Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ελληνική κυβέρνηση - Κόρντοβεζ - Τ/Κ - ΕΕ
  • [02] 4η Εκθεση Ελληνικού Βιβλίου
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Ομήρου - Μόσχα
  • [05] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ - Αρχηγοί - Αμυνα
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [07] Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα - Κυπριακές ομάδες
  • [08] Κυπριακές Αερογραμμές - Επιτροπή Οικονομικών
  • [09] Εκκληση Συμβουλίου Ασφαλείας - Κυπριακό

  • [01] Εκπρόσωπος - ελληνική κυβέρνηση - Κόρντοβεζ - Τ/Κ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μείωση της έντασης και αποστρατικοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τηλεγράφημα προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, διαψεύδοντας πληροφορίες που αναφέρονται σε άτυπα έγγραφα από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

    "Υπάρχει", σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ερωτηθείς σχετικά, "προσπάθεια από την Τουρκία να συντηρήσει την τεχνητή ένταση για συγκεκριμένους δικούς της λόγους.

    Εμείς", πρόσθεσε, "απαντήσαμε με διάφορους τρόπους και πιστεύουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας δεν βρίσκει έδαφος και θα έλεγα ότι η κατάσταση εκτονώνεται".

    Επαφές Κόρντοβεζ

    Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να μπει στη διαδικασία διακοινοτικού διαλόγου βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης, επανέλαβε σήμερα ο κ. Στυλιανίδης, ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, παρά την αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του κ. Κόρντοβεζ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει από τον αξιωματούχο των ΗΕ, ίσως στην επόμενη επίσκεψή του, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν.

    Τόνισε, ότι "καταθέσαμε στον κ. Κόρντοβεζ τις δικές μας θέσεις προβληματιστήκαμε, διερευνήσαμε διάφορα ενδεχόμενα και αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο θα το κουβεντιάσουμε την επόμενη φορά που θα έρθει στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τη θέση του κ. Κόρντοβεζ ότι πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και κοινά αποδεκτή φόρμουλα επανάληψης των συνομιλιών, είπε πως αν αυτή η φόρμουλα εμπίπτει στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας τότε δεν υπάρχει πρόβλημα αποδοχής αυτής της διαδικασίας.

    "Εμείς από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Κόρντοβεζ δεν εκτιμήσαμε ότι η νέα φόρμουλα που αναζητείται είναι έξω από τα πλαίσια του ΣΑ", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ανέφερε εξάλλου, ότι ο κ. Κόρντοβεζ πιθανό να επανέλθει το Σεμπτέμβριο για να φέρει μαζί του συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις.

    Ερωτηθείς κατά πόσο οι προσεγγίσεις στο Κυπριακό μεταξύ Κόρντοβεζ και Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ διαφέρουν, είπε ότι "από τη στιγμή που και οι δύο μεσολαβητές είναι στα πλαίσια των ΗΕ και υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσίων του ΓΓ, οι προσεγγίσεις με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει να θεωρηθούν ότι έχουν μιαν αναλογία".

    Ψηφίσματα ΗΕ - Κυπριακό

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης "έχουμε τα δύο ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κοινή συναινέσει, αυτό έχουμε, αυτό εξιολογούμε και πάνω σ' αυτό βασιζόμαστε". Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι "εφησυχασμός δεν υπάρχει ποτέ, υπάρχει συνεχής εγρήγορση.

    Απλώς", πρόσθεσε, "όταν έχεις κάτι χειροπιαστό πάνω στο οποίο μπορείς να κτίσεις πολιτική το χρησιμοποιείς για καθαρά δικούς σου στρατηγικούς και τακτικούς σκοπούς".

    Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η κυβέρνηση δείχνει με τις άμεσες αντιδράσεις της προς κάθε κατεύθυνση τη στάση που τηρεί σε ότι αφορά κάποιες δηλώσεις και κάποιες θέσεις για να συνάδουν με τα ψηφίσματα των ΗΕ τα οποία θεωρούμε ως την πεμπτουσία για λύση του Κυπριακού".

    Συμμετοχή Τ/Κ - ΕΕ

    Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανοικτή στο τραπέζι, είπε ο κ. Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου για ημερομηνία λήξης της πρότασης.

    Αναφορικά με το θέμα των λεγομένων "modalities" (τρόποι συμμετοχής), ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτά ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θα τα συζητήσει πριν οι Τ/Κ συμμετάσχουν στη διαπραγματευτική ομάδα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] 4η Εκθεση Ελληνικού Βιβλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οχτώ χιλιάδες τίτλοι βιβλίων σε τιμές Αθήνας θα διατίθενται στην 4η Εκθεση Ελληνικού Βιβλίου, που διοργανώνεται στην Κυπρο από τις 8 - 19 Ιουλίου.

    Το φεστιβάλ βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη Αμμοχώστου και θα είναι ανοιχτή για έντεκα ημέρες από τις 9.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. και από τις 4.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.

    Εκδοτικοί οίκοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο θα παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους των τελευταίων δύο χρόνων σε όλα τα θέματα, από τη λογοτεχνία μέχρι την ψυχολογία και από τη λογοτεχνία μέχρι την εκπαίδευση και το παιδικό βιβλίο.

    Την Εκθεση διοργανώνουν από κοινού οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών Κύπρου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών Κύπρου Σόλων Παπαχριστοδούλου, είπε ότι "σκοπός του Συνδέσμου είναι να κάνει το βιβλίο κτήμα όλων μικρών, μεγάλων και ηλικιωμένων".

    Σημείωσε ότι η Εκθεση είναι ήδη θεσμός που επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια και τόνισε ότι είναι "πολύ χρήσιμος (θεσμός) στην προαγωγή της αναγνωσιμότητας μεταξύ των μαθητών και θα καταβληθεί προσπάθεια να βελτιωθεί στο μέλλον".

    Τα εγκαίνια θα τελέσει στην Πύλη Αμμοχώστου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας στις 8 Ιουλίου, η ώρα 8.00 μ.μ.

    Η έκθεση θα εμπλουτισθεί και με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ομιλία του εκδότη και προέδρου της ΠΟΕΒ Γιώργου Δαρδανού με θέμα "Η εκδοτική κίνηση στην Ελλάδα" κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

    Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 8.30μ.μ. θα μιλήσει ο συγγραφέας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Σπύρος Πλασκοβίτης, με θέμα "Αναδρομή στη νεοελληνική λογοτεχνία και τη δημοκρατία".

    Την Πέμπτη 16 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει η συγγραφέας, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Κούλα Κουλουμπή - Παπαπετροπούλου με θέμα "Η τέχνη της προφορικής αφήγησης και η παιδική/νεανική λογοτεχνία".

    Αναφερόμενος στην τιμή των βιβλίων που θα διατίθενται στην έκθεση, ο κ. Παπαχριστοδούλου είπε ότι τα βιβλία θα είναι προς πώληση στην τιμή Ελλάδας.

    Πρόσθεσε ότι "στα βιβλιοπωλεία μας είναι ανάγκη να έχουμε μια τιμή ελαφρά ψηλότερη για να καλύψουμε τα έξοδα αποστολής και παραλαβής, τα οποία στην προκείμενη περίπτωση επιχορηγούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού".

    Εξήγησε ότι στα κυπριακά βιβλιοπωλεία τα βιβλία πωλούνται 10% ακριβότερα από ότι στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     84.47  ( 0.18)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  954,087
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £  495,956   98.25 ( 0.00)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   16,509   59.13 ( 0.42)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   38,635   61.39 ( 0.18)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   30,973   77.59 ( 1.02)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   16,284   69.69 ( 0.35)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   66,690   44.92 (-0.55)
            Αλλες Εταιρείες            £   99,128   70.89 ( 1.01)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [04] Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Ομήρου - Μόσχα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αποσκοπεί από μόνη της να προκαλέσει ένταση", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς κατά πόσο η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου στη Μόσχα, μπορεί να εκληφθούν από ξένους δημοσιογράφους, ως επισκέψεις σε σχέση με τους S - 300 και να προκαλέσουν ένταση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στη Μόσχα πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης, ενώ η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας στη ρωσική πρωτεύουσα έχει σχέση με την υπογραφείσα συμφωνία στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, από το 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ - Αρχηγοί - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε επιβεβαίωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος όμως αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την προσωπική, όπως είπε, συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ανδρών.

    Πολιτικοί αρχηγοί - Νέα Υόρκη

    Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη είναι επιβεβλημένη και προς το συμφέρον του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη, αντί στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων στη Νότια Αφρική, είναι "η καλύτερη επιλογή με βάσει τα δεδομένα, έτσι ώστε να προωθηθεί και να αξιολογηθεί σωστά το θέμα προσφυγής μας στη Γενική Συνέλευση".

    Αύξηση εισφοράς για την άμυνα

    Η κυβέρνηση έχει καταθέσει εδώ και καιρό το νομοσχέδιο για την αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τη στάση του συνεργαζόμενου με την κυβέρνηση κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών για το θέμα.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης "η δημοκρατικότητα αυτής της κυβέρνησης φαίνεται και από την αντίδρασή της στο θέμα αυτό".

    Συμπόσιο Αντέννα

    "Τέτοια συνέδρια, τα οποία συζητούν δημοσίως την κρίσιμη φάση του Κυπριακού πιστεύω ότι συνεισφέρουν στη σωστή ενημέρωση του κυπριακού λαού", ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά, αναφορικά με την πραγματοποίηση του συμποσίου, που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αντέννα.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, τέτοια συμπόσια συνεισφέρουν επίσης και στη διαπαιδαγώγηση σε ότι αφορά στο εθνικό μας θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        569,7500     572,0200   569,7500  574,6200
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7215       1,7283     1,7215    1,7323
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8829       1,8904     1,8829    1,8944
    Στερλίνα               1,1465       1,1510     1,1465    1,1535
    Γερμ. Μάρκο            3,4036       3,4172     3,4036    3,4212
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |10.08.98 | 0,0040   0,0010  |10.08.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |08.09.98 | 0,0040   0,0020  |08.09.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |08.10.98 | 0,0040   0,0040  |08.10.99
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |08.01.99 | 0,0040   0,0080  |08.01.99
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |08.04.99 | 0,0040   0,0130  |08.04.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |08.07.99 | 0,0040   0,0180  |08.07.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |08.10.99 | 0,0090   0,0210  |08.10.99
    18 Μήνες             0,0000 |10.01.00 |          0,0240  |10.01.00
    21 Μήνες             0,0000 |10.04.00 |          0,0260  |10.04.00
    24 Μήνες             0,0000 |10.07.00 |          0,0270  |10.07.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα - Κυπριακές ομάδες

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ) Ευνοϊκή χαρακτηρίζεται η κλήρωση για τις τρείς κυπριακές ομάδες στην προκριματική φάση των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Στο κύπελλο πρωταθλητριών - τσάμπιονς λίγκ - η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει στις 22 Ιουλίου εκτός έδρας τη Βαλέτα Μάλτας και στις 29 του ιδίου μήνα εντός έδρας. Η νικήτρια της αναμέτρησης, θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια τον Ολυμπιακό Πειραιώς στις 12 και 26 Αυγούστου. Το πρώτο παιγνίδι θα γίνει στην Αθήνα. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ο Απόλλωνας θα αντιμετωπίσει την Εκράνας Λιθουανίας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Λιθουανία στις 13 Αυγούστου και ο επαναληπτικός στη Λεμεσό στις 27 Αυγούστου. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η Ομόνοια θα αντιμετωπίσει τη Λίνφιλτ Βορείου Ιρλανδίας. Ο πρώτος αγώνας θα διαξαχθεί στη Βόρειο Ιρλανδία στις 21 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στη Λευκωσία στις 28 Ιουλίου.
    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [08] Κυπριακές Αερογραμμές - Επιτροπή Οικονομικών

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής παρουσίασε σήμερα η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) το στρατηγικό σχέδιο "Απογείωση 2000" της εταιρείας, ενώ αύριο θα ενημερώσει και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα.

    Ως γνωστό, το σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Βουλή ο Πρόεδρος των ΚΑ, Τάκης Κυριακίδης, στόχος του σχεδίου είναι ο περιορισμός των εξόδων και η ανακατανομή της κεφαλαιουχικής βάσης της εταιρείας, ώστε αυτή να καταστεί αναταγωνιστική.

    Οι ΚΑ πρέπει να προσαρμοστούν το συντομότερο δυνατό στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στον τομέα των αερομεταφορών διεθνώς, επεσήμανε ο κ. Κυριακίδης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, θα υπάρξει περιορισμός των λειτουργικών εξόδων με τη μείωση των απολαβών - κυρίως των πιλότων και των αεροσυνοδών - κατά 10%, την παγοποίηση των μισθών του συνόλου του προσωπικού για περίοδο τριών ετών, το διοικητικό ανασχεδιασμό της εταιρείας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους.

    Ως αντιστάθμισμα αυτής της περιοριστικής πολιτικής, η διοίκηση των ΚΑ προβλέπει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κεφαλαιουχική βάση της εταιρείας με ποσοστό συνολικά 12%.

    Το 6% των μετοχών της εταιρείας θα παραχωρηθεί δωρεάν στους εργαζομένους, ενώ το υπόλοιπο θα εξασφαλιστεί με δόσεις και σε χαμηλές τιμές.

    Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε ότι με αυτή την τακτική, η διοίκηση και διεύθυνση των ΚΑ θέλει να πείσει τους εργαζομένους ότι είναι και δική τους η εταιρεία και για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, η εταιρεία θα προχωρήσει σε διανομή και προς αυτούς μεριδίου των κερδών, αν υπάρξουν τέτοια στο μέλλον.

    Για το ευρύτερο θέμα της αναδιάρθρωσης της κεφαλαιουχικής βάσης της εταιρείας, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι από το ποσοστό του 81% των μετοχών που ανήκει σήμερα στο κράτος, το 17% θα κρατηθεί για κάποιον πιθανό στρατηγικό επενδυτή, το 12% θα πάει στους εργαζόμενους, ενώ το 51% θα παραμείνει στο κράτος.

    Το 19% των μετοχών που ανήκουν σήμερα στους ιδιώτες, θα γίνει 20%, με βάση την εισήγηση.

    Αναφερόμενος στη μείωση και στο πάγωμα μισθών, ο κ. Κυριακίδης παρουσίασε πίνακα με το κόστος που συνεπάγεται για την εταιρεία η εργοδότηση ενός πιλότου και ενός αεροσυνοδού ετησίως, το οποίο ανέρχεται σε 63.000 λίρες και 23.000 λίρες αντίστοιχα.

    Τα ποσά αυτά, ανέφερε, είναι ψηλότερα από εκείνα σε εταιρείες τις οποίες οι ΚΑ θέλουν να ανταγωνιστούν.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι οι μισθοί των πιλότων και των αεροσυνοδών των ΚΑ "δεν συγκρίνονται" με εκείνους των Βρετανικών Αερογραμμών και της "Air 2000", με τις οποίες η εταιρεία πρέπει να ανταγωνιστεί.

    Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αναμένεται να ανιμετωπίσουν οι ΚΑ στο μέλλον, με τη ελευθεροποίηση των αερομεταφορών.

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η "Easy Jet", η οποία ανακοίνωσε ήδη ναύλα 69 λιρών για πτήση Λονδίνο - Αθήνα και 29 λιρών για Λάρνακα - Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΜΜ)

    [09] Εκκληση Συμβουλίου Ασφαλείας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1998 (ΚΥΠΕ - Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επαναρχίσουν τις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Η έκκληση έγινε μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη σήμερα προς τα μέλη του Σώματος, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα.

    Οπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την έδρα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ρώσος Πρέσβης, Σεργκέι Λαβρόβ, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ενημέρωση ότι το σώμα "κάνει έκκληση για επανέναρξη, το συντομότερο δυνατό, των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών".

    Ο κ. Λαβρόβ είπε ότι ο κ. Κόρντοβεζ ενημέρωσε το Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, ο κ. Κόρντοβεζ ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις από τις δύο πλευρές στην Κύπρο και διερεύνησε τις προοπτικές για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, οι οποίες διακόπηκαν τον περασμένο χρόνο, μετά την αντίδραση του κ. Ντενκτάς στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 July 1998 - 17:46:15 UTC