • [04] ΔΗΚΟ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [05] ΝΕ.Ο - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [06] Βρετανία - Εκδηλώσεις για επέτειο ψευδοκράτους
  • [07] ΑΚΕΛ - Ψηφίσματα προς πέντε μόνιμα μέλη ΣΑ
  • [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις
  • [09] Ανανέωση διατάγματος κράτησης Ισραηλινών
  • [10] Αφιξη Προέδρου Βουλής των Ελλήνων - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Γραπτό διάβημα Προέδρου Βουλής - Οτσαλάν Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού με χθεσινό γραπτό διάβημά του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Λουτσιάνο Βιολάντε απευθύνει θερμή έκκληση εκ μερους των μελών της κυπριακής Βουλής, όπως υπό την ιδιότητα του αξιώματός του χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του προς την κυβέρνηση της χώρας του για απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και ικανοποίηση του αιτήματός του για παροχή πολιτικού ασύλου.

    Οπως υπογραμμίζει ο κ. Κυπριανού "ο Κούρδος ηγέτης όχι μόνο δεν είναι επικεφαλής τρομοκρατικού κινήματος, όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές, αλλά στην πραγματικότηα ενσαρκώνει τα οράματα του κουρδικού λαού και τη θέλησή του να αγωνιστεί για τη διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του που τόσο βίαια καταπατούνται από την Αγκυρα".

    Ο κ. Κυπριανού είχε επίσης μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βιολάντε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] (Κ) ΕΔΕΚ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε μήνυμά του προς τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάσσιμο Νταλέμο ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλλάχ Οσταλάν και να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

    Εξάλλου με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ καταδικάζει τη σύλληψη από τις ιταλικές αρχές του Κούρδου ηγέτη και καλεί την ιταλική κυβέρνηση να τον αφήσει ελεύθερο και να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

    "Ο Αμπντουλλάχ Οτσαλάν εκφράζει και συμβολίζει τον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα ενάντι στο στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και καλεί την Ιταλία να του παράσχει την απαιτούμενη προστασία.

    Επαναδιαδηλώνει επίσης την υποστήριξή του προς τον κουρδικό λαού και τη σταθερή συμπαράσταή του στον αγώνα του για την εθνική δικαίωσή του.

    Εξάλλου σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι τους Κούρδους απεργούς πείνας που διαδηλώνουν στην πλατεία Ελευθερίας, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρεια αναμονής ούτε επιτρέπονται ψευδαισθήσεις για το Κυπριακό, προειδοποιεί με ανακοίνωσή του για τα 15 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το Δημοκρατικό Κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα καθίσταται πλέον επιβεβλημένη μια σε βάθος μελέτη των δοδομένων και επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής και της τακτικής της πλευράς μας".

    Το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι η Αγκυρα και ο κατοχκός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προωθούν σήμερα την επόμενη φάση των διχοτομικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να τηρεί στάση ανοχής έναντι της Τουρκίας και των ενεργειών της σε βάρος της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας.

    "Πρέπει το ταχύτερο να σταθούμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας με σταθερότητα σε αρχές και με σαφή διάθεση διεκδίκησης των δικαίων και δικαιωμάτων μας", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] (Κ) ΝΕ.Ο - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεχιζόμενη προσκόλληση στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου εξέθρεψε τις τουρκικές απαιτήσεις και επεσώρευσε δεινά, χωρίς να αποκομίσουμε οποιαδήποτε οφέλη, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους για την 15η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους οι Νέοι Ορίζοντες, σημειώνοντας παράλληλα ότι "νομιμοποιούμαστε ηθικά, τυπικά και ουσιαστικά να απεμπλακούμε από τις οδυνηρές υποχωρήσεις και να χαράξουμε νέα πορεία".

    Οι ΝΕ.Ο επισημαίνουν ότι η ανκήρυξη του ψευδοκράτους αποτελέι "σταθμό στην αλυσίδα των έμπρακτων παραβιάσεων των συμφωνιών υψηλού επιπέδου από τους Τούρκους" και καλούν για μια νέα πορεία "η οποία πρέπει ασφαλώς να χαρακτηρίζεται από στρατηγική αξιοποίησης των ερεισμάτων του Ελληνισμού και όχι από ξεπερασμένους χειρισμούς και παρωχημένες πρακτικές όπως η προτιθέμενη προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Βρετανία - Εκδηλώσεις για επέτειο ψευδοκράτους

    Λονδίνο,Βρετανία,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, Κύπριοι ομογενείς, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας θα έχει τη μορφή πικεττοφορίας και θα διαρκέσει από τις 5.30 το απόγευμα ώρα Κύπρου μέχρι και τις 1.00 μετά τα μεσάνυκτα.

    Οπως είναι γνωστό έξω από την τουρκική πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα συνεχίζεται για περισσότερο από δύο χρονια τώρα μόνιμη, σε 24ωρη βάση, εκδήλωση διαμαρτυρίας για την τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΜΚ)

    [07] (Κ) ΑΚΕΛ - Ψηφίσματα προς πέντε μόνιμα μέλη ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ενεργότερη ανάμειξη ενός εκάστου των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και την άσκηση της επιρροής τους για μετακίνηση της Αγκυρας και του Ντενκτάς από τις αδιάλλακτες θέσεις τους, ζητά το ΑΚΕΛ με ψηφίσματα που επέδοσε σήμερα προς τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή την 15η επέτειο ανακήρυξης τους ψευδοκράτους.

    Συγκεκριμένα στο ψήφιμα προς τον Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς, στους οποίους να ασκήσουν αποτελεσματικά την επιρροή τους για να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής.

    Το ψήφισμα προς τον Πρέσβη της Ρωσίας Γκεόργκι Μουράτοφ επέδοσε σήμερα το πρωί προσωπικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Σε αυτό εκφράζεται η επιθυμία όπως υπάρξει ακόμα πιο ενεργός συμμετοχή της Ρωσίας στις προσπάθειες για προώθηση και επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα εκφράζονται οι ευχαριστίες του ΑΚΕΛ για την έντονη αντίδραση της Ρωσίας στις πρόσφατες προτάσεις Ντενκτάς και για τις θέσες αρχών που υποστηρίζει όλα τα χρόνια ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος αλλά και για τη στήριξη που πρόσφερε και προσφέρει στον κυπριακό λαό.

    Στο ψήφισμα προς τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάτεν το ΑΚΕΛ καλεί τη Βρετανία να στρέψει την προσοχή της προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν την αποτελεσματική τους επιρροή για μετακίνησή τους από τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις τους.

    Στο ψήφισμα προς τον Πρέσβη της Γαλλίας Ζαν Μπερνάρτ Βεβρ το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχία για τη διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει μεταξύ της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. και υπογραμμίζει ότι για να μπορέσει η λύση να προηγηθεί της ένταξης χρειάζεται η διεθνής κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στην Αγκυρα και στον Ντενκτάς στους οποίους να ασκήσει την αποτελεσματική επιρροή για να τους μετακινήσει από τις αδιάλλαχτες θέσεις τους. Ακόμη το ΑΚΕΛ καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να επιδείξει σθεναρή στάση αρχών και να εργαστεί για την υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Τέλος στο ψήφισμα προς τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζιν Ζουοζίν το ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση στην Κίνα να αναβαθμίσει την παρεμβολή της στο Κυπριακό, συμβάλλοντας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ακόμη εκφράζει ευχαριστίες προς τη χώρα αυτή για τις θέσεις αρχών που υποστηρίζει στο Κυπριακό και τη στήριξη που προσφέρει στον κυπριακό λαό σ'όλα τα χρόνια της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι το "πήγαινε - έλα" της αναπληρωτού ειδικής αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους δεν μπορεί να συνεχιστεί επάπειρον, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ε/κ πλευρά εξακολουθεί να αναζητά λύση του Κυπριακού μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Μιλώντας σήμερα στον Αγρό, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε επίσης ότι η Ε/κ πλευρά ζητά επίσης τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της ενωμένης Ευρώπης και των αδεσμεύτων, στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Απέρριψε εξάλλου κατηγορηματικά ισχυρισμούς ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση για να αποδεχθεί άρση των κυρώσεων κατά του ψευδοκράτους, ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν υποβληθούν τέτοιες προτάσεις δεν θα γίνουν αποδεχτές.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή τόσο με τα Ηνωμένα Εθνη όσο και με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα.

    Επανέλαβε εξάλλου ότι ισχύει ακόμα η πρόταση της κυβέρνησης για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ενταξιακές.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει οτιδήποτε αναφορικά με τους πυραύλους S300, λέγοντας ότι η συνέχιση της συζήτησης προκαλεί ζημιά και κάλεσε τα ΜΜΕ να σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Ανανέωση διατάγματος κράτησης Ισραηλινών

    Λάρνακα,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για άλλες πέντε ημέρες ανανέωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας το διάταγμα κράτησης των δυο Ισραηλινών που κρατούνται ως ύποπτοι για υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ζητώντας την ανανέωση του διατάγματος των Ιγκάλ Νταμαρί και Ούντι Χαργκόφ ο Υπαστυνόμος Ανδρέας Ναούμ επεσήμανε ότι κατά το οκταήμερο που πέρασε λήφθηκαν γύρω στις 25 καταθέσεις και έγιναν διάφορες άλλες εξετάσεις και ανακρίσεις και εξετάστηκαν προκαταρκτικά τα τεκμήρια.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω φόρτος ανακριτικού έργου να γίνει και υπολείπονται να ληφθούν ακόμη είκοσι με τριάντα καταθέσεις.

    Επίσης ανέφερε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων των τεκμηρίων και γίνονται εξετάσεις για εντοπισμό τόσο των συνδρομητών των τηλεφωνημάτων που έγιναν από τα δύο φορητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα των υπόπτων και επίσης απο τηλεφωνικό θάλαμο στο Ζύγι καθώς και το συνδρομητή ενός τηλεφωνήματος που έγινε στα τηλέφωνα αυτά από το Λονδίνο.

    Πάντως όπως ανέφερε ο Υπαστυνόμος Ναούμ από προκαταρκτικές εξετάσεις της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας των τεκμηρίων διεφάνη εκ πρώτης όψεως ότι οι ανευρεθέντες ανιχνευτές συχνοτήτων στο διαμέρισμα που διέμεναν οι ύποπτοι είναι υψηλής τεχνολογία και έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις συχνότητες τόσο της Αστυνομίας όσο και της Εθνικής Φρουράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

    Επίσης μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Αεροπορίας και άλλων ουσιωδών υπηρεσιών.

    Εξάλλου κατά τις προκαταρκτικες εξτάσεις διεφάνη ότι το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου στάληκαν μέσω υπολογιστή διάφορα σύντομα μηνύματα.

    Επίσης οι δέκτες παρακολούθησης ραδιοσυχνοτήτων φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι εργάζονται σε μεγάλο εύρος ραδιοσυχνοτήτων και όπως διεφάνη ήταν συνδεδεμένοι με δυο κασετόφωνα που μπορούσαν να ηχογραφούν όλα τα μηνύματα που έπαιρναν οι δέκτες και μάλιστα υπήρχε πρόγραμμα στο συνδεδεμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή με το οποίο σβήνονταν αμέσως τα μηνύματα που αποστέλλονταν.

    Μεταξύ των τεκμηρίων που βρέθηκαν στο διαμέρισμα των δύο υπόπτων ήταν και δυο φορητά τηλεφωνα τα οποία οι ύποπτοι αρνούνται ότι τους ανήκουν και είναι κατά τέτοιο τρόπο ρυθμισμένα ώστε να αποκρύβεται ο αριθμός τους.

    Από τις εξετάσεις διεφάνη ότι το ένα διαθέτει κάρτα Ολλανδίας και το άλλο Βρετανίας.

    Τα τελευταία δέκα τηλεφωνήμαυα που έγιναν στις 6 Νοεμβρίου από το ένα ήταν σε Ινστιτούτο Πληροφοιών στο Ισραήλ.

    Επίσης μετα την άφιξη των δύο υπόπτων έγιναν αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις από το ένα φορητό τηλέφωνο σε συγκεκριμένο τηλέφωνο που ανήκει σε συγκεκριμένο Ινστιτούτο Πληροφοριών του οποίου η έδρα είναι στο Τελ Αβίβ.

    Οπως είπε ο Υπαστυνόμος Ναούμ οι δυο ύποπτοι ανακρίθηκαν επισταμένα και αρνούνται να συνεργασθούν με την Αστυνομία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν απαντούν στις ερωτήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Αφιξη Προέδρου Βουλής των Ελλήνων - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μείζονα εθνικό στόχο και θα πρέπει για την επιτυχία του να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, φθάνοντας στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης θα πρέπει να προχωρήσουμε με περίσκεψη και ρεαλισμό αντιλαμβανόμενοι, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, και βλέποντας πόσα εμπόδια γίνεται προσπάθεια να αφεθούν στην πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, ότι έχει μεγάλη στρατηγική σημασία η επιτυχία αυτού του στόχου, για την όλη υπόθεση της Κύπρου και για την πολιτική λύση του Κυπριακού.

    Ετσι επεσήμανε, θα μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε μια ελεύθερη Κύπρο κομμάτι αναπόσπαστο της Ευρώπης, "να οικοδομήσουν ένα καλύτερο κοινό μέλλον χωρίς ξένες δυνάμεις κατοχής χωρίς τις συμφορές τις οποίες υπέστησαν και οι δυο κοινότητες μέχρι σήμερα".

    "Και με την αναγνώριση πλέον", πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης "από την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι στο μέλλον η Κυπριακή Δημοκρατία ως ενιαία ανεξάρτητη οντότητα θα συνεχίσει την πορεία της".

    Εκφράζοντας την ιδιαίτερη συγκίνησή του που βρίσκεται στην Κύπρο ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι μεταφέρει τα αδελφικά αισθήματα της Βουλής των Ελλήνων και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

    Ανέφερε πως αισθάνεται ότι συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του στη Βουλή των Ελλήνων και εκπληρώνει το ελάχιστο χρέος που έχουν όλοι οι Ελληνες Κύπριοι και Ελλαδίτες, "να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην προώθηση των εθνικών μας υποθέσεων και ιδιαιτέρως της μεγάλης υπόθεσης της ελευθερίας, της αποκατάστασης της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ελπίδα να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί, κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους αρχηγούς των κομμάτων, για τις απόψεις της κυπριακής πλευράς για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την τελευταία φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος εξάλλου στη σημερινή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι πως τα 15 χρόνια υπήρξαν χρόνια δοκιμασίας ιδιαίτερα για τους Ελληνοκύπριους των κατεχομένων και για τους πρόσφυγες.

    Ταυτόχρονα όμως όπως παρατήρησε αυτή η μελανή σελίδα πρέπει να μας ενθαρρύνει "διότι απέδειξε ότι υπάρχουν αντιστάσεις στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι οι λαοί συνεχίζουν να είναι στο πλευρό της μαχόμενης Κύπρου".

    Αυτό, επεσήμανε, "υπήρξε προφανώς το υπ'αριθμό ένα εμπόδιο μαζί με την κοινή προσπάθεια και τους αγώνες της Κύπρου και της Ελλάδας, ώστε ορισμένες κυβερνήσεις, των οποίων τις διαθέσεις απέναντι στην εθνική μας υπόθεση γνωρίζουμε, και φροντίζουν άλλωστε οι κυβερνήσεις αυτές με πρώτες τις ΗΠΑ να μας τις θυμίζουν συχνά, να μην τολμήσουν την επίσιμη αναγνώριση αυτού του κατασκευάσματος".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού είπε καλωσορίζοντας τον Ελληνα ομόλογό του εκ μέρους της κυπριακής Βουλής τον χαρακτήρισε ως τον "πρώτο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων που ασχολείται συστηματικά και δραστηριοποιείται με κάθε ευκαιρία για να προωθήσει τα εθνικά δίκαια".

    "Υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια χωρίς κανένα ενδοιασμό. Λέει τη γνώμη του ελεύθερα", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας ότι "από το στόμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ακούγεται συστηματικά και σταθερά η φωνή του ελληνισμού".

    Τέλος ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερο λόγο να χρωστά ευγνωμοσύνη στον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος, όπως όπως είπε, ενδιαφέρεται και αγωνιά για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 November 1998 - 16:40:08 UTC