Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
  • [02] Ισραήλ - Τουρκία - Συμφωνία - Πηγές
  • [03] Ισραήλ - Τουρκία - Στρατιωτική συμφωνία
  • [04] Αρχιεπίσκοπος - 28η Οκτωβρίου
  • [05] Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Αρχισε
  • [06] Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Εληξε
  • [07] Αρχιεπίσκοπος - Παρέλαση - Δηλώσεις

  • [01] Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γιορτή του ελληνισμού σήμερα, 28 Οκτωβρίου, και ο λαός τιμά το μεγάλο "ΟΧΙ" του Μεταξά με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις.

    Επίκεντρο των εορτασμών στην Ελλάδα θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει η καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    Στη Λευκωσία θα ψαλεί στις 10 το πρωί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια θα γίνει παρέλαση μαθητών και φοιτητών, παλαιών πολεμιστών και οργανώσεων.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από εξέδρα μπροστά από την ελληνική Πρεσβεία.

    Παρελάσεις θα γίνουν και στις άλλες πόλεις, το χαιρετισμό των οποίων θα δεχθούν Υπουργοί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [02] Ισραήλ - Τουρκία - Συμφωνία - Πηγές

    Ιερουσαλήμ,Ισραήλ,28/10/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Το Ισραήλ πιστεύει ότι έχει δοθεί υπερβολική σημασία στη στρατιωτική του συνεργασία με την Τουρκία και τη χαρακτηρίζει ως μέρος σύνηθων δεσμών.

    Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι εάν το Ισραήλ δεν πωλήσει όπλα στην Τουρκία, τότε θα το πράξει κάποιος άλλος, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ήταν απρόθυμη να πωλήσει όπλα στην Κύπρο, εάν της εζητείτο κάτι τέτοιο.

    Οι ίδιες πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία, σημείωσαν ότι το Ισραήλ χρειάζεται το πράσινο φως από τις ΗΠΑ όσον αφορά ορισμένες κινήσεις, τονίζοντας ότι η άφιξη των πυραύλων S300 στην Κύπρο δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων.

    "Δεν είναι δίκαιο να απομονώνεται το Ισραήλ ως χώρα που βοηθά την Τουρκία. Εάν δεν πωλήσουμε εμείς όπλα στην Τουρκία, τότε θα το πράξει κάποιος άλλος", δήλωσαν οι ισραηλινές πηγές.

    Σημείωσαν, επίσης, ότι η πώληση όπλων στην Τουρκία δεν βοηθά την Τουρκία να απειλεί την Κύπρο, ούτε χρειάζεται η Τουρκία τη βοήθεια του Ισραήλ για να επιτεθεί.

    "Ορίζουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία ως συνηθισμένους δεσμούς μεταξύ συνηθισμένων χωρών. Γίνεται υπερβολή της πραγματικής σημασίας της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Τουρκία", συνέχισαν, προσθέτοντας ότι αυτά που μπορεί να κάνει το Ισραήλ χωρίς την άδεια των ΗΠΑ είναι ελάχιστα.

    Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ θα ανταποκρινόταν σε αίτηση της Κύπρου για πώληση όπλων, οι πηγές απάντησαν αρνητικά.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, οι πηγές εξέφρασαν την υποστήριξη του Ισραήλ στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τόνισαν ότι δεν υπάρχουν επίσημες συναλλαγές με το ψευδοκράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ.

    Οι πηγές απεκάλυψαν ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια ιδιωτικής του επίσκεψης στο Ισραήλ, δεν εξασφάλισε οποιεσδήποτε συναντήσεις, παρά τις προσπάθειές του.

    Είπαν, επίσης, ότι το Ισραήλ "ανανεώνει μια φορά το χρόνο εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, υπενθυμίζοντάς τα να μην έχουν οποιαδήποτε επίσημη επαφή με το Τ/κ καθεστώς.

    "Η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να επέλθει από την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", συνέχισαν οι πηγές.

    Σχολιάζοντας την άφιξη των S300, οι πηγές ανέφεραν ότι "αυτό δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων", προσθέτοντας ότι "το Ισραήλ δεν ανησυχεί για τους S300" και ότι "στη χειρότερη περίπτωση, οι S300 θα πρόσθεταν ελάχιστο στην αποσταθεροποίηση".

    Αναφερόμενες στον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με το Κυπριακό, οι ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι "υπάρχει σχέση μεταξύ της λύσης του Κυπριακού και της αποδοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Οι πηγές σημείωσαν ότι το Ισραήλ υποστηρίζει και τα δύο και κάλεσε την ΕΕ να είναι πιο γενναιόδωρη προς την Τουρκία, ώστε να αξίζει τον κόπο να κινηθεί στο Κυπριακό.

    Τοποθετώντας την Τουρκία στη δεύτερη ομάδα χωρών για ένταξη, σε αντάλλαγμα για τη μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της, θα ήταν ένας τρόπος για να δελεαστεί η Τουρκία να αλλάξει τον τόνο της στην Κύπρο, εξήγησαν οι πηγές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Ισραήλ - Τουρκία - Στρατιωτική συμφωνία

    Ιερουσαλήμ,Ισραήλ,28/10/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας

    Η Ισραηλινή αξιωματούχος, Γιαέλ Νταγιάν, του κόμματος "Λικούντ", δεν πιστεύει ότι η στρατιωτική συμφωνία της χώρας της με την Τουρκία ανατρέπει την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά προειδοποιεί ότι στο μέλλον θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

    Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, η θυγατέρα του Μοσιέ Νταγιάν είπε ότι "εάν δεν πωλήσουμε εμείς όπλα στην Τουρκία, θα το πράξουν οι άλλοι", αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού.

    Η κ. Νταγιάν, εξήγησε ότι η Τουρκία θεωρείται "σχισμή στον τοίχο της καταστροφής, τον οποίο αντιμετωπίζει το Ισραήλ", σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει κανείς να αποδίδει ιδιαίτερη αξία στη συμφωνία "σε όρους ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης των δύο χωρών".

    "Δεν νομίζω ότι η συμφωνία ενοχλεί τη σταθερότητα στην περιοχή", είπε, αλλά εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις λέγοντας ότι η συμφωνία "ίσως αποδειχθεί μη σοφή μακροχρόνια", ιδιαίτερα όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Συρία.

    Εξέφρασε, επίσης, υποστήριξη για λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι το Ισραήλ επιθυμεί λύση χωρίς να παίρνει το μέρος οποιουδήποτε σε μια διαμάχη μεταξύ δύο φιλικών χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    (Α.Π.)

    [04] Αρχιεπίσκοπος - 28η Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέστειλε, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, τηλεγραφήματα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στα τηλεγραφήματά του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι "η Κύπρος μετέχει μετά ιδιαιτέρας συγκινήσεως εις του εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου 1940, κατά την οποία απεδείχθη το μεγαλείο του έθνους".

    Αναφέρει, επίσης, ότι για τους Ε/Κ, "το ΟΧΙ της επετείου προβάλλει εις τα κρισίμους αυτάς στιγμάς ως φωτεινόν μετέωρον, εις τον αγώνα τον οποίο διεξάγομεν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [05] Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Αρχισε

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο στη Λευκωσία η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από εξέδρα μπροστά από την ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Παιδείας, πρόσκοποι, οδηγοί, σωματεία και οργανώσεις.

    Σε άλλες πόλεις το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθούν Υπουργοί ως ακολούθως:

    - της Λεμεσού ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης - της Λάρνακας ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής

    - της Πάφου ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου - της Αμμοχώστου στο Παραλίμνι ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος

    Μιχαηλίδης - της Μόρφου στην Ευρύχου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους

    Νωρίτερα σήμερα, έγινε πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας. Σ'αυτή χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της πόλεως.

    Στη δοξολογία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Στυλιανός Παναντωνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Εληξε

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα με κάθε λαμπρότητα η παρέλαση στη Λευκωσία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης από εξέδρα μπροστά από την ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

    Κατά τη διάρκεια της παρέλασης παιάνιζε απέναντι από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας η φιλαρμονική ΣΜΕΦ και η φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Στην παρέλαση έλαβαν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών Μέσης Παιδείας, πρόσκοποι, οδηγοί, σωματεία και οργανώσεις, που ακολούθησαν τη διαδρομή από την Πλατεία Ελευθερίας στις οδούς Στασίνου, Ομήρου, Βύρωνος, και Μιχαλάκη Καραολή, και ακολούθως στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, τη λεωφόρο Ευαγόρου και στην οδό Διαγόρου, όπου έληξε η παρέλαση.

    Στις άλλες πόλεις το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (Λεμεσός), ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής (Λάρνακα), ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου (Πάφος), ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης (Αμμόχωστος - Παραλίμνι), και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους (Μόρφου - Ευρύχου).

    Νωρίτερα σήμερα έγινε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη.

    Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου Στυλιανός Παπαντωνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [07] Αρχιεπίσκοπος - Παρέλαση - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον κίνδυνο να αρχίσει η μεταφορά κι εγκατάσταση εποίκων στην Κύπρο, επεσήμανε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφερόμενος στη λύση ομοσπονδίας.

    Μιλώντας ύστερα από την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Μακαριότατος είπε ότι εάν επιτευχθεί λύση ομοσπονδίας δεν θα μπορεί κανείς πλέον να κάνει ο,τιδήποτε, διότι θα έχει τον έλεγχο η τουρκική πλευρά.

    Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι "είναι η ανάμνηση τέτοιων ημερών που το έθνος αγωνίστηκε πράγματι για να εξασφαλίσει την ελευθερία του".

    Είπε, επίσης, ότι η σημερινή ημέρα "μας κάνει περισσότερο να συνειδητοποιήσουμε κατά βάθος και το δικό μας πρόβλημα, για να αντιμετωπίσουμε όλοι ενωμένοι τον κίνδυνο που για πρώτη φορά η Κύπρος αντιμετωπίζει, διότι μπορεί να περάσαμε κατοχές, ερημώσεις μέσα στους αιώνες, αλλά ποτέ δεν έρχονταν ξένοι ομαδικά να εγκατασταθούν εδώ".

    Ο Μακαριότατος σημείωσε ότι "τώρα επιχειρείται η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας", επισημαίνοντας ότι η διζωνική ομοσπονδία "σημαίνει ότι θα επακολουθήσει μεταφορά εποίκων κι εγκατάσταση εδώ, και δεν θα μπορέσει κανείς να τους εμποδίσει να έρθουν, διότι θα είναι πλέον κάτω από έναν έλεγχο δικό τους".

    "Γι' αυτό", τόνισε, "χρειάζεται η ενότητα της Κύπρου, η ενότητα όλων μας και να επιδιώξουμε την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, αφού φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι".

    Ιερείς

    Σε ερώτηση αναφορικά με τους δύο ιερείς που εμφανίζονται σε φωτογραφία να εξέρχονται πανδοχείου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι για τον ένα θα υπάρχει "οπωσδήποτε καθαίρεση", διότι "έβγαλε και προοηγουμένως τα ράσα κι έχει και προηγούμενες καταγγελίες", ενώ για το δεύτερο "ίσως κάποια αργία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    (Ρ.Γ.)

    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 28 October 1998 - 13:02:16 UTC