Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρολάνδης - Υπουργός Ταταρστάν
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Προέδρος Βουλής - Μουράτοφ
  • [04] Ρολάνδης - Μπριλ
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Λιθουανία
  • [06] Δούμα - Κύπρος - Κείμενο δήλωσης
  • [07] Παιδιά - Δικαιώματα - Σεμινάριο

  • [01] Ρολάνδης - Υπουργός Ταταρστάν

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αμοιβαία επιθυμία όπως Κύπρος και Ταταρστάν αναπτύξουν περαιτέρω οικονομικές σχέσεις, εξέφρασαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων του Ταταρστάν, Μουσταφάεφ Νουρίζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά από σημερινή συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαίτερα το θέμα πιθανών επενδύσεων από το Ταταρστάν στην Κύπρο και αντίστροφα.

    "Είναι η πρώτη συνάντηση, ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σ' αυτά τα θέματα", είπε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι "περιμένουμε να πάρουμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη νομοθεσία εκεί και τα οικονομικά δεδομένα, πάνω στα οποία θα πληροφορήσουμε τους πιθανούς επενδυτές της Κύπρου στη χώρα αυτή.

    Επίσης περιμένουμε να έχουμε κάποια στοιχεία σχετικά με το δικό τους ενδιαφέρον για την Κύπρο", ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "ενδεχομένως σύντομα να υπάρξει και μια αποστολή επιχειρηματιών προς το Ταρταστάν για να μελετήσει επί τόπου τις συνθήκες και το επενδυτικό κλίμα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Νουρίζ, εξέφρασε επίσης την επιθυμία για κοινή συνεργασία της χώρας του στον οικονομικό τομέα με την Κύπρο.

    Ανέφερε παράλληλα ότι το Ταταρστάν έχει ετοιμάσει κάποια σχέδια, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η χώρα του ζήτησε κυπριακές επενδύσεις.

    Οπως είπε, ήδη λειτουργούν κυπριακές εταιρείες στο Ταταρστάν, εκφράζοντας την ελπίδα πως στο μέλλον θα υπάρξουν και κυπριακές κρατικές επενδύσεις.

    Ανέφερε τέλος, πως θα δώσει στις κυπριακές αρχές όλα τα στοιχεία αναφορικά με τη σχετική νομοθεσία της χώρας του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.93  (-0.41)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 2,193,070
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   783,733  103.12 (-0.40)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   189,647   60.88 (-0.90)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   725,168   68.86 ( 1.28)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    97,001   87.16 (-1.76)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    32,505   69.86 (-0.92)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    72,503   43.55 (-1.38)
            Αλλες Εταιρείες            £    38,220   84.01 ( 0.84)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/1998)

    [03] Προέδρος Βουλής - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας, Γκεόργκι Μουράτοφ, μεταβίβασε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τη δήλωση της Ρωσικής Δούμας για τις εξελίξεις στην Κύπρο, μετά από εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα αυτή "ενημέρωσα τον Πρόεδρο (της Βουλής) για τις εξελίξεις στη Ρωσία και για μερικά διεθνή θέματα για τις θέσεις της Ρωσίας".

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας είπε ότι το θέμα των πυραύλων δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση και απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι "είναι θέματα εθνικής άμυνας και δεν τα συζητάμε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού για τους S300, είπε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θεωρεί το κείμενο της Δούμας αναφορικά με το Κυπριακό "πάρα πολύ ικανοποιητικό".

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι φαίνεται ότι "παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, ότι υπάρχει κάπως πιο θετική προοπτική για στεθεροποίηση".

    Σημείωσε ότι "θα θέλαμε να δούμε τη Ρωσία πάντα πιο ισχυρή και να διαδραματίζει το ρόλο που όλοι αναμένουμε και τον οποίο πρέπει (να διαδραματίζει) προς όφελος της ανθρωπότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] Ρολάνδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, τόνισε σήμερα ότι η χώρα του όχι μόνο υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και της Ειδικού Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Αν Χέρκους, αλλά ενθαρρύνει και όλους όσοι είναι αναμεμειγμένοι στο Κυπριακό να τις υποστηρίξουν με τον ίδιο τρόπο.

    Ο κ. Μπριλ, ο οποίος είπε ότι η θέση της χώρας του πως οι πύραυλοι S300 αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη προόδου στο Κυπριακό δεν αναμένεται να αλλοιωθεί ποτέ, μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων, τουρισμού, καθώς και το θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως ενδιαφέρουσα, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "ξεκινούμε μια μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσουμε επενδύσεις από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο και γι' αυτό επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια", τα οποία, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνουν και την παροχή κινήτρων.

    "Επίσης προσπαθούμε να βάλουμε τον τουρισμό μας με τις ΗΠΑ σε μια νέα βάση", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι επιδιώκεται τουριστικό ρεύμα, είτε από τουρίστες που θα επισκέπτονται απευθείας την Κύπρο είτε από τουρίστες που θα χρησιμποποιούν την Κύπρο σαν ένα, από αριθμό προορισμών.

    Εγινε μια προκαταρκτική κάλυψη των θεμάτων αυτών, ανέφερε ο κ. Ρολάνδης, αφού, όπως εξήγησε, στόχος είναι ουσιστική πρόοδος να επιτευχθεί του χρόνου, όταν η Κύπρος θα είναι έτοιμη και από πλευράς νομοθεσίας και κινήτρων.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας το οποίο, όπως εξήγησε, είναι σημαντικό ως προς την προσέλκυση αμερικανικών εταιρειών στην Κύπρο.

    Το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί νομοθετικά, αλλά πρέπει να καθοριστεί και ο τρόπος αντιμετώπισης τυχόν παραβιάσεων της νομοθεσίας, επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης, τονίζοντας ότι "στο υπουργείο τις αντιμετωπίζουμε με πολλή αυστηρότητα".

    Στόχος της προπαρασκευστικής αυτής συνάντησης ήταν "να βάλουμε το πλαίσιο της παρακάτω συνεργασίας σε αυτούς τους πολύ νευραλγικούς τομείς, διότι την οικονομία με τις ΗΠΑ θέλουμε να την ενθαρρύνουμε και να την ανορθώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο", επεσήμανε.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι και στο παρελθόν υπήρξαν διακηρύξεις για επενδύσεις και τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουμε, ενώ ήδη επεξεργαζόμαστε εξειδικευμένα σχέδια".

    Ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι απουσιάζουν τα κίνητρα για αμερικανικές ή ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κύπρο, τονίζοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, προσφέρουν πολύ περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις από ό,τι η Κύπρος.

    Ανέφερε δε ότι ετοιμάζονται διάφορα σχέδια "ενθάρρυνσης εκείνων που θα έρθουν να επενδύσουν στην Κύπρο" και επεσήμανε την ανάγκη ανόρθωσης της βιομηχανίας της Κύπρου η οποία, όπως εξήγησε, "έχει μια πτωτική τάση".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπριλ συνεχάρη την κυπριακή κυβέρνηση για το έργο που έχει επιτελέσει στο θέμα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μια θετική εξέλιξη τόσο για τις κυπριακές, όσο και για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μπριλ ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι άξια επαίνου για το έργο αυτό.

    Αναφερόμενος στο θέμα του τουρισμού, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι "θα επιθυμούσαμε να δούμε (στην Κύπρο) περισσότερους τουρίστες από τις ΗΠΑ" και εξέφρασε την ευχή η Κύπρος να συμμετάσχει σε τουριστική έκθεση που διοργανώνει το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας του στην Ελλάδα τον ερχόμενο Απρίλιο, λέγοντας ότι αυτό θα είναι ένας τρόπος ενθάρρυνσης των Αμερικανών να επισκεφθούν το νησί.

    Αμερικανικά όπλα - Κύπρος

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, για το θέμα της ύπαρξης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, ο κ. Μπριλ είπε ότι δεν τις γνωρίζει, διευκρινίζοντας ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και με την οποία οι ΗΠΑ ασχολούνται πολύ σοβαρά.

    Τα συμπεράσματα της διαδικασίας αυτής θα δοθούν στο Κογκρέσσο και τότε το αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν, εξήγησε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει λάβει οποιεσδήποτε πληροφορίες από την Κύπρο, την Ελλάδα ή την Τουρκία, ο κ. Μπριλ είπε ότι έχουν ληφθεί κάποιες πληροφορίες, οι οποίες διερευνώνται, ώστε "να επιβεβειώσουμε ότι έχουμε ό, τι νομίζουμε πως πρέπει να παρουσιάσουμε στο Κογκρέσο".

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της σχετικής έκθεσης στο Κογκρέσο, ο κ. Μπριλ απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα προτιμούσε αυτό να γίνει σύντομα.

    S300 - Δημοσιεύματα

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κρήτη, ο κ. Μπριλ αρνήθηκε να το κάνει, δεδομένου, όπως είπε, ότι δεν έχει δει τα εν λόγω δημοσιεύματα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ θα εναντιώνονταν σε μια εγκατάσταση των πυραύλων σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας αντί στην Κύπρο, ο κ. Μπριλ είπε ότι είναι Πρέσβης στην Κύπρο και συνεπώς προτιμά να μιλά μόνο για το νησί, υπενθυμίζοντας τη θέση της χώρας του στο θέμα, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε, οι πύραυλοι S300 "είναι ένα εμπόδιο στην επίτευξη προόδου στην Κύπρο".

    "Δεν έχουμε μεταβάλει αυτή τη θέση και δεν αναμένω να την μεταβάλουμε ποτέ, στο μέλλον", πρόσθεσε.

    Αναφορικά δε με το ενδεχόμενο εγκατάσταης των πυραύλων στην Ελλάδα αντί στην Κύπρο, ο κ. Μπριλ είπε πως δεδομένου ότι αυτό δεν έχει προταθεί επίσημα, δεν θα ήθελε να σχολιάσει εικασίες.

    ΗΠΑ - Κυπριακό

    Κληθείς να αποσαφηνίσει την παρούσα θέση της χώρας του αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Μπριλ είπε ότι, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, την Τετάρτη, "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών", το τι προσπαθεί να κάνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ειδικά εκείνο που κάνει η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ, Αν Χέρκους.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι "ενθαρρύνουμε όλους όσοι είναι αναμεμειγμένοι στο Κυπριακό, να δίνουν την ίδια υποστήριξη στις προσπάθειές της, όπως η δική μας (υποστήριξη)".

    Ο κ. Μπριλ αντέκρουσε ισχυρισμούς σε δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις προσπάθειες της κ. Χέρκους, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα αυτά ως παντελώς αναληθή.

    "Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία (της κ. Χέρκους)", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι "η υποστήριξη της διαδικασίας αυτής είναι μέρος της δικής μας προσπάθειας και αντικατοπτρίζει την επιθυμία μας για προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης".

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε συντονισμό και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να επιτύχει η προσπάθειά τους, κάτι που οδηγεί προς το δικό μας στόχο της πολιτικής διευθέτησης", επεσήμανε ο κ. Μπριλ.

    Ερωτηθείς για το τι πρακτικά κάνουν οι ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι οι διπλωμάτες κάνουν πράγματα για τα οποία όμως δεν μιλούν πάντα και επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αν Χέρκους και εκείνες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όπως μπορεί.

    Ο κ. Μπριλ αρνήθηκε να δηλώσει κατά πόσο έχει επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στις εν λόγω προσπάθειες.

    Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - Τουρκία

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Μπριλ τις χαρακτήρισε ως "εποικοδομητικές", προσθέτοντας ότι η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να είναι ενθαρρυντική νέων σχέσεων μαζί της.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είναι για τον ίδιο λόγο που υποστηρίζουν στενότερτες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Λιθουανία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή για τη Λιθουανία όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των έξι υπό ένταξη χωρών και των πέντε άλλων υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την χαρακτήρισε "ικανοποιητική", προσθέτοντας ωστόσο ότι "σε ένα δύο σημεία θα μπορούσε να ήταν καλύτερη".

    Επεσήμανε ότι από την ώρα της αλλαγής της κυβέρνησης της Γερμανίας, στο χώρο της ΕΕ "διακρίνεται μια τάση καθυστέρησης".

    Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να προσέξουμε ότι η θέση της Επιτροπής είναι πολύ βελτιωμένη και σε ό,τι αφορά την Τουρκία.

    Από τη Λιθουανία, ο κ. Κυπριανού επιστρέφει την Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Δούμα - Κύπρος - Κείμενο δήλωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βαθιά της ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εξέφρασε η Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η αποστολή στην Κύπρο εξοπλισμών και στρατιωτικού υλικού αποτελεί συνέπεια και όχι αιτία της έντασης στην περιοχή.

    Το κείμενο της Δήλωσης επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Στη Δήλωση επιβεβαιώνεται η δήλωσή της ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 1996, με την οποία εκφράζεται "υποστήριξη της πρωτοβουλίας" του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη "για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου".

    Σημειώνεται, επίσης, ότι "η Δούμα, επιδοκιμάζοντας τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που στοχεύουν στη δίκαιη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και στη συντομότερη επανέναρξη μ' αυτό το σκοπό της διακοινοτικής διαδικασίας συνομιλιών στα πλαίσια και στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ακόμα μια φορά διακηρύσσει τη σταθερή υποστήριξη της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας κι εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Η Δήλωση τονίζει ότι η Δούμα "θεωρεί αθέμιτες κι εξαιρετικά επικίνδυνες τις προσπάθειες νομιμοποίησης του παράνομου αποσχιστικού κατασκευάσματος που δημιουργήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα του νησιού".

    Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι "η Κρατική Δούμα βασίζεται στο ότι η προπαγανδιστική εκστρατεία, που εκδηλώθηκε γύρω από το ρωσοκυπριακό συμβόλαιο για την προμήθεια του αμυντικού ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, στοχεύει στην υπόσκαψη της ρωσοκυπριακής συνεργασίας στο στρατιωτικο - τεχνικό τομέα και στον εκτοπισμό της Ρωσίας με μη εμπορικές μεθόδους από τις αγορές εξοπλισμών και στρατιωτικού υλικού".

    Αναφέρεται, επίσης, ότι "οι αποστολές στην Κύπρο εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη Ρωσία, αποτελούν συνέπεια και όχι αιτία της επικρατούσας στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έντασης".

    "Η Κρατική Δούμα", συνεχίζει η Δήλωση, "θεωρεί εντελώς απαράδεκτες τις απειλές χρήσης βίας όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς του προαναφερόμενου στρατιωτικού υλικού, καθώς και όσον αφορά τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σημειώνεται, εξάλλου, ότι "οι οποιεσδήποτε προσπάθειες παρεμπόδισης της κανονικής ρωσοκυπριακής συνεργασίας, που ανταποκρίνεται στις αναγνωρισμένες απ' όλους αρχές του διεθνούς δικαίου, θα συναντήσουν την ανάλογη αντίσταση".

    Τέλος, αναφέρεται ότι "η Κρατική Δούμα καλεί τον ΟΗΕ και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για επίτευξη της συμφωνίας για αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας και τις προτάσεις που υπέβαλε η Ρωσία στον ΟΗΕ τον Απρίλη του 1998" κι επισημαίνεται ότι "η εφαρμογή αυτών των προτάσεων αναμφίβολα θα συμβάλει στη σύντομη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Παιδιά - Δικαιώματα - Σεμινάριο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Αντρέ Ρομπερφρόιντ δήλωσε ότι τα αισθήματα είναι σημαντικά και η συμπάθεια φυσική και πιο εύκολη από τη δράση.

    Μιλώντας κατά την τελευταία μέρα του σεμιναρίου "Δικαιώματα του Παιδιού και Αδικίες", ο κ. Ρομπερφρόιντ προειδοποίησε ότι ο αγώνας ενάντια στη δουλεία των παιδιών και την αδικία σε βάρος τους είναι μακρύς, προσθέτοντας ότι "αυτός πρέπει να είναι ένας σκοπός, ο σκοπός της ζωής μας και ίσως ο σκοπός της ζωής της επόμενης γενιάς".

    Αναφερόμενος στο διήμερο σεμινάριο, που οργανώθηκε από το Κέντρο για τον Παγκόσμιο Διάλογο, σε συνεργασία με την UNICEF, ο κ. Ρομπερφρόιντ είπε ότι ήταν "ασυνήθιστα τεταμένο" κι έφερε στο φως "μιαν πολύ σκοτεινή πραγματικότητα".

    "Για δύο μέρες", είπε, "έχουμε μελετήσει ένα μουσείο τρόμου", επισημαίνοντας ότι "η ανθρώπινη φαντασία για κακές ενέργειες είναι ατέλειωτη".

    Αναφερόμενη στο πρόβλημα της κακομεταχείρισης παιδιών, η καθηγήτρια Σάντρα Μπλουμ, Πρόεδρος της Διεθνούς Κοινωνίας για Μελέτες Τραυματικού Αγχους στο Ιλινόις, είπε ότι αυτό είναι "ένα πρόβλημα του ανθρώπινου είδους, ίσως τόσο παλιό όσο το είδος το ίδιο".

    Είπε, επίσης, ότι δεν είχε μάθει για την κακομεταχείριση παιδιών από παιδιά, αλλά από ενήλικες που είχαν τύχει κακομεταχείρισης κατά την παιδική τους ηλικία.

    Η καθηγήτρια Μπλουμ επεσήμανε ότι "τα άτομα που έχουν πληγωθεί πληγώνουν άλλους".

    Μιλώντας για το θέμα, ο 15χρονος Κιπ Οεμπάντα από τις Φιλιππίνες είπε ότι "μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι γεννιούνται ή πεθαίνουν κάθε χρόνο, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι υποφέρουν κάθε χρόνο".

    Ο Οεμπάντα, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της δουλείας των παιδιών, γεννήθηκε και πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή με τους γονείς του, που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι κατά την εποχή που διοικούσε ο Μάρκος στις Φιλιππίνες.

    Ενας άλλος έφηβος, ο Μακάρα Χαν από την Καμποτία, διηγήθηκε τη δική του ιστορία κακοποίησης τότε που εργαζόταν ως αχθοφόρος σε σιδηροδρομικό σταθμό, με σκοπό να αγοράσει φάρμακα για τη μητέρα του, η οποία είχε αρρωστήσει.

    Ο Χαν υποσχέθηκε ότι θα συνέχιζε την εργασία του στην Επιτροπή Παιδιών στην Καμποτία, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των παιδιών και βοηθώντας στο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την εργασία των παιδιών.

    Ο Σύμβουλος Πολιτικής για το Οξφαμ στο Λονδίνο, Τόνι Μπέρντεν, επεσήμανε ότι τα χρέη των περισσοτέρων αναπτυσσόμενων ή εμπόλεμων χωρών είναι εμπόδιο στις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών εργασίας του πληθυσμού γενικά και των παιδιών ειδικότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 6 November 1998 - 18:46:13 UTC