Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Συνέδριο "Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ"
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας
  • [04] Κυπριανού - Κυπριακό
  • [05] Επίσημη επίσκεψη Τσοχατζόπουλου
  • [06] Συνέδριο - Ασφάλιση Θαλάσσιων Κινδύνων
  • [07] Βασιλείου - ΕΕ - Βαρσοβία
  • [08] Κασουλίδης - Πίκεριγκ - Μίλερ
  • [09] Χριστόφιας - Γερμανία - Εκλογές
  • [10] Βαν ντεν Μπρουκ - Κύπρος - Ενταξη
  • [11] Διεθνής Σύνδεσμος Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,28/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο αμερικανικός παράγοντας παρουσιάζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού αν και δεν θεωρεί ρεαλιστικό να αναμένεται οτιδήποτε το ουσιαστικό τους επόμενους ένα με δύο μήνες, εκτιμούν έγκυρες πηγές εδώ στη Νέα Υόρκη.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για επίτευξη του σκοπού τους, δημιουργώντας ακόμη και τις ευκαιρίες.

    Ταυτόχρονα, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο κρατών, αφού αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση της Κύπρου στο θέμα αυτό.

    Σε κατ'ιδίαν συναντήσεις τους, ωστόσο, οι Αμερικανοί αφήνουν να νοηθεί ότι η πρόταση περιέχει και θετικά στοιχεία.

    Οι Αμερικανοί, αναφέρουν οι πηγές, δεν θεωρούν το κυπριακό πρόβλημα ως ένα εντελώς ξεχωριστό θέμα από τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και πιστεύουν πως για να εξευρεθεί λύση θα πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.

    Προσδίδουν δε στο πρόβλημα της Κύπρου μια ακόμη ευρύτερη διάσταση που σχετίζεται με θέματα όπως η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ και η ικανότητα της δυτικής συμμαχίας, αλλά και της Ρωσίας να συνεργάζεται στην επίλυση προβλημάτων.

    Πιστεύουν επίσης ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να παρακαθήσουν στην τράπεζα των συνομιλιών μόνο εάν και όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος, ενώ αντιλαμβάνονται το ρόλο που διαδραματίζει η Αγκυρα στο πρόβλημα της Κύπρου.

    Οσον αφορά το θέμα των S300, η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν στο νησί, προς το συμφέρον όλων των πλευρών και πιστεύουν ότι πρέπει να εξευρεθεί κάποιου είδους συμφωνία, αμοιβαία αποδεκτή.

    Στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, οι Αμερικανοί τα αντιμετωπίζουν ως θετική εξέλιξη, όπως θετική θεωρούν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη προς τους Τ/Κ για συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική ομάδα.

    Πιστεύουν ότι η διαδικασία αυτή έχει θετικά στοιχεία εάν και οι δύο πλευρές τα αντιληφθούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Συνέδριο "Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ"

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Μονοήμερο επιστημονικό συνέδριο θα φιλοξενήσει η Κύπρος με θέμα "Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ: οι νέες προκλήσεις για περιφερειακή συνεργασία", το Σάββατο 10 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας και στρατηγικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στόχος του συνεδρίου, που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, (ΚΥΚΕΜ), είναι η διεξαγωγή συζήτησης για φλέγοντα θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες της περιοχής μας και να παρουσιάσει, από ακαδημαϊκής σκοπιάς, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Το συνέδριο περιλαμβάνει τρεις θεματικές οντότητες, για τις οποίες οι σύνεδροι θα αναπτύξουν τις απόψεις τους. Η πρώτη οντότητα αφορά την αξιολόγηση των σημαντικών αλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, η δεύτερη θα ασχοληθεί με την αναπτυσσόμενη πολιτική και στρατιωτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίδραση των τριμερών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και η τρίτη θα εξετάσει τις συνεχιζόμενες περιφερειακές εξελίξεις.

    Αναμένεται ότι κατά τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις εισηγήσεις των ακαδημαϊκών θα γίνει αναφορά στη στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας, στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300 και στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

    Το συνέδριο, οι προετοιμασίες του οποίου άρχισαν πριν αρκετό καιρό, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά μετά την πρόσφατη νέα συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ που αναβαθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων Κύπρου - Ισραήλ την τελευταία πενταετία. Το συνέδριο πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση της επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Αμυνας στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, την έναρξη του συνεδρίου, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Χίλτον, στη Λευκωσία. Χαιρετισμούς στην εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, ο Πρέσβης του Ισραήλ, Σέμι Τσουρ, και ο Πρόεδρος του ΚΥΚΕΜ, Τώνης Τουμαζής.

    Στο συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας των ΗΠΑ, Βαγγέλης Κουφουδάκης, και οι καθηγητές Μάριος Ευρυβιάδης και Αθανάσιος Πλατιάς, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα.

    Από το Ισραήλ αναμένονται ο Διευθυντής του Κέντρου Τζάφε για Στρατηγικές Μελέτες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Σάι Φέλντμαν, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Χάρι Τρούμαν, του Hebrew University στην Ιερουσαλήμ, Μοσέ Μαόζ, και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και τώρα στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών, του Hebrew University της Ιερουσαλήμ, Σλόμο Αβινέρι.

    Ο συντονιστής του συνεδρίου, Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος θα αναπτύξει τις απόψεις του για τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή μας, και ο κ. Ευρυβιάδης θα μιλήσουν εκ μέρους του ΚΥΚΕΜ.

    Το ΚΥΚΕΜ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο 1983 και λειτουργεί ως αυτόνομο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με σκοπό να συμβάλει στην επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη των Κυπρίων, να μελετά και να διερευνά διάφορα επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά φαινόμενα και να διαφυλάττει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Το Κέντρο, που σήμερα έχει περίπου 250 μέλη, συνεργάζεται με πολλά πανεπιστήμια και κέντρα μελετών του εξωτερικού και έχει διοργανώσει πληθώρα συνεδρίων, σεμιναρίων και διαλέξεων για ποικιλία θεμάτων, όπως το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η ελληνική εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Κύπρος.

    Το ΚΥΚΕΜ διοικείται από επταμελές Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί λύση που θα οδηγήσει στη διχοτόμηση της Κύπρου και θα έχει ως αποτέλεσμα το νησί να βρίσκεται υπό τουρκική κηδεμονία, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου χθες βράδυ που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής κ. Σπυρίδωνας, προς τιμή του Προέδρου και της συνοδείας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι "με τη βοήθεια του Θεού, τις ευχές της Εκκλησίας και την ενότητα όλων μας θα κερδίσουμε τον αγώνα."

    Ευχαριστώντας τον απόδημο ελληνισμό και την Εκκλησία "εκ βάθους καρδίας" για τη συμπαράσταση που δίδει στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα. Στην προσφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η μεγάλη ομογένεια της Αμερικής θα είναι συμπαραστάτιδα της Κύπρου στο δύσκολο αγώνα της, γιατί, όπως είπε, "ανήκουμε όλοι σε ένα γένος και αποτελούμε όλοι μέλη μιας και της αυτής οικογένειας."

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξαν απόψεις για θέματα ομογένειας και συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

    Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο εποικοδομητική "ως προς το χαρακτήρα" σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις συμβάλλουν στη σύσφιξη των δεσμών για μια καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Κυπριανού - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάτι θετικό για το Κυπριακό από τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα περιμένει να επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και να ενημερωθεί πριν εκφράσει τις απόψεις του.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθούν τα θέματα που συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Επίσημη επίσκεψη Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, για να παραστεί στους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου και στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, 1998.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος φθάνει στην Κύπρο στις 10 το πρωϊ με αεροσκάφος C - 130 στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, κ. Ομήρου.

    Ακολούθως θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο ΓΕΕΦ για ενημέρωση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής και τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού.

    Στις 8.30 το βράδυ θα παρουσιάσει σε εκδήλωση στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ το λεύκωμα "Για την Κύπρο", που αποτελεί έκδοση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας. Αργότερα θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο κ. Ομήρου.

    Την Πέμπτη στις 10 το πρωϊ, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Στη συνέχεια θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου και στις 1.30 θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Υπουργός Αμυνας, κ. Ομήρου.

    Στις 4 το απόγευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην Αρχιεπισκοπή.

    Ακολούθως, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου, και τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού.

    Το βράδυ θα παραστεί στην επίσημη δεξίωση του Προέδρου Κληρίδη για την εθνική εορτή της Κύπρου.

    Την Παρασκευή, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα δώσει κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του και θα αναχωρήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Συνέδριο - Ασφάλιση Θαλάσσιων Κινδύνων

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή 10 περίπου χωρών της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Αμερικής άρχισε σήμερα στη Λεμεσό διήμερο συνέδριο με θέμα την "Ασφάλιση Θαλάσσιων Κινδύνων", που διοργανώνει το ES Insurance Training College.

    Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η Κύπρος λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου και των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Στο χαιρετισμό του κ. Χριστοδούλου, που διάβασε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Χρηματοδοτήσεων και Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Φρίξος Σορόκος, επισημαίνεται ότι η Κύπρος κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ των ναυτιλιακών κρατών και τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια διαμετακομιστικά κέντρα εμπορίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Οι πλοιοκτήτες, πρόσθεσε στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστοδούλου, προσελκύονται στην Κύπρο αφού το νησί προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως η μη καταβολή φόρων επί των κερδών σκαφών που είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο.

    "Η κυπριακή σημαία δεν πρέπει να θεωρείται σημαία ευκαιρίας," τονίζεται στο χαιρετισμό του Υπουργού Οικονομικών αφού, όπως επισημαίνεται, η Κύπρος έχει επικυρώσει τις κύριες διεθνείς συνθήκες για τη θαλάσσια ασφάλεια, την αποφυγή της μόλυνσης της θάλασσας και την εκπαίδευση των ναυτών.

    Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης θέματα για τις ασφαλίσεις σκαφών και μεταφορές εμπορευμάτων, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ασφαλείς θάλασσες και την παρεμπόδιση της μόλυνσης των θαλασσών καθώς επίσης και το θέμα των εκτιμήσεων και διακανονισμών απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλισης θαλάσσιων κινδύνων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [07] (Κ) Βασιλείου - ΕΕ - Βαρσοβία

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, θα συμμετάσχει σε συνεδρία των Επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών όλων των υπό ένταξη χωρών, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος ανεχώρησε για την πρωτεύουσα της Πολωνίας σήμερα το πρωί, αναμενόταν να είχε γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Αντρέιζ Ανάνιζ.

    Τον κ. Βασιλείου συνοδεύουν υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε ειδικά εργαστήρια που θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των αντιπροσωπειών των υπό ένταξη χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [08] (Κ) Κασουλίδης - Πίκεριγκ - Μίλερ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,28/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Τις αρνητικές θέσεις της τουρκικής πλευράς στα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, επιβεβαίωσε με σημερινές δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Τόμας Πίκεριγκ.

    Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση μίας περίπου ώρας, στην παρουσία του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ και άλλων αξιωματούχων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μηνύματα που φέρνουν οι Αμερικανοί μεσολαβητές από την τουρκική πλευρά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν είναι ευχάριστα".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Μίλερ και ο Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, "που έχουν δει τους Τούρκους δεν μας φέρνουν ευχάριστα μηνύματα από την τουρκική πλευρά".

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντησή του, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "φυσιολογικό", εξαιτίας της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη, να γίνονται κάποιες συναντήσεις. Οσον αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων, είπε ότι "συζητούμε όλα αυτά που συζητούμε τόσο καιρό, δηλαδή πώς θα μπορέσει το πρόβλημα να βγει από τη στασιμότητα που βρίσκεται σήμερα εξαιτίας των θέσεων που έχει προβάλει ο (Ραούφ) Ντενκτάς".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ύπαρξη φόρμουλας που αφορά θέματα ασφάλειας σε συσχετισμό με το θέμα της περαιτέρω αναβολής στην άφιξη των πυραύλων, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι η προσπάθεια εξακολουθεί να επικεντρώνεται "στο αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Μίλερ το καλοκαίρι στην Αγκυρα".

    "Θέλουν ακόμα να τους δοθεί κάποιος χρόνος να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες διότι δεν θεωρούν ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Εμείς μέχρι της στιγμής δεν βλέπουμε κανένα περιθώριο, αλλά περιμένουμε", είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ μελετά το ενδεχόμενο να διεξάγει επί τόπου έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχουν στην Κύπρο όπλα αμερικανικής κατασκευής, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι "αυτά είναι θέματα που θα αφήσω τον Υπουργό Αμυνας να απαντήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Χριστόφιας - Γερμανία - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το αυξημένο ποσοστό που εξασφάλισε το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας (ΚΟΔΗΣΟ) στις χθεσινές εκλογές της χώρας, "θα συνεισφέρει στην καλύτερη προώθηση στη Βουλή της Γερμανίας των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού", αναφέρει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΣΟ, Λόταρ Μπίσκι, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το αυξημένο ποσοστό του κόμματος, και ειδικά "το ξεπέρασμα του ορίου του 5% καθιερώνει το κόμμα σας σε παγγερμανικό επίπεδο, δίνοντάς του ισχυρότερη φωνή και επιτρέποντάς του ευρύτερη παρέμβαση στο έργο της Βουλής".

    Παράλληλα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα "διανοίγει νέες δυνατότητες για τη δράση του ΚΟΔΗΣΟ αλλά ταυτόχρονα θέτει και αυξημένες απαιτήσεις".

    "Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο στις δυνάμεις που αγωνίζονται για μια πραγματικά αριστερή εναλλακτική επιλογή στην Ευρώπη", καταλήγει ο κ. Χρίστοφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [10] (Κ) Βαν ντεν Μπρουκ - Κύπρος - Ενταξη

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) δεν έχει θέσει την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελληνα Ευρωβουλευτή, Αλέκου Αλαβάνου.

    Οπως ανέφερε ο Ολλανδός Επίτροπος, το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει επίσημη άποψη για το θέμα αυτό αλλά τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ έχουν αποφανθεί στα συμπεράσματά τους τα εξής:

    1) Χαιρέτισαν την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με την οποία είχε καλέσει τους Τ/Κ να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

    2) Επανέλαβαν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να αποβεί προς όφελος όλων των κοινοτήτων του νησιού.

    3) Εχουν εκφράσει τη βούληση να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες τόσο για την ένταξη της Κύπρου όσο και για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ υποστήριξε ακόμη ότι η ΕΕ συνεχίζει να ενθαρρύνει βήματα για την ένταξη μιας διαδικασίας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε, όπως είπε, "να προλάβουμε τις όποιες εντάσεις θα μπορούσαν να προκληθούν εάν και όταν οι πύραυλοι S300 εγκατασταθούν στην Κύπρο".

    Τέλος, ο Ολλανδός Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι η ενασχόληση στην παρούσα φάση με το τί θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, δεν βοηθάει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ)

    [11] (Κ) Διεθνής Σύνδεσμος Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σεμινάριο με θέμα "Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ενωση" διοργανώνεται από το Διεθνή Σύνδεσμο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στη Λεμεσό.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Λουκής Λουκαίδης, ο οποίος είπε ότι η σημασία του συνεδρίου "είναι αυτονόητη δεδομένου του προβλήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (στην Κύπρο) και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σ'αυτό το πρόβλημα, ιδιαίτερα με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ενωση".

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού. Χαιρετισμούς στην εναρκτήρια τελετή θα απευθύνουν ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Λουκαϊδης, ο Αντιπρόεδρος, Χρίστος Κληρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Οπως ανέφερε ο κ. Λουκαίδης, το συνέδριο γίνεται με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε ότι οι ομιλητές του σεμιναρίου θα καλύψουν διάφορα θέματα όπως η πολιτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολουθεί η ΕΕ στις εξωτερικές της σχέσεις και ο ρόλος των ΜΜΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της ΕΕ και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι ομιλητές προέρχονται από το χώρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, την Κομισιόν και τον ακαδημαϊκό χώρο διαφόρων χωρών.

    Τουρκία - ανθρώπινα δικαιώματα

    Σε ερώτηση σχετικά με την μη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την Τουρκία στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και τις πιθανές συνέπειες για την Τουρκία, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι, "σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί...οι διαδικασίες θα είναι εύκολο να προβλεφθούν".

    "Επειδή δεν υπήρξε προηγούμενο ποτέ μιας χώρας - μέλους του ΣτΕ να μην συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν εγείρεται θέμα ανοχής από μέρους της Επιτροπής Υπουργών, που είναι το εκτελεστικό όργανο του ΣτΕ, οποιασδήποτε μη συμμορφώσεως από μέρους της Τουρκίας", τόνισε ο κ. Λουκαίδης.

    Ανέφερε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κωλυσιεργήσει η Τουρκία", και σημείωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσε ένα χρονικό σημείο που η επιλογή θα είναι: "ή μένει στο ΣτΕ ή εκδιώχνεται ή φεύγει και μένει μόνη της", παρατήρησε.

    Από την πλευρά του, ο Χρίστος Κληρίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ανέφερε ότι η ΕΕ θεωρεί το σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για τις υποψήφιες χώρες. Επιπλέον, θεωρεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα από τους βασικούς της στόχους στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

    "Εφόσον λοιπόν η Τουρκία με τον αλαζονικό αυτό τρόπο θα συνεχίσει να μην σέβεται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τότε θα πρέπει να τεθεί θέμα της σχέσης της με την ΕΕ", σημείωσε.

    Κύπρος - ανθρώπινα δικαιώματα

    Σε ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται η Κύπρος αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Λουκαίδης είπε ότι "η Κύπρος στο χώρο που ελέγχει δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει επιδείξει μια πολύ καλή διαγωγή".

    "Αν υπάρχουν βεβαίως παραβιάσεις, τότε δεν είναι λόγος να θεωρηθεί ότι δεν έχει καλή επίδοση στα ανθρώπινα δικαιώματα διότι αυτό συμβαίνει με όλες τις χώρες, να έχουν δηλαδή ορισμένες παραβιάσεις", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων λαθρομεταναστών που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Κύπρο μόλις πρόσφατα, ο κ. Λουκαίδης είπε ότι "δεν μπορείς να απελάσεις ένα πρόσωπο σε μια χώρα που κινδυνεύει να υποστεί κακομεταχείρηση".

    Λουκαίδης - Σύνδεσμος

    Μιλώντας για το ρόλο του Συνδέσμου, ο κ. Λουκαίδης είπε ότι λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια και έχει στο ενεργητικό του πολλές δραστηριότητες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο κ. Λουκαίδης σημείωσε ότι οι δραστηριότητες αφορούν κυρίως την ενημέρωση και διαφώτιση των ξένων στο εξωτερικό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και το γενικότερο πρόβλημα της Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα βραβευτούν οι δημοσιογράφοι Αλεξ Ευθυβούλου και Λάζαρος Μαύρος για την προσφορά τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 September 1998 - 18:46:11 UTC