Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αμυνας
  • [02] Πρέσβης Φιλανδίας - Διαπιστευτήρια
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Πρέσβης Νορβηγίας - Διαπιστευτήρια
  • [06] Φασίνο - Επισκέψεις στην Αθήνα και Λευκωσία
  • [07] Πάγκαλος - Χόλπμπρουκ
  • [08] Λαϊκή - Λονδίνο - Πρέσκοτ
  • [09] Iταλός ΥΦΕΞ - Δηλώσεις - Αφιξη
  • [10] Σημίτης - Λονδίνο - διάσκεψη Τύπου
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναν - επιστολή
  • [12] Χριστόφιας - Δηλώσεις
  • [13] Φεϊσέλ - Φασίνο
  • [14] ΠΣΕΚΑ - 9ο Ετήσιο Συνέδριο
  • [15] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ομοφυλοφιλία
  • [16] ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Ιταλίας

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να εξεύρει υπαλλακτικές αγορές για τη συμπλήρωση αντιαεροπορικών συστημάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ρωτήθηκε ξανά εάν έχουν υπερπηδηθεί τα εμπόδια που προβάλλει την περίοδο αυτή η Ιταλία για τη συμπλήρωση με πυραύλους "Ασπαϊτ" του αντιαεροπορικού συστήματος "Οθέλλος".

    "Εχω πει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Εμείς θα επιμείνουμε στην υλοποίηση εκείνων των συμφωνιών στις οποίες έχουμε καταλήξει, ανταποκρινόμαστε πλήρως στις συμβατικές μας υποχρεώσεις και ζητούμε να ανταποκριθούν και οι συγκεκριμένες εταιρείες με τις οποίες έχουμε υπογράψει σχετικά συμβόλαια", δήλωσε ο Υπουργός.

    Απ'εκεί και πέρα, πρόσθεσε, "εάν τα προβλήματα που υπάρχουν παραμείνουν τότε θα αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας".

    Δήλωσε μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτή η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δεν εξυπακούει, κατ'ανάγκη, "πρόσθετο κόστος".

    Ο κ. Ομήρου απέφυγε να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα για προσανατολισμό της κυβέρνησης προς αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος μέσου βεληνεκούς ΒUK M1, λόγω άρνησης της Ιταλίας να προμηθεύσει την Κύπρο με πρόσθετα συστήματα Ασπαϊτ.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία εν τη ασκήσει των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα προχωρεί σε εκείνους τους εξοπλισμούς που θεωρεί απαραίτητους για την ασφάλεια του κράτους και του λαού".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία μεθοδεύει τεχνητή κρίση στην Κύπρο, τον Αύγουστο, με στόχο την μή άφιξη στο νησί του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ επανέλαβε ότι "το Κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων".

    "Ολοι εκείνοι που συνεχώς φέρουν και επαναφέρουν το θέμα των πυραύλων προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη από το γεγονός ότι εδώ, για είκοσι τέσσερα χρόνια, υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ότι η Τουρκία κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς αντί να στρέφουν πιέσεις προς την Τουρκία στρέφουν πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία", τόνισε ο κ. Ομήρου.

    Ο Υπουργός Αμυνας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο και για την πορεία υλοποίησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και για την αμυντική πολιτική της κυβένρησης, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΝ/ΜΑ)

    [02] Πρέσβης Φιλανδίας - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Φιλανδία και οι ευρωπαίοι εταίροι της θεωρούν πολύ σημαντικό όπως τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο τύχουν σεβασμού στη διαπραγματευτική διαδικασία για ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Τη θέση αυτή τόνισε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο νέος Πρέσβης της Φιλανδίας στην Κύπρο, Πασί Πατοκάλλιο.

    Οπως επεσήμανε ο Φιλανδός Πρέσβης, η χώρα του προσβλέπει να καλωσορίσει την Κύπρο ως ένα από τους συνεταίρους της σε μια διευρυμένη ΕΕ.

    "Ελπίζουμε", πρόσθεσε, "ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα προχωρήσουν καλά στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έγινε στο Λουξεμβούργο το Δεκέμβριο του 1997".

    Ο κ. Πατοκάλλιο αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τους Τουρκοκυπρίους για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευθεί την ένταξη στην ΕΕ, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι "εκφράζουν τη λύπη τους γιατί η προσφορά αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή ακόμη".

    "Εξακολουθούμε, βέβαια", πρόσθεσε ο Φιλανδός αξιωματούχος, "να ελπίζουμε ότι η Τ/κ κοινότητα θα είναι σε θέση να αποδεχτεί ότι ένα κοινό μέλλον στην ΕΕ είναι προτιμότερο από του να ζουν χωριστά σε σχετική απομόνωση".

    Αναφορικά με τις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Πατοκάλλιο επεσήμανε ότι η Φιλανδία υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για επανάληψή τους στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ακόμη, ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ και οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για μια ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος "μπορεί να ενισχύσουν η μια την άλλη".

    "Και οι δύο διαδικασίες", είπε ο Φιλανδός Πρέσβης, "είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί το ποθούμενο αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ ολόκληρης της Κύπρου".

    Ο κ. Πατοκάλλιο ανέφερε, εξάλλου, ότι χιλιάδες Φιλανδοί νέοι και διοικητές τους υπηρέτησαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, και επεσήμανε ότι και σήμερα η Φιλανδία συνεχίζει να διατηρεί μια μικρή παρουσία στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "αναγνωρίζεται από όλους ότι η ένταξη στην ΕΕ θα ωφελέσει τον κυπριακό λαό ως σύνολο, αλλά ιδιαίτερα την Τ/κ κοινότητα, της οποίας το βιοτικό επίπεδο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα".

    "Αυτό", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "αναμένεται να επενεργήσει ακόμα πιο σημαντικά ως καταλύτης προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, εξάλλου, ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη και δεσμευμένη προς την κατεύθυνση επίτευξης ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υποστήριξη της Φιλανδίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου, τονίζοντας ότι "βασιζόμαστε στη συνεχή και εποικοδομητική ανάμιξή σας που επιδείχθηκαν επίσης μέσω του διορισμού από τη χώρα σας του Ειδικού Αντιπροσώπου για την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           90,70  ( 1,48)
    
        Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                  104,43 ( 2,12)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     66,60 ( 1,02)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 65,44 ( 0,79)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  82,37 (-1,09)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                75,90 (-1,00)
        Εμπορικές Εταιρείες                     52,95 ( 2,60)
        Αλλες Εταιρείες                         81,17 ( 2,01)
    
        Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  3.001.963
    
    * Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                     Τηλεγραφικά εμβάσματα      Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        596,1100     598,4900   596,1100  601,0900
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7228       1,7296     1,7228    1,7336
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8602       1,8676     1,8602    1,8716
    Στερλίνα               1,1169       1,1213     1,1169    1,1238
    Γερμ. Μάρκο            3,4205       3,4341     3,4205    3,4381
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |        Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ.  Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |11.05.98 | 0,0040   0,0010 |11.05.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |09.06.98 | 0,0040   0,0020 |09.06.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |09.07.98 | 0,0050   0,0030 |09.07.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |09.10.98 | 0,0060   0,0060 |09.10.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |11.01.99 | 0,0080   0,0090 |11.01.99
    12 Μήνες    0,0500   0,0000 |14.04.99 | 0,0100   0,0120 |14.04.99
    15 Μήνες    0,0650   0,0000 |09.07.99 | 0,0150   0,0140 |09.07.99
    18 Μήνες             0,0000 |12.10.99 |          0,0160 |12.10.99
    21 Μήνες             0,0000 |10.01.99 |          0,0170 |10.01.99
    24 Μήνες             0,0000 |10.04.00 |          0,0180 |10.04.00
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] Πρέσβης Νορβηγίας - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Νορβηγίας στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επανέλαβε σήμερα ο νέος Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Svein Ole Saether, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο Νορβηγός Πρέσβης αναφέρθηκε στις εξαίρετες επαφές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας τον τουρισμό ως ένα από τους βασικούς λόγους.

    "Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις προσπάθειες για αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα" είπε ο κ. Saether εξηγώντας πως η Νορβηγία "υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση διαρκούς πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων."

    "Αποτελεί ειλικρινή επιθυμία της νορβηγικής κυβέρνησης όπως η διαμάχη στην Κύπρο, που παραμένει άλυτη, οδηγηθεί σε ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση στο σύντομο μέλλον", είπε ο κ. Saether, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή".

    Ως έμπρακτη οικονομική υποστήριξη της Νορβηγίας προς την Κύπρο, ο νέος Νορβηγός Πρέσβης ανέφερε την υποστήριξη της χώρας του προς την ΟΥΝΦΙΣΙΠ, το ανθρωπιστικό έργο για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση του πρώτου γύρου των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεων στο Τράουτμπεκ της Νέας Υόρκης. Ο κ. Sather σημείωσε επίσης την υποστήριξη της χώρας του προς το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλήνων και Τούρκων στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνοντας ότι η Νορβηγία θα παρακολουθεί αυτές τις προσπάθειες για να διευκολύνει η διαδικασία και τα δικοινοτικά έργα που αναλήφθηκαν με πρωτοβουλία των ομάδων της συνάντησης των Βρυξελλών.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι ενισχύεται για να καλύψει και τομείς όπως το εμπόριο, τη ναυτηλία, τις μεταφορές και το περιβάλλον.

    Σημειώνοντας ότι η Κύπρος "διέρχεται ίσως την πιο σημαντική φάση στη σύγχρονη ιστορία της", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αναμένεται ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν θα φέρει μόνο οικονομικά ωφέλη και ευημερία στο λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα ενεργήσει επίσης ως καταλύτης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση για το έντονο ενδιαφέρον της Νορβηγίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του λαού της Κύπρου στο σύνολό του.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [06] Φασίνο - Επισκέψεις στην Αθήνα και Λευκωσία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε πρίν από λίγο στην Κύπρο για επαφές για το Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Πιέρ Φασίνο.

    Σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Στο μεταξύ, ο κ. Φασίνο είχε σήμερα το πρωϊ στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Λευτέρη Βερυβάκη, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Φασίνο είπε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Κυπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχιστούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, όπως ισχύει για τις άλλες χώρες, και ανέφερε ότι θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις.

    Εξάλλου, ανέφερε ότι ο κ. Πάγκαλος του παρουσίασε την πρόταση που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ως "μια ενδιαφέρουσα πρόταση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΔΠ/ΜΑ)

    [07] Πάγκαλος - Χόλπμπρουκ

    Αθήνα,Ελλάδα,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί από την Ουάσιγκτον "να χρησιμοποιήσει αυτοτελή διαπραγματευτικά επιχειρήματα τα οποία διαθέτει - κι αυτό είναι αναμφισβήτητο - για να κάμψει την αδιαλλαξία της Αγκυρας".

    Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δεν είναι αρμόδιος να αποφαίνεται για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω της Κύπρου.

    "Δεν με ενδιαφέρει τι υπονοεί ο κ. Χόλμπρουκ ή οποιοσδήποε Αμερικανός για τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ, αυτό είναι υπόθεση της ΕΕ, είναι υπόθεση της Κύπρου και δευτερευόντος είναι υπόθεση καθενός από τα μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Ελλάδος", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Σημείωσε δε ότι "για τη σοβαρότητα της αποστολής του, καλό θα ήταν οι αναφορές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, να είναι λιγότερες".

    Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος δεν απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι ο κ. Χόλμπρουκ χρησιμοποίησε, σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία, τη λέξη Κύπρος αντί Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι και αυτός ο ίδιος το πράττει συχνά.

    Ταυτόχρονα, όμως, υπενθύμισε τη δήλωση του Απεσταλμένου του Λεύκου Οίκου ότι "η αμερικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνον την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τον Εκπρόσωπο των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι "πουθενά δεν αναφέρει κυβερνήσεις ή τέτοια πράγματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα θέμα τυπικής απαντήσεως".

    "Ηθελε ο Πρόεδρος Κληρίδης η απάντηση των Τ/Κ να είναι ουσιαστική, και το πέτυχε χρησιμοποιώντας τέτοια ορολογία, η οποία χωρίς να αναγνωρίζει καμμία από τις απαιτήσεις του Ντενκτάς και χωρίς να θέτει σε αμφιβολία την κυριαρχία και τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην ουσία των πραγμάτων", είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο να παύσει να ασχολείται με το Κυπριακό ο κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι "εμείς δεν θέλουμε να ασχολούνται για να ασχολούνται, θέλουμε να ασχολούνται για να υπάρξει αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να επέλθει εάν δεν υπάρξει πίεση των ΗΠΑ, με μέσα τα οποία οι ΗΠΑ διαθέτουν, επί της Αγκυρας".

    "Η κριτική που θα ασκούσα επί των δηλώσεων του κ. Χόλμπρουκ είναι η όλη προσέγγιση που λέει ότι υπάρχει ο Ντενκτάς, ο οποίος είναι αδιάλλακτος και ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μέσα στο οποίο θα πεισθεί ο κ. Ντενκτάς", είπε ο κ. Πάγκαλος και παρατήρησε ότι "ο κ. Ντενκτάς δεν έχει αυτοτέλεια καμμία, ο κ. Ντενκτάς λέει αυτά που λέει η Αγκυρα".

    Για μία ακόμη φορά ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη δεν αναφέρθηκε σε "μορατόριουμ πτήσεων", αλλά για "ζώνη απαγορεύσεως των υπερπτήσεων, παγίως, η οποία θα καθιερωθεί με απόφαση του ΟΗΕ και θα κατοχυρώνεται με πρόβλεψη στην απόφαση του ΟΗΕ, οργάνου εφαρμογής της αποφάσεως".

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει τη συζήτηση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, η προώθηση του οποίου "προϋποθέτει την έγκριση και υποστήριξη των ΗΠΑ".

    Οπως επεσήμανε, αν δεν έχεις την υποστήριξη των ΗΠΑ "ούτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορείς να πάρεις, ούτε βεβαίως δύναμη εφαρμογής μπορείς να βρείς, διότι η δύναμη εφαρμογής πρέπει να προέλθει είτε από το ΝΑΤΟ, είτε από τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. είτε από εθελοντές από τα μόνιμα μέλη, διότι ό,τι και αν είναι οι Αμερικανοί, παίζουν καθοριστικό ρόλο".

    "Εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με τους Αμερικανούς και πιστεύω ότι η ιδέα αυτή δεν έχει ακόμη χάσει κάθε προοπτική, πιστεύω ότι έχει κάποιο μέλλον", κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΚ/ΜΑ)

    [08] Λαϊκή - Λονδίνο - Πρέσκοτ

    Λονδίνο,Βρετανία,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική Κυβέρνηση επιθυμεί ταχεία επανάληψη της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ, τελώντας τα εγκαίνια του Διοικητικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας Ηνωμένου Βασιλείου, στο Φίντσλεϊ.

    Ο κ. Πρέσκοτ εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε τη σοβαρή προσφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η ένταξη μιας διαιρεμένης νήσου στην ΕΕ θα είναι πολιτικά και τεχνικά πιο δύσκολη, αλλά επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πρέσκοτ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κυπριακή ναυτιλία και τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα μεταβάλει την ισορροπία της παγκόσμιας ναυτιλίας προς όφελος της Ευρώπης.

    "Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κυπριακή ναυτιλία και οι οικονομικές υπηρεσίες που προσφέρει το νησί θα ενισχύσουν την Ενωση ως σύνολο", είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου υπογράμμισε το δυναμισμό της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της κυπριακής οικονομίας και σημείωσε ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλει στην προαγωγή της Κύπρου ως ανταγωνιστικού χρηματοπιστωτικού κέντρου.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε, επίσης, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ διανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο και δημιουργούν μιαν πρόκληση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της οικονομίας μας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκης Λαζαρίδης, μιλώντας στα εγκαίνια του Κέντρου, χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία και πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από την πλήρη ενσωμάτωσή της στην ενωμένη Ευρώπη.

    Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα συμβάλει δυναμικά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

    Στα εγκαίνια του Κέντρου παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας Χάρης Σοφοκλείδης και άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Ιταλός ΥΦΕΞ - Δηλώσεις - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιταλία δεν πρόκειται να επιβάλει εμπάργκο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου, τόνισε σήμερα κατά την άφιξή του στο νησί, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πιέρο Φασίνο.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ιταλός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του θα συζητήσει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να εξασφαλίζεται η τήρηση του συμβολαίου για το πυραυλικό σύστημα "Ασπαϊτ".

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Φασίνο είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες.

    "Είμαστε πεποισμένοι ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η διαπραγματευτική ομάδα να αντιπροσωπεύει όλους τους κατοίκους του νησιού", τόνισε.

    Εξέφρασε όμως τη θέση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν με όλες τις υποψήφιες χώρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει τεθεί.

    Ο κ. Φασίνο συναντήθηκε ήδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, και στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

    Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Οπως δήλωσε θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] Σημίτης - Λονδίνο - διάσκεψη Τύπου

    Λονδίνο,Βρετανία,07/04/1998 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, τόνισε σήμερα ότι η Βρετανία στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μιαν προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιες ισορροπίες.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λονδίνο, ο κ. Σημίτης είπε ότι συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, αλλά δεν συζήτησε μαζί του το Κυπριακό ούτε τα ελληνοτουρκικά.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι συζήτησε το Κυπριακό στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και ανέφερε ότι "η άποψή μας είναι ότι η γραμμή την οποία ακολουθούμε είναι η σωστή και πρέπει να τη συνεχίσουμε".

    Ο κ. Σημίτης είπε, επίσης, ότι "η Βρετανία μέχρι σήμερα υπερασπίστηκε και προώθησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και γενικά στηρίζει αυτή τη θέση", σε μιαν προσπάθεια "να δημιουργήσει κάποιες ισορροπίες".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι η γενική γραμμή της Βρετανίας "είναι μια γραμμή, η οποία βοηθά την Κύπρο και την Ελλάδα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σημίτης είπε ότι ο κ. Μπλερ αποδέχθηκε πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και ότι η ημερομηνία πραγματοποίησής της θα καθοριστεί αργότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναν - επιστολή

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η τουρκική απόπειρα να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων πλήττει καίρια τη διαπραγματευτική διαδικασία με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Αυτό τονίζει σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι "αν η τουρκική πλευρά επιθυμεί ειλικρινά να συμπορευθεί με τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το σεβασμό και την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και σε ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί".

    Στην επιστολή του, ημερομηνίας 2 Απριλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρεται στην "περιφρόνηση από μέρους της Τουρκίας προς τη διεθνή νομιμότητα" και τονίζει ότι "υπάρχει μόνο ένα κράτος στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία", της οποίας το νομικό καθεστώς δεν επηρεάζεται από την τουρκική εισβολή.

    Η εισβολή και κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου, επισημαίνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, καθώς και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συνιστούν παραβίαση των συμφωνιών του 1960, βάσει των οποίων η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία αναγνωρίζουν κι εγγυώνται την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή του σε μιαν ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος, πάνω στη βάση των δικών του ψηφισμάτων και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο να καλέσει την τουρκική πλευρά να επιστρέψει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων".

    Αναφερόμενος στο "δικαίωμα και καθήκον" της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι "η αντίδραση της Τουρκίας στην αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου έχει αποκλειστικά σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος ανισοζυγίου στην Κύπρο, το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας απερίφραστα θεώρησε απαράδεκτο".

    Οσον αφορά την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300, ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι "το σύστημα κατ' ουδένα λόγο στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε χώρας ή των Τ/Κ", λέγοντας ότι "τρανή απόδειξη των προθέσεων της Κύπρου" είναι η πρόταση για αποστρατικοποίηση, η οποία, "αν γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, θα εξαλείψει την αιτία που κατέστησε αναγκαία τη γενική προσπάθεια για βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων" της Κύπρου. Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός προσβλέπει σε ένα μέλλον σε μιαν ενωμένη χώρα, όπου όλοι οι Κύπριοι "θα μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν ειρηνικά, με αξιοπρέπεια, αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια" κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τ/Κ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Κύπρου "να βρίσκεται ανάμεσα στην οικογένεια των εθνών της Ευρώπης".

    Η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη ήταν απάντηση σε επιστολή του Τούρκου Πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη Τουλούι Ταντς ημερομηνίας 19 Μαρτίου, στην οποία υπήρχε ως παράρτημα επιστολή του Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ημερομηνίας 5 Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Χριστόφιας - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να ασκήσουν πίεση πάνω στην Τουρκία και τον Ντενκτάς να αλλάξουν τη στάση τους", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας το απόγευμα στην Κύπρο από το Λονδίνο.

    Χαρακτήρισε επίσης, "σοβαρό ολίσθημα" τη θέση Χόλμπρουκ ότι η ΕΕ είναι την Κύπρο που έχει προσκαλέσει και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία (για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων).

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, ο κ. Χριστόφιας αφού εξέφρασε τη λύπη του "αλλά όχι και την έκπληξή" του, είπε ότι "το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Χόλμπρουκ αρχίζει να μας δείχνει το μαστίγιο.

    Βεβαίως", συνέχισε, "το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να ασκήσουν πίεση πάνω στην Τουρκία και τον Ντενκτάς να αλλάξουν τη στάση τους για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου για λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    Ερωτηθείς, αν με τις δηλώσεις Χόλμπρουκ διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ "θα μας βάλουν τρικλοποδιά" στην πορεία προς την ΕΕ, εξέφρασε την άποψη πως "ο, τιδήποτε λεχθεί θα λεχθεί άμεσα και ό,τι θα επιχειρηθεί θα επιχειρηθεί άμεσα".

    Χαρακτηρίζοντας "σοβαρό ολίσθημα" τη θέση Χόλμπρουκ ότι η ΕΕ είναι την Κύπρο που έχει προσκαλέσει και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία (για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων), ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Αμερικανός Απεσταλμένος, "ήταν σαφής και ξεκάθαρος".

    Είπε ακόμα, ότι και η θέση Χόλμπρουκ ότι για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει και η πορεία της Τουρκίας, καθιστά την πορεία ένταξης της Κύπρου και την Κύπρο, αιχμάλωτη της Τουρκίας και του τουρκικού επεκτατισμού.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε "ακόμα πιο πειστικά" προς το διεθνή παράγοντα, αφού με τις θέσεις Χόλμπρουκ ξεχνιέται το διεθνές δίκαιο και η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

    Απορρίπτοντας την σύνδεση επίλυσης του Κυπριακού και της πορεία ένταξης στην ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι θα πρέπει "να εργαστούμε σκληρά" για να καμθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να αξιοποιηθεί ο χρόνος για ουσιαστικό δικοινοτικό διάλογο πάνω στη σωστη βάση των ψηφισμάτων και των Συμφωνιών Κορυφής. "Με την ελπίδα", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "ότι επιτέλους οι διάφοροι Χόλμπρουκ και οι οποιοιδήποτε άλλοι να ασκήσουν τις επιρροές για να έχουμε λύση, μέχρι που να υπάρχει και η κατάληξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης".

    Επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις, αλλά ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο, "συντονισμένα, έντονα, καθημερινά, με συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι άλλος, από του να ξαναμπεί το Κυπριακό στα σωστά του πλαίσια στο διεθνή χώρο".

    ΑΚΕΛ - Ευρύτερη Αριστερά

    Ο κ. Χριστόφιας απαντώντας άλλη ερώτηση, για την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να αναδειχθεί ως το κόμμα που καλύπτει την ευρύτερη αριστερά, ανέφερε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι καθαρή. "Το ΑΚΕΛ δεν έχει αποφασίσει να αλλάξει το όνομα του", είπε για να προσθέσει: "Είναι πεποίθηση μας ότι με τις θέσεις και τις φιλοσοφικές αλλά και τις κοινωνικο - οικονομικές θεωρήσεις του, με τις πολιτικές του τοποθετήσεις και τη δράση του, καλύπτει, ή είναι δυνατόν να καλύψει κόσμο του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου της κεντροαριστεράς".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες "με τη συγκυβέρνηση ΕΔΕΚ - ΔΗΣΥ", όπως είπε, σημειώνοντας ότι "το ΑΚΕΛ είναι ανάγκη" να βρει τρόπους να καλύψει ευρύτερα τις νέες δυνάμεις και να τους δώσει "και βήμα και λόγο". Αλλά και να διαμορφώσει μέσα από ένα διάλογο την πρότασή του για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, μπαίνοντας στον 21ο αιώνα.

    Ερωτηθείς αν με όσα λέει αναφέρεται σε ένα κομματικό σχήμα, το οποίο μαζί με τις "Νέες Δυνάμεις" θα καλύπτουν από το χώρο του κέντρου και ό,τι υπάρχει αριστερότερα, ο κ. Χριστόφιας απάντησε:

    "Μάλιστα, αυτή είναι η φιλοδοξία μας", προσθέτοντας ότι υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις του κέντρου με τις οποίες το ΑΚΕΛ προσβλέπει σε συνεργασία, "όπως υπάρχουν και άλλες οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς που εμείς δεν αμφισβητούμε και εμείς ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες και προϋποθέσεις συνεργασίας στο μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] Φεϊσέλ - Φασίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τρόπους για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό αναζητούν τα Ηνωμένα Εθνη, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Πιέρο Φασίνο.

    "Το Κυπριακό είναι αδύνατο να παραμείνει σε στασιμότητα διότι είτε υπάρχει πρόοδος, είτε υπάρχει οπισθοδρόμηση", είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. απάντησε ότι "όλοι σκεφτόμαστε για το τι μπορεί να γίνει, να εισηγηθούμε ένα είδος πακέτου διευθετήσης το οποίο θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν".

    Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Φεϊσέλ την χαρακτήρισε "πολυ σημαντική για την πρόοδο στο κυπριακό πρόβλημα".

    Ερωτηθείς για τη δήλωση Κόρντοβεζ, ότι ή ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί βόμβα για το Κυπριακό, ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. είπε ότι "ίσως να παρερμηνεύτηκε".

    "Εκλήφθηκε ως αρνητική δήλωση, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια δήλωση ότι ο παράγοντας ΕΕ είναι ένας σημαντικός νέος παράγοντας στο κυπριακό πρόβλημα", πρόσθεσε.

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι αυτή η θέση δεν είναι νέα αφού "λέχθηκε πολλές φορές πριν ότι ο παράγοντας ΕΕ είναι ένας νέος παράγοντας".

    Ωστόσο, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η Ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου αποτελεί θετικό παράγοντα και περιορίστηκε να πει πως ότιδήποτε και να είναι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, προσθέτοντας πως αυτό είχε στο μυαλό του ο κ. Κόρντοβεζ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [14] ΠΣΕΚΑ - 9ο Ετήσιο Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται από τις 12 μέχρι τις 14 Μαίου στην Ουάσινγκτον το 9ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι πέρσι σύνεδροι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Γερουσίας, της Βουλής και του Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι "προσδοκούμε να τους δούμε και να τους τονίσουμε ότι η κυπριακή τραγωδία πρέπει να επιλυθεί τώρα".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "αυτή η περίοδος μπορεί να είναι το μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση" στο Κυπριακό και τόνισε τη σημασία να παρευρεθούν στο συνέδριο όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

    Ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι πέρσι μετείχαν στο συνέδριο πέραν των 150 συνέδρων.

    Το φετινό βραβείο "Γεώργιου Παρασκευαϊδη" θα λάβει ο Διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [15] Συμβούλιο της Ευρώπης - Ομοφυλοφιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προθεσμία μέχρι τον Μάιο έδωσε η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το θέμα της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας.

    Μέχρι τότε, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου θα πρέπει να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

    Εξηγήσεις επί του θέματος έδωσε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβειρα Θάλεια Πετρίδου, στην Επιτροπή σήμερα το απόγευμα.

    Σε δηλώσεις της η κ. Πετρίδου ανέφερε ότι έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση αναβολής στη λήψη απόφασης μέχρι τον Μάιο, για να δοθεί η δυνατότητα στη Βουλή να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο.

    Οσον αφορά τις επιπτώσεις από την μη έγκριση του νομοσχεδίου για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, η κ. Πετρίδου δήλωσε ότι "οπωσδήποτε" θα υπάρξουν επιπτώσεις "επειδή δεν θα έχουμε πλέον κανένα επιχείρημα να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε περαιτέρω αναβολή".

    Οπως είπε, το πρώτο μέτρο που μπορεί να λάβει η Επιτροπή είναι "υιοθέτηση ψηφίσματος που θα καλεί την Κύπρο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [16] ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Ιταλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ιταλία δεν έχει αποσύρει οποιαδήποτε απόφαση για πώληση στην Κύπρο στρατιωτικού υλικού, επανέλαβε απόψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πιέρο Φασίνο.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Φασίνο είπε ότι η μόνη ανησυχία της Ιταλίας είναι να μην εκληφθεί η πώληση στρατιωτικού υλικού στην Κύπρο, από τη χώρα του, ως συνεισφορά στην περαιτέρω στρατικοποίηση του νησιού.

    Τονίσε ότι η "Ιταλία ουδέποτε αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο στην Κύπρο" και ούτε "ακύρωσε οποιαδήποτε απόφαση" για πώληση προς την Κύπρο στρατιωτικού υλικού.

    "Υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ ιταλικής εταιρείας και της κυπριακής κυβέρνησης για την προμήθεια πυραύλων αμυντικού τύπου, για την εξαγωγή των οποίων χρειάζεται η έγκριση της ιταλικής κυβέρνησης", είπε ο κ. Φασίνο, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχε δοθεί έγκριση για παρόμοια παραγγελία.

    "Στην περίπτωση αυτή", πρόσθεσε, "μελετούμε το θέμα". Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά από την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαν κατά τη συνάντησή τους "μπορούμε να ελπίζουμε σε μια σύντομη και θετική επίλυση του προβλήματος".

    Σημειώνοντας ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Κύπρο μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ο Ιταλός ΥΦΕΞ τόνισε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος της χώρας του και της δέσμευσής της στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Φασίνο επανέλαβε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, που ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου, πρέπει να συνεχιστούν και με τις έξι αιτήτριες χώρες, όπως έχουν προγραμματιστεί.

    "Στην περίπτωση της Κύπρου", πρόσθεσε, "πιστεύουμε ότι παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε η διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί".

    Χαρακτηρίζοντας την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων "θετική", ο κ. Φασίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πάνω στο θέμα πριν την ουσιαστική έναρξη των διαπραγμτεύσεων.

    "Μέσα στους επόμενους μερικούς μήνες δεν θα αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αλλά μάλλον εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου", είπε σημειώνοντας ότι "υπάρχει αρκετός χρόνος για να συσταθεί μια κοινή αντιπροσωπεία μέχρι να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις".

    Σημειώνοντας ότι η Ιταλία ενθαρρύνει τις προσπάθειες για εξέυρεση συμφωνίας πάνω στο θέμα, ο κ. Φασίνο τόνισε ότι δεν εναπόκειται στη χώρα του να πει κατά πόσον και με ποιό τρόπο θα μπορούσε η πρόταση της κυβέρνησης να βελτιωθεί.

    Εξάλλου, αναφερόμεος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Ιταλός ΥΦΕΞ είπε ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Αγκυρα και πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταβληθούν προσπάθειες προς επίτευξη του σκοπού αυτού.

    "Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στο Κάρντιφ τον Ιούνιο, να υπάρξει μια θετική συμβολή στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ αποσκοπώντας έτσι στη συμμετοχή της Τουρκίας στη δεύτερη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Φασίνο χαρακτήρισε την Τουρκία "σημαντική χώρα που βρίσκεται στις πύλες της νέας Ευρώπης, η οποία είναι στο στάδιο της διεύρυνσης", σημειώνοντας ότι συνδέεται με την ευρωπαϊκή κοινότητα από το 1963.

    "Φυσικά αυτό θα γίνει με πλήρη σεβασμό προς την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου, αναζητώντας ταυτόχρονα επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, που να εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 7 April 1998 - 20:15:07 UTC