Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ
  • [02] Χόλμπρουκ - Προειδοποίηση
  • [03] Χόλμπρουκ - Αντιδράσεις κομμάτων
  • [04] Τσιζόφ - Αναχώρηση
  • [05] Ντίνος Λόρδος - συμφωνία
  • [06] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [07] Ποδόσφαιρο
  • [08] Τζεμ - Κυπριακό
  • [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Φινλανδοί βουλευτές
  • [11] Κατεχόμενα - Μεταφορά νερού
  • [12] Ντενκτάς - Κρουαζιέρα - Χόλμπρουκ
  • [13] Λυσσαρίδης - Λονδίνο
  • [14] ΧΑΤΕ - Δικοινοτικό περιοδικό
  • [15] Κληρίδης - Γερμανοί βουλευτές
  • [16] Πρόεδρος Κληρίδης - Διεθνής Οργάνωση Εργοδοτών
  • [17] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ - ΕΕ
  • [18] Θεμιστοκλέους - Μπριλ
  • [19] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανικό ενδιαφέρον
  • [20] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [21] Εκπρόσωπος - Βουλή - Ομοφυλοφιλία

  • [01] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Από αμερικανικής πλευράς υπάρχει προσπάθεια για υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όχι όμως έτοιμο σχέδιο λύσης.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για προτάσεις εκ μέρους του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Οταν μιλάμε για αμερικανική πρωτοβουλία", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, "δεν εννοούμε σχέδιο λύσης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Χόλμπρουκ - Προειδοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ προειδοποίησε χθες ότι η αμερικανική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού θα διακοπεί αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος.

    Κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, αν τον ερχόμενο μήνα διαπιστώσουν ότι καμμιά από τις δυο πλευρές δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα αναλώσει το υπόλοιπο του αιώνα περιπλανώμενες, προσπαθώντας να επιτύχουν μια διευθέτηση μεταξύ των δυο μερών, αν αυτά δεν επιθυμούν μια διευθέτηση.

    "Οταν θα έρθουμε ξανά σε ένα μήνα", επεσήμανε, "θα κοιτάξουμε για αποδείξεις μιας πραγματικής επιθυμίας να προχωρήσουμε προς τα μπρος, διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσουμε αυτού του είδους τη διπλωματία του πήγαινε - έλα, μέχρι να καταντήσει κενή και στείρα".

    Οι συνομιλίες του Μαϊου θα είναι αποφασιστικές, σημείωσε ο κ. Χόλμπρουκ, αφού θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να προσδιορίσουν το ρόλο τους, αν θα συνεχίσουν ή αν θα αποτραβηχθούν, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται από τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο.

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος είπε, σύμφωνα με το ΡΙΚ και το "Λόγο", ότι αν κάποιο από τα δυο μέρη δεν επιθυμεί λύση και δεν θέλει να μετακινηθεί, δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να το εξαναγκάσει να το πράξει.

    Τόνισε δε ότι η χρήση βίας είναι εκτός συζήτησης, προσθέτοντας: "Δεν θέλουμε επιστροφή σε ό,τι συνέβη το 1974, που πιστεύουμε ότι ήταν τρομακτικό. Δεν θέλουμε να δούμε μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Γι' αυτό αν μια πλευρά αρνείται να μετακινηθεί, θα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε".

    Ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, αλλά λανθασμένη την απόφασή της να απορρίψει την Τουρκία, σημειώνοντας: "Δεν βλέπω με ποιο τρόπο η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει μπροστά, χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας".

    Αναφορικά με τις δικοινοτικές επαφές, ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι "παντού στο νησί βλέπουμε ανθρώπους να θέλουν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο, οικονομικά και κοινωνικά, να μειωθεί η ένταση και να απομακρυνθούν οι φραγμοί που τους χωρίζουν. Αλλά είναι οι δυο ηγέτες αυτοί που πρέπει να εξεύρουν τρόπους να προχωρήσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Χόλμπρουκ - Αντιδράσεις κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι η ΕΕ δεν έχει αποδεχθεί την προοπτική αποδοχής της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της Κύπρου.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, είπε ότι αν οι δηλώσεις Χόλμπρουκ είναι ευχή για να λυθεί το Κυπριακό μέχρι την ένταξη τότε είναι καλοδεχούμενες.

    "Εάν όμως υπονοεί το αντίθετο", τόνισε, "τότε είναι ένα άστοχο σχόλιο".

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού είπε ότι οι δηλώσεις χρήζουν διευκρινήσεων, προσθέτοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν πρέπει να έρθει το Μάιο χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο υπόψη του.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, χαρακτήρισε ως εκβιασμό της δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου και σημείωσε ότι "δεν είναι ο υπερηγέτης και ο ευρωπαϊάρχης για να δίνει εντολές στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Τσιζόφ - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε χθες από την Κύπρο και ο Εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ, με "το ίδιο αίσθημα ανησυχίας" που είχε όταν ήρθε.

    Ο κ. Τσιζόφ τόνισε, παράλληλα, ότι φεύγει με αυξημένη την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να προχωρήσει προς περαιτέρω διπλωματικά βήματα στην κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

    Χαρακτήρισε επίσης, ως υποβοηθητικό τον παράγοντα χρόνο για τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι βλέπει δύσκολο, όχι όμως απίθανο, να επαναληφθεί ο διακοινοτικός διάλογος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Ντίνος Λόρδος - συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά βρίσκονται πολύ κοντά στην εφαρμογή συμφωνίας για προστασία των ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

    Αυτό ανέφερε ο Ντίνος Λόρδος, μέλος της Ε/κ ομάδας επιχειρηματιών, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Τ/Κ επιχειρηματία Βετάτ Τσελίκ, στην παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Λόρδος αποκάλυψε εξάλλου ότι η Τ/κ πλευρά είναι σε θέση να προχωρήσει στη άρση προβλημάτων για εγκατάσταση πρόσθετων τηλεφωνικών γραμμών, που θα επιτρέψουν τηλεφωνική σύνδεση με τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 06/04/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      592,6600    595,0300   592,6600   597,6300
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7229      1,7297     1,7229     1,7337
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8584      1,8658     1,8584     1,8698
    Στερλίνα               1,1201      1,1245     1,1201     1,1270
    Γερμ. Μάρκο            3,4217      3,4353     3,4217     3,4393
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ανόρθωση επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά τη νίκη της επί της ΑΕΚ σε συνδυασμό με την άγονη ισοπαλία που έφερε η Ομόνοια με το ΑΠΟΕΛ.

    Η Ανόρθωση νίκησε την ΑΕΚ με 3 - 0 και αποσπάσθηκε με δύο βαθμούς διαφορά από την Ομόνοια αφού η λευκωσιάτικη ομάδα εξήλθε ισόπαλη χωρίς τέρματα στο ντέρμπι του Σαββάτου με το ΑΠΟΕΛ.

    Στούς υπόλοιπους αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    ΑΠΟΠ - Απόλλων             1 - 2
    ΑΕΛ  - Ευαγόρας            0 - 1
    Αλκή - Αναγέννηση          4 - 1
    ΕΝΠ  - Εθνικός Αχνας       6 - 1
    Εθνικός Ασσιας - Σαλαμίνα  1 - 5
    

    Στη βαθμολογία προηγείται η Ανόρθωση με 56 βαθμούς έναντι 54 της Ομόνοιας. Ακολουθούν ο Απόλλωνας με 51, ο Εθνικός Αχνας με 42, το Παραλίμνι με 33, η ΑΕΚ με 32, το ΑΠΟΕΛ με 31, η ΑΕΛ και ο Ευαγόρας με 23, ο ΑΠΟΠ και η Νέα Σαλαμίνα με 22, η Αναγέννηση Δερύνειας με 20, η Αλκή με 17 και ο Εθνικός Ασσιας με 6.

    Πρώτος σκόρερ παραμένει ο Ράουφμαν της Ομόνοιας με 34 τέρματα. Ακολουθούν ο Μιχαίλοβιτς της Ανόρθωσης με 18 τέρματα και ο Μούσιτς του Εθνικού Αχνας με 17 τέρματα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)

    [08] Τζεμ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους, στην Αττάλεια, όπου βρίσκεται για τις διακοπές του μπαϊραμίου, "ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί εύκολα."

    Οπως είπε σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, "χωρίς τίμημα είναι δύσκολο να πετύχουμε στο Κυπριακό. Ακολουθούμε, πάντως, σωστή πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να παραδώσουμε την Κύπρο στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα μάς έχει συμπεριφερθεί με εχθρότητα. Εξάλλου, η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι η πλέον σημαντική στρατηγική περιοχή του κόσμου τον επόμενο αιώνα."

    Ο Τζεμ παραδέχθηκε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει δυσκολίες αλλά είπε ότι "για τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του έτους 2005 και 2010 η χώρα (του) είναι αποφασισμένη να υποστεί τις δυσκολίες."

    "Θέλουμε συμφωνία", είπε στη συνέχεια, "αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε στο έλεος τους ομοεθνείς μας της Κύπρου."

    "Οταν προχωρήσουμε σε επίτευξη συμφωνίας δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τα στρατηγικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας", κατέληξε ο Τζεμ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               249,8401         251,8388
          Δολ. Αυστραλίας              2,8205           2,8430
          Δολ. Καναδά                  2,6305           2,6515
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      349,7502         352,5482
          Κορόνες Δανίας              13,0200          13,1241
          Κορόνες Νορβηγίας           14,1493          14,2624
          Κορόνες Σουηδίας            14,7964          14,9147
          Λιρες Ιρλανδίας              1,3567           1,3675
          Λιρέτες Ιταλίας          3.370,9220       3.397,8893
          Μάρκα Φινλανδίας            10,3715          10,4544
          Πεσέτες Ισπανίας           290,2437         292,5656
          Σελίνια Αυστρίας            24,0294          24,2216
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,8491           3,8798
          Φράγκα Βελγίου              70,4304          70,9938
          Φράγκα Γαλλίας              11,4590          11,5506
          Φράγκα Ελβετίας              2,8209           2,8434
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος Βουλής - Φινλανδοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε σήμερα τριμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τη Φινλανδία, της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Φινλανδίας.

    Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάκο Λάκσο, Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας, Σινίκα Χουρσκάινεν και Ράιμο Τιλικάινεν.

    Δεν έγιναν δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση. Ενωρίτερα οι Φινλανδοί βουλευτές είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Αργότερα σήμερα θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Φινλανδίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [11] Κατεχόμενα - Μεταφορά νερού

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" προβάλλει πρωτοσέλιδα το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο: "Φθάνει το νερό της ειρήνης".

    Εξάλλου η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφερόμενη στη μεταφορά νερού, γράφει ότι το μπαλόνι που θα μεταφέρει το νερό είναι έτοιμο και ότι στις 20 Απριλίου θα βρίσκεται στην Τουρκία.

    Αναφέρεται ότι για τον πρώτο χρόνο που θα είναι και η αρχική φάση θα μεταφερθούν 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΔΠ/ΓΠ)

    [12] Ντενκτάς - Κρουαζιέρα - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετέβη στη Σμύρνη και από εκεί επιβιβάσθηκε στο πλοίο "Καράντενιζ" για οκταήμερη κρουαζιέρα στην Αίγυπτο.

    Στη Σμύρνη, ο Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για "διακρατικές" συνομιλίες και ισχυρίστηκε ότι "η ανάμειξη της ΕΕ στο Κυπριακό έχει μεταβάλει τις υφιστάμενες παραμέτρους" και επανέλαβε ότι το ψευδοκράτος "είναι κράτος και ότι οι Τ/Κ δεν είναι μειονότητα."

    Πρωτού αναχωρήσει για τη Σμύρνη, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι "τις συνομιλίες που είχε με τον Χόλμπρουκ τις αξιολογεί ως θετικές" και πρόσθεσε ότι "ανέπτυξε λεπτομερώς στον Αμερικανό αξιωματούχο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την ανάμειξη της ΕΕ στο πρόβλημα."

    Ο Ντενκτάς δήλωσε ακόμα ότι "ο Χόλμπρουκ δεν ήταν κομιστής οποιασδήποτε δέσμης (ιδεών) για λύση του Κυπριακού."

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [13] Λυσσαρίδης - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως μη σοβαρές και απογοητευτικές, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφορικά με τη διάρκεια της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης έκανε την πιο πάνω δήλωση λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο, όπου θα λάβει μέρος σε διάσκεψη των αρχηγών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι την εμπλοκή των ΗΠΑ επιβάλλουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και "όχι τα δικά μας", υποστηρίζοντας ότι αν φύγει ο Χόλμπρουκ, θα έρθει κάποιος άλλος.

    Κύπρος και Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα, τόνισε, εκτός κι αν ο κ. Χόλμπρουκ εννοεί τις βάσεις, οπόταν Θα είναι ευπρόσδεκτος αν θέλει, να περιλάβει και τις βάσεις στην ενταξιακή πορεία ως θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χόλμπρουκ πρέπει να στραφεί προς τον Ντενκτάς και κυρίως προς την Αγκυρα, σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, και να τονίσει ότι δεν είναι δυνατό να γίνει ανεκτή η στάση τους, να προσπαθούν να επιβάλουν τις θέσεις τους και στους Αμερικανούς και στην ΕΕ.

    Στη διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν το σοσιαλιστικό κίνημα της Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα παρακαθήσει σε γεύμα στην πρωθυπουργική κατοικία που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, ενώ αύριο Τρίτη θα μιλήσει σε παροικιακή συγκέντρωση για το εθνικό θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] ΧΑΤΕ - Δικοινοτικό περιοδικό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μια δικοινοτική δραστηριότητα την οποία ο Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορεί να εμποδίσει είναι η έκδοση του δικοινοτικού πριοδικού HADE/ΧΑΤΕ, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ η Τ/Κ ποιήτρια Νεσέ Γιασίν και ο Ε/Κ εκπαιδευτικός Νίκος Αναστασίου, δύο από τους συντελεστές του περιοδικού.

    Το Καλοκαίρι του 1997, μια ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ συναντήθηκαν στο Λήδρα Πάλας και αποφάσισαν να εκδώσουν ένα έντυπο, το οποίο να κυκλοφορεί και στις δύο κοινότητες.

    Το περιοδικό ονομάστηκε HADE/ΧΑΤΕ και κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον περασμένο Ιαννουάριο. "ΧΑΤΕ είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο. Είναι μια λέξη καθαρά κυπριακή, αφού στην Τουρκία η αντίστοιχη λέξη είναι "Haydi" και στην Ελλάδα "Αντε". Είναι μια λέξη που καλεί για δράση, είναι μια λέξη για να αρχίσουμε κάτι σημαντικό".

    Η έκδοση του περιοδικού είναι "πιλότος" και αποκλήθηκε "τεύχος 0", αλλά όπως εξηγεί η Νεσέ Γιασίν, "το τεύχος 1 δεν θα εκδοθεί παρά μόνο όταν θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα". Το επόμενο θα είναι το τεύχος 2.

    "Ετσι αρχίσαμε από το μηδέν. Υπάρχει μια παροιμία στα τούρκικα που λέει ότι όταν αρχίζεις κάτι από το μηδέν είναι πολύ υποσχόμενο, γιατί αφήνεις το παρελθόν πίσω και αρχίζεις από το μηδέν, από μια καινούρια σελίδα. Είναι συμβολικό", λέει η Γιασίν.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο Νίκος Αναστασίου και η Νεσέ Γιασίν με έκπληξη παρατήρησαν ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν για το περιοδικό ήταν όλες θετικές.

    Ωστόσο το ΚΥΠΕ ζήτησε τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για την κυκλοφορία του δικοινοτικού αυτού περιοδικού.

    Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως "αν ένα δικοινοτικό έντυπο συστηματικά προωθεί, προάγει και προβάλλει ως βάση συνεννόησης τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και τις δημοκρατικές αρχές, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο βήμα".

    Πρόσθεσε ότι "δυστυχώς σπάνια ή και καθόλου δεν προσανατολίζονται οι πρωτοβουλίες για αποκατάσταση της επαφής σε ένα προβληματισμό διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από αυστηρή προσήλωση στη δημοκρατία και απόλυτο σεβασμό του προσώπου".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι "η έκδοση του περιοδικού ΧΑΤΕ απευθύνεται σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, των Ε/Κ και των Τ/Κ, που αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας και αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός το οποίο πρέπει να χαιρετιστεί".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε ότι "κάθε προσπάθεια που τείνει να απευθυνθεί με κοινή γλώσσα, με τη γλώσσα της σύνεσης και του ρεαλισμού, προς τις δυο κοινότητες μπορεί να αποδειχθεί σωστή και καλή επένδυση για το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Τέτοια επένδυση ευχόμαστε να αποδειχθεί η προσπάθεια του δικοινοτικού περιοδικού ΧΑΤΕ".

    Εκ μέρους του Σοσδιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, ο Κούλλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι "η έκδοση κοινού περιοδικού μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην άμβλυνση των τόσων μεγάλων διαφορών που υπάρχουν. Είναι όμως αυτονόητο πως δεν πρέπει να οδηγήσει το περιοδικό αυτό σε οποιαδήποτε αναγνώριση του ψευδοκράτους".

    Ο Γιώργος Χριστοφίδης, εκ μέρους των ΕΔΗ, δήλωσε ότι "η έκδοση του δικοινοτικού περιοδικού αναμφίβολα θα βοηθήσει στην προαγωγή του διαλόγου Ε/Κ και Τ/Κ και θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας μόνιμης γέφυρας επικοινωνίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινό αγώνα στα τόσα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα".

    Αντιδράσεις Τ/Κ

    Εξάλλου, ο αντιπολιτευτικός Τύπος στα κατεχόμενα (Αβρούπα, Γενί Ντουζέν, Γενί Τσαγ) έχει ήδη δώσει εκτενή δημοσιότητα με πολύ θετικά σχόλια για το περιοδικό, όπως εξήγησε ο Νίκος Αναστασίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [15] Κληρίδης - Γερμανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα χρησιμοποιηθούν ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας βουλευτών του γερμανικού Κοινοβουλίου Εκαρτ Κούλβαϊν (Eckart Kuhlwein) ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κούλβαϊν είπε ότι "δεν υπάρχουν επιφυλάξεις από την πλευρά μας" για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου", και υπενθύμισε ότι στην "ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου, δηλαδή κατά πόσον θα πρέπει να προϋπάρξει επίλυση του Κυπριακού".

    "Η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να βρεθεί μια λύση και μετά να αξιολογηθεί η κατάσταση", πρόσθεσε ο κ. Κούλβαϊν.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών του γερμανικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρο Κληρίδη όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    "Ηρθαμε με μεγάλη μας χαρά σε αυτή την ιστορική στιγμή για να διαπιστώσουμε και να ενημερωθούμε για την πρόοδο και τις εξελίξεις στο νησί σας", είπε ο κ. Κούλβαϊν.

    Η αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από ένα βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έναν του Χριστιανοδημοκρατικού, έναν των Φιλελευθέρων και έναν των Πρασίνων, και εκπροσωπεί επίσης τον Κύκλο Φίλων της Κύπρου, είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [16] Πρόεδρος Κληρίδης - Διεθνής Οργάνωση Εργοδοτών

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνέδριο των ευρωπαϊκών μελών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών (ΔΟΕ) θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέβριο στην Κύπρο δήλωσε ο Γενικός Γραματέας της ΔΟΕ, Κώστας Καπαρτής.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Καπαρτής ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα κοινωνικής πολιτικής και εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο και διεθνώς.

    Η ΔΟΕ εδρεύει στη Γενεύη και έχει μέλη της, τις εθνικές εργοδοτικές οργανώσεις 128 χωρών.

    Την Κύπρο, όπως είπε ο κ. Καπαρτής, εκπροσωπεί η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΓ/ΓΠ)

    [17] Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ) Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) συνομιλεί και διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Κληθείς να σχολιάσει το διαχωρισμό που έκανε ο κ. Χόλμπρουκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο, μεταξύ της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως "είναι σαφές ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΕ συζητούν, διαρπαγματεύονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εκπροσώπους της". "Κατ' εξοχή εκπρόσωπος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος παρέστη και ήταν ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", είπε, προσθέτοντας ότι και ο κύριος διαπραγματευτής της Κύπρου στις ενταξιακές, Γιώργος Βασιλείου, ήταν παρών στην έναρξη της διαπραγμάτευσης. "Ως εκ τούτου για την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε ο κ. Στυλιανίδης, "δεν τίθεται θέμα από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης αναγνώριση της αρμοδιότητάς της για την ενταξιακή πορεία από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ". Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να σχολιάσει τη λεκτική διαφοροποίηση που εμφανίστηκε στις δηλώσεις Χόλμπρουκ, "γιατί πιστεύει ότι περισσότερο αρμόδιοι απ' οποιονδήποτε άλλον για να εκφράσει άποψη για τα ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου είναι η ίδια η ΕΕ". Σημείωσε δε τη σημασία των πραγματικών πολιτικών δεδομένων και γεγονότων "και όχι κάποιες λεκτικές διαφοροποιήσεις και διατυπώσεις, οι οποίες δεν είμαι σίγουρος αν αντανακλούν και την ουσία των πραγμάτων".
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [18] Θεμιστοκλέους - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου φαίνεται να επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπριλ, δηλώνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ περιφερειακών εξελίξεων και των σχέσεων μεταξύ μερικών από τους πρωταγωνιστές στις εξελίξεις αυτές.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει συσχετισμός της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Μπριλ είπε ότι "μια από τις εξελίξεις που παρατηρήθηκε στην περιοχή και όχι μόνο στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Δεκέμβρη. Ετσι", πρόσθεσε, "είναι καθαρό ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των περιφερειακών εξελίξεων και των σχέσεων μεταξύ μερικών από τους πρωταγωνιστές σε αυτές τις περιφερειακές εξελίξεις".

    Ο Αμερικανός Πρέσβης μιλούσε ύστερα από φιλοφρονητική επίσκεψη στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο.

    Εξάλλου, κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, σε Κύπρο και Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μπριλ είπε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εκφράζει ο ίδιος άριστα τις θέσεις του και δεν χρειάζεται βοήθεια από οποιονδήποτε.

    Σημειώνοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ έχει αναθέσει έργο τόσο στον ίδιο όσο και στον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ο κ. Μπριλ είπε: "Εχουμε κάνει πολλή δουλειά και θα συνεχίσουμε", αποφεύγοντας όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης διαφώνησε εξάλλου ότι η θέση που εξέφρασε ο κ. Χόλμπρουκ υποβοηθά τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραμένει αδιάλλακτος στις θέσεις του.

    Τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν για διευθέτηση του προβλήματος, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό εμπεριέχει και προσπάθειες για να κατανοήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη γιατί μια διευθέτηση είναι προς όφελός τους.

    Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την άποψη "ότι οι ΗΠΑ με την τεχνογνωσία αλλά και με άλλους τρόπους μπορούν να βοηθήσουν την Κύπρο στον τομέα των δυσεπίλυτων προβλημάτων, όπως είναι το πρόβλημα του νερού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [19] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αμερικανικό ενδιαφέρον

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, και ιδιαίτερα του αμερικανικού, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή δηλώσεις του Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό θα συνεχίσει μέχρι την επίλυση του προβλήματος, λόγω των συμφερόντων των ΗΠΑ και της παγκόσμιας κοινότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος πρέπει να υπάρχει ενεργός εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα", δήλωσε συγκεκριμένα.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επίσης ότι "σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα ο αμερικάνικος παράγοντας, του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει την εμπλοκή για το σπάσιμο του αδιεξόδου και την κάμψη της τούρκικης αδιαλλαξίας".

    "Προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε, "η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης την ενεργοποίηση και των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικότερα βέβαια της Ρωσίας, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κι αυτές έχουν ήδη ορίσει συντονιστές οι οποίοι ενεργοποιούνται".

    Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως η προσπάθεια του κ. Χόλμπρουκ "πρέπει να είναι αποδεκτή και ευπρόσδεκτη γιατί γίνεται σε συνεργασία με το Γ.Γ. του ΟΗΕ, βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει σαν στόχο μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι και ο στόχος της δικής μας πλευράς".

    Επαφές Χόλμπρουκ

    Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των επαφών του κ. Χόλμπρουκ, λόγω της δέσμευσης της κυβέρνησης να τηρήσει εμπιστευτικό το περιεχόμενό τους και γιατί δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά η πολιτική ηγεσία.

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε χθες τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, λόγω της αναχώρησης του κ. Λυσσαρίδη για το Λονδίνο, και σήμερα το πρωϊ τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι θα καθοριστούν συναντήσεις με το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απουσιάζει εκτός Κύπρου, καθώς και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνωρίζει μία Κυπριακή Δημοκρατία, με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη, το ότι η χώρα του αντιτίθεται στη διαίρεση της Κύπρου και τη διχοτόμηση και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Πιστεύεω ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά γεγονότα για να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η αμερικανική εμπλοκή έχει στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη λογική την οποία επιδιώκει η πλευρά μας", συμπλήρωσε. Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι η αμερικάνικη πολιτική στοχεύει σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση του κ. Χόλμπρουκ ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού δεν θα συνεχιστεί για πάντα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η κάθε αξιόπιστη κυβέρνηση πρέπει να είναι και ανήσυχη σε ότι αφορά εξελίξεις".

    "Αυτές όμως οι ανησυχίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας δημιουργούν διάθεση στασιμότητας και μη προόδου και ως εκ τούτου υπάρχει η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να αποδέχεται την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο", πρόσθεσε.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ σημαντική και για τα αμερικάνικα συμφέρονται και τα γενικότερα διεθνή συμφέροντα και πιστεύουμε ότι η αμερικάνικη εμπλοκή θα συνεχίσει στο Κυπριακό μέχρι που να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη λύση".

    Ο κ. Στυλιανίδης διαφώνησε με παρατήρηση ότι οι επαφές Χόλμπρουκ δεν φαίνεται να στρέφονται και προς την τουρκική πλευρά, με στόχο να καμφθεί η αδιαλλαξία της.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "δεν είναι δυνατόν να υπάρχει προώθηση και πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα δίχως να υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες και προβλήματα, όμως, η κυπριακή κυβέρνηση με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και της ελληνικής κυβέρνησης πιστεύει ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει και να αντεπεξέλθει".

    Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι επιδιώκεται λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, μέσω του διακοινοτικού διαλόγου, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε υποχωρήσεις που θα ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας του κυπριακού ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [20] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        593,3800     595,7500   593,3800  598,3500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7230       1,7298     1,7230    1,7338
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8578       1,8652     1,8578    1,8692
    Στερλίνα               1,1191       1,1235     1,1191    1,1260
    Γερμ. Μάρκο            3,4209       3,4345     3,4209    3,4385
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας - Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |08.05.98 | 0,0040   0,0010  |08.05.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |09.06.98 | 0,0040   0,0020  |09.06.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |08.07.98 | 0,0050   0,0030  |08.07.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |08.10.98 | 0,0060   0,0060  |08.10.98
    09 Μήνες    0,0380   0,0000 |08.01.99 | 0,0080   0,0090  |08.01.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |08.04.99 | 0,0100   0,0120  |08.04.99
    15 Μήνες    0,0630   0,0000 |08.07.99 | 0,0150   0,0140  |08.07.99
    18 Μήνες             0,0000 |08.10.99 |          0,0160  |08.10.99
    21 Μήνες             0,0000 |10.01.99 |          0,0180  |10.01.99
    24 Μήνες             0,0000 |10.04.00 |          0,0190  |10.04.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [21] Εκπρόσωπος - Βουλή - Ομοφυλοφιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το νομοσχέδιο σχετικά με την ομοφυλοφιλία, απηύθυνε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η εκκρεμότητα στο θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να φέρει την Κύπρο σε μειονεκτική θέση σε άλλα θέματα, όπως το Κυπριακό.

    "Η κυβέρνηση έχει καταθέσει εδώ και καιρό το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. Εναπόκειται στη Βουλή η έγκρισή του έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα", δήλωσε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι αντίστοιχο του ελληνικού νομοσχεδίου.

    "Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να λήξει το θέμα έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα και με άλλα θέματα για τα οποία έχουμε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί μειονεκτεί πλέον η θέση μας για θέματα σοβαρά, που αφορούν πτυχές του εθνικού μας θέματος", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 6 April 1998 - 13:57:06 UTC