Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστασιάδης - Πουργουρίδης
  • [02] Τζουρ - Επίσκεψη Προέδρου Ισραήλ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Σημίτης - Κληρίδης (1)
  • [05] Ρολάνδης - Τζουρ - τουρισμός
  • [06] Κληρίδης - Σημίτης - Κοινό Ανακοινωθέν
  • [07] Ρολάνδης - Εγκληματικότητα - "Evening Standard"
  • [08] Κυπριανού - Ευρωπαϊκή Αριστερά
  • [09] Σημίτης - Κληρίδης (2)
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - "Ομόνοια" Β. Ηπείρου
  • [11] Αμερικανός Γερουσιαστής - Συνέδριο ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ
  • [12] ΗΠΑ - Κυπριακό

  • [01] Αναστασιάδης - Πουργουρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ιστορική αναδρομή" της διαφθοράς στο δημόσιο βίο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, έκαναν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο βουλευτής του κόμματος και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που έγινε με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή για συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε δημόσια σκάνδαλα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, κατά την οποία ανταλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τον τρόπο πρόληψης και καταστολής, ενώ έδειξε ότι συμφωνεί με τους χειρισμούς του κ. Πουργουρίδη.

    "Η κοινή διαπίστωση είναι ότι από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας και μετά πολλές φορές ήταν η διαπίστωση και το κοινό αίσθημα ότι υπάρχει μια ευρύτερη διαφθορά στο δημόσιο βίο της χώρας. Μιλούμε για ιστορική ανασκόπηση και μιλούμε για καταγγελίες που αφορούν το παρελθόν και το παρόν", δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση εάν θα στηρίξει το βουλευτή εάν τελικά αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες του, αφήνοντας εκτεθειμένα στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Βεβαιότατα ναι. Και απερίφραστα θέλω να επαναλάβω ότι σαν θέμα αρχής ούτε θα δεχθούμε ούτε θα ανεχθούμε τον όποιον είναι αναμεμειγμένος εις θέματα διαφθοράς ή συμπεριφοράς που δεν συνάδει με τον ορθόδοξο πολιτικό βίο και τη χρηστή διοίκηση".

    Οπως ανέφερε, οι απόψεις του κ. Πουργουρίδη ως βουλευτή του κόμματος και ως δημόσιου ανδρός είναι πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε και ο νόμος για το πόθεν έσχες να θεσμοθετηθεί αλλά και γενικότερα η αυστηρότερη παρακολούθηση των δημοσίων ανδρών, έτσι που να αποφευχθεί στο μέλλον "αυτό που από το απώτερο παρελθόν μπορεί να παρατηρείται και να καταγγέλλεται από πολλούς χωρίς όμως να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο κ. Πουργουρίδης δεν του απεκάλυψε ονόματα, αλλά ούτε ο ίδιος του ζήτησε να το πράξει για να μην αφήνονται αιχμές εναντίον οιουδήποτε.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο βουλευτής έχει αποφασίσει (και ο ίδιος τον έχει παροτρύνει) μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης των καταγγελιών να παραδώσει τα στοιχεία του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί που υπάρχουν ευθύνες στο Γενικό Εισαγγελέα.

    Σε σχόλιο ότι πλήττεται το κύρος της κυβέρνησης όταν ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος καταγγέλλει υπουργούς για διαφθορά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Πουργουρίδης μίλησε για δημόσιους άνδρες που εμπλέκονται θέματα που δεν συνάδουν με τη χρηστή διοίκηση και με το βίο δημοσίων ανδρών.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες του κ. Πουργουρίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπενθύμισε ότι ο βουλευτής είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και με βάση την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή οι πάντες ελέγχονται.

    "Πολύ ορθά πράττοντας και υπεύθυνα ενεργώντας αυτό που μπορεί να αποτελούσε το κοινό αίσθημα ότι υπάρχει διαφθορά το κατήγγειλε δημόσια", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι η γενικότερη αναφορά του κ. Πουργουρίδη έχει δημιουργήσει ακόμη πιο έντονη την ανάγκη έτσι που επιτέλους να αρθούν οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις και να θεσμοθετηθεί ο νόμος του πόθεν έσχες.

    Σημειώνοντας τέλος ότι ο κ. Πουργουρίδης δεν είχε πρόθεση να πλήξει συγκεκριμένους πολιτικούς ή δημόσιους άνδρες και ότι "οι καταγγελίες αφορούν γενικότερα τη διακυβέρνηση του τόπου από της εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας μέχρι και σήμερα", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Τζουρ - Επίσκεψη Προέδρου Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στην Κύπρο εντός του 1998 θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάιζμαν, ανακοίνωσε ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Σεμί Τζουρ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, και ερωτηθείς επί του θέματος, ο κ. Τζουρ είπε ότι ο κ. Βάιζμαν θα συζητήσει στην Κύπρο την ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ.

    Ο Ισραηλινός πρέσβης χαρακτήρισε την επίσκεψη Βάιζμαν, ως μια από τις σημαντικότερες επισκέψεις ξένων πολιτικών στην Κύπρο των τελευταίων ετών.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανταποδώσει την επίσκεψη, ο κ. Τζουρ είπε ότι ο Πρόεδρος της χώρας του έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον Κύπριο Πρόεδρο, με τον οποίο, όπως είπε, είναι στενοί φίλοι και είναι και οι δυο βετεράνοι της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ο κ. Τζουρ δεν θέλησε να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.01  ( 0.69)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 2,243,140
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   969,473  105.44 ( 0.38)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   248,768   59.86 (-0.42)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   119,936   61.16 (-0.10)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   179,751   86,14 ( 2.10)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    45,426   72.74 ( 0.99)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    44,083   45.24 ( 0.98)
            Αλλες Εταιρείες            £   132,812   77.53 ( 2.89)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [04] Σημίτης - Κληρίδης (1)

    Αθήνα,Ελλάδα,27/08/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ελληνική κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας "να υπερασπισθεί στρατιωτικά την Κύπρο σε περίπτωση απειλής" μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε "απόλυτα ικανοποιημένος" με τη συνεργασία που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, χαιρέτισε ιδιαίτερα τη δήλωση ότι "οποιαδήποτε απειλή (εναντίον της Κύπρου) θα αντιμετωπισθεί από κοινού".

    Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο κ. Σημίτης δήλωσαν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο "ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων S300".

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε περαιτέρω ότι "ο κεντρικός πυρήνας του κυπριακού προβλήματος δεν είναι το ένα ή το άλλο όπλο" αλλά ότι υπάρχει παράνομη κατοχή, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Η σύσκεψη άρχισε στις 12.30 και διήρκησε δύο ώρες. Εκτός του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού Σημίτη, μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος.

    Από ελλαδικής πλευράς μετείχαν ο ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Ρολάνδης - Τζουρ - τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ αναμένεται για το 1998, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σεμί Τζουρ, ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ ενδιαφέρουσα και είπε ότι σε αυτή καλύφθηκε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το θέμα του τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών, ο οποίος "εξελίσσεται πάρα πολύ ικανοποιητικά".

    "Αναμένουμε ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα" και καλή αύξηση στο τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ φέτος, σε σύγκριση με το 1997, επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης.

    Αλλο θέμα που συζητήθηκε, ανέφερε, ήταν το θέμα της βιομηχανίας και της ψηλής τεχνολογίας, τομέας στον οποίο "χτίζουμε τις σχέσεις μας με τη φίλη γειτονική χώρα", όπως επεσήμανε.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο, επιτροπή από ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου του Ισραήλ, ενώ αποστολή αποτελούμενη από παράγοντες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Κύπριους επιχειρηματίες, θα επισκεφθεί το Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, γύρω στις 15 Οκτωβρίου.

    Η αποστολή θα πάρει μέρος σε φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων και επιχειρηματίες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τζουρ ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα του τουρισμού και της υψηλής τεχνολογίας και τόνισε τη σημασία της μετάβασης της κυπριακής αποστολής τον Οκτώβριο στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την ως "πολλά υποσχόμενη".

    Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε ότι "πάει πολύ καλά" και ανέφερε ότι κατά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, αναμένεται η άφιξη μεγάλου αρθμού επισκεπτών από τη χώρα του, καθόσον υπάρχουν, τότε, εβραϊκές διακοπές.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το εβραϊκό "λόμπι" στις ΗΠΑ εργάζεται για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων, ο κ. Τζουρ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Σημίτης - Κοινό Ανακοινωθέν

    Αθήνα,Ελλάδα,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση και την απόφασή της "να υπερασπισθεί στρατωτικά την Κύπρο σε περίπτωση απειλής".

    Η δέσμευση των Αθηνών επαναλαμβάνεται σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σημερινή σύσκεψη μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης αναφορά στο θέμα του αντιαεροπορικού συστήματος S300, την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση και την κατ'αρχήν προθυμία των δύο χωρών για μία εγγυημένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και σημειώνεται ότι:

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη ότι είναι πρόθυμος να ακούσει και άλλες σκέψεις που θα συνέβαλαν προς το στόχο της κατοχύρωσης της ειρήνης με βαθμιαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών με στόχο την αποστρατικοποίηση".

    Προσθέτει ότι "η ελληνική κυβέρνηση επικροτεί, φυσικά, τις θέσεις της κυπριακής υβέρνησης" και "θα ενισχύσει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση".

    "Ελλάδα και Κύπρος επιμένουν ότι η υπεράσπιση της ακεραιότητας της Κύπρου είναι θεμελιώδες δικαίωμα της κυβέρνησής της και χρέος της Ελλάδας. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να δεχθούν τη σταδιακή υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου ή την υπαγόρευση ενεργειών", αναφέρει το ανακοινωθέν.

    Προσθέτει ότι "στο σημείο, δε, αυτό η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος δεν εξαντλείται στους αμυντικούς σχεδιασμούς. Είναι μία δέσμευση της Ελλάδας που έχει ως κατευθυντήρια γραμμή την απόφαση να υπερασπισθεί στρατιωτικά την Κύπρο σε περίπτωση απειλής".

    Αναφορικά με το θόρυβο που έχει προκληθεί από τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα της εγκατάστασης του S300 στην Κύπρο, οι δύο κυβερνήσεις τονίζουν ότι "δεν επιθυμούν αντιπαραθέσεις και εντάσεις".

    "Το μόνο μέλημά τους είναι η θωράκιση της Κύπρου έναντι της συνεχώς αυξανόμενης προκλητικότητας της Αγκυρας και του μαζικού εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου της στα κατεχόμενα", αναφέρει το ανακοινωθέν.

    Σημειώνει δε ότι το αντιαεροπορικό σύστημα που αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κύπρο είναι "κατά γενική παραδοχή αμυντικό και απειλεί μόνον όποιον τολμήσει να επιτεθεί" και ότι "στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στην αεράμυνα της Κύπρου".

    "Το αντιαεροπορικό σύστημα δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Σκοπός των δύο χωρών είναι η κατοχύρωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχύρωση του Διεθνούς Δικαίου".

    Στη συνέχεια, αναφέρεται στις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, που βασίζονται στη λογική των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για "σταδιακό αφοπλισμό με στόχο την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, που η υιοθέτησή τους θα απέτρεπε τη δημιουργία εντάσεων και θα οδηγούσε σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

    "Ελλάδα και Κύπρος δεν θα είχαν αντίρρηση, κατ' αρχήν, για μία εγγυήμενη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εφόσον αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αποτελεί τμήμα μίας διαδικασίας, που θα οδηγεί στο σταδιακό αφοπλισμό", συμπληρώνει.

    Επισημαίνει δε ότι "δυστυχώς, η τουρκική πλευρά, ακολουθώντας για μία ακόμη φορά αδιάλλακτη πολιτική, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την προώθηση αυτής της ιδέας".

    "Οι δύο κυβερνήσεις", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, "επαναλαμβάνουν ότι η τύχη του κυπριακού ελληνισμού αφορά το σύνολο του έθνους και επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον του. Κατά συνέπεια, η σταθερή συμπόρευση των δύο χωρών είναι ηθικό χρέος και πολιτική δέσμευση και θα παραμείνει δεδομένα και ουσιαστική".

    Οσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δύο κυβερνήσεις τονίζουν ότι "θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, θα οδηγήσει στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού".

    Οπως προκύπτει από το ανακοινωθέν στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν οι χειρισμοί στο διεθνές πεδίο για το σύνολο των θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού και των ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβούν στο προσεχές μέλλον.

    "Για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου", αναφέρει, "το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Οσοι δε επιδιώκουν να το εντοπίσουν σε γεγονότα που προκαλούνται, εν πάση περιπτώσει, από τη διαιώνιση του απαράδεκτου στάτους κβο, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου".

    Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ και του Ειδικού Συμβούλου του για αναζήτηση λύσης με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αποφάσεις κορυφής του 1977 και 1979.

    "Οι δύο χώρες επιμένουν επίσης στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την χωρίς εξαιρέσεις επιβολή της", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, προσθέτοντας ότι "ειδάλλως, καταρρακώνεται η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος ασφάλειας, εισάγονται 'καινά δαιμόνια' στις διακρατικές σχέσεις και κλονίζεται σοβαρά η διεθνής ειρήνη και σταθερότητα".

    Οι δύο κυβέρνησεις "καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επανάληψης του διακοινοτικού διαλόγου και της έναρξης ενός διαλόγου για τον περιορισμό των εξοπλισμών και την αποστρατιωτικοποίηση".

    Αναφέρουν ότι ικανή βάση για μία τέτοια πρωτοβουλία αποτελούν τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζουν ότι "αν η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει και να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [07] Ρολάνδης - Eγκληματικότητα - "Evening Standard"

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά το χθεσινό δημοσίευμα της "Εvening Standard", που αναφέρεται στην εγκληματικότητα στο νησί, είναι υπερβολικό, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρέσβη στη Λευκωσία, ο κ. Ρολάνδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους το χθεσινό δημοσίευμα της "Evening Standard", το οποίο εντάσσει την Κύπρο μεταξύ των χωρών με σοβαρό πρόβλημα οργανωμένου εγκλήματος.

    "Αυτά τα δημοσιεύματα πρέπει να μας κάνουν να συνεργαστούμε όλοι με την Αστυνομία για να μειωθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα", επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το δημοσίευμα "είναι υπερβολικό", αφού, όπως ο ίδιος εξήγησε, σε κάθε περίπτωση "η Κύπρος δεν κατατάσσεται μεταξύ των χειροτέρων χωρών του κόσμου στον τομέα του εγκλήματος αυτής της μορφής", δηλαδή του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η "Evening Standard" είναι εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας και "όλα αυτά διαβάζονται και επηρεάζουν", ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [08] Κυπριανού - Ευρωπαϊκή Αριστερά

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κινδυνεύει και η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο να της αρνούνται ακόμα και το δικαίωμα ενίσχυσης της άμυνάς της, τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Στο χαιρετισμό του στη Διάσκεψη της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΕΑ) που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη "συνεπή, σταθερή και ειλικρινή συμπαράσταση" που η ΕΕΑ έχει επιδείξει στον κυπριακό λαό, αλλά και για την "υποστήριξή της στα δίκαια του αγώνα" του.

    Τονίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι για το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, "ομολογήθηκε πλέον ότι εμπνευστής, τουλάχιστον, ήταν οι ΗΠΑ".

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις γνωστές δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τις οποίες, όπως είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, "ομολογεί τα σφάλματά τους" στο Κυπριακό.

    "Αλλά δεν μας λένε ότι θα αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Οι Τούρκοι βρίσκονται προς το τέλος της ολοκλήρωσης του σχεδίου του εθνικού ξεκαθαρίσματος της κατεχόμενης περιοχής, τόνισε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι "η Κύπρος κινδυνεύει".

    Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των υποχωρήσεων της Ε/κ πλευράς για χάρη της ειρήνης, είπε ότι "το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση που βρέθηκε ποτέ" και τόνισε ότι η αδιαλλαξία και ο επεκτατισμός της Τουρκίας δεν πρόκειται να εγκαταληφθούν, αν η χώρα δεν υποχρεωθεί και αν δεν αισθανθεί την ανάγκη να το κάνει.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στη σύγκριση της συμπεριφοράς των ξένων στις περιπτώσεις της Βοσνίας και του Κουβέιτ από τη μία και της Κύπρου από την άλλη και επεσήμανε ότι το μόνο που κάνουν, είναι να "σπρώχνουν συνεχώς την πλευρά μας σε υποχωρήσεις", πιέζοντας τώρα για χαλαρή ομοσπονδία.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τους Τ/Κ και νιώθει πιο άνετα έχοντας στα κατεχόμενα εποίκους, παρά Τ/Κ.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων περί "δικοινοτικής βίας" και "εσωτερικής σύγκρουσης" στο νησί και καταδίκασε τις αντιδράσεις ξένων, στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση της άμυνάς της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [09] Σημίτης - Κληρίδης (2)

    Αθήνα,Ελλάδα,27/08/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την Κύπρο με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση απειλής.

    Η συνάντηση κορυφής δεν έλαβε καμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης του αντιαεροπορικού συστήματος S300 στην Κύπρο. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει θέμα εισβολής και κατοχής τμήματος της νήσου και ως εκ τούτου προέχει η πολιτική επίλυσή του για την οποία θα εξακολουοθεί να εργάζεται η ελληνική πλευρά.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε "απόλυτα ικανοποιημένος" από τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, χαιρέτισε ιδιαίτερα τη δήλωση ότι "οποιαδήποτε απειλή κατά της Κύπρου θα αντιμετωπισθεί από κοινού με τις δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου".

    Η σύσκεψη άρχισε στις 12.30, διήρκεσε δύο ώρες και στο τέλος εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

    Εκτός του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού, μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Από ελλαδικής πλευράς, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Η έμφαση και των δύο πλευρών δόθηκε στην πολιτική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, όπως φαίνεται και από το κοινό ανακοινωθέν, αλλά και τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

    "Επειδή τις τελευταίες μέρες γίνονται διάφορες συζητήσεις γύρω από τη μία ή την άλλη πτυχή του προβλήματος, όπως για παράδειγμα για το θέμα των εξοπλισμών, ξεχνούν μερικοί ποιά είναι η αιτία του προβλήματος και πώς προέκυψε", επεσήμαντ ο κ. Σημίτης στην αρχή της συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε ότι "ο κεντρικός πυρήνας δεν είναι το ένα ή άλλο όπλο... αλλά ότι υπάρχει παράνομη κατοχή τμήματος του κυπριακού εδάφους και ότι η παράνομη αυτή κατοχή πρέπει να λήξει".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "η υπεράσπιση της ακεραιότητας της Κύπρου είναι θεμελιώδες δικαίωμα της κυπριακής κυβερνήσεως και χρέος της Ελλάδας".

    Ο Ελληνα Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιθεί την ακεραιότητα της νήσου και κανείς δεν μπορεί να της αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα και να της ζητεί να εγκαταλείψει τις όποιες ενέργειες θεωρεί αναγκαίες".

    Αναφερόμενος στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτό "δεν εξαντλείται μόνον σε αμυντικούς σχεδιασμούς και σε δηλώσεις σε σχέση με αυτό που θα πρέπει να γίνει σε κάποια χρονική στιγμή, είναι μία δέσμευση της Ελλάδας και έχει ως κατευθυντήριο γραμμή την απόφασή μας να υπερασπίσουμε στρατιωτικώς την Κύπρο σε περίπτωση απειλής".

    Ειδικότερα για το θέμα των S300 τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσαν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι "δεν υπάρχει καμμία απόφαση για αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων S300".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι S300 δεν είναι αυτοσκοπός, εξυπηρετούν την άμυνα της Κύπρου και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, γι' αυτό είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την τοποθέτηση όλου του προβλήματος των S300 που παρουσιάζει το πρόβλημα αυτό ως το κύριο πρόβλημα της Κύπρου".

    "Δεν είναι το κύριο πρόβλημα της Κύπρου, παρασύρονται όσοι θέλουν να το εμφανίσουν ως κύριο πρόβλημα, σε μια κατεύθυνση λανθασμένη. Το κυπριακό πρόβλημα είναι η επίλυση του Κυπριακού, το κύριο πρόβλημα είναι να βρεθούν δρόμοι για να ξεπεράσουμε την αστάθεια που υπήρχε, το αδιέξοδο που υπήρχε και υπάρχει", είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει όποια μέτρα είναι αναγκαία για την άμυνά της με τη συμπαράσταση της Ελλάδος, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει ίσως και άλλες ενέργειες που χρειάζονται για να θωρακισθεί, μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη συμπαράσταση της Ελλάδος θα σχεδιάσει, όλες τις δράσεις για να κατοχυρώσει την ακεραιότητά της, αλλά μέσα στο πλαίσιο που είναι η ειρήνη στην περιοχή και η λύση του Κυπριακού."

    Ο κ. Σημίτης, αφού διευκρίνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν επιθυμούν σε καμμιά περίπτωση αντιπαραθέσεις και εντάσεις που θα οδηγούσαν σε αναμέτρηση, τόνισε ότι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Κληρίδης για αποστρατικοποίηση δεν συνάντησαν θετική ανταπόκριση.

    "Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσης και οι ΗΠΑ που κόπτονται μη συμβεί τίποτε στην περιοχή, έπρεπε να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να αναπτύξουν ιδιαίτερη δραστηριότητα για να υπάρξει μείωση των εξοπλισμών και αποσρατικοποίηση της νήσου", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι "αυτό θα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη στην περιοχή."

    "Από εμάς προέρχεται η σκέψη να υπάρχει μια εγγυημένη ζώνη απαγορεύσης των πτήσεων, εφόσον εντάσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αποτελεί τμήμα διαδικασίας που θα οδηγήσει σε σταδιακό αφοπλισμό", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια λύση η οποία "αφενός κατοχυρώνει την Κύπρο, δίνει κάποια ασφάλεια, και αφεταίρου δείχνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν τη βούληση να κάνουν βήματα." Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη της πρότασης από την τουρκική πλευρά, η οποία εμμένει στην αδιαλλαξία της.

    "Η ελληνική κυβέρνηση άκουσε τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος είναι πρόθυμος να ακούσει και άλλες σκέψεις που θα συμβάλουν στην κατοχύρωση της ειρήνης και στη βαθμιαία μείωση των εξοπλισμών ώστε να υπάρξει αποστρατικοποίηση", είπε ο κ. Σημίτης, τονίζοντας ότι "στόχος μας είναι η επίλυση, η αποστρατικοποίση, να γίνουν βήματα τα οποία θα κλείσουν επί τέλους αυτό το πρόβλημα, γι' αυτό θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που θα κάνει ο κ. Κληρίδης και είμαστε μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια και θα εργασθούμε για την επιτυχία της."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφώνησε ότι "βασική επιδίωξη είναι με ειρηνικά μέσα να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού" και πρόσθεσε ότι "είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε συνομιλίες για επανέναρξη του διαλόγου, είτε επί της ουσίας του Κυπριακού είτε, εφόσον θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ομαλότητας, να συζητήσουμε σοβαρά τα θέματα τα οποία δημιουργούν ένταση, όπως τα θέματα των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών πάντα φυσικά μέσα στο πλαίσιο που θα οδηγούν στην τελική αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Τέλος, κατά τη σύσκεψη εξετάσθηκε η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κ. Σημίτης είπε ότι κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης που - πιστεύει ότι θα υιοθετηθεί και από τις άλλες χώρες της Ενωσης - θα πρέπει στη διάρκεια του εξαμήνου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των έξι υποψηφίων χωρών πάνω σε θέματα που έχουν ολοκληρωθεί και να μην αναμένει η ΕΕ να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζητημάτων που αφορούν στο screening, όπως υποστηρίζουν κάποιες χώρες - μέλη της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΠ)

    [10] Υπουργός Γεωργίας - "Ομόνοια" Β. Ηπείρου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου θα μεταβούν στην Αλβανία για να ετοιμάσουν ειδικό σχέδιο γεωργικής ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της "Ομόνοιας" Βορείου Ηπείρου από τις περιοχές Αγιοι Σαράντα και Δέλβινο.

    Οι εκπρόσωποι της "Ομόνοιας" ενημέρωσαν τον Κύπριο Υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα και τις προσπάθειες για τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής για την οποία ζητήθηκε και η συνδρομή του κυπριακού Υπουργείου Γεωργίας, κυρίως σε θέματα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

    Ο κ. Θεμιστοκλεόυς υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο του θα πράξει κάθε τι στο μέτρο του δυνατού ώστε να βοηθηθούν οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη της περιοχής, αρχής γενομένης με αποστολή ειδικών του Υπουργείου, που θα μελετήσουν επί τόπου την κατάσταση και θα ετοιμάσουν ειδικό σχέδιο για τη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Αμερικανός Γερουσιαστής - Συνέδριο ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζακ Ριντ χαρακτήρισε "κοντόφθαλμους" όσους αντιτίθενται στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι τα θέματα του αντιαεροπορικού συστήματος S300 και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    Προσφωνώντας το απόγευμα τη σύνοδο των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, ο Γερουσιαστής επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί, όπως είπε, δεν τήρησε τις υποσχέσεις να εργαστεί σκληρά για επίλυση του Κυπριακού αλλά και το γεγονός ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισαν την τουρκική εισβολή ως "σύγκρουση".

    Νωρίτερα σήμερα ο κ. Ριντ συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό Πρέσβη Κένεθ Μπριλ και την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους και επισκέφθηκε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Το απόγευμα επρόκειτο να γίνει δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής αναχωρεί αύριο για την Αθήνα όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρέσβη της χώρας του Νίκολας Μπερνς και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, για να συνεχίσει, όπως χαρακτηριστικά είπε "τις συζητήσεις μου για το ρόλο των ΗΠΑ στην Κύπρο και σ' αυτή την περιοχή του κόσμου".

    "Πρέπει να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι μελλοντικά αυτό το νησί να μην είναι μόνο αποστρατικοποιημένο, αλλά ενωμένο και ανεξάρτητο, χωρίς ξένες επεμβάσεις", είπε στην ομιλία του ο κ. Ριντ.

    Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Κύπρος έχει προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη και ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσφορία που υπάρχει λόγω της κατάστασης.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της Κύπρου, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ριντ είπε ότι "δυστυχώς υπάρχει κάποια αντίθεση από μερικούς στην ένταξη της Κύπρου... Πιστεύω ότι αυτή η αντίθεση είναι κοντόφθαλμη".

    Σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ήταν προς όφελος όλων. "Στις ΗΠΑ ακούσαμε πολλά για τα S300, τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις των τουρκικών στρατευμάτων", είπε, εκφράζοντας ανησυχία γιατί τα θέματα αυτά "μας απομακρύνουν από το ουσιαστικό θέμα που είναι η χρησιμοποίηση της ενέργειάς μας ώστε να εξεύρουμε τον τρόπο να φέρουμε κοντά όλους τους πολίτες αυτού του νησιού μέσα σε μία ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα".

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής άσκησε κριτική στους Τουρκοκύπριους που αρνούνται το διάλογο και εξέφρασε απογοήτευση γιατί, όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις έναντι της Κύπρου, για να χρησιμοποιήσει τις καλές της υπηρεσίες και να αποκαταστήσει το δίκαιο στην Κύπρο.

    "Επίσης αισθανόμαστε απογοήτευση όταν ακούμε σχόλια από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής μας τα οποία θεωρούν την εισβολή στην Κύπρο ως κάποιου είδους σύγκρουση και δεν αναγνωρίζουν, όπως εγώ, ότι το 1974 έγινε εισβολή από την Τουρκία", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο κ. Ριντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους έναντι της Κύπρου.

    Οπως είπε, πρέπει να πείσουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες ότι "από αμερικανικής σκοπιάς είναι σημαντική η επίτευξη ειρήνης και δικαιοσύνης στην Κύπρο και θα πρέπει να είναι σημαντική σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου".

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε ότι εάν υπάρξει δέσμευση για επίτευξη του στόχου αυτού καθώς και κοινές προσπάθειες τότε είναι αισιόδοξος.

    "Πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Τελικά η ειρήνη και δικαιοσύνη θα επιλυθούν σε τοπικό επίπεδο... όμως με τη βοήθεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ", συμπλήρωσε.

    Τέλος αναφέρθηκε σε ψήφισμα που κατατέθηκε στο Κονγκρέσο, το οποίο υποστήριξε και ο ίδιος, και το οποίο αναμένει να εγκριθεί σύντομα, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των εγκλωβισμένων.

    Απογευματινή Συνεδρία

    Την απογευματινή συνεδρία της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση των αποδήμων γιατί δεν υπήρξε πρόοδος στο Κυπριακό εδώ και 24 χρόνια.

    Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι οι ομογενείς εργάζονται σκληρά για επίτυξη λύσης και ανέφερε ότι το θέμα που θα τους απασχολούσε σήμερα είναι "το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το πρόβλημα και πώς προχωρούμε".

    Στη συνεδρία παρευρέθηκαν και οι Βρετανοί βουλευτές Τόνι Ράιτ, του Εργατικού Κόμματος, και Ντέβιντ Αϊμές και Νικ Χόκινς, του Συντηρητικού Κόμματος.

    Επίσης, ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, παρευρέθηκε για δεύτερη φορά για να απαντήσει σε ερωτήσεις των αποδήμων και ξένων προσκεκλημένων σχετικά με τη σημαντική νίκη της κ. Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναντίον της Τουρκίας.

    Τα Κεντρικά Συμβούλια της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ επρόκειτο το απόγευμα να εγκρίνουν ψηφίσματα. Αύριο το πρωί θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν έχει τερματιστεί, εξέφρασε ο Τζέιμς Στάινμπεργκ, βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, τονίζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε μήνυμά του προς τη ΙΕ' Συνέδρια των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, ο κ. Στάινμπεργκ εκφράζει απογοήτευση με το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη και δεν έχει εξευρεθεί λύση και αναφέρει ότι "συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή σας για το ότι δεν προχωρούν οι συνομιλίες".

    Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αυτονόητη φόρμουλα για λύση στο Κυπριακό, ο κ. Στάινμπεργκ τονίζει ότι οι ΗΠΑ εργάστηκαν σκληρά, ειδικά φέτος, και έμαθαν ότι "δεν υπάρχει μαγική λύση" στο πρόβλημα.

    Οσο έντονα επιθυμούμε μια λύση, άλλο τόσο έντονα δεν μπορούμε να επιβάλουμε μια λύση, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποσχεθούν ότι θα υπάρξει διευθέτηση.

    Ο κ. Στάινμπεργκ διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό "παραμένει ως μια προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Κλίντον", και σημείωσε ότι ο Μπιλ Κλίντον ενδιαφέρεται πολύ για το πρόβλημα, το γνωρίζει καλά και αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο γι' αυτό.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον είναι προσωπικά αναμεμειγμένος στην αναζήτηση λύσης και είναι γι' αυτό το λόγο που τοποθέτησε κορυφαίους διπλωμάτες, όπως τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Κένεθ Μπριλ.

    "Χρειάζεται δέσμευση απ' όλους μας για να πετύχουμε και να διαπραγματευτούμε μια λύση", αναφέρει ο κ. Στάινμπεργκ, διαβεβαιώνοντας ότι "θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια".

    Αφού καλεί τους απόδημους να καταβάλουν κι εκείνοι προσπάθειες σημειώνει ότι "είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και προτάσεις από εσάς".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 August 1998 - 17:49:15 UTC