Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Ρωσίας
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόνιμα μέλη ΣΑ
  • [03] Στυλιανίδης - Κληρίδης - Κλίντον
  • [04] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Γενική Συνέλευση
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου και Πολιτικών αρχηγών
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπρο - Αμερικανικό Επιμελητήριο
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή - Πουργουρίδης
  • [09] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [10] Εκπρόσωπος - Δήλωση για Ντενκτάς
  • [11] Ανδρούλα Βασιλείου - Ιρλανδία
  • [12] Ντενκτάς - Ανταλλαγή Περιουσιών
  • [13] CyServ '98 - ΟΕΒ - Πιερίδης
  • [14] Γερμανοί ακαδημαϊκοί - Τουρκία - Κατεχόμενα
  • [15] Τ/κ Τύπος - Πρόεδρος ΟΥΕΦΑ
  • [16] Κουτσού - Διάσκεψη Τύπου
  • [17] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [19] Κασουλίδης - ΟΗΕ - Επαφές
  • [20] Κόμματα - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [21] Ρολάνδης - ΗΠΑ - Τουρισμός

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ Ρωσίας

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Η Μόσχα επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την υποστηριξή της στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου καθώς και την υποστήριξή της στη σημερινή βάση του διαλόγου για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίς.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, οι διαβεβαιώσεις δώθηκαν στον Πρόεδρο Κληρίδη από το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, σε συνάντηση που είχαν χθες στη Νέα Υόρκη στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ κι άλλοι παράγοντες του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και διαβιβάσθηκε η θέση της Ρωσίας έναντι της απαράδεκτης πρότασης του Ραούφ Ντενκτάς για "συνομοσπονδία δύο κρατών" στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της ενδεχόμενης προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "συζητήθηκε και αυτό το θέμα" αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει οτιδήποτε προτού γίνει νέα συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο μετά την επιστροφή του Προέδρου και της πολιτικής ηγεσίας από τη Νέα Υόρκη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν συζητήθηκαν θέματα αμυντικού ή οικονομικού περιεχομένου αλλά "αποκλειστικά πολιτικά θέματα".

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε θέμα μορατόριουμ, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η συζήτηση "περιεστράφη επί όλων των πολιτικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόνιμα μέλη ΣΑ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης αναμένεται να συζητήσει σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Κιέραν Πέντεργκαστ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμή τους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πραγματοποιείται υπό το φως της πρόσφατης πρότασης του κατοχικού ηγέτη για "συνομοσπονδία δύο κρατών", η οποία έχει απορριφθεί, τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και και από τον ΟΗΕ.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [03] Στυλιανίδης - Κληρίδης - Κλίντον

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη τη συζήτηση για το Κυπριακό που είχαν τη Δευτέρα, στη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προς τιμή των αρχηγών κρατών που βρίσκονται εδώ για την 53η Γενική Συνέλευση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε "χρήσιμη" τη συζήτηση και είπε ότι "περιεστράφηκε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό".

    "Ο Πρόεδρος ενημέρωσε κατ' ιδίαν τον Πρόεδρο Κλίντον για το τί συμβαίνει στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι αυτά όλα που ειπώθηκαν στη συνάντηση θα τα λάβει σοβαρά υπόψη", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Διευκρίνισε δε ότι η κατ' ιδίαν συζήτηση έγινε στη διάρκεια του γεύματος και μετά που ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Πρόεδρο να του μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέπτυξε τις θέσεις της πλευράς μας και του ζήτησε "να ασκήσει η αμερικανική κυβέρνηση πίεση προς την Τουρκία έτσι ώστε να φθάσουμε σε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος με βάσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [04] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Γενική Συνέλευση

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπρόσωπου της Χρήστου Στυλιανίδη, παρουσιάστηκε χθες ικανοποιημένη με τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην αναφορά της στο Κυπριακό, ενώπιον της 53ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Κληθείς να εκτιμήσει τη σχετική αναφορά του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Αυστριακού ΥΠΕΞ Γούλφγκανγκ Σούσελ, και το μνημόνιο που κατέθεσε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση "θεωρεί ότι είναι ικανοποιητική η διατύπωση".

    "Κατ αρχήν έχουμε αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως τη βάση των συνομιλιών και των επιδιωκώμενων στόχων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος", σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι "δεν αναφέρεται σε καμιά περίπτωση ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση των εξελίξεων στο Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία που αποδεικνύει ότι η πορεία αυτή συνεχίζει να είναι απρόσκοπτη".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης ότι "ταυτόχρονα έχουμε αναφορά και στο θέμα της αποστρατικοποίησης και αναφορά στην απόσυρση των μη κυπριακών δυνάμεων, συγκεκριμένες αναφορές που γίνονται και στα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 23/09/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      578,0800    580,3900   578,0800   582,9900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7151      1,7219     1,7151     1,7259
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0032      2,0112     2,0032     2,0152
    Στερλίνα               1,1906      1,1953     1,1906     1,1978
    Γερμ. Μάρκο            3,3693      3,3827     3,3693     3,3867
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [06] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου και Πολιτικών αρχηγών

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε χθες του πολιτικούς αρχηγούς ή εκπροσώπου των κομμάτων που το συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη για τις επαφές που είχε με ξένους παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, και τους ανακοίνωσε ότι θα γίνει νέα συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ την Πέμπτη, στις 10.30 το πρωϊ, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ σε πρόγευμα εργασίας.

    Ανέφερε επίσης, ότι "έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συναντήσεις που πραγματοποιούν εδώ οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κομμάτων σ' ότι αφορά το γνωστό θέμα της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση".

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "επαναβεβαιώθηκε πως η τελική συνεκτίμηση και αξιολόγηση θα γίνει στη Λευκωσία, σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με την επιστροφή της πολιτικής ηγεσίας".

    Οπως είπε, όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να γίνει αξιολόγηση πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπρο - Αμερικανικό Επιμελητήριο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί απόψε στα εγκαίνια του Κυπρο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Για το σκοπό αυτό βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Βασίλης Ρολόγης.

    Το Κυπρο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στόχο έχει την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή - Πουργουρίδης

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι θέσεις της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι θα πρέπει να διοριστεί ανακριτής ή ερυνητική επιτροπή στο παρόν στάδιο, για τις καταγγελίες Πουργουρίδη κατά του Ντίνου Μιχαηλίδη, "αντίκεινται προς τους κανόνες φυσικής δικαιοσύνης", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της εν λόγω Επιτροπής, Χρίστο Πουργουρίδη.

    Η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, που φέρει χθεσινή ημερομηνία, αποτελεί απάντηση σε επίσης χθεσινή επιστολή του Πρόεδρου της Επιτροπής Ελέγχου, με την οποία του διαβιβάζονταν οι απόψεις της Επιτροπής αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διερεύνηση των καταγγελιών Πουργουρίδη κατά του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη.

    "Δεν νομίζω", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην επιστολή του, "ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να προβαίνουν στο διορισμό ποινικού ή άλλου ανακριτή ή επιτροπής έρευνας, χωρίς να δίνεται πρώτα η ευκαιρία στο υπό κατηγορία πρόσωπο να απαντά στις κατηγορίες, χωρίς prima facie επαλήθευση των γεγονότων και χωρίς γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προσθέτει ότι όταν ο ίδιος παραλάβει τις έγγραφες απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών στις εις βάρος του κατηγορίες, οι απαντήσεις αυτές μαζί με τις κατηγορίες θα αποσταλούν στο Γενικό Ελεγκτή "για εκ πρώτης όψεως επαλήθευση και μετά στο Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση, κατά πόσον επιβάλλεται να διοριστεί ανακριτής ή κατά πόσο επιβάλλεται να διεξαχθεί έρευνα δυνάμει του Κεφαλαίου 14".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προσθέτει ότι σε συνεννόηση και με το Γενικό Εισαγγελέα, κατά το στάδιο της επαλήθευσης ο ίδιος ο κ. Μαρκίδης θα βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Γενικό Ελεγκτή και αν χρειάζεται να παρέμβει με διορισμό ανακριτή ή ερευνητή, θα το πράξει, "δυνάμει των εξουσιών, που του παρέχει το Σύνταγμα και ο Νόμος", αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [09] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               271,3875         273,5586
          Δολ. Αυστραλίας              3,4454           3,4729
          Δολ. Καναδά                  3,0588           3,0832
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,7371         347,4949
          Κορόνες Δανίας              12,8035          12,9059
          Κορόνες Νορβηγίας           14,9703          15,0900
          Κορόνες Σουηδίας            15,8011          15,9275
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3440           1,3547
          Λιρέτες Ιταλίας          3.323,8220       3.350,4125
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2408          10,3227
          Πεσέτες Ισπανίας           285,6116         287,8964
          Σελίνια Αυστρίας            23,6692          23,8585
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7929           3,8232
          Φράγκα Βελγίου              69,3612          69,9160
          Φράγκα Γαλλίας              11,2761          11,3663
          Φράγκα Ελβετίας              2,7804           2,8026
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [10] Εκπρόσωπος - Δήλωση για Ντενκτάς

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει καμία πρόνοια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει η οποία να μιλά για ανταλλαγή περιουσιών όπως προτείνει η Τουρκική πλευρά, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη σε γραπτή δήλωση, σ'απάντηση της χθεσινής δήλωσης του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία, δήθεν, "μικτής επιτροπής για ανταλλαγή περιουσιών".

    Οπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, "η Τουρκική πλευρά πάντοτε προσπαθούσε να πετύχει αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας και του εθνικού ξεκαθαρίσματος που επέφερε η Τουρκική εισβολή".

    "Αυτό απορρίπτεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία καλούν για επιστροφή των προσφύγων καθώς επίσης και από την τελευταία σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου η οποία τονίζει το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή και απόλαυση των περιουσιών τους", πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    "Καμία πρόνοια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει η οποία να μιλά για ανταλλαγή περιουσιών όπως προτείνεται από την τουρκική πλευρά", σημειώσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Ντενκτάς "βρίσκεται για ακόμη μια φορά εκτός του πνεύματος του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ψηφισμάτων διεθνών θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [11] Ανδρούλα Βασιλείου - Ιρλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Ιρλανδίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εξέφρασαν στη βουλευτή Ανδρούλα Βασιλείου αξιωματούχοι της χώρας.

    Η κ. Βασιλείου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιρλανδία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιρλανδικής Γερουσίας Μπραϊαν Μουλόουλι και είχε χωριστές συναντήσεις με Προέδρους διαφόρων Επιτροπών.

    Κατά τις συναντήσεις της ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται σε ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ για την ένταση που μπορεί να δημιουργήσει η πιθανή άφιξη των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι η άφιξη των πυραύλων δεν είναι αυτοσκοπός.

    Εξήγησε ότι η παραγγελία έγινε λόγω του αισθήματος ανασφάλειας που ένιωθαν οι Κύπριοι και τόνισε ότι πρόκειται για ένα καθαρά αμυντικό όπλο.

    Αυτό αποδεικνύεται, συνέχισε, από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και υπέδειξε ότι η Ιρλανδία μπορεί να βοηθήσει συμβάλλοντας στην προώθηση της πρότασης αυτής.

    Συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και η ανταλλαγή επισκέψεων κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [12] Ντενκτάς - Ανταλλαγή Περιουσιών

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών, προτείνει τώρα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνοντας προκλητικά ότι αν δεν ανταλλαγούν οι περιουσίες και δεν καταβληθούν αποζημιώσεις, δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" δημοσιεύει σχετικό άρθρο της κάτω από τον τίτλο "Νέες προτάσεις Ντενκτάς". Χαρακτηρίζει αδιάλλακτη την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό και ισχυρίζεται προκλητικά ότι το ψευδοκράτος έχει κάνει "ένα βήμα ακόμα θετικά για επίλυση του προβλήματος".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα πρόταση έγινε μετά τη θετική απήχηση που είχε η πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    Ο Ντενκτάς καλεί την Ε/κ πλευρά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αξιολογήσουν την πρότασή του.

    Δηλώνει εξάλλου, ότι "όπως υπάρχει μια ανεξάρτητη αυτόνομη επιτροπή για την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, έτσι θα πρέπει να συγκροτηθεί και μια ανεξάρτηση αυτόνομη επιτροπή για θέματα ανταλλαγής περιουσιών και καταβολής αποζημιώσεων".

    "Τα κριτήρια και οι λοιπές διαδικασίες μπορούν να καθοριστούν από τις δύο πλευρές", αναφέρει και προσθέτει προκλητικά ότι θέλει να πιστεύει ότι "οι Ε/Κ θα αποδεχθούν αμέσως την πρόταση αν επιθυμούν όντως την επίλυση του προβλήματος".

    Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρεται επίσης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και σημειώνει ότι θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, στις 30 του μήνα.

    Η πρόσκληση του Κόφι Αναν παραδόθηκε χθες στο Ντενκτάς από την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους. Στη συνάντηση Αναν - Ντενκτάς θα παρίσταται και η κ. Χέρκους. Μετά τη χθεσινή συνάντηση Χέρκους - Ντενκτάς ο κατοχικός ηγέτης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνάντησής του με τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη.

    "Την ημέρα που εγώ θα φθάνω στη Νέα Υόρκη ο Κληρίδης θα επιστρέφει", είπε ο Ντενκτάς.

    Αναφέρε ότι ενημέρωσε την κ. Χέρκους για τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνομοσπονδία και ότι της παρέδωσε φάκελο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Ε/Κ ουδέποτε, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, ήταν υπερ της ομοσπονδίας.

    Επανερχόμενος στο θέμα της συγκρότησης επιτροπής για ανταλλαγή περιουσιών είπε ότι κατά τη γνώμη του, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει να επιτελέσει μια αποστολή.

    "Υπάρχουν στοιχεία απαραίτητα για επίλυση του Κυπριακού. Ενα από αυτά είναι το θέμα της ανταλλαγής περιουσιών και η καταβολή αποζημιώσεων. Χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει συμφωνία. Παρά ταύτα οι Ε/Κ επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτρέπουν τους πρόσφυγες σε προσφυγή σε δικαστήρια και εξασφαλίζουν μονόπλευρες αποφάσεις", ισχυρίστηκε ο Ντενκτάς.

    "Εμείς υποστηρίζουμε τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης - αυτόνομης επιτροπής παρόμοιας με αυτή των αγνοουμένων", είπε ο Ντενκτάς.

    Από την πλευρά της η κ. Χέρκους δήλωσε ότι η συνάντηση Ντενκτάς - Αναν είναι προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου και ότι σ'αυτή θα παρίσταται και η ίδια.

    Αναφορικά με την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία, η κ. Χέρκους είπε ότι δεν έχει να προσθέσει ο,τιδήποτε στα όσα δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα.

    Τέλος η κ. Χέρκους δεν απάντησε σε ερώτηση κατά πόσον ο Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΧ)

    [13] CyServ '98 - ΟΕΒ - Πιερίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Αντώνης Πιερίδης, σε διάσκεψη Τύπου για την 4η Ευρω - Μεσογειακή Εκθεση Υπηρεσιών CyServ '98.

    Η έκθεση θα λειτουργήσει από 8 μέχρι 11 Οκωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία και, όπως ανέφερε ο κ. Πιερίδης, αναμένεται να την επισκεφθούν πάνω από 5 χιλιάδες άτομα, κυρίως επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

    Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενώ την τελετή θα προσφωνήσουν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης και ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας.

    Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Πιερίδης είπε ότι "η CyServ '98 δεν είναι ένα απλό εκθεσιακό γεγονός, αλλά ένα φόρουμ μελέτης και δημόσιου προβληματισμού, για την καλύτερη προώθηση της υγιούς και απρόσκοπτης προόδου του τομέα".

    Χαρακτηρίζονταςτη CyServ '98 "σημαντικό διεθνές γεγονός και γέφυρα Ευρω - Μεσογειακής Συνεργασίας", ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν - για πρώτη φορά - 32 επιχειρήσεις και οργανισμοί από έξι χώρες της Μεσογείου, εκτός της Κύπρου, που είναι οι Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος και Μάλτα, ενώ θα μετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση για προβολή διαφόρων προγραμμάτων της, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

    Θα μετάσχουν επίσης, πρόσθεσε, εκπρόσωποι των επιχειρηματικών οργανώσεων των χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση, ενώ έχουν προσκληθεί και 25 εκπρόσωποι των ΜΜΕ από τις εν λόγω χώρες.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το έτος 2000 θα μετέχουν στην έκθεση όλες οι χώρες της Μεσογείου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον των κυπριακών επιχειρήσεων για συμμετοχή ήταν έντονο, κάτι που ισχύει και για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

    Οι εκθέτες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του τομέα των υπηρεσιών, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες διεύθυνσης, διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, έρευνες αγοράς, λογιστικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές, μεταφορικές, τουριστικές, πληροφορική, τριτοβάθμια εκπαίδευση, σχεδιασμός (design), ΜΜΕ κ.ά.

    Στα πλαίσια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με θέμα την "Προώθηση της Εξαγωγής Υπηρεσιών", καθώς και διεθνές συνεδριο με θέμα "Επιχειρηματικά Κέντρα του Μέλλοντος", με εξέχοντες ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό.

    Ο κ. Πιερίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της ΟΕΒ για διάφορες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τους εργοδότες, χαρακτηρίζοντάς τις "θετικά βήματα". Επεσήμανε ωστόσο, ότι "υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν".

    Διευκρίνισε δε ότι οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν την προτίμηση από κρατικούς φορείς κυπριακών επιχειρήσεων για διεξαγωγή μελετών, την εκλογίκευση του φορολογικού καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος από προσφορά υπηρεσιών, την παροχή χορηγιών για εξασφάλιση τεχνολογικού εξοπλισμού κ.ά. Ο κ. Πιερίδης παρέθεσε τις ενέργειες της ΟΕΒ για προώθηση του τομέα των υπηρεσιών, τονίζοντας παράλληλα τη θετική αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ ενός υγιούς βιομηχανικού τομέα και ενός υγιούς τομέα υπηρεσιών.

    Ενδυση - υπόδηση

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πιερίδης είπε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και "μετά κόπου επιβιώνουν", προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, ο κλάδος να επιβιώσει.

    Ανέφερε δε ότι η παγοποίηση μισθών για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιβιώσει ένας κλάδος, δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [14] Γερμανοί ακαδημαϊκοί - Τουρκία - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Γερμανοί καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μονάχου επισκέπτονται την Τουρκία προκειμένουν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της ένταση στις τουρκογερμανικές σχέσεις.

    Οπως αναφέρει ο Τ/κ Τύπος, οι 15 Γερμανοί ακαδημαϊκοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια το ψευδοκράτος και θα συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΧ)

    [15] Τ/κ Τύπος - Πρόεδρος ΟΥΕΦΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η "Ορτάμ", εκφραστικό όργανο του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακιντζί επικρίνει τους Τ/Κ πολιτικούς οι οποίοι δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση για τα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Τζόχανσεν.

    Ως γνωστόν, ο Τζόχανσεν δήλωσε στην Τουρκία, όπου είχε μεταβεί για τους εορτασμούς των 75 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ότι ομάδες της Τουρκίας θα μπορούν να επισκέπτονται και να δίνουν αγώνες στο ψευδοκράτος.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τζόχανσεν σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό.

    Σύμφωνα με την "Ορτάμ" ο αξιωματούχος της ΟΥΕΦΑ είπε ότι οι τουρκικές ομάδες, για παράδειγμα η Γαλατά Σεράι, μπορούν να μεταβούν στο ψευδοκράτος και να δώσουν αγώνες.

    Οπως αναφέρει η "Ορτάμ" ο Τζόχασεν υποστηρίζει ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προς το σκοπό αυτό και επισημαίνει ότι αυτό συνέβη και σε άλλα προβληματικά μέρη όπως στη Γιουγκοσλαβία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΧ)

    [16] Κουτσού - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε διαβεβαιώσεις στο Εθνικό Συμβούλιο ότι θα έρθουν οι πύραυλοι S300, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ), Νίκος Κουτσού, σχολιάζοντας συνέντευξη του ΓΓ Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι ο κ. Χριστόφιας ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρωϊνή", στη Νέα Υόρκη, η οποία αναδημοσιεύτηκε στην "Χαραυγή", ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν έδωσε οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις στο Εθνικό Συμβούλιο", ότι θα έρθουν οι πύραυλοι.

    "Η δική μας άποψη είναι ότι έδωσε, και ήταν καθαρός ότι οι πύραυλοι θα έρθουν", είπε ο κ. Κουτσού σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Υπενθύμισε επίσης δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, ότι "είχε ξεκαθαρίσει ότι ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και ότι οι διαβεβαιώσεις που είχε από τον Πρόεδρο είναι ότι θα έρθουν οι πύραυλοι".

    Ερωτηθείς εάν υπονοεί ότι ο κ. Χριστόφιας ψεύδεται, ο κ. Κουτσού είπε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ανέφερε την αντίληψη των ΝΕΟ για το "τί λέχθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τους S300".

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι οι ΝΕΟ δεν θέλουν να επαναφέρουν το θέμα των πυράυλων στο προσκήνιο, όμως, πρόσθεσε, δεν μπορούν να μένουν παθητικοί ακροατές δηλώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    "Εμείς είμαστε υπέρ του να έρθουν οι πύραυλοι και αν ο Πρόεδρος δεν προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της πολύ δεσμευτικής του τοποθέτησης θα πρέπει να παραιτηθεί", σημείωσε ο κ. Κουτσού.

    Αναφορικά με τις επαφές των πολιτικών αρχηγών στην Νέα Υόρκη, ο κ. Κουτσού είπε ότι δεν γνωρίζει πολλά, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει ήδη σήμερα συνάντηση με τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας και αναμένει να ενημερωθεί.

    Οπως είπε, οι ΝΕΟ δεν θεώρησαν σκόπιμο να μεταβούν στη Νέα Υόρκη διότι εκτιμούν πως δεν θα είναι ουσιαστική η προσφορά των πολιτικών αρχηγών για το σκοπό για τον οποίο μεταβαίνουν.

    Αναφερόμενος στη θετική αντιμετώπιση που έτυχαν οι δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Κουτσού είπε ότι "θα πρέπει επιτέλους να φύγουμε από τις επικεφαλίδες και να μπούμε στην ουσία".

    Σημείωσε ότι με τον όρο αυτό οι αμερικανοί εννοούν μια χαλαρή ομοσπονδία που ελάχιστα απέχει από αυτό που ζητά ο Ντενκτάς, που είναι μια καθαρή συνομοσπονδία.

    "Η αμερικανική στάση και δηλώσεις επισήμων του ΟΗΕ οδηγούν στο συμπέρασμα πως εκείνο που προωθούν είναι μια μορφή χαλαρής ομοσπονδίας", είπε ο κ. Κουτσού.

    Σημείωσε ότι "δεν θα πρέπει με ψευδαισθήσεις να αντιμετωπίσουμε τη νέα φάση του Κυπριακού γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, επικίνδυνα και θα πρέπει να είμαστε όσον αφορά τις τοποθετήσεις μας ξεκάθαροι, ακριβείς και συγκεκριμένοι".

    "Μένουμε στην επιφάνεια και δεν προχωρούμε σε βάθος να ενημερώσουμε τον λαό", τόνισε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι "δεν γνωρίζει η κυβέρνηση τις επιμέρους θέσεις του κ. Χόλμπρουκ".

    "Στόχος μας είναι να ενημερωθεί ο λαός σήμερα τί επιτέλους είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία γιατί με τη θέση που έβαλε ο Ντενκτάς για ομοσπονδία αρχίζει να γίνεται λάβαρο του αγώνα μας η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία", σημείωσε ο κ. Κουτσού.

    Σε ερώτηση αν το κλίμα είναι θετικό για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση είπε ότι δεν είναι αυτό το θέμα.

    "Αφού η εκτίμηση όλων είναι ότι το καλύτερο που μπορεί να πετύχουμε είναι η επανάληψη των προηγούμενων ψηφισμάτων, το ερώτημα είναι τί θα το κάνουμε και τί θα κάνουμε μετά που θα το πάρουμε το ψήφισμα", είπε ο κ. Κουτσού.

    Επεσήμανε ότι "εκείνο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι τί κάνουμε και πώς προχωρούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στρατηγική".

    Για το θέμα της ομοσπονδίας, ο κ. Κουτσού είπε ότι γίνεται συνεχώς μια αναφορά στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στον όρο της διζωνικότητας.

    "Αν κάποιοι το είχαν ξεχάσει στην τελευταία συνεδρίαση, ο κ. Κυπριανού που ως Πρόεδρος είχε υπογράψει δεύτερη συμφωνία με τον Ντενκτάς, ξεκαθάρισε ότι ο όρος διζωνικότητα δεν υπάρχει ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη συμφωνία", είπε ο κ. Κουτσού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [17] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.83  ( 0.03)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £    883,464
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   624,027  102.34 (-0.02)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    19,725   59.19 (-0.12)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    73,185   58.30 ( 0.07)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    42,915   81.50 ( 0.18)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    14,002   70.26 ( 0.56)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    37,644   39.90 (-0.03)
            Αλλες Εταιρείες            £    48,411   76.38 (-0.20)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [18] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         579,4700   581,7800    579,4700   584,3800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7155     1,7223      1,7155     1,7263
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9937     2,0016      1,9937     2,0056
    Στερλίνα                1,1869     1,1916      1,1869     1,1941
    Γερμ. Μάρκο             3,3676     3,3810      3,3676     3,3850
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |26.10.98 | 0,0040   0,0010  |26.10.98
    02 Μήνες    0,0140   0,0000 |25.11.98 | 0,0050   0,0020  |25.11.98
    03 Μήνες    0,0190   0,0000 |28.12.98 | 0,0050   0,0030  |29.12.98
    06 Μήνες    0,0330   0,0000 |26.03.99 | 0,0080   0,0040  |26.03.99
    09 Μήνες    0,0480   0,0000 |25.06.99 | 0,0120   0,0050  |25.06.99
    12 Μήνες    0,0630   0,0000 |27.09.99 | 0,0160   0,0060  |27.09.99
    15 Μήνες    0,0820   0,0000 |27.12.99 | 0,0220   0,0080  |29.12.99
    18 Μήνες             0,0000 |27.03.00 |          0,0090  |27.03.00
    21 Μήνες             0,0000 |26.06.00 |          0,0100  |26.06.00
    24 Μήνες             0,0000 |25.09.00 |          0,0110  |25.09.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [19] Κασουλίδης - ΟΗΕ - Επαφές

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συνέχισε χθες τις επαφές του στα Ηνωμένα Εθνη, με ομολόγους του, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες το πρωί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μαδαγασκάρης και της Ακτής του Ελεφαντόδοντου, Λίλα Ρατσιφανδριαμάνανα και Αμάρα Εσι αντίστοιχα, οι δύο Υπουργού ανέφεραν ότι υποστηρίζουν λύση του Κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Χθες το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με την Αραβική Ομάδα του ΟΗΕ, η οποία αποτελείται από 21 χώρες.

    Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου σε θέματα συνεργασίας στην περιοχή.

    Τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [20] Κόμματα - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι αρχηγοί κι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων συνέχισαν χθες τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους χωρών μελών του ΟΗΕ, κατά τις οποίες ανέπτυξαν τις θέσεις της πλευράς μας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ, Στάθης Κιττής, συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βιετνάμ, Γκάιεν Μαν Καμ.

    Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα της πολιτικής ηγεσίας για επαφές με εκπροσώπους χωρών μελών του ΟΗΕ, συναντήθηκε με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Λεσόθο, Πέρσι Μέτσινγκ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [21] Ρολάνδης - ΗΠΑ - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αύξηση του τουρισμού από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, την εμπλοκή Κυπρίων επιχειρηματιών στο Πρόγραμμα "Πετρέλαιο για Τρόφιμα για το Ιράκ" και την προώθηση πιθανών αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο έχουν στόχο οι επαφές που άρχισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι στόχος είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο από 30.000 τουρίστες σε 150.000 μέσα σε πέντε χρόνια.

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι μετά από μελέτη του θέματος διαπιστώνεται ότι πιθανότεροι τουρίστες θα ήταν πρόσωπα που έχουν αφυπηρετήσει και διαθέτουν χρόνο και χρήμα όπως και διάφοροι προσκυνητές πού επισκέπτονται τη Μεσόγειο.

    Ενόψει της προοπτικής αυτής θα πρέπει, πρόσθεσε, να διευθετηθούν τρία θέματα όπως οι συγκοινωνίες, το κόστος του τουριστικού πακέτου από ΗΠΑ προς Κύπρο και η καλύτερη γνώση του νησιού από το μέσο Αμερικανό.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το Υπουργείο του μαζί με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) και το Γραφείο του ΚΟΤ στη Νέα Υόρκη διεξάγει μελέτη με στόχο από το νέο έτος να είναι αισθητή η βελτίωση του τουρισμού από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.

    Οσον αφορά το θέμα του προγράμματος "Πετρέλαιο για Τρόφιμα για το Ιράκ", ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται να γίνουν στις ΗΠΑ οι αναγκαίες διευθετήσεις επίσκεψης κυπριακής αποστολής στο Ιράκ με τη συμμετοχή Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Αναφορικά με τις αμερικανικές βιομηχανικές επενδύσεις στην Κύπρο ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το θέμα αυτό θα τους απασχολήσει στο τέλος της εβδομάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 September 1998 - 13:02:18 UTC