Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εθνικό - Εκπρόσωπος
  • [03] Εθνικό - Αναστασιάδης
  • [04] Εθνικό - Κυπριανού
  • [05] Εθνικό - Παπαπέτρου
  • [06] Εθνικό - Λυσσαρίδης
  • [07] ΣΕΠ - Γενικός Εισαγγελέας
  • [08] Εθνικό - Χριστόφιας
  • [09] Εθνικό - Κουτσού
  • [10] Υπουργός Οικονομικών - Εθνική Τράπεζα Ελλάδας
  • [11] Υπουργός Οικονομικών - Φιλελευθεροποίηση επιτοκίων
  • [12] Αθήνα - νέος πρέσβης Κύπρου
  • [13] ΟΗΕ - Βρετανοί στρατιώτες - απαγόρευση
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα
  • [15] ΥΠΕΞ Αυστρίας - Αφιξη

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           93,34  ( 0,60)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  107,68 ( 0,70)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     68,29 ( 1,62)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 68,30 ( 1,79)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  84,35 (-0,32)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                76,19 (-0,48)
        Εμπορικές Εταιρείες                     57,44 ( 3,31)
        Αλλες Εταιρείες                         79,03 (-2,38)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ 2.739.123
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Εθνικό - Εκπρόσωπος

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την πρόταση για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ) και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ασχολήθηκε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά το τέλος της πεντάωρης σχεδόν συνεδρίας.

    Αναφορικά με το ΣΕΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εκφράσθηκαν διάφορες απόψεις, εκ μέρους όλων των πολιτικών αρχηγών, ενώ υπήρξαν και διαφωνίες σε επιμέρους θέματα.

    "Γι' αυτό κρίθηκε σκόπιμο το θέμα να τύχει μελέτης και να γίνει και νέα συζήτηση σε επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου", συμπλήρωσε.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, στη συνεδρία "έγινε ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την επίσκεψη στην Αθήνα και τη συζήτηση που έγινε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ της Ελλάδος και των εκπροσώπων της κυπριακής κυβέρνησης".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν απόψεις και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις αρχές Μαϊου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά κύριο λόγο, θα καλύψει θέματα στρατηγικής αλλά εάν υπάρξει συγκεκριμένο κείμενο για νέα μελέτη θα γίνει και συζήτηση επί του ΣΕΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Εθνικό - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ο διάλογος στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει χωρίς καμία υποχώρηση πάνω στα θέματα βασικών αρχών. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), με κάποιες διαφοροποιήσεις στο θέμα της πλειοψηφίας.

    Μιλώντας ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι "έστω και αν υπήρξαν διάφορες εκτιμήσεις, κοινή είναι η επιθυμία όλων να διεξαχθεί ο όποιος διάλογος χωρίς την οποιανδήποτε υποχώρηση πάνω στα θέματα βασικών αρχών".

    Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΗΣΥ γύρω από το ΣΕΠ, ανέφερε ότι εφόσον βασίζεται πάνω σε θέματα πολιτικής ή συμφωνίας κυρίων μπορεί να λειτουργήσει.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνεί στη δημιουργία του ΣΕΠ, ίσως με κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά το ποσοστό της πλειοψηφίας (δηλαδή αντί των τριών πέμπτων, πιθανόν τεσσάρων πέμπτων ή της ομοφωνίας). Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, τις οποίες εναπόκειται στα κόμματα που διαφωνούν να εκφράσουν.

    Ερωτηθείς εάν τα συνταγματικά κωλύματα, τα οποία σημειώνονται και στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, μπορούν να υπερπηδηθούν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι "εκείνο το οποίο ομόφωνα έχει εκδηλωθεί είναι ότι δεν τίθεται θέμα νομικής συζήτησης".

    "Οι πάντες συμφώνησαν ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα τυγχάνει μιας εγκυρότητας, που κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Πρόσθεσε ότι "επί πολιτικού επιπέδου θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία - και είτο θέμα πολιτικής πράξης πλέον του Προέδρου, ο οποίος απεδέχθη - σε περίπτωση διαφωνίας με ομόφωνες αποφάσεις ή αποφάσεις κατά συντριπτική πλειοψηφία να προσφεύγει διά ερωτημάτων στο λαό, ώστε διά δημοψηφίσματος να αποφαίνεται".

    Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε θετικά. "Ετσι τέθηκε από όλους, άσχετο εάν κάποιοι διαφώνησαν στις πολιτικές πτυχές", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΓΡ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Εθνικό - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πάρα πολύ χρήσιμη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ανέφερε επίσης, ότι μετά τις επισκέψεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, Τόμας Μίλερ, την ερχόμενη βδομάδα και του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αργότερα, στη Λευκωσία, θα συνέλθει εκ νέου το ΕΣ για να πάρει κάποιες αποφάσεις αναφορικά με τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε αρχικά στην εισήγηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ) και είπε ότι έγινε ευρύτατη συζήτηση και ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις.

    Πρόσθεσε ότι αναφορικά με τη νομική πτυχή, ο ίδιος και ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος συμφωνούν "απόλυτα" με τις θέσεις που ανέπτυξε σε έγγραφό του ο Γενικός Εισαγγελέας, ενώ όσον αφορά την πρακτική πλευρά με τη δημιουργία ομάδων εμπειρογνωμόνων είπε ότι και πάλιν δεν υπάρχει αντίρρηση.

    Σημείωσε ωστόσο, ότι "επειδή υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε ορισμένα θέματα που είναι σημαντικά", απεφασίσθη η συνέχιση της συζήτησης στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "πολύ σημαντική την ανταλλαγή απόψεων" επί των εξελίξεων στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι υπάρχει "γενική ανησυχία".

    Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες πληροφορίες ενισχύουν την ανησυχία όσον αφορά την αδιαλλαξία της Αγκυρας και την άρνησή της να λογικευτεί, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική μόνον εάν "αισθανθεί την ανάγκη".

    Ανέφερε επίσης ότι "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο" αναφορικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ και του κ. Χόλμπρουκ, και πρόσθεσε ότι όπως είπε και στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η έκθεση Ζαχαράκι, που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Για την παρούσα πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο υπάρχει "κατανόηση και συναίνεση" ότι η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, του κ. Χόλμπρουκ, του κ. Μίλερ και των συνεργατών τους, πρέπει να είναι στα πλαίσια των ΗΕ.

    "Αυτό δεν σημαίνει ότι παρεποδίζεται ο αμερικανικός παράγων να αναπτύξει οποιαδήποτε δραστηριότητα, αρκεί να είναι σε συνεννόηση με τον ΓΓ (του ΟΗΕ)", επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Τόνισε επίσης, ότι θέση του ΔΗΚΟ, που υποστηρίζεται και από τα άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί και τρόπος "πιό σοβαρής και ουσιαστικής εμπλοκής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τουλάχιστον".

    Είπε ακόμα, ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να "πείσουμε" τους Αμερικανούς ότι η πρωτοβουλία τους θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των ΗΕ και να στρέφεται στη σωστή κατεύθυνση για μια σωστή λύση του προβλήματος, βάσει των αποφάσεων του Σ.Α.

    Επανέλαβε ακόμη, ότι "δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε φόρμουλα, η οποία θα διαφοροποιεί την υπόσταση του Ντενκτάς, θα είναι μεν εκπρόσωπος κοινότητας αλλά θα έχει και κάτι πρόσθετο, για να τον καλοπιάσουμε να έρθει σε συνομιλίες."

    "Διότι θα έρθει σε συνομιλίες, αν υπάρξει τέτοια φόρμουλα, αλλά θα υπάρξει μετά βεβαιότητος, το ίδιο το αδιέξοδο που υπήρξε στην Ελβετία και στην Αμερική και θα πάμε παρακάτω μετά, για άλλες πιέσεις και άλλες υποχωρήσεις", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Εθνικό - Παπαπέτρου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των κομμάτων για το θέμα της δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ) και οι διάφορες εισηγήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα αξιολογηθούν.

    Αυτό δήλωσε σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας ο Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για το θέμα του ΣΕΠ θα συνεχιστεί.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, οι Ενωμένοι Δημοκράτες έχουν την άποψη ότι οι εισηγήσεις της ΕΔΕΚ για το θέμα, με κάποιες τροποποιήσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αφού είπε ότι "δεν υπάρχει αμφισβήτηση της νομικής πτυχής του θέματος", ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών ξεκαθάρισε ότι "δεν κατασκευάζουμε νέα συνταγματικά σώματα, μιλούμε για πολιτικές προσεγγίσεις και πολιτικές ενέργειες".

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι θα συνεχισθεί αμέσως μετά τις επισκέψειςς των Τόμας Μίλερ και Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Εχει τοποθετηθεί το πλαίσιο και έχει επαναβεβαιωθεί η επιθυμία της πλευράς μας για αναζήτηση διεξόδου και λύσης του Κυπριακού με ειρηνικό τρόπο, μέσα από συνομιλίες χωρίς αναγνώριση του καθεστώτος Ντενκτάς με οποιοδήποτε τρόπο άμεσο ή έμμεσο", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκε ο τρόπος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσει τις επικείμενες επισκέψεις, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε ότι "εκφράστηκαν απόψεις και από εκεί και πέρα η τελική στρατηγική θα ολοκληρωθεί μετά τις επισκέψεις αυτές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Εθνικό - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φόβους για τους στόχους και την κατάληξη της επικείμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν τη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ).

    Σε δηλώσεις του σήμερα κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης τάχθηκε υπέρ "ενός οργανωμένου σχεδίου παρεμβάσεων" εκ μέρους της Ε/κ πλευράς πριν από την εκδήλωση διαφόρων πρωτοβουλιών, και ιδιαίτερα της αμερικανικής, "ώστε να διαμορφωθούν οι πρωτοβουλίες" αυτές.

    "Οι Αμερικανοί ασφαλέστατα θα παρέμβουν", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι αν προηγουμένως "δεν υπάρξει δική μας παρέμβαση, τότε οι προτάσεις που θα τεθούν μπροστά μας, δεν θα ικανοποιούν ούτε το μίνιμουμ των δικών μας προϋποθέσεων και απαιτήσεων".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αλλά και άλλοι Αμερικανοί, καταβάλλουν προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ντενκτάς, αν όχι σαν εκπροσώπου κρατικής οντότητας, τουλάχιστον για τη δημιουργία δύο "χωριστών καταστάσεων".

    Αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΕ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο αντιπρόσωπός του βρίσκονται κάτω από την καταθλιπτική επίδραση των αμερικανικών θέσεων".

    "Αν θα εμπλακεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), μέσω της Ρωσίας, θα πρέπει να παρέμβουμε για να διασφασλιστεί ότι αυτό θα πληροί τις δικές μας προϋποθέσεις", είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί το ΣΑ να υιοθετεί τις αμερικανικές θέσεις, οπόταν η Ε/κ πλευρά θα έρθει αντιμέτωπη με το ΣΑ, πράγμα ανεπίτρεπτο, όπως το χαρακτήρισε.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι "τα ρωσικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα δικά μας", προσθέτοντας ότι επιβάλλεται παρέμβαση προς τη Ρωσία, ώστε "να έχουμε μέσα στο ΣΑ κάποιους που θα υποστηρίξουν τις δικές μας θέσεις".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι οι Αμερικανοί θέλουν λύση αλλά δεν ενδιαφέρονται για τη μορφή της λύσης, και υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης ώστε να μεταβληθεί η θέση των ΗΠΑ, με βάση την οποία η Τουρκία θεωρείται χώρα υψίστης σημασίας, ειδικά στο Κογκρέσσο.

    Υποστήριξε δε, ένα οργανωμένο σχέδιο παρεμβάσεων από όσους έχουν τη κατάλληλη πρόσβαση και προς την Ευρώπη, ώστε οι προτάσεις για λύση του Κυπριακού "να μην προσκρούουν προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το μίνιμουμ των δικών μας απαιτήσεων".

    Αναφορικά με τη συνεργασία με την Ελλάδα, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει άριστη συνεργασία, αλλά κάλεσε για πιο γενικό συντονισμό.

    Ολα τα πιο πάνω, συνέχισε, αποδεικνύουν ότι "πρέπει να σοβαρευτούμε, να πάρουμε αποφάσεις όσο είναι καιρός" και να προχωρήσουμε με την ίδρυση του ΣΕΠ, το οποίο θα αποφασίζει επί όλων αυτών των θεμάτων.

    Ηδη, πρόσθεσε, μας μιλούν για τετραμερή διάσκεψη, και αν θα πρόκειται για συμμετοχή δυο κοινοτήτων, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε χωριστές οντότητες.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε το Εθνικό Συμβούλιο ως "άχρηστο", παρόλον ότι διευκρίνισε ότι μπορεί να πρόκειται για βαρύ χαρακτηρισμό.

    Υποστήριξε ωστόσο ότι σε αυτό γινόταν απλή "κατάθεση μονολόγων", και ότι επρόκειτο για "όργανο διαπιστώσεων" και όχι "όργανο αποφάσεων", χωρίς εκτελεστική δομή.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι για την ίδρυση του ΣΕΠ "υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης", αλλά εξέφρασε ευαρέσκεια για το ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παραμένει δεσμευμένος με την προεκλογική του τοποθέτηση ότι αποδέχεται την ίδρυση του ΣΕΠ, εφόσον αυτό συμφωνηθεί.

    Υποστήριξε δε, ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό, εξηγώντας το δεσμετικό χαρακτήρα του ΣΕΠ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την ευχή "να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις", ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία του ΣΕΠ, για το οποίο η ειδοποιός διαφορά από το Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε, είναι ότι οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) ΣΕΠ - Γενικός Εισαγγελέας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, τη σύσταση του οποίου έχει προτείνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, δεν μπορεί να εκδίδει το ίδιο νομικά δεσμευτικές αποφάσεις χειρισμού του κυπριακού προβλήματος, τόνισε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η θέση περιέχεται στη σχετική του γνωμάτευση.

    Μιλώντας στο πρόγραμμα "Από Μέρα Σε Μέρα" του τηλεοπτικού καναλιού ΡΙΚ1, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι όσον αφορά τη δική του γνωμάτευση επί του ΣΕΠ, "δεν υπήρξε διαφωνία και όλοι συμφώνησαν με το περιεχόμενό της".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης συμφώνησε "πολύ εμφαντικά" με τη γνωμάτευση, προσθέτοντας ότι ο κ. Λυσσαρίδης "διευκρίνισε ότι σκοπός της δικής του πρότασης δεν ήταν να δημιουργήσει ένα νέο όργανο, που να μπορεί να εκδώσει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις για τον Πρόεδρο ή οποιονδήποτε άλλο".

    Αυτό που συζητείται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Μαρκίδης, είναι "Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, το οποίο θα έχει συμβουλευτική ιδιότητα".

    Σε ερώτηση ποιά θα είναι η διαφορά μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου και του ΣΕΠ, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "αυτό δεν εναπόκειται σε μένα να το εξηγήσω, εναπόκειται στους ίδιους να εξηγήσουν τις θέσεις τις οποίες έχουν πάρει, αλλά εφόσον αυτή τη στιγμή έχουν συμφωνήσει ότι, με βάση τα όσα έχουν λεχθεί, θα αναμορφωθεί ένα κείμενο, το οποίο θα τεθεί ενώπιόν τους, για να διαπιστωθεί κατά πόσον στο τέλος θα μπορέσει να υπάρξει κάποια συναίνεση".

    Είπε, εξάλλου, ότι "η παλαιά απόφαση ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο Πρόεδρος διαφωνεί με ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου τότε πρέπει ο Πρόεδρος να πάει στο λαό με δημοψήφισμα", προσθέτοντας ότι "αυτή τη στιγμή η βασική πρόταση είναι ότι θα πρέπει εάν ο Πρόεδρος διαφωνήσει με μιαν ενισχυμένη πλειοψηφία", τότε θα πρέπει να πηγαίνει στο λαό με δημοψήφισμα.

    Αυτό, είπε, είναι που αλλάζει, επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για συμφωνίες κυρίων" και "δεν έχουν νομικό κύρος κι επομένως την ώρα της κρίσεως δεν υπάρχει νομικός τρόπος εξαναγκασμού κάποιου να εφαρμόσει αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "είναι θέμα που θα έχει πολιτικό κόστος, θέμα πολιτικού κύρους, θέμα πολιτικής συνέπειας και θέμα ηθικό".

    Εκείνο το οποίο τονίζεται σ' αυτήν τη γνωμοδότηση, πρόσθεσε, είναι ότι "δεν μπορεί να δημιουργηθεί όργανο το οποίο να εκδίδει το ίδιο νομικά δεσμευτικές αποφάσεις χειρισμού του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση σχετικά με τα συνταγματικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη σύσταση του ΣΕΠ, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ αφορούσε "τη δημιουργία κάποιου οργάνου, το οποίο θα μπορούσε να επιβάλλει αποφάσεις, να παίρνει αποφάσεις, οι οποίες να είναι δεσμευτικές για όλους".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "έχει διευκρινιστεί πως δεν ήταν αυτή η ιδέα, επομένως ένα μεγάλο μέρος της γνωμάτευσης έχει μόνο πλέον ιστορική σημασία και όλοι είναι σύμφωνοι ότι δεν είχαν ποτέ πρόθεση να δημιουργήσουν όργανο το οποίο να αντικαθιστούσε είτε τον Πρόεδρο, είτε το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε τη Βουλή".

    Στη συνέχεια, ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι το Κυπριακό έχει διεθνή πτυχή, που σημαίνει ότι "αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εισβολής και κατοχής και διαρκούς τουρκικής επιβολής εναντίον της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας".

    Αυτά τα θέματα, είπε, αντιμετωπίζονται με εξωτερική, αμυντική και οικονομική πολιτική και "αυτή η αντιμετώπιση δεν μπορεί να φύγει από τα χέρια του κράτους".

    Ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα οριστικής αρνησικυρίας τόσο έναντι της Βουλής όσο κι έναντι του ιδίου του Υπουργικού Συμβουλίου. Ασφαλώς είναι καθαρό ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος να δεσμευθεί από άλλο όργανο πάνω σ' αυτά τα θέματα".

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της αναπλήρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σ' ένα τέτοιο όργανο, ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι "δεν μπορεί να γίνει ένα συμβουλευτικό σώμα της Κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου, και να μετέχει μέσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να δεχθεί να μην προεδρεύει".

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι "εάν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την προεδρία αυτού του σώματος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έστω και αν είναι συμβουλευτικό, υποχρεωτικά παίρνει ο Πρόεδρος της Βουλής, που θα κάθεται στη θέση του Προέδρου για να διευθύνει τη συνεδρίαση".

    Είπε, επίσης, ότι σήμερα διευκρινίστηκε ότι "δεν ήταν αυτό το νόημα, δηλαδή ο όρος Αναπληρωτής Πρόεδρος ίσως να ήταν ατυχής έκφραση".

    "Στην ουσία", είπε, "επιδιώκεται η επιλογή κάποιου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο να έχει κάποιο συντονιστικό ρόλο των υπολοίπων".

    Είπε, επίσης, ότι "η γνωμάτευση αναφέρεται σ' αυτό το θέμα και αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, στα πλαίσια ενός συμβουλευτικού σώματος, που μετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να αναθέσεις και σε κάποιο μέλος συντονιστικό ρόλο, δηλαδή να συντονίζει τους υπόλοιπους, να καταγράφει τα θέματα, να καταρτίζει ημερήσια διάταξη, να εισηγείται θέματα και ούτω καθεξής".

    Σε ερώτηση εάν το θέμα είναι νομικό ή πολιτικό, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "μέχρι χθες ήταν και νομικό και πολιτικό" και στη γνωμάτευση διατυπώθηκε η άποψη ότι "η ιδέα αφορούσε τη δημιουργία ενός οργάνου που να είχε αποφασιστική αρμοδιότητα, εξουσία". Ετσι, συνέχισε, "το νομικό προηγείτο του πολιτικού".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι, αφού διευκρινίστηκε ότι δεν ήταν αυτή η ιδέα και ότι "η ιδέα ήταν να υπάρχει ένα αναμορφωμένο, ανασυγκροτημένο Εθνικό Συμβούλιο, με διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, με διαφορετικές δομές υποστήριξης, αλλά πάντοτε στο συμβουλευτικό του ρόλο, τότε αυτό το νομικό ερώτημα έπαυσε να προηγείται".

    Κληθείς να αναφέρει εάν το ΣΕΠ, εάν κι εφόσον συσταθεί, θα είναι ευέλικτο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "υπήρξε μία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    "Ως αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση", είπε, "συμφωνήθηκε απλώς ότι θα γίνει μια απόπειρα ανασυντάξεως αυτού του κειμένου της πρότασης περί ΣΕΠ, μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας κατά πόσο μπορεί να εξευρεθεί ή όχι συναινετική λύση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πάνω σ' αυτά τα θέματα", προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζει ο,τιδήποτε πέραν αυτού.

    Αναφερόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει αυτό ειδικά το δημοψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται η πρόταση".

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι "ο υπάρχων Νόμος περί Δημοψηφισμάτων μιλά για απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου και ακόμα της Βουλής για να γίνει δημοψήφισμα", το οποίο θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

    Για το ποιός θα αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Κυπριακό, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτό πρέπει να το ρυθμίσει κάποιος νόμος, αλλιώς κάθε φορά που θα λαμβάνεται απόφαση, θα πρέπει να πηγαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο κι απ' εκεί στη Βουλή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Εθνικό - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου και το Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορεί παρά να είναι συμβουλευτικό σώμα, διαφορετικά συγκρούεται με τις αρμοδιότητες των οργάνων που καθορίζονται από το Σύνταγμα.

    Αυτό δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλιου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στο θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), το οποίο συζητήθηκε.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι έχει γίνει αποδεκτό ότι κάποια στοιχεία της πρότασης της ΕΔΕΚ για σύσταση του ΣΕΠ "συγκρούονται με τη συνταγματικότητα, με τη νομιμότητα", και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι το ΑΚΕΛ έχει εκφράσει την πλήρη συμφωνία του με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η ουσία της οποίας, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορεί παρά να είναι συμβουλευτικό σώμα, διαφορετικά συγκρούεται με αρμοδιότητες των οργάνων που καθορίζονται από το Σύνταγμα.

    "Μένει, κατά τη γνώμη μου, να συζητήσουμε το θέμα της πλειοψηφίας, κατά πόσον θα καταλήξουμε σε μιαν ενισχυμένη πλειοψηφία, όπου και πάλι ο Πρόεδρος, με βάση το Σύνταγμα, αν θέλει το δέχεται", είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε "να δεσμεύεται με συμφωνία κυρίων ότι σε περίπτωση ομοφωνίας ή υλοποιεί την απόφαση ή προσφεύγει στο λαό".

    Κληθείς να πει αν το ΑΚΕΛ θα ήταν έτοιμο να δεχθεί μια συμφωνία κυρίων ώστε να ξεπεραστούν τα συνταγματικά προβλήματα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "δεν κρίνουμε ότι πολιτικά πρέπει να λειτουργήσει το σώμα, όπως γίνεται η εισήγηση".

    "Κρίνουμε", πρόσθεσε, "ότι το σώμα πρέπει να λειτουργήσει όπως λειτουργεί τώρα το Εθνικό Συμβούλιο", εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να παραμείνει το Εθνικό Συμβούλιο και να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι το κόμμα του συζητά δύο ζητήματα, αυτό της πιθανής ενισχυμένης πλειοψηφίας και πώς τελικά αυτή θα διαμορφωθεί και το θέμα των ομάδων εργασίας, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Εθνικό Συμβούλιο, με διάφορες μελέτες.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι συζητούνται σοβαρά τα στοιχεία της πρότασης του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, αλλά εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις, τις οποίες είχε εκφράσει από παλιά η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ. Οπως ανέφερε, μία από τις επιφυλάξεις του ΑΚΕΛ είναι "κατά πόσον χρειάζεται ριζικά να αλλαξει ο θεσμός".

    Σε σχόλιο ότι στο παρελθόν είχε εκφράσει την άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι "όποια απόφαση και αν ληφθεί, πρέπει η κοινή γνώμη κι εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε ότι είναι στο χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας αν θα λειτουργήσει και αν θα γίνει σεβαστό αυτό το σώμα".

    Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο συνεδρία έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκτίμηση της κατάστασης και του αδιεξόδου, και υποβλήθηκαν προτάσεις για τα παραπέρα βήματα.

    Οπως ανέφερε, διατυπώθηκαν οι απόψεις των κομμάτων για το πώς θα αξιοποιηθούν περαιτέρω τα Ηνωμένα Εθνη "γιατί προϋπόθεση μιας οποιασδήποτε πορείας είναι να μείνουμε αυστηρά στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, ο διάλογος να παραμείνει διακοινοτικός, να εμπλακεί το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο γίνεται πιο ενεργά και να εργαστούμε συγκεκριμένα και μεθοδευμένα προς αυτή την κατεύθυνση".

    Τόνισε δε την ανάγκη "να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το ρωσικό παράγοντα, όπως επίσης και τον ευρωπαϊκό παράγοντα".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός κινήσεων από πλευράς της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής, και ανέφερε πως αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς αν η εκτίμηση σε σχέση με την κάθοδο Χόλμπρουκ είναι ότι θα φέρει πρόσκληση για συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια εκτίμηση, αλλά είναι "θέμα προσπάθειας". Ακόμη σημείωσε ότι την πρόθεση του κ. Χόλμπρουκ να καταλήξει σ' αυτό την έχει κάνει γνωστή σε όλους.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι το θέμα που τίθεται είναι να καμφθεί η αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς, η πρόσκληση για συνάντηση των δύο ηγετών να είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να μην υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του στάτους του Τουρκοκύπριου ηγέτη ή οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Εθνικό - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετικά τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, στην ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συσταθεί και ένα κέντρο ερευνών και τεκμηρίωσης για υποστήριξη είτε του ΣΕΠ είτε του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ).

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κουστού τόνισε ότι η νέα στρατηγική της δικής μας πλευράς θα πρέπει να διασφαλίσει την κατοχύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Για τα θέματα του ΣΕΠ εμείς είμαστε θετικά τοποθετημένοι, πιστεύουμε ότι πράγματι χρειάζεται ο θεσμός μια ανανέωση, ένα εκσυγχρονισμό και τη δυνανατότητα να παράγει αποτελέσματα και αποφάσεις", δήλωσε ο κ. Κουτσού μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι χρειάζεται αναβάθμιση και η υποστηρικτική δυνατότητα είτε του ΕΣ είτε του ΣΕΠ, και τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός κέντρου ερευνών και τεκμηρίωσης ώστε η πολιτική ηγεσία να έχει τη δυνατότητα επιλογών και επιστημονικών απόψεων.

    "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα", ανέφερε, σημειώνοντας ότι εάν το ΕΣ συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, θα συνεχίσουν να υφίστανται τα μειονεκτήματα.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχουν μπροστά μας διλήμματα που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικούς παράγοντες".

    "Η αποκήρυξη του κ. Ντενκτάς τόσο των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου όσο και της ομοσπονδίας θα έπρεπε να αποτελέσει τη βάση της νέας στρατηγικής και πολιτικής μας γιατί ουσιαστικά μας πρόσφερε τη δυνατότητα, και γι'αυτούς που μιλούσαν για οδυνηρές υποχωρήσεις και για λάθη του παρελθόντος, να μπούμε όντως σε μία νέα προοπτική," υπογράμμισε.

    Σχολιάζοντας το ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσού υποστήριξε ότι κύριος στόχος τους είναι περισσότερο οι ευρωτουρικές σχέσεις, η αδρανοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η προώθηση λύσης συνομοσπονδίας.

    "Ακόμα και συμμετοχή μας σε νέες διεθνείς ή κατ' ιδίαν συναντήσεις θα επιτρέψει, όπως επέτρεψαν οι δύο προηγούμενες συναντήσεις του 1997, νέα προώθηση των τουρκικών συμφερόντων και της προσέγγισης της Τουρκίας με την Ευρώπη", δήλωσε ο κ. Κουτσού.

    Είπε, ακόμα, ότι η προσοχή της πλευράς μας και η νέα στρατηγική θα πρέπει να στραφούν στην κατοχύρωση και σε καμία περίπτωση στην παροχή δυνατοτήτων αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και σε νέα στρατηγική με νέους στόχους, με βάση τα νέα δεδομένα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Εθνική Τράπεζα Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση για τις εργασίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας, Μιχάλη Ταραγούλια.

    Οπως δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επαφών του με σημαίνοντες οικονομικούς παράγοντες του τόπου, για ενημέρωσή τους αναφορικά με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι εργασίες που εκτελεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια αποφέρουν κέρδη στην Τράπεζα, η οποία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις και δαπάνες στον τόπο μας.

    "Είναι μια από τις λαμπρές παρουσίες που τονίζουν την εμπιστοσύνη του διεθνούς παράγοντα προς την οικονομία της Κύπρου", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός είπε ότι η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να καταστήσει την Κύπρο κέντρο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων για επέκτασή της στη Μέση Ανατολή, αποτελεί "δείγμα της ανέκαθεν υφισταμένης και ολοένα αναβαθμιζόμενης συνεργασίας στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου".

    Τόνισε, επίσης, ότι η πρόθεση της Τράπεζας αποτελεί ένδειξη έμπρακτης αξιοποίησης των ευκαιριών και δυνατοτήτων που προσφέρει η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης και υποδομής, για δραστηριοποίηση στο στρατηγικό χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Φιλελευθεροποίηση επιτοκίων

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προσχέδιο νόμου για τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων ήταν το αντικείμενο σημερινής σύσκεψης, υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "έχει καταρτισθεί ένα προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο ήταν αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης στη διάρκεια της σύσκεψης".

    Οπως είπε, "έχουμε καταλήξει σε κοινές κατ' αρχήν τοποθετήσεις", επισημαίνοντας ότι στις επόμενες 15 μέρες θα υπάρξει κύκλος εντατικών διαβουλεύσεων με όλους τους κοινωνικούς και εμπλεκόμενους εταίρους.

    Στόχος, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι τον Ιούνιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, αλλά, όπως ανέφερε, μπορεί να καθυστερήσει η εφαρμογή του για δύο ή τρείς μήνες αν αυτό απαιτείται για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο καθορισμός ανώτατου ύψους του επιτοκίου υφίσταται από το 1940, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να ενταχθεί στα πλαίσια του οικονομικού ορθολογισμού και της πορείας εναρμόνισης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι "η μόνη αναπτυγμένη χώρα που έχει δια νόμου καθορισμένο επιτόκιο" και σημείωσε ότι ο "αναχρονιστικός" αυτός θεσμός δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στην πορεία ένταξης στην ΕΕ και θα πρέπει να αρθεί και να καταργηθεί.

    Σε παρατήρηση ότι οι επικριτές αυτής της πολιτικής θεωρούν ότι η εφαρμογή της γίνεται πολύ ενωρίς πριν από την ένταξη της Κύπρου, ο κ. Χριστοδούλου υπενθύμισε ότι ήδη από το 1975 και το 1980 επισημάνθηκε η ανάγκη για αλλαγή και για λόγους που τότε είχαν σχέση με την οικονομία και όχι με την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Αθήνα - νέος πρέσβης Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα διαπιστευτήριά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, επέδωσε σήμερα ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής είχε επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Στεφανόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκε η σημερινή φάση του Κυπριακού και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, παρέστη, μεταξύ άλλων, ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] (Κ) ΟΗΕ - Βρετανοί στρατιώτες - απαγόρευση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διορίσει ειδική επιτροπή για να διερευνήσει τη χθεσινή επίθεση Βρετανών στρατιωτών, που υπηρετούν στη δύναμη, εναντίον Βρετανού τουρίστα, ο οποίος έχασε την όραση στο δεξί του μάτι.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, τα Ηνωμένα Εθνη ενημερώθηκαν για το περιστατικό από την κυπριακή Αστυνομία, τους θεράποντες ιατρούς του τουρίστα και δημοσιεύματα στον Τύπο με συνεντεύξεις από τον ίδιο τον τουρίστα και μέλη της οικογένειάς του.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο 35χρονος τουρίστας Τζέρεμι Κάπριο, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Μπλάκπουλ, έχασε την όραση στο δεξί του μάτι και υπέστη κάταγμα της μύτης ύστερα από επίθεση που δέκτηκε έξω από νυκτερινό κέντρο στην Αγία Νάπα από Βρετανούς στρατιώτες. Η Αστυνομία συνέλαβε πέντε Βρετανούς στρατιώτες ύστερα από καταγγελία της αδελφής του Κάπριο, της 21χρονης Πόλας.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε ότι το αρχηγείο της δύναμης είδε το θέμα με "πάσα σοβαρότητα" και διόρισε "πολυεθνική ειδική διερευνητική ομάδα από στρατιωτική αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών".

    Είπε, επίσης, ότι αυτή η ομάδα "εργάζεται πάνω στις έρευνές μας, σε συνεργασία με την κυπριακή Αστυνομία".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "ο Διοικητής αποφάσισε όπως η Αγία Νάπα είναι απαγορευμένη περιοχή" για τους Βρετανούς που εργάζονται στα Ηνωμένα Εθνη, προσθέτοντας ότι αυτή η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή από χθες.

    Ο κ. Ροκοζέφσκι είπε, τέλος, ότι έχει δοθεί "ψηλή προτεραιότητα" στην έρευνα αυτή, διότι "θέλουμε να είναι όσο το δυνατό πιο σοβαρή, πιο επαγγελματική και ασφαλώς πιο ενδελεχής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 24 Απριλίου, όπου ενδέχεται να έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Αυτό ανέφεραν στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμη γνωστές άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστρίας - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,15/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα προβλήματα και τις προοπτικές αναμένεται να συζητήσει αύριο κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος έφθασε απόψε στο νησί.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σιούσελ ανέφερε ότι επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο σε μια κατάλληλη περίοδο, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα του, την 1η Ιουλίου.

    "Προσβλέπουμε στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Αυστρία", είπε, προσθέτοντας ότι αύριο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που αφορούν την Ενωση.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά την παραμονή του θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σημαντικούς πολιτικούς και προσωπικότητες της Κύπρου.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιούσελ σημείωσε ότι το απόσπασμα της Αυστρίας, που βρίσκεται στην Κύπρο για δεκαετίες, προασπίζεται την ειρήνη και προστατεύει την ακεραιότητα του νησιού.

    Ερωτηθείς για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, ο Αυστριακός αξιωματούχος παρέπεμψε στην αυριανή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραχωρήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Υποδεχόμενος τον Αυστριακό ομόλογό του, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποδεικνύει το "μεγάλο ενδιαφέρον" της Αυστρίας για το νησί και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1998.

    Μετά την άφιξή του, ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας αναμένετο να μεταβεί στην Αμμόχωστο για να επιθεωρήσει το απόσπασμα της χώρας του στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, και ακολούθως με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, στο ΥΠΕΞ, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες.

    Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ Γκούσταβ Φεϊσέλ και τον Διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Εβεργκίστο ντε Βεργκάρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 15 April 1998 - 18:48:54 UTC