Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενεύη - Τουρκία - παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [02] Υπουργός Δικαιοσύνης - Μιχαηλίδης - Βιντζηλαίος
  • [03] ΔΗΚΟ - Βιντζηλαίος
  • [04] Αρματαγωγό "Σάμος" - άφιξη
  • [05] Αναστασιάδης - Βιντζηλαίος
  • [06] Κυπριανού - Κρανιδιώτης
  • [07] Αναστασιάδης - Κρανιδιώτης
  • [08] ΑΚΕΛ - Βουλή - Βιντζηλαίος
  • [09] Υποδοχή "Σάμος" - Υπουργός Αμυνας

  • [01] (Κ) Γενεύη - Τουρκία - παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του τουρκικού κράτους τόσο στην Κύπρο όσο και μέσα στην ίδια την Τουρκία επισημάνθηκαν στην 50η σύνοδο της Υπεπιτροπής για την Πρόληψη των Διακρίσεων και την Προστασία των Μειονοτήτων.

    Σε ομιλία της στην Υπεπιτροπή, η καθηγήτρια Ερικα Ντάης, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι "έχει χειροτερεύσει".

    Η κ. Ντάης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη κατοχή 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, αναφέρθηκε στο δράμα των αγνοουμένων που παραμένει άλυτο, στην κατάσταση των εγκλωβισμένων Ε/Κ και Μαρωνιτών και στην προσπάθεια της Τουρκίας να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

    Η κ. Ντάης χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων "άθλιες" και επεσήμανε ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες απαγορεύσεις όσον αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών.

    Επίσης είπε ότι η εισροή Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο γιατί έχει αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

    Σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τα επιχειρήματα της κ. Ντάης, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ στη Γενεύη, ισχυρίστηκε ότι "το Κυπριακό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα στο οποίο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιώματα συνδέεται άμεσα με την πολιτική διάσταση του προβλήματος που είναι πιο περίπλοκη".

    Στον τουρκικό ισχυρισμό απάντησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ στη Γενεύη, Πέτρος Ευτυχίου, χαρακτηρίζοντάς τον "σκανδαλιστικό".

    "Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι χάρη που παραχωρείται με βάση τα καπρίτσια και τις πολιτικές σκοπιμότητες οποιουδήποτε", τόνισε ο κ. Ευτυχίου.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι "οι πολιτικές διαφορές μπορούν και πρέπει να συζητούνται σε συνομιλίες ανεξάρτητα από το πόσο πολύπλοκες μπορεί να είναι, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί σε συνομιλίες".

    Ο κ. Ευτυχίου έκανε επίσης αναφορά στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στην Τουρκία στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ)

    [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Μιχαηλίδης - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ανακοίνωσε σήμερα ότι τον περασμένο μήνα έδωσε άδεια, μετά από σχετικό αίτημα, για την άφιξη στην Κύπρο του χουντικού πραξικοπηματία, Βασίλη Βιντζηλαίου, ο οποίος βρίσκεται στο στοπ λιστ.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι η οικογένεια του αποβιώσαντος προ εξαμήνου επιχειρηματία, Γιάγκου Παπαδόπουλου και ο δικηγόρος της, είχαν ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να επιτραπεί στον κ. Βιντζηλαίο, διευθυντή των επιχειρήσεων Γ. Παπαδόπουλου στο εξωτερικό, να έλθει στην Κύπρο για το διακανονισμό διαφόρων υποθέσεων.

    "Δόθηκε η σχετική άδεια και ο κ. Βιντζηλαίος ήλθε στην Κύπρο στις 23 και αναχώρησε στις 27 Ιουλίου", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Φιλοξενήθηκε από τη θυγατέρα του Γιάγκου Παπαδόπουλου, κ. Νίκη Παπαδοπούλου, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, είχε αναφέρει ότι το όνομα του κ. Βιντζηλαίου βρίσκεται στο στοπ λιστ από το 1977 και ουδέποτε αφαιρέθηκε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι διεξάγεται έρευνα για τον τρόπο με τον οποίον εισήλθε στην Κύπρο ο κ. Βιντζηλαίος.

    Τόνισε ότι έδωσε ήδη οδηγίες για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το όλο θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απαράδεκτο, θεωρεί το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), το γεγονός ότι ο αρχηγός της χουντικής ΚΥΠ στην Κύπρο και γνωστός πραξικοπηματίας, Βασίλης Βιντζηλαίος, πραγματοποίησε πρόσφατα, παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο, χωρίς να του απαγορευθεί η είσοδος από τις αρμόδιες αρχές.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, "να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα πώς και γιατί επιτράπηκε η είσοδος στην Κύπρο του Βασίλη Βιντζηλαίου, του οποίου το προδοτικό έργο προκάλεσε τόσα δεινά στον κυπριακό λαό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] (K) Αρματαγωγό "Σάμος" - άφιξη

    Λεμεσός,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το αρματαγωγό του ελληνικού ναυτικού "Σάμος" κατέπλευσε πριν από λίγο στο λιμάνι Λεμεσού, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος - Μεσόγειος".

    Το αρματαγωγό "Σάμος" θα αναχωρήσει στις 8 το πρωί της ερχόμενης Παρασκεύης.

    Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 7.30 μμ, στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, καθώς και του Υπουργού Παιδείας, Λυκούργου Κάππα, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Ευθύμιου Πετίνη, ως εκπροσώπου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριου Δήμου, κυβερνητικών παραγόντων και των αρχών της πόλης.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΑΧΡ)

    [05] Αναστασιάδης - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κανένα στέλεχος της ηγετικής πυραμίδας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) δεν είχε επαφές με τον αρχηγό της χουντικής ΚΥΠ στην Κύπρο και γνωστό πραξικοπηματία, Βασίλη Βιντζηλαίο, κατά την πρόσφατη παρουσία του στο νησί, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι από έρευνα που έκανε ο ίδιος, "κανένα, μα κανένα στέλεχος", όπως είπε, από την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με τον Βασίλη Βιντζηλαίο, κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα γνωρίζει άτομα με τα οποία ο Βιντζηλαίος συναντήθηκε, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, κανένα στέλεχος δεν είχε επαφή ή διατηρεί σχέση μαζί με τον κ. Βιντζηλαίο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [06] Κυπριανού - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, είχε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Στη συνάντηση, που έγινε στο σπίτι του κ. Κυπριανού, παρέστη και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κρανιδιώτης ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    [07] Αναστασιάδης - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην πάγια στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε απογευματινές του δηλώσεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, έτυχε μιας "αρκετά ωφέλιμης ενημέρωσης" από τον κ. Κρανιδιώτη και είχαν "μια αρκετά επωφελή συζήτηση", σχετικά με τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό και την "οριστική και αμετάκλητη θέση της" πάνω στο ίδιο θέμα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο κ. Κρανιδιώτης τον διαβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθούσε έναντι της Κύπρου".

    Συνεπώς, πρόσθεσε, τα όσα λέγονται ή γράφονται "δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [08] ΑΚΕΛ - Βουλή - Βιντζηλαίος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ενέγραψε προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το θέμα που προέκυψε από την επίσκεψη στο νησί του αρχηγού της χουντικής ΚΥΠ στην Κύπρο και γνωστού πραξηκοπιματία, Βασίλη Βιντζηλαίου.

    Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ενέγραψε το θέμα: "Η κάθοδος του γνωστού χουντικού, Εοκαβητατζιή, πραξικοπηματία Βασίλη Βιντζηλαίου στην Κύπρου και η παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών και των νόμων της Δημοκρατίας από τους κυβερνώντες".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [09] Υποδοχή "Σάμος" - Υπουργός Αμυνας

    Λεμεσός,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η παρουσία του αρματαγωγού "Σάμος" στα νερά της Λεμεσού εκφράζει τους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στη διάρκεια της επίσημης υποδοχής του αρματαγωγού, το οποίο κατέπλευσε το απόγευμα στο λιμάνι Λεμεσού, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος - Μεσόγειος", ο κ. Ομήρου είπε ότι η άφιξή του "Σάμος" προτάσσει τον ελληνικό πολιτισμό.

    Ανέφερε ότι η Κύπρος υποδέχεται με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και εθνικής αγαλλίασης το "Σάμος" και τόνισε ότι "μαζί θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων".

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι "θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να μην επιτρέψουμε τη συρρίκνωση του Ελληνισμού" και επεσήμανε ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν απειλεί μονάχα την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο, τη Θράκη και τα νησιά.

    "Η παρουσία σας σήμερα....αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της αποφασιστικότητας του Ελληνισμού να υπερασπίσει Θερμοπύλες", είπε ο Υπουργός Αμυνας.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Δημήτριος Δήμου, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Ευθύμιος Πετίνης, κυβερνητικοί παραγόντες και οι αρχές της πόλης.

    Το "Σάμος" θα αναχωρήσει στις 8 το πρωί της ερχόμενης Παρασκεύης.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 August 1998 - 20:46:09 UTC