Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας ΥΦΕΞ
  • [03] ΝΕ.Ο - Νέα Υόρκη - Αμυνα
  • [04] Υπουργός Δικαιοσύνης - Μητροπολίτης Λεμεσού

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.51  (-0.17)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 712,116
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  390,310   99.83 (-0.10)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   38,365   57.99 (-0.84)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   21,628   58.80 (-0.79)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    6,438   76.05 ( 0.26)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   31,399   69.60 (-0.10)
            Εμπορικές Εταιρείες        £  168,645   40.64 ( 0.15)
            Αλλες Εταιρείες            £   26,005   71.26 (-0.67)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας ΥΦΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα αλληλεγγύης της Ελλάδας με την Κύπρο μετέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης και όχι αμερικανική πρόταση ούτε πιέσεις από την Αθήνα για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300.

    Μιλώντας ύστερα από γεύμα εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι "όλη αυτή η φιλολογία που διατυπώνεται από τα μέσα ενημέρωσης, ότι δήθεν μεταφέρω μήνυμα ή σχέδιο αμερικανικό, ή ότι δήθεν η Αθήνα πιέζει τη Λευκωσία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι παρά τις διαψεύσεις του, "ορισμένοι εξακολουθούν να επιμένουν σ'αυτές τις ανακρίβειες".

    "Το μόνο μήνυμα που μεταφέρω", τόνισε, "είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ταυτότητας απόψεων και της συμπόρευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με την κυπριακή Κυβέρνηση και με τον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση".

    Ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε ότι "αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουμε προς τους τρίτους, προς τον ξένο παράγοντα, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ενωμένες στον αγώνα για τα δίκαια και συμφέροντα της Κύπρου".

    Είπε, επίσης, ότι "με ψυχραιμία, επιμονή και αποφασιστικότητα θα προωθήσουμε, μέχρι την πραγματοποίησή τους, τους στρατηγικούς μας στόχους, που είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    "Δεν πρόκειται", διαβεβαίωσε, "να αποπροσανατολιστούμε από τους βασικούς μας στόχους, ούτε θα υποχωρήσουμε".

    "Η ουσία του Κυπριακού", τόνισε, "είναι η παράνομη τουρκική συμπεριφορά", καθώς και "η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας, να παρακαθήσει σε ένα διάλογο, να πάρει μέρος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής, και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο".

    Ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε, ακολούθως, ότι "η Κύπρος έχει το δικαίωμα της άμυνάς της και η Ελλάδα στηρίζει αμυντικά την Κύπρο", προσθέτοντας ότι "οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις μας στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος παραμένουν και ισχύουν".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι έγινε μια "χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τη σημερινή φάση του κυπριακού προβλήματος".

    Είπε, επίσης, ότι άκουσε "με ενδιαφέρον τις απόψεις του και τις ιδέες του", τις οποίες θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, "με στόχο να συμπορευθούν - Ελλάδα και Κύπρος - να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή, διότι ο αγώνας είναι κοινός και ολόκληρου του ελληνισμού".

    Ο κ. Κρανιδιώτης πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για σωστή προετοιμασία της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον κ. Σημίτη στις 27 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι "συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε οι δύο πλευρές σε συνεχή επαφή και συνεννόηση".

    Σε ερώτηση εάν θα ήταν ικανοποιητικός όρος ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο με αποστρατικοποίηση βάσει χρονοδιαγράμματος, σε αντάλλαγμα για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "υπάρχουν διάφορες ιδέες", τις οποίες συζητούν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Κύπρος.

    Είπε, επίσης, ότι "το θέμα των πυραύλων δεν είναι το κυρίαρχο θέμα", αλλά αποτελεί "τμήμα των ζητημάτων που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή", που είναι "η ουσία του Κυπριακού, πώς να πείσουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, πώς να ξαναρχίσει ο διάλογος και πώς να προχωρήσει μία διαδικασία, η οποία θα βοηθήσει προς την αποστρατικοποίηση της Κύπρου".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι οι πύραυλοι είναι "ένα όπλο που ενισχύει και στηρίζει την άμυνα της Κύπρου, αλλά δεν παύει η τελική προσπάθειά μας να είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου, στη βάση και των προτάσεων που έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης".

    Ελλάδα - φωτιές

    Ο κ. Κρανιδιώτης ευχαρίστησε, εξάλλου, την κυπριακή Κυβέρνηση "για την προσφορά βοήθειας που έχει διατυπώσει για τις φωτιές στην Ελλάδα", οι οποίες "σε μεγάλο ποσοστό είναι αποτέλεσμα εγκληματικών ενεργειών".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, εφόσον κρίνουν ότι η βοήθεια αυτή είναι χρήσιμη, θα τη ζητήσουν και θα την χρησιμοποιήσουν".

    Σε ερώτηση τί είδους βοήθεια έχει προσφερθεί από κυπριακής πλευράς, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι οι δύο πλευρές, εφόσον χρειαστεί, θα συμφωνήσουν μεταξύ τους πάνω στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (K) ΝΕ.Ο - Νέα Υόρκη - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, δεν πρόκειται να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι ΝΕ.Ο

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ΝΕ.Ο δεν έχουν πειστεί από τα σχετικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν στη σημερινή συνεδρία του εθνικού Συμβουλίου ως προς την ανάγκη μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας στη Νέα Υόρκη.

    Εξάλλου σε πρόσφατη ομιλία του στο Πισσούρι, ο κ. Κουτσού χαιρέτισε την ομοθυμία που παρατηρήθηκε στη Βουλή ως προς τη διάθεση κονδυλίων για την άμυνα, τονίζοντας όμως παράλληλα την ανάγκη "όπως και οι επόμενες ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας είναι εναρμονισμένες με τη διαπιστωμένη βούληση του κυπριακού λαού να υποστεί οικονομικές θυσίες προκειμένου να ενδυναμωθεί η άμυνα της Κύπρου".

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι η ανάσχεση της αγοράς των S300 θα αποτελεί "εμπαιγμό του Κύπριου φορολογούμενου" και υποστήριξε ότι ο λαός "θα αντιδράσει δικαιολογημένα αν διαπιστώσει ότι μέχρι το Δεκέμβριο δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά για τα οποία του ζήτησαν να συνεισφέρει οικονομικά".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Μητροπολίτης Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,07/08/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εχουν μετακινηθεί τα έγγραφα που αναζητούσε η Αστυνομία στην οικία του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, σχετικά με υποθέσεις που διερευνώνται εναντίον του.

    Αυτό ανέφερε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, ύστερα από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις έρευνες που έγιναν στην οικία του Μητροπολίτη και τα έγγραφα που αναζητούσε η Αστυνομία, ο κ. Κόσης είπε ότι "απ' ό,τι φαίνεται, τα έγγραφα έχουν μετακινηθεί".

    Κληθείς να διευκρινίσει τί ακριβώς εννοεί, ο κ. Κόσης είπε ότι "αναμενόταν ότι θα υπήρχαν και δεν υπάρχουν".

    Σε ερώτηση ποιές υποθέσεις αναμενόταν ότι θα αφορούσαν τα έγγραφα που αναζητούνταν, ο κ. Κόσης είπε "τις βασικές δύο".

    Σε άλλες ερωτήσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έγιναν έρευνες και στην οικία ιερέα από την επαρχία Λεμεσού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 August 1998 - 17:46:08 UTC