Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Νέοι Ορίζοντες - S300 - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [03] ΔΗΚΟ - υπόθεση Λοϊζίδου
  • [04] Επιστροφή Μητροπολίτη Λεμεσού
  • [05] Ρέππας - Κυπριακό
  • [06] Εκπρόσωπος - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [07] Μουσιούττας - Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Ελλάδας
  • [08] Φόνος Αεροπόρου - αυτοκίνητο
  • [09] ΕΔΕΚ - Πυρηνική απειλή στη Μεσόγειο
  • [10] Γείτονας - Σολωμής
  • [11] Κλίντον - Κυπριακό - διμηνιαία έκθεση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.27  ( 0.96)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 690,298
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  362,178   99.14 ( 1.18)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   71,618   58.47 ( 1.40)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   39,388   59.34 ( 1.18)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    6,967   76.04 (-0.41)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   51,760   69.84 ( 0.16)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    5,143   40.94 ( 2.17)
            Αλλες Εταιρείες            £   58,932   71.31 ( 0.59)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] Νέοι Ορίζοντες - S300 - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να παραιτηθεί εάν δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης για εγκατάσταση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο Νίκος Κουτσού.

    Εάν ματαιωθεί, η άφιξη, εγκατάσταση και ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος S300, παρατήρησε ο κ. Κουτσού κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, "ως κράτος θα χάσουμε την αξιοπιστία μας".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι, "ως πολίτες θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας και ως αγωνιζόμενος λαός θα υποστούμε ένα βαρύ πλήγμα στο ηθικό και στην προοπτική για την επιτυχή διεξαγωγή αυτού του αγώνα".

    "Παράλληλα", συνέχισε ο κ. Κουτσού, "θα επιβεβαιωθεί η τουρκική άποψη ότι για να γίνει κάτι σημαντικό στην περιοχή θα πρέπει να έχει την δική της ανοχή (της Τουρκίας) και έγκριση".

    "Ταυτόχρονα το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα θα περάσει σε φάση αδρανοποίησης και η παρουσία της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή που είναι ζωτική για τα συμφέροντα του ελληνισμού θα εκμηδενιστεί", σημείωσε ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο.

    "Ολη η ουσία του Κυπριακού είναι η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος να φέρουμε το οπλικό σύστημα που εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για τις συγκεκριμένες ανάγκες του τόπου", παρατήρησε ο κ. Κουτσού.

    Ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες "παρατηρούμε μια έντονη προσπάθεια να δημιουργηθεί σύγχυση όσον αφορά στο θέμα των S300 με διαρροές και δήθεν αποκαλύψεις από διάφορες πηγές καθώς και τη δημιουργία ενός κλίματος ηττοπάθειας ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα τουρκικών ενεργειών".

    Ο κ. Κουτσού παρατήρησε ότι "υπάρχει δημιουργία κλίματος πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρός την πολιτική ηγεσία ούτως ώστε να μην προχωρήσει η εγκατάσταση των S300".

    "Είναι ανάγκη η πολιτική ηγεσία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους πολίτες, να ξεκαθαρίσει αυτό το σκηνικό που προσπαθούν κάποιοι να στήσουν για να προχωρήσουμε στις σωστές και ρεαλιστικές ενέργειες με βάσει τα δεδομένα και την ανάγκη του αγώνα μας για επιβίωση και απελευθέρωση", σημείωσε.

    "Σήμερα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο κρίσιμες και επιβάλλουν χωρίς ταλάντευση την προώθηση της απόφασης", τόνισε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων.

    Σημείωσε εξάλλου ότι στην περίπτωση καθ'ήν ο Πρόεδρος Κληρίδης παραιτηθεί λόγω της αθέτησης της υπόσχεσής του για εγκατάσταση των πυραύλων S300 αυτό θα είναι απαρχή και άλλων πολιτικών εξελίξεων "με δεδομένο ότι και η ΕΔΕΚ έχει επανελειμμένα διατυπώσει την άποψη για αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν δεν υλοποιηθεί η άποψη αυτή του Προέδρου".

    "Δεν νομίζω να χρειάζεται ούτε ανάλυση ούτε σοφία για να αντιληφθούμε ότι θα έχουμε ακόμα χειρότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαμε με την αποχώρηση του ελληνικού στρατού το 1967 αν ματαιωθεί και η έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσού.

    Σε ερώτηση σχετικά με το χειρισμό του θέματος από Ελλάδα και Κύπρο ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο ανέφερε ότι "το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι τεχνητό και σκοπέυει στην ανάπτυξη πιέσεων προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της εγκατάστασης των πυραύλων S300".

    Αναφορικά με τις πληροφορίες, που φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία να επιδεικνύει ενδιαφέρον για άλλα οπλικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς, ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο δήλωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για αλλαγή της στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας πάνω στο θέμα.

    "Μπορεί οι Αμερικανοί να έκαμαν εισηγήσεις για πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Ας κάνουν τις εισηγήσεις τους. Εμείς πρέπει να μένουμε σταθεροί στην απόφαση μας", τόνισε ο κ. Κουτσού.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι "και σε αυτό το θέμα επικρατεί σύγχιση, σημειώνοντας ότι "ξέρουμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προσπαθούσε να αγοράσει κάποιου άλλου είδους πυραύλους από την Ιταλία "η οποία τελικά δεν μας πούλησε".

    "Να μην συγχίζουμε τα δύο πράγματα. Δεν επρόκειτο να αντικατασταθούν οι S300 με ιταλικούς πυραύλους αλλά, κατά τους στρατιωτικούς, υπάρχει αναγκη ενίσχυσης και με τους μικρού βεληνεκούς πυραύλους", σημείωσε ο κ. Κουτσού.

    Παρατήρησε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση όφειλε να εφοδιαστεί, με πυραύλους αυτού του βεληνεκούς από αλλού, αφού υπήρχαν άλλες πηγές για αυτού του είδους των πυραύλων, όπως είχε εξάλλου υποσχεθεί και ο ίδιος ο Υπουργός Αμυνας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο Αμερικανών στο θέμα των S300 ο κ. Κουτσού είπε ότι "η ουσία της αμερικανικής πρωτοβουλίας απέβλεπε από την αρχή στη ματαίωση της έλευσης των πυραύλων S300, στην αδρανοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μέσα από την κατάργηση των υπερπτήσεων και στην προώθηση μιας λύσης συνομοσπονδιακής μορφής".

    Ο Προεδρος των Νέων Οριζόντων υποστήριξε ότι όλα όσα ακολούθησαν επιβεβαιώνουν τους αρχικούς στόχους των Αμερικανών και παρατήρησε ότι δεν "θα σταματήσουν παρά μόνον όταν και εάν δείξουμε την αναμενόμενη αποφασιστικότητα και ως Κύπρος και ως Ελλάδα και ως ελληνισμός".

    Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

    Σε ερώτηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου ο κ. Κουτσού είπε ότι "η αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει στη συνέχεια τεράστια προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όσα δεν μπόρεσε να πετύχει η ηγεσία μας τα τελευταία 24 χρόνια που είμαστε υπό κατοχή".

    Σημείωσε ότι έχει φοβερές επιπτώσεις και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γύρω από το πρόβλημα των Ελλήνων της Πόλης, της Ιμβρου και της Τενέδου.

    Παρατήρησε εξάλλου ότι, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής που να διευρύνει στο διεθνές επίπεδο την πολιτική αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία.

    "Μέσα σ'αυτό το πλάισιο" σημείωσε, πρέπει να μπει και θέμα έκπτωσης της Τουρκίας από την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέμα διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων, (ως κράτος) από την Τουρκία ως εισβολέα και κατοχικής δύναμης".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [03] ΔΗΚΟ - υπόθεση Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδεικνύει πως η εμμονή και η πίστη στο δίκαιο του αγώνα του κυπριακού λαού μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, αρκεί ο ίδιος ο λαός να το πιστέψει.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) επισημαίνοντας ότι η απόφαση "θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό ορόσημο, όχι μόνο από τη νομική του άποψη, αλλά κυρίως για τη σημασία που έχει η απόφαση αυτή στην υιοθέτηση των αγώνων για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παγκόσμια μάλιστα εμβέλεια".

    Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει, προσθέτει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, είναι η σωστή αξιοποίηση της απόφασης μέσα από σοβαρό προβληματισμό και ορθολογιστικό προγραμματισμό από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το πολιτικά κόμματα.

    Η απόφαση, επισημαίνεται, τιμά τόσο την ίδια την κ. Λοϊζίδου, όσο και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην επίτευξή της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [04] Επιστροφή Μητροπολίτη Λεμεσού

    Λάρνακα,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ηρεμος, γαλήνιος, αλλά με έντονα τα σημάδια της κόπωσης στο πρόσωπό του, επέστρεψε το πρωί στην Κύπρο με πτήση της Ολυμπιακής, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος.

    Με την ίδια πτήση έφθασε στην Κύπρο και ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας, Κώστας Γείτονας.

    Η άφιξη του Μητροπολίτη Λεμεσού προκάλεσε την περιέργεια αρκετού κόσμου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω των όσων του καταλογίζονται και που απασχολούν την επικαιρότητα εδώ και μέρες.

    Με την αποβίβασή του από το αεροπλάνο, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος ακολούθησε τους άλλους επιβάτες και ως κανονικός επιβάτης πέρασε από τη δοκιμασία ελέγχου διαβατηρίων και από τελωνειακό έλεγχο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

    Στον έλεγχο διαβατηρίων, όμως, έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς, που με διακριτικότητα τον συνόδευσαν μέχρι την αίθουσα επισήμων.

    Εκεί, αξιωματικοί της Αστυνομίας είχαν ιδιαίτερη συζήτηση μαζί του, ενώ τελωνειακοί λειτουργοί ερεύνησαν δυο μικρές τσάντες που είχε μαζί του ο Μητροπολίτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, διάφορα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, φωτοτυπήθηκαν και οι φωτοτυπίες κρατήθηκαν ως τεκμήρια από την Αστυνομία.

    Ο Μητροπολίτης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι μετά το Λονδίνο είχε μεταβεί σε χώρες της Απω Ανατολής, όπως η Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη και Φιλιπίνες, χωρίς όμως να διευκρινίσει τους λόγους του ταξιδιού του.

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας με το όχημα της Μητρόπολης, το οποίο οδηγούσε ο προσωπικός του οδηγός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] Ρέππας - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό είναι το θέμα, στο οποίο μπορεί να συμπέσει η πολιτική των ΗΠΑ και της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό, "υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό", πεδίο "συμπτώσεως που είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ".

    Αναφερόμενος στην προθυμία που επέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, να έχει συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στις αρχές Σεμπτεμβρίου, ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι ο κ. Πάγκαλος έχει διατυπώσει πάρα πολλές προτάσεις, όπως για αποστρατικοποίηση.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε παραιτέρω ότι ο κ. Πάγκαλος έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθιμένος να συζητεί για θέματα, εάν η συζήτηση κινείται έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Εάν δέχονται τρίτοι να παραμείνουν στο πλαίσιο αυτό, τότε βεβαίως ο κ. Πάγκαλος και η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμοι να συζητήσουν, αλλά ο ΥΠΕΞ θα συζητεί πάντοτε στο πλαίσιο αυτό, τόνισε.

    Τέλος, ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη που δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου κατά την οποίαν ο κ. Πάγκαλος ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Μπερνς και πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στις θέσεις του κ. Πάγκαλου διότι ο ΥΠΕΞ είχε επισημάνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ και του επίκεφαλής της, δεν ακολουθεί και δεν εφαρμόζει πάντοτε τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της και αυτό είναι αρνητικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Εκπρόσωπος - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποδεικνύει τη θρασύτητα με την οποία αντιμετωπίζει όχι μόνο τις διεθνείς αποφάσεις αλλά και αποφάσεις συγκεκριμένων αναγνωρισμένων διεθνών δικαστηρίων", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση της Αγκυρας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει "με κάθε τρόπο" συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση και σημείωσε ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης "υπάρχει σειρά συγκεκριμένων κυρώσεων που μπορούν να φθάσουν και μέχρι την αποβολή ενός κράτους - μέλους".

    Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι "υπάρχει μεγάλο περιθώριο να αξιοποιηθεί πολιτικά αυτή η απόφαση και σε συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά και της Ελλάδας θα επιχειρηθεί αυτή η αξιοποίηιση με κάθε τρόπο".

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [07] Μουσιούττας - Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά θέματα πρόνοιας, συζήτησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας με τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας, Κώστα Γείτονα ο οποίος πρααγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μουσιούττας τόνισε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας, πρωτόκολλο της οποίας υπέγραψαν τα δύο Υπουργεία το 1993.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γείτονας είπε ότι με τον κ. Μουσιούττα συζήτησε επίσης, θέματα που αφορούν προγράμματα εξυπηρέτησης, στήριξης και επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, θέματα που τυγχάνουν προτεραιότητας από την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Φόνος Αεροπόρου - αυτοκίνητο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το αυτοκίνητο που ανευρέθη στην τοποθεσία "Καλόγηροι" στην περιοχή Μουτταγιάκα στη Λεμεσό και στο οποίο είχε τοποθετηθεί φωτιά, είναι το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Αντρου Αεροπόρου που συνέβη σήμερα νωρίς το πρωί.

    Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην οποία επισημαίνεται ότι αυτό έχει διαπιστωθεί από τις προκαταρκτικές εξετάσεις της Αστυνομίας.

    Οπως αναφέρεται, το αυτοκίνητο μάρκας Mazda ανήκει σε υπεράκτια εταιρεία και κλάπηκε μεταξύ 9 - 10 Ιουλίου από γραφείο πώλησης αυτοκινήτων στη Λεμεσό, όπου είχε αφεθεί προς πώληση.

    Εξάλλου, μέχρι το απόγευμα δεν κατέστη δυνατό να καταθέσει η συνοδός του θύματος αφού σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας της δεν το επέτρεπε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] ΕΔΕΚ - Πυρηνική απειλή στη Μεσόγειο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε ενημέρωση, αναφορικά με την κατασκευή των δύο πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών στην περιοχή του Ακουγιού στην Τουρκία, απέναντι από την Κερύνεια, προέβη το Σ.Κ. ΕΔΕΚ προς τους περιβαλλοντικούς εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ τα γραφεία "Ερευνας και Τεχνολογίας" και "Περιβάλλοντος" του κόμματος συνέστησαν ειδική ομάδα, η οποία θα παρακολουθεί και θα καταγράφει όλες τις εξελίξεις γύρω από τους πυρηνικούς στόχους της Τουρκίας.

    Οπως αναφέρεται, η ομάδα αυτή θα αποτελείται από Κύπριους και ξένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές.

    Τέλος, σημειώνεται ότι με βάση το πόρισμα της ειδικής ομάδας, η ΕΔΕΚ θα θέσει θέμα προς συζήτηση στην Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα που θα συνέλθει για περιβαλλοντικά θέματα το επόμενο Φθινόπωρο, ενώ τονίζεται ότι το θέμα έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί σοβαρά μια μεγάλη ομάδα Ευρωβουλευτών του PSE.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] Γείτονας - Σολωμής

    Λευκωσία,Κύπρος,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της υγείας, που θα έχει ως στόχο και την ταχύτερη εναρμόνιση της πρώτης προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεδομένης της ενταξιακής της πορείας, μελετούν οι Υπουργοί Υγείας των δυο κρατών.

    Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας της Ελλάδας, Κώστας Γείτονας, πριν από την απογευματινή συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Χρήστο Σολωμή, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου συνεργάζονται στενά, αρμονικά, για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανέφερε ο κ. Γείτονας.

    "Εχουμε εγκαινιάσει", πρόσθεσε, "μια νέα εποχή στη συνεργασία και στον τομέα της υγείας", η οποία επιβάλλεται από τις νέες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν μέσα από τα συστήματα υγείας για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά επιβάλλεται και από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    "Η Κύπρος χρειάζεται τη στήριξή μας και θα τη δώσουμε", τόνισε. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών, είπε ότι αυτές θα αφορούν "την επικαιροποίηση, τη διεύρυνση και την εμβάθυνση" της συνεργασίας των δυο κρατών.

    Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στα θέματα δημόσιας υγείας και, δεδομένης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, θα πρέπει να στηριχθούν όλοι οι θεσμοί και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η επαγρύπνηση σε θέματα δημόσιας υγείας, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

    Ενα τέτοιο παράδειγμα, ανέφερε, θα πρέπει να είναι η σύνδεση του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης της Ελλάδας, με τις αρμόδιες κυπριακές υπηρεσίες, ενώ ένα δεύτερο, θα πρέπει να είναι η διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, ιδιαίτερα των νεφρών.

    Θα επιδιωχθεί επίσης, πρόσθεσε, η συμμετοχή της Κύπρου σε ευρωπαϊκά προγράμματα και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υποβοηθηθεί η εναρμόνιση της Κύπρου με τα κοινοτικά δεδομένα.

    Εξάλλου, είπε, θα επιδιωχθεί ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ειδίκευσης, μετεκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού, ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών και περίθαλψης.

    Θα συζητηθεί, εξάλλου, πρόσθεσε, και η δυνατότητα περίθαλψης περισσότερων Κυπρίων σε ελληνικά νοσηλευτήρια, όπως στη καρδιοχειρουργική κ.ά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σολωμής τόνισε ότι "η Ελλάδα, μας προσέφερε ό, τι βοήθεια μπορούσε να προσφέρει στο χώρο της υγείας" και πρόσθεσε ότι θα αναζητηθούν τρόποι αναβάθμισης της συνεργασίας στον τομέα της υγείας, "δεδομένης της αναγκαιότητας της υπογραφής μιας νέας διακρατικής συμφωνίας", που θα περιλαμβάνει και στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες εναρμόνισής της προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία του 1987, με βάση την οποία οι Κύπριοι μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας, καθώς και στη μετεκπαίδευση που προσφέρεται σε Κύπριους γιατρούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [11] Κλίντον - Κυπριακό - διμηνιαία έκθεση

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,31/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ευθύνη στην τουρκική πλευρά επιρρίπτει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, για την αποτυχία των προσπαθειών για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, όμως παράλληλα επιβεβαιώνει την εμπλοκή της χώρας τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

    Στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρεται στις επισκέψεις των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ, σε μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και αναφέρει: "Δυστυχώς η τουρκική πλευρά πήρε τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν εάν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις".

    Στη συνέχεια, αναφέρεται στις αξιώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Απριλίου - Μαϊου, ο Μπιλ Κλίντον αναφέρεται στις επισκέψεις Χόλμπρουκ και Μίλερ, "μετά από αίτημα και των δύο ηγετών" κατά τις οποίες, όπως αναφέρει, "τους ενθάρρυναν να αρχίσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    "Παρόλο που δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος κατά την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ τον Μάιο, διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην αναζήτηση λύσης συνεχίζεται", σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 31 July 1998 - 17:46:09 UTC