Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ
  • [02] Συμβούλιο Ευρώπης - Αγνοούμενοι
  • [03] Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ - Κούβα
  • [04] ΑΚΕΛ - 21η Απριλίου 1967
  • [05] Σεισμικές δονήσεις
  • [06] ΔΗΣΥ - 21η Απριλίου 1967
  • [07] ΔΗΚΟ - 21η Απριλίου 1967
  • [08] Ακάμας - Αύριο βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια
  • [09] Χριστόφιας - Κυπριακό - Κούβα
  • [10] Δικαστήριο - Ζαρζούρ
  • [11] Ολλανδοί Ειρηνευτές - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [12] Κληρίδης - Δήλωση - Εκπρόσωπος
  • [13] Εκπρόσωπος - Βρετανικά Γυμνάσια
  • [14] Νέα μέθοδος διάγνωσης της θαλασσαιμίας
  • [15] Κύπρος - Επιτροπή Ανθρ. Δικαιωμ. ΟΗΕ
  • [16] Κύπρος - Επιτροπή Ανθρ. Δικαιωμ. ΟΗΕ
  • [17] ΚΣΣΕ - βουλευτές
  • [18] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - επίσκεψη στην Κύπρο

  • [01] Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει τις εργασίες της την Πέμπτη στη Λευκωσία η 13η σύνοδος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, η οποία εκτός από την αίτηση ένταξης και τις σχέσεις της Κύπρου με την Ενωση, θα εξετάσει και θέματα εγκλωβισμένων και αγνοουμένων.

    Κατά τη διήμερη σύνοδο, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκπροσωπεί ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάτεν.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Συμβούλιο Ευρώπης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην εξέταση εννέα προσφυγών από οικογένειες αγνοουμένων εναντίον της Τουρκίας.

    Οι προσφυγές είχαν καταχωρηθεί από το 1990, εξετάστηκαν όμως μόλις την περασμένη εβδομάδα γιατί αναμενόταν η έκβαση της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ - Κούβα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για την Κούβα αναχωρεί σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, ύστερα από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

    Η αντιπροσωπεία, που θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Απριλίου, θα έχει επαφές με κομματικούς και κρατικούς επίσημους της χώρας καθώς και με κοινωνικούς φορείς, όπου μεταξύ άλλων, θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες.

    Κατά την επιστροφή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα σταθμεύσει στη Μαδρίτη, όπου θα έχει επαφές με το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΑΚΕΛ - 21η Απριλίου 1967

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκική κατοχή κρατά διχοτομημένη την κύπρο 24 χρόνια μετά την εισβολή, ενώ οι προοπτικές για δίκαιη και βιώσιμη λύση δεν διαγράφονται ευοίωνες, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του για την σημερινή 31η επέτειο της επιβολής της χούντας στην Αθήνα.

    "Η χούντα κατέρρευσε κάτω από το βάρος της προδοσίας και σαν αποτέλεσμα της πάλης του ελληνικού λαού", αναφέρει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι "οι συνέπειες της προδοσίας συνεχίζουν ακόμα να ταλανίζουν την Κύπρο και το λαό μας".

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει στην ανακοίνωσή του το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και τα εγκλήματα της χούντας σε βάρος του ελληνικού λαού και της Κύπρου και αποτείει φόρο τιμής "στους δημοκράτες αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία, πολλοί από τους οποίους θυσιάστηκαν παλεύοντας για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού λαού".

    Η χούντα των Αθηνών, επισημαίνει το ΑΚΕΛ, "έπαιξε ένα αισχρό προδοτικό ρόλο σε βάρος της Κύπρου", αφού, "από τη μια συνθηματολογούσε για την ένωση καλλιεργώντας το φανατισμό, το σωβινισμό και τον αντικομμουνισμό, όπως σημειώνει, και από την άλλη στα σκοτεινά νατοϊκά παρασκήνια, απεργαζόταν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Οπως αναφέρει το ΑΚΕΛ "τα σχέδια της χούντας και των νατοϊκών της αφεντικών δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν στην ίδια την Κύπρο δεν αναλάμβαναν το ρόλο του δούριου ίππου και της πέμπτης φάλαγγας ο Γρίβας, η ΕΟΚΑ Β' και τα άλλα παρακλάδια της ακροδεξιάς."

    Ενας από τους στόχους του απριλιανού πραξικοπήματος ήταν και η διχοτόμηση και το ξεπούλημα της Κύπρου, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι "η συνωμοσία αποκορυφώθηκε και η προδοσία συντελέστηκε με το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που άνοιξε τις πόρτες στην τουρκική εισβολή".

    "Η αποφράδα επέτειος της 21ης του Απρίλη υπενθυμίζει σε όλους το χρέος του ασταμάτητου αγώνα για τη συνεχή προάσπιση και εμπέδωση της δημοκρατίας", καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σεισμικές δονήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέντε ασθενείς σεισμικές δονήσεις, οι οποίες έγιναν αισθητές ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεμεσού σημειώθηκαν σήμερα το πρωί μεταξύ των ωρών 7.32 - 8.37.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ των χωριών Αγίου Μάμαντος Ζωοπηγής και Πελεντρίου.

    Οι δονήσεις ήταν μεγέθους 3.5 - 4.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Τρεις από αυτές είχαν μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Κυριάκο Σολωμή, οι πιθανότητες για έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας είναι αυτή την ώρα απομακρυσμένες.

    Οπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σολωμής, κάποια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας παρουσιάζεται συνήθως μέχρι και δυο ώρες μετά από τέτοιες ασθενείς δονήσεις. Εφόσον παρέλθουν οι δυο ώρες μειώνεται η πιθανότητα να παρουσιαστεί έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.

    Σημειώνεται τέλος ότι με τους σεισμούς που σημειώθηκαν απελευθερώνεται ενέργεια η οποία ελαττώνει την πιθανότητα να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] ΔΗΣΥ - 21η Απριλίου 1967

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η θλιβερή ημερομηνία της 21ης Απριλίου πρέπει να μας υπενθυμίζει πάντα την εθνική ανάγκη για ενότητα, δημοκρατία και συνετή προσέγγιση των εθνικών μας θεμάτων", τονίζει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών του 1967.

    Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται σήμερα το έθνος, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, "τα δυσάρεστα εκείνα ιστορικά γεγονότα μας επιτρέπουν τουλάχιχστο να αντλήσουμε ένα δίδαγμα και ένα πολιτικό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον", ότι "ο Ελληνισμός, εμπνευστής και θεμελιωτής της δημοκρατίας, δεν χρειάζεται 'σωτήρες', αλλά εθνική ομοψυχία, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, ανοιχτό και υπεύθυνο διάλογο, σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών διαδικασιών".

    Το απριλιανό πραξικόπημα, επισημαίνει ο ΔΗΣΥ, δεν οδήγησε μόνο "στο διεθνή διασυρμό του ελληνικού έθνους", αλλά υπήρξε και η "εισαγωγή για την κυπριακή τραγωδία", αφού καθήλωσε την πολιτική εξέλιξη της Ελλάδας, την αποδυνάμωσε στο διεθνές διπλωματικό επίπεδο, αλλά και "ανέτρεψε ριζικά την πορεία του Κυπριακού, υπονομεύοντας καίρια τις καλές προοπτικές για επίλυσή του, που υπήρχαν εκείνη την εποχή".

    "Ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη και αντιφατική πολιτική, οι πραξιοπηματίες ετοίμασαν το έδαφος για τις απερίσκεπτες ενέργειες, τα τραγικά λάθη, τις ασυγχώρητες αδυναμίες και τις εγκληματικές προδοσίες, που επέτρεψαν στην Τουρκία να πατήσει το πόδι της στο νησί μας", επισημαίνει ο ΔΗΣΥ.

    Η απομάκρυνση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο το 1967 και το άφρον πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήταν οι μοιραίες πράξεις της χούντας "που άνοιξαν την πόρτα στον καραδοκούντα τουρκικό επεκτατισμό", συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται ασυμβίβαστα για τις υπέρτατες και αναπαλλοτροίωτες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] ΔΗΚΟ - 21η Απριλίου 1967

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αν οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν έναν πιο ηθικό περιεχόμενο στην πολιτική τους έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν έχουν παρά να επανορθώσουν όσα ομολογούν ότι διέπραξαν τη δεκαετία του '60 μέχρι το 1974, και να ενεργήσουν κατά τρόπο που να αρθούν τα αποτελέσματα εκείνων των πράξεών τους, που σήμερα φραστικά αποκηρύσσουν.

    Αυτό τονίζει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μετά τη δημόσια παραδοχή του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι η χώρα του ευθύνεται για το απριλιανό πραξικόπημα και για τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια σε Κύπρο και Ελλάδα, θα ανέμενε κάποιος ότι οι ΗΠΑ "θα επεδίωκαν πλήρη αποκατάσταση των πραγμάτων, με τη άρση των αποτελεσμάτων εκείνων των ενεργειών τους".

    "Αντίθετα", προσθέτει το ΔΗΚΟ, "συνεχίζουν να θωπεύουν την Αγκυρα και να ανέχονται το θράσος και την αδιαλλαξία του Ντενκτάς, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, μας ζητούν να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής".

    Μετά την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, επισημαίνει το ΔΗΚΟ, η χούντα "με πολλή αφροσύνη διέπραξε ύστερα από επτά χρόνια το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο", ενώ τώρα "κάποιοι μεθοδεύουν ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της και του ελληνισμού γενικότερα".

    Αφού το ΔΗΚΟ τονίζει ότι τιμά τη μνήμη των νεκρών της αντίστασης σε Κύπρο και Ελλάδα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, διαβεβαιώνει "ότι θα εξακολουθήσει να στέκεται σταθερά στις επάλξεις για την ευόδωση του αγώνα του ελληνισμού της Κύπρου, για ελευθερία, δικαίωση και άρση των επώδυνων για ολόκλρο των ελληνισμό αποτελεσμάτων των πράξεων της ξενοκίνητης χούντας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Ακάμας - Αύριο βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ογδόντα Βρετανοί στρατιώτες θα μετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια των βάσεων Επισκοπής και Δεκέλειας, που αρχίζουν αύριο Τετάρτη στην περιοχή του Ακάμα.

    Ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, χαρακτηρίζει αυτή την εκπαίδευση, ως "σημαντική" για τον επαγγελματισμό του στρατού.

    Γράφει ακόμη, ότι περιοχή ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς που παραχωρήθηκε στους Βρετανούς στην Ασίνου, δυτικά της Λευκωσίας, ως εναλλακτική λύση για τις ασκήσεις τους προκειμένου να αποχωρήσουν από τον Ακάμα, απορρίφθηκε μετά από προσεκτική επιθεώρηση" (της περιοχής) διότι, ήταν πολύ μικρή για λόγους ασφαλείας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

    Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι στις "χαμηλού επιπέδου" ασκήσεις που θα γίνουν αύριο και μεθαύριο και θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά, δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα, λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του.

    Σημειώνεται πάντως, ότι στην ίδια ανακοίνωση οι Βρετανοί υπενθυμίζουν τη σχετική πρόνοια στις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης του 1960 για την παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, έκτασης για την πραγματοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων των Βάσεων (Δεκέλειας και Επισκοπής).

    Προστίθεται ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχών των Βρετανικών Βάσεων για την εξεύρεση εναλλακτικής περιοχής ασκήσεων, σε αντικατάσταση της περιοχής του Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Χριστόφιας - Κυπριακό - Κούβα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό μαγειρείο βρίσκεται εν ενεργεία, δήλωσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για επίσκεψη στην Κούβα και ακολούθως στη Μαδρίτη.

    "Οι Αμερικανοί θέλουν, είναι δική μας εκτίμηση, να τελειώσουν με το κυπριακό πρόβλημα, ένα κλείσιμο του κυπριακού προβλήματος ανεξάρτητα ποια θα είναι η λύση, το περιεχόμενο της και βεβαίως να τελειώσουν και με τις ελλαδοτουρκικές διαφορές", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "απ' εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι δικό μας".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι "θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα κι αυτό το μήνυμα πρέπει να το εκπέμπουμε συνεχώς, και προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας", τονίζοντας ωστόσο ότι "λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να είναι και άρον άρον κλείσιμο χωρίς αρχές".

    Ερωτηθείς ποιές είναι οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ όσον αφορά τις εξελίξεις από την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "οποιαδήποτε εξέλιξη εξαρτάται από τον Ντενκτάς και την Αγκυρα", προσθέτοντας ότι "αν ο κ. Ντενκτάς εμμένει στη θέση του για αναγνώριση της όποιας υφής, τότε πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες ή δυνατότητες για την όποια σημαντική εξέλιξη".

    Σημείωσε ωστόσο ότι "από την άλλη είναι και θέμα χώρου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται οι πρωτοβουλίες", όπως και "θέμα της συνέχισης της διαδικασίας μέσω των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "η κυπριακή κυβέρνηση, το Εθνικό Συμβούλιο, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπολογίσουν αυτά τα ζητήματα και χωρίς να βγαίνουμε από τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά και από τις βασικές αρχές που καθορίζουν τα ψηφίσματα των ΗΕ σε ότι αφορά τη διαδικασία, να κρίνουμε και τότε να αποφασίσουμε".

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη για τετραμερή διάσκεψη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "το Κυπριακό είναι πρόβλημα της φήμης και των πολλών φημών, των φουσκωμάτων και των ξεφουσκωμάτων", προσθέτοντας πως "γι' αυτό δεν βιάζομαι να φυσήξω κι εγώ αέρα στο μπαλόνι, γιατί είναι πιθανόν σε λίγες μέρες να ξεφουσκώσει.

    Αναμένουμε να δούμε πού πραγματικά οδηγούμαστε," συνέχισε, "γιατί δεν έχουμε πληροφόρηση ακόμη. Νομίζω ότι μετά τον κ. Χόλμπρουκ θα υπάρξει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το πού βαδίζουμε και τότε αναλαμβάνουμε, στηριζόμενοι στις αρχές που έχουμε πολλές φορές συναποφασίσει ως Εθνικό Συμβούλιο και ως κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου να παρθούν τελικές αποφάσεις", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο ρωσικός παράγοντας, στο βαθμό που πρέπει, στο Κυπριακό και ότι "η ρωσική διπλωματία στηρίζεται στις αρχές που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και στις συμφωνίες κορυφής για λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    Σημείωσε ότι "δεν έχει υπόψη οποιεσδήποτε διιστάμενες απόψεις στο χώρο της ρωσικής διπλωματίας", παρατηρώντας πως "η επιμονή της Ρωσίας είναι σωστική για το Κυπριακό".

    Κούβα

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Κούβα, με αντιπροσωπεία του κόμματός του, "κατόπιν πρόσκλησης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσων μεταξύ των δύο κομμάτων".

    Πρόσθεσε ότι "θα δοθεί ευκαιρία να έχουμε συναντήσεις με την ηγεσία του κόμματος και με κρατικούς παράγοντες για να εκφράσουμε και την αλληλεγγύη μας προς την Κούβα αλλά και να φέρουμε την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού στον αγώνα της Κύπρου".

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι "έχει σημασία η έκφραση αυτής της αλληλεγγύης γιατί την έχει ανάγκη ο κουβανικός λαός την ώρα που δέχεται τις μεγάλες πιέσεις, που στόχο έχουν το στραγγαλισμό του από τον ισχυρό γείτονα, τις ΗΠΑ".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι κατά την επιστροφή τους, θα σταθμεύσουν για μια ημέρα στη Μαδρίτη, όπου θα έχουν συνάντηση με το ΓΓ του Κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς Χούλιο Ακίτα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [10] Δικαστήριο - Ζαρζούρ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Δικαστήριο Λευκωσίας επεφύλαξε για τις 27 Απριλίου την επιβολή ποινής στη Χρυσαυγή Ζαρζούρ 26 ετών, η οποία βαρύνεται με δύο κατηγορίες που αφορούν σεξουαλική δράση χωρίς προφύλαξη με κίνδυνο μετάδοσης του θανατηφόρου ιού του AIDS.

    Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Ανδρέας Ευτυχίου, αγόρευσε για την επιμέτρηση της ποινής, σημειώνοντας ότι απαιτείται η επιείκεια του δικαστηρίου, λόγω του προχωρημένου σταδίου της ασθένειας της πελάτισσάς του και της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

    Ο κ. Ευτυχίου μίλησε για την προκατάληψη της κυπριακής κοινωνίας σε ότι αφορά στον ιό του AIDS και για την περιθωριοποίηση και την απομόνωση των ασθενών.

    Αναφέρθηκε ακόμη σε έλλειψη ιδρυμάτων στην Κύπρο - στα οποία η κράτηση ασθενών αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δικατήριο - και όπου η Ζαρζούρ θα μπορούσε να βρει όχι μόνο τη σωστή ιατρική περίθαλψη αλλά και την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται.

    Λόγω της έλλειψης αυτών των ιδρυμάτων, ανέφερε, θα ήταν απάνθρωπο η Ζαρζούρ να κλειστεί στη φυλακή ή το νοσοκομειακό θάλαμο και προχώρησε στο να εισηγηθεί στο Δικαστήριο ότι θα ήταν προτιμότερο να εκδοθεί διάταγμα για την άμεση επιτήρηση της ασθενούς από κλινικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας.

    Η κατηγορούσα Αρχή, διά της δικηγόρου Μαρίας Μαλαχτού, απέρριψε τον ισχυρισμό για ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο θέμα του AIDS, σημειώνοντας ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες στόχος είναι η αποφυγή ιδρυματοποίησης και όχι το αντίθετο.

    Σημείωσε ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως και στην Κύπρο θεωρείται προτιμότερη η παροχή δημοσίου βοηθήματος, η οικογενειακή στήριξη και η παρακολούθηση των ατόμων, που έχουν ανάγκη, ως εξωτερικών ασθενών.

    Πρόσθεσε ότι τόσο το Μακάρειο Νοσοκομείο όσο και η Γρηγόρειος Κλινική στη Λάρνακα διαθέτουν ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

    Νωρίτερα, η κ. Μαλαχτού αναφερόμενη στα γεγονότα της υπόθεσης μέχρι τη σύλληψη της κατηγορουμένης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο γιατρός όσο και η λειτουργός που παρακολουθούν την Ζαρζούρ της είχαν τονίσει επανειλημμένα την ευθύνη που έχει απέναντι στους συνανθρώπους της ένεκα της ασθένειάς της.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, είχαν διαπιστώσει την έλλειψη συνεργασίας της κατηγορουμένης και για αυτό, σε μια προσπάθεια στενότερης παρακολούθησης της Ζαρζούρ, φρόντισαν να διατηρήσουν στενή επαφή με τη μητέρα της.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Ολλανδοί Ειρηνευτές - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας προτείνει όπως, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ολλανδίας, προστεθεί ένας λόχος ειρηνευτών από την Ολλανδία στο βρετανικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που επιτηρεί τη νεκρή ζώνη χωρίς να αυξηθεί το σύνολο του αριθμού των ειρηνευτών του βρετανικού αποσπάσματος.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ιαπωνίας, Χισάσι Οβάδα, σε απάντησή του αναφέρει ότι τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν με την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να αποστείλει τους Ολλανδούς ειρηνευτές στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [12] Κληρίδης - Δήλωση - Εκπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεργασθεί εποικοδομητικά σε κάθε πρωτοβουλία, η οποία γίνεται κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ, προς στήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και η οποία στοχεύει στην επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος με βάση τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό τονίζει σε σημερινή γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη συνάντησή του με τον Τύπο.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι "δεν εγείρεται θέμα τετραμερούς" και ούτε έχει εγερθεί τέτοιο θέμα από κανένα.

    Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι "προ των προεδρικών εκλογών ενημέρωσα τον κυπριακό λαό ότι μετά τις προεδρικές εκλογές ανεμένετο να εκδηλωθεί αμερικανική πρωτοβουλία προς υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι επισκέψεις του κ. Χόλμπρουκ και του κ. Μίλερ," προσθέτει, "αποτελούν μέρος της προεξαγγελθείσας πρωτοβουλίας και θα συνεχιστούν με πιο εντατικό ρυθμό μέσα στο Μάιο.

    Η κυπριακή κυβέρνηση", σημειώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, "εκφράζει τις ευχαριστίες της στον Πρόεδρο Κλίντον για το ότι έχει κατατάξει τη λύση του Κυπριακού στα θέματα προτεραιότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και γιατί έχει αναθέσει στον κ. Χόλμπρουκ, έμπειρο και δοκιμασμένο διαπραγματευτή, να αναλάβει την προώθηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση για το χρόνο που επέλεξε ο Πρόεδρος Κληρίδης να προβεί σε αυτή τη δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος "έκρινε σκόπιμο ότι αυτή τη στιγμή επιβαλλόταν να γίνει αυτή η δήλωση σε ότι αφορά την αμερικάνικη πρωτοβουλία."

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των χθεσινών διαβουλεύσεων του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι διαβουλεύσεις την περίοδο αυτή είναι εμπιστευτικές και "η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διατηρήσει αυτή την εμπιστευτικότητα."

    Σε ερώτηση εάν η επισήμανση και από τις δύο πλευρές ότι η επανέναρξη των συνομιλιών εντάσσεται κάτω από την αιγίδα των ΗΕ υποδηλοί κάποιους φόβους ότι δυνατόν να βρεθούμε προ αδιεξόδου, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι "για την Ε/κ πλευρά ήταν πάγια θέση ότι οι οποιεσδήποτε διαδικασίες του κυπριακού προβλήματος πρέπει να βρίσκονται υπό την αιγίδα των ΗΕ στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου."

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση όταν υπάρχει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση συνολικής λύσης στα πλαίσια των ΗΕ είναι ικανοποιημένη από τη στιγμή που το Κυπριακό βρίσκεται σε τέτοια κινητικότητα και με πρωτοβουλία του διεθνούς παράγοντα."

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκλησης τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν εγείρεται θέμα τετραμερούς", σημειώνοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι οποιεσδήποτε διαδικασίες και διαβουλεύσεις θα πρέπει να γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΕ." Το θέμα της τετραμερούς, πρόσθεσε, "δεν μας ηγέρθη από κανένα."

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να ερμηνεύσει τη χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

    "Η κυβέρνηση δεν νομίζει ότι χρειάζεται να ερμηνεύει τις προθέσεις του κ. Ντενκτάς μέσα από τις δηλώσεις του. Η κυβέρνηση θέλει να δει συγκεκριμένες ενδείξεις που να πείθουν ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να παρακαθήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις ώστε να φτάσουμε σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία," πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε άλλη δήλωση, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Βρετανικά Γυμνάσια

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση θα προτιμούσε όπως τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν οι Βρετανοί στην περιοχή του Ακάμα γίνονται χωρίς ένσφαιρα πυρά.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης αναφορικά με τα αυριανά γυμνάσια των Βρετανών στον Ακάμα. "Η κυβέρνηση καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει μια νέα διευθέτηση ώστε να βρεθεί νέος μόνιμος χώρος να αντικαταστήσει τον Ακάμα, θεωρεί προτιμότερο να μην γίνονται ασκήσεις με αληθινά πυρά στον Ακάμα," είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ανέφερε παράλληλα ότι, η κυβέρνηση "συμμορφούμενη προς τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και παρά τις επιφυλάξεις της, θα λάβει τα δέοντα μέτρα για τις ασκήσεις που θα γίνουν εκ μέρους των Βρετανικών Βάσεων."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] Νέα μέθοδος διάγνωσης της θαλασσαιμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία ο πρώτος τοκετός παιδιού, το οποίο μεταφέρθηκε μετά την εφαρμογή μιας πρωτοποριακής μεθόδου ως έμβρυο στη μήτρα της μητέρας του, αφότου διαπιστώθηκε, ύστερα από μοριακό έλεγχο, ότι αυτό δεν θα ήταν θαλασσαιμικό.

    Μητέρα είναι 34χρονη από τη Λευκωσία, η οποία έφερε στον κόσμο με καισαρική ένα υγιέστατο αγοράκι, βάρους 2 κιλών και 900 γραμμαρίων.

    Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και 1,5 χρόνο περίπου στην Κύπρο από Αμερικανούς ειδικούς, οι οποίοι διατηρούν για το σκοπό αυτό κλινική στο Μαρώνι, και το Γυναικολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου και όπως εκτιμάται πρόκειται αν όχι για τον πρώτο, για έναν από τους πρώτους τοκετούς παιδιού στον κόσμο, που διαπιστώθηκε ότι δεν είναι θαλασσαιμικό με τη μέθοδο αυτή.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Γαβριήλ Καλακουτής, το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής έναντι της έως τώρα εφαρμοζόμενης μεθόδου είναι η αποφυγή των αμβλώσεων.

    Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, πριν από την εφαρμογή της νέας αυτής μεθόδου όταν και οι δυο γονείς έφεραν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, κατά την 11η εβδομάδα της κύησης γινόταν βιοψία στον πλακούντα και εφόσον διαπιστωνόταν ότι το παιδί ήταν θαλασσαιμικό γινόταν διακοπή της κύησης, με τη συγκατάθεση πάντα των γονιών.

    Ωστόσο με τη νέα μέθοδο, λαμβάνονται ωάρια από τη μητέρα τα οποία εξετάζονται εργαστηριακά από τους Αμερικανούς ειδικούς, ύστερα από συμφωνία που έχουν συνάψει με το Υπουργείο Υγείας.

    Εφόσον από τη μοριακή ανάλυση στο πολικό σώμα (μέρος του ωαρίου) διαπιστωθεί ότι αυτό δεν είναι επηρεασμένο και άρα το έμβρυο που θα δημιουργηθεί από τη γονιμοποίησή του δεν θα είναι θαλασσαιμικό, γίνεται η εξωσωματική μικρογονιμοποίηση με το σπέρμα του άνδρα και στη συνέχεια η μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα της γυναίκας.

    Μετά την εμβρυομεταφορά οι έγκυες αυτές παρακολουθούνται από τους γυναικολόγους του Μακάρειου Νοσοκομείου.

    Οπως ανέφερε ο Δρ. Καλακουτής, μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με τη μέθοδο αυτή στην Κύπρο. Οι δυο ωστόσο από αυτές τις γυναίκες απέβαλαν το έμβρυο.

    Ο σημερινός τοκετός πραγματοποιήθηκε κατά την 38η εβδομάδα της κύησης με καισαρική, λόγω υψηλής πίεσης που παρουσίασε η μητέρα, στην οποία, ας σημειωθεί, εφαρμόστηκε και δυο φορές προηγουμένως η ίδια μέθοδος, χωρίς επιτυχία.

    Οπως τόνισε πάντως ο Δρ. Καλακουτής, όπως του έχουν αναφέρει οι Αμερικανοί ειδικοί, η μέθοδος αυτή δεν έχει, εξόσων γνωρίζουν, εφαρμοστεί αλλού στο εξωτερικό για την μεσογειακή αναιμία αλλά για για άλλες κληρονομικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση και η αιμοφιλία. Στο εξωτερικό έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστές 170 - 200 γεννήσεις παιδιών μετά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] Κύπρος - Επιτροπή Ανθρ. Δικαιωμ. ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για βελτίωση της θέσης της γυναίκας, για την πάταξη της διάκρισης με βάση το φύλο, στο θέμα της ομοφυλοφυλίας, στην υιοθέτηση νομοθεσίας για το αστικό χρέος, σε λήψη πρόσθετων μέτρων για πρόληψη της χρήσης βίας μέσα στην οικογένεια, για τους αντιρρησίες συνείδησης και στο θέμα της κακομεταχείρισης πολιτών από την αστυνομία.

    Αυτό εισηγούνται σε πόρισμά τους μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα οποία εξέτασαν στις 24 Μαρτίου την Τρίτη Περιοδική Εκθεση της Κύπρου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και η οποία κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου ως έγγραφο του ΟΗΕ.

    Η Επιτροπή σημειώνει με ικανοποίηση τη θετική ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης στις εισηγήσεις που έγιναν κατά την εξέταση της Δεύτερης Περιοδικής Εκθεσης, αλλά και την εκτίμησή της για τον εποικοδομητικό διάλογο με την κυπριακή αντιπροσωπεία που επέτρεψε, όπως επισημαίνει, την αντίληψη σε βάθος της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Στις θετικές επιδόσεις της Κύπρου, η Επιτροπή καταγράφει και καλωσορίζει το διορισμό Επιτρόπου για θάματα βασανισμού και κακομεταχείρισης πολιτών, την απόφαση για δημιουργία Εθνικού Φορέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου με δικαιοδοσία σε πολιτικό και θρησκευτικό γάμο, τη βελτίωση της νομοθεσίας στο σύστημα των φυλακών.

    Τέλος, καλωσορίζει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ "της κυβέρνησης της Κύπρου και αντιπροσώπων των τουρκοκυπριακών αρχών" για τους αγνοουμένους και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες "με τη βοήθεια διεθνούς διαμεσολάβησης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [16] Κύπρος - Επιτροπή Ανθρ. Δικαιωμ. ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για βελτίωση της θέσης της γυναίκας, για την πάταξη της διάκρισης με βάση το φύλο, στο θέμα της ομοφυλοφυλίας, στην υιοθέτηση νομοθεσίας για το αστικό χρέος, σε λήψη πρόσθετων μέτρων για πρόληψη της χρήσης βίας μέσα στην οικογένεια, για τους αντιρρησίες συνείδησης και στο θέμα της κακομεταχείρισης πολιτών από την αστυνομία.

    Αυτό εισηγούνται σε πόρισμά τους μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα οποία εξέτασαν στις 24 Μαρτίου την Τρίτη Περιοδική Εκθεση της Κύπρου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και η οποία κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου ως έγγραφο του ΟΗΕ.

    Η Επιτροπή σημειώνει με ικανοποίηση τη θετική ανταπόκριση της κυπριακής κυβέρνησης στις εισηγήσεις που έγιναν κατά την εξέταση της Δεύτερης Περιοδικής Εκθεσης, αλλά και την εκτίμησή της για τον εποικοδομητικό διάλογο με την κυπριακή αντιπροσωπεία που επέτρεψε, όπως επισημαίνει, την αντίληψη σε βάθος της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Στις θετικές επιδόσεις της Κύπρου, η Επιτροπή καταγράφει και καλωσορίζει το διορισμό Επιτρόπου για θάματα βασανισμού και κακομεταχείρισης πολιτών, την απόφαση για δημιουργία Εθνικού Φορέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου με δικαιοδοσία σε πολιτικό και θρησκευτικό γάμο, τη βελτίωση της νομοθεσίας στο σύστημα των φυλακών.

    Τέλος, καλωσορίζει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ "της κυβέρνησης της Κύπρου και αντιπροσώπων των τουρκοκυπριακών αρχών" για τους αγνοουμένους και ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες "με τη βοήθεια διεθνούς διαμεσολάβησης".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [17] ΚΣΣΕ - βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισαν χθες στο Στρασβούργο οι Εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην οποία συμμετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στη Συνεδρία της Υπεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή, στην οποία μετέχει ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της Υπεπιτροπής, κ. Μπάουμελ αναφέρθηκε στις επαφές του αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως ανέφερε, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την τουρκική άρνηση να συμμετάσχει στις συνομιλίες επικρατεί σχετική ένταση στο νησί.

    Εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα της Κύπρου θα έπρεπε να απασχολήσει την Πολιτική Επιτροπή της ΚΣΣΕ λόγω των κινδύνων που πιθανόν να εγκυμονεί η ένταση στο νησί για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και για τη Μέση Ανατολή.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τέιλορ, μέλος της αγγλικής αντιπροσωπείας, γνωστός για τη φιλοτουρκική στάση του, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται διαπραγματεύσεις για την ένταξη 2/3 της Κύπρου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Τουρκοκύπριοι. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην αυξημένη ένταση στο νησί γιατί, όπως είπε, οι Ρώσοι θα στείλουν πυραύλους στην Κύπρο.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε στους ιστορικούς λόγους που συνδέουν την Κύπρο με την Ευρώπη και στη θετική έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Σημείωσε ότι δεν ευθύνεται η κυπριακή κυβέρνηση για τη μη λύση του Κυπριακού και ότι υπάρχει σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αντίθετα με άλλες περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται.

    Ο Κύπριος βουλευτής έκανε αναφορά στη δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μείνει όμηρος στα χέρια της Τουρκίας όσο αφορά στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη προς τους Τ/Κ για συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ, η οποία χαρακτηρίστηκε γενναιόδωρη από τους Ευρωπαίους αλλά απορρίφθηκε από τον Ντενκτάς.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου απάντησε και για το θέμα των S300, σημειώνοντας την αμυντική φύση των πυραύλων αυτών.

    Τέλος, το λόγο πήρε ο Τούρκος βουλευτής κ. Μουτμάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο "κράτη" και ότι οι Τ/Κ δεν αντιπροσωπεύονται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση παρόλο που αποτελούν το 30%, δήθεν, του κυπριακού πληθυσμού.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος παρέπεμψε τον Τούρκο βουλευτή στο ψήφισμα 113 (97) της ΚΣΣΕ όσον αφορά στην εκπροσώπηση των Τ/Κ στη Συνέλευση και στην Εκθεση Cuco στην οποία αναφέρεται ότι οι Τ/Κ αποτελούν το 18% πληθυσμού της Κύπρου.

    Το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς εξέταση στην Πολιτική Επιτροπή της ΚΣΣΕ. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, στην οποία είναι μέλος ο βουλευτής Στάθης Κιττής, αναφερόμενος στην πιθανή εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή Ακιουγιου της Τουρκίας, μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πιθανή μόλυνση για την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

    Επίσης σε συζήτηση στην ίδια πολιτική ομάδα για το θέμα των κινδύνων που εγκυμονεί η χρησιμοποίηση αμιάντου για τους εργάτες και το περιβάλλον, ο κ. Κιττής αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου απαγορεύθηκε η χρήση αμιάντου έπειτα από εκτεταμένη έρευνα της κυπριακής κυβέρνησης.

    Η εμπειρία της Κύπρου, κατέληξε ο κ. Κιττής, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη και σε διεθνές επίπεδο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [18] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - επίσκεψη στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας, Αθανάσιος Τζογάνης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις, τόσο με την πολιτική, όσο και με τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως δήλωσαν πηγές του ΓΕΕΦ στο ΚΥΠΕ, θα συζητηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, θα γίνει απολογισμός για το τί έγινε μέχρι τώρα, και θα τεθούν οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις, που στόχο έχουν τη προαγωγή του Δόγματος.

    Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ θα έχει συνάντηση στις 12.30 αύριο το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στις 1.15 μ.μ. με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ στις 5.15 μ.μ. θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στα φυλακισμένα μνήματα.

    Την Πέμπτη, στις 8.30 π.μ. ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, στις 9.10 π.μ. με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και στις 10.00 π.μ. θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ελλάδας, Κυριάκο Ροδουσάκη. Στις 1 μ.μ. θα επισκεφθεί την ΕΛΔΥΚ.

    Την Παρασκευή το πρωί, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ελλάδας θα καταθέσει στεφάνι στο Θρονί και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αεροδρόμιο Πάφου.

    Από την Κύπρο θα αναχωρήσει την Παρασκευή.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 April 1998 - 11:31:25 UTC