Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μητροπολίτης Λεμεσού - Αρχιεπίσκοπος
  • [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [03] Κίνημα Αδεσμεύτων - Κυπριακό
  • [04] Λαθρομετανάστες - Παραλίμνι
  • [05] Κίνημα Αδεσμεύτων - Λήξη Εργασιών
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα
  • [08] Ντενκτάς - Νέα Υόρκη - Καναδάς - Ουάσιγκτον
  • [09] Ντενκτάς - Πρόταση Συνομοσπονδίας
  • [10] Μάντεν - Τ/Κ
  • [11] Ρολάνδης - ΑΗΚ - Θεσσαλονίκη
  • [12] Ακκιντζί - Πρόταση Ντενκτάς
  • [13] Ντενκτάς - Ταλάτ - Πρόταση
  • [14] ΔΗΣΥ - Κυπριακή Πρεσβεία στην Πρετόρια
  • [15] Υπουργός Υγείας Ισραήλ - Επίσκεψη

  • [01] Μητροπολίτης Λεμεσού - Αρχιεπίσκοπος

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος διέψευσε δήλωση του Ανδρέα Αντωνιάδη Κεραυνού ότι πήγε στις Φιλιππίνες για να μεταφέρει σημαντικό χρηματικό ποσό στον ίδιο.

    Διέψευσε επίσης ότι η προσφορά της Μητρόπολης Λεμεσού αναφορικά με την πώληση κτήματος στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ήταν εκπρόσθεσμη.

    Μιλώντας χθες βράδυ στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο κατά την επιστροφή του από τη Ρουμανία, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι σύντομα θα λάμψει η αλήθεια σε όλα τα θέματα που εμπλέκεται το όνομά του.

    Για την υπόθεση Πορτογάλων και τις ανακρίσεις για ποσό 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων που ισχυρίζονται ότι πήρε για να τους εξασφαλίσει τα διπλάσια λεφτά σε αμερικανικά χρεόγραφα, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος είπε ότι ούτε τους συνάντησε ποτέ, ούτε έχει πάρει χρήματα δικά τους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος επέστρεψε από τη Ρουμανία, όπου συμμετείχε στη 12η Διεθνή Συνδιάσκεψη "Λαοί και Θρησκείες", δήλωσε ότι η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού εξετάζεται συνεχώς.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος, αλλά όχι για το θέμα του Μητροπολίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 04/09/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      584,7500    587,0800   584,7500   589,6800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7179      1,7247     1,7179     1,7287
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9477      1,9554     1,9477     1,9594
    Στερλίνα               1,1647      1,1693     1,1647     1,1718
    Γερμ. Μάρκο            3,3873      3,4008     3,3873     3,4048
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Κίνημα Αδεσμεύτων - Κυπριακό

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,04/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Το Κίνημα των Αδεσμεύτων καταδίκασε τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης των διακοινοτικών συνομιλιών κι εξέφρασε "βαθειά ανησυχία και απογοήτευση για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της προσπάθειας της τουρκικής πλευράς να εισάξει όρους κατά τις απευθείας συνομιλίες" του περασμένου καλοκαιριού.

    Το τελικό ανακοινωθέν του Κινήματος, που εγκρίθηκε χθες κατά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, θεωρεί τις τουρκικές αξιώσεις για αλλαγή της βάσης του διακοινοτικού διαλόγου αντίθετες με τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις διακηρύξεις του Κινήματος των Αδεσμεύτων και τις Αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και καλεί για την ανάκληση των απαιτήσεων.

    Επίσης, οι Αδέσμευτοι καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας "να λάβει αποφασιστική δράση και τα κατάλληλα μέτρα", περιλαμβανομένου της διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, όπως επανειλημμένα πρότεινε ο Πρόεδρος της Κύπρου".

    Οι Αδέσμευτοι εκφράζουν "βαθειά ανησυχία για τις πρόσφατες τουρκικές απειλές για χρήση βίας εναντίον της Κύπρου και την ενσωμάτωση των περιοχών που κατέχει η Τουρκία και καταδικάζουν τις πρόσφατες απειλές της τουρκικής πλευράς ότι δεν θα παραστεί σε νέο γύρο συνομιλιών εκτός εάν αναγνωριστεί το λεγόμενο κράτος στις κατεχόμενες περιοχές".

    Οι περί Κύπρου παράγραφοι εγκρίθηκαν όπως αυτές είχαν υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κινήματος κατά τη διάσκεψή τους, το Μάιο, στην Καρθαγένη της Κολομβίας.

    Το Κίνημα επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς την κυριαρχία, ενότητα, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου καθώς και την αλληλεγγύη του με το λαό και την Κυβέρνηση της χώρας.

    Ταυτόχρονα, για άλλη μία φορά, κάνει "έκκληση για απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους υπό συνθήκες ασφάλειας, την αποκατάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    Επίσης, οι Αδέσμευτοι επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι το στάτους κβο στην Κύπρο "που δημιουργήθηκε και συντηρείται με τη χρήση βίας είναι απαράδεκτο" και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής όλων των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Η έγκριση των παραγράφων που αφορούν την Κύπρο έγινε κατορθωτή παρά τις αρχικές ενστάσεις του Αφγανιστάν, το οποίο ζητούσε όπως κληθούν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να ανταποκριθούν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] Λαθρομετανάστες - Παραλίμνι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανδρες της Αστυνομίας Παραλιμνίου συνέλαβαν χθες βράδυ δεκαπέντε λαθρομετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο με ψαρόβαρκα και αποβιβάστηκαν στην περιοχή Πρωταρά Παραλιμνίου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για οκτώ Ινδούς, δύο Σρι Λανκέζους, έναν Πακιστανό και τέσσερις από το Κουρδιστάν.

    Ανακρινόμενοι ανέφεραν ότι έφτασαν στην Κύπρο με ψαρόβαρκα από την Τρίπολη του Λιβάνου, η οποία αναχώρησε μόλις τους αποβίβασε στην περιοχή Πρωταρά.

    Οι λαθρομετανάστες δεν έφεραν κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] Κίνημα Αδεσμεύτων - Λήξη Εργασιών

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,04/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Με τη διαπίστωση του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα ότι οι αποφάσεις της 12ης Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων οδηγούν το Κίνημα προς το νέο αιώνα και με την έγκριση του τελικού ανακοινωθέντος, έληξαν χθες στο Ντέρμπαν οι εργασίες της Συνόδου.

    Προσφωνώντας την τελετή λήξης, ο κ. Μαντέλα είπε ότι "κλείνονοτας, μπορούμε ειλικρινά να εξάξουμε το συμπέρασμα ότι έχουμε επαναδεσμευτεί στο κοινό όραμα για αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των χωρών του νότου".

    Τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη το Κίνημα να εργαστεί για εξάλειψη της φτώχειας, απελευθέρωση των γυναικών, σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών και κοινωνική ενσωμάτωση των αναπήρων.

    Ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά και να υπάρξει δέσμευση στη διαδικασία επίτευξης ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας και καλής διακυβέρνησης.

    Τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας νότου - νότου, ο κ. Μαντέλα είπε ότι το Κίνημα πρέπει "να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τις χώρες του βορρά".

    Επανέλαβε ταυτόχρονα αυτό που πολλές φορές λέχθηκε στη διάρκεια της Συνόδου, για την ανάγκη αναδιάρθρωης του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, στην τελική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών - μελών του Κινήματος, την οποία διάβασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

    "Πέτυχε γιατί επέτρεψε τον επανακαθορισμό του ρόλου που το Κίνημα καλείται να αναλάβει στη νέα τάξη πραγμάτων της παγκοσμιοποίησης και οικονομικής φιλελευθεροποίησης", ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου διαβεβαίωσε ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του Κινήματος θα φέρουν στην προσοχή των άλλων ευρωπαϊκών κρατών τις ανησυχίες του Κινήματος, όπως εκφράστηκαν στη Σύνοδο και περιλαμβάνονται στο τελικό ανακοινωθέν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ) Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               262,5026         264,6026
          Δολ. Αυστραλίας              3,3001           3,3265
          Δολ. Καναδά                  2,9885           3,0124
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      345,9961         348,7640
          Κορόνες Δανίας              12,9037          13,0069
          Κορόνες Νορβηγίας           15,0232          15,1433
          Κορόνες Σουηδίας            15,4462          15,5697
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3448           1,3555
          Λιρέτες Ιταλίας          3.343,1421       3.369,8872
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3050          10,3874
          Πεσέτες Ισπανίας           287,4117         289,7109
          Σελίνια Αυστρίας            23,8254          24,0160
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8046           3,8350
          Φράγκα Βελγίου              69,2138          69,7675
          Φράγκα Γαλλίας              11,3532          11,4440
          Φράγκα Ελβετίας              2,7737           2,7958
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παράνομη επίσκεψη θα εκτελέσει αύριο στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την "απελευθέρωση" του Λιμνίτη και σε θεμελίωση διαφόρων έργων υποδομής.

    Ο Ετζεβίτ φθάνει στα κατεχόμενα στις 10 το πρωί και η πρώτη συνάντησή του θα είναι με τον Ραούφ Ντενκτάς στις 10.30.

    Θα συναντηθεί επίσης με αρχηγούς κομμάτων και μέλη της ψευδοκυβέρνησης. Με την ευκαιρία της επίσκεψης Ετζεβίτ στα κατεχόμενα, τα παράνομα "ταχυδρομεία" θα κυκλοφορήσουν αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] Ντενκτάς - Νέα Υόρκη - Καναδάς - Ουάσιγκτον

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Περιοδεία σε Νέα Υόρκη, Καναδά και Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του πρακτορείου "Ανατολή", ο Ντενκτάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου και αναμένεται να έχει συναντήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανανα, και με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Θα παραστεί στην ετήσια συντονιστική συνάντηση της Ισλαμικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και θα προσφωνήσει τη συνεδρία.

    Ο Τ/Κ ηγέτης θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στη συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί στον Καναδά, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν Τ/κ σύνδεσμοι.

    Από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να παραστεί σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία διοργανώνεται από τους τουρκοαμερικανικούς συνδέσμους. Στην εκδήλωση θα μιλήσει για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] Ντενκτάς - Πρόταση Συνομοσπονδίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν την πρότασή του για συνομοσπονδία στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς ζητά με την επιστολή του "να αξιολογηθεί καταλλήλως από το ΓΓ και τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ η ευκαιρία που παρουσιάζεται με την υποβολή της πρότασης".

    Ο Ντενκτάς αναφέρει στην επιστολή του ότι αναμένει όπως "γίνουν οι σχετικές συστάσεις προς την Ε/κ πλευρά για συνομιλίες".

    Αναμένει επίσης από το ΓΓ του ΟΗΕ "να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρότασή του για συνομοσπονδία".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [10] Μάντεν - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 1998 συνολικά 4.034 Τουρκοκύπριοι αποτάθηκαν στα γραφεία της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας για θεώρηση "διαβατηρίου". Απ' αυτές απορρίφθηκαν μόνο 237.

    Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, στην Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Ο κ. Μάντεν ανέφερε ακόμη ότι μετά την απόφαση για θεώρηση των Τ/κ ταξιδιωτικών εγγράφων μειώθηκε και ο αριθμός των Τ/Κ που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Βρετανία.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι κατά τα έτη 1995, 1996 και 1997 συνολικά 1.500 οικογένειες Τ/Κ ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία.

    Από την καθιέρωση της βίζας μόνο δύο οικογένειες αποτάθηκαν για άσυλο, κατέληξε ο Βρετανός διπλωμάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [11] Ρολάνδης - ΑΗΚ - Θεσσαλονίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεύτερη εκτίμηση από μεγάλο γραφείο εκτιμητών πήρε χθες το βράδυ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σύμφωνα με την οποία η αξία του κτήματος που αγόρασε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) από τη Μητρόπολη Λεμεσού είναι 724 χιλιάδες λίρες.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του στη Θεσσανονίκη, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι μόλις επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή θα ετοιμάσει έκθεση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος επιστρέφει από τη Νότιο Αφρική αύριο.

    Ο Υπουργός είπε ότι "το θέμα είναι αρκετά μεγάλο και έχει περάσει τα σύνορα της ΑΗΚ", και πρόσθεσε ότι "είναι ευρύτερο θέμα που αφορά τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους".

    "Θα τύχει του πρέποντος χειρισμού αυτό το θέμα", διαβεβαίωσε ο κ. Ρολάνδης. Επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ "ενήργησε αντιδεοντολογικά διότι δεν εξασφάλισε μιαν εκτίμηση του κτήματος από το Κτηματολόγιο ή από δικό του εκτιμητή".

    Ο κ. Ρολάνδηςθα παραστεί στα εγκαίνια της 63ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Αύριο θα παραστεί στο δείπνο στο οποίο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα κάνει την παραδοσιακή ομιλία του.

    Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον κ. Σημίτη, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων.

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη Θεσσαλονίκη θα συναντήσει Ελληνες και Κυπρίους επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το εμπόριο των δύο χωρών και για επενδύσεις στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [12] Ακκιντζί - Πρόταση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μετά το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) απορρίπτει την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    Σε συνέντευξή του στην Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ", ο Πρόεδρος του κόμματος Μουσταφά Ακκιντζί, δήλωσε ότι ήταν γνωστό ότι η πρόταση δεν θα γινόταν αποδεκτή. "Στόχος της πρότασης ήταν να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις σε τρίτες χώρες", είπε ο Ακκιντζί.

    Ισχυρίστηκε ότι στο αδιέξοδο που έχει φτάσει σήμερα το Κυπριακό σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόφαση του Λουξεμβούργου και κάλεσε την ΕΕ να αναθεωρήσει την απόφασή της.

    Ο Ακκιντζί είπε ότι στην απόφαση για συνομοσπονδία "ευθύνεται και η Ε/κ πλευρά με τη στάση της" και πρόσθεσε ότι αμφότερες οι πλευρές υποβάλλουν προτάσεις που αποσκοπούν στο να στριμώξουν τους απέναντι, αν και γνωρίζουν ότι οι προτάσεις αυτές θα απορριφθούν.

    Ο Ακκιντζί έφερε ως παράδειγμα την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τους Τ/Κ να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαδικασίες.

    Τα ίδια ισχύουν, είπε, και με την πρόταση για συνομοσπονδία, η οποία παρουσιάστηκε ως "εποικοδομητική εισήγηση", ως "τελευταία ευκαιρία".

    Ο Ακκιντζί υποστηρίζει ως τον "καλύτερο τρόπο" για επίλυση του Κυπριακού τη δέσμη ιδεών Γκάλι.

    "Ας επιτευχθεί συμφωνία με συνομιλίες υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια μπορούμε να σκεφθούμε το τί όνομα θα της δώσουμε", είπε ο Ακκιντζί, προσθέτοντας ότι ακόμα και η Ελβετία που έχει συνομοσπονδιακό σύστημα, λειτουργεί στην ουσία ως ομοσπονδία.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική του ψευδοκράτους έχει αποτύχει αφού δεν έχει αναγνωριστεί και δεν υποστηρίζεται από καμμία χώρα.

    "Αν είχαμε πετύχει στο θέμα αυτό τότε η Ε/κ πλευρά δεν θα μπορούσε να απορρίψει τη συνομοσπονδία, είπε.

    Επέκρινε και αυτός, όπως και ο Ταλάτ, τον Ντενκτάς που ενημέρωσε την αντιπολίτευση για την πρότασή του για συνομοσπονδία, μία μόλις ώρα πριν από την ανακοίνωσή της. Τέλος κάλεσε τον Ντενκτάς να συγκροτήσει "εθνικο συμβούλιο".

    Η "Ορτάμ", εξάλλου, αφιερώνει το σύνολο της 1ης και 5ης σελίδας της στην εν λόγω συνέντευξη του Ακκιντζί, υπό τον τίτλο "Το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης επιθυμεί τη λύση". (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [13] Ντενκτάς - Ταλάτ - Πρόταση

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την "έκπληξη" του εξέφρασε ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επειδή κάποιοι Τ/Κ ισχυρίστηκαν ότι η πρότασή του για συνομοσπονδία εγκυμονεί κινδύνους συγκρούσεων.

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας ταξίαρχο Αλί Νιχάτ Οζεϊρανλί, όπου έκανε και τη πιο πάνω δήλωση, επέκρινε, χωρίς να τον κατονομάζει, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την τοποθέτησή του στη συνομοσπονδιακή λύση.

    Αφού συνεχάρη τον ταξίαρχο Οζεϊρανλί για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο Ντενκτάς είπε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να τις υποδείξει και στους Ε/Κ σε σχέση πάντα με την πρότασή του.

    "Αν συμβεί αυτό", είπε, "τότε ανοίγουν οι δρόμοι για συνομιλίες, διαφορετικά η Ε/κ πλευρά παρουσιαζόμενη ως επίσημη Κύπρος θα οδηγήσει το νησί σε επικίνδυνες καταστάσεις για να πετύχει την κυριαρχία στο σύνολο της Κύπρου".

    Επανέλαβε τόσο τους γνωστούς του ισχυρισμούς για την ύπαρξη "δυό λαών", "δύο έθνών", "δύο δημοκρατιών", "δύο εξουσιών" στην Κύπρο όπου, όπως είπε, η μια πλευρά δεν έχει δικαίωμα επί της άλλης, όσο κι' αυτούς για τις βάσεις, τους πυραύλους, τον εξοπλισμό και τις προθέσεις των Ε/Κ.

    "Περιμένω από τους φίλους αυτούς να αξιολογήσουν όλα αυτά και να απαντήσουν στους Ε/Κ", είπε ενώ αναφέρθηκε και στη δήλωση του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ότι "το Κυπριακό έχει επιλυθεί".

    Οπως είπε ο Ντενκτάς πρόκειται για "ορθή εκτίμηση" γιατί άσχετα αν τα αναγνωρίζουν ή όχι στο νησί υπάρχουν "δύο κράτη".

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η συνομοσπονδία δεν είναι αντίθετη με τις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979 και ότι αυτές ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν.

    "Δεν θα έχει κανένα νόημα η δική μας επιμονή στην ομοσπονδιακή λύση από τη στιγμή που η Ε/κ πλευρά την απορρίπτει", πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [14] ΔΗΣΥ - Κυπριακή Πρεσβεία στην Πρετόρια

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για την εγκαθίδρυση Πρεσβείας της Κύπρου στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αποδήμων του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    "Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην υλοποίηση των στόχων που εξήγγειλε πρόσφατα ο Προεδρικός Επίτροπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κατά τη συνεδρίαση των Κεντρικών συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Δεδομένων των υφιστάμενων "πολλαπλών προβλημάτων των επανεπατρισθέντων" ο ΔΗΣΥ υιοθετά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, "τη δήλωση του Ελληνα Πρέσβη στη Νότιο Αφρική, ότι ο 'Ελληνισμός της Νοτίου Αφρικής χρειάζεται υποστήριξη τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο'".

    Ο ΔΗΣΥ εκφράζει για άλλη μια φορά την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη για "καλύτερη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού των αποδήμων, για προώθηση του εθνικού μας θέματος".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [15] Υπουργός Υγείας Ισραήλ - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Τζιούσουα Μάτζα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα υπογράψει σχέδιο συνεργασίας στον τομέα της ιατρικής μεταξύ των δύο χωρών.

    Κατά την παραμονή του, από τις 9 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μάτζα θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, θα συναντηθεί με γιατρούς, θα επισκεφθεί το Μακάρειο Νοσοκομείο και θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 September 1998 - 13:32:27 UTC