Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κασουλίδης - Λονδίνο
  • [02] Ντενκτάς - Μέτρα - ΕΕ
  • [03] Θεμιστοκλέους - ΕΥΔΑΠ - Υδροδότηση
  • [04] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Γιλμάζ
  • [05] Εκπρόσωπος - Κινεζικοί πύραυλοι
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργοί - ΚΕΒΕ - Υπόμνημα
  • [07] Ασκηση Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ - Περιβάλλον
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Βάισμαν - Δενδροφύτευση
  • [10] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισπανίας
  • [11] Ραδιομαραθώνιος

  • [01] Εκπρόσωπος - Κασουλίδης - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Λονδίνο πραγματοποιούνται ενόψει της έναρξης των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    "Ο κ. Κασουλίδης θα ήθελε να έχει διάφορες συζητήσεις με διάφορους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να συζητήσει διάφορα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας," είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί αύριο με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας για την Κύπρο και εκπρόσωπο της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ σε δείπνο εργασίας και την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και την Υφυπουργό στο βρετανικό ΥΠΕΞ Τζόις Κουίν, υπεύθυνη για ευρωπαϊκά θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Ντενκτάς - Μέτρα - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου θα λάβει η Τ/κ πλευρά ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, την 10η Νοεμβρίου, απείλησε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως είπε, η θέση της Τ/κ πλευράς δεν θα είναι η ίδια με αυτή της 9ης Νοεμβρίου.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι θα ανακοινώσουν στον κόσμο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε "υποχωρήσεις".

    "Θα γυρίσουμε ακόμη περισσότερο τις πλάτες μας στην ΕΕ και θα ενισχύσουμε τις γέφυρες που έχουμε με την Τουρκία", είπε.

    Εξάλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός, Ντερβίς Ερογλου, αναφερόμενος στα μέτρα που θα πάρει η Τ/κ πλευρά λόγω της έναρξης των διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, είπε ότι το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" ασχολείται με αυτά και ότι οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στο λεγόμενο "υπουργείο".

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ντενκτάς είπε ότι η Τ/κ πλευρά έχει αποδεχθεί την απαγκίστρωση πριν από ενάμισι χρόνο, χωρίς αυτό να ισχύει για την Ε/κ πλευρά.

    Οπως είπε, την απαγκίστρωση θα ακολουθήσει η εκκαθάριση της περιοχής από νάρκες και η ανταλλαγή περιουσιών.

    Πρότεινε μάλιστα τη συγκρότηση αυτόνομης, ανεξάρτητης επιτροπής για την ανταλλαγή περιουσιών, όπως αυτή των αγνοουμένων.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι η Ε/κ πλευρά θα πρέπει να προσγειωθεί, κατά την έκφρασή του, και ότι αυτό είναι έργο αυτών που την αναγνωρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Θεμιστοκλέους - ΕΥΔΑΠ - Υδροδότηση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύ σημαντική" χαρακτήρισε την ελληνική προσφορά για μεταφορά νερού από την Ελλάδα στην Κύπρο, την οποία το ελληνικό δημόσιο προσφέρει σε "τιμή κόστους" ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας θεμιστοκλέους.

    Σημείωσε, ωστόσο ότι καθοριστικό παράγοντα θα αποτελέσει το κόστος μεταφοράς του στην Κύπρο.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως της Ελληνικής Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), Διονύσιο Ξένο και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη.

    "Δεν είναι η τιμή εξασφάλισης του νερού αλλά η τιμή μεταφοράς του νερού η οποία μετρά", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα διερευνηθεί κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

    Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, είπε, θα πρέπει να εκτιμήσει κατά πόσο "είναι οικονομικά δυνατή η μεταφορά νερού και η αξιοποίηση της προσφοράς από μέρους του ελληνικού δημοσίου" και πόσο θα κοστίζει ανά κυβικό μέτρο όταν θα διατεθεί στον Κύπριο καταναλωτή.

    Υπογράμμισε, επίσης ότι ήδη υπάρχουν αρκετές ποσότητες νερού που μπορούν να διατεθούν για την υδροδότηση της Κύπρου από την Ελλάδα και, όπως ανέφερε, με τα έργα που έχουν γίνει από το ελληνικό δημόσιο "έχουν διασφαλιστεί σημαντικές ποσότητες νερού για να καλύψουν και τις ελλαδικές ανάγκες αλλά και για να συγκεκριμενοποιηθεί αυτή η γενναία συνεισφορά προς την Κύπρο".

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η προσφορά αφορά μονάχα την ύδρευση "παρόλο", όπως είπε, "που η ελληνική πλευρά έχει διαθέσιμα ποσά νερού και για άρδευση".

    Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με διεθνείς προσφορές, έχει ζητήσει τιμές για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης καθώς και τιμές για εισαγωγή νερού. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 17η Νοεμβρίου.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι θα γίνει γνωστή η έρευνα για το συνολικό κόστος μεταφοράς νερού από την Ελλάδα και σε σχέση και με τις υπόλοιπες προσφορές που θα πάρει το Υπουργείο από άλλες χώρες.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση της ελληνικής προσφοράς "τα πράγματα διαφοροποιούνται" γιατί πρόκειται για μια, όπως είπε, "συγκεκριμένη προσφορά" και μια "συμβολή του ελληνικού κράτους προς το μείζων θέμα που αντιμετωπίζει η Κύπρος".

    Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, για το προσωπικό του ενδιαφέρον να "υπάρξει ελληνική αρωγή στο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, το υδατικό", καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας που διεκπεραιώνει μέσω της ΕΥΔΑΠ "την πολιτική θέληση της ελληνικής κυβέρνησης".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ξένος υπογράμμισε ότι "η ελληνική κοινωνία συνηγορεί για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Ελλάδα στην Κύπρο γιατί ξέρει από λειψυδρία το 1993".

    Επανέλαβε και αυτός ότι η Ελλάδα θα δώσει το νερό σε τιμή κόστους σαν αρωγή και το υπόλοιπο θα δοθεί για τη μεταφορά γιατί, όπως είπε, το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό της μεταφοράς το οποίο δεν το γνωρίζουν ακόμη.

    Δεν έδωσε σαφή αριθμό για το πόσα κυβικά νερού θα μεταφέρονται μίλησε εντούτοις "για όσα κυβικά χρειάζεται ο κυπριακός λαός" και δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ προτείνει τα δεξαμενόπλοια σαν μέσο μεταφοράς του νερού.

    Κατέληξε στο ότι η ΕΥΔΑΠ μαζί με τον κ. Θεμιστοκλέους θα εξετάσουν τις δυνατότητες προμήθειας του νερού και μετά από ένα τρίμηνο θα είναι έτοιμοι να αρχίσει η διαδικασία στο σημείο που αυτή "θα είναι επιτρεπτή".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [04] Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Γιλμάζ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αντίδραση του κατοχικού ηγέτη στην έναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για να αλλάξει θέση και στάση στο θέμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να ενεργήσει προς την κατεύθυνση του Ντενκτάς ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών και να συμμετάσχει στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ως "προκλητική."

    "Δεν νομίζω ότι οι αντιδράσεις του κ. Ντενκτάς νθα επηρεάσουν την ΕΕ να αλλάξει θέση και στάση στο θέμα," είπε ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ότι θα γυρίσει τις πλάτες στην ΕΕ και θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με την Τουρκία ενόψει της έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    Ο κ. Ντενκτάς, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, δεν μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιλαμβάνεται την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει γιατί αντίδρασε με τον τρόπο που αντίδρασε στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Δεν δεχόμαστε καθ'οιονδήποτε τρόπο να επηρεαστεί η ενταξιακή πορεία μας και μέσα από τις αποφάσεις του Κάρντιφ και του Λουξεμβούργου φαίνεται απερίφραστα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ της ενταξιακής πορείας και της επίλυσης του Κυπριακού," είπε.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη Γιλμάζ στα κατεχόμενα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι "και πάλι μια προκλητική επίσκεψη από τη στιγμή που γίνεται με ένα σαφέστατο τρόπο."

    Διερωτήθηκε, στη συνέχεια, κατά πόσο ο κ. Γιλμάζ μπορεί να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τον κ. Ντενκτάς ώστε να συμπεριφερθεί κατά τρόπο που να υποβοηθά την επίλυση του Κυπριακού.

    "Οι θέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας είναι στο τραπέζι και αναμένουν ένα συνομιλητή διαλλακτικό και αξιόπιστο," είπε, και πρόσθεσε "η Τουρκία παρά να κάνει 'εντυπωσιακές' δήθεν ενέργειες στα κατεχόμενα είναι καλύτερα να αποφασίσει να πιέσει τον Ντενκτάς να έρθει ως ένας συνομιλητής με θετική διάθεση στο κυπριακό πρόβλημα και στην ενταξιακή διαδικασία".

    Σημείωσε ότι η Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη συμπόρευση με τον Ντενκτάς και τον υποστηρίζει με ένα τρόπο καταλυτικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [05] Εκπρόσωπος - Κινεζικοί πύραυλοι

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας είναι σε θέση να γνωρίζουν και να έχουν πληροφορίες γύρω από όλα τα θέματα εξοπλισμών στα κατεχόμενα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για εγκατάσταση κινέζικων πυραύλων στα κατεχόμενα.

    "Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία φέρνοντας επιθετικά όπλα στην κατεχόμενη Κύπρο, είναι η κύρια δύναμη και η μόνη υπεύθυνη δύναμη για την ένταση στην περιοχή," είπε.

    Σε ερώτηση εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, ο Εκπρόσωπος απάντησε "δεν τις επιβεβαιώνω απόλυτα από τη στιγμή που το Υπουργείο Αμυνας δεν θέλησε, αλλά λέω ότι στο ενδεχόμενο που υπάρχει η μετακίνηση αυτή τέτοιων οπλικών συστημάτων, αποδεικνύει αυτό το γεγονός."

    Υπογράμμισε όμως ότι η τυχόν έλευση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος δεν είναι η μόνη ενέργεια που αποδεικύει την προκλητική στάση της Τουρκίας και τη διάθεση της για ένταση στην περιοχή.

    "Η ίδια η κατοχή και το μέγεθος που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο μιλούν από μόνα τους," πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργοί - ΚΕΒΕ - Υπόμνημα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπόμνημα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) για την ανάπτυξη της οικονομίας συζητήθηκε σήμερα σε συνάντηση τεσσάρων υπουργών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην παρουσία της ηγεσίας του Επιμελητηρίου.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας και Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι συζητήθηκε "μια σειρά από διαπιστώσεις, προσεγγίσεις και εισηγήσεις του ΚΕΒΕ που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας".

    Στα πλείστα σημεία του υπομνήματος υπάρχει "σύγκλιση απόψεων", ενώ σε άλλα έχει συμφωνηθεί να αρχίσει διάλογος μεταξύ του ΚΕΒΕ και του, για κάθε περίπτωση, αρμόδιου υπουργείου, ανέφερε.

    Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πολύ χρήσιμη", αφού, όπως εξήγησε, βοήθησε να κατανοηθούν καλύτερα οι θέσεις του ΚΕΒΕ, αλλά και το ΚΕΒΕ να ενημερωθεί πιο σωστά για την κατάσταση της οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεχούς διαλόγου του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι το υπόμνημα καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομίας, κατά υπουργείο.

    Ο κ. Ρολόγης εξέφρασε την ικανοποίηση του ΚΕΒΕ για το ότι το Επιμελητήριο έχει εισακουσθεί και πρόσθεσε ότι "έχουμε πάρει αρκετές υποσχέσεις".

    Σχολιάζοντας εκτίμηση δημοσιογράφου περί μη καινούργιων εισηγήσεων του ΚΕΒΕ, οι κύριοι Χριστοδούλου και Ρολόγης διαφώνησαν.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πολλά σημεία είναι καινούργια, προσθέτοντας ότι μερικά από αυτά είναι εκείνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρηματοπιστωτικά θέματα και θέματα φιλελευθεροποιήσεων.

    Δημόσια Υπηρεσία

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία, η οποία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με την ΠΑΣΥΔΥ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία.

    Εταιρεία Αμιάντου - Μητρόπολη Λεμεσού

    Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για εντοπισμό των χρηματικών ποσών που αποτελούν προϊόν εξαγωγών αμιάντου και "αγνοούνται", ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το θέμα εκκρεμεί από το 1987 και συνεπώς το ερώτημα αφορά τρεις, ίσως και τέσσερις, κυβερνήσεις και όχι μόνο την παρούσα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα ποσά που οφείλει στο κράτος η Μητρόπολη Λεμεσού, ο Υποργός Οικονομικών τόνισε ότι έχει ήδη κινηθεί νομική διαδικασία δικαστικής εκκαθάρισης, μέσω του Εφόρου Εταιρειών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Ασκηση Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ - Περιβάλλον

    Λάρνακα,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, επισκέφθηκε το απόγευμα την Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στη συνέχεια επιθεώρησε με ελικόπετρο το χώρο της κοινής άσκησης Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, κατά την οποία ειδικά εξοπλισμένα σκάφη των τριών χωρών ασχολήθηκαν με την καταπολέμηση υποτιθέμενης μεγάλης κηλίδας πετρελαίου στον κόλπο της Λάρνακας.

    Ακολούθως, ο κ. Θεμιστοκλέους επισκέθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της κοινής άσκησης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρνακας.

    Ο Υπουργός ευχαρίστησε όσους από τις τρείς χώρες συμμετέχουν στην άσκηση, καθώς και το Περιφερειακό Κέντρο Καταπολέμησης της Ρύπανσης στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει χρηματοδοτήσει και θέσει υπό την αιγίδα της την άσκηση.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι τα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα και είπε πως για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, η οποία υλοποιείται με την παρούσα κοινή άσκηση.

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να αναπτύξει τη συνεργασία αυτή και με άλλες χώρες, κάτι που θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε οικολογικές καταστροφές.

    Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η άσκηση εξελίχθηκε ομαλά, σύμφωνα με το σενάριο, και πρόσθεσε ότι μεθαύριο Πέμπτη, με την ολοκλήρωση της άσκησης, θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στο Κέντρο Επιχειρήσεων της άσκησης, στις 9.00 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΑ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     91.21  ( 1.72)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  2,329,227
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   502,253  104.51 ( 0.38)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   107,267   61.67 ( 1.68)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   875,124   68.58 ( 6.01)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    73,568   90.36 ( 5.18)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    25,694   70.18 (-0.50)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   230,899   45.26 ( 7.25)
            Αλλες Εταιρείες            £   143,961   84.19 ( 2.26)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [09] Βάισμαν - Δενδροφύτευση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πενήντα συνολικά δεντράκια που συμβολίζουν τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, φυτεύθηκαν στο πάρκο της Αθαλάσσας.

    Σε μια συμβολική χειρονομία, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ, και άλλους επίσημους, φύτεψε σήμερα ένα δεντράκι, σε χώρο του πάρκου.

    Στο πάρκο, όπου φυτεύθηκαν τα 50 δεντράκια, αναρτήθηκε πινακίδα στην οποία αναγράφεται: "Κυπριακό Δασικό Τμήμα, Δάσος του Ισραήλ, Φυτεύθηκε σε αναγνώριση της 50ης επετείου του Ισραήλ".

    Δίπλα από το δεντράκι το οποίο φύτεψε ο Πρόεδρος Βάισμαν βρισκόταν άλλο ένα μικρό δέντρο, με πινακίδα στην οποία αναγράφεται το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη φύτεψαν το δεντράκι οι Υπουργοί Κώστα Θεμιστοκλέους και Νίκος Ρολάνδης.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής δενδροφύτευσης, στο χώρο του πάρκου αλλά και σε όλο του μήκος του δρόμου που οδηγεί προς αυτό, η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    (Ρ.Μ.) ΕΣΤ 3 00173 (Κ) Βάισμαν - Δενδροφύτευση

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πενήντα συνολικά δεντράκια που συμβολίζουν τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, φυτεύθηκαν στο πάρκο της Αθαλάσσας.

    Σε μια συμβολική χειρονομία, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ, και άλλους επίσημους, φύτεψε σήμερα ένα δεντράκι, σε χώρο του πάρκου.

    Στο πάρκο, όπου φυτεύθηκαν τα 50 δεντράκια, αναρτήθηκε πινακίδα στην οποία αναγράφεται: "Κυπριακό Δασικό Τμήμα, Δάσος του Ισραήλ, Φυτεύθηκε σε αναγνώριση της 50ης επετείου του Ισραήλ".

    Δίπλα από το δεντράκι το οποίο φύτεψε ο Πρόεδρος Βάισμαν βρισκόταν άλλο ένα μικρό δέντρο, με πινακίδα στην οποία αναγράφεται το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη φύτεψαν το δεντράκι οι Υπουργοί Κώστα Θεμιστοκλέους και Νίκος Ρολάνδης.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της τελετής δενδροφύτευσης, στο χώρο του πάρκου αλλά και σε όλο του μήκος του δρόμου που οδηγεί προς αυτό, η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ισπανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησαν σήμερα στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Ισπανός ομόλογό του, Αμπέλ Ματούτες.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ισπανό ΥΠΕΞ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στην τελευταία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης, εξετάστηκε η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια της Διαδικασίας της Βαρκελώνης εν όψει της επικείμενης συνάντησης στην Βαλένθια.

    Σε ότι αφορά στις διμερείς σχέσεις, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι αυτές είναι εξαιρετικές. Ταυτόχρονα εξέτασαν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ματούτες αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και ειδικότερα στο ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στην ιστορία της Ευρώπης, ως προπύργιο του Χριστιανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η μη συμμετοχή των Τ/Κ στην κυπριακή διαπραγματευτική αντιπροσωπεία προκαλεί δυσκολίες στην ενταξιακή πορεία, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης προς τους Τ/Κ παραμένει ανοικτή και πρόσθεσε ότι η ομάδα αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Κύπρο και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο ΥΠΕΞ επρόκειτο να ολοκληρώσει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ισπανία και να αναχωρήσει για το Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ποσό πέραν των 800 χιλιάδων λιρών συγκέντρωσε μέχρι στιγμής ο "Ραδιομαραθώνιος", που διοργανώνουν από κοινού το ΡΙΚ και η Λαϊκή Τράπεζα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ο οποίος ολοκληρώνεται τα μεσάνυκτα.

    Εξάλλου, από το ερχόμενο έτος η εκδήλωση θα είναι πανελλήνια όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 November 1998 - 18:46:10 UTC