Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέδριο Money Show
  • [03] Κασουλίδης - "Money Show"
  • [04] Ρολάνδης - "Money Show"
  • [05] Υπ. Οικονομικών - "Money Show"
  • [06] Εκλογές για Μητροπολίτη Μόρφου
  • [07] Πυρκαγιά - Πύργος Τηλλυρίας
  • [08] Υπουργός Παιδείας - 9η Ιουλίου 1821
  • [09] Πολυσυνέδριο "Money Show" - 2η και τελευταία μέρα
  • [10] Πυρκαγιά - αναζωπύρωση

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι προσπάθειες των Τούρκων για αναγνώριση του ψευδοκράτους αποτυγχάνουν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αρχίσει μια νέα πορεία για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε σε χθεσινοβραδινή γιορταστική εκδήλωση της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), με τη ευκαιρία των 22 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, επεσήμανε ότι στη νέα πορεία που θα αρχίσει θα απαιτηθεί να σταθούμε όλοι αποφασιστικά επί των επάλξεων και να αγωνιστούμε για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

    Αναφερόμενος στη συμπαράσταση εκ μέρους της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποφασίσει νε είναι στο ίδιο χαράκωμα για τη δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

    Είμαστε ικανοποιημένοι, τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, γιατί είδαμε και πάλι την Ελλάδα να είναι κοντά μας, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση γαιτί η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου παίρνει σάρκα και οστά..

    Στην εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον ΔΗΣΥ, ο ιδρυτής του κόμματος Γλαύκος Κληρίδης και οι μετέπειτα Πρόεδροί του, Γιαννάκης Μάτσης και Νίκος Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνέδριο Money Show

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού κέντρου παροχής υπηρεσιών", δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του κατά την Ημερίδα με θέμα "Η Κύπρος ως επιχειρηματική και οικονομική πύλη Ανατολής και Δύσης", στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Money Show - Κύπρος '98". Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "το θέμα της ημερίδας ταυτίζεται με το όραμα και τη στρατηγική της κυβέρνησης για αναβάθμιση και εμπέδωση του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακού και διεθνούς κέντρου παροχής υπηρεσιών ψηλής ποιότητας και για μετατροπή της σε γέφυρα της Ευρώπης, για πρόσβαση στο χώρο της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής". Σημείωσε ότι, "κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κύπρος έχει σταδιακά μετατραπεί σε τουριστικό, υπεράκτιο και ναυτιλιακό κέντρο, καθώς και σε περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών", ενώ πρόσθεσε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η μετατροπή της Κύπρου σε βάση για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη γύρω περιοχή αποτελούσε, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πάγια επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής". Ανέφερε ότι "το άνοιγμα των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και η πορεία ειρήνευσης στο χώρο της Μέσης Ανατολής δημιουργούν νέες προοπτικές για εδραίωση του ρόλου της Κύπρου ως επιχειρηματικής βάσης". Οπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "η μακροπρόθεσμη πολιτική και μακρο-οικονομική σταθερότητα που συνεπάγεται η ένταξη στην ΕΕ, η φιλελευθεροποίηση των τηλεπικοινωνιών και των αερομεταφορών, θα συμβάλουν θετικά στην επίτευξη των στόχων μας". Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή αναβάθμιση και επέκταση της συμπληρωματικής, για τη διενέργεια επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, υποδομής" και "θα επιδιώξει τη διαμόρφωση διαφανούς ρυθμιστικού πλαισίου, για δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σημαντικό περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Κασουλίδης - "Money Show"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Mια δυνατή οικονομία είναι αναγκαία προϋπόθεση στον αγώνα μας για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού", τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας "Η Κύπρος ως επιχειρηματική και οικονομική πύλη Ανατολής και Δύσης", στο πλαίσιο του συνεδρίου "Money Show -Κύπρος '98", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, "η οικονομική δυνατότητα μπορεί να μας προσφέρει μέσα που χρειαζόμαστε τόσο για την ενίσχυση του μετώπου έναντι της τουρκικής επιθετικότητας όσο και για προβολή των δικαίων μας διεθνώς". Τόνισε, εξάλλου, ότι "ο ρόλος της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου ενισχύεται από άριστες σχέσεις, τόσο με τις γειτονικες αραβικές χώρες όσο και με το Ισραήλ, αλλά και την ενταξιακή μας πορεία". Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κύπρος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτων Μεσογειακών χωρών, καθώς και μεταξύ των ίδιων των τρίτων Μεσογειακών χωρών, λέγοντας πως "το γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα διεκδικεί επάξια την πλήρη ένταξή στην ΕΕ είναι αποτέλεσμα των επιδόσεων της οικονομίας μας". Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στο σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες και να συμμετάσχουν στα οικονομικά οφέλη". Τόνισε επίσης ότι η μη λύση του Κυπριακού εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη σταθερότητα και την ομαλή ανάπτυξη της περιοχής μας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "σε καμμιά περίπτωση δεν θα εξαναγκαστεί η δική μας πλευρά να δεχθεί απαράδεκτες λύσεις κάτω από πίεση", προσθέτοντας πως "η Τουρκία δεν θα πρέπει να σχηματίσει την εντύπωση ότι η οικονομία είναι η Αχίλλειος Πτέρνα για εξάσκηση πίεσης προς την πλευρά μας". Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ σαν πλήρες μέλος θα ενισχύσει σημαντικά την επιτυχία της εφαρμογής μιας λύσης του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι "σαν μέλος της ΕΕ, η Κύπρος θα λαμβάνει μέρος σε κοινές αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε υπερεθνικό επίπεδο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] Ρολάνδης - "Money Show"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο τουρισμός, λόγω των πολλαπλασιαστικών του επιπτώσεων, έχει εξελιχθεί σήμερα στο μεγαλύτερο εργοδότη στην Κύπρο, προσφέροντας απασχόληση, άμεση ή έμμεση, στο 25% του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης. Ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος μιλούσε χθες στο διήμερο πολυσυνέδριο "Money Show - Κύπρος '98" που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, με θέμα "Η Σημασία του Τουρισμού για την Οικονομία της Κύπρου", επεσήμανε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υπολογίζεται γύρω στο 20%. Ανέφερε, εξάλλου, ότι όσον αφορά το ισοζύγιο πληρωμών, τα έσοδα από τον τουρισμό σε ξένο συνάλλαγμα είναι σχεδόν διπλάσια από τα έσοδα από εξαγωγές και αποτελούν περίπου το 41% των εσόδων από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ο κ. Ρολάνδης τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ώστε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανταγωνιστικότητάς του.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [05] Υπ. Οικονομικών - "Money Show"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος μπορεί να κερδίσει το οικονομικό στοίχημα του 21ου αιώνα, διότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που υπόσχονται ένα ευοίωνο μέλλον, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώνας σήμερα σε εκδήλωση του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), στο πλαίσιο του συνεδρίου "Money Show - Κύπρος '98", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση με θέμα, "Μπορεί η Κύπρος να κερδίσει το οικονομικό στοίχημα του 21ου αιώνα ενόψει της πρόκλησης της Ευρώπης;", ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για να συναντήσουμε τους στόχους της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισε ότι οι προσεγγίσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στην ορθή κατεύθυνση. "Εμείς πιστεύουμε ότι η ουσιαστική αναμόρφωση του οικονομικού μας πλαισίου δεν επιδέχεται ταλαντεύσεις και αναβολές", είπε ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι "πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά για να μη χάσουμε το τρένο του μέλλοντος". Οπως ανέφερε, "με βάση την Κοινοτική πρακτική, οι διαπραγματεύσεις προβλέπεται να διαρκέσουν 3-4 χρόνια, ενώ η κατάληξή τους αναμένεται εύλογα ότι θα είναι θετική για τη χώρα μας". Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "το όραμα για ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη και για οικονομική πρόοδο και ευημερία είναι όσο ποτέ άλλοτε κοντά μας. Σ' εμάς", κατέληξε, "εναπόκειται να υπερβούμε τις οποιεσδήποτε δυσχέρειες και να το καταστησουμε ζωντανή πραγματικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [06] Εκλογές για Μητροπολίτη Μόρφου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει σήμερα η διαδικασία για ανάδειξη του Νέου Μητροπολίτη Μόρφου, με τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών.

    Σήμερα θα αναδειχθούν 200 ειδικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι κατά τη δεύτερη φάση θα αναδείξουν τους 50 ειδικούς αντιπροσώπους, που στην τρίτη φάση, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και άλλους αξιωματούχους του Κλήρου, θα εκλέξουν το νέο Μητροπολίτη Μόρφου.

    Η ψηφοφορία σήμερα θα διεξαχθεί από τις 9.30 το πρωί μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι, ενώ όπου ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μεγάλος, θα συνεχιστεί και από τις 2.00 μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [07] ΕΣΤ 3 00133 (Κ) Πυρκαγιά - Πύργος Τηλλυρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εχει τεθεί υπό έλεγχο η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που άρχισε χθες το βράδυ κοντά στον Πύργο Τηλλυρίας, παρά τις μικρές και ακίνδυνες εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Οι πυρκαγιά είχε περικυκλώσει το χωριό, σπίτια του οποίου απειλήθηκαν από τις φλόγες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία μεταξύ των κατοίκων.

    Από την πυρκαγιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε ιδιωτικό δάσος κοντά στο χωριό γύρω στις 10.00 το βράδυ, κάηκαν πολλά ζώα.

    Η πυρκαγιά προκάλεσε κινητοποίηση και των κατοχικών δυνάμεων, αφού πέρασε και στην κατεχόμενη περιοχή Λιμνίτη - Σόλων.

    Εξαιτίας των μεταβλητών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή, η πυρκαγιά άλλαζε συνεχώς μέτωπο, γεγονός που κατέστησε το έργο της πυρόσβεσης δύσκολο.

    Αντρες του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θήρας, εθνοφρουροί, αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχής βοήθησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [08] Υπουργός Παιδείας - 9η Ιουλίου 1821

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα, το άσπιλο ήθος των μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 εμπνέει τον κυπριακό Ελληνισμό μέσα στις φοβερές δοκιμασίες του, να ξεπεράσει την πίκρα της αρπαγής, του δόλου και της ιδιοτέλειας που προκάλεσαν την εισβολή, την κατοχή, την προσφυγιά και τους αγνοούμενους, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας.

    Ο κ. Κάππας μιλούσε στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των θυσιασθέντων αρχιερέων, ιερέων και λαϊκών κατά την 9η Ιουλίου 1821, το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, στη Λευκωσία.

    Η συμβολή της ιερής Ορθόδοξης παράδοσης στην επιβίωση του Ελληνισμού, συνιερουργούσης της ελληνικής Παιδείας, ήταν τεράστιας σημασίας και ο ρόλος της Εκκλησίας στους αιώνες του εθνικού κατατρεγμού δεν βρίσκει συναγωνιστή της αντάξιο, επεσήμανε ο κ. Κάππας.

    Επεσήμανε δε, ότι "το Εθνος δεν θα υπήρχε, ίσως, χωρίς την Εκκλησία και αν υπήρχε θα είχε μορφή και φυσιογνωμία αλλότρια από τη σημερινή".

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι "η στρατευόμενη Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα ανέδειξε στο νησί μας φωτισμένους ιεράρχες και παιδαγωγούς, ηγέτες και Αγίους, που αναβάθμισαν τις ηθικές αρετές και το παιδευτικό ιδεώδες".

    "Με τον κατηχητικό τους ρόλο και με τα ζωντανά τους πρότυπα", πρόσθεσε, "αποτέλεσαν το κρυφό σχολειό της Ρωμιοσύνης, συμβάλλοντας στην εθνική αναβάθμιθση και στην ηθική και πνευματική ανύψωση".

    Ο κ. Κάππας κατέθεσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στεφάνι στο Μαυσωλείο των θυσιασθέντων, στον περίβολο του Ιερού Ναού Φανερωμένης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [09] Πολυσυνέδριο "Money Show" - 2η και τελευταία μέρα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες και εκδηλώσεις του διήμερου Πολυσυνεδρίου - Εκθεσης "Money Show - Κύπρος '98", που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Για τη σημερινή μέρα είναι προγραμματισμένα τα συνέδρια "Η Φιλελευθεροποίηση του Χρηματοπιστωτικού μας Συστήματος", "Η Κύπρος σαν Περιφερειακό Επιχειρηματικό Κέντρο", "Επενδυτικές Ευκαιρίες και Αναπτυξιακές Χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια", καθώς και "Η Χρήση του Internet στην Παγκόσμια Αγορά".

    Στο ίδιο πλαίσιο, μεταξύ 11.00 και 1.00 πραγματοποιήθηκε το πολιτικό συνέδριο "Κυπριακό - Πτυχές, Αδιέξοδα και Προοπτικές", που διοργάνωσε ο ραδιοτηλεπτικός σταθμός "ΑΝΤΕΝΝΑ" και μεταδιδόταν απευθείας από την τελεόραση και το ραδιόφωνο του σταθμού.

    Στο πολιτικό αυτό συνέδριο μίλησαν κατά σειρά ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο επικεφαλής της κυπριακής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.

    Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους ομιλητές οι οποίοι έδωσαν σχετικές απαντήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [10] Πυρκαγιά - αναζωπύρωση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/07/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναζωπυρώθηκε λόγω σφοδρών ανέμων η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Τηλλυρίας, και μαίνεται σε δύο μέτωπα, ένα στις ελεύθερες περιοχές κι ένα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στις ΗΠΑ και βρίσκεται από το πρωί στον Πύργο Τηλλυρίας, μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, και το Διευθυντή της Πυροσβεστικής, Γεώργιο Καρύδη, για να κατευθύνει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε λόγω των σφοδρών ανέμων στην περιοχή του Λιμνίτη προς τα κατεχόμενα, κοντά στο Τ/κ χωριό Σελέμανι (Αγιο Ιωάννη).

    Στην περιοχή βρίσκονται ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων, τα οποία παίρνουν με καλάθια νερό από τη θάλασσα και βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις δύσβατες περιοχές. Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενισχύθηκε με άλλα πυροσβεστικά οχήματα. Στην περιοχή βρίσκονται 400 περίπου άτομα, άνδρες του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θήρας, εθνοφρουροί, αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχής που βοηθούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο της.

    Στα κατεχόμενα, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν κι αυτές να συμβάλουν στο σβήσιμο της φωτιάς. Σύμφωνα με πηγές από τα κατεχόμενα, δύο σπίτια στο Λιμνίτη κάηκαν, ενώ άλλα υπέστησαν ζημιές.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, η φωτιά ξέσπασε από καμινότοπο γύρω στις 10.00 χθες το βράδυ, στον Πάνω Πύργο.

    Στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή Λιμνίτη στα κατεχόμενα και προς το κυβερνητικό δάσος, τον Κάτω Πύργο και προς τον Κάμπο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης και άγριας βλάστησης κάηκαν μέχρι στιγμής στις ελεύθερες περιοχές από την πυρκαγιά, ενώ κινδύνεψαν σπίτια κι άλλα υποστατικά.

    Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στο μεσημέρι. Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Πύργου, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Αστυνομίας, αποφάσισε να διαβιβαστεί μέσον της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ πρόταση για παροχή βοήθειας στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς στα κατεχόμενα.

    Οι κάτοικοι του Πάνω Πύργου πέρασαν πολύ δύσκολη νύκτα, καθώς οι πύρινες φλόγες που αναζωπυρώνονταν από τους δυνατούς ανέμους, πλησίαζαν απειλητικά τα σπίτια τους από διάφορα μέτωπα, ενώ οι δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς δεν επαρκούσαν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 5 July 1998 - 12:02:09 UTC