Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετσεβίτ - Κατεχόμενα - "Κίπρις"
  • [02] Ντενκτάς - Συναντήσεις με Διπλωμάτες
  • [03] Αναστασιάδης - Μόσχα - αναχώρηση
  • [04] Ποδόσφαιρο - Τουρκία - Μικτή Κόσμου
  • [05] Υπ. Εσωτερικών - Ημέρα μνήμης - ΕΜΠΑΡΓΚΟ 8.30 μ.μ.

  • [01] Ετσεβίτ - Κατεχόμενα - "Κίπρις"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, έφθασε σήμερα στα κατεχόμενα συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προεδρίας Αρμόδιο για Κυπριακές Υποθέσεις, Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ, και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ θα έχει στα κατεχόμενα διάφορες επαφές με την Τ/κ ηγεσία και θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την κατάληψη του Λιμνίτη.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", ο Ετσεβίτ δήλωσε ότι η συνομοσπονδιακή λύση είναι η τελευταία ευκαιρία και ότι έπαψε να συζητείται η ομοσπονδιακή λύση μετά την εγκατάσταση της Ελλάδας και της Ρωσίας στην Κύπρο.

    Είπε ακόμη ότι η πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία ανοίγει το δρόμο για ένταξη της "Ε/κ διοίκησης", όπως απεκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση, και του ψευδοκράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μαζί με τους πυραύλους S300 επιχειρεί να εγκαταστήσει στο νησί και στρατιώτες της και κατά αυτό τον τρόπο να θέσει για πρώτη φορά την ανατολική Μεσόγειο υπό την επιρροή της.

    Αναμφίβολα η Τουρκία θα λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, τόσο για την ασφάλεια τη δική της, όσο και για την ασφάλεια των Τ/Κ, είπε ο Ετσεβίτ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους λόγους της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, ο Ετσεβίτ είπε ότι πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Ντενκτάς.

    Εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται τα κατεχόμενα επειδή, όπως είπε, σε κάθε του ταξίδι βλέπει "την πρόοδο των Τ/Κ".

    Αναφέρθηκε επίσης στις εκδηλώσεις στις οποίεσς θα συμμετάσχει σήμερα στα κατεχόμενα, στις επαφές που θα έχει με τους Τ/Κ πολιτικούς και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους θα πρέπει να καταστούν πιο στενές, αφού η Ε/κ πλευρά, λόγω της οριστικής ενταξιακής πορείας της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπαυσε να αισθάνεται την ανάγκη για συζήτηση, με την τουρκική πλευρά, της ομοσπονδιακής λύσης.

    Οπως είπε, Ελλαδίτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι δυνατόν να αναγνωριστεί στους Τ/Κ το καθεστώς της μειονότητας.

    Ο Ετσεβίτ δήλωσε ότι η νέα πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία θα αναχαιτίσει την οριστική διαίρεση της Κύπρου.

    Κάλεσε την ΕΕ να την αξιολογήσει καταλλήλως, διαφορετικά, όπως ισχυρίστηκε, θα συνεχίσει η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την ευθύνη για κάτι τέτοιο θα φέρει η ΕΕ.

    Για τους S300 είπε ότι περισσότερο από την Τουρκία και τους Τ/Κ θα πρέπει να ανησυχούν τις ΗΠΑ, τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και το ΝΑΤΟ.

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος, μίλησε για τις δυνατότητες στον τουριστικό τομέα και πρόσθεσε ότι, ασχέτως αν το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από άλλα κράτη, αναγνωρίζονται τα έξι πανεπιστήμια του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] Ντενκτάς - Συναντήσεις με Διπλωμάτες

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, συναντήθηκε χθες με τον Πρέσβη της Αιγύπτου και τους Υπατους Αρμοστές της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά, τους οποίους ενημέρωσε για την πρότασή του για συνομοσπονδιακή λύση.

    Μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους ξένους διπλωμάτες, ο Ντενκτάς είπε ότι είναι έτοιμος για "διακρατικές" συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Ε/κ Τύπου ότι πίσω από την πρότασή του βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Ντενκτάς είπε ότι πρόκειται για ένα τέχνασμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ελληνοαμερικανικό λόμπυ στις ΗΠΑ και να εκδοθεί ένα αντιτουρκικό ψήφισμα.

    Αναφέρθηκε, τέλος, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και είπε ότι κατά την παραμονή του εκεί θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους των ισλαμικών κρατών.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ντενκτάς, ότι συζήτησαν την πρόταση για συνομοσπονδία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Ο κ. Μάντεν είπε ακόμη ότι η χώρα του υποστηρίζει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην επίλυση του Κυπριακού και ότι για τη Μεγάλη Βρετανία η καλύτερη λύση είναι η ομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Αναστασιάδης - Μόσχα - αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,05/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η πρόταση του κατοχικού ηγέτη για συνομοσπονδία και η αδιάλλακτη τουρκική στάση θα τεθεί κατά τις επαφές που θα έχει διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εργασιών της 100ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ο επικεφαλής της αποστολής, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στον κόσμο, η δράση που πρέπει να αναληφθεί κατά το έτος της 50ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων για προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, κατά την παραμονή της στη Μόσχα, η αποστολή θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε επιμέρους ομάδες, όπως η Σοσιαλδημοκρατική και αυτή των Αδεσμεύτων και βέβαια να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, την Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού που θα συνέλθει στο πλαίσιο της Διάσκεψης.

    "Είναι μια ευκαιρία ώστε έντονα να δώσουμε το στίγμα της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς ύστερα από τις πρόσφατες προτάσεις που υπέβαλε", είπε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία θα χωριστεί σε ομάδες και θα επιδιώξει να έχει επαφές "έτσι που να προβάλει το Κυπριακό στις σωστές διαστάσεις του".

    Στην κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές Δώρος Θεοδώρου, Ανδρέας Φιλίππου, Στάθης Κιττής και Ανδρούλα Βασιλείου.

    Στην αποστολή θα μετέχει και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, ο οποίος θα πάρει μέρος στο Συνέδριο του Συνδέσμου Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων, που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη Διάσκεψη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις θέσεις του ΔΗΣΥ κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Τίποτε δεν απορρίπτουμε. Εκείνο το οποίο θα συμβεί στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ανταλλαγή απόψεων έτσι που μέσα σε ένα κλίμα ομοφωνίας να πράξουμε ότι είναι το ορθότερο, το πιο πρόσφορο και καλύτερο για το εθνικό θέμα".

    Ερωτηθείς για τις οικονομικές διαφορές Κύπρου - Ρωσίας σε σχέση με το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης για τη διπλή φορολογία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως θα γίνουν επαφές, οι οποίες όμως θα επικεντρωθούν περισσότερο στην ενεργοποίηση του ρωσικού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.

    Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές αστάθειες δεν προσφέρονται για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μια χώρας, αλλά σημείωσε πως "εκείνο που παραμένει ως γεγονός είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας τηρούν μια, κατά κανόνα, θετικότατη στάση απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα".

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η κρίση στη Ρωσία θα ξεπεραστεί και έτσι η αντιπροσωπεία θα έχει την υποστήριξη των Ρώσων συναδέλφων σε σειρά θεμάτων.

    Ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο θέμα του ελέγχου των Ημικρατικών Οργανισμών, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί.

    "Δεν θα ήθελα να εκφράσω τις θέσεις του κόμματός μου, είναι πιθανότατα αντίθετες με άλλων κομμάτων και συνεπώς ας περιοριστούμε να εκφράσουμε κάποια άλλη φορά τις απόψεις μας", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΜ)

    [04] Ποδόσφαιρο - Τουρκία - Μικτή Κόσμου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ακυρώθηκε πρόσκληση προς το λεγόμενο πρόεδρο της "Τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου" να παραστεί στη συνάντηση Τουρκίας - Μικτής Κόσμου στις 9 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας αναφέρει ότι ακύρωσε την πρόσκληση γιατί η συνάντηση είναι επίσημη και το πρόγραμμά της έχει καθοριστεί από την FIFA.

    "Αυτή και μόνο αυτή μπορεί να επιλέξει τους καλεσμένους", αναφέρεται στην επιστολή της Τουρκικής Ομοσπονδίας.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" τιτλοφορεί το σχετικό σημερινό της δημοσίευμα "Μείναμε μόνοι", ενώ οι Τ/Κ παράγοντες του ποδοσφαίρου επέκριναν την απόφαση των Τούρκων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Υπ. Εσωτερικών - Ημέρα μνήμης - ΕΜΠΑΡΓΚΟ 8.30 μ.μ.

    Λευκωσία,Κύπρος,05/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, στους εκτοπισθέντες Λυσιώτες στην ομιλία του κατά την αποψινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του κατεχόμενου χωριού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, η εκδήλωση ζωντάνεψε στη μνήμη την ηρωομάνα Λύση, το χωριό του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου, που για 24 χρόνια διαλαλεί τη μεγαλύτερη τραγωδία της Κύπρου και προσκαλεί σε αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών.

    "Η αποψινή εκδήλωση είναι μια άσκηση μνήμης των σκλαβωμένων εδαφών της πατρίδας μας όπου βρίσκονται βαθιά χωμένες οι εθνικές ρίζες μας και όπου πάνω τους ορθώνονται οι μαρτυρίες της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας", τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι, είπε, ζώντας καθημερινά τον πόνο της κατοχής και της σκαλαβιάς είναι μια ασίγαστη φωνή οδύνης, αλλά και ευθύνης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε το "βαρύ ιστορικό χρέος" του κυπριακού Ελληνισμού να μην ξεγράψει πατρίδες και δικαιώματα και να αγωνιστεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 September 1998 - 13:02:11 UTC