Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Πολύτεκνη Μάνα
  • [02] Κατεχόμενα - διαμαρτυρία Ε/Κ δημοσιογράφων
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ
  • [04] Υπουργός Γεωργίας - νερό
  • [05] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ
  • [06] Ιαπωνέζοι - άφιξη
  • [07] Χόλμπρουκ - έληξαν οι διαβουλεύσεις

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πολύτεκνη Μάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εξήρε σήμερα την προσφορά της Κυπρίας μάνας στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα, που όπως είπε, υπήρξε ανέκαθεν βαρυσήμαντη και πολύπλευρη.

    Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στη γιορτή της πολύτεκνης μάνας στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή μελέτης για τον καθορισμό δημογραφικής πολιτικής.

    Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα εξετασθούν και τα αιτήματα της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, της οποίας το πολύπλευρο και αξιόλογο έργο τυγχάνει γενικής εκτίμησης.

    Εκφράζοντας τη βαθιά του εκτίμηση, το σεβασμό και το θαυμασμό του στην πολύτεκνη μάνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης έκανε επίσης αναφορά σε σειρά μέτρων της Κυβέρνησης, που σκοπό έχουν την απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες.

    "Αναφέρω ενδεικτικά τα στεγαστικά δάνεια, την απαλλαγή από την πληρωμή διαφόρων τελών, τις φορολογικές πιστώσεις, τις ειδικές χορηγίες, την αύξηση του επιδόματος τέκνου και την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του", σημειώνεται στο χαιρετισμό του Προέδρου Κληρίδη, που ανέγνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    Σκοπός της σημερινής συγκέντρωσης ήταν να τιμηθεί η πολύτεκνη μάνα της Κύπρου και ιδιαίτερα οι μάνες που γέννησαν οκτώ παιδιά ή έδωσαν πέντε στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - διαμαρτυρία Ε/Κ δημοσιογράφων

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, που πήγαν στα κατεχόμενα για να καλύψουν τη συνάντηση του Προεδρικού Απεστλαμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αφού τους ανακοινώθηκε ότι στο εξής θα πληρώνουν τέλη εισόδου.

    Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών", Τανέρ Ετκίν, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν επετράπη το πρωί στους δημοσιογράφους από τα κατεχόμενα να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να καλύψουν τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Χόλμπρουκ, ανακοίνωσε στους Ε/Κ δημοσιογράφους ότι στο εξής θα πληρώνουν τέλη για βίζα.

    "Θα εφαρμόσουμε όλους τους κανονισμούς στα 'σύνορα' μετά από αυτή τη συνάντηση. Θα ζητούμε από τους δημοσιογράφους που θέλουν να έρχονται στο βορρά να συμπληρώνουν τα σχετικά έγγραφα και να πληρώνουν τέλη εισόδου", δήλωσε ο ψευδοϋπουργός του Ντενκτάς.

    Μετά την εξέλιξη αυτή οι Ε/Κ δημοσιογράφοι έφυγαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ την ίδια ώρα έφθανε εκεί ο Αμερικανός μεσολαβητής.

    Η συνάντηση του κ. Χόλμπρουκ με τον Ραούφ Ντενκτάς άρχισε γύρω στις 4:00 το απόγευμα.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι αρχές της Δημοκρατίας δεν επέτρεψαν το πρωί να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές δημοσιογράφοι εκ Τουρκίας, που ήλθαν στην Κύπρο από παράνομο σημείο εισόδου ενώ δεν τέθηκε κανένας περιορισμός στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε γύρω στις 6.00 το απόγευμα η σημερινή δεύτερη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Στη συνάντηση παρακάθονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Τον κ. Χόλμπρουκ συνοδεύουν ο Αμερικανός πρέσβης Κένεθ Μπριλ και ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη Λευκωσία, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει ότι ολοκληρώθηκε η παρούσα αποστολή του κ. Χόλμπρουκ και ως εκ τούτου ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν θα επιστρέψει στο νησί.

    "Αυτό το πήγαινε-έλα από τον κ. Χόλμπρουκ έχει ολοκληρωθεί. Θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο (Δευτέρα) και δεν θα επιστρέψει το Σάββατο", είπε συγκεκριμένα ο κατοχικός ηγέτης.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον κ. Χόλμπρουκ στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι ούτε ο κ. Μίλερ θα παραμείνει στο νησί.

    Αρχικά ήταν προγραμματισμένο ότι ο κ. Μίλερ θα παρέμενε στην Κύπρο για διαβουλεύσεις μέχρι την επιστροφή του κ. Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - νερό

    Λαρνακα,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τα αποθέματα νερού, επεσήμανε για άλλη μια φορά σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Σλοβακία όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο Υπουργών Περιβάλλοντος, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το νερό που υπάρχει σήμερα στα φράγματα θα διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

    "Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη γιατί ακόμη κι όταν εφαρμοστούν και λειτουργήσουν όλοι οι περιορισμοί που έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το νερό που έχουμε σήμερα στα φράγματα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 1998", δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός.

    "Επομένως", συμπλήρωσε, "αν οι αρχές της επόμενης χειμερινής περιόδου, δηλαδή οι μήνες Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος αποδεικτούν εξίσου άστοχοι από απόψεως βροχής όπως οι φετινοί, θα είναι πραγματικά δύσκολη η κατάσταση γιατί θα μιλάμε για άδεια φράγματα".

    Ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι "η υδατική εικόνα θα ανασκοπηθεί πολύ σύντομα για να δούμε πού είμαστε και τί μέτρα θα πάρουμε για το επόμενο καλοκαίρι", σημειώνοντας ότι η κατάσταση φέτος το καλοκαίρι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, για την επόμενη χρονιά προγραμματίζεται η επιτάχυνση της διαδικασίας για τη λειτουργία του δεύτερου σταθμού αφαλάτωσης, ενώ θα εξεταστεί και το θέμα των κινητών μονάδων αφαλάτωσης.

    Οι μονάδες αυτές, εξήγησε, θα λειτουργούν πάνω σε πλοία που θα κινούνται στη θάλασσα και θα συνδέονται με τη στεριά, μέσω αγωγού, ώστε να διοχετεύεται αφαλατωμένο νερό όπου υπάρχει ανάγκη.

    Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμα ότι "με εισήγηση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Γεωργίας εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τρίτης μονάδας αφαλάτωσης."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κληρίδη - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Περίπου μία ώρα κράτησε η απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Χόλμπρουκ απέφυγε και πάλι να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, ούτε σχολίασε την ανακοίνωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει ολοκληρώσει αυτό το γύρο των επαφών του και δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Χόλμπρουκ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην αυριανή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Ιαπωνέζοι - άφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στην Κυπριακή Αστυνομία, στην υπόθεση του Ιάπωνα τρομοκράτη Ούτσι Τοσιγιάσου, έφθασαν το απόγευμα στην Κύπρο ο Διευθυνής της Ιντερπόλ, του Τόκιο, Τζίρο Ονο, και ο Πρώτος Γραμματέας της ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ικούγια Γιοσιμούρα. Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κ. Ονο σημείωσε ότι η δικαστική διαδικασία στην υπόθεση του Ιάπωνα τρομοκράτη συνεχίζεται και ως εκ τούτου θα ζητήσει τη συνέχιση της συνεργασίας της κυπριακής αστυνομίας. Ο κ. Ονο ανέφερε ότι βρίσκονται στην Κύπρο "εκ μέρους της κυβέρνησης και της αστυνομίας της Ιαπωνίας για να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για τη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με την υπόθεση απέλασης του Σούτσι Τοσιάσου". Οπως είπε ο κ. Ονο, ο Ιάπωνας τρομοκράτης μέλος της οργάνωσης "Η Υπέρτατη Αλήθεια", "βρίσκεται τώρα ενώπιον Δικαστηρίου και όχι μόνο ζητήσαμε (στο παρελθόν) αλλά θα θέλαμε να συνεχιστεί η συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση στην υπόθεσή του". Αφού σημείωσε ότι η υπόθεση του Τοσιγιάσου βρίσκεται "στα πολύ αρχικά στάδια", ανέφερε ότι "θα πρέπει να ζητήσουμε από τις κυπριακές αρχές να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη διερεύνηση των κατηγοριών." Τους Ιάπωνες αξιωματούχους, που θα παραμείνουν στο νησί τρεις μέρες, υποδέχθηκε ο Διευθυντής του ΤΑΕ Αρχηγείου, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Χόλμπρουκ - έληξαν οι διαβουλεύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,03/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παραμένει το αδιέξοδο για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, παρά τις έντονες διήμερες διαβουλεύσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Δεν έχουμε προς το παρόν επανέναρξη του διαλόγου", δήλωσαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες του Αμερικανού αξιωματούχου "έχουν λήξει", και ότι μάλλον μαζί του θα αναχωρήσει αύριο και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, τηρώντας τις δεσμεύσεις της δεν προτίθεται να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των επαφών του κ. Χόλμπρουκ.

    "Για λόγους υπευθυνότητας και αξιοπιστίας", δηλώσεις θα γίνουν από πλευράς κυβέρνησης μετά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο ο Αμερικανός μεσολαβητής.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τον κ. Χόλμπρουκ.

    Η κυβέρνηση των Αθηνών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενημερώνεται συνεχώς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 May 1998 - 23:32:58 UTC