Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εναρξη εκλογικής διαδικασίας - Μητροπολίτης Μόρφου
  • [02] Εχινόκοκκος - κατεχόμενα
  • [03] Χελώνα - κατεχόμενα
  • [04] Αγρότες - χρεοκοπία - κατεχόμενα
  • [05] Τουρισμός - κατεχόμενα
  • [06] Νέος Μητροπολίτης Μόρφου - Εκλογή (2)
  • [07] Ντενκτάς - δηλώσεις
  • [08] Συνάντηση Ακιντζί - Μπριλ
  • [09] Νέος Μητροπολίτης Μόρφου - Μητροπολίτης Λεμεσού
  • [10] Ντενκτάς - Ε/κ εξοπλισμός
  • [11] Κατεχόμενα - κατοχικές δυνάμεις

  • [01] Εναρξη εκλογικής διαδικασίας - Μητροπολίτης Μόρφου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κήρυξε σήμερα το πρωϊ στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, την έναρξη των διαδικασιών της εκλογικής συνέλευσης για τη θέση του Μητροπολίτη Μόρφου.

    Την εκλογική συνέλευση απαρτίζουν οι 50 εκλελεγμένοι Γενικοί Αντιπρόσωποι, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι ηγούμενοι των Σταυροπηγειακών Μονών Μαχαιρά, Σταυροβουνίου και Αγίου Νεοφύτου, δύο αξιωματούχοι κληρικοί και δύο κληρικοί του εφημεριακού κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου.

    Η εκλογική διαδικασία είναι κεκλεισμένη των θυρών. Θα ακολουθήσει ανάγνωση υπομνήματος και υπογραφή του από τα μέλη της εκλογικής συνέλευσης.

    Στη συνέχεια θα ηχήσουν οι καμπάνες. Υποψήφιοι για τη θέση του Μητροπολίτη Μόρφου είναι οι Αρχιμανδρίτες Νεόφυτος Μασούρας και Ιωάννης Ιωάννου.

    Οι διαδικασίες άρχισαν με ανάγνωση του καταλόγου της εκλογικής συνέλευσης και προσευχή.

    Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Παλλουριώτισσας.

    Η εγκατάστασή του στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου στην Ευρύχου θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [02] Εχινόκοκκος - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απειλητικές διαστάσεις προσλαμβάνει ο εχινόκοκκος στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις".

    Οπως γράφει η "Κ" στο πρωτοσέλιδό της, κάτω από τον ολοσέλιδό τίτλο, "Τρομάζει ο εχινόκοκκος", καθημερινά αυξάνεται η εμφάνιση εχινόκοκκου στα ζώα.

    Προσθέτει ότι τις προσεχείς μέρες αναμένεται να αρχίσει εκστρατεία καταπολέμησης με τη θανάτωση και καύση των ζώων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΑΧΡ/ΑΑ)

    [03] Χελώνα - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θαλάσσια χελώνα του είδους "Mydas" βρέθηκε βαρειά τραυματισμένη στο κεφάλι σε παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" προβάλει το θέμα κάτω από τον τίτλο, "ντροπή για τους ανθρώπους" και γράφει ότι η χελώνα, που θεωρείται υπό εξαφάνιση και προστατεύεται, βρέθηκε τραυματισμένη από χτύπημα αιχμηρού αντικειμένου.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι "το είδος αυτό της χελώνας που ζει στη Μεσόγειο, έρχεται κάθε χρόνο στις παραλίες" του ψευδοκράτους για να εναποθέσει τα αυγά του.

    Επισημαίνει ότι "δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζει τη θηριωδία των ανθρώπων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΑΧΡ/ΑΑ)

    [04] Αγρότες - χρεοκοπία - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα όρια της χρεοκοπίας έχουν φθάσει οι αγρότες στα κατεχόμενα. Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", στο πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο, "Βούλιαξαν τους αγρότες", δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου "υπουργού γεωργίας" και "βουλευτή" Λευκωσίας, Οζκάν Μουράτ, ο οποίος επικρίνει την πολιτική του ψευδοκράτους στον τομέα της γεωργίας.

    Ο Μουράτ αναφέρει ότι οι αγρότες στα κατεχόμενα "λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής στο γεωργικό τομέα, έχουν φθάσει στα όρια της χρεοκοπίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΑΧΡ/ΑΑ)

    [05] Τουρισμός - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύγκριση με τις αφίξεις τουριστών στις ελεύθερες περιοχές και εκείνων στα κατεχόμενα, κάνει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ".

    Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκου Ρολάνδη, ότι μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 1998 οι Κυπριακές Αερογραμμές μετέφεραν στις ελεύθερες περιοχές 920 χιλιάδες επιβάτες.

    Η εφημερίδα γράφει ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 10 αεροπορικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών και των λεγόμενων "Τ/κ αερογραμμών" μετέφεραν στα κατεχόμενα 198.971 άτομα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΑΧΡ/ΑΑ)

    [06] Νέος Μητροπολίτης Μόρφου - Εκλογή (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε τρία επίπεδα, σε πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό θα κινηθεί το έργο του νέου Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος εξελέγη σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την εκλογή του στον Μητροπολιτικό θρόνο Μόρφου, ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μασούρας είπε ότι "το έργο είναι πολύπλευρο, είναι πνευματικό πρώτιστα, εθνικό και κοινωνικό".

    Επεσήμανε ότι "σε αυτά τα τρία επίπεδα θα πρέπει να κινηθεί ο επίσκοπος της Μόρφου" και ευχήθηκε "η αγάπη του λαού της Μόρφου που τόσο πλούσια μας δώρησε και οι ευλογίες της εκκλησίας που σήμερα δεχθήκαμε" να τον βοηθήσουν σε αυτούς τους τρεις στόχους.

    Ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μασούρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Μητρόπολη Μόρφου είναι μια ημικατεχόμενη Μητρόπολη, η οποία δέχθηκε μια μακρά διάρκεια χηρείας.

    Ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μασούρας εκλέγηκε στο Μητροπολιτικό θρόνο με συντριπτική πλειοψηφία. Ανθυποψήφιός του ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου.

    Υπέρ του ψήφισαν 62 εκλέκτορες, ένας εναντίον και ένας τήρησε αποχή. Το εκλεκτορικό σώμα το οποίο συνήλθε στις 9 το πρωί στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής αποτελείτο από 17 αριστίνδην, δηλαδή τους πέντε Μητροπολίτες, τους τρεις Χωροεπίσκοπους, τους τρεις ηγουμένους των Σταυροπηγειακών Μονών, δύο αξιωματούχους της Αρχιεπισκοπής, δύο αξιωματούχους κληρικούς της Μόρφου και δύο εφημέριους.

    Στο εκλεκτορικό σώμα συμμετείχαν επίσης 50 εκλελεγμένοι Γενικοί Αντιπροσώποι από τους οποίους παρευρέθησαν οι 47.

    Από τους 17 αριστίνδην, 16 ψήφισαν υπέρ του Αρχιμανδρίτη Μασούρας και ένας υπέρ του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου.

    Από τους 47 Γενικούς Αντιπροσώπους που συμμετείχαν, 46 ψήφισαν υπέρ του Αρχιμανδρίτη Νεόφυτου και ένας τήρησε αποχή.

    Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Παλλουριώτισσας.

    Η εγκατάστασή του στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου στην Ευρύχου θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Ο Μητροπολιτικός θρόνος της Μόρφου είναι κενός από τις 20 Ιαννουαρίου 1996, όταν πέθανε ο τελευταίος Μητροπολίτης Μόρφου, Χρύσανθος.

    Τη θέση διεκδίκησε ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, ο οποίος υποστηριζόταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μορφιτών, αλλά όχι από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας υποστήριξε την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Γεώργιου Παπαχρυσοστόμου και κάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο να μην υποβάλει υποψηφιότητα, κατηγορώντας τον για ανήθικη συμπεριφορά.

    Κατά τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ της Αστυνομίας και πλήθους Μορφιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τη στάση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας.

    Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και της Επιτροπής η οποία υποστήριζε την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου και άφηνε περιθώρια επαναδιεκδίκησης της θέσης από τον ίδιο τον Παγκράτιο. Η Μητρόπολη Μόρφου ενώθηκε προσωρινά με τη Μητρόπολη Κερύνειας.

    Βιογραφικό Σημείωμα

    Ο 38χρονος Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μασούρας κατάγεται από την Ζώδια και είναι αριστούχος της Νομικής και Θεολογίας.

    Διετέλεσε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της μητροπολίτικής περιφέρειας Κιτίου, αλλά εγκατέλειψε το πόστο του και επέλεξε να συνεχίσει τη ζωή του σε μοναστήρι.

    Ο ίδιος μαζί με άλλους ιερωμένους ίδρυσαν πριν από δύο χρόνια το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Μαυροβουνίου στους Τρούλλους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [07] Ντενκτάς - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους και εγκατάλειψη της ομοσπονδίας προέβη χθες ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η θέση για ομοσπονδία στην Κύπρο έχει πεθάνει.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο του λεγόμενου "συνδέσμου συνταξιούχων αγωνιστών", ο Ντενκτάς δήλωσε ότι μπορεί, δήθεν, "να συζητηθεί η συνομοσπονδία, στη βάση των δύο κρατών και της τουρκο - ελληνικής ισορροπίας", κατά την έκφρασή του.

    Ο Ντενκτάς, αναφέροντας πως "είναι έτοιμος να συζητήσει με τον οποιοδήποτε", ισχυρίστηκε ότι "η Ε/κ πλευρά δεν έχει παραιτηθεί από τους στόχους της για ιδιοποίηση ολόκληρης της Κύπρου".

    "Στην Κύπρο ισχύει ακόμα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και η διαχωριστική γραμμή ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη" είπε ο Ντενκτάς και είπε προκλητικά ότι "εφ' όσον δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, αυτό θα συνεχισθεί ως έχει".

    Διερωτήθηκε, περαιτέρω "εάν αποτελούν ενδείξεις επιθυμίας για ειρήνη και ομοσπονδία" το νόμιμο δικαίωμα των προσφύγων από την Κερύνεια, Μόρφου και Καρπασία, να υποβάλλουν προσφυγές κατά της Τουρκίας "σαν οι Τ/Κ να μην έχουν κανένα δικαίωμα", είπε κατά την έκφρασή του.

    Ισχυρίστηκε ότι η Ε/κ πλευρά έφραξε όλους τους δρόμους προσέγγισης με την υποβολή αίτησης ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με τις προσφυγές εναντίον της Τουρκίας. Ο Ντενκτάς απείλησε ότι εάν η Ε/κ πλευρά "ξανακάνει κάποια τρέλλα," κατά την έκφρασή του, "θα χάσουν πολλά πράγματα. Ολοι μας θα χάσουμε", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [08] Συνάντηση Ακιντζί - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό συζήτησαν χθες ο αρχηγός του Κοινοτικού Απελευθερωτικού Κόμματος (ΚΑΚ), Μουσταφά Ακιντζί και ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ.

    Στη συνάντηση παρών ήταν και ο βοηθός ΓΓ του ΚΑΚ και υπεύθυνος για εξωτερικές σχέσεις του κόμματος, Γκιουνγκιόρ Γκιουρκάν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [09] Νέος Μητροπολίτης Μόρφου - Μητροπολίτης Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκλελεγμένος Μητροπολίτης Μόρφου, Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Μασούρας απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και την εμπλοκή του ονόματός του σε χρηματικές απάτες.

    "Εμείς ως νουνεχείς εκκλησιαστικοί άνδρες θα πρέπει να αναμένουμε να μιλήσει συνοδικά η εκκλησία και δικαιοκρατικά ο λαός", είπε.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την εκλογή του στο Μητροπολιτικό θρόνο Μόρφου, είπε ότι "τότε θα μπορέσουμε και εμείς μέσα από τη γνώση που θα έχουμε να κάνουμε τις αποτιμήσεις μας".

    Παράλληλα τόνισε ότι "οποιεσδήποτε αποτιμήσεις δεν θα είναι αποτιμήσεις εκκλησιαστικού προσώπου αλλά δημοσιογραφικές".

    Σημείωσε ότι ο ρόλος των εκκλησιαστικών δεν πρέπει να είναι ο ρόλος του "βεβιασμένου κριτού".

    Ο Αρχιμανδρίτης Μασούρας Νεόφυτος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε "άλλο που να μας επιτρέψει να κάνουμε μια κριτική τη στιγμή που όλα αυτά που ακούονται, και υπερβάλλονται ίσως, ακόμα είναι υπό δοκιμασία, τόσο της εκκλησιαστικής, όσο και της κρατικής δικαιοσύνης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [10] Ντενκτάς - Ε/κ εξοπλισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δριμύ κατηγορώ εναντίον του εξοπλιστικού προγράμματος της κυπριακής κυβέρνησης, εξαπέλυσε πάλι ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ντενκτάς είπε προκλητικά ότι δεν γίνεται καλή γειτονία "λέγοντας ότι όλα είναι δικά μου", ούτε φέρνοντας όπλα και παραχωρώντας, δήθεν, "βάσεις στους Ελληνες".

    "Οπως είπε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες," είπε ο Ντενκτάς.

    "Μετά από αυτό μπορώ να συζητήσω με τους Ε/Κ, μόνο στη βάση των δύο κρατών," ισχυρίστηκε.

    Τέλος δήλωσε προκλητικά προς την Ε/κ πλευρά "ας μην καταλαμβάνονται από το πόθο ότι θα έλθουν στο βορρά", όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [11] Κατεχόμενα - κατοχικές δυνάμεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε χθες η "τελετή" παράδοσης και παραλαβής της λεγόμενης "διοίκησης των Τ/κ δυνάμεων ασφαλείας" στον νεοδιορισθέντα ταξίαρχο Αλί Νιχάτ Οζεϊρανλί από τον απερχόμενο ταξίαρχο Χασάν Πεκέρ Γκιουνάλ.

    Η "τελετή" έγινε στο αρχηγείο των λεγόμενων "Τ/κ δυνάμεων ασφαλείας," παρουσία του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ," εξάλλου, γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες και η "τελετή" παράδοσης και παραλαβής της λεγόμενης "διοίκησης της 28ης μεραρχίας," από τον υποστράτηγο, Αϊντίν Σεν, που τοποθετήθηκε ως διοικητής των λεγόμενων "τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων" στην Κύπρο στο νεοδιορισθέντα υποστράτηγο, Οσμάν Παμούκογλου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΜ/ΝΓ/ΑΧΡ/ΑΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 22 August 1998 - 12:02:12 UTC