Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Πάγκαλος - Τσοχατζόπουλος
  • [02] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική
  • [03] Κασουλίδης - Πάγκαλος - Αξγουορθι
  • [04] Ρέππας - Kυπριακό
  • [05] Ρολάνδης - τουρισμός
  • [06] Ομήρου - ομογενείς
  • [07] Κακλαμάνης - Πολιτική ΗΠΑ
  • [08] Αναστασιάδης - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [09] Ομογενείς βουλευτές - Γραμμή Κατάπαυσης Πυρός
  • [10] ΑΚΕΛ - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη
  • [11] ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

  • [01] Εκπρόσωπος - Πάγκαλος - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Λευκωσία και η Αθήνα βρίσκονται σε πλήρη και απόλυτη αρμονία χειρισμών και στρατηγικής", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση υιοθετεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ακη Τσοχατζόπουλου, αναφορικά με το ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε σχόλια που επιδεικνύουν τη δυσφορία της για τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχουν, καθώς και την απογοήτευση του κυπριακού λαού, ο οποίος είχε μεγαλύτερες προσδοκίες αυτή την περίοδο από οποιεσδήποτε αμερικανικές πρωτοβουλίες.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι διακρίνονται εντός της κυπριακής κυβέρνησης διαφορετικές προσεγγίσεις, με τον Υπουργό Αμυνας να προσυπογράφει πλήρως τις δηλώσεις των αξιωματούχων των Αθηνών, ο Εκπρόσωπος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του ομολόγου του Δημήτριου Ρέππα για να αποδείξει, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία.

    Απέρριψε εξάλλου σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Κύπρος είναι διπλωματικά απομονωμένη, εξαιτίας των S300, με μοναδικούς συμμάχους την Ελλάδα και τη Ρωσία, επισημαίνοντας τις θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, τα πρόσφατα ψηφίσματα 1178 και 1179 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον απόλυτο καταλογισμό ευθύνης από Αμερικανούς αξιωματούχους στην τουρκική πλευρά για την απουσία εξελίξεων.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εντοπίζει αντιδράσεις σε σχέση με το θέμα των πυραύλων αλλά σημείωσε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στην πυραυλολογία.

    Σε ερώτηση τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση του απεγκλωβισμού του Κυπριακού από την πυραυλολογία, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι τόσο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ, όσο και άλλοι μεσολαβητές εστιάζουν τις προσπάθειές τους στο θέμα της επανέναρξης του διαλόγου.

    Πρόσθεσε ότι άλλη συγκεκριμένη ενέργεια είναι η συμμετοχή του Προέδρου Κληρίδη στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων και η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει επιδείνωση στις σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις κατά καιρούς στις σχέσεις δύο χωρών.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει έστω και ένας Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος να έχει εκφράσει άποψη εναντίον της αγοράς των S300.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί θερμού επεισοδίου με αφορμή τους S300, ο Εκπρόσωπος κάλεσε τον κυπριακό λαό να μην ανησυχεί.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της έντασης, το έχει αποδείξει κατ' επανάληψη και θα κάνει το παν έτσι ώστε να μην υπάρξει ένταση στην περιοχή", σημείωσε.

    Επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η πολιτική σταθερότητας και ψυχραιμίας πρέπει να είναι κύριο χαρακτηριστικό των ενεργειών.

    "Ο κυπριακός λαός, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχεί από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτή η κυβέρνηση και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με σύνεση το εθνικό του πρόβλημα και να μην μπαίνει σε κακοτοπιές που θα δημιουργούν προβλήματα και θα εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους Τούρκους", ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επί του παρόντος ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος μετάβασής του στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος, Ελλάδα και Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση Ελληνισμού ξεκινούν από το Σεπτέμβριο κοινή διαφωτιστική εκστρατεία για προώθηση της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ενωσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο ΓΓ της Δημήτρης Δόλλης, ανέφερε ότι αυτό συμφωνήθηκε κατά τις σημερινές επαφές των ελληνικής καταγωγής βουλευτών και γερουσιαστών της Ενωσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ.

    "Η σωστή λύση του Κυπριακού", επεσήμανε ο κ. Δόλλης "θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους τους Κυπρίους, βασισμένη πάνω στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    Τόνισε δε ότι "δεν μπορεί να δέχεσαι το 1998 ένα τείχος αίσχους τη στιγμή κατά την οποία η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι τα τείχη του Βερολίνου έχουν πέσει και εξαφανιστεί".

    Ο κ. Δόλλης είπε ότι "δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μιά ψευδέστατη προπαγάνδα της Τουρκίας να δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθεί θέματα και αιτήματα τα οποία δεν στέκονται, ούτε στη λογική αλλά ούτε μπορούν να γίνουν δεκτά".

    "Η σημερινή χρονιά ίσως να είναι η χρονιά που δίνει την δυνατότητα αλλαγής της συνεργασίας των Ελλήνων της διασποράς μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Δόλλης.

    Πρόσθεσε ότι στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να γίνει μια ακόμη σωστή ενημέρωση των κοινοβουλευτικών και των κυβερνήσεων στις χώρες στις οποίες ζούν οι ομογενείς.

    "Αυτό που θα προσπαθήσουμε αυτή τη φορά από κοινού με Ελλάδα και Κύπρο είναι να προωθήσουμε τα δίκαια αιτήματα του όλου ζητήματος του Κυπριακού", παρατήρησε ο ΓΓ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελλήνων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι "με τις επαφές αυτές γίνεται μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε κανάλια συνεργασίας για προώθηση τόσο των εθνικών θεμάτων όσο και της στήριξης των ομογενών στις χώρες που βρίσκονται". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι "δεν πρόκειται να φεισθούμε οποιασδήποτε πρασπάθειας, προς όλες τις κατευθύνσεις, για να προωθήσουμε την εθνική μας υπόθεση".

    Η επίσκεψη των 76 ομογενών βουλευτών και γερουσιαστών στην Κύπρο πραγματοποιείται στα πλαίσια της δεύτερης ετήσιας συνάντησης της Ενωσης, που φέτος περιλαμβάνει την Αθήνα, τη Θράκη, τη Χίο, και ολοκληρώνεται σήμερα στη Λευκωσία.

    Τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού θα έχουν το απόγευμα συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, οι οποίοι και θα τους συνοδεύσουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [03] Κασουλίδης - Πάγκαλος - Αξγουορθι

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικων Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν τηρεί αποστάσεις από τις δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του Θεόδωρου Πάγκαλου σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό και παρέπεμψε σε δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος επί του θέματος.

    "Πού τις είδατε τις αποστάσεις. Με τον κ. Πάγκαλο είμαι τόσο κοντά όσο κανένας άλλος μέχρι σήμερα", δήλωσε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση γιατί κρατά κάποιες αποστάσεις από τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου απέναντι στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

    Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελλήνων, και σε ερώτηση εάν επικροτεί τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον των ΗΠΑ και του Προέδρου τους Μπίλ Κλίντον, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος αυτές τις ημέρες επί του θέματος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "υπήρχε μία αντίδραση, έκφραση δυσφορίας σε συγκεκριμένες δηλώσεις που έγιναν από πλευράς Αμερικανών αξιωματούχων".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "απ' εκεί και πέρα το τί γίνεται στο θέμα των διμερών σχέσεων είναι άλλο θέμα".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωδημοκρατικής Κίνησης, Αλέξη Γαλανού, ότι η προσπάθεια των ξένων είναι να μειωθεί και να εξευτελιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά η αποτροπή της έλευσης των πυράυλων S300, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "αν ήθελα να πω κάτι πάνω σε αυτό το θέμα, θα το έλεγα μόνος μου".

    "Εγώ επιλέγω τί πρόκειται να δήλώσω, χωρίς αυτό να σημαίνει, κατ' ανάγκην, ότι είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ με τον κ. Γαλανό", πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Τουρκία

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την ανησυχία του για την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας σε σεισμογενή περιοχή.

    "Αν προηγουμένως υπήρχαν οι επιστημονικές μελέτες που έλεγαν ότι η περιοχή αυτή είναι σεισμογενής, τώρα έχει γίνει σεισμός και αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές", σημείωσε.

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι "όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στην ανάγκη ο πυρηνικός αντιδραστήρας να μην γίνει εκεί".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "ηγέρθη το θέμα" στον ΥΠΕΞ του Καναδά, Λόιντ Αξγουορθι, η χώρα του οποίου αναμένεται να προμηθεύσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία, και σημείωσε ότι "συνεχίζουμε διά της διπλωματικής οδού τις προσπάθειες".

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι "μέχρι στιγμής, δεν έχουμε πάρει την απάντηση ότι ο Καναδάς θα σταματήσει την προσπάθεια να προμηθεύσει τους αντιδραστήρες".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΡΜ/ΜΑ)

    [04] Ρέππας - Kυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ και οι άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας μπορούν να παίξουν το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή για τη λύση του κυπριακού προβλήματος "εφόσον επιθυμούν να τεθεί σε εφαρμογή το πολιτικό πλαισίο, που έχει αποφασίσει η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί", δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν είναι βεβαίως δυνατόν να χαιρετίσουμε ως θετική την επίδειξη ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε, όταν το ενδιαφέρον αυτό ταυτίζεται με την προσπάθεια ανατροπής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε κορυφαίο επίπεδο".

    Σε ερώτηση εάν κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα συνεχισθεί, ο κ. Ρέππας υπενθύμισε ότι "η πρωτοβουλία αυτή διακηρύχθηκε ή ανακοινώθηκε με έναν πολύ υψηλό τόνο και καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες" και πρόσθεσε ότι "οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα αποφασίσουν για το ρυθμό που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία και για το πως θα εξελιχθεί".

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής" και εξήρε την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση της νήσου.

    Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της Τουρκίας και ως προς το θέμα αυτό, αλλά και "την παράλειψη του διεθνούς παράγοντος να ασκήσει στο μέτρο που μπορεί να το κάνει πίεση στην Τουρκία", για να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας.

    Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη δήλωση του ΥΠΕΞ, Θεώδορου Πάγκαλου, που συνέστησε στις ΗΠΑ να "αφήσουν ήσυχη την Ελλάδα", ο κ. Ρέππας είπε ότι ο κ. Πάγκαλος "είναι υπουργός της κυβέρνησης" και διευκρίνισε τα εξής:

    "Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πραγματικά θέλουμε ο διεθνής παράγων να δείχνει ενδιαφέρον, όπως άλλωστε δηλώνει ότι έχει ενδιαφέρον, για θέματα της περιοχής, για να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα προβλήματα της περιοχής. Εάν το ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνον και μόνον για να μην εφαρμόζονται αυτές οι αποφάσεις ή για να ανατραπεί το υφιστάμενο πλαίσιο που έχει θέσει ο ΟΗΕ, τότε καλύτερα το ενδιαφέρον αυτό να μην εκδηλώνεται. Αυτό είπε ο κ. Πάγκαλος. Αλλά, βεβαιως οι ΗΠΑ είναι μια μεγάλη χώρα, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και θέλουμε οι ΗΠΑ όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία και να εντείνουν τις πιέσεις."

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι "δεν έχουμε οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν την πολιτική τους" στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι "αυτό που επισημαίνουμε εγκαίρως είναι να σχολιάζουμε δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ που βρίσκονται σε προφανή δυσαρμονία με την πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ."

    "Το κάνουμε αυτό," συνέχισε, "γιατί πρέπει να είναι σαφές ότι η πολιτική που έχουμε συμφωνήσει είναι μία πολιτική η οποία δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, στην οποία ανήκει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με αυτήν την έννοια δεν πρέπει να δοθεί περιθώριο σε οποιεσδήποτε δυνάμεις - με δική τους πρωτοβουλία είτε με συγκεκριμένη κατεύθυνση - να παρουσιάζουν θέσεις οι οποίες δεν βρίσκονται σε ευθεία αντιστοιχεία με την πολιτική που έχουμε όλοι δεσμευθεί να εφαρμόσουμε."

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν έχει τεθεί θέμα συναντήσεως του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και επεσήμανε ότι "η συνεργασία της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση είναι άριστη," προσθέτοντας ότι "οι δύο κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση το μεγάλο εθνικό θέμα."

    Αναφερόμενος στην απόφαση του κ. Πάγκαλου να μην συναντηθεί με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο Ελληνας υπουργός ακύρωσε τη συνάντηση "μετά από πληροφορίες που είχε από την Κύπρο" για το περιεχόμενο της συζήτησης που θα είχε με τον Αμερικανό αξιωματούχο και έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να συναντηθεί με τον κ. Μίλερ, "επειδή δεν θα υπήρχε οποιαδήποτε θετική συνέπεια εάν γινόταν η συνάντηση."

    Αναφερόμενος στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις προς την Κύπρο και την Ελλάδα για τη ματαίωση της εγκαταστάσεως των πυραύλων S-300, ο κ. Ρέππας είπε ότι "εμείς προτείνουμε αποστρατικοποίηση, προκειμένου να συμβάλλουμε ώστε να πέσει η μάσκα όλων εκείνων που έχουν συρρικνώσει το Κυπριακό θέμα σε θέμα εγκατάστασης των S-300."

    Τόνισε ότι "όποιος προσεγγίζει το θέμα της Κύπρου ως πρόβλημα προμήθειας και εγκατάστασης των S-300 είναι ή ανιστόρητος ή αγνοεί το θέμα ή ηθελημένα δεν παρουσιάζει όλα τα δεδομένα τα οποία συγκροτούν το Κυπριακό θέμα." Διαβεβαίωσε δε ότι η θέση της Ελλάδας ως προς το κοινό αμυντικό δόγμα παραμένει "απολύτως αμετάβλητος."

    Ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα υδροδότησης των κατεχομένων, που εγκαινίασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο κ. Ρέππας είπε ότι η "Τουρκία έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια φορτώσει υπέρμετρα την Κύπρο με στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμούς και πολύ καθυστερημένα προσφέρει και νερό."

    Πρόσθεσε ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση για την αποστρατικοποίηση της νήσου, "τότε όχι μόνον νερό αλλά και πολλά αγαθά θα είναι στη διάθεση των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, για να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά, να προοδεύσουν ως μέλη της ΕΕ."

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Ρέππας είπε ότι η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις από τις οποίες δεσμεύεται, και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις υπό ένταξη χώρες, θα ενταχθεί και αυτή και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την προοπτική αυτή.

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε "απολύτως θετικές τις τοποθετήσεις της Ρωσίας για το Κυπριακό" γιατί είναι σε "απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ."

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [05] Ρολάνδης - τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι τέλος Ιουνίου οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση κατά 10,8%, σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις του, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλά δημοσιεύματα τόσο στην Αμερική και τον Καναδά όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο που σε κάποιο βαθμό έχουν επηρεάσει τον τουρισμό μας.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και αναμένει τα αποτελέσματα του Ιουλίου ώστε να να δει πώς θα προχωρήσει.

    "Εμείς", συμπλήρωσε, "εξηγούμε ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός και δεν υπάρχει πρόβλημα".

    Τέλος, είπε ότι η Πρέσβειρα της Γερμανίας ζήτησε συνάντηση μαζί του για να του εξηγήσει το θέμα σχετικά με το ταξιδιωτικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] Ομήρου - ομογενείς

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, είχε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ομήρου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για Ελληνικά Θέματα, Αντριου Μανάτος και τον Γ.Γ. της ΠΣΕΚΑ, Αριστόδημο Σολέα.

    Ο κ. Ομήρου τους ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητας του και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη διαφωτιστική εκστρατεία που καταβάλλουν για προβολή του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αθενς πληροφόρησε τον υπουργό για τις ενέργειες και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο απόδημος ελληνισμός για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] Κακλαμάνης - Πολιτική ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οξύτατη κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, άσκησε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 FM, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι συμφωνεί και υπερθεματίζει στα όσα είπαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος, και υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ διαψεύδουν όσους πιστεύουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου."

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων χαρακτήρισε "αλαζονική" την πολιτική της Ουάσιγκτον αλλά και "συμφεροντολογική έναντι της Τουρκίας", καταγγέλλοντας ότι "αυτή προσδιορίζεται από στυγνά οικονομικά συμφέροντα για τα πετρέλαια της Κεντρικής Ασίας."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [08] Αναστασιάδης - Δηλώσεις Χριστόφια

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρνητική και στείρα κριτική καταλογίζει στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας το "να αναλογισθεί τη ζημιά που προκαλεί με ανάλογες δηλώσεις στην εθνική μας υπόθεση και στην τόσο αναγκαία εθνική ομοψυχία προ του κοινού εχθρού".

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί "εντελώς αβάσιμη και αστήρικτη την κατηγορία ότι τάχα εναποθέσαμε όλες μας τις ελπίδες στους Αμερικανούς".

    Οπως είπε, κατά τη διάρκεια της παρελθούσης πενταετίας, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, έκανε πράξη την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και ενέπλεξε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Ευρωπαϊκή Ενωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση αναβάθμισε αποφασιστικά την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα και συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια αμυντικών οπλικών συστημάτων.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των Αδεσμέυτων και της Κοινοπολιτείας, εξασφαλίζοντας τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα ψηφίσματα, ενώ δεν παρέλειψε, όπως είπε, να απευθυνθεί σε καθε διεθνή παράγοντα, εξασφαλίζοντας αμεσότερη συμμετοχή ακόμη και της Κίνας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι "σε μια χωρίς προηγούμενο, μικροκομματικών σκοπιμοτήτων άσκησης κριτικής, φθάνει στο σημείο να υπονομεύει τις άριστες σχέσεις Κύπρου - Ρωσσίας".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "διαβλέπει μια αντιπολιτευτική στάση και συμπεριφορά που δυστυχώς είναι απότοκη της ήττας που το ΑΚΕΛ υπέστη στις εκλογές".

    Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ, με ένα αντιαμερικανικό σύνδρομο που υποφέρει από χρόνια, κατά την έκφρασή του, πάντοτε ασκούσε κριτική, οσάκις η κυπριακή κυβέρνηση, αξιολογώντας τους διεθνείς παράγοντες, επιχειρούσε την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.

    Απαντώντας σε σχετική ερωτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "εάν οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα της άμυνας (στην απειλή) κατά της κυριαρχίας τους, το ίδιο έχουμε και εμείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία έχει σε επιθετική διάταξη τα πλέον σύγχρονα των οπλικών συστημάτων".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "ήταν μια δραματική έκκληση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών για να καταδείξει αυτό που και οι Αμερικανοί έχουν παραδεχθεί".

    Υπενθύμισε τις δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι η εμπλοκή της Αμερικής ήταν πολλές φορές εσφαλμένη, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα τραγικά γεγονότα του '74.

    Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε, τέλος, ότι "η Ελλάδα και η Κύπρος τηρούν ενιαία στρατηγική και ακολουθούν κοινή γραμμή και πορεία πλεύσης όσον αφορά τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [09] Ομογενείς βουλευτές - Γραμμή Κατάπαυσης Πυρός

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Λευκωσίας, Ανδρέα Σαββουλή, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πρωτεύουσας είχαν το απόγευμα οι βουλευτές και γερουσιαστές της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, οι οποίοι αναχωρούν από την Κύπρο αργότερα σήμερα.

    Οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές και γερουσιαστές επισκέφθηκαν στη συνέχεια το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στο τέρμα της οδού Λήδρας, όπου είδαν μέρος της κατεχόμενης Λευκωσίας και έζησαν από κοντά για λίγα λεπτά, την μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [10] ΑΚΕΛ - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί πολιτική που στόχο έχει την εσωτερική κατανάλωση", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η "Κύπρος πληρώνει το κόστος αυτής της πολιτικής".

    Σχολιάζοντας την κατακλείδα της σημερινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι "δεν μπορεί να γίνεται εξωτερική πολιτική, ειδικά σε εθνικά θέματα, για εσωτερική κατανάλωση", το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι "όχι μόνο δεν ακολουθήθηκε αυτός ο κανόνας (από τον Πρόεδρο Κληρίδη), αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο".

    "Τα όσα αναφέρονται στη δήλωση του Πρόέδρου για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα δεν αφορούν το ΑΚΕΛ", προστίθεται στην ανακοίνωση, αφού το ΑΚΕΛ "ούτε αρνήθηκε το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο αμερικανικός παράγοντας αν το θελήσει, ούτε και είχε ποτέ αυταπάτες για την αμερικανική πολιτική".

    Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι "άλλοι είναι που μίλησαν για 'γκραντ φινάλε' του Κυπριακού μέσα στο 1998 ως αποτέλεσμα της περιλάλητης αμερικανικής πρωτοβουλίας".

    "Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει σήμερα", υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, "είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, δέχεται από παντού πιέσεις για τους S300, της επιρρίπτονται ίσες, αν όχι περισσότερες, ευθύνες για την κλιμάκωση της έντασης, παραγνωρίζουν οι πάντες την εμπρηστική πολιτική της Αγκυρας και του Ντενκτάς και, το χειρότερο, ουδείς ασχολείται με την ουσία του Κυπριακού".

    "Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή", προσθέτει, "το ΑΚΕΛ εμμένει στη συλλογικότητα στις αποφάσεις και στους χειρισμούς του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [11] ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ δεν διακατέχεται ούτε από προεκλογικά, ούτε από αντιαμερικανικά σύνδρομα.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΑΚΕΛ, με την οποία απαντά στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

    "Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έκαμε δηλώσεςι που αποδεικνύουν νοοτροπία παρωχημένων εποχών", σημειώνει το ΑΚΕΛ και επισημαίνει ότι "είναι απαράδεκτο καθε φορά που η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, οι κυβερνώντες να απαντούν ότι το ΑΚΕΛ κάνει τάχα ζημιά στην εθνική υπόθεση".

    Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι "πλείστες τόσες φορές απέδειξε στην πράξη και την υπευθυνότητα και τον πατριωτισμό του και δεν πρόκειται υπό την απειλή των όποιων αφορισμών να παραγράψει το δικαίωμα να λέει την άποψή του και να ασκεί την κριτική του εκεί που κρίνει ορθό να πράττει τούτο".

    Επισημαίνει, ακόμη, ότι "όσον αφορά το ρωσικό παράγοντα καμιά τοποθέτηση του ΑΚΕΛ υπονομεύει τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου".

    "Ας διερωτηθεί όμως ο κ. Αναστασιάδης κατά πόσο προάγονται οι σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου όταν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ρωσικό παράγοντα μόνο ως φόβητρο έναντι της αμερικανικής πολιτικής", αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι "ανησυχεί και αγωνιά για την πορεία αυτού του τόπου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 July 1998 - 17:46:40 UTC