Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μπριλ
  • [02] Ν. Αφρική - Διεθνής Κρατική Εκθεση
  • [03] Φίλοι της Γης - Τουρκία - Πυρηνικά
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Ευρωπαϊκοί Δήμοι - Κυπριακό - Αθήνα
  • [06] Κρανιδιώτης - Χάνεϊ
  • [07] ΑΚΕΛ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Μπριλ
  • [08] Εμπορική Συνεργασία Κύπρου - Συρίας
  • [09] Κινήμα Αδεσμεύτων - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [10] Υπουργός Εργασίας - Διπλώματα
  • [11] Κυβέρνηση - Πολιτική - Ξένοι εργάτες
  • [12] Υπουργικό Συμβούλιο - Εθνοφύλακες
  • [13] Χριστόφιας - Ρώσοι βουλευτές

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ προσπαθούν να προβάλουν την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και νησί όπου υπάρχει σταθερότητα, τόνισε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, προσθέτοντας ότι "η Κύπρος είναι περισσότερο από ένα πρόβλημα - είναι περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι συζητήθηκαν όλα τα "συνήθη θέματα".

    Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια το Αρμόδιο Γραφείο για τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους των ΗΠΑ δεν κατάγγειλε φέτος την Κύπρο για μη προστασία των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Οπως είπε, αυτό βοηθά στο να περάσει το μήνυμα ότι "η Κύπρος είναι περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπριλ είπε ότι "κάνουμε τη δουλειά μας εδώ, προσπαθώντας να προωθήσουμε την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο, ως νησί σταθερότητας".

    Σε ερώτηση σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του ειδικού συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο τη Δευτέρα, ο κ. Μπριλ είπε ότι "θα μιλήσει με τις δύο πλευρές για το Κυπριακό". Είπε, επίσης, ότι θα έχει ο ίδιος επαφές με τον κ. Μίλερ την Τρίτη.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Μίλερ σε συνάρτηση με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η βάση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, που περιλαμβάνεται σε επιστολή του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Μπριλ είπε ότι "είναι πάντα η ίδια ιστορία. Τί νομίζετε ότι θα πουν;".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας να παραστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Μπριλ είπε ότι "θα ήταν καλύτερα εάν γινόταν συνάντηση, παρά να μην γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Ν. Αφρική - Διεθνής Κρατική Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η επίσημη πρώτη εμφάνιση της Νοτιοαφρικανικής συμμετοχής στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, θα πρέπει να ερμηνευτεί ως μια λογική συνέπεια των υπαρχουσών θερμών και υγειών σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής της χώρας, Ντέιβιντ Τζέικοπς.

    Ο κ. Τζέικοπς, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Κρατική Εκθεση, είπε ωστόσο ότι παρά τις θερμές υγιείς διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί όσο θα ήταν δυνατό. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

    "Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας σ' αυτή την έκθεση θα καταδείξει τις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων αυτών και θα ενθαρρύνει τις οικονομικές σχέσεις περαιτέρω", είπε ο Υπατος Αρμοστής της Νοτίου Αφρικής.

    Σημείωσε ότι το 1997 η Νότια Αφρική ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου, από την Αφρικανική ήπειρο, και ότι η χώρα του είναι ο κύριος εξαγωγέας της Αφρικής προς την Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Τζέικοπς, το 1997 το εμπορικό ισοζύγιο ήταν 1:6,5 προς όφελος της Νοτίου Αφρικής, οι εξαγωγές προς την Κύπρο ήταν 1,559,000 και οι εισαγωγές ήταν 246,000.

    Τα πιο σημαντικά προϊόντα που εξάγονται στην Κύπρο είναι φρούτα και λαχανικά, καπνός και προϊόντα καπνού, ξυλεία και προϊόντα ξυλείας, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, ηλεκτρικές συσκευές και μηχανήματα, χαλκός και προϊόντα χαλκού, σίδηρος και ατσάλι, κατεψυγμένα ψάρια και άλλα αλιεύματα, σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή της Νοτίου Αφρικής.

    Οπως είπε, τα κύρια προϊόντα που εξάγονται από την Κύπρο στη Νότια Αφρική είναι νικέλιο και προϊόντα νικελίου, ενδύματα, μηχανήματα και μηχανικές συσκευές, ηλεκτρικά μηχανήματα και συσκευές, έπιπλα και άλλα σχετικά προϊόντα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπατος Αρμοστής της Νοτίου Αφρικής είπε ότι προς το παρόν η χώρα του "δεν πουλάει οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κύπρο, αλλά στο μέλλον η κατάσταση μπορεί να αλλάξει".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει ειδική επιτροπή στην Νότια Αφρική η οποία ελέγχει τις εξαγωγές εξοπλισμών και οποιοδήποτε ενδιαφέρον από οποιαδήποτε χώρα απευθύνεται σε αυτή την επιτροπή.

    Πάντως τόνισε ότι η χώρα του έχει πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρο σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Τζέικοπς σημείωσε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ισχυρή κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα της Νότιας Αφρικής στη διευκόλυνση νέων επιχειρηματικών δρστηριοτήτων, όχι μόνο μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου, αλλά και στις αντίστοιχες γειτονικές περιοχές.

    Ο Υπατος Αρμοστής την Νοτίου Αφρικής ανέφερε ότι η κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα και οι χρηματικο - οικονομικοί κύκλοι θα πρέπει να σημειώσουν ότι η Νότια Αφρική θα επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5% τα επόμενα χρόνια.

    Επεσήμανε δε ότι η γενική βελτίωση του δημοκρατικού κλίματος και οι δομικές αλλαγές στον οικονομικό τομέα στην Αφρικανική ήπειρο γενικότερα, προμηνύουν πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη σε αυτή την εγκαταλελειμμένη ήπειρο.

    "Η Κύπρος θα πρέπει οπωσδήποτε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας να διευρύνουμε τις οικονομικές μας δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας μας στη φετινή Διεθνή Εμπορική Εκθεση", κατέληξε ο κ. Τζέικοπς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [03] Φίλοι της Γης - Τουρκία - Πυρηνικά

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την κήρυξη της Ανατολικής Μεσογείου σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ζητά με σημερινή ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση "Οι Φίλοι της Γης", εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία της για την ανέγερση του πυρηνικού ηλετροπαραγωγικού σταθμού στην περιοχή Ακκιουγιου της Τουρκίας.

    "Ενώνουμε τη φωνή μας με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και με περιβαλλοντικές ομάδες γειτονικών χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Λίβανος κ.α) ζητώντας την κήρυξη της Ανατολικής Μεσογείου σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη", σημειώνουν "Οι Φίλοι της Γης".

    "Οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια που θα εκπέμπονται από τον σταθμό, ο οποίος θα κατασκευαστεί μόλις 125 χιλιόμετρα από την Κύπρο στα νότια παράλια της Τουρκίας θα είναι τραγικές", τονίζουν.

    "Τα αποτελέσματα της εξάπλωσης της ραδιενέργειας", προσθέτουν, "θα είναι ο θάνατος ανθρώπων και ζώα, δηλητηρίαση του αέρα και των νερών της θάλασσας και η κατακόρυφη αύξηση των ασθενειών, (όπως καρκίνος και λευχαιμία).

    "Ενώ η πυρηνική ενέργεια εγκαταλείπεται διεθνώς, η Τουρκία επιδιώκει την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας ισχύος 1000 μεγαβάτ, που θα βρίσκεται μάλιστα σε σεισμογενή περιοχή, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων", παρατηρούν "Οι Φίλοι της Γης".

    Σημειώνουν ότι η υποδομή για την κατασκευή του Σταθμού έχει εγκατασταθεί και αναμένεται η κατακύρωση των προσφορών για την αγορά των αντιδραστήρων.

    Μετά από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού "η Τουρκία θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα", καταλήγουν "Οι Φίλοι της Γης"

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           85,84  (-0,79)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  100,37 (-0,97)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     61,42 (-0,03)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 63,09 (-1,53)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  76,26 (-0,53)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                69,64 ( 4,93)
            Εμπορικές Εταιρείες                     47,46 (-2,49)
            Αλλες Εταιρείες                         69,67 (-2,14)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.698.709,31
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [05] Ευρωπαϊκοί Δήμοι - Κυπριακό - Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό ήταν το θέμα που κυριάρχησε σε σημερινές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής και του Δήμου Γεροσκήπου.

    Στις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχαν πέραν των ελληνικών Δήμων και οι Δημάρχοι ή άλλοι εκπροσώποι ευρωπαϊκών Δήμων, έγινε εκτενής αναφορά από τους εκπροσώπους του Δήμου Γεροσκήπου και του Δήμου Πάφου για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Τέθηκε επίσης το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λεηλάτηση των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, στα κατεχόμενα.

    Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Σταύρος Κότσης, Πάφου Φειδίας Σαρίκας, Γεροσκήπου Μενέλαος Χριστοδούλου, Μάλμο Σουηδίας Κρίστερ Μπραντ, Αμπεριστουιθ Ουαλλίας Γκράχαμ Πάρρι, Γκροτσίνα Σερβίας Τζιάνκοβιτς Μίλαν, ο Αντιδήμαρχος του Σεντ Μπριάνς Γαλλίας Μισιέλ Μπολέρ και ο εκπρόσωπος του Κλόσιστερ Αγγλίας Ντέϊβιντ Μπάλαρντ.

    Οι πέντε ευρωπαϊκοί Δήμοι είναι και αυτοί αδελφοποιημένοι με το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

    Σημαντική προσπάθεια για καλύτερη ενημέρωση των ξένων αντιπροσώπων που συμμετέχουν για την κατάσταση στην Κύπρο, ήταν η εισήγηση - πρόσκληση του Δήμου Γεροσκήπου για επίσκεψη τους στην Κύπρο και επί τόπου γνωριμία με την κυπριακή πραγματικότητα.

    Επιστέγασμα όλων των προσπαθειών ενημέρωσης για το Κυπριακό θα είναι η ομιλία του Προέδρου του Σ.Κ. ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, καθώς και το διαφωτιστικό υλικό για την Κύπρο, που θα διανέμεται καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] Κρανιδιώτης - Χάνεϊ

    Αθήνα,Ελλάδα,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο ειδικός απεσταλμένος της βρετανικής προεδρίας για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, διαβεβαίωσε τον ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου "εξελίσσεται ομαλά".

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη συνάντηση που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, σήμερα το μεσημέρι, στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κρανιδιώτης "διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη οποιασδήποτε μετακίνησης της Τουρκίας από τις θέσεις της".

    Ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργο Παπανδρέου, ενημέρωσε τους δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ελλάδας για την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ρόμπιν Κουκ, στην Τουρκία, καθώς και για τις θέσεις της βρετανικής προεδρίας, ενόψει του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου στο Κάρντιφ, στις 15 και 15 Ιουνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] ΑΚΕΛ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετική χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποστείλει απαντητική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματεά των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του στη συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ο Γενικός Γραμματεάς του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι αν και περιορισμένη κίνηση, η απάντηση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τον Κόφι Αναν, "είναι κάτι θετικό".

    Οπως είπε "η απάντηση αυτή είναι και μια σχετική απάντηση στις παράλογες απαιτήσεις του Ντενκτάς".

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "αν ο Αμερικανός Πρέσβης θέλει να υποβαθμίσει τη σημασία αυτή της επιστολής, τότε έχω την άποψη ότι μπαίνει ακριβώς μπροστά στην κυβερνηση το καθήκον να εμμείνει σε αρχές και να μεθοδεύσει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Είπε, επίσης, ότι "οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων και των βασικών αρχών λύσης, θα είναι απάντηση όχι μόνο στον Ντενκτάς, αλλά θα είναι απάντηση και προς τον αμερικανικό παράγοντα και στις όποιες εκτροπές γίνονται από την ορθή βάση από πλευράς αυτού του παράγοντα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Εμπορική Συνεργασία Κύπρου - Συρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την επιθυμία για στενότερη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Συρίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, εξέφρασαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Συρίας, Φουάτ Αλ-Σαϊτ.

    Ο Σύριος αξιωματούχος, που επισκέπτεται την Κύπρο με την ευκαιρία της 23ης Διεθνούς Εκθεσης, συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Ρολάνδη, με τον οποίο ανασκόπησε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη συνάντηση διερευνήθηκαν επίσης τρόποι προώθησης κυπριακών προϊόντων, μέσω Συρίας, προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, και των συριακών προϊόντων, μέσω Κύπρου, προς χώρες της Ευρώπης.

    Ο Σύριος Υπουργός εισηγήθηκε όπως αναληφθεί από κυπριακές εταιρείες η επεξεργασία συριακών γεωργικών και βιομηχανικών πρώτων υλών. Για υλοποίηση του σκοπού αυτού μελετήθηκε η σύσταση διϋπουργικής επιτροπής για επίλυση διαφόρων προβλημάτων, η ανταλλαγή εμπορικών αποστολών και η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.

    Προς τον σκοπό, την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, ο κ. Αλ-Σαϊτ θα ενημερώσει τους Κύπριους επιχειρηματίες για το επενδυτικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στη Συρία, σε συνάντηση στο ΚΕΒΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [09] Κινήμα Αδεσμεύτων - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κίνημα των Αδεσμεύτων καταδίκασε χθες τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να αλλάξει τη βάση του διακοινοτικού διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    Η καταδίκη της τουρκικής πλευράς έγινε κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης του Κινήματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κολομβία.

    Το Κίνημα τόνισε ότι τέτοιες αξιώσεις είναι αντίθετες με τα σχετικά περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Διακηρύξεις του Κινήματος των Αδεσμεύτων και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και καλεί την τουρκική πλευρά να τις ανακαλέσει.

    Η θέση αυτή, περιλαμβάνεται σε σχετικό ανακοινωθέν για την Κύπρο, το οποίο περιέχεται στο τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα των εργασίων της Υπουργικής Συνάντησης.

    Επιβεβαιώνοντας τη θέση του ότι το υφιστάμενο στάτους κβο στην Κύπρο, που δημιουργήθηκε με τη χρήση βίας, είναι απαράδεκτο, οι Υπουργοί Εξωτερικών υπογραμμίζουν στο ψήφισμά τους τη σημασία και την επείγουσα ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο και προς αυτό το σκοπό καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει αποφασιστική δράση και τα κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, όπως επανειλημμένα πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

    Οι ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους προς την κυριαρχία, την ενότητα, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούν την αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων και εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους κάτω από συνθήκες ασφάλειας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων. Ζητούν εξάλλου από την ομάδα επαφής των Αδεσμεύτων χωρών να παρακολουθεί την κατάσταση και να υποστηρίζει ενεργά τέτοιες προσπάθειες, όπως αυτές του ΓΓ του ΟΗΕ για δίκαιη, συνολική και λειτουργήσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [10] Υπουργός Εργασίας - Διπλώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας απένειμε σήμερα διπλώματα σε 14 άτομα από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών, τα οποία συμπλήρωσαν με επιτυχία εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων με θέμα "Διαχείριση του μάρκετινγκ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".

    Το πρόγραμμα οργάνωσε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης. Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Μουσιούττας επεσήμανε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές "δημιουργούν πολύ πιο απαιτητικές συνθήκες για αλλαγή της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων".

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος και την τουρκική κατοχή μέρους του εδάφους της "κατάφερε να αναπτύξει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης του μάρκετινγκ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".

    "Αυτό, σε συνδυασμό με το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει η Κύπρος ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο και ως κέντρο ναυτιλίας και οικονομικών υπηρεσιών, είναι ένα ιδανικό μέρος για τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα", συμπλήρωσε ο κ. Μουσιούττας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] Κυβέρνηση - Πολιτική - Ξένοι εργάτες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζεται στο θέμα της απασχόλησης ξένων εργατών, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού μελέτησε έκθεση Υπουργικής Επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα εκδίδονται άδειες ούτε και θα ανανεώνονται όσες λήγουν μέχρις ότου διαφοροποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τους άνεργους Κύπριους.

    Επίσης, όπως αποφασίστηκε, η Αστυνομία θα εντείνει τις προσπάθειές της για εντοπισμό όσων εργοδοτούνται παράνομα και όσων έχουν άδεια απασχόλησης, αλλά απασχολούνται σε άλλο κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας από εκείνο που αναφέρεται στην άδειά τους.

    Αναφορικά με τις οικιακές βοηθούς, που εργοδοτούνται από άτομα που ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις, θα δίνεται, αν ζητηθεί, παράταση και πέραν των τεσσάρων ετών.

    Εξάλλου, δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο του Υπουργείου Υγείας περισσότεροι αλλοδαποί νοσοκόμοι, ενώ υπήκοοι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκςη Ενωσης θα υποβάλλουν αίτηση για άδεια απασχόλησης, ενώ θα βρίσκονται στην Κύπρο.

    Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα διεξάγει αυστηρότερο έλεγχο όταν εκδίδει ανανεώσεις για απασχόληση αλλοδαπών σε εποχιακές γεωργικές εργασίες, έτσι ώστε ο αριθμός των αλλοδαπών που συστήνεται για κάθε εργοδότη, να περιορίζεται αυστηρά στις ανάγκες του.

    Τέλος, η περίοδος ισχύος συστάσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για απασχόληση αλλοδαπών, θα είναι τρεις μήνες, για να μπορεί να υπάρχει καλύτερος έλεγχος απασχόλησής τους και παρακολούθησης της ανεργίας Κυπρίων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [12] Υπουργικό Συμβούλιο - Εθνοφύλακες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της υπηρεσίας μερικής απασχόλησης όλων των εθνοφυλάκων που υπηρετούν σήμερα στους Λόχους Κατοικημένων Τόπων, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 1999.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη ύστερα από εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΑ)

    [13] Χριστόφιας - Ρώσοι βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,22/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εχουμε διαπιστώσει ακόμα μια φορά ότι όλα τα κόμματα της Ρωσικής Δούμας υποστηρίζουν από θέση αρχής και υπερσπίζονται τις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού", ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας - Κύπρου, στην Κρατική Δούμα.

    Αφού τόνισε ότι η πιο πάνω θέση των κομμάτων της Δούμας είναι "πολύ σημαντική", ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "είναι ανάγκη να διατηρήσουμε αυτές τις σχέσεις και να αξιοποιήσουμε έμπρακτα το ρωσικό παράγοντα".

    "Αυτό είναι το αίτημα του ΑΚΕΛ, το οποίο δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει," πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι στη συνάντηση έγινε μια ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέσεις που αφορούν το Κυπριακό και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά κυρίως την ανάγκη "διεύρυνσης των λαϊκών σχέσεων με διάφορες ανταλλαγές σε λαϊκό επίπεδο, πράγμα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ατονίσει".

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι επί Σοβιετικής Ενωσης οι λαϊκές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε πιο ψηλό επίπεδο και είπε ότι "η επαναφορά του λαϊκού παράγοντα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα τις κάνει ακόμα πιο στενές και πιο αποτελεσματικές".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 May 1998 - 17:46:15 UTC