Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρια Πρέσβης - CNN
  • [02] Υποδιευθυντής Ροζβααρουζένιε - S300
  • [03] Βασιλείου - Πράγα

  • [01] Κύπρια Πρέσβης - CNN

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,18/10/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε αποφασιστικές κινήσεις πίεσης προς την κατεύθυνση της Αγκυρας.

    Αυτό τόνισε η Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή, κατά τη διάρκεια χθεσινής εμφάνισής της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην εκπομπή "World View", που μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τη νέα πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

    Παράλληλα η κ. Μαρκουλή απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο των ΗΠΑ στην προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, η πρέσβης επεσήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ευγνώμων για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της αγοράς των S300 και την ένταση που αυτή δημιουργεί η κ. Μαρκουλή τόνισε ότι η απειλή στην Κύπρο δεν υφίσταται από τους S300 αλλά από την παρουσία για 24 χρόνια, των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

    Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην προμήθεια των πυραύλων έγινε με γνώμονα την εξασφάλιση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείσα να πει τί χρειάζεται να γίνει για να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης για τους πυραύλους η πρέσβης υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε δηλώσει ότι εάν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ή έναρξη συνομιλιών προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης του νησιού η κυβέρνηση της Κύπρου είναι διατεθειμένη να επανεξετάση το θέμα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Τζιν Ράνταλ η Πρέσβης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αντέδρασε αμέσως και θετικά στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα εκφράζοντας τη διάθεσή του για συμμετοχή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για το ποιά είναι η βιασύνη που απαιτεί αυτή την προσπάθεια στο θέμα του Κυπριακού η Πρέσβης είπε ότι υπάρχει βιασύνη λόγω των 24 χρόνων που έχουν περάσει χωρίς λύση του προβλήματος.

    Επεσήμανε ότι καμιά προσπάθεια δεν έχει αποδώσει λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την άλλη πλευρά.

    Τέλος σε ερώτηση ποιός είναι ο κίνδυνος από τη διατήρηση του σημερινού status quo στην Κύπρο η κ. Μαρκουλή είπε ότι ο κίνδυνος είναι να μονιμοποιηθεί η διχοτόμηση του νησιού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου καθώς βαδίζουμε στο κατώφλι του 21ου αιώνα.

    Το επόμενο Σάβατο στην ίδια εκπομπή, θα παρουσιασθεί, όπως ανακοινώθηκε, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στην Ουάσινγκτον για να εκθέσει τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Υποδιευθυντής Ροζβααρουζένιε - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,18/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ρωσική εταιρεία Ροζβααρουζένιε είναι έτοιμη να παραδώσει και να εγκαταστήσει το πυραυλικό σύστημα S300 στο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει συμφωνηθεί, δήλωσε χθες στη Μόσχα ο υποδιευθυντής της εταιρείας, Ολέγκ Σιτορένγκο.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι καμία από τις παραγράφους της συμφωνίας δεν έχει παραβιασθεί εως τώρα, ούτε από ρωσικής αλλά ούτε και από κυπριακής πλευράς.

    Ταυτόχρονα ο κύριος Σιτορένγκο απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες περί μη άφιξης του συστήματος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψαν Λευκωσία και Μόσχα.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος κλήθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νόβοστι να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά του αμερικανικού συστήματος Πάτριοτ αντί του ρωσικού S300. Ο κύριος Σιτορένγκο υποστήριξε ότι η ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης δεν αποτελεί ήττα για την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

    Αντιθέτως κατά το Ρώσο αξιωματούχο η απόφαση της Αθήνας να αγοράσει 21 συστήματα των πυραύλων Tor αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Μόσχας.

    Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες της εταιρείας, σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, θεωρούν ότι είναι αδύνατο μια χώρα του ΝΑΤΟ να προχωρήσει στην αγορά των S300 ανεξάρτητα αν γίνεται λόγος για το τελειότερο πυραυλικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια βιομηχανία όπλων.

    Ωστόσο υποστήριξε ότι ουδόλως έχουν επηρεαστεί οι πολύ καλές σχέσεις Αθηνών και Μόσχας στο στρατιωτικό τομέα, ενώ αποκάλυψε ότι οι δυο πλευρές διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Ελλάδα και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Βασιλείου - Πράγα

    Λευκωσία,Κύπρος,18/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Πράγα μεταβαίνει αύριο Δευτέρα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου για να συμμετάσχει σε συνέδριο, με θέμα την οικονομική πολιτική των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης εν όψει της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Επίτροπος της ΕΕ για εξωτερικές σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ο κ. Βασιλείου θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ολομέλεια του συνεδρίου με θέμα "Οι πολιτικές πτυχές της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών των υπό ένταξη χωρών της κεντρικής Ευρώπης καθώς και μέλη των κυβερνήσεων των χωρών αυτών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 October 1998 - 13:02:11 UTC